Marktgrillen nekslag kleinschalige goudwinning

51

PARAMARIBO, 5 jul – De kleinschalige goudwinning heeft danig te lijden van de grillen op de internationale markt. Er is sprake van een tegenstrijdigheid die net niet in het voordeel uitvalt van de duzienden zogenaamde porknokkers in het binnenland. Aan de ene kant is er de rap stijgende brandstofprijs die de productiekosten omhoog jaagt.

Anderzijds is er de afnemende prijs voor goud. “We hebben problemen met de stijgende brandstofprijs. Vroeger kon je met vijftig gram goud een vat diesel betalen. Als het door blijft gaan, wordt het wel lastig”, zegt Owen Pryor van belangenorganisatie Makamboa tegenover de Ware Tijd. Zijn organisatie wil het afschaffen van de ‘government take’ weer bespreekbaar maken. Deze heffing op brandstof zou de kosten alleen maar verzwaren.

Nu de brandstofprijs stijgt, zou afschaffing juist als stimulans moeten dienen. De buitenlandse bedrijven zijn altijd al gevrijwaard van de government take. De overheid gaat er vanuit dat de heffing inkomsten oplevert uit groepen die doorgaans geen belasting betalen. Daar vallen de porknokkers ook onder. Door hun kleinschaligheid is het voor dit soort ondernemers al moeilijk inspelen op marktveranderingen. Met ook nog een zwakke administratie wordt het overleven een ware uitdaging.

51 REACTIES

 1. In meerdere bijdrages heb ik op dit gevaar gewezen. Goud wordt al jaren niet meer gezien als een alternatieve belegging (alternative investment) in roerige tijden. Goud is voor de few happy people, die gek zijn van het blinkend goedje.

  De bullish uptrend is voor het grootste deel te danken aan de stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve (FED). Nu die ten einde komt, tenminste als de groei van de Amerikaanse economie doorzet en het werkloosheidspercentage onder de 6 procent uitkomt, dan droogt ook deze kapitaal impuls die voor de huidige uptrend voor goud heeft gezorgd.

  In mijn vorige bijdrage van eind mei had ik een technisch steunniveau van rond de USD 1200,– aangegeven. Deze steun is nog steeds van kracht.

  De Ichimoku Chart laat een flinke dalende cloud zien en een weerstand van USD 1335,- waarbij de Kijun Sen een stevige weerstand laat zien op USD 1300,–.

  Op 1 juli (Keti Koti) noteerde Gold Spot een laagste koers van USD 1227,16.
  Op korte termijn is een stevige steun rond USD 1178 en op de middellange termijn op USD 1000,–> Pas hierna komt er een versnelling naar de USD 725 (bodem van 31-10-2008 en het beginpunt van de huidige bull trend).

  Investeren in commodities is niet zonder risico. Maar er zijn ook commodities die over de jaren heen voor flinke winsten hebben gezorgd en waarnaar ook de komende generaties veel vraag naar zal zijn: LANDBOUWPRODUCTEN !


  Maak melding

 2. Ondanks de hoge wereldmarkt prijzen hebben deze ‘kleinschaligen’nooit winst gemaakt zo als ze zeggen.Maar nu beginnen enkele apen uit de mouw te klauteren.Deze mensen werken tegenwoordig in groepen.Eigenlijk zijn het kleine bedrijven en worden onterecht porknokker genoemd.

  In het verleden was de porknokker een eenzame gouddelver die de hele dag bezig was te mijnen met schop en tjap.Eten nam hij mee uit de stad omdat hij niet en kon graven en kon gaan jagen.Onder zijn proviand bevond zich ook gedroogd varkens vlees.En tegen de schemering ging hij naar zijn kamp en begon op het varkens vlees te slaan om het wat mals te maken.En dat geluid van slaan was heel ver te horen.Zo wist men dat een goudzoeker[porknokker] bezig was zijn maaltijd klaar te maken.
  Porknokker=varken slaan.


