Bevelhebber Surinaams leger mag thuis blijven

30

PARAMARIBO, 10 jul – Legerbevelhebber Hedwig Gilaard(r) moet weg. Volgens de Ware Tijd is de hoogste functionaris van het Nationaal Leger met verplicht verlof gestuurd. Gilaard zelf heeft dit bevestigd tegenover STVS. Hij is formeel bevelhebber tot 2014 en zou ook kans maken op verlenging.

Maar die mogelijkheid werd eerder dit jaar dichtgeknepen door minister Lamuré Latour van Defensie. Latour sluit verlenging uit. Alsof het niet genoeg is, is de bevelhebber nu ook met verlof gestuurd. Volgens de krant kreeg hij driehonderd dagen verlof. En dat voor een ambtenaar die wettelijk slechts recht heeft op hooguit negentig dagen. Gilaard is in 2011 aangesteld als legerbevelhebber.

In 2012 leverde hij ongezouten kritiek op organisatorische misstanden binnen het defensieapparaat. Niet alle manschappen en officieren zouden onderwerpen of onderworpen zijn aan het gezag van de bevelhebber. Gilaard weet dit aan ‘politieke bemoeienis.’ Overigens is het publiek geheim dat tussen het leger en het ministerie van Defensie een zekere rivaliteit heerst. Gilaard zei later in een gezamenlijke verklaring met Latour dat zijn woorden verkeerd waren uitgelegd.

30 REACTIES

 1. hahaha…wat een kutland!!!!!
  Vaseur weg
  Giljaard weg
  Knokpartijen in DNA

  en maar volhouden dat het goed gaat.
  Het is een land vol met draaideurcriminelen.


  Maak melding

 2. Gilaard had Bouterse bij z’n ballen moeten pakken en een rot schop moeten verkopen naar Santo Boma. Desnoods met een bruine bonen coupe. Iedere vorm van kritiek op Bouterse wordt meteen de kiem in gesmoord. Het zgn niet functioneren van ministers is een reden voor shuffle, heb je als student kritiek op de regering dan kun je een kogelbrief verwachten, stel je als radio verslaggever kritische vragen aan je NDP gasten dan wordt je na de uitzending naar achteren meegenomen voor een gesprek, heb je als journalist kritiek op het functioneren van Bouterse dan krijg je bezoek verwachten van 2 min. paarse bobo’s en wordt je getrakteerd op een pakslaag en zo gaat het maar door. Het is jammer dan Gilaard niet meer op die positie zit. Heb nog steeds respect voor de manier waar op hij zijn onvrede uitte tegen deze criminele regering. Deze man moet zsm de politiek, de nieuwe minister van Defensie onder leiding van President Santhoki. Ik teken er vandaag voor !


  Maak melding

 3. Net als de voorstaanders van de MC\NDP geen kritiek dulden, had de bevelhebber beter moeten weten.
  Neem een voorbeeld aan o.a. Bouva en Panka. Voor ze iets zeggen even vragen aan de Pres wat ze moeten zeggen. Dan is je toekomst veilig gesteld. Geld komt binnen en ook gratificaties. Je hoeft alleen maar te knikken zo af en toe.


  Maak melding

 4. @ Henk
  Jij bent een punt vergeten man. DDB was verlegen op de laatste Caricom meeting in Port-Of-Spain. Terwijl hij zijn excuses aanbiedt aan de kolonisator, eist de Caricom herstelbetalingen first; excuses, second. Wat een idioot!


  Maak melding

 5. Zelfs het niveau van amateurs wordt niet gehaald. En dat hemelt zichzelf op….O o o dat wordt weer blaren zitten voor al die mofina’s die perse een geweldenaar als president willen….


  Maak melding

 6. Is toch logisch dat deze man niet normaal functioneren kan.

  Zo is er het CTU … een bewapende macht, daar heeft deze bevelhebber niets over te zeggen.

  Dus de mensen binnen het CTU hoeven geen verantwoording af te leggen aan de Korpschef van politie of de Bevelhebber van het leger.

  Ben benieuwd wie de volgende Bevelhebber gaat worden, moet toch wel iemand zijn die graag deze poppenkast wilt blijven voortzetten.


