‘Geen sprake van machtsstrijd monetaire autoriteiten’

21

PARAMARIBO, 26 jul – Van een machtstrijd tussen de monetaire autoriteiten is absoluut geen sprake. Dit stelt minister Adelien Wijnerman van Financiën. Voor zowel het ministerie van Financiën als de Centrale Bank van Suriname, CBvS, gelden vaste procedures en verhoudingen. “We kennen een scheiding van monetaire aangelegenheden en aangelegenheden met betrekking tot staatsfinanciën”, aldus Wijnerman.

De voornaamste taak van het ministerie van Financiën is de staatsfinanciën effectief en efficiënt te beheren en toezicht te houden. Hieronder vallen de dagelijkse betalingen vanuit de bankrekeningen van de overheid die zij bij de CBvS aanhoudt. Monetaire aangelegenheden zoals de kasreserveregeling en het stabiel houden van de nationale munteenheid betreffen werk voor de centrale bank. Wel wordt steeds nauw afgestemd met elkaar.

Het afstemmen moet een vlotte uitvoering garanderen van het beleid. “Beide instituten hebben echter hun eigen verantwoordelijkheden, waarbij zij het niveau van des staatsfinanciën en monetaire zaken zo duurzaam en gezond mogelijk dienen te houden. “Indien er druk is op de betaalrekening en dus niet alle uitgaven in een keer gedaan kunnen worden, bepaalt de Minister van Financiën wat de prioriteiten van betaling zijn”, aldus Wijnerman.

“Persoonlijk vind ik het jammer dat we juist in dit tijdsvak waarin Suriname de weg naar zelfstandigheid heeft gevonden, er redenen gezocht worden om – wegens politieke doeleinden – onrust te stoken. Als minister en gewezen directeur van Financiën ben ik mij zeer goed bewust van mijn verantwoordelijkheden en ik zal mij onverminderd effectief blijven inzetten om het in mij gestelde vertrouwen niet te schaden”, stelt Wijnerman.


21 REACTIES

 1. Goh waren ze ook maar als de kippen bij toen de scheiding tussen de rechtelijke macht en de politiek de nek werd omgedraaid in bananen republiek Suriname.
  Mensen die verdacht worden van massa moord lopen nu vrij rond. Ze vieren feest, drinken een djongo, poederen hun neuzen en hebben schijt aan alles.


  Maak melding

 2. Geen sprake van machtstrijd monetaire autoriteiten:Ameerali begrijpt de kritiek op de Fina-minister .

  Er waren ook geen problemen op het ministerie van onderwijs,er werd ook in eerste aanleg ontkend dat de onderwijsminister problemen had met Josefzoon.

  Er is wel degelijk iets aan de hand tussen de Minister en de pres-centralebank.Volgens Wijnerman is men aan het stoken.

  Time will tell!!!!


  Maak melding

 3. Ja zo is er ook geen sprake van mogelijk devaluatie, problemen met Ministers, stijgende criminaliteit, tekort aan cashflow, etc etc.
  Zo zie je maar weer de rest is gek en zij hebben gelijk.
  Mw Wijnerman, alleen maar het feit dat U met deze uitspraak komt en niet die schoonzoon van DDB zegt al genoeg. Uw dagen zijn geteld.
  U zult vervangen worden vanwege “vernieuwde beleidsinzichten”.
  Het gaat u goed.
  Wel even dhr Abdoel inwerken. Uw vervanger?


  Maak melding

 4. ben blij voor wijnerman dat alles goed is met haar en met haar streven suriname tot een paradijs te maken. omdat wij dat ook willen, het paradijs suriname, hoop ik ook dat het lukt.


  Maak melding

 5. Wat de minister niet zegt is wat er met geld van het goud gebeurt is. we weten allemaal dat de minister dit alles heeft laten optekenen op instigatie van haar meerdere. Adelien we weten het beter. Je hebt nergens in het bericht gezegd dat er geen spanning is tussen jouw en hoefdraad. Dit van je lijkt op de laatste optreden van Horb op tv over mogelijke spanningen tussen hem en Bouterse. Wie wil zal Adelien in dit geval geloven.


  Maak melding

 6. De president van de Centrale Bank beheert de goudvoorraden, niet de minister van financiën.
  Mevrouw Wijnerman wil wel weten wat mijnheer Hoefdraad (in opdracht van zijn schoonvader?) met het goud heeft gedaan.
  Als zij geen antwoord krijgt, ontstaan er spanningen.


  Maak melding

 7. Er lopen bij het NieuwFront ontzettend veel labiele typen rond.In hun zieke geesten, en m.n. in de schizofrene geest van Wayne Telg en hyperdolle Lisbeth doemen continu visioenen op van conflicten in het kabinet Bouterse.


