Regering praat met handelaren over prijzenvlucht

40

PARAMARIBO, 30 jul – De regering onderneemt verwoede pogingen om de klaarblijkelijke vlucht van handelsprijzen te drukken. Vicepresident Robert Ameerali zelf zal besprekingen leiden met importeurs en handelaren. Volgens minister Raymond Sapoen van Handel & Industrie valt niet te ontkennen dat de prijzen uit handen gieren.

De consument wordt de afgelopen geconfronteerd met fikse prijsstijgingen. De regering beseft dat er nauwelijks politieke druk valt uit te oefenen. “We zitten in een markt waar de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod”, zegt Sapoen tegenover de Times of Suriname. Weliswaar bestaan er afspraken met de handelssector over het hanteren van limieten. Niet alle winkeliers en supermarkteigenaars lijken zich er aan te houden.

Vandaar ook het besluit om weer rond de tafel te gaan. “De prijzen moeten binnen een bepaalde marge blijven. Vooral met importeurs en groothandelaren moeten goede afspraken worden gemaakt”, aldus Sapoen. Aan de andere kant zal de consument wel moeten beseffen dat de kosten van levensonderhoud over de hele wereld aan het stijgen zijn. Vooral transportkosten oefenen druk uit vanwege de dure brandstof.

40 REACTIES

 1. Op de prijs van Brood, melk, olie, suiker, vlees en zout moet de regering de prijs (kostendekkend) bepalen. Op overige produkten mogen de winkeliers binnen bepaalde marges hun winst halen. Deze produkten zijn ook heel goedkoop in Holland ondanks de rijkdom.


  Maak melding

 2. midden in de maand moeten heel wat mensen wederom geld lenen om uit te komen, met de prijsstijgingen wordt het nog moeilijker. Door de pinarie krijg je oa ook veel meer criminaliteit…maar goed men was gewaarschuwd…
  ba soekoe….
  Ik schreeuw je:

  pot monie na se se if joee mang, anders jo jang faya alesie nanga kakastong…


  Maak melding

 3. hallloooooooooooooo SA POEN raaskal toch niet dat het door de wereld markt komt ik had nooit gedacht dat een mini-ster zo dom is ik schaam me dat we door zulke mensen worden geregeerd


  Maak melding

 4. “Vooral transportkosten oefenen druk uit vanwege de dure brandstof”.
  Hoe zou dat komen Meneer Sapoen? Dat is toch een logisch gevolg van de verhoging van de Governement Take meneer Sapoen, probeer dat aan jouw president uit te leggen, tijdens zijn verkiezingspropaganda was ons anders beloofd.

  “We zitten in een markt waar de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod”.
  Verhoging van de koers wordt mede bepaald door dit markt mechanisme, het is een indicatie dat het aanbod aan SRD vele malen groter is dan de USD. Draait de geldpers machine weer overuren meneer Sapoen?


  Maak melding

 5. “Regering praat met handelaren over prijzenvlucht”
  Of is het:
  Handelaren vertellen aan regering dat er een prijzenvlucht is!

  De handel regeert!!
  De ministers zijn de pionnen en de president is het spelbord!
  Mens, erger je niet!
  Laat de dobbelsteen maar rollen!


  Maak melding

 6. hajaja ik vindt dat de stijgende benziene prijs buiten su maar net in su mag zijn reegel wat met onze olliemaatschapij waarom heeft su dan ollie of laat het in de bodem dus laat su van profiteeren of niemandt geen ander land die onze ollie goedkoop krijgt en dat het weer duur naar su ferug komt komop man doe wat aan


  Maak melding

 7. Forumleden,
  Wat is er gebeurd met het (goedkoop) basis voedingspakket dat DDB aan het begin van zijn schrikbewind had geintroduceerd? Wat is er misgelopen met de goedkope produkten welke Somohardjo’s Pertjawa Lahur aan de man zou brengen? Het beleid van de Venetiaan-Sardjoe regering zou toch drastisch gewijzigd worden ten gunste van het volk. Vele PSA’s zijn reeds begonnen pakketten klaar te maken richting Suriname alla Revo. Leve de Nieuwe Revolutie!


