Monument voor gesneuvelde Surinaamse militairen

39

PARAMARIBO, 26 jul – Voor militairen die stierven tijdens de oorlog tegen het Jungle Commando wordt een monument opgericht. Dit meldt de Ware Tijd. De opdracht voor de bouw van het monument komt van minister Lamuré Latour. Het idee speelt al lang.

Latour wil het monument nu eindelijk overeind zien. “Er zijn al langer plannen voor een dergelijke gedenkplaats. Zowel ouders, nabestaanden van vooral gesneuvelde militairen als ex-militairen vragen naar een plek waar zij naar toe kunnen om hun dierbaren te herdenken”, zegt luitenant-kolonel Justus Hew A Kee. De voorbereidingen lopen intussen al. Waar het gedenkteken komt te staan, is nog niet duidelijk. Ook over de vorm wordt nog nagedacht.

“We hebben al een concept, maar we zullen Surinaamse kunstenaars vragen om meer ideeën aan te dragen en dan een definitieve keuze maken. we moeten ook nog op zoek naar een passende locatie”, aldus Hew A Kee. Tijdens de oorlog tegen de rebellen van Ronnie Brunswijk stierven ruim zeventig militairen. De oorlog duurde van 1986 tot 1992. Ook onder het Jungle Commando vielen tientallen doden. Aan beide zijden is ook het aantal getraumatiseerde strijders aanzienlijk.


39 REACTIES

 1. Ronny Brunswijk, tijd om ook een monument voor ex-gesneuvelde jungle commando militairen op het onafhankelijkheidsplein te bouwen. Hierdoor hebben zij die de strijd gewonnen hebben en de Surinamers ook een plek om samen te komen en de ex-gesneuvelden te gedenken. Zij hebben voor een goede zaak gestreden. De dictatuur en de dictator DDB de nederlaag toegebracht en de democratie gered.

  Zij, de jungle commando/de rode baretten, de jongens van Wees Paraat hebben zich gehandhaafd, sterker door strijd.


  Maak melding

 2. Mooi, nu nog een monument voor Moi Wana en de 8 december slachtoffers.

  Trouwens, dit monument komt er nooit; ze hebben geen geld, geen ontwerp en geen locatie… wat hebben ze dan wel?


  Maak melding

 3. komt er ook een monument voor fred ormskerk herman gooding hawker en al die anderen tolud horb mohabir henk nahar en vele anderen en zo man is vandaag de dag president in sur desi delano bouterse


  Maak melding

 4. wil Latour hiermee aangeven dat het goede vocht tegen het kwade, of was er destijds sprake van 2 kwade machten die heden door het leven gaan als “boezemvriend”

  ai boi Latour…jij bent een egte A-Boi-Dong, want dank zij deze idiotie van jou kan Lonnie nu rekenen op een verenigd binnenland voor de komende 2015 🙂


  Maak melding

 5. En Bouta en Brunsie gaan schijnheilig elk jaar gezamenlijk bij dat monument kransen leggen en lachen zich heimelijk rot om al die jongens die aan beide zijden namens hen gesneuveld zijn. Al deze gesneuvelde jongens (militairen en jungle commando leden) zouden zich omkeren in hun graf als ze wisten dat Bouta en Brunsie nu in één coalitie zitten. Daarom zal ik nooit de fout maken zo op de bres te springen, dat mijn leven in gevaar komt, voor welke leider dan ook.


  Maak melding

 6. Ik wil een monument voor alle koeien die uit egoistische consumptiemotieven vermoord worden.

  Lafaards, die een van de zachtaardigste wezens op aarde vermoorden en opeten. Ga maar een hyena doden en opeten als je per se vlees moet hebben.


  Maak melding

 7. Een stammenstrijd tussen twee negerstammen, de Brunswijk Boslandcreolen en de Bouterse Stadscreolen. Daarbij vallen doden. Waarom moet dan de Surinaamse gemeenschaap opgezadeld worden met een monumentplicht? Ik vind dit helemaal niet nodig, immers ze bevochten elkaar niet om het landsbelang maar om eigen belangen. Laat Brunswijk maar die monument financieren. Hij was toch de opstand begonnen waarbij die militairen omkwamen?


  Maak melding

 8. Een extra vrije dag erbij!! dag der gesneuvelden!!

  OF VOOR DE DADERS WIER DE SLACHTOFFERS HEBBEN GEMAAKT of laten maken!! nl. DAG DER LAFAARDS!!!!

