maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisStadsroute in Haarlem in het teken van slavernij

Stadsroute in Haarlem in het teken van slavernij

-

Does Travel - naar Suriname

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. Het onderwerp slavernij staat daarom volop in de belangstelling. Ook in Nederland. Hoe zit het eigenlijk met Haarlem en de slavernij? Met die vraag in gedachten zijn in Haarlem archieven en collecties van musea onder de loep genomen. Ook zijn de verhalen opgetekend van Haarlemmers die zich persoonlijk met het slavernijverleden verbonden voelen.

Het resultaat is een stadsroute langs veelzeggende gevelstenen, het huis van een slavenhandelaar, de eigenaar van een plantage en het geboortehuis van schrijver en abolitionist Nicolaas Beets. Onderweg belichten de musea bijzondere afbeeldingen, objecten en verhalen. Het Noord-Hollands Archief toont indrukwekkende archiefstukken en de verhalen van hedendaagse Haarlemmers. In het archief, op de route, met lezingen, wandelingen en andere activiteiten komt de geschiedenis van slavernij tot leven in de Haarlemse straten van nu.

Het project ‘Hoezo, Haarlem & slavernij?’ is een initiatief van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, het Noord-Hollands Archief, Ineke Mok/Cultuursporen en Dineke Stam/Intercultural Museum and Heritage Projects (IMHP).Teylers Museum, Frans Hals Museum, Historisch Museum Haarlem, ABC Architectuurcentrum Haarlem en De Pletterij nemen deel aan het project.

17 augustus t/m 30 september 2013: Stadsroute, exposities, debatten en lezingen

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Verloren tijd en geld. Besteed het aan iets beters, wat dachten jullie van een beetje manieren en mentaliteit leren aan de jeugd van tegenwoordig. Van de slaverrnij weten ze niks en willen ook niets van weten. Trouwens we leven in een moderne tijd en de slavernij is er nog steeds.


  Maak melding
 2. Over de slavernij gesproken, het is een grove misverstand dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft. Dat de slavernij pas in 1863 is afgeschaft hebben aan de Franzen, Engelsen en in het bijzonder president Abraham Lincoln te danken. Want nadat de handel ongeveer 1815 verboden werd, ging Nederland nog ruim 50 jaren door met de illegale handel. Met alle wrede gevolgen van dien. Ik ben met een artikel hierover bezig. En over deze 50 jaren hoor je nooit een historicus, want toen onstonden de grote “bloedbaden” op zee. En dan met alle respect, dan verbleekt het strandden/vergaan van de “Leusden” 600 man met op zet laten verdrinken, aan de Surinaamse kust. Vooral president Lincoln zette zich hiervoor in 1863 in, de burgeroorlog lag aan het afschaffen van de slavernij in het zuiden van de VS hieraan ten grondslag. En Lincoln heeft dat met zijn leven moeten bekopen op 15 april 1875 werd hij vermoord door Booth in een theater. Laat niemand jou wijsmaken dat het door Nederland is geschied. Want als het aan deze “boze” koning Willem III had gelegen waren we nog tot de dag van vandaag in slavernij. Deze “koning slavenhandelaar” heeft zich lang tegen het afschaffen van de slavernij weten te verzetten. Dit omdat dat hij persoonlijk bij deze mensonterende verdoemenis betrokken was. En daarom is het begrijpelijk dat onze Willem Alexander geen Willem IV genoemd wil worden.


  Maak melding
 3. De querulant die denkt dat het slaven verleden een melodramatische geschiedenis is geweest, geeft blijkt van zijn zeer beperkte kennis van zaken. Hieruit blijkt duidelijk dat deze querulant een rudimentaire ontwikkeling heeft door gemaakt, en denk zo zijn gedrag te etaleren. Meestal hebben dit soort “personages” niet eens een krant vast gehouden, laatstaan het gelezen te hebben. Derhalve mijn advies; “er zijn overal bibliotheken, loop eens naar binnen”, helaas blijkt dat we geen lees cultuur hebben, dus einde verhaal. Weer hebt je mensen die meestal nergens wat vanaf weten, en toch overal over mee willen praten. Manco, “nooit” een boek in gekeken over lezen niet gesproken! Het feit alleen al dat ik door mijn posting word besproken verraadt het niveau van deze querulant. Ter verduidelijking; deze site is geen “forum” zoals de meeste ervan uitgaan, foute instelling dit is een “panel”, waarom omdat de webmaster zo u wilt de moderator, een artikel of verslag plaatst, waarop de reageerders “wij” onze mening kenbaar maken. Een forum, is letterlijk een “marktplaats marktplein” waar de deelnemers hun waar aan bieden, in dit onderhavige geval, mag/wordt de persoon die zijn koopwaar (verhaal) aanbied, hem en zijn waar besproken worden. En bij dit panel wordt het artikel besproken en niet de persoon. Gebeurt het toch, dan meestal in de positieve zin en niet anders, zo hoort het niet, dat is de norm! Leg dit aan de webmaster voor dan kom je wel achter. Bij sommigen is het van, alleen wat ik gezien heb is waar, de rest bestaat niet. In alle redelijkheid, sommigen gebruiken deze site als een “chatsite”, wat het helemaal niet is. Deze lui komen enkel en alleen afbreken, bouwen of onderbouwen daar hebben ze nog nooit van gehoord. Willen ze niets van weten en wat een ander doet is fout. Het is vaak bij een bepaalde soort waar je dit gedrag tegenkomt, een kromme boom zal nooit recht groeien.


  Maak melding
 4. De Nederlanders zeggen zelf: een vos verliest z’n haren, maar niet z’n streken. Als we niet oppassen, dan worden die 3 minkukels, Kwik, Kwek en Kwak, van onze Argentijnse ook nog slavenhandelaartjes. Voorkomen dus!
  Voorkomen is beter dan genezen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES