Ervaring Kwamalasemutu met zonne-energie ‘meevaller’

2

PARAMARIBO, 23 jul – Ervaring van binnenlandse gemeenschappen in het omgaan met zonne-energie levert een streepje voor op. Volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, kan de regering de ervaring goed gebruiken bij het promoten en introduceren van deze energievorm. Bewoners van het Inheemse Kwamalasemutu blijken over een flinke dosis te beschikken.

Al die ervaring deden de leden van de uiterst zuidelijk gelegen gemeenschap door de jaren heen op. “In Kwamalasemutu beschikt men sinds 1994 over zonne-energie”, zegt Hok. Dat was onderdeel van een proefproject van de overheid. Sindsdien is niet veel meer aangedaan. De mensen waren min of meer op zichzelf aangewezen en hebben de installaties zo lang mogelijk aan de praat gehouden. Toen dit niet meer ging, zijn uiteindelijk nieuwe systemen gekocht.

Die staan nu te blinken, ook met nog buikbare panelen van het oude systeem. Om gebruik en ervaring te meten is het afgelopen halfjaar onderzoek verricht. Het bedrijf Guguplex stelde vast dat in Kwamalasemutu bijna vijftig energie-installaties staan. Hok ziet daar een bemoediging in. “Als één groep in het binnenland gereed is, is het de bevolking van Kwamalasemutu wel. Een goede plek om te beginnen. Maar ook de ervaring kan worden gebruikt bij projecten elders.”

2 REACTIES

  1. Groene-energie: zone-erergie, windenergie, enz. moet verder worden toegepast in heel Suriname, vooral in die gebieden die moeilijk bereikbaar zijn, zoals de dorpen van de inheemsen en marrons in het Amazoneoerwoud van Suriname en ook op het platteland. Ondernemingen als IAMGOLD, Newmont moeten ook voor hun eigen energie gaan zorgen en zouden ook groene-energie moeten toepassen.

    Genoeg zon in Suriname en daarom toepassen in tegenstelling tot fossiele brandstoffen.


    Maak melding

  2. Allemaal leeghoofden die het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Als deze minister de beschikbare informatie op internet zou doorlezen zou hij deze onzin niet uitkramen. Onderzoek naar zonne-energie is niet nodig, dat is tijdverspilling.

    Actie is nu geboden, het geld dat met de uitgaven voor energie wordt bespaard kan worden ge-investeerd in andere duurzame projecten. Schone energie heeft de toekomst. In zo een groot land als Suriname met 12 zon-uren per etmaal is men nog steeds blijven steken in een testfase. Wanneer gaan de Surinaamse politici eindelijk om en kiezen ze massaal voor deze goedkope en duurzame energiebron.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.