  @@ Bakra Basie!! Mooi!! woorden uit mijn mond!! Blijf scherp!!


  Maak melding

 9. prima. en nu nog een standbeeld (of een monument) voor bouterse and we are good to go. waar wachten wij nog op? oh ja, op geld, want zelf gaat hij het niet betalen.


  Maak melding

 10. Gevoelig en triest onderwerp.Ik ben van mening dat er maar een monument moet komen voor de strijders van beide partijen.

  Vijay, er zijn bij de gevechten ook Hindoestaanse, Javaanse en Indiaanse militairen/strijders betrokken geweest.


  Maak melding

 11. @RobG : er zijn bij de gevechten ook Hindoestaanse, Javaanse en Indiaanse militairen/strijders betrokken geweest.

  ————————-

  Zeker. Maar het ging om een persoonlijke strijd tussen Bouterse en Brunswijk. Bouterse heeft het Nationale leger misbruikt om Brunswijk te stoppen die bezig was een eigen staat te creeren omdat hij zich niet wilde conformeren aan de toenmalige legerleider.
  Beiden zijn derhalve verantwoordelijk voor de dood van de militairen. Laat ze dan maar uit eigen zak die monument betalen. Ze zijn beiden rijk genoeg. En alle twee zijn ze het de slachtoffers (omgekomen militairen en hun familie) verschuldigd.

  Dezelfde Brunswijk die nu droomt van het presidentschap was bezig een onafhankelijk marronland te creeren. En nu wil hij president worden van heel Suriname. Wie zegt mij dat hij als president niet stiekem toch de kiem gaat leggen voor die aparte marronland? En het land alsnog verdeelt? Zowel hij als Bouterse zijn daar achterbaks genoeg voor.


  Maak melding

 12. Oke mijn meening mag er ook bij ik ben toch blij dat er niet meer dooden zijn gevallen en dat er nu vreede is laaten wij het daarbij houden want in al die jaaren dat de mhr Bouterse geen press was werd er minder echt gereageert dan nu is dit weer een manier om onrust te zaaien in samen leefing als er over de slaafen tijd gesprooken word hoor je deze zelfde mensen niet niet dat het geene dat gebeurt is goed te praaten valt maar waar eindigt dit en waneer begint het weer zij die nu praaten als jullie echt zo goed zijn komen jullie op en haal de press en BRUNSWIJK OP en daar na de mensen die nog erger met jullie voorouders hebben gedaan zo niet laat dit over aan natuur maar gooi geen olie op vuur want dat lukt in deze tijdt niet meer het volk heeft jullie door en als het lukt zijn jullie het die zullen verbranden dus laat onze kinderen verder in vreede leefen ik dank jullie en GOD BLESS


  Maak melding

 13. Als men het bevolking maar van het feit bewust maakt hoe en door wie verdeeldheid onder hen tot stand is gebracht ,om stappen te ondernemen voor een bewust eenwording waar eenheid van groot belang zou moeten zijn.


  Maak melding

 14. Sra, man en paard noemen, en wat een monument voor de gevallenen betreft, dat moet er gewoon komen, maakt niet uit wie dat betaalt, en in dat monument mogen ze wat mij betreft de veroorzakers van dit drama DDB en Brunswijk levenslang opsluiten, kunnen ze daar overdenken wat ze toen aangericht hebben


  Maak melding

 15. Weer wat geld verkwisten.

  Hou eerst een schoonmaak en ga dan pas je geliefde herdenken want zolang de hoofdpersonen ( schuldigen) rondlopen krijgt zo’n emotionelekunstwerk een vieze na smaak.
  Of gaan we dit schoonmaken met wijwater?
  Azijn of limoenen schijnt ook te helpen!


  Maak melding

 16. Ja baja en als bouta of brunsie er niet zijn dan zal er zeer waarschijnlijk ook een monument voor ze gemaakt worden. Hoe ga je de geschiedenis in. Die mensen die voor dit soort idiote ideen opkomen zijn surinaamse parasieten en huigelaars. Hebben julliebgezien hoe de standbeelden in su eruit zien , ik zou me als surinamer doodschamen. Laat ze eerst het opbouwen .stront


  Maak melding

 17. Geen monument alvorens of zonder werkelijke kleur te bekennen. In essentie ging het in de binnenlandse jungle/oorlog om een ordinaire machtstrijd dat over de hoofden van het volk en de gevallenen, ook onschuldige burgers werd gevoerd. Het nationaal leger is misbruikt geworden, en niets van revolutie of ter verdediging van het nationaal belang. Een ordinaire rivalenstrijd ten gunste van het eigen belang, dat men nog vandaag de dag via de politieke signatuur kan waarnemen.Dit is de naakte waarheid waar het onnodig bloedvergieten er naar toe heeft geleid. DDB en Lonnie B zijn nu rijk en hebben zogenaamd vrede met elkaar, echter de smaak van een gedeelde macht, smaakt naar meer en dwingt hen ertoe om elkaar te ontzien in hun egoistische en egocentrische motieven. En ook Lonnie wil president worden en amnestie verlenen. Zie daar de smerigheid van wat macht te weeg kan brengen.

