donderdag, april 25, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaams publiek mag niet bij eigen archief

Surinaams publiek mag niet bij eigen archief

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 jul – Documenten bij het Nationaal Archief Suriname, NAS, staan op het punt door de natuur vernietigd te worden. Het koelsysteem doet het niet en dat al ruim een maand. Als noodmaatregel zijn de deuren gesloten voor het publiek.“Als de situatie langer dan drie maanden duurt, is de dreiging reëel voor de archieven opgeborgen in het gebouw”, zegt nationaal archivaris Rita Tjien Fooh.

Het personeel zit met de handen in het haar en moet hulpeloos toezien. Het zuiver technische probleem lijkt maar niet opgelost te kunnen worden. De leverancier van het speciale koelsysteem blijft het antwoord schuldig. “We hebben nu alle koele lucht die nog door het systeem geproduceerd wordt, gekanaliseerd naar de archieven. Maar daardoor zijn die voorlopig niet toegankelijk voor het publiek”, zegt Tjien Fooh tegenover de Ware Tijd. De reacties blijven niet uit.

Het NAS heeft door de jaren heen een goede reputatie verworven. De dienstverlening aan duizenden studenten en wetenschappers was steeds te garanderen, ook dankzij de hypermoderne huisvesting. “Er wordt naar ons gebeld en mensen zijn boos dat ze geen toegang hebben tot het archief. Maar het is niet zo dat we op onze lauweren zitten. We doen er alles aan om de situatie te normaliseren”, aldus Tjien Fooh. Volgens de leverancier is het onderhoud lastig vanwege de fysieke omstandigheden rond het archief.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
  1. HMMMMmmmmmm….
    Wanneer zullen de archieven togangkelijk zijn voor het volk van Suriname??!!
    Hoort ook het dossier[archief] van 8 dec 1982 erbij?!!

    OPEN DOSSIER 8 DEC 1982 NU!!!!

    Wanneer gaat deze specifieke dossier opengemaakt worden?!!Na 100 jaar misschien?!


    Maak melding
  2. Die leverancier wacht op z’n muntjes toch. Bouta zal over de brug moeten komen anders is het gedaan met de Nationaal Archief van Suriname. Laat Santhoki snel president worden.
    Het wordt met de dag erger.


    Maak melding
  3. allemaal voordeel voor bouta want wat staat daar allemaal over hem en zijn vriendjes beschreefen voor hem hoef de koeling nooit meer te werken


    Maak melding
  4. Hier in Holland worden archieven keurig en op tijd onderhouden en toch worden bepaalde dossiers voor de komende 60 jaar geheim gehouden!
    RA RA RA WAAROM?


    Maak melding
  5. Als de klimatologische omstandigheden in het NAS niet optimaal zijn omdat zaken als het koelsysteem defect zijn en niet werken, dan moet men rekening houden dat schimmels, andere insecten, etc met de snelheid van lichtstralen in de zoveelste macht weelderig zich zullen vermenigvuldigen bij de tropische temperaturen en vochtigheid van het Surinaams klimaat. Er zal dan binnen enkele ogenblikken niets meer over zijn van het surinaams archief.

    NAS zal dan geschiedenis zijn, wat rest is het in verval raken van het gebouw.

    Ziet er niet best uit voor de geschiedenis van Suriname en de Surinamers. Het gebouw zal het zelfde lot ondergaan als andere gebouwen in Paramaribo en Suriname.Suriname staat niet bekend of beter gezegd is berucht om zaken niet goed te beheren en te onderhouden. Zie monumentale gebouwen zoals Ston Oso op de hoek van de Dr Sophie Redmondstraat en Zwartenhovenburgstraat, voormalige DNA-gebouw en KathedraL aan de Gravenstraat, enz.

    Wat overblijft is een zucht, een traantje weg pinken uit je ooghoek, een slokje, een plasje en alles blijft bij het verval.


    Maak melding
  6. @JOHN2

    “Hier in Holland worden archieven keurig en op tijd onderhouden en toch worden bepaalde dossiers voor de komende 60 jaar geheim gehouden!
    RA RA RA WAAROM?”

    —————————————————————–

    Vanwege het Programma Getuigenbescherming; veel getuigenissen zijn gevoelig en brengen de getuigen in gevaar.

    Om te voorkomen dat ze hun mond houden en helemaal niets los laten, is er een programma om hun identiteit te beschermen, zodat ze toch de waarheid over Bouterse durven te vertellen.

    In ruil daarvoor wordt hun levenslange bescherming geboden; en die termijn is op 60 jaar gesteld.


    Maak melding
  7. @John2 14:50 uur…
    Zo nu & dan wordt er weer over de voor 60 jaren gesloten archieven betreffende Suriname (o.a. Coup Bouterse cum suis) gegild!
    Maar ik heb (om precies te zijn) 471 pagina’s verslagen & rapportage’s gewoon in bezit; dus niet zo moeilijk doen…

    Van bijvoorbeeld ‘De tekst van een toespraak van kolonel Valk en van een interview met de journalist Slagveer (bijlage 8) d.d. 9 februari 1980, tot ‘Onderzoek Militaire Missie Suriname: Brief van de Minister van Defensie E. van Middelkoop d.d. 1 mei 2009.

    Maar wat willen heel veel mensen hier nou precies mee: uit z’n verband trekken, en naar eigen goeddunken hun ‘eigen’ geschiedenis gaan schrijven?!
    (Of alleen voor ’t idee…)?


    Maak melding
  8. Gelukkig heeft Nederland alles gedigitaliseerd voordat de archieven aan Suriname werden overgedragen.
    Ik heb toen al geschreven dat het archief niet lang zou bestaan en waarschijnlijk zou afbranden.
    Bij Bouta brandt alles af

    Daarna kan men elkaar sprookjes vertellen


    Maak melding
  9. Men zegt dat waar geesten verschiijnen, het ineens koud wordt. Misschien een idee om een paar koude geesten te laten aanroepen in dat gebouw….


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES