Burgers krijgen sneller stukje grond

13

PARAMARIBO, 22 jul – Burgers komen sneller in aanmerking voor een stukje grond, althans de gelukkigen onder hen. Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, wil het gronddistributieproces aanmerkelijk versnellen. Dat is tijdens de regering Bouterse nog niet gelukt.

De trage toewijzing van bouwgrond kostte al drie voorgangers het politieke hoofd. Volgens de Times of Suriname gaat Relyveld om de twee weken grondbriefjes, de zogenaamde grondbeschikkingen, uitreiken. Dat is een ongekend hoog tempo, zeker voor de huidige regering. Relyveld wil regelmatig een bepaald district bezoeken om er de briefjes uit te reiken. Het betreft dan personen die al lang een aanvraag hebben lopen voor een lapje grond.

Relyveld weet dat er een grote achterstand bestaat. En het aantal aanvragen blijft maar binnenstromen, wat de uitdaging alleen maar groter maakt. De procedure voor het indienen van aanvragen zal zelf ook onder de loep worden gehouden. Het proces is volgens menige burger veel te traag en vooral onoverzichtelijk. Volgens de minister zal het niet meer gebeuren dat mensen jarenlang op een antwoord moeten wachten.

13 REACTIES

 1. Sommige politici krijgen binnen vijf dagen na aanvraag al 5 hectares grond. Maar als gewone burger kun je langer dan 5 jaar wachten en heb je nog steeds neks…

  En natuurlijk hebben politici altijd een zeer goede argument waarom zij wel snelsnel krijgen en de gewone burger niets krijgt…


  Maak melding

 2. Ligt eraan hoe je het woord burgers definieert!
  Persoon die bevriend is met een crimineel cq moordenaar of drugsdealende families!
  En dan heb ik het nog niet over de satedraaiende klapper Javaan en niet te vergeten Bakba Bokito!

  De rest is klootjesvolk en dat valt buiten de definitie van burger


  Maak melding

 3. Minister Steven Relyveld, zal een begin maken met het in kaart brengen van de gebieden in Papatam en Brokopondo.

  Daar kan hij alvast percelen laten verkavelen voor 400 (vierkante meter) t.b.v. alle OCCUPANTEN.
  Ook zullen de toekomstige bewoners zelf een financiële bijdrage (verplicht) moeten leveren voor alle Nutsvoorzieningen aldaar.

  Probleem 1 (één) met de OCCUPANTEN wordt dan alvast opgelost.

  Gij zult niet meer OCCUPEREN!!!

  En als dit niet voldoende is, mag minister Steven Relyveld dan overgaan tot het VERKAVELEN van de gestolen percelen door politici.

  Gij zult niet meer STELEN!!!


  Maak melding

 4. Ik vraag mij in Gods naam af waarom hij persoonlijk de districten wilt ingaan om de grondbriefjes uit te reiken. Dit is toch geen taak voor een minister . Deze taak zou hij rustig door een van zijn ambtenaren kunnen laten uitvoeren. Maar nee we moeten weer in the picture. Ik ontkom niet aan de indruk dat dit de zoveelste propaganda move van deze regering is om zieltjes te winnen voor komende de verkiezingen . Als de aanvraag procedure minder bureaucratisch wordt gemaakt kun je in een korte tijd heel veel burgers van dienst zijn . “Kleine bevolking heel veel grond “. het is toch schandalig dat sommige burgers bijna op de knieën moeten om een stuk grond te verwerven terwijl de vrienden (lees ja knikkers )van dit bewind binnen de kortste keren geholpen zijn. Volk van Suriname wat moet er gebeuren om u wakker te krijgen !!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 5. Relyveld kan dan zijn oog laten vallen op de mooiste meisje van het dorp, hij speelt tog voor sinterklaas.Met de grondbriefjes in zijn hand krijgt hij ALLES voor elkaar.


  Maak melding

 6. Verbaasr staat verbaasd te kijken dat het gras voor voeten van zijn aanbeden partijen wordt weg gemaaid.Hoera voor Bouterse.Hoera, hoera!!!!!


  Maak melding

 7. Ophouden met zo een corruptie gevoel praktijk. Laat een onafhankelijk instituut dit regelen of laat de districten zelf grond uitdelen (ontkomen we nog niet aan de corruptie), maar het slaat nergens op dat de minister zelf even langskomt om naam te maken door grond uit te delen.