  Maak melding

 8. Ik denk dat de heer Abdoel al klaar is om minister Aledien te vervangen ,maar meneer abdoel moet ook weer opdonderen met zijn grondbeleid en rekentabel die hij vervals en wijs dat er niks aan de hand is in Sur. als men alles volg is Sur. nu gaat SUR. terug in de jaren 80 en 92 geld heeft straks weer geen waarde mensen die vroeger en nu gespaard heeft ,vb mischien weer een 1000 srd 1 srd waard die 1000srd heeft men jaren gedaan om te sparen ,en binnen een jaar kan je geen brood mee kopen met die 1000srd . Mensen Bota houd iedereen vanaf 1980 voor de gek hij en zijn zoon zijn nu de rijkste personen in Sur. vanwaar is dat gekomen.


  Maak melding

 9. Seng -sang
  Ik had toch gelijk , gmap molenaar , en soortgenoten ??

  Je bedoelt gelijk in de zin van “De 15 gevangenen zijn op de vlucht neergeschoten”?


  Maak melding

 10. @Dilip Ramlakan: Wanneer gaat de volgende door NieuwFront gefabriceerde rel zich aandienen?

  ——

  Pas wanneer jij jouw alias goed weet te spellen.


  Maak melding

 11. Als je naar al die redimusu en front kijkt kun je alleen maar je hoofd schudden en zeggen oeng tja sarie.ze roepen van alles ,het lijkt wel alsof ze dag en nacht zitten te bedenken met wat voor scenario ze de volgende dag gaan komen.
  Oeng kang mik soort lee oeng wanie,bouterse is en blijft tot 2015 de onbetwiste sterke man van dit suriname,als olland ,front en die redimusus het leuk vinden of niet .belfort heeft zijn stem verheft en als mens kan ik begrijpen wat hij voelt,maar pero zou hooghart negeren,laat maar praten ,mijn advies aan bouta is negeren die vene.hij is het niet waard om in debat tegaan ,als hij jou niet erkent als president.terwijl het volk jou heeft gekozen negeer die lelekoe.
  Laat die fronters hun leugens vertellen en jij doet je dingen,ding mag e tak joe torie en joe e bouw,het volk heeft alles onder contolle ,daar moeten wij verantwoording af leggen .
  Strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang.


  Maak melding

 12. @Dilip Ramlakan,

  Hallo ventje. Heb je de ondergoed van je vrouw nog niet terug? Je maakt het wel bont hoor. Ben je dan zo bang voor die NDP-ambtenaar? Hij is ook maar een mens die dood kan gaan aan een slangenbeet.


  Maak melding

 13. @Dilip Ramlakan, tot nu toe heeft Wayne Telg niets zomaar vertelt of gezegd op de radio. Harde bewijzen heeft hij altijd geleverd. Niemand heeft Limbo ooit bedreigd onder Venetiaan.

  =Dit is precies het gedrag van Bouterse die hij aan het volk heeft geleerd. Mensen haten en maar verraders noemen.

  =Bouterse moet niets van de Nederland en velen hebben gezegd dat suriname alles zelfs kan regelen.

  =Vandaag heeft men aangekondigd dat de kinderbijslag die naar suriname gaat stop gezet gaat worden Wat roepen die Surinamers nu???
  =WIJ GAAN NIET MEE WERKEN, OMDAT WIJ RECHT OP HEBBEN.
  ALS HET OM GELD GAAT ZIJN DE NEDERLANDSE BELASTINGBETALER WEL GOED.

  =Hypocrieten zijn velen van ons!!!!!


  Maak melding

 14. NOU DIT ALLEEN VOOR IRA ALS JIJ GEEN NEDERLANDER BENT EN NIET HIER GEWERKT HEB KRIJGEN JOUW KINDEREN GEEN KINDERBIJSLAG DUS HEBBEN DIE MENSEN ER RECHT OP OF NIET OF BEN JIJ DE EENIGE BELASTNG BETAALER DAAR JE PRAAT ALSOF HET JOU GELD IS ALS 20 MENSEN ZEGGEN DAT ZE NIETS VAN NL WILLEN WIL NIET ZEGGEN DAT IEDEREEN DAT DEELT DUS PRAAT VOOR JE ZELF EN NET VOOR EEN IEDER DANK U


  Maak melding

 15. Jesse

  Wens jij dat of hoop jij dat of zijn jullie van plan om hem iets aan te doen.
  Na so ju é winsie sikie dji pres,na sa ju é winsie ji wan sma sa waka mitie ju,


  Maak melding

 16. @Jesse, dat denk ik ook. Fysiek is Bouterse niet in staat de volgende presidentsperiode in te gaan. Hij loopt dan wel het risico dat een nieuwe regering de omstreden Amnesty wet terugdraait en dat het proces tegen hem wordt voortgezet. Zijn advocaat Kandhai zal dan een beroep doen op de slechte gezondheidssituatie van zijn client en vragen om het proces te beeindigen. Een soortgelijke geval als Augusto Pinochet.


  Maak melding

 17. dilip kan moeilijk ontkennen dat het goed gaat binnen de regering 9 ministers al vervangen,en als somo en brunsje bouta niet in een houdgreep zouden hebben waren het er waarschijnlijk al meer, zie de feiten vriend of leef je in een droom wereld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.