  Maak melding

 8. Pipo, die niks weet van econmische wetmatigheden gaat nu even het varkentje wassen. En Sapoen zit daar als spek en bonen. En weer krijgt de dure brandstof de schuld. Maar what about de hoge dollarkoers,vanwege het wanbeleid van de regering. What about de effecten van de SGS pre- shipment controle. Het kwaad is al geschied. Dit is nog maar het begin. Geef het volk brood en spelen, dan houden ze zich wel koest.Bekende symptomen van de tachtiger jaren. Volk van Suriname de tijd voor de buikriem is in aantocht.


  Maak melding

 9. Ik ben pas in Suriname geweest en zag vooral grote auto’s in het verkeer die veel brandstof gebruiken. Bijna al mijn vrienden hebben een auto die 1 op 6-7 gebruiken. Zelf had ik een Toyota Vitz gehuurd, waarvan wordt gezegd dat deze 1 op 15 gebruiken. Wat ik wel heb gemerkt is, dat men in Suriname erg status gericht is. Men wil liefst een grote auto rijden ook al verbruikt deze 2 keer zoveel.


  Maak melding

 10. @Eduard Lupson
  De massa wilt horen wat ze willen horen..
  De massa blijft en gaat blijven pinaren..
  De massa blijft apatisch voor zich uitkijken….

  De wolf en de aasgieren hebben weer succesvol toegeslagen….
  Het is een kwestie van tijd dat de devaluatie snel gaat toeslaan (ik hoop uiteraard van niet)..


  Maak melding

 11. @edgar

  Bij velen zijn de ogen groter dan de auto’s…(bigi ai)

  Het is triest maar waar…men kijkt ook eerst naar de status en dan pas kijkt men naar de “mens”

  Als een boeskondre mang naast een fottomang komt wonen is de fottomang niet blij tenzij de boeskondremang een titel heeft..


  Maak melding

 12. Beste Edgar,

  In Suriname staan voor krotten van huizen waarin gezinnen tot 8 personen wonen, vaak een dure ( met lening betaalde) patser auto voor de deur.

  Het is maar waar je je prioriteiten legt..


  Maak melding

 13. Het leven is overal ter wereld duurder geworden, maar Bouterse had haar volk een paradijs beloofd!

  Iedereen zou rijk worden, Suriname zou nu al een welvarend land conform de belofte van Bouterse moeten zijn toch, wat nu?

  Het enige wat toegankelijk voor iedereen is geworden zijn:

  Coke, corruptie is vele malen groter dan het was, straffeloos mishandelen van burgers door de mensen van Bouterse, brunswijk mishandeld leveranciers en journalisten, dus de werkelijkheid is stukken anders dan de belofte!


  Maak melding

 14. Door die corrupte prijscontroleurs ontstaan deze situaties. Want als je goed opgeleide controleurs in dienst heb, krijg je dit soort excessen niet. Het is mij opgevallen dat de winkeliers zelf hun winst marge bepalen en vaak wordt de prijs niet naar ratio bepaald. Het beste zou zijn – een commissie – van mensen met een economische instelling. Dit is een structureel probleem in Suriname, dit omdat mensen niet op hun merites worden beoordeeld. Incompetentie alom, van hoog tot laag. Door de samenraapsels waaruit de instanties/maatschappij is opgebouwd met sommige op hoge posten, die zelf een pen niet goed weten vast te houden. Soms heb je mensen die nog nooit een boek of krant hebben open geslagen. En vaak kunnen enkele van hen zich met moeite in de officiële taal uitdrukken. Dit heb je in alle geledingen in de SME gemeenschap en zolang men hier niets aan doet, is het dweilen met de kraan open – pur bruku wer bruku – blijven. En naar deze mensen luisteren is het zelfde als een koe in de kont kijken!


  Maak melding

 15. Om kotsmisselijk van te worden”

  Stelen van de baas en dus van het Surinaamse volk

  Het ontslag van Ramon Abrahams als minister van Openbare Werken kwam voor vriend en vijand als donderslag bij heldere hemel. Als vertrouweling van president Desi Bouterse leek hij onaantastbaar. Er moest dus wel echt iets aan de hand zijn om hem de laan uit te sturen!

