‘Monetaire autoriteiten plaatsen Bouterse voor duivels dilemma’

62

PARAMARIBO, 30 jul – De monetaire autoriteiten hebben met hun slepend conflict president Desiré Bouterse voor een duivels dilemma geplaatst. Dit stelt ex-minister van Defensie Ivan Fernald. De klaarblijkelijke spanningen tussen minister Adelien Wijnerman van Financiën en president Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, zijn niet zonder meer weg te wuiven. Wijnerman zelf trachtte dat wel.

De minister gaf een verklaring uit die de indruk moest wekken dat alles koek en ei was. De verklaring riep nog meer vragen op, wat het vermoeden bevestigt dat er iets veel erger aan de hand is. Bouterse krijgt het duidelijk lastig. “Omdat kiezen voor Wijnerman zal betekenen dat hij voorbij gaat aan de aantijgingen van zijn politieke medestanders, maar bovenal dat hij Hoefdraad laat vallen”, zegt Fernald tegenover de Ware Tijd. De andere kant is al even riskant.

Kiezen voor Hoefdraad betekent zoveel als toegeven aan de roep om te stoeien met publieke middelen. “Kennelijk is de president nog niet zover om de gevolgen van zijn beslissing onder ogen te zien. De tijd zal wel leren wat in de deze wijsheid is. Maar voor dit moment lijkt hij opgescheept met een gigantische yorka supu (Sranantongo voor duivels dilemma, red.). Het is te hopen dat hij van de paus genoeg geestelijke inspiratie meekreeg om zich er doorheen te bijten”, aldus Fernald.


62 REACTIES

 1. RobG
  Fernand,bla,bla,bla.Het enigste wat op dit moment moet gebeuren is afremmen van de economische groei.

  Welke groei heb je het over?


  Maak melding

 2. een gratis consult van steve meye als extra stimulans om de knoop door te hakken…
  hij die niet geletterd is moet eeen beslissing nemen…
  ironischer kan het niet….


  Maak melding

 3. 30 juli 2013

  Srika ziet als grootste probleem de miscommunicatie tussen deze twee instituten, waardoor (politieke) ruis ontstaat.

  De oplossing is om directe communicatielijnen te creëren, bijv. een wekelijkse werkoverleg tussen de toppers van financiën en de Centrale Bank, met de president erbij.
  Srika


  Maak melding

 4. Hahaha Yorka Supu!!! Ik zou eerder willen spreken van ´Libba yuru´.
  Bouterse wordt omringd door charlatans die geen kaas hebben gegeten van staatshuishoudkunde. Het beleid is niet transparant, er wordt geen verantwoording afgelegd aan DNA, er is een graaicultuur, nepotisme, corruptie. Puur staatsrechtelijk moet de regering ´vallen´ en gewoon nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Maar nee, al is men op sterven na dood, men blijft toch zitten. Zelfs genade van de Paus zal geen zoden aan de dijk zetten.


  Maak melding

 5. DOOR DE REGERING VAN DDB IS SURINAME TOTAAL GEDEMONISEERD, HOE KAN HET ANDERS ALS JE STEEDS MET DEMONEN TE MAKEN HEBT.
  DIT ZAL EEN HELSE KLUS VOOR DDB. ZIJN EN DE SURINAAMSE BURGERS ZAL DIT NIET KUNNEN DRAGEN.

  MET DE WISSELING VAN MINISTERS OP VERSCHILLENDE DEPARTEMENTEN ZAL OOK GEEN SOELAS BIEDEN OMDAT DE PERSONEN DIE KOMT OOK HUN EIGEN IDEEN HEBBEN DAT NIET STROOKT MET DE GEEST VAN GERECHTIGHEID.

  DE EENHEID BINNEN DE COALITIE IS HEEL VER TE ZOEKEN EN DAT IS NAAR MIJN INZIENS DE KWAADAARDIGE GEZWEL DIE STEEDS MEER TERREIN WINT WAARDOOR DE SAMENWERKING TUSSEN MINISTERIES NIET CONTROLEERBAAR ZAL ZIJN.

  EEN GROTE CHAOS IS BEGONNEN MET DE WIL/VERLANGEN VAN DE EGOISTISCHE MINISTER VAN OPENBARE WERKEN DIE LANGZAMERHAND DE MACHT IN HANDEN PROBEERT TE KRIJGEN.

  WANT HIJ IS OP DIT MOMENT DE SLIMSTE JONGEN VAN DE KLAS.
  MAAR HET TRIESTE GEVAL IS DAT ER STRAKS GEEN WINNAAR UIT DE BUS ZAL KOMEN, MAAR ALLEEN VERLIEZERS EN DAT ZAL DE SURINAAMSE BURGERS ERVAREN.

  AL DE INKOMSTEN UIT GOUD, OLIE, HOUT EN ALLE BINNENLANDSE PRODUKTEN ZIJN TENIET GEDAAN DOOR HEBZUCHT VAN DIVERSE POLITICI WAARDOOR ALLES LIJKT TE VERDAMPEN IN ONZIN PROJECTEN DIE GEEN ENKELE MEERWAARDEN BETEKENT VOOR DE ONTWIKKELING VAN SURINAME.

