‘Ontruiming kinderhuis bewijst waarde brandpreventie’

21

PARAMARIBO, 31 jul – De snelle en efficiënte ontruiming van het brandende kinderhuis Nos Kasita, toont de waarde aan van preventiecampagnes. Dit zegt minister Lamuré Latour van Defensie. De ruim tachtig kinderen en een handjevol personeelsleden wisten allen te ontkomen. En dat nog voor de hulpdiensten ter plekke waren.

Dat is het resultaat van de voorlichting en oefeningen die de brandweer regelmatig verzorgt. “Ik mag zeggen dat de kinderen goed ingespeeld op wat geleerd is van de brandweer in geval van calamiteiten”, zei Latour in het parlement. Intussen wordt van alles gedaan om de noodopvang zo goed mogelijk te leiden. Na de eerste opvang in het complex van de Kamer van Koophandel & Fabrieken, zijn de kinderen nu ondergebracht in het kinderhuis Saron.

De hulp vanuit de gemeenschap heeft een voorlopig verzadigingspunt bereikt. Hulpgoederen en voedsel zijn nu in overvloed voorradig. Volgens Latour blijft de particuliere hulp binnenstromen. Intussen is ook besloten zo gauw mogelijk weer een tehuis op te zetten. De regering geeft daar ruim driehonderd duizend Surinaamse dollar (ongeveer zeventigduizend dollar) voor. Nos Kasita is een particulier initiatief voor verwaarloosde kinderen.

Bekijk ook:

21 REACTIES

 1. Hou toch op met je dom gelul, nu wil jij het eer opstrijken?

  Natuurlijk gaat de kids het gebouw ontvluchten als er brand is! Is toch logisch?

  De vraag is: Hoe kon zoiets gebeuren en hoe brandveilig was het allemaal?

  Zo nu mag je weer antwoorden Lamuré Latour van Defensie


  Maak melding

 2. Toch maar even de Van Dale erop nageslagen:

  pre·ven·tie (de; v; meervoud: preventies) 1voorkoming: brandpreventie

  Het VOORKOMEN van brand is iets anders dan het ONTRUIMEN (al dan niet met hulpdiensten) als de zaak in lichterlaaie staat. Moeilijk woord hoor, preventie…..

  Wat een opportunist die Latour. Ja hoor, heel goed gedaan die preventie, slaap maar rustig verder!


  Maak melding

 3. Ga zo door met de prefentiecampange,men.Lamure,hier in Nederland werkt het ook optimaal.
  Het is nu 1maal zo de Surneds zullen steeds maar aangeven hoe het daar moet hahahahaha want hier hebben ze niets in de pap te brokkelen.


  Maak melding

 4. Hou je bek Latour! Preventie? Zover ik het zie is alles afgebrand, brand preventie heeft totaal niet gewerkt. Die 81 kinderen zijn gered door 2 buurmannen en het personeel. Aan hun alle eer! Kom niet lullen dat NDP en jullie gefaalde politiek hiermee te maken heeft.


  Maak melding

 5. Ik heb voor vele bedrijven ontruimingsplannen geschreven en geimplementeerd samen met regelmatig oeffenen het werkt echt. Vlucht routesworden door de getrainde mensen beter gecontroleerd, en betrokken medewerkers weten beter wat van hun verwacht wordt bij een ontruiming. Ook bewoners voel zich veiliger als er proffesioneel met de materie wordt omgegaan.

  Ongetraind een pand ontvluchten is vaak de basis tot slachtoffers, mensen blijven achter, lopen de verkeerde richting op etc.

  Blijft natuurlijk het belang in een dergelijk object om brand te voorkomen, door o.a. toepassing van veilige installaties, brandvertragende materialen, compartimentering etc. Ook zal de aanwezigheid van een goed branddetectiesysteem bijdragen aan snelle detectie en gecoordineerde vroegtijdige ontruiming.
  Met goede aanwezige kleine blusmiddelen kunnen medewerkers beginnende brand de kop in drukken. Moeten ze wel weten waar ze mee bezig zijn. Maar een veilige ontruiming staat bovenaan!

  Leef veilig en wel


  Maak melding

 6. Om kotsmisselijk van te worden”

  Stelen van de baas en dus van het Surinaamse volk

  Het ontslag van Ramon Abrahams als minister van Openbare Werken kwam voor vriend en vijand als donderslag bij heldere hemel. Als vertrouweling van president Desi Bouterse leek hij onaantastbaar. Er moest dus wel echt iets aan de hand zijn om hem de laan uit te sturen!