  Toch werd Abrahams eervol ontslagen en heeft daardoor nog tot eind van dit jaar recht op een volledig salaris met toelagen, zo’n 25.000 SRD bruto per maand. Ook daarna hoeft hij geen droge rijst te eten, want een directeurssalaris (ongeveer tienduizend SRD) ligt dan in het verschiet, plus onderstand en op termijn een leuk pensioen. En tot het einde van zijn levensdagen kunnen hij en de zijnen een beroep doen op vrije geneeskundige zorg – uiteraard op basis van eerste klasse.

  Maar Abrahams heeft dat allemaal niet nodig, ontdekte Parbode, want in de bijna drie jaar van zijn ministerschap is hij schatrijk geworden. Uiteindelijk werd dat blijkbaar zelfs de NDP te gortig.

  Parbode sprak met tientallen aannemers, architecten, politici en partijgenoten van de voormalig OW-minister. De vraag bleek niet óf hij miljoenen gestolen heeft, maar hoeveel. “Bij vorige regeringen moest je een ambtenaar ook wel eens wat toeschuiven om in een goed blaadje te komen”, zegt een aannemer. “Dat gebeurde echter heimelijk. De opzichtigheid van nu verbaasde mij.” Maar, eerlijk is eerlijk, hij werd er zelf ook niet slechter van. “Bij eerdere ministers moesten we de steekpenningen uit onze eigen zak betalen. Nu kreeg je het uiteindelijk via de ingediende rekening weer terug. Dus lanti betaalde in feite de steekpenningen zelf.”

  Kots en kotsmisselijk….


  Maak melding

 16. =Er staat letterlijk geschreven::::::

  -Weliswaar bestaan er afspraken met de handelssector over het hanteren van limieten. Niet alle winkeliers en supermarkteigenaars lijken zich er aan te houden.

  -Dit krijg je natuurlijk als de grootste leiders van het land geen goed voorbeeld kunnen geven en zich ook NIET aan de regels en wetten van het land houden.

  ==Zie onderstaande stukje hoe Brunswijk reageert op een situatie en dit gedrag wordt overgebracht aan de jongeren.
  =Ik hoop niet WEER op een oorlog in het plaatsje Wanhatti.

  -Een deel van het dorp Wanhatti in Marowijne is uitgegeven in 1987 voor het uitoefenen van machinale landbouw.
  Fractievoorzitter Ronnie Brunswijk (A Combinatie/ABOP) is niet te spreken over de uitgifte van bijkans 3500 ha, waarbij een deel van het dorp Wanhatti nabij Moengo, in grondhuur is gegeven aan General Trading NV. Dit is toegekend door de toenmalige minister Franco Demon in augustus 1987, tijdens de regering-Wijdenbosch. Het dorp had hier geen weet van tot er een advertentie verscheen en een ondernemer naar het gebied ging. “Hij moet zijn poot daar niet trappen”, zei Brunswijk dinsdag onomwonden in De Nationale Assemblee.

  SHAME


  Maak melding

 17. Woensdag 31 juli 2013 om 10:44 uur, door Henk Molenaar

  Volgens mij moet jij wel onderhand chronisch kotsmisselijk zijn in Suriname.
  Neem wat suikerwater met een limoentje!

  Je kunt schoppen en mopperen maar helaas blijft onze charismatische moordenaar op zijn zeteltje zitten het land verder Nasr de kloten te helpen.
  Allemaal dankzij onze lieve zorgzame egoïstische volk


  Maak melding

 18. Voedselprijzen die de pan uitrijzen? Lees onderstaand artikel in Starnieuws hoe onze lieve heer Brunswijk daarover denkt. Die beschouwt delen van Suriname en dan vooral het district Marowijne als zijn eigendom, waar je geen landbouw op mag bedrijven. Dit is slechts een voorbode wat ons te wachten staat als het Samaaka vonnis definitief tot een terrotoriale scheiding van hun leefgebied leidt.

  Om een uitspraak van Brunswijk uit te lichten: “Hij moet zijn poot daar niet trappen”, zei Brunswijk dinsdag onomwonden in De Nationale Assemblee.

  Bron onderstaand artikel: STARNIEUWS 31 juli 2013

  Brunswijk en Wanhatti ontstemd over uitgifte deel dorp in 1987

  31 Jul, 2013

  Een deel van het dorp Wanhatti in Marowijne is uitgegeven in 1987 voor het uitoefenen van machinale landbouw. Fractievoorzitter Ronnie Brunswijk (A Combinatie/ABOP) is niet te spreken over de uitgifte van bijkans 3500 ha, waarbij een deel van het dorp Wanhatti nabij Moengo, in grondhuur is gegeven aan General Trading NV.