  ECHTER, DEZE NEGATIEVE SPIRAAL ZAL ZICHT VERDER VOORTWOEKEREN ALS EEN ERNSTIGE ZIEKTES DIE ZICH SNEL ZAL VERSPREIDEN ALS EEN VIRUS.
  TOCH JAMMER EN TRIEST VOOR ONZE LEKKER EN HEERLIJK LAND SURINAME.
  EEN GEZEGENDE LAND DIE ALLE ZEGENINGEN VERPRUTS DOOR ALLERLEI ZIEKTES EN KWALEN EN EIGENZINNIGHEID.

  ALS JE ZIET DAT EEN GEESTELIJKE ALS STEVE MEYER DE KANT VAN DE DUIVEL KIEST DAN GAAT ER IETS GOED MIS MET HET LAND.
  BINNEN AFZIENBARE TIJD ZAL DE SCHIJN ONTWIKKELINGS GROEI VAN SURINAME VOOR EEN GROTE CRISIS ZORGEN.

  IK HOOP MAAR DAT DE REGERING TOT BESEF ZAL KOMEN DAT EEN ANDERE IDEEEN NOODZAKELIJK ZAL ZIJN TER VOORKOMING VAN TOTALE VERWOESTING VAN DE ECONOMIE EN ONTWIKKELING.


  Maak melding

 6. Zo, zo thumbs up voor ex-Minister Fernald.
  Whahahahahahahaha………..
  Nog effe wat trapjes na…

  Tsja; krampachtig hield ‘bouta de verschrikkelijke’, de hand van de paus vast.
  Helaas, een handdruk zal het vele bloed dat je eigenhandig hebt vergoten niet uitwissen.

  Bovendien ben je niet eens een Katholiek. je bent toch lid van de gedeprimeerde adventisten… wegwezen jij.
  Je bent besmet bouta,
  Niemand wil iets van je,
  Niemand wil je,
  Niemand,
  Nobody…………………


  Maak melding

 7. Het probleem is dat de president het “hoogste college” van staat als een Bakbawinkry wilt runnen en dat is wat er gaande is. Mijn advies aan deze betweterige president is; “Don’t monckey with things you don’t know”. Wat de meeste van de apolitieke nitwits niet door hebben is dat deze president nergens verstand van hebbend en overal over mee wilt praten. Daar is niets mee zou je zeggen, maar, dan moet je ook weten te luisteren, en juist, daar wringt de schoen. Deze met de botte bijl hakkende brokkenpiloot is gewoon niet geschikt om leiding te geven aan dit college of land. Maar, hij wordt gedoogd omdat men met een onberekenbare boosaardige sujet te doen heeft. Je hoeft geen politieke kleur te hebben om door te hebben, dat het zo niet langer kan. Deze met subtiele dictatoriale trekken een “beleid?”voert want duidelijk is dat hij nergens in objectief is, want zijn zin kan hij niet doorvoeren. Dus moeten sommige het ontgelden, terwijl hij enkel oog heeft om te graaien in een al bijna lege staatskas. Maakt buitenlandse reizen die alleen maar kosten en het land niets opleveren! Hij moet gewoon de deskundigen hun werk laten doen en niet steeds aan het queruleren slaan! En niet steeds de functionarissen als gelijke behandelen, want daar heeft hij het niveau helemaal niet voor, en dat maakt het verschil! Take it or leave it, if you don’t like it you can deal with!


  Maak melding

 8. Ik ken mensen die zeggen uit lijfsbehoud de hand van de killer te hebben geschud. Als je dat niet doet ben ten dode opgeschreven. De meeste “aanhangers” doen dat uit lijfsbehoud.


  Maak melding

 9. Theo,de zoveelste poging om je politieke tegenstanders te besmeuren en je eigen parochie op te hemelen.Jou ex president is de langst zittende staatsman van Suriname geweest van Suriname geweest.President Bouterse zit nu 3 jaren en hij heeft al veel bereikt.Misschien wil te snel het land tot ontwikkeling brengen en kiest hij voor het snel vervangen van ministers als er kritiek op de persoon wordt geuit.


  Maak melding

 10. Het is te hopen dat hij van de paus genoeg geestelijke inspiratie meekreeg om zich er doorheen te bijten”, aldus Fernald.

  Ja we hopen met zijn allen dat de paus gezegd zal hebben;
  ;’Neem verantwoordelijkheid op en ga in Gods naam boeten voor je zonden,je hoort thuis in Santo Boma’.


  Maak melding

 11. @Ray. Santo Boma is te licht voor mijn leerling. De hel is de enige juiste plaats voor hem. Wij zijn trots op hem en hebben het vuurtje al voor hem gestookt.


  Maak melding

 12. @RobG.
  je hoeft toch geen hersenchirurg te zijn om uit te kunnen rekenen dat er gaten, met gaten gedicht worden.