  Maak melding

 3. Forummers, Odi odi.

  vr 05 jul 2013

  GOUD CHAVEZ MILJARDENSTROP:
  Van een onzer verslaggevers (Tele.Gr.)

  De gouden erfenis van Hugo Chavez dreigt op een miljardenstrop uit te lopen voor Venezuela.

  De in maart van dit jaar overleden president van het Zuid-Amerikaanse land kocht in de laatste jaren van zijn leven ongeremd goud in, om zijn land minder afhankelijk te laten zijn van de ’imperialistische dollar’. De dalende goudprijs maakt dat de Venezolanen binnenkort niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, zo verwachten economen.

  Venezuela heeft een goudvoorraad die vijftig keer groter is dan die van Colombia en Brazilië.

  Mijn Lieve Switi (sra-JUDESKA), heb je een economische oplossing om dit probleem?


  Maak melding

 4. intussen: weten wij al waar die 400 miljoen usd vandaan gaat kopen om ons in het volgende goudavontuur in te kopen?

  is het misschien toekomstvisie om alvast voor 20 jaar van nu verwijderd te zorgen ipv van nu tot 20 jaar?

  moeten wij dan maar alvast hopen dat de amerikaanse economie niet zal aantrekken omdat dan onze goudprijs hoog zal blijven?

  hoe hoog is onze goudkoorts nu?

  als eerste natuurlijk vraag 1: 400 miljoen usd.


  Maak melding

 5. aub…..
  “Suriname wordt geleid door zware jongens”
  vrijdag, 05 juli 2013 02:12

  PARAMARIBO – Parbode besteedt in de julieditie onder meer aandacht aan de leiding van ons land. In veel democratische landen is het ondenkbaar dat je politieke carrière kunt maken als je een strafblad hebt. Sterker nog, je kunt het wel vergeten als er alleen maar verdenkingen bestaan dat je op de één of andere manier een scheve schaats hebt gereden. Integriteit is een absolute voorwaarde. Dat in …

  ons land tal van politici rondlopen met een allesbehalve schoon blazoen, is geen nieuws. De huidige regering-Bouterse grossiert echter in topfunctionarissen met een strafblad. Dat zóveel veroordeelden het voor het zeggen hebben op het hoogste niveau, en zij ook hun vrienden en familieleden met strafbladen aan mooie baantjes hebben geholpen, is opvallend.

  Parbode zette de tien meest opvallende veroordeelden op een rij die een vooraanstaande functie in en rond het machtscentrum bekleden. En concludeert dat ons land is overgeleverd aan zware jongens. Eén van die zware jongens in president Desi Bouterse. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zegt in een uitgebreid vraaggesprek met het opinieblad dat hij samenwerking met de NDPvoorzitter niet ziet zitten. “Maar in de politiek moet je nooit iets uitsluiten.”

  Dan zal er volgens hem echter eerst een oplossing moeten komen voor de gewijzigde Amnestiewet en moet het 8 decemberproces weer vlotgetrokken worden. Hij vermoedt bovendien dat Bouterse, die in Nederland bij verstek is veroordeeld wegens drugshandel, ook in Suriname een scheve drugsschaats heeft gereden.

  “Er zijn hier enkele zaken onderzocht en er liggen zelfs dossiers bij het Openbaar Ministerie, waar zijn naam in genoemd wordt.” Dat Bouterse nog nooit in verband met een Surinaamse drugszaak voor de rechter is gesleept, wil volgens Santokhi niet zeggen dat er nooit voldoende bewijs was.

  “Ik denk dat op het moment dat men zijn naam hoorde, men zoiets had van ‘wees voorzichtig, heel voorzichtig’. Daar waar je normaal met vijftig procent bewijslast kan werken moet je, als het high profile-personen zijn, niet komen aanzetten met vijftig procent, kom met tachtig of negentig procent.”

  Verder een onthutsende reportage over de risico’s die inwoners van Paramaribo lopen door overmatige blootstelling aan kwik. Duizenden illegale goudzoekers brengen klompjes of korreltjes goud die ze in het binnenland vinden, naar één van de gowtu oso’s in de stad, waar het wordt omgesmolten. De dampen die daarbij vrijkomen kunnen geheugenverlies, hartkloppingen en beschadiging van het zenuwstelsel veroorzaken en zelfs tot een acute dood leiden.