  Toch werd Abrahams eervol ontslagen en heeft daardoor nog tot eind van dit jaar recht op een volledig salaris met toelagen, zo’n 25.000 SRD bruto per maand. Ook daarna hoeft hij geen droge rijst te eten, want een directeurssalaris (ongeveer tienduizend SRD) ligt dan in het verschiet, plus onderstand en op termijn een leuk pensioen. En tot het einde van zijn levensdagen kunnen hij en de zijnen een beroep doen op vrije geneeskundige zorg – uiteraard op basis van eerste klasse.

  Maar Abrahams heeft dat allemaal niet nodig, ontdekte Parbode, want in de bijna drie jaar van zijn ministerschap is hij schatrijk geworden. Uiteindelijk werd dat blijkbaar zelfs de NDP te gortig.

  Parbode sprak met tientallen aannemers, architecten, politici en partijgenoten van de voormalig OW-minister. De vraag bleek niet óf hij miljoenen gestolen heeft, maar hoeveel. “Bij vorige regeringen moest je een ambtenaar ook wel eens wat toeschuiven om in een goed blaadje te komen”, zegt een aannemer. “Dat gebeurde echter heimelijk. De opzichtigheid van nu verbaasde mij.” Maar, eerlijk is eerlijk, hij werd er zelf ook niet slechter van. “Bij eerdere ministers moesten we de steekpenningen uit onze eigen zak betalen. Nu kreeg je het uiteindelijk via de ingediende rekening weer terug. Dus lanti betaalde in feite de steekpenningen zelf.”

  Kots en kotsmisselijk….


  Maak melding

 7. =Ik ben blij dat alle kinderen veilig zijn en hoop daarom ook op een goede psychologische begeleiding voor al die kinderen.

  @suriboy, je hebt groot gelijk , het zijn de buurjongens die de kinderen gered hebben dit terwijl de brandweer nog niet aanwezig was. Dit namens het nieuws.

  @Henk Molenaar, men heeft gekozen voor deze schurken en men gaat WEER op ze stemmen.

  =Wat denk je hiervan::::::Velen die hard studeren en van de Universiteit komen hebben geen werk, terwijl een paar nauwelijks of helemaal niet gestudeerd hebben en zo rijk zijn geworden op geld van de belastingbetaler.

  =Wat heeft de arme aanhang gekregen??? helemaal niets terwijl vrienden in de politiek alles hebben.
  ==HOE DOM MOET JE NIET ZIJN???????


  Maak melding

 8. Ook in Nederland blijken spontane acties op gang te zijn gekomen voor de door brand getroffen kinderen van kindertehuis Nos Kasita. Dat meldt het SBS-actualiteitenprogramma Hart van Nederland vandaag, dinsdag 30 juli 2013

  81 Kinderen in Paramaribo zijn gisteravond in een klap dakloos geworden nadat een grote brand kindertehuis Nos Kasita heeft verwoest. De kinderen zijn dezelfde avond overgebracht naar het gebouw van de Kamer van Koophandel (KvK) waar ze de nacht hebben doorgebracht, zo is te lezen op de website van het programma. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft voor matrassen, lakens en kleren gezorgd. De kinderen slapen dinsdagnacht ook in het KvK-gebouw.

  Het weeshuis wordt gerund door Tante Lottie die voor het grootste deel in haar eentje de verzorging van de kinderen op zich neemt. ‘Zij is helemaal van de wereld, die arme vrouw. Ze leeft alleen voor die kinderen en nu is alles waar zij jaren voor gewerkt heeft verdwenen’, zegt Plo Vermeulen van Stichting Nederland-Suriname CWF tegenover Hart van Nederland. ‘Zij is zo’n goed mens, ik noem haar wel vaker de moeder Teresa van Suriname.’

  Naast Stichting Nederland-Suriname CWF zijn er in Nederland verschillende stichtingen, maar ook particulieren, die meeleven met het lot van de kinderen en hun verzorgster Tante Lottie. Zo ook bijvoorbeeld de kapsters van Kapsalon Hairstudio Variaty in Almere. Zij verzamelen al sinds 2009 geld en kleren in voor het kinderhuis en zijn erg aangedaan door het nieuws.

  Volgens Plo is de hulp van alle kanten dan ook heel hard nodig. ‘Alles is weg, alle spullen. De kindertjes zijn in hun pyjama de straat op gevlucht en hebben niets meer.’ Het belangrijkste is dat er snel een pand gevonden wordt zodat de kinderen niet gescheiden hoeven te worden. ‘Er zitten veel broertjes en zusjes in Nos Kasita, het zou vreselijk zijn hen uit elkaar te halen.’ Om een pand te realiseren is hard geld nodig. Maar de kinderen kunnen ook goederen als kleertjes goed gebruiken nu alles in vlammen op is gegaan.

