Surinaamse politiechef bevestigt toename berovingen

30

PARAMARIBO, 10 jul – Het aantal berovingen en roofovervallen is toegenomen in juni. Dit zegt Humphrey Tjin Liep Shie, chef van het Korps Politie Suriname, KPS. Ten opzichte van voorgaande maanden is een duidelijke stijging geregistreerd. Eigenlijk een bevestiging dus van kritiek vanuit de oppositie. Het korps zal het niet over zijn kant laten gaan.

Vanuit de korpsleiding is “actie ondernomen om het tij te keren.” Volgens de voorlichtingsdienst van het korps deed Tjin Liep Shie zijn uitspraak tijdens een training voor onderofficieren. Onder meer zijn maatregelen getroffen om het aantal politie surveillances op te voeren. Dit gebeurt zowel met opvallende als onopvallende voertuigen, “om daarmee zowel preventief als repressief effectiever te zijn.” Maar ook wat personeel betreft, moet er meer gebeuren.

Tjin Liep Shie deed een beroep op de onderofficieren om er op toe te zien dat hun manschappen ‘optimaal en effectief’ worden ingezet. De onderofficieren kregen ook de gelegenheid om met voorstellen te komen ter verbetering van onder andere de dienstverlening en veiligheid in het land. De oppositie vindt de bestrijding van de criminaliteit momenteel soep met balletjes. Te oordelen naar de uitspraak van de politiebaas maakt de aanpak nauwelijks indruk op het gespuis.

30 REACTIES

 1. Humphrey Tjin Liep Shie, heeft het bij het verkeerde eind, de criminaliteit is juist afgenomen onder het voortreffelijke bewind van DDB en consorten, althans dat laatste is de mening van veel aanhangers van de NDP hier op het forum, en zal de oppositie wel helemaal fout zitten, maar wat wil je, een goedwillende en oppassende zou zich de ogen uit de kop schamen als zij een straflijst zouden hebben als verschillende lui in de regering, maar de NDP aanhang er waarschijnlijk andere normen en waarden op na houdt, rare verhoudingen


  Maak melding

 2. De Surinaamse criminelen zijn dom.
  In de eerste plaats roven ze kleine dingen zoals kettingen, weinig geld en andere kleine zaken (chicken fee).
  In de tweede plaats worden zij snel opgepakt door de politie en de straffen zijn niet mals.
  De vraag rijst waarom ze onbelangrijke dingen beroven om zo zwaar gestraft te worden.
  Juist ja, volgens mij hebben ze het heerlijk in de gevangenis. In ieder geval beter dan daarbuiten. Het begint op Nederland te lijken waar gevangenissen de status hebben gekregen van luxe hotels. Gaarne onderzoeken, want gevangenissen horen een afschrikwekkende en geen aanzuigfunctie te hebben en ook waarom die gasten in plaats van te gaan werken zich bezig houden met chicken fee opbrengsten.


  Maak melding

 3. Parbode besteedt in de juli editie onder meer aandacht aan de leiding van ons land. In veel democratische landen is het ondenkbaar dat je politieke carrière kunt maken als je een strafblad hebt. Sterker nog, je kunt het wel vergeten als er alleen maar verdenkingen bestaan dat je op de één of andere manier een scheve schaats hebt gereden. Integriteit is een absolute voorwaarde. Dat in …

  ons land tal van politici rondlopen met een allesbehalve schoon blazoen, is geen nieuws. De huidige regering-Bouterse grossiert echter in topfunctionarissen met een strafblad. Dat zóveel veroordeelden het voor het zeggen hebben op het hoogste niveau, en zij ook hun vrienden en familieleden met strafbladen aan mooie baantjes hebben geholpen, is opvallend.

  http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=34516:qsuriname-wordt-geleid-door-zware-jongensq&catid=73:binnenland&Itemid=65

  Bovenstaand artikel zegt voldoende.