  Het feitelijk beeld van deze machtsverdeling is echter, een gijzeling van het moreel besef van een volk met een dictatoriaal bewind dat zich verschuild achter een facade van zogenaamde democratische / rechtsbeginselen. Er is sprake van onkunde, macht en onderdukking,nepotisme en zelfverrijking.De zogenaamde vrijheid werd macht en mocht nimmer de bedoeling zijn.

  De zittende regering heeft boter op het hoofd en zal er alles voor doen om zijn macht te behouden.Hun macht is zoet en loyaliteit wordt beloond door vriendjes politiek en maatschappelijke posities die men niet zondermeer toekomt.Dit geldt vooral voor diegene, de movina’s met ook een laag moraal, die niet verder denken en genoegen nemen met enkele grijpstuivers. Suriname verdient deze gevestigde orde niet maar verdient beter.

  Leiderschap vraagt in essentie om integere burgers met verstand van zaken, en niet om het laag moraal naar analogie van moordenaars, dieventuig, verkrachters en mensen die denken dat zij God zijn. Het wordt tijd dat men nu massaal de straat op gaat om deze, in essentie niet legitieme regering naar huis te sturen. Overigens behoeft het geen sinecure om in dit verband te strijden
  voor gerechtigheid en een gezond moraal.


  Maak melding

 18. Waneer het over 8 december 1982 en Moiwana 1986 gaat dan vindt je het geen gevoelig en triest onderwerp.
  Jij bent in mijn ogen een gevoelloze onmens zonder menselijk waarden.


  Maak melding

 19. Een monument op de vuilnisbelt voor deze reptielen. Welke leger schiet nu op haar eigen bevolking. Het leger moet excuses maken voor de misdaden die zij hebben gepleegd, daarna kan er wat mij betreft 1 monument komen. Eerder niet !


  Maak melding

 20. @Tell me
  Heel goed gezien.

  @RobG,Sra en Boegroe,

  De binnenlandse oorlog werd gevoerd tussen twee rivalen die een persoonlijke schuld met elkaar te vereffenen hadden !Ons land werd niet aangevallen door buitenlandse mogendheden en bouta noch brunsie hebben strijd geleverd om Suriname te helpen bevrijden van zogenaamde aanvallen van buiten.
  Integendeel werden broeders tegen broeders ingezet om elkaar af te slachten ten gunste van deze 2 barbaren!!
  De militairen zijn niet gesneuveld,eerder ze werden opzettelijk de dood ingestuurd!!
  Het bloed van deze militairen vindt je nog kleven aan de handen van de lijder heden bouta en de toekomstige lijder van Suriname brunsie. En lijden doen ,daar zijn deze 2 landverraders meester in !!


  Maak melding

 21. En dat allemaal door medewerking van ja die bakras.
  If ding bakra no bing bemoei nanga sranangpolitiek was er nooit een coup en binnenlandse oorlog geweest.
  Oeng kang kaar mie dong,maar a deh so en a tang so.Ding witmang eh miki oorlog tappoe a heer grontapo
  e,het zit in hun bloed,dood en vederf zaaien door de eeuwen heen.
  Ieder maakt uit voor wie er een monument komt.
  In Nederland zijn zelfs straten vernoemd naar de meesters van de apartheid in Zd-Afrika,de zeerovers piet hein michel de ruyter enzovoort,maar nooit jeh jere ding blakamang eh protesteer foe datie.
  Het wordt tijd dat de nagemaakte Surneds ,die geen ambitie hebben ooit naar Suriname terug te gaan,want daar is hard labor,hun gaan bemoeien met de problemen die ze te wachten staat hier.
  Laten jullie Suriname en de Surinamers met rust.
  STELLETJE NAGEMAAKTEN.Hier je bek houden,want jullie zijn 10x niets hiero, en over Suriname maar lopen te mekkeren


  Maak melding

 22. laat monument. wij krijgen geld! britse advocaat gaat zaak aanhanging maken voor herstelbetalingen en het verdriet dat de europeanen de afrikanen hebben aangedaan door de slavernij te beginnen.
  maar goed: wij krijgen geld, kan ik kippeboutjes kopen. want een instituut zal ik toch zeker niet oprichten of iets anders nuttigs ermee doen. en wanneer het op is, dan ben ik alsnog depressief omdat dit nou eenmaal niet over gaat. het wordt overgedragen vanuit de moederbuik en de vaderschoot. wee ons.