  Deze regering had in februari jl. plotseling geen geld meer. De centrale bank moest bij springen met srd 400.000.000 (ofwel geld digitaal bijdrukken).
  Even later bleek dat pomphouders, leveranciers en aannemers niet meer betaald werden en dat salarissen ook wel eens 6 maanden uitbleven. De staat heeft een enorm gat in haar begroting door op leveranciers krediet te leven.
  Weer iets later bleken de deviezen en de goudvoorraad sterk af te nemen zonder dat iemand kon aangeven waar de opbrengsten geboekt zijn. Welk gat is hier mee gedicht.
  Nu bleek plotseling dat OW medio 2013 door haar geld heen was of wel dat uw president bij het indienen van de begroting over 2013 de DNA fabeltjes vertelt heeft en een begroting met een gat van MINIMAAL srd 280.000.000 ingediend heeft.

  Het is geen wisselgeld dat er zonder verklaring verdwijnt maar door tellend is er in 6 maanden ruim srd. 1.000.000.0000 onverklaard verdwenen.

  Beste RobG in welke democratie mag de regering het parlement zo bij de neus nemen zonder enigerlei vorm van verantwoording af te leggen.

  De heer Fernald brengt op een bescheiden en degelijke wijze een dilemma aan het licht waar een serieuze regering aandacht voor zou moeten hebben. Een regering die haar bevolking respecteerde laat geen tweespalt ontstaan tussen haar primaire economische en financiele instituties zonder in te grijpen.

  Helaas is te voorspellen hoe er gereageerd zal worden. GEEN REACTIE en GEEN VERANTWOORDING daar waar dat dient te gebeuren.

  Beste RobG u bent een redelijk mens ook u zult gaan inzien dat er geen sprake is van beleid en democratische verantwoording.

  Voor mij komt dat neer op “het licht is uit, de rekeningen zijn niet betaald en de democratie is een droom”.


  Maak melding

 13. Robby, je verkoopt gebakken lucht aan de mensen.Ga toch lekker in Groenjarie zuipen van de namaak whiskys/cognacs.Ruim 99, 99999 procent van de NDPers heeft Bouterse nooit in levende lijve ontmoet.Hoe durf je te zeggen dat de meeste NDPers uit lijfsbehoud hem de hand hebben geschud.

  Bij de meest corrupte partijen van Suriname, NPS/VHP, is het handen schudden belangrijk geweest. Wie bv. Venetiaan niet loyaal was kon het maattschappelijk vergeten.


  Maak melding

 14. Moet deze moordenaar het weer gaan oplossen terwijl hij in die afgelopen 3 jaar telkens bewezen heeft er geen moer van te snappen met het aanstellen en reshuflen van ministers, deze moordenaar is een grote drama total (ramp) voor het land Suriname samen met zijn fossiele adviseurs en zijn criminele coalitie partners.


  Maak melding

 15. wie kent zijn plannen? al met al is hij sinds hij aan het bezuinigen is geslagen geen hele week meer in suriname/paramaribo geweest. eerst gezellig met de granmans 1000000 srd uitgeven aan een begrafenis die jaren geleden geweest is. en nu ervoor zorgen dat hij overal op de foto gezien wordt. zou hij indruk gemaakt hebben op de paus? welke? in ieder geval zou ik ook zo willen bezuinigen. lekker 2 dagen in suriname en de rest van de week met mijn privejet de wereld omvliegen. zouden mijn paupers dat in de gaten hebben? arme paus en arme clarence. en arme idioot robg.


  Maak melding

 16. RobG, Ronald Venetiaan is het beste wat suriname ooit is overkomen. Dankzij zijn solide financieel beleid zijn de burgers in staat hun broek op te houden. Dit alles werd nog eens geprezen door het IMF en de kredietratingbureaus. Dezelfde instanties waarschuwen nu ook dat Suriname meer uitgeeft dan dat er binnenkomt.En dit laatste mag jouw president zich aan rekenen. Hij heeft altijd de mooiste praatjes, verhoging aov, gratis zorg, een woning voor iedereen en betere wegen en bruggen maar nooit en tenimmer heeft hij een deugdelijk financieel onderbouwde plan gepresenteerd. Jouw president leeft op luchtkastelen. Investeerders zouden su platlopen. whahahahaaa


  Maak melding

 17. @Dre

  Hahahaaaaaaa…..
  Daarom zeggen wij ook meteen wanneer bouta de verschrikkelijke terug is in Suriname het volgende;
  ‘Kijk toerist bouta is weer voor enkele dagen in Suriname’.


  Maak melding

 18. Whahahahahaha, het zoveelste bewijs dat die robg, ‘water ziet branden’, bij wijze van, daarom vind hij dat 99,9% bouta nooit de hand geeft geschud, whahahahahahahaha.
  Was ‘bouta de verschrikkelijke’ geen volksmens, of is het volksmenner???

  robg heeft nog nooit een ‘bruine bone’ partij meegemaakt, en nooit gehoord van ocer.
  Niet eens een vippertje richting brokobaka.
  Ook geen doksa, bij de doekhieclub op bigipang.
  Ook geen rondvaart met de nieuwste sloep.
  Ook nooit een mis meegemaakt van oplichter meije en consorten, first row, dibri en tweede ienke.
  Kortom Robby heeft gelijk.

  robg, alias ‘van horen zeggen’, alias mofo-krantie, ongeloofwaardig, zoals de meeste paarse sujetten.

  Gelukkig weten de Surinamers wel beter, ze zijn wakker.