  Maak melding

 4. Goed voorbeeld doet goed volgen.
  Wat verwacht je indien een land wordt geregeerd door moordenaars, verkrachters, drugsdealers oftewel CRIMINELEN !!!
  Vervaging van normen en waarden, het vertrappen van de GRONDWET..

  Met dank aan de hersenloze kiezers…


  Maak melding

 5. Ja baja , ik sprak een tante van me uit su, ze vond belfort een goede minister, hij was een statige man en hij zou de crimnaliteit bestrijden en hij zou su beschermen en hij zou dit doen en hij zou zus doen. Hij is een geleerdema.Wat blijkt ,haar hele familie is overgestapt naar de ndp omdat schoonzoon goede zaken doet in su dankzij deze man en bouta. Ik ben bejieuwd wat ze nu gaat zeggen.


  Maak melding

 6. Dit bericht klopt niet.

  Het aantal berovingen is sinds het aantreden van Desiré Delano Bouterse – de meest progressieve president ooit – juist aantoonbaar afgenomen.

  Het feit dat het cijfer van het aantal berovingen aan stijgende lijn toont, komt doordat we sinds kort een andere meting hanteren.

  Hiervoor werd er gebruik gemaakt van een relatieve puntsmeting. Maar omdat dit op lange termijn ruis in de monitoring van de effecten kan opleveren en wij absolute transparantie nastreven, meten we sinds juni 2013 op secretarieve wijze het aantal binnenkomende meldingen van overvallen.


  Maak melding

 7. In Suriname is ook in deze moderne tijd sprake van een schaamte-cultuur.

  Om de criminaliteit beheersbaar te houden dient er een diversificatie te komen in de strafmaatregelen.

  De overheid geeft nu veel geld uit aan de opsluiting van criminelen die met een taakstraf en dienstbaarheid aan de samenleving beter af zouden zijn.

  Om dat te bewerkstelligen moet eerst een splitsing komen tussen de kleine criminaliteit en de grote en georganiseerde criminaliteit met geweldpleging.

  Onder kleine criminaliteit zou alles gezien en gestraft moeten worden die niet met geweldpleging gepaard gaat, zoals straatroven, winkeldiefstal, huiselijke geweldpleging en verkeersdelicten.

  Deze groep kan dan met een taakstraf beter af zijn, ten eerste omdat ze uit het criminele milieu gehouden worden (in de gevangenis tussen zwaardere criminelen) en ten tweede om ze aan het werk te houden, onder andere door ze onder toezicht in oranje overalls te werk te stellen bij de schoonmaak- (stratenvegers) en plantsoenendienst (onderhoud van het groen in de stad).

  De overige criminelen worden dan onder zwaar toezicht achter slot en grendel gehouden. Deze benadering in de strafrechtspleging is veel effectiever dan alle gestraften (lang, kort en zware criminelen) onder dezelfde omstandigheden op te sluiten. Daar heeft een kleine samenleving als Suriname de financiele middelen niet voor. Dienstbaarheid aan de samenleving is ook een straf, wellicht een veel zwaardere straf gezien de schaamte die het meebrengt voor de gestrafte.


  Maak melding

 8. Maar wacht’ns effe. Hier in Nederland was Jules Albert Wij-LLLLenbosch ons komen vertellen dat ze precies wisten hoe de criminaliteit opte lossen.. dit verhaal hield hij ons voor in het CEC gebouw/Bijlmer op een zondagmiddag dit werd nml ook als rede gezien waarom de NDP aan de macht moest komen. Wel,wel de suries hebben het geweten hoor.DiDiBrie en Co roven veel meer dan wie dan ook en als ze zo bezig zij zelf te roven vraag ik me af hoe zullen ze tegen de andere rovers kunnen optreden? Dus ik verwacht geen M…r van optreden tegen een dief gelijk de DiDiBrie En Crew. Jaaaaag ze aub weg in 2015 mijn part eerder. Ding foefoeroe DAGOE disie. Odi odiiiii..
  Glenny.


