Surinaamse wet op openbaar roken staat model

6

PARAMARIBO, 5 jul – De Surinaamse wetgeving tegen het roken in openbare gelegenheden staat model in de regio. Dit zegt minister Michel Blokland van Volksgezondheid. Jamaica kijkt bij Suriname af, nu het op het punt staat zulke wetgeving in te voeren.

Vooral de wijze waarop de wet wordt gehandhaafd, heeft aandacht. De meeste gelegenheden schijnen zich aan de wet te houden en dat heeft ook te maken met de redelijk strenge controle. Jamaica ziet daar een voorbeeld in als het over enkele weken een eigen wet op het roken invoert. “Natuurlijk ben je trots als we als kleine natie dingen doen waar anderen naar opkijken en die tot voorbeeld nemen”, zegt Blokland tegenover de Times of Suriname.

Net als in Suriname krijgen Jamaicaanse bedrijven een zekere overbruggingsperiode. Die moet als aanloop dienen naar een algeheel verbod. Blokland is blij dat de rollen eens een keer zijn omgekeerd. “Heel vaak zijn de dingen die wij presenteren op wereldfora, zaken die gangbaar zijn in de wereld en is het dus prettig als andere landen zich spiegelen aan wat wij doen.” In Suriname is de wet zo streng dat geen rookhokjes zijn toegestaan, waar rokers toch nog een trekje kunnen nemen.

6 REACTIES

 1. Sur. staat voor meer dingen model.Vooral komen er nergens zoveel echte veroordeelden in de regeercentrum voor.Zelfs de pres.is een veroordeelde.
  De rokers willen ook niet om een sigaret gedood worden.Dan maar even niet roken.


  Maak melding

 2. Alles verbieden wat slecht is voor de gezondheid dan gaan de ziektekosten omlaag!

  Wat nog slechter is voor je gezondheid is zorgen dat de kleine indiaan wederom als president wordt gekozen!
  Let maar eens op iedereen weer aan het hosselen want er komen veel werkelozen aan!


  Maak melding

 3. Goed gezien Jaap!

  Roken is een verslaving, net als cocaine en alcohol.
  Streng optreden tegen alles is in Suriname niet mogelijk omdat de Top verslaafd is aan alcohol en verspreiding van cocaine.
  Ik ben benieuwd hoe lang deze Wet stand houdt en hoe lang de strenge controle door gaat. Surinamers zijn de vindingrijkste wezens op deze Aardbol wanneer het gaat om de Wet te overtreden.

  Streng optreden tegen corruptie en criminaliteit vraagt om je handen eerst in eigen boezem te steken. En dat is moeilijker dan men denkt.


  Maak melding

 4. Other topic:
  Ondernemers boos op DC Commewijne ivm vergunningen beleid.
  Anti rook wet mag dan zogenaamd model staan voor andere landen in de Caricom, het vergunningen beleid zal dat zeker niet.
  Op Apintie tv een relaas van de DC inzake haar handelen.
  Wat treurig:
  • Ze komt heel slecht uit haar woorden (net als de Pres)
  • Schijnt een nw beleid te zijn in meerdere districten zoals ze zegt ivm met verkoop alcohol houdende drank, maar niemand is hiervan op de hoogte
  • Als er al nw beleid is dan moet het toch kenbaar gemaakt worden met op zijn minst daarin duidelijk aangegeven
  o De datum per wanneer dit ingaat
  o Zeker niet minder van belang de onderbouwing waarom er tot dit nwe beleid is overgegaan. Wat zijn de beweegredenen die hiertoe hebben bij gedragen
  o Duidelijk omschreven beroeps procedure
  o De criteria welke er met het nwe beleid van toepassing zullen zijn
  o Duidelijke motivering en onderbouwing van de conclusie als een aanvraag is afgewezen
  o Hoe zal worden omgegaan met eerder versterkte vergunningen en eventuele aanpassing op deze vergunning
  Maar zoals met meer zaken in Suriname leven we bij de waan van de dag. Ad-hoc maatregelen welke niet duidelijk zijn en alleen maar gefronste wenkbrauwen opleveren.
  Maar wat kan je anders verwachten van een lagere overheid in Suriname als de RvM en de President ook al regeren op basis van de waan van de dag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.