  Robg, wat is jorka soepoe?
  In het srantongo beschrijven aub.
  Whahahahahahahahaha…


  Maak melding

 19. Telting was een alom gerespecteerde Governor. Nooit en te nimmer zijn er conflicten ontstaan met een minister van Financien. Hildenberg en Telting konden het goed vinden omdat er sprake was voor een OVERLEGCULTUUR!!!
  Deze regering heeft een broertje dood aan ´goed overleggen´. Ze doen maar wat en gedragen zich als een stelletje amateurs.


  Maak melding

 20. mensen in surinaame men ziet nu dat bouterse geen venetiaan is dat zal hij ook nooit zijn hij komt er nooit in de buurt omdat hij een soldaat is en geen leider in de politiek ik vind het erg jammer dat men nu pas gaat zien wat venetiaans kracht en kunnen was geef deze man steun want hij weet waar hij over praat leve nieuwfront deze partijnen zullen de puin weer mogen op ruimen en laat het een les zijn voor sur laat mensen regeeren die er verstandt van hebben en geen rovers want dan blijft er niets over van het land


  Maak melding

 21. Nog maar een jaar geleden … ging het juist zo goed met Suriname …

  Mensen als RobG prezen het beleid van Bouterse de lucht in omdat juist daardoor zoveel vertrouwen in de financiële wereld werd gewekt en het nog veel beter zou gaan …

  Dat was nog maar het begin van grote economische vooruitgang waarop er verder geen kritiek mocht worden gegeven.


  Maak melding

 22. Koos,Jullie zijn psychies niet in orde.In drie jaren tijd heb ik wel honderden doem scenario’s in de parade zien langskomen.Het ging van zware Internationale boycotten, zware economische isolatie, uitstoting uit volkeren organisaties, hongersnoden tot de boycot van Surinaamse producten. Jullie zijn zwaar gestoord.


  Maak melding

 23. Beste RobG,

  Ik kan jou geen ongelijk geven … had ook verwacht dat Suriname geïsoleerd zou worden, echter is dat niet gebeurd.

  De Surinaamse president DDB is via democratische weg gekozen, of het volk daar wel of niet beter van wordt
  valt nog te bezien (maar ja, dat geldt voor elke regering).


  Maak melding

 24. men is vergeten de avondklok en dat de geld doen geen waarde had ,dat men op Zanderij luchthaven geld moesten wisselen p.p NF500-,Ga maar zo door er is nog zoveel te noemen dat je op je eigen huis en perceel niet vrij kon bewegenen praten zo kan men verder gaan, dat alles in BOuta tijd ,Jongeren ga eerst de geschiedenis lezen of praat hierover met ouderen ,Toen was bouta een duivel en,nu is het vershil ook niet nog even afwachten


  Maak melding

 25. Indien Wijnerman het veld moet ruimen komt Suriname in een neerwaartse spiraal terecht,immers economie heeft met heel veel vertrouwen te maken.

  De zogenaamde investeerders van DDB zullen zich niet in een economisch wespennest willen storten.

  Dus DDB kies je voor Wijnerman of je schoonzoon??De koers van de SRD is nu immers aan het stijgen ten opzichte van de USD/EURO


  Maak melding

 26. hij kan kiezen tussen het parlement te ontbinden of zich zelf te ontslaan..

  het parlement is toch een poppenkast volgens zijn eigen woorden stelt niks voor en komt aldaar ook niet,weet ook niet hoe ermee om te gaan.

  zijn verstand is niet teoreikend te volgen wat er gaande is in het parlement.

  zich zelf ontslaan komt het land het volk ten goede en wordt zuiver..


  Maak melding

 27. rob g interessante stelling je hebt gelijk suriname heeft een economische groei, alleen begrijp ik niet dat die economische groei geremd moet worden, we zijn geen china waar je oververhitting van de economie hebt, maar dan praat je over 12 a 13 procent groei,het is duidelijk dat je overal denkt verstand van te hebben. leg me eens uit waarom suriname de groei moet afremmen. graag een serieus antwoord graag.


  Maak melding

 28. Door de hand van de PAUS te mogen schudden,
  hoop ik dat de “PRESIDENT” (Moordenaar) met een BEEEEETJE SCHONE HANDEN TERUG KEERT NAAR GELIEFD SURINAME.

  ZEG ME DAT IK ONGELIJK HEB.


  Maak melding

 29. bouta hoe lang nog zeg de waarheid en ontbindt dit cabinet we weten dat het einde in zicht wees voor een eerlijk we zullen je heus niet uitlachen de schuld moet toch bij anderen gezocht worden je hebt toch de 2 zwarte schapen meneer de gluurder alias de pieper SOMO en bloedel Lonnie gebriuk je kans


  Maak melding

 30. @ RobG
  Snelle ontwikkeling?
  Jullie bouwen reeds drie jaren een rot internaat te Atjoni. Er was zoveel gelul over diefstal van brandstof naar het binnenland tijdens Venetiaan. Nu bevestigen de NDP-Parlementariers zelf dat het nog steeds gebeurt en dat dorpen maanden zonder stroom zitten. Heb je die school op Guyaba gezien welke Abrahams heeft laten bouwen voor het dorp. Boy, het valt aan alle kanten hoor. God bless de Persvrijheid in Suriname anders zou de Nationale Liegdienst ons deze beelden van wanbeleid hebben onthouden.