  Maak melding

 9. Hahahahah waar terwereld je ook gaat criminaliteit is er en hoog ook denken jullie echt dat er ook hier in nl geen Criminaliteit is veelmeer ook en zwaarder omdat ook de gemeenschap veel grooter is dit zeg ik niet omdat ik nl wil bedruken als slecht nee ik geef een voorbeeldt vaak vinden ze mensen in stukjes terug en over niet alle kleine beroofingen hoor je wat su is een klein gemeenschap dus zelf als er een fiets gestoolen is hoort men dat dus bijna alles dan lijk en is de criminalitet hoog de heeren Belford Tjin liep shie naarden en nog doen hun best want steedst ook komen zij praaten dus dan weeten wij wat bij de voorige moest meer uit de kranten en als er een fiets verdween hoorde je niks vraag het maar aan mhr santokie die was meer op Coca jacht om te scooren in nederland en Amerika terwijl je bij je eigen mensen eerst moet zijn en dan buiten dus mensen bestrijdt CRIMINALITEIT op alle fronten dan zie je hoe zwaar de agenten het toch niet hebben met nog steeds weining manschapen maar ook daar word aan gewerkt want er komen ook steeds meer mensen het land in Crimineelen en goeie dus genoeg werk maar niet zodra er een gasfles ergens verdwijnt maar gillen de polietie doet niets ondankbaar werk gevaar voor eigen leefen vrouw kinderen thuis en nog met vuilbesmijten maar ja zo is de mens niks is nooit goed genoeg


  Maak melding

 10. En andere CRIMINELEN dachten weg te komen naar veilige oorden.
  Zo ook een goede kennis van onze (pero), de zogenaamde SUPER CASSAVETELER.

  Een kort bericht uit (starnieuws.com)van 09/07/2013

  Nederland levert crimineel uit aan Suriname

  Sigmund Struiken alias Siegie of Rasta (50) is door Nederland uitgeleverd aan Suriname.

  Struiken werd sinds 2004 gezocht voor poging tot moord, poging tot doodslag en diefstal door middel van geweldpleging in vereniging, meermaals gepleegd.

  Zondag kwam hij onder bewaking van twee Surinaamse rechercheurs in Suriname aan.

  (pero): Je vriend uit OLLAND is terug.
  Na het uitzitten van zijn straf, mag hij ook deelnemen in een resocialiseringsproces als CASSAVETELER.


  Maak melding

 11. Ik las vandaag een bericht over DNA lid M.Bouva toen zakte mijn broek van mijn kont af. wat voor voorbeeld geven deze figuren aan de samenleving?.


  Maak melding

 12. De oproep van minister Belfort aan de criminelen dat ze niet mogen stelen en dat ze zich moeten melden bij de politie, heeft niet geholpen…

  Mischien moet hij anders proberen: Hallo soortgenoten roof, steel en verkracht met mate, zorg ervoor dat de cijfers niet omhoog gaan, anders komt mijn funktie in het gedrang…


  Maak melding

 13. En altijd in de waan gebleven dat het economisch goed gaat met SME ten minste wordt dat beweerd door een persoon op Facebook. Deze persoon heeft belooft de mensen die voor de economische successen hebben gezorgd in Surinaame geïnterviewd zullen worden. Dit gedrag typeert de mensen met de paarse krokodillen tranen. Zolang de regering criminelen aan het faciliteren is zal het niet anders gaan. Voor een land met zo een kleine bevolking ruim 500.000 inwoners, zou je dit niet mogen verwachten. Maar, helaas het kan verkeren, erg jammer voor SME, nu moet de legerleider het ontgelden, straks is het de beurt aan deze zelfde politie functionaris. Ik houd mijn hart vast, de tijd zal het leren.