  Suriname hou op met je 19de eeuwse mentaliteit!


  Maak melding

 8. FER E. IK BENT HET GEDEELTELIJK MET JOU EENS, MAAR IK DENK DAT HET DEZE MINISTER OOK NIET GAAT LUKKEN , DE HINDOESTAANSE GRONDMAFFIA DOEN ER ALLES AAN ZODAT ZO WEINIG MOGELIJK MARRON EEN STUKJE EIGENDOMSGROND TER BESCHIKKING KRIJGT.

  ER IS EEN GROTE SAMENZWERING TEGEN MARRONS IN SURINAME..


  Maak melding

 9. Ik vind het een goed initiatief van de regering.Maar het moet voor een ieder duidelijk zijn dat alle grond in het laagland-gebied vanaf de kustvlakte tot aan het begin van het heuvelland reeds in handen is van vooral VHP en NPSv sympathisanten, familieleden, partijbonzen, partij donateurs,enz.

  In het laagland, het vruchtbaarste gedeelte van het land is er dus geen grond meer beschikbaar voor de gewone man of vrouw.De gronden die thans beschikbaar worden gesteld, liggen o.a. in het district Brokopondo, een heuvelachtig gebied met vele gebergten en watervallen.

  Ik ben van mening dat de overheid in Suriname maar een begin moet maken om de braakliggende gronden, dus de gronden die geen functie hebben en die ook niet onderhouden worden terug te vorderen van de eigenaren.Er zijn genoeg kleine burgers die graag aan landbouw zouden willen doen om in hun onderhoud te kunnen voorzien.De gronden in het heuvelland van Suriname zijn minder geschikt voor landbouw.De palmolie-industrie zou in dit gebied goed gedijen.


  Maak melding

 10. Ja dit was te verwachten alweer niet goed als ik lees wat Guus geluk en Surieboy vn vinden wel wie de groed briefjes ook brengt wat maakt het uit het feit dat de mensen grond krijgen is belangrijk al brengt de minister of noem maar op de brieven het is toch onder deze regeering dus wat zieltjes winnen en als ze niet krijgen zie je wel ze doen hun werk niet jullie soort hebben altijd wat te lullen geef krietiek geef je meening maar zeg wat praat niet om het praatenwant dit is echt pas gelul sorry voor taal gebruik maar dit soort gezeur is wat men toch bij dit taalgebruik past


  Maak melding

 11. Deze minister lijkt mij tot nu toe de meest capabele persoon in de regering. Ik hoop dat hij zo voortgaat.
  Dat iedere Surinamer recht heeft op een lap grond is hun geboorterecht. Maar een paar incentives moeten blijven, zoals middelbare school afmaken en geen ouder worden voor je twintigste jaardag. We lossen meerdere problemen op met een klap!
  De grootste indicator voor criminaliteit is gebrek aan middelbare schoolopleiding, de teenage zwangerschappen, de hoogste in de regio weg in een klap! En de bonus van $1000 SRD waardevast in 2013 SRD voor iedereen.


  Maak melding

 12. De kop van dit artikel is suggestief. Het is geen vaststaand feit,maar de zoveelste belofte aan de massa die er ook in trapt. Ook op dit forum wordt de kop geinterpreteerd als een feit. Het artikel druipt van de propaganda.
  Ministers worden vervangen,maar de bende corrupte ambtenaren,die extra geld vraagt om aanvragen af te handelen,wordt niet aangepakt. Deze ambtenaren hebben een geraffineerd netwerk opgezet om mensen die aanvragen hebben lopen af te persen;ik zal hierover niet in details treden.

  Het gaat niet alleen om aanvragen voor domeingrond,maar legio documenten die liggen te vergelen betreffen aanvragen voor overschrijving van huurpercelen of delen daarvan. De nonchalance leidt tot chaos,vooral in de distrikten,waar aanvragers jaren na indiening komen te overlijden zonder dat hun aanvragen tot overschrijving wordt gerealiseerd.


  Maak melding

 13. Bedelen werkt echt. De regering doet dit in het buitenland en het volk doet dit in Suriname.
  Werken hoef niet meer. Eindelijk hebben we het bedelwiel uitgevonden in Suriname.
  Je bent gek als je werkt.
  Bedel en steel. Wetten zijn voor de gekken.
  De Surinaamse methode werkt echt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.