  Maak melding

 31. het is een probleem tussen wijnerman en hoefdraad,natuurlijk moet de president als staatshoofd kalmte tussen die twee teweegbrengen,hij hoef dus niet voor een van hen te kiezen maar een betere samenwerking of communicatie tussen die twee tot realitiet leiden.

  koenoe/hebie moet los gemaakt worden.


  Maak melding

 32. Fernald,redimusus,front
  In een woord jullie komen heel veel tekort,bouterse ontslaat wie niet deugt.
  Hij heeft bewezen dat hij ministers ontslaat die gevaalt hebben en daar kon de baas van vernald,de heer pa vene een voorbeeld van nemen.leggen jullie uit wat vene deed toen somo en jong tjien fa de lakens waren aan het uitdelen door gronden van anderen te innen en waar somo venetiaan steeds aan het chanteren was.
  Vernald en vene hun smoel waren gesloten ,slikken of stikken was het, bang waren ze dat somo de regering zou opblazen.die rekening heeft de nps gekregen vier zetels .vernald en vene jullie zijn de laatsten die over de regering bouterse moeten praten .kijken jullie om je heen en leg jou achterban uit wat je hebt gedaan voor jou achterban .ik was ook npser mijn vader was ook npser in resort domburg.vene heeft zich vervreemd van zijn achterban,de vhp en somo hebben hun achterban nog vene ka.die mannen van deze politieke partij zijn antiek.ze moeten plaats maken voor jongeren .en rekenen jullie allemaal dat vene nog geen drie zetels gaan halen bij de komende verkiezingen. Bouterse heeft bewezen dat hij kan ontslaan als het moet,vene had dat nooit kunnen bewijzen ,het was pappen en nat houden met die somo,if a bing jagie somo a bo ka en toch a ka bij de verkiezingen van 2010 .
  Wat ze nu doen is brokobana spelen,paniek voetbal .bouterse is en blijft op dit moment de sterke man van suriname ,oeng doe sang oeng wanie ,lee mik lee soet faja bouta e njam oeng ,neks no fout mie mang .wij staan altijd op scherp.oeng no e lassie stjieng gie front .bouterse komt overal terecht dat blijkt toch ii men heeft hem met name front proberen te boycotten maar ze vergeten dat ze uit jaloezie handelen en dat mensen dat door hebben.pleeg geen verraad tegen jou land ,laat je niet opjutten die rekening gaat front weer krijgen in2015 .iemand hier zei dat front jaloers is op paars en daar ben ik volkomen mee eens,jaroesoe no habie dresie front redimusu.wanneer gaan jullie over tot vernieuwing,blijf niet steken.
  Bouterse heeft groten der aarde de handen geschut ondanks dat front olland moeite heeft gedaan de regering dwars te zitten,voeren jullie oppositie geen afbraak politiek.wij hebben echte oppositie nodig in dit land.vene zei dat hij in debat wil gaan met bouterse,nooit never moet bouterse dat doen ,no tak nanga wiesatie libisma die jou nooit hebben willen erkennen als president .laat die man waar hij is mang , ding mang lik vene mie e passa straal voorbij .vene is het niet waardig om in gesprek tegaan ,deze loser was president maar heeft het samen met die taliban santhoki nooit gedurft bouterse op te pakken.ze moesten hun ballen hebben getoont toen ze het voor het zeggen hadden .wat ze nu doen is nabeschouwing,front heeft al die jaren politiek bedreven met de nabestanden.
  bouta kraktie mie mang.


  Maak melding

 33. @pero: bouta kraktie mie mang.

  Laat hij z’n kraktie dan tonen en de schatkist wat bijvullen. Momenteel is de schatkist leeg. Die kraktie is dus de kracht om leeg te roven? Destructive kraktie?


  Maak melding

 34. Bouta heeft nu eindelijk ingezien dat zijn adoratie voor Stevie M hem niets oplevert dus probeert hij het hogerop te zoeken! Bij EL PAPA, himself!
  Maar toen El Papa hem de hand schudde zei hij tegen El Diablo:” Hijo de diablo, a cada cuerpo le viene su San Martín.”
  (duivelszoon, boontje komt om zijn loontje, ieder krijgt zijn deel!)


  Maak melding

 35. Pima
  Die naam zegt het al,alles wat front zegt neem ik met een korreltje zout.
  Ik neem ze nooit seriues.ik heb genoeg ervaring met fronters olland en die redimusus.er is niks mis mee met de staatskas.front wil scoren ze kunnen geen oppositie voeren ,leugens bedrog om aan de macht te komen daar zijn ze mee bezig.in alle opinipeiligen staat paars voor dus moet dit volk niet op bouterse stemmen,no warang dit volk is niet het volk van de oude garde,het is niet het volk die olland volgd zoals jullie olland volgen. Wij zijn tevreden met paars wij zijn niet te beinvloeden,nogmaals de sterke man van suriname is en blijft bouterse pima zeg het voort aan jou achterban .