  Maak melding

 14. Een vervelende zaak voor de gemeenschap maar ook voor de regering van het land.Ook in Nederland is een toename van de criminaliteit te bespeuren.Het accent van de criminelen is zich aan het verleggen van de grote roofovervallen naar overvallen op onschuldige burgers. De grote objecten zoals banken,winkels en bedrijven hebben preventieve voorzorgsmaatregelen waardoor de criminelen minder slagen bij berovingen van dit soort objecten.De pakkans is vergroot door het plaasten van goede camera’s die HD kwaliteit beelden van de criminelen maken. Helaas is de kleine man/vrouw nu de klos.

  Ik ben van mening dat de overheid strengere maatregelen moet treffen. Niet een ieder zal met deze maatregelen blij zijn.Deze kunnen zijn:

  Het aan banden leggen van de verkoop van anonieme pre-paid telefoonkaarten.

  Afluisteren van alle mobiele telefoons die in de nabijheid van het beroofde object of persoon zich hebben bevonden.

  Harde aanpak van personen die op de hoogte zijn van de activiteiten van criminelen en personen die hen bescherming bieden of personen die op de hoogte zijn van de activiteiten en niets zeggen.Deze personen zijn ook mede schuldig.

  Ik ben van mening dat de politie ook moet overwegen om mobieler te worden om achter de boeven aan te gaan. In Nederland gebruikt de politie van de stevige crossmotoren die snel zijn en die ook tegen een stootje kunnen zoals op onverharde wegen of wegen met obstakels.

  Aan verhalen van pretenderende moraalridders van het blad Nospang(Nieuwfront) hebben we niets. Het lost geen problemen op in het land.


  Maak melding

 15. Geen zorg beste mensen.
  Ridder Belfort zegt alles onder controle.
  DDB zegt Suriname is vreedzaam en veilig. voor 2015 alle dievenijzer overbodig. Hij gaat zelf het voorbeeld geven. Geen bewaking meer voor de deur en weg met alle dievenijzer en hoge muren. De Pres zal laten zien hoe het moet.
  Dus de politie zelf ziet het verkeerd en heeft niet de juiste date gebruikt. Mocht het toch uit de hand lopen dan roept de Minster de daders wel weer op om zich aan te melden.
  En zo doen we dat in vredig Suriname!


  Maak melding

 16. Henk Molenaar volgens mij ben je die stupido van een Smash,als blanke lult ie over de Suries maar hij zit wel daar zijn luiheid te botvieren.
  Houdt nou je bek/fieters dicht,bemoei je niet met Suriname en de Surinamers,jij strontvlieg

  Het IMF vindt dat het economisch heel goed gaat met Suriname dankzij Bouterse,dus alles wat je typt kan zo het vuilnis in,tering imbiciel.
  Ga maar lekker schelden ,want alleen dat kan je.
  Go On Bouterse,you’re doing great things,WE LOVE YOU.


  Maak melding

 17. De oplossing voor het criminaliteitsvraagstuk heeft te maken met demografische factoren. Ik geef een voorbeeld. De meeste criminelen opereren vanuit de buurten met een lage sociale klassen. Ik denk hierbij aan Paramaribo Zuid en Midden. Het verdient aanbeveling om die woningen in die gebieden of een deel daarvan te slopen. Tegelijkertijd moeten er sociale woningen (verspreid over het land) door de overheid worden opgezet. De stad Haarlem is een schoon voorbeeld van eerst slopen, opnieuw opzetten en de veiligheid opvoeren. Delen van de Bijlmer zijn ook gesloopt en/of gerenoveerd. De criminaliteit is wel gedaald. Nadeel: dit is een zaak van lange adem hetgeen veel durf vereist.