  Maak melding

 6. Nu moeten we maar hopen dat de trend zich voortzet, zodat de goudzoekers met minder destructieve en duurzamere methoden in hun levensonderhoud moeten proberen te voorzien.


  Maak melding

 7. GMAP

  paraman,
  Suriname wordt geleid door zware jongens, nospang.com
  Leest ook parbode.
  =
  Dat gaat een nederlander niets aan, ergo jij hebt in Suriname geen HOL te zoeken!


  Maak melding

 8. Wie bepaalt of een Nederlander niets te zoeken heeft in Suriname, maken we zelf wel uit, hersenloze brulaap.Als er maar een beetje gefundeerde kritiek op bepaalde zaken wordt gegeven slaat de paarse achterban gelijk op tilt, maar ja, als je hersenloos bent kun je ook niet beoordelen of die kritiek terecht is of niet, jammer


  Maak melding

 9. @Paraman
  Vrijdag 5 juli 2013 om 16:51 uur, door Paraman

  Het Koninkrijk der Nederlanden teert op het bloed dat zowel in Suriname- als in Infdonesie is gevallen. Wie lult daar nog over???

  Sjeesjes,dan moet je ons toch kunnen vertellen hoe al het bloed in Suriname is gevallen en door wie!!!!

  Kijk de hoofdverantwoordelijke zwaait zo onbezorgd,breedlachend voor het domme boliviaanse volk die niet eens vraagt…WHO ARE YOU REALY?[WIE BEN JE IN WERKELIJKHEID]
  http://obsession-magazine.nl/wp-content/uploads/Bouterse-UNASUR-top-Bolivia-4-juli-2013-ivm-Morales-Snowden-kwestie2.jpg

  De decembermoorden

  De legerleiding liet op de avond van 7 december 1982 zestien ‘opstandelingen’ arresteren. Dit was in het uiterste geheim voorbereid. Slechts vijf mensen waren bij de voorbereidingen betrokken. Het plan was om 22 ‘opstandelingen’ op te pakken, maar zes waren niet aanwezig. Doordat de avondklok van Paramaribo was ingegaan, konden de militairen ongemerkt hun gang gaan. Tegelijk met deze arrestaties werden de gebouwen van de Moederbond, Radio ABC en de redactie van De Vrije Stem in brand gestoken. De brandweer werd door de militairen tegen gehouden.
  Onder de ‘opstandelingen’ was de aartsvijand van Desi Bouterse: Cyrill Daal, leider van de Moederbond, de grootste vakcentrale van Suriname. Hij was de leider van een grote stakingsgolf, die het directe herstel van de democratie als doel had. De zestien arrestanten werden gemarteld en gefolterd. Zonder enige vorm van proces werden vijftien van hen in Fort Zeelandia vermoord. Onder deze slachtoffers bevonden zich advocaten, docenten van de universiteit, vakbondsleiders, zakenlieden en journalisten. In de eerste verklaring beweerde Desi Bouterse dat de staatsvijanden waren omgekomen tijdens een ontsnappingspoging. Daarmee werd niet verklaard waarom de kogelgaten die in de lijken gevonden waren aan de voorkant zaten en niet aan de achterkant. Als ze gevlucht zouden zijn, zouden de kogelgaten juist aan de achterkant moeten zitten. Tevens kon niet verklaard worden door de legertop waar de sporen van zware mishandeling en foltering vandaan kwamen, die op de lijken werden aangetroffen. De slachtoffers moeten in het gezicht gestompt zijn en ook zijn ze geslagen met zware voorwerpen. Bovendien verklaarden deskundigen later dat de sneden in het gezicht geen open gebarste wonden waren, maar dat deze sneden zijn veroorzaakt door slagen met een geweerkolf.