  Maak melding

 36. @Pero,..hahaha je bent grappig,..Bouta krakti? Bouta kan geen enkel minister van Somo en Brunsi ontslaan,..durft hij niet! Paé tjekre Somo takki if Bouta wanni a kang probeer,..


  Maak melding

 37. @Pero
  Selectief omgaan met de waarheid leidt tot niets.

  Vene heeft wel degelijk ministers ontslagen en ze zelfs ministers laten vervolgen door justitie (of wel u zwetst).
  Somo kon hij niet ontslaan omdat deze de voorzitter van het Parlement is en de president niets over de het Parlement te zeggen.
  Met betrekking tot PL ministers is ook uw President meer dan lankmoedig te noemen. Het geringste dreigement van Somo is voldoende om de President 180 graden te laten draaien. Dat is bij Vene niet gelukt.

  Misschien dat Pero uit kan leggen waarom er nu een gat van srd 280.000.000 in de begroting van OW zit. Zou het kunnen zijn dat de regering de president een gaten kaas als begroting heeft laten aanbieden aan het parlement. Of de minister, of het kabinet of de hele regering hebben zitten dutten want een gat met deze omvang in de begroting kan zelfs een bewaker van Sante Bomo vinden.

  Aangezien mensen met enige kritiek automatisch als onwettend beschouwd worden is het wellicht zinvol dat Pero uitleg geeft omtrent:

  1) Waarom de centrale bank in februari plotseling srd. 400.000.000 moest inbrengen.
  2) Waarom rekeningen van brandstof en andere leveranciers niet betaald konden worden.
  3) Waarom de deviezen voorraden zonder duidelijke verklaring plotseling beginnen te verdampen.
  4) Waarom er goud, zonder verantwoording of duidelijke verklaring, voor bodemprijzen verkocht wordt uit de nationale reserves.
  5) Waarom de prijzen plotseling beginnen te stijgen op een manier dat de regering probeert de markt te paaijen door de importsystemen plotseling niet te moderniseren.
  6) Waarom de woningbouw fabriek nog niet uit China aangekomen is.
  7) Waarom er nog geen investeerders zijn die bedelen om de financiering van de gouddeals te mogen verzorgen.

  beste Pero
  U bent wel heel erg blind voor de realiteit.
  Er wordt al maanden niet geregeerd omdat de president zelfs niet op vragen van zijn eigen coalitie en eigen partij wil of kan antwoorden.

  Uw president is op de vlucht voor zijn eigen schaduw.


  Maak melding

 38. Met het oog op morgen,Radio 1, nu op dit moment. Suriname in de picture. In alle sectoren van de Surinaamse economie heeft men mensen nodig.Er gaan steeds meer mensen terug.


  Maak melding

 39. jojo, ik kan je helaas geen antwoord geven op je vragen.Deze vragen moeten de oppositieleden vragen aan het kabinet.Ik ben maar een sympathisant.

  M.b.t. de woningbouw kan ik het volgende zeggen. De bouw van 18000 woningen vraagt om 18000 x 10 bouwvakkers per woning. Er zouden dus ruim 180.000 bouwvakkers nodig moeten zijn om alle 18000 woningen in een keer te bouwen.Suriname kan die grote aantallen bouwvakkers niet aanleveren.Buitenlandse bouwvakkers kan je wel aantrekken maar dan moet ook zorgen voor de huisvesting van deze arbeiders.

  Ik denk dat het beter is om de woningen in fasen te bouwen. Ik ga ervan uit dat men met de huidige capaciteit tussen de 3000 tot 5000 woningen zal bouwen in deze regeerperiode.

  Meneer Lupson, ook gij moet ik verwijzen naar de oppositie die op jou emotionele steun kan rekenen.De NieuwFront regeringen hebben hun werk niet goed gedaan. De huidige regering kan niet alles in een keer voor elkaar krijgen.


  Maak melding

 40. verbaast,een sterke economische groei plaatst elke samenleving voor een aantal dilemma’s. Deze zijn o.a. een besturingsvraagstuk omdat de samenleving snel aan het moderniseren is en de intermenselijke relaties worden complexer, een structureringsvraagstuk en een verandervraagstuk.

  Jammer dat het NieuwFront niet op dit niveau kan denken en handelen.Men is daar conservatief,niet flexibel,etnisch gebonden alhoewel men dat blijft ontkennen en men staat niet open voor nieuwe ideeën en uitdagingen. Het NieuwFront zal daarom nooit in staat zijn om de economische ontwikkeling van Suriname in een breder kader te plaatsen.


  Maak melding

 41. Het tonen van 8 en 9 December 1982 beelden op de Surinaamse televisie heeft de ernstige terugval van de Nengre Partij Suriname niet kunnen voorkomen, dus waarom niet op een andere lagi maniri gooien met stenen. Eerst werd D.T. voor het karretje gespannen, die overigens nu zelf zit met de gebakken mango’s. Met weemoed aan het ministerschap dat klaarblijkelijk amanooitweer terugkomt!!!!!!!