  Dit is toegekend door de toenmalige minister Franco Demon in augustus 1987, tijdens de regering-Wijdenbosch. Het dorp had hier geen weet van tot er een advertentie verscheen en een ondernemer naar het gebied ging.

  “Hij moet zijn poot daar niet trappen”, zei Brunswijk dinsdag onomwonden in De Nationale Assemblee.

  Er is behoorlijk wat paniek ontstaan in het dorp, waarbij er tijdens een vergadering maandag duidelijk is gemaakt dat deze zaak teruggedraaid moet worden. Brunswijk heeft de regering gevraagd om zeer ernstig te kijken hiernaar. De stukken zijn door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons opgevraagd aan de regering. Dit zal uiterlijk donderdag geschieden.

  Op basis van de documenten blijkt dat 3458,5 ha is verstrekt aan General Trading NV aan het Molenpad voor de uitoefening van machinale landbouw voor de duur van veertig jaar. Brunswijk zegt aan Starnieuws dat intussen het dorp verder is gegroeid, waardoor een groter deel van Wanhatti is weggegeven.

  Ook de economische zone van het dorp is in het geding. Hij vindt dat deze zaak zonder meer teruggedraaid moet worden. Uit een advertentie in Via 2000 blijkt dat het terrein te koop wordt aangeboden voor euro 0.06 per vierkante meter, waarbij de NV kan worden overgenomen.


  Maak melding

 19. Suriname moet alles importeren en betalen in dollars.

  Vraag Frankrijk maar om hulp of jullie vrienden de chinezen.
  Nederland heeft geen ambassadeur in Suriname dus klaar.


  Maak melding

 20. maandag, 29 juli 2013 09:08
  Stelen van de baas
  Geschreven door Redactie Parbode

  Beoordeel dit item1 2 3 4 5 (2 stemmen)
  Stelen van de baas

  inShare

  Het ontslag van Ramon Abrahams als minister van Openbare Werken kwam voor vriend en vijand als donderslag bij heldere hemel. Als vertrouweling van president Desi Bouterse leek hij onaantastbaar. Er moest dus wel echt iets aan de hand zijn om hem de laan uit te sturen!

  Toch werd Abrahams eervol ontslagen en heeft daardoor nog tot eind van dit jaar recht op een volledig salaris met toelagen, zo’n 25.000 SRD bruto per maand. Ook daarna hoeft hij geen droge rijst te eten, want een directeurssalaris (ongeveer tienduizend SRD) ligt dan in het verschiet, plus onderstand en op termijn een leuk pensioen. En tot het einde van zijn levensdagen kunnen hij en de zijnen een beroep doen op vrije geneeskundige zorg – uiteraard op basis van eerste klasse.

  Maar Abrahams heeft dat allemaal niet nodig, ontdekte Parbode, want in de bijna drie jaar van zijn ministerschap is hij schatrijk geworden. Uiteindelijk werd dat blijkbaar zelfs de NDP te gortig.

  Parbode sprak met tientallen aannemers, architecten, politici en partijgenoten van de voormalig OW-minister. De vraag bleek niet óf hij miljoenen gestolen heeft, maar hoeveel. “Bij vorige regeringen moest je een ambtenaar ook wel eens wat toeschuiven om in een goed blaadje te komen”, zegt een aannemer. “Dat gebeurde echter heimelijk. De opzichtigheid van nu verbaasde mij.” Maar, eerlijk is eerlijk, hij werd er zelf ook niet slechter van. “Bij eerdere ministers moesten we de steekpenningen uit onze eigen zak betalen. Nu kreeg je het uiteindelijk via de ingediende rekening weer terug. Dus lanti betaalde in feite de steekpenningen zelf.”

  Meer weten over de affaire-Abrahams? Lees het in de komende editie van Parbode. Vanaf 1 augustus in de winkel!