  Later zou de enige overlevende van de decembermoorden, vakbondsleider Fred Derby, bekend maken hoe de mishandelingen in zijn werk gingen. Aan de mishandeling van de aartsvijand van Desi Bouterse, zou Desi Bouterse zelf meegeholpen hebben. ‘Terwijl Daal huilend voor hem knielde en op allerlei manieren verzocht om in vrijheid te worden gesteld, daagde Desi Bouterse hem uit zijn grote mond open te doen en weer met dreigementen te komen. ‘Niemand bedreigt mij’, zei Desi Bouterse. Toen Daal hierop begon te huilen zei Desi Bouterse dat een man niet huilt en dat Daal daarom geen aanspraak maakt op een geslachtsorgaan. Hij nam een bajonet van Bhagwandas en sneed Daal ermee. Daal dreigde bewusteloos te worden. Hierop nam de bevelhebber een pistool en schoot ermee. Ik had nooit gedacht dat Desi Bouterse ooit zo tough kon zijn.’ Jan Sariman, de schrijver van dit boek en Surinaamse ex-minister, heeft hier de verhalen van zijn goede vriend Roy Horb bekend gemaakt. Roy Horb was de belangrijkste secondant van bevelhebber Desi Bouterse.[6


  Maak melding

 10. Vrijdag 5 juli 2013 om 13:57 uur, door Vijay

  Vijay, weet je wat het is. Henck Arron heeft het goud toen der tijd voor de huidige generatie daar in de grond gestopt. Hahahahahaa…… Nu mogen zei(anno 2013)dat gaan uit graven.Dit noemen zei werkgelegenheid. Hahahahahaa……….Alles bij elkaar was het voor 3.5 miljard Nederlands gulden.

  En daar is Paraman & consorten trots op! Hoe stupid kan je zijn?????

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 11. paraman teert op lekkers uit holland…
  paraman teert op geld van de belastingbetalers in holland

  wie o wie durft mij tegen te spreken….


  Maak melding

 12. Paraman:

  Graag jou commentaar op artikel in Parbode:

  “De huidige regering-Bouterse grossiert echter in topfunctionarissen met een strafblad. Dat zóveel veroordeelden het voor het zeggen hebben op het hoogste niveau, en zij ook hun vrienden en familieleden met strafbladen aan mooie baantjes hebben geholpen, is opvallend.”


  Maak melding

 13. Suriname heeft een president echt schijt heeft aan alles:

  “Aanvankelijk was het de bedoeling dat de president terug zou vliegen naar Paramaribo. Het schema is echter in de nacht gewijzigd. Door de veranderingen in het reisschema van de president, zijn de regionale vluchten van de SLM in de war geraakt. Mensen die naar Curaçao, Trindidad & Tobago, Cayenne en Belem moesten, ondervinden last van de situatie.

  “Daar zijn ferme standpunten ingenomen over het vliegtuig-incident van de Boliviaanse president Evo Morales. Bouterse zal de Caricom-staatshoofden informeren over deze kwestie. Passagiers die gestrand zijn op Trinidad & Tobago zullen met het toestel waarmee de president naar Bolivia is gereisd, vanmiddag vervoerd worden naar Paramaribo.

  Aanvankelijk was het de bedoeling dat de president terug zou vliegen naar Paramaribo. Het schema is echter in de nacht gewijzigd. Door de veranderingen in het reisschema van de president, zijn de regionale vluchten van de SLM in de war geraakt. Mensen die naar Curaçao, Trindidad & Tobago, Cayenne en Belem moesten, ondervinden last van de situatie. Een hele dag vetraging

  Hij dupeert WEER de SLM en honderden passagiers door een weer een vlegtuig in te pikken als het hem uitkomst.
  Wat een waanzin!!

  Vijf sporters die deelnemen aan de marathon in Rio werden gisteravond onaangenaam verrast toen ze op Johan Adolf Luchthaven vernamen dat hun vlucht naar Belem niet doorging. Zij kunnen pas vanavond vertrekken, als ze aansluiting vinden naar Rio omdat de meeste vluchten volgeboekt zijn”


  Maak melding

 14. @ Michael vandaag om 13:39. Heel goede forecast en insteek van jou en zelf ik volg ook kitco.com (voor alle metals) en separaat ook de commodities en olie prijzen.