  Maak melding

 42. Pima
  Die naam zegt het al,alles wat front zegt neem ik met een korreltje zout.
  Ik neem ze nooit seriues.ik heb genoeg ervaring met fronters olland en die redimusus.er is niks mis mee met de staatskas.front wil scoren ze kunnen geen oppositie voeren ,leugens bedrog om aan de macht te komen daar zijn ze mee bezig.in alle opinipeiligen staat paars voor dus moet dit volk niet op bouterse stemmen,no warang dit volk is niet het volk van de oude garde,het is niet het volk die olland volgd zoals jullie olland volgen. Wij zijn tevreden met paars wij zijn niet te beinvloeden,nogmaals de sterke man van suriname is en blijft bouterse pima zeg het voort aan jou achterban .


  Maak melding

 43. Die grappenmakers van die afvallige NPS mobiliseren alom! Ja zelfs op dede osos’s, kerken, begrafenissen, voetbalcongres, bij mensen waarvan het dak is weg- gewaaid, kaarkong.


  Maak melding

 44. Dunken is trots op zijn President: een coupepleger, moordenaar en drugsdealer.

  Zegt veel over Dunken.
  Bouterse de man met het vloed aan zijn handen van honderden Surinamers.

  En Dunken noemt kritische van deze mislukkeling als preident “redimusus”.

  Aanhangers van de NDP behoren tot het schuim der Surinaamse aarde.


  Maak melding

 45. ZO Mhr Ivan Fernand nu pas dit bericht weet zeker dat u dit niet wist voorondslag dat u dit nu pas weet wat voor bedoeling heeft dat ooo de goeie man of gooien met vuil bent u benadert door de NPS of VHP MAAR JA 1 POT NAT EN ESMERALD EN Mebaryu niemand wilt BOUTA vene beter dan BOUTA wat een stom gelul daarom is hij vandaag de PRESS met de meest behaalde stemmen mensen AUB Maak plaats of praat niet om het praaten wiens sang oeng wan doe of takie hij is en blijft de PRESS van SU GOD BLESS


  Maak melding

 46. @RobG
  Sympathieke reactie met nuances. Ik hoop op meer reacties met enige (zelf)reflectie.

  Ik hoop ook dat je beseft dat de kern van jouw reactie: “Daar moeten de oppositie leden om vragen” Door veel van de aanhangers van deze regering met veel lawaai afgewezen wordt als zijnde niet relevant.

  RobG ik had ook sympathie voor deze regering omdat men een wat opener mind, meer nationaal en wat minder langs oude versleten etnische lijnen dacht. Gezien mijn professie (ik bouw) was mij wel duidelijk dat alle bouwbeloften broodjes aap waren (politice beloven zoveel) en meer gericht waren op afromen van contracten dan fysiek bouwen.
  Mijn sympathie is toen ik met ministers en belangrijke adviseurs te maken kreeg omgeslagen in apathie. Deze mensen zullen helaas nooit iets voor elkaar krijgen. De angst regeert en men weet dat ze niets zullen presteren.

  Een stukje inhoud (omdat ik wereldwijd bouw. Huizen in Suriname zijn niet zo ingewikkeld. qua omvang tussen 50 en 80 m2. De kostprijzen liggen (luxe) in de buurt van srd 1.000/m2. Qua arbeid komt het neer op 0,5 tot 1 manjaar/per woning (afhankelijk van de ingewikkeldheid en de mate van Prefab). Chinezen kunnen met hun prefab deze factor arbeid (op de bouwplaats) heel sterk terug brengen.

  men hoeft dus geen raketgeleerde te zijn dat indien men jaarlijks ongeveer 3.000 extra woningen wil bouwen dat enorme gevolgen heeft voor de markt. Suriname kan een dergelijke groei niet aan. De limiet zal liggen bij 1.000 tot 1.500 extra woningen per jaar als men zich extreem inspant en bereid is kennis van buiten te aanvaarden. Het laatste kan (mentaal) men niet en wil men niet. Voor de machthebbers is elke vorm van hulp van buiten gezichtsverlies.


  Maak melding

 47. RobG
  “De bouw van 18000 woningen vraagt om 18000 x 10 bouwvakkers per woning. Er zouden dus ruim 180.000 bouwvakkers nodig moeten zijn om alle 18000 woningen in een keer te bouwen”.
  @Wie is nou zo gek om in 1 keer alle woningen af te bouwen?
  Als de relatief kleine woning door 10 man (waarom zoveel??) binnen 3 tot 4 maanden afgebouwd is, zijn deze mannen dus niet meer nodig.
  Jouw redenering klopt van geen kanten. Please zoek ander voorbeeld en excuus. Ik wist niet dat je schoenmaker was, aub hou je bij je leest.


  Maak melding

 48. Om kotsmisselijk van te worden”

  Stelen van de baas en dus van het Surinaamse volk

  Het ontslag van Ramon Abrahams als minister van Openbare Werken kwam voor vriend en vijand als donderslag bij heldere hemel. Als vertrouweling van president Desi Bouterse leek hij onaantastbaar. Er moest dus wel echt iets aan de hand zijn om hem de laan uit te sturen!

  Toch werd Abrahams eervol ontslagen en heeft daardoor nog tot eind van dit jaar recht op een volledig salaris met toelagen, zo’n 25.000 SRD bruto per maand. Ook daarna hoeft hij geen droge rijst te eten, want een directeurssalaris (ongeveer tienduizend SRD) ligt dan in het verschiet, plus onderstand en op termijn een leuk pensioen. En tot het einde van zijn levensdagen kunnen hij en de zijnen een beroep doen op vrije geneeskundige zorg – uiteraard op basis van eerste klasse.