  De brand is vermoedelijk ontstaan in de zekeringkast


  Maak melding

 9. Ik vind jullie zo achterlijk reageren, er is wel degelijk geoefend met het pand verlaten met calamiteiten, was dit niet geoefend dan was het minder goed afgelopen, en dan nog wat wat een GEZEUR, wij locals hebben onze eigen boontjes AL GEDOPT, zonder hulp van het buitenland zijn we al voorzien in fase 1 van goederen, welke NIET meer opgestuurd dient te worden, we zijn geen opslagplaats hoor, we zitten nu in fase 2 dat we geld inzamelen JA WIJ LOCALS JA dus rot op met de opmerking dat dat geld uit Ned vooral komt, wij zijn de mensen in Ned dankbaar voor finaciËLE STEUN die zijn zullen bieden maar kom op zeg doe ff niet alsof wij ons zelf NIET kunnen helpen want we zijn al heel ver en dat op EIGEN beentjes ZOALS HET OOK HOORT ja begrepen, want ik hoef die onzin van buitenstaanders niet te accepteren, ja ga nu maar de – knop indrukken maar IK heb mijn mening ff heerlijk kunnen ventileren, en nogmaals geen containers met goederen sturen we zijn al door de locals verzadigd hiermee, we zijn geen opslag ja… we zitten nu in de fase dat we geld inzamelen…. pfffffffffff en een nieuw huis gaan laten bouwen jaaaaa OKAY dat dat maar ff duidelijk is en we hebben het zonder hulp van buiten af gedaan dus dtop met goedeen sturen, mijn part wordt er ook geen geld meer gestuurd, moe tje opletten hoe goed wij locals alles voorelkaar krijgen…. jullie vergeten dat wij niet achterlijk zijn en dat wij elkaa hier in Su WEL helpen, dus droom lekker verder en ga geen hulp bieden waar wij niet op wachten, helpen is tegemoet komen in waar er vraag naar is, en wij zijn al voorzien met goederen….. mensn eworden weggestuurd nu met goederen !

  We gaan nu geld verzamelen om een nieuw tehuis te bouwen, zo ik hoop dat ik OVERduidelijk ben geweest.

  dank voor de aandacht :/


  Maak melding

 10. mijn vraag is kun je een kortsluiting voorkomen??? was dat niet de oorzaak dat er een otploffing was in de kast waar de zekeringen staan????


  Maak melding

 11. @vanity
  Niet zoveel grootspraats hebben!
  Konden wij het beter doen zouden wij heden niet opgescheept zitten met een amnestie lijder!
  Nederland blijft ons steunen ,zij wachten niet op goedkeuring van niemand ,ze doen het spontaan alhoewel ze altjd STANK VOOR DANK ontvangen!
  O,ja en de dokters zonder grenzen doen voortreffelijk werk in Suriname,zij komen ook uit Nederland!


  Maak melding

 12. @Henk Molenaar

  Abrahams is niet ontslagen, echt niet, hij is nog altijd de vriend van Bouterse. Ze voeren een toneelstuk op en niemand weet waar het geld is gebleven,maar ik wel… namelijk in de zak van de martelaar genaamd Bouterse.

  Ze houden het Surinaamse volk voor de gek die steeds moet kruipen voor Bouterse, maar mij niet!

  Ga zo door, blijf je land en volk beroven vuile moordenaar!


  Maak melding

 13. Mop van de maand: Minister van Defensie ( leger ) komt in DNA ( Volksvertegenwoordiging ) en zegt : De brand PREVENTIE ( Voorkomen van brand ) heeft gewerkt!!
  Het hele gebouw is verbrand!!!!
  Ben benieuwd wat zijn collega van Justite en Politie, waar de brandweer onder valt, zou zeggen.!!
  Wat een jokers.
  Blijft overigens zielig voor die arme kindjes die allemaal toch ongedeerd zijn. Hoop dat ze meld hulp van derden toch gauw weer een normaal onderkomen hebben.


  Maak melding

 14. Vanity, ik kan je reactie wel berijpen na de paternalistische opmerkingen van Tedje en Ray.Deze schertsfiguren hebben het hoog in hun lege bol zitten door zich als kolonialisten op te stellen.


  Maak melding

 15. @RobG
  Wanneer ga jij eindelijk je kop uit het achterste van je baasje halen?!
  Wanneer ga jij eindelijk de dingen zien zoals wij de surinamers het zien!!???


  Maak melding

 16. Ray,ik heb sterk de indruk dat jij en het clubje het spoor bijster zijn.Jullie werkelijkheid is een heel andere werkelijkheid dan de realiteit die meerderheid van de Surinaamse bevolking ziet en ervaart.Het geïndoctrineerde conservatisme en de angst voor de moderne vooruitgang zit diepgeworteld bij jullie ingeworteld.Het is mijn inziens een vorm van autisme waar jullie last van hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.