  Maak melding

 23. Als dat monument maar niet op het Onafhankelijkheidsplein komt. En geen belastinggeld voor zo een onzinnig monument. Hoogmoed komt voor de val !


  Maak melding

 24. Als het bloedvergieten de bakra’s in hun bloed zit, zullen Bouterse en Brunswijk misschien ook wel verre familie van Idi Amin in Afrika zijn, en voor wie moet ik mijn bek houden? voor een intimiderende gefrusteerde brulaap? dacht het niet.


  Maak melding

 25. Zaterdag 27 juli 2013 om 13:50 uur, door a tang so

  Je hebt gelijk maar ze zullen je minnetjes geven!
  iedere Nederlander (politici ) zal dit blijven ontkennen .
  Ze spelen een spel terwijl ze elkaar kaarten kennen…..
  En de rest die dit nog steeds ontkent let maar eens op tijd zal het leren.
  De werkelijke leider van deze coup is geen sportleraar daar had hij in die tijd te weinig kennis en middelen voor!
  Hoe heeft hij zijn mannen kunnen overhalen?
  Financiële middelen euhhhhhhh??????……….
  He waar komen die Nederlandse beiefjes vandaan?


  Maak melding

 26. Leer lezen Hans volgens mij heb ik geen Nederlandse soldaten geschreven.
  Maar zoals gewoonlijk ontken jij alles betreft het mederelandse politici. want het Nederlandse politici zijn vanaf het begin van het ontstaan van politiek het eerlijkste en het etische wat er ook maar is op deze aardkloot. Je moet deze personen eigelijk behandelen en vereren boven je god. Deze personen zorgen voor welvaart in de armere landen en voorkomen armoede in hun eigenland.
  Doen nooit mee aan oorlogen om er beter van te worden maar doen alles eraan om het volk te beschermen. Kijk maar in Afghanistan dat is puur voor het volk en geeft helemaal niks met OPEC te maken. En in Servië zijn de de Nederlanders nog steeds dankbaar. En wat doet men in siërra leonne Niks helemaal niks want niks te halen.
  Haïti helemaal niks. Maar ik stop ermee want ik begin me te ergeren aan dat Nederlandse zelfverheerlijking dat ik straks spontaan een …….. Van krijg.


  Maak melding

 27. Hèhè eindelijk weet een dag met minnetjes.
  Toch wel leuk als men niet tegen de werkelijkheid kan.
  Tja dan moet ik maar weer mijn mooie rozebril opzetten om het vanuit een ander perspectief te zien.

  Voor Hans en kornuiten en leugenverspreiders de Nederlandse leger heeft niks in Suriname te maken gehad met de coup.
  Het was de Nederlandse regering! Snappen jullie dit ?
  Je kunt het blijven ontkennen en wegduwen en alles wat onze crimineel doet alleen maar over klagen. Maar nogmaals de Nederlandse politici zijn de meest eerlijkste mensen van alle landen. Ze zijn nog nooit van corruptie beticht. Jatten geen geld vanuit Brussel!


  Maak melding

 28. Nou A Tang So ik ben net voor de vierde keer 2 maanden lang naar Suri geweest maar ik heb helemaal geen hard labour Surinamers gezien hoor wel veel die in hangmatjes lagen en hun hand ophielden,
  De enigste die hard werken in Suri zijn hardwerkende zelfstandige ondernemers maar de meeste van hun werknemers lopen de kantjes eraf als ze de kans krijgen.
  Droom maar verder over hard labour Surinamers boy.


  Maak melding

 29. Als ik dat soms zie de voormalig terrorist en de drughandelaar als zij elkaar brasas geven dan wordt ik gewoon kotsmisselijk.Eerst elkaar en een aantal echte democraten overhoop schieten en dan elkaars kont kussen.Gadverdamme een weldenkend mens wordt daar toch onpasselijk van of hebben Suries zoeen dikke huid dat ze daar geen erg in hebben?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.