  Maak melding

 18. RobG,
  Je bent een EZEL,
  Vertel ook erbij dat er 16 miljoen mensen in Nederland wonen, vertel ook erbij dat Suriname nog geen half miljoen zielen telt.
  Idereen weet dat dino bouterse leiding geeft aan de grootste criminele organisatie in Suriname,CTU. niemand durfd een onderzoek te doen naar de 4 vermeende rovers die doorzeeft zijn met kogels.


  Maak melding

 19. Het is waar en jammer dat de criminaliteit een stijging laat zien.Maar deze stijging kan men de regering niet verwijten.In Amerika geeft men president Obama ook niet de schuld van de criminaliteit. In et geval van Suriname is o.a. het volgende als oorzaak aan te wijzen.

  Door de toegenomen welvaart van de Surinaamse bevolking is de criminaliteit gaan stijgen. Overal in de winkels liggen aantrekkelijke spullen uitgestald, het aantal mensen dat in nieuwe en mooie auto’s zich voortbeweegt laat een aantoonbare stijging zien, de bouwactiviteiten worden steeds meer uitgebreid omdat veel meer mensen verbouwingen laten uitvoeren aan hun woning,enz.

  Ratten, vervuilde geesten slaan deze ontwikkelingen gaande en komen sneller in de verleiding om op een gewelddadige manier ook aan rijkdom te komen.Daarbij gaan ze een afwegingen maken over de pakkans, het risico dat ze gepakt gaan worden en is dat het waard.


  Maak melding

 20. Woensdag 10 juli 2013 om 14:16 uur, door maartje

  Inzake Henk geef ik je gelijk.

  Betreft de rovers en consorten plaats ik je onder de noemer net als Henk!

  Reden: allebei landverraders


  Maak melding

 21. ROG-GEK,
  jij ben echt geestelijk niet in orde.
  Door de toegenomen welvaart van de bevolking van Suriname is de criminaliteit gaan stijgen whahahahhaa yu law boi.
  RobG… het gaat om normen en waarden, voorbeeld figuren die niet meer te vinden zijn in de samenleving van vandaag in Suriname, en vergeet de binnenlandse oorlog en de staatsgreep niet, die eisen nu hun tol.


  Maak melding

 22. GMAP, je kan me niet overtuigen jouw benadering van dit vraagstuk.Het is allemaal zo kort door de bocht.Een rover,bedrieger of oplichter is nog altijd verantwoordelijk voor zijn/haar eigen gedrag.Dieven, bedriegers,rovers en oplichters moeten aangesproken worden op hun gedrag. We gaan de regering Bouterse niet de schuld geven van al deze berovingen en overvallen.


  Maak melding

 23. Hebzucht, jaloezie en domheid. Het ene deel van de bevolking werkt zich kapot of heeft zich kapot gewerkt om iets te bereiken, terwijl het ander gedeelte te lui is om een vinger uit te steken. Noem het een vorm van transpiratievrees.
  En wat doen deze luie gasten? In plaats van te gaan werken om de economische kloof tussen hard werkenden en niet werkenden te verkleinen, gaan ze de beter gesitueerden, die met bloed , zweet en tranen iets hebben bereikt in de samenleving, bestelen. Ja, ze zijn dom om te denken dat je door anderen te bestelen en te beroven deze welvaartskloof sneller dicht. Neen, integendeel. Zij gaan er niet op vooruit, de hard werkenden gaan wel op achteruit. Het enige wat ze bereiken is dat zij, de luie donders van de Surinaamse samenleving zich niet kapot hoeven te zweten. Ze staan er niet bij stil dat de roofopbrengsten ook niet loont (chicken fee). Wat zal een gouden ketting in de onderwereld opleveren. Een portie eten.
  Welke straf deze lieden moeten krijgen? Geen gevangenisstraf maar harde slavenarbeid zoals die beruchte Amerikaanse chain gang (spoorwegen en wegen aanleggen) om ze die luiheid en transpiratievrees af te leren. Stelletje kruimeldieven.