  Maak melding

 7. Gilaard heeft een uitglijer gemaakt. Hij heeft ongezouten kritiek geleverd op de misstanden binnen het Nationaal Leger!
  Hij had beter moeten weten: over misstanden zwijgen wij hier in SU.
  Anders gaat jouw eigen kop rollen, suffie.
  Dus nu….300 dagen verlof, met behoud van salaris natuurlijk en misschien ook een smak zwijggeld en een eeuwigdurende toelage voor de rest van zijn leven.
  Ik ben bijna jaloers op Gilaard!


  Maak melding

 8. Er wordt ongezouten kritiek op wantoestanden geleverd, en war gebeurt er je kunt opzouten, dit is precies wat Blackmaster in een ander topic al vermeldde


  Maak melding

 9. Bouterse duld geen kritiek. Aan het parlement legt hij geen verantwoording af. Journalisten worden bedreigd (Samson Radio Gold).
  De jaren 80 zijn helemaal weer terug.
  Alleen de grondwet nog aanpassen, …dat gaat niet lang meer duren.


  Maak melding

 10. =Ik vind het heel erg vreemd dat wanneer je zaken beweert die men niet leuk vindt, of men vind dat je dat niet had moeten zeggen je gelijk de laan wordt uitgestuurd.

  =Alles kan en “soms” heel terecht ook als je verkeerd bezig bent. Maar het volgende is een vreemde zaak:::

  ==Iedereen wordt de laan uit gestuurd behalve de Bouterse, ondanks zijn vele verkeerde uitspraken en zijn lange cv die hij zelfs in de hand heeft gewerkt.
  -Hij wordt toch geprezen.

  @surinam patriot, ik wil jou bijna gelijk geven als je het hebt over de jaren 80.


  Maak melding

 11. Hedwig Gilaard zal niet zomaar van zijn functie zijn ontheven.Deze man zal wel behoorlijke blunders hebben gemaakt en deze blunders zijn hem fataal geworden.Het lijkt bijvoorbeeld dat bij hem de inzichten op het gebeid van bestuurlijke verhoudingen ontbreken.Hij kon niet goed overweg met een aantal hoge ambtenaren (officieren) op het ministerie van defensie.Dat is ‘not done’.Hij had moeite met de bemoeizucht van deze beleidsambtenaren m.b.t. het operationeel houden van het leger.Gilaard zou misschien wel meer willen voor de manschappen en het leger, maar er zijn ook budgettaire beperkingen.Maar een ding is gewoon duidelijk. Als een minister nietgoed functioneerd wordt hij/zij ontslagen.Dat geldt ook voor hoge militairen.


  Maak melding

 12. @RobG

  als je de conclusie van jou doortrekt tov Gillaard, dan is dit toch ook van toepassing op die Pres.
  “Als je veel blunders maakt is dit fataal voor jou”.
  Welnu Laten we de blunders van de baas eens op een rijtje zetten. Moet deze dan ook niet zelf opkrassen. Als je A zegt moet je ook B zeggen. Of is die stelling van niet van toepassing op iedereen?


  Maak melding

 13. De Brazilianen hebben een grote luchtmacht/leger basis in het zuiden bij de zuidgrens van Suriname en houden alles goed in de gaten, het Franse leger/vreemdelingen legioen in het oosten van Suriname in samenwerking met hun geheime dienst één van de beste op aarde op de Ambassade in Paramaribo houden zeer strenge controle op de Marowijnerivier , Lawa, Litanie en de Koelekoelekreek, onder het mom goudsmokkelaars en illegalen oppakken, de USA- ambassade aan de Sophie Redmondstraat in Paramaribo met haar CIA mensen houden alles haarscherp in de gaten met haar bondgenoten.

  Ze houden de hoogte van het waterstand in het stuwmeer ook heel goed in de gaten.

  Het internationale ruimtestation ISS draait deze dagen extra banen boven Paramaribo en houdt alle bewegingen van verdachten zeer streng in de gaten en maakt daar haar scherpe foto’s en filmbeelden van. Ook als het SLM-toestel van haar vaste route afwijkt en naar andere bestemmingen vliegt.