  De doorsnee Waterkanters weet half niet wat er op deze aardkloot speelt en gebeurd ! Deze mensen zijn teveel bezig met zichzelf en posten alleen onzin op dit forum.

  Anyway onze Pres had en heeft ook door dat we met z’n allen altijd moeten en zullen blijven eten, dus vandaar z’n insteek over Suriname als voedselschuur van de regio !

  Velen op dit forum kunnen en willen het niet begrijpen want ze zijn teveel bezig met zichzelf.

  Enkele sukkels op dit forum lachen Pres Bouterse uit op dit moment maar als de Suri-Aggrarische motor één maal gaat lopen dan hebben ze het nakijken !

  Michael, ik zal jou blijven volgen want jij weet waarover je praat !


  Maak melding

 15. Beste Milton:

  Suriname wordt geregeerd door veroordeelde criminelen.

  “De huidige regering-Bouterse grossiert echter in topfunctionarissen met een strafblad. Dat zóveel veroordeelden het voor het zeggen hebben op het hoogste niveau, en zij ook hun vrienden en familieleden met strafbladen aan mooie baantjes hebben geholpen, is opvallend”.

  Heb je hier nog een zinnig verklaring voor: beste Milton?


  Maak melding

 16. WAAR IS SU ME BEZIG WETEN ZE NIET DAT GOED BIJNA HET EENIGE IS MET WAARDE WAAROM DENK JE DAT AL DIE LANDEN DAT GOUD KOMEN HALEN(voor aanbieding prijzen) EN OPLAANS IN HUN ”FEDERAL RESERVES” PLAATS SU DAT OOK DOET EN DIE REGELS STRENGER MAAKT, WANT NU WORDEN WE HEELEMAAL NIET SERIEUS GENOMEN DAAR DIE ANDERE LANDEN ZEKOMEN ALLEEN OMDAT ZE KUNNEN DOEN WAT ZE WILLEN (IN LITTLE SIN CITY)OVER 10 JAAR IS DIE PRIJS WWER VER6VOUDIGD EN DAT WETEN DIE USA’S


  Maak melding

 17. ELKE REGERING IS CORUPT WAAAR TER WERELD OOK, DE EENIGE REDEN WAAROM EN ANDERE IN OPSPRAAK ZIJN IS OMDAT WIJ HET TEOPENLIJK DOEN EN OF HET KAN ONS GWN NIET SCHELEN WAT DIE ANDERE DENKEN WANT VAN WIE JE HET NIET VERWACHT DIE DOET HET JUIST 1000MAAL ERGER EN WREEDER.
  <2014..!


  Maak melding

 18. wij hebben teminste deze president gekozen in andere landen kunnen ze niet kiezen daar zit je voor altijd vast aan de zelfde familie tezij ze uitsterven 😉


  Maak melding

 19. Parbode van Armand Snijders is net als Obsession van Iwan Bottse, het partijblad van het NieuwFront.Beiden bladen zijn extreem anti de regering in Suriname. De Surinaamse bevolking heeft echter geen boodschap aan hun berichtgeving.Dat liet de bevolking ook blijken tijdens de laatste verkiezingen.Beide bladen hebben het stemgedrag van de bevolking niet kunnen beïnvloeden met hun tendentieuze berichtgeving en in de toekomst zullen ze hun doelen niet waarmaken.Hun werkwijze is doorzichtig en de bevolking heeft het door.Deze bladen zijn ongeloofwaardig.


  Maak melding

 20. Beste RobG

  Lul er nu eens niet omheen. De feiten zijn simpel. Heeft niets met NPS en NDP te maken. Bouterse is zelf en benoemd veroordeelde criminelen in topfuncties

  Ja of Nee?


  Maak melding

 21. @ROBG

  Precies net als de decembermoorden toch? Demannen zijn door bakroes doodgeschoten. Niemand heeft wat gedaan. Is uniek in de werld. Omdat de Desi en zijn mannen lui waren hebben bakroes deze mannen maar dood geschoten.