  Maak melding

 24. Als de criminaliteit een stijgende trend vertoont moet men de regering daarover niet verwijten?? just give me a big break!! De regering is o.a gekozen om zorg te dragen voor de veiligheid van haar burgers. De president heeft in verschillende podia beloofd dat dievenijzer verwijderd kon worden omdat de veiligheid gegarandeerd zou zijn. De minister van Juspol had ook beloofd de criminaliteit hard te zullen aanpakken. Als resultaat van zijn oproep hebben slechts hoog zwangere vrouwen zich aangemeld. Probeer niet de regering te verdedigen als je een van de slachtoffers was zou je heus anders praten.


  Maak melding

 25. RobG,
  Goedemorgen jongen, jij laat wederom zien dat jij een zachtgekookt ei bent, Wat aangesproken op hun gedrag, wat verantwoordelijk voor hun eigen gedrag terwijl jij de slavernij de schuld geeft van alles wat fout gaat binnen onze gemeenschap. Jij lult dom RobG, jullie kiezen een meedogenloze massamoordenaar tot president, iemand die veroordeeld voor drugshandel, jullie keken allemaal de andere kant op toen zijn veroordeelde zoon had benoemd tot hoofd CTU,Brunswijk wordt benoemd tot derde voorzitter van ons parlement terwijl hij een veroordeling op zijn naam heeft, E Boerenveen ook zo drugscrimineel die benoemd wordt bij Staatsolie,Alibux, Wijdenbosch twee oplichters van de staat Suriname zijn nu Adviseur van jullie criminele president. Dieven, oplichters, drugs criminele, rovers worden door jou en die andere landverraders beloond.


  Maak melding

 26. G-MAP,

  Wat is er met BOUVA? Wat heeft hij uitgespookt? Heb ik wat gemist?

  Dat de criminaliteit is toegenomen staat buiten kijf. In Paramaribo en omgeving wonen nu meer arme mensen dan rijken. Sommigen hebben een uitzichtloos en baanloos bestaan en komen niet in aanmerking voor fatsoenlijk werk. Sommigen willen niet werken maar wel die mooie schoenen dragen.
  Wat opvalt is dat groepsberovingen vaker plaats vinden waarna men de buit deelt. Zo ontstaan er meerdere berovingen omdat een gedeelde buit een magere buit is en moet men weer op pad voor een nieuwe gympie.

  Daarnaast is het gebrul van Belfor bij zijn aantreden behoorlijk afgenomen.Hij kweekt nu zelf een grote buik terwijl hij in eerste instantie de dikbuikige agenten op straat wilde zetten.

  Straffen dienen gepaard te gaan met openbare werkuitvoering. Het schoonmaken/wieden van percelen die overwoekerd zijn, ontgrazen van de bermen langs kreken en kanalen onder strenge bewaking. Nu zit men in het gevang een lekkere joint te roken in afwachting op de BB met R of de Heri-heri met stroop.

  Tegen de tijd dat ik in Suriname woon heb ik mezelf al voorzien van middelen die rovers op afstand zullen houden of behoorlijke letsel zullen toebrengen.
  Dit kwaad zal je met kwaad moeten bestrijden anders heb je nooit rust. Zeker wanneer je weet dat een groot deel van de regeerders een strafblad heeft en elkaar de hand boven het hoofd houden moet je keihard toeslaan.
  Het volk van Suriname (althans een deel) moet niet klagen want zij hebben deze bandieten zelf gekozen.
  En ik hoop ook dat de rovers alleen toeslaan bij mensen die deze boevenbende toejuichen en hebben gekozen.


  Maak melding

 27. En hoe had Belfort gedacht dat hij de criminelen zou bestrijden???

  Juist hij dacht ik zal zeggen….

  ‘Criminelen ,kom, meldt je aan bij mij’.

  En toen hebben de meeste surinamers gelijk gebruik gemaakt van een dubbele dievenijzer raamwerk!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.