  Maak melding

 21. het klagen en vragen kan weer beginnen richting Noordzee…straks zijn de voedselpakketten weer niet aan te slepen vanuit Nederland.
  Back 2 the basic (jaren ’80)


  Maak melding

 22. Sorry @Henk,
  Nederland heeft de voedselpakketten zelf nodig. Er is namelijk stijging van 30% armoede en het stijgt!
  Ik zie mensen nu krapperen, vooral blanken. Volgend jaar wordt het nog erger. Er gaan steeds bedrijven failliet en mensen zoeken hun heil ergens anders in de wereld. Gaat Nederland leeglopen komende jaren? Het antwoord is – JA!


  Maak melding

 23. De prijsstijgingen van levensmiddelen is een wereldwijd fenomeen.De grondstofprijzen van landbouwproducten als tarwe, maïs, soja, rijst en palmolie zijn sterk gestegen door o.a. een exportverbod van Rusland, werelds grootste graanproducent graan,de misoogsten in Amerika,en door de toenemende welvaart met als gevolg een grote vraag naar tarwe, maïs, soja, rijst en palmolie in Azie, het Midden Oosten en Afrika.Door de toenemende welvaart is er ook een grote vraag naar vleesproducten. Veel van deze granen worden gebruikt in de diervoederindustrie. Dit heeft weer tot gevolg dat de prijs van diervoeding is gestegen en daardoor ook de prijs van vlees.

  De wereldproductie van deze landbouw producten is niet voldoende om de grote vraag te dekken.Wie in Suriname rijk wil worden zal over moeten gaan tot de productie van bovengenoemde landbouwproducten.Een afzet is gegarandeerd.

  M.b.t. Suriname zal de overheid de importeurs/handelaren moeten wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. In een aantal landen zijn importeurs en handelaren al tevreden als ze break-even kunnen draaien, dus een beperkte winstmarge calculeren zolang de vast kosten worden gedekt.Bij hen gaat het vooral om het landsbelang.De bevolking is tevreden met betaalbare prijzen en de werkgelegenheid van grote aantallen arbeiders wordt veilig gesteld.


  Maak melding

 24. 30 juli 2013

  De ‘economische oorlog’ tussen het bedrijfsleven/handelaren en de regering in Suriname speelt zich niet meer af binnen de gesloten(politieke) ruimten, binnen Suriname.

  Zullen de onverantwoorde geldwolven deze ‘oorlog’ winnen of kan de regering hen toch in het gareel krijgen?

  Dit in het belang van de kwaliteit en veiligheid van de Surinaamse consument.

  Een handelaar mag winst maken, maar let dan wel op de kwaliteit en veiligheid die de consument aangeboden wordt. En controle is in deze toch geen daad van vijandschap?

  En krijgt Srika van de onverantwoorde cabalen ook zijn minpunten? Let op, het record staat op -24 !!
  Srika


  Maak melding

 25. 31 juli 2013

  @Ira,
  Srika heeft neef Srika van LBB/NH opgebeld voor de juiste informatie.Er voor mij in de klapper gekeken.

  De bedoelde ex-minister Demon(NH) zat toen in de regering van Venetiaan.Deze ex-minister tekende het stuk.

  Daar dit gebeuren verder onder de rechten op de grond in het binnenland valt, zal Srika dit proces verder volgen en wanneer het een item wordt pas dan verder reageren.

  Henk, vergeet mijn minpunten niet!!
  Srika


  Maak melding

 26. RobG, mooi dat jij overal in geintersseerd bent, het is alleen de vraag of de rest hier wel zo geinteresseerd is in al die berichten van jou, gezien het aantal minnetjes wat jij scoort


  Maak melding

 27. Hans,ik zie het als een cultuur clash tussen de genuanceerde NDP sympathisanten en het klootjesvolk, de aanhang van het NieuwFront. Dat zijn mensen met weinig fantasie,geen interesse in politiek, kunst, wetenschap, ethiek,filosofie,enz. Kortom, ze hebben geen interesse in een goed verhaal.Het fijne werk zoals het voorspel is een brug te ver voor hen.Het zijn bij uitstek de brokkenmakers en egoisten in bed. Ze springen er op en komen klaar zonder rekening te houden met de ander.


  Maak melding

 28. Waar is dagoebalsingh?
  Want volgens hem bemoeit deze regering maar met een handel.
  De zeepsop poeder is toch waar het omdraait.
  Wie praat nu over graan en rijst?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.