  Maak melding

 22. Hans je behoort tot de hofhouding van het NieuwFront en de verdampte beweging DA’91.Weet je dat 95% van de aanhang van DA’91 zich heeft aangesloten bij de NDP?Dat steekt natuurlijk als een gemene Surinaamse wesp.Had je echt verwacht.Je noemt de stemmers en sympathisanten van de NDP,hersenloze wezens omdat ze op de overwinnaars stemmen en achter de overwinnaars staan.

  De partijen die kunnen rekenen op jouw sympathie en steun hebben het verbruid bij de bevolking.De zware morele en financiële steun die ze vanuit de Nederlandse regering genoten heeft deze Surinaamse politici lui,lomp en minder creatief gemaakt.Bij hen was geen drive aanwezig om in dialoog met de bevolking te treden.Ze geloofden er heilig in dat de bevolking automatisch op hen zouden blijven stemmen omdat de bevolking geleerd had van de jaren 80.Helaas bleek het in de realiteit anders uit te pakken.


  Maak melding

 23. Henk Molenaar,hoe kan ik je duidelijk maken dat je weinig verstand heb van eenzijdige dwalingen van justitie en de rechterlijke macht.Heb je jezelf afgevraagd hoe het kan gebeuren dat een onschuldige tot een langdurige gevangenisstraf kan worden veroordeeld?

  Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Bevooroordeeldheid van de politie, achterhouden of kwijtraken van bewijs door de politie of justitie, manipulatie van bewijsmateriaal en getuigenverklaringen, getuigenverklaringen die niet blijken te kloppen, scoringsdrang, politieke motieven,enz.

  Ik ben van mening dat president Bouterse onschuldig is. Men heeft hem veroordeeld op grond van politieke motieven. Men is boos op hem vanwege de opstand en couppoging die in december 1982 is neergeslagen.


  Maak melding

 24. Henk Molenaar, hoe kom je er bij dat RobG compleet gestoord is, hij is hersenloos, dus incompleet gestoord, zelden zo’n kansloos figuur meegemaakt, maar staat wel model voor de meeste NDP’ers, Bouterse onschuldig? hoe gek kun je zijn?


  Maak melding

 25. Beste Hans,

  Ik zie Dino Bouterse ( ook veroordeeld crimineel en een volkomen gebrek aan moreel en opleiding) nog zijn vader opvolgen als president.

  Hoe volkomen hersenloos zijn Surinamers dat ze dit toestaan?????


  Maak melding

 26. Michael op vrijdag 5 juli 2013.
  Michael, er is wereldwijd zoveel geld in omloop dat nooit gedekt kan worden de wereld goudvoorraad.Het geld is deels papiergeld en voor het overgrote deel is het virtueel geld dat ergens digitaal is opgeslagen in the ‘clouds’.Het virtueel geld bestaat in werkelijkheid niet maar het wordt wel geaccepteerd op basis van vertrouwen tussen de rijksten der aarde.

  Het goud brengt echter een begrenzing aan de rijkdom omdat een grote schaarste aan goud is. Maar door hebzucht naar meer en meer geld willen de machtige rijken af van het goud.Papiergeld en digitaalgeld zijn makkelijker te produceren en dat legt geen grenzen aan hun rijkdom. Ze willen vooral meer digitaalgeld, meer cijfers op hun bankafschrift.

  De grote problemen voor hen zullen ontstaan wanneer ze het geld gaan opeisen.Het geld zal nooit aangeleverd kunnen worden omdat het niet bestaat.


  Maak melding

 27. Ik ben het vaak niet eens met RobG, maar ik vrees dat er deze keer in zijn laatste posting een groot deel van waarheid zit, kijk maar naar de laatste bankencrisissen, doodsbang waren de banken dat de clienten hun geld contant op zouden gaan nemen, contant geld dat er doodeenvoudig niet is, een van de oorzaken van het einde van de D.S.B. bank


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.