  25 februari 1980, eens, maar nooit weer.


  Maak melding

 14. Blijkbaar mogen wij niet reageren op “Ronni Benschop bevelhebber Surinaams leger”
  Of? Is er een technische hapering? NSA of zoiets misselijkst?

  Maar! Hier komt het!!!

  De nieuwe bevelhebber hand picked door “I know my job”.
  Gaat het hier om een echte officier, of hebben wij
  wederom te maken met een revo-officier?
  U weet wel een korporaal buschauffeur, maar o zoo
  loyaal, dus tot officier gebombardeerd!

  Heeft u weleens van zwabberbeleid gehoord?!


  Maak melding

 15. Surinaamse kritiek Menu mogelijkheden

  Ongezouten kritiek
  Gezouten k…….
  Ongepeperd k….
  Gepeperd k….
  Gezouten+ gepeperd k……
  Etc etc
  Doks, kip, rund, zwijn, hert, vis, kaaiman, leguana, eet smakelijk……


  Maak melding

 16. Woensdag 10 juli 2013 om 11:59 uur, door henk

  Wat zeg je nu wat een kutland@
  Je doelt toch op de regering toch?

  En anders rot op naar Nederland waar alles beter is!


  Maak melding

 17. wat mij betreft,kan je die ministerie van defensie opdoeken mat alle militairen erbij..

  Het hele sme’se leger stelt geen reet voor..

  het is gewoon een soort werk verschaffing zonder enig doel, kost het land sme honderden miljoenen per jaar..

  dit is letterlijk weg gegooit geld..


  Maak melding

 18. Het is een lachertje in Suriname.Bouterse die door een coup bevelhebber was schuift die legerleiding gewoon aan een kant.Het zou een zegen zijn voor Suriname als hij ook aan de kant zou worden gezet als President van Suriname want hij verziekt het hele land.Dat is mijn mening.


  Maak melding

 19. Hahahaha jou mening is goed maar de mening van de mmeerderheid bepaalt toch of niet hij is niet zomaar press geworden su volk en de klaagers van 1980 het was is niet goed te praaten maar was dat niet gebeurt dan waaren we vandaag geen bananen republiek maar bacoven republiek dus gaat goed met su we groeien en met GODS wil wij dan mischien niet maar onze kinderen en hun kinderen krijgen mischien een gouden republiek maar jullie moeten wel meer vuil gooien anders groeien de bananen niet dank jeweeeeeeeeeeeeeel


  Maak melding

 20. BEvelhebber klaagt dat een deel van het leger niet onder zijn leiding valt. Bevelhebber wil dit veranderen en krijgt ontslag. Nieuwe bevelhebber benoemd. Zijn stelling: I know my job (is to obey Pres & Son).

  Ander probleem. Ex-bevelhebber klaagt over budget. Blijkbaar gaat een erg groot deel van het budget van het leger naar de CTU.
  De CTU eet van 2 walletjes: de eigen budget en ook nog die van het leger. In de zakken van sommige lieden stijgt de temperatuur flink. De regen heeft het niet kunnen afkoelen.

  Pres verwijt ex-bevelhebber organisatorische onkunde. Oftewel: ex-bevel wist niet of kon niet aanvaarden dat anderen hoger in rang waren/zijn. De nieuwe bevel wel. Hij is expert in het VOLGEN van bevelen.


  Maak melding

 21. -Ik vind het erg dat de een na de andere regering komt en geen moeite doetof minder moeite om zich ECHT bezig te houden met veranderingen van de infrastuctuur van het land.-Er is heel veel te doen.-Beging maar bij het lucht verkeer.Hier zijn vele levens,die het doen met slechts een oude SLM-vliegtuig.WAAROM koopt men niet een NIEUW toestel.Hetland loopt bij een minieme regenval onder water…Ministers en anderen stoppen bij de koop van autos de rest van slands/belatingbetalers/ gelden in hun zak.-En ga zo verder…Ik ben nu 53 jaar geboren en getogen in SU en heb thans 4 kids..Er is geen spat veranderd..WANNEER GAAT HET ECHT GEBEUREN DAN???????????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.