  Maar Abrahams heeft dat allemaal niet nodig, ontdekte Parbode, want in de bijna drie jaar van zijn ministerschap is hij schatrijk geworden. Uiteindelijk werd dat blijkbaar zelfs de NDP te gortig.

  Parbode sprak met tientallen aannemers, architecten, politici en partijgenoten van de voormalig OW-minister. De vraag bleek niet óf hij miljoenen gestolen heeft, maar hoeveel. “Bij vorige regeringen moest je een ambtenaar ook wel eens wat toeschuiven om in een goed blaadje te komen”, zegt een aannemer. “Dat gebeurde echter heimelijk. De opzichtigheid van nu verbaasde mij.” Maar, eerlijk is eerlijk, hij werd er zelf ook niet slechter van. “Bij eerdere ministers moesten we de steekpenningen uit onze eigen zak betalen. Nu kreeg je het uiteindelijk via de ingediende rekening weer terug. Dus lanti betaalde in feite de steekpenningen zelf.”

  Kots en kotsmisselijk….

  Rob G heeft hier vast een leuke Paarse verklaring voor waarom deze corrupte plaatboef nog niet achter de tralies zit.


  Maak melding

 49. jojo bedankt voor je reactie. Ik vind het heel jammer dat men nog niet zover was om van je creatieve ideeën gebruik te maken.Het is mogelijk dat je onvoldoende heb genetwerkt waardoor je niet met de juiste actoren in contact ben gekomen.De politieke realiteit is vaak moeilijk te doorgronden.Het zijn vaak de ambtenaren die meer macht hebben dan de ministers en zijn/haar adviseurs.Ministers komen vaak in de problemen omdat ambtenaren hen vaak op de verkeerde been zetten.Ook presidenten kunnen door ambtenaren in de problemen komen.

  Ik sta er soms ook versteld van dat men in Suriname niet sneller huizen kan bouwen.Ik kan op afstand een mening vormen, maar ik weet dat de realiteit vaak weerbarstig is.Die weerbarstigheid wordt veroorzaakt door mensen die ieder hun eigen ideeën,plannen,visies hebben.


  Maak melding

 50. Fadso, mijn berekening is bedoeld om aan te geven hoeveel mankracht men nodig heeft.Ik had het beter kunnen uitdrukken in manuren. Natuurlijk gaat men getemporiseerd de huizen bouwen en de arbeiders zullen ingezet worden bij de bouwen van meerdere huizen.


  Maak melding

 51. @RobG
  Er is genoeg genetwerkt. De Grote baas (DDB) heeft zelfs een minister opdracht gegeven het goed te bekijken. de Minister komt niet verder dan een commissie op poten te zetten.


  Maak melding

 52. Jojo, ik heb gehoord dat de president wel openstaat voor creatieve ideeën die kunnen helpen om problemen op te lossen.Maar het zijn vaak ambtenaren die je kunnen msken en breken.Ik raad mensen vaak aan om een dichtgetimmerd projectvoorstel op te stellen.De sleutel moet je zelf houden.Het moet ze nieuwsgierig maken.


  Maak melding

 53. Woensdag 31 juli 2013 om 18:06 uur, door RobG

  Weet je wat je concludeerd?
  Dat alle succesjes te danken zijn aan je leider en niet aan zijn adviseurs en ministers.
  En alle misstappen te danken zijn aan zijn adviseurs en ministers.

  Daarom moet je leider iedereen naar huis sturen en spaart hij geld uit. Want het werk wat hij alleen doet doet hij goed. De rest bakt er niks van. En dan kan hij het salaris van deze functies ook terecht vangen!
  Zou het kunnen dat de rest hem niet begrijpt en dat jouw leider misschien te hoog begaafd is of een andere taal spreekt waar wij onderdanen te min voor zijn.

  Ik zat laatst nog bij hem aan de tafel voor mij was het een half uur lang Chinees op een gegeven moment dacht ik echt: SAMBAL BIJ.


  Maak melding

 54. @RobG
  Als je een dichtgetimmerd voorstel doet ben je het in Suriname de volgende dag kwijt omdat het gekopieerd wordt.
  Hiermee ben ik nu tweemaal de pineut geweest.
  Het heeft mij maar 2 maal euro 50.000 gekost echter Suriname kost op termijn tientallen miljoenen euro’s per jaar en heel veel werkgelegenheid.
  Helaas heeft men de zakelijke mentaliteit (net als in veel andere ontwikkelende landen)dat men liever vooraf euro 1.000.000 in zijn zak steekt dan later na werk euro 1.000.000/ jaar afrekent.

  Financiers gaan niet vooraf betalen om daarna te ontdekken dat de plannen geroofd worden.
  Idealisten onthullen hun plannen tot in de details en zien daarna dat de relaties van hun gesprekspartners / faciliterende adviseurs en ambtenaren plotseling de zelfde plannen hebben.

  Ik ben genezen en doe onder de volgende regering nog 1 poging iets voor Suriname te kunnen betekenen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.