Verdreven landbezetters kloppen bij minister aan

21

PARAMARIBO, 23 jul – Een groep verdreven landbezetters is bij minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, op de stoep geweest. De groep zegt ten einde raad te zijn. Wat een eigen project had moeten worden is hardhandig beëindigd door de politie. Relyveld had een duidelijke boodschap.

Wie grond inpikt van anderen, kan niet op sympathie rekenen. “Laat mij aangeven dat occupatie (illegaal landbezit, red.) strafbaar is. Maar ik weet ook als minister dat u in woningnood zit”, zei Relyveld tegen de groep. De merendeels vrouwen wilden toch weten wat er voor hen gedaan kan worden. Enkelen zeggen al jaren geregistreerd te staan voor een goedkoop stukje domeingrond. Maar net als tienduizenden anderen kregen zij nooit antwoord op hun aanvraag.

Nu is uit pure wanhoop in het wild grond gepikt. Volgens de mensen gebeurde dit onder leiding van een geldverzamelende ‘voorzitter.’ Die is inmiddels met de noorderzon vertrokken. De politie maakte hun bouwsels in een deel van het Rahemal-gebied, Wanica, met de grond gelijk. Relyveld had niet meer dan een riem onder het hart en de hoop dat mensen zich voortaan koest houden. “We moeten kijken hoe een oplossing te vinden. We kunnen niet blijven occuperen en ik ben blij dat u dit ook inziet.”

21 REACTIES

 1. Ai baya,..geef die mensen een stukje grond mang,wat een gezeur…Suriname is groot genoeg en Suriname is van ons , wij Surinamers,.. ongeacht cultuur, ras of politieke kleur!!


  Maak melding

 2. if boesie naf deng mang dang fotto naf mie…

  Velen moeten heel hard werken en sparen alvorens een kavel GEKOCHT kan worden met als doel een huis tegen BETALING op te zetten.

  Velen zijn dan ook aartslui om te werken en te sparen maar willen GRATIS een kavel. Als ze een kavel toegewezen krijgen hebben ze vervolgens geen geld om te bouwen en verkopen de kavel weer.

  Van de andere kant heeft een ieder recht op een stuk grond, ik dus ook. Alleen zal ik die nooit krijgen daar ik geen kennissen heb in de politiek.


  Maak melding

 3. Roy,
  Broer je krijgt niets, het is nog geen 5 december, of toch wel??
  Roy bouta is in paniek daarom deze charme offensief, ik heb mij laten vertellen dat je niets anders hoord en ziet op TV en radio in Suriname, ze worden doodgooid door politbureau van de NDP en Limbo.
  Men word echt strontziek ervan.


  Maak melding

 4. Rajj het is niet van herrenberg ,maar is het van die koelie.
  Roy ik ben het volkomen eens met je.ik heb mensen gekent die een stuk grond hebben gekregen maar weer verkocht hebben hoor.met dat geld is hij drank gaan kopen,weer een ander die ik ken heeft die stuk grond van hem verruilt voor een bromfiets.het klinkt ongeloofwaardig maar toch is het waar ,en na krioro sma jere.


  Maak melding

 5. @GMAP
  Broeder fawakka….
  Het is bekend dat de wolf de media betrekt om de boodschap over te laten brengen die de paarse wezens willen horen. Nu GODS molen sneller begint te malen ziet hij achter elke boom ook sneller een dief…
  Limbo maakt overtoeren….hij snakt naar adem maar moet de kont van zijn baas blijven kussen.


  Maak melding

 6. Roy,
  Brother het gaat niet goed met onze lobi kondre.
  Ruzie met Hoefdraad kan wijnerman de kop kosten.
  parbode.com/reportage/item/4783-foute-leiders-en-hun-vrienden
  Roy zoek het op en lees, Roy je weet hoe veel ik van Suriname houdt, mijn hart bloed brada.
  Roy, Romano Meriba is leidinggevende CTU


  Maak melding

 7. Je moet werken en dan kan je sparen en met het gespaarde kan je kopen.
  Door als een lui varken door het leven te gaan en maar te roepen hoe zielig je niet bent hopen ze in Sur zo alles voor niets te krijgen.
  Als je dan al grond toegewezen krijgt valt het niet formeel te regelen dat de grond niet verhandelbaar\overdraagbaar is zonder formele toestemming vd verstrekker (lees de staat)?
  Als je dan al als staat domeingrond verstrekt, vermeld dan tot welk doel en dat er geen sprake is van eigendom en daarmee dus ook niet verhandelbaar. Controleer per periode of de gronden zijn gebruikt voor het beoogde doel. Indien dit niet het geval is weer het verstrekte terughalen.
  Er is toch sprake van rechtsongelijkheid als een groep mensen door lui te doen gratis grond krijgen en de andere gewoon zich kapot werkt om te kopen.
  Occupatie schijnt dus wel te werken.
  Advies aan iedere Surinamer: ga over tot occupatie en binnen de kortste keren heb je gratis grond.
  Waarom zou je nog kopen als je zo voor niets kan KRIJGEN.
  Leve de occupatie! Leve de wetteloosheid!
  Gangsta rules!


  Maak melding

 8. NEKS GRATIS!!
  Anderen werken zich kapot en dan heb je weer een stelletje occupanten die middels het maken van heisa alles gratis wil!!!
  DAT KAN NIET,MAG NIET!!!


  Maak melding

 9. Een volk dat geen kaas heeft gegeten van landinrichting en alle natuur wil gebruiken om te verkavelen verdient niet zo een groot land met veel natuur. Waarom kan er geen beleid komen waarbij slechts bepaalde gebieden als vestigingsgebied worden gebruikt.


  Maak melding

 10. geef die djoekaas een stuk grond bij brokopondo en bouw daar een volkshuisvesting kantoor en een kliniek voor gezondsheids zorg..

  dan komen ze niet meer in parbo..roven..


  Maak melding

 11. Ten eerste moet er een wet komen waarbij gekregen kaal en onbebouwd domeingrond niet verhandelbaar moet kunnen zijn. Bouwplicht binnen een bepaald termijn instellen. Heb je niet nodig, gewoon laten terugvorderen door de staat. Ook al heb je deze geerfd van je overgrootouders.

  Deze wet zal misbruik ook tegengaan en mensen die wel echt in nood zijn zullen makkelijker te verhelpen zijn…

  Waar geld meespeelt zal er altijd misbruik en corruptie zijn…

  Elk burger in Suriname heeft recht op een stuk grond, en misbruikers moeten gestraft worden…

  Ik snap niet waarom 1 individu 100 hectares domeingrond mag verbossen van de staat terwijl er duizenden mensen in nood zitten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.