Geen ontkomen aan import ‘nieuwe Surinamers’

38

PARAMARIBO, 27 jun – De boot is lang afgehouden, maar Suriname ontkomt er niet aan. Vroeg of laat zullen bewust buitenlanders aangetrokken moeten worden. Dit stelt Rudi Schillevoort, topfunctionaris op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Het betreft met name vaardige arbeiders. Het zal er hoe dan ook van moeten komen als het menens is met een versnelde economische ontwikkeling.

Opeenvolgende regeringen hebben zich dit soort ontwikkeling heilig ten doel gesteld. “Het is niet zo dat we niet weten wat er moet gebeuren en niet weten welke richting we op willen met de materie. Alleen hebben we een aantal tekortkomingen. We hebben te weinig mensen, te weinig kader om er op los te laten”, zegt Schillevoort tegenover de Ware Tijd. Uiteindelijk zal dus bewust gekozen moeten worden voor een stukje migratiepolitiek.

Het gaat dan niet alleen om het toelaten van gastarbeiders. Ook moet gedacht worden aan een soort ‘nieuwe Surinamers’, buitenlanders die de Surinaamse nationaliteit speciaal krijgen om bepaald vakwerk te kunnen leveren. Haïtianen bijvoorbeeld hebben bewezen harde werkers te zijn die geen sociale schokgolven teweegbrengen. Ook op Braziliaanse vaklui zou deugdelijk migratiebeleid losgelaten kunnen worden.  


38 REACTIES

 1. Kunnen ze dan ook meteen een exportregeling maken voor al die werkschuwe, luie, ondeskundige, domme hangmatliggers? In dat geval zeg ik: Laat maar komen die kennis!


  Maak melding

 2. =Ik ben er helemaal niet tegen dat buitenlanders naar Suriname vertrekken om te helpen met de economie. Buitenlanders wonen en werken al jaar en dag in Suriname.

  =Wat wel zal moeten veranderen in Suriname is het volgende::::

  =Men moet een sterke eenheid hebben onder elkaar.
  =Men zal moeten gaan werken aan de mentaliteit
  =Men moet gaan beseffen dat er verschillende culturen zijn in Suriname en dat sommigen veel sterker zijn in de handel.
  =Men moet proberen iets te gaan doe aan eigen kwaliteiten.
  =Jonge kinderen moeten goed opgevoed worden, omdat zij de toekomst zijn voor later. vaders en moeders?????

  =Surinamers zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun eigen omgeving als het gaat om vervuiling, criminaliteit en van daaruit bedrijven aan te trekken in hun buurten.

  =Het laatste en belangrijkste is het feit dat vele Surinamers praten over WIJ en ZIJ als het gaat om de SuriNeds b.v. Hiermee stoppen en elkaar wederzijds respecteren en openstaan voor elkaars kwaliteiten.


  Maak melding

 3. Guyanezen hebben in de jaren 70 flink wat huizen gebouwd in Suriname, ik vraag mij af waarom niet in de regio zoeken in plaatst van die Chinezen??


  Maak melding

 4. @ Henk Molenaar en GMAP, waar blijft jullie reactie op mijn respons op de topic; ‘Venetiaan vindt Bouterse in padvinderstenue ongepast’

  I’ll be waiting ???????????

  Jullie kunnen wel sneaky elders postings plaatsen echter; you don’t want to put your money, where you’re mouth is !

  Zijn jullie onderdeel van de moderne Farizeeers (ipv moderne padvinders)

  Talk to me guys, talk to me !


  Maak melding

 5. 27 juni 2013

  Een land als Suriname kan met haar ongeveer 500.000 inwoners grote economische ontwikkelingen niet dragen. Daarvoor is de bevolking, in het land zelf, te klein.

  Een consistente economische draagkracht/draaglast ondersteund door de dwarsverbanden in die ruimtelijke neerslag van een land moet volgens de literatuur uit de geografie ten minste 900.000 inwoners bedragen.

  Suriname voldoet hieraan niet en de economische ontwikkeling stagneert, althans komt niet goed op gang.

  Srika gebruikte net de term ‘ruimtelijke’, dat hier ook gezien moet worden als landschappelijke ruimte. Het tastbare hiervan is de grond.

  En juist hier begint voor Suriname een tweede probleem van mogelijke stagnatie in haar economische ontwikkeling. Grond is schaars en de overheid in Suriname heeft steeds minder van. Denk hierbij direct aan de rechten op de grond van binnenlandse bewoners die een extra druk op de vrije grondgebruik leggen.

  Grote potentiële buitenlandse investeerders in de landbouw of mijnbouw etc. kunnen dit gebrek aan directe aanbieding van grond voor hun specifieke grondgebruik zien als een vertragende factor binnen hun eigen geplande en te verwachten economische doelstellingen en kunnen daardoor afhaken voor het investeren in Suriname.

  Dus niet alleen de migratiepolitiek is voor Suriname van belang, maar ook een duidelijke vorm van de grondpolitiek.

  Over tekort aan deskundig kader heeft Srika het hier op dit forum al vaker gehad.
  Srika


  Maak melding

 6. Vaklui uit Haití? Het armste land van de Amerika´s? Vaklui uit Brasil? Dat zelf aan het importeren is uit Zuid Europa. Laat me niet lachen, inderdaad men heeft geen kennis in Suriname, voornamelijk niet in de politiek.


  Maak melding

 7. @Suriboy,
  Heb jij de geschiedenis van (met name) Haïti wel eens grondig doorlopen ? Weet jij wel wat de causaliteit van de huidige toestand van Haïti is geweest ?

  Als jij een echte Suriboy bent zou ik je willen vragen om de geschiedenis van jou moersland eerst goed te kennen, en daarna anderen de oordelen !


  Maak melding

 8. @ira…om aan al deze voorwaarden te voldoen is het land 200 jaar verder.
  Zolang er geen omslag plaatsvind in het denken van de doorsnee Surinamer is en blijft het een utopie.


  Maak melding

 9. Welke kennis werker of ondernemer durft, kan of wil zich laten beroven door de machthebbers en hun vrienden.

  Ik heb het twee keer geprobeerd met plannen waarvoor de financiering geen probleem was ($ 100.000.000 plus) mits de regering instaat was/bereid was een positie te verstrekken waardoor wij beschermd zouden zijn tegen kopiëren door derden. De regering/ de lokale bevolking waren ruim bedacht zonder dat van haar inspanning of inbreng verlangd werd. Het plan was geheel ondergebracht in een Surinaamse NV, of wel 100% Surinaamse controle een geen risico van export van de winst. Beide plannen werden gedragen en zijn enthousiast ontvangen echter je komt niet door de rompslomp heen. Er was genoeg geld gereserveerd voor kadootjes (miljoenen) omdat dat overal ter wereld ook zo gaat. Alleen in Suriname wil men zonder garanties vooraf de kadootjes en begrijpen ze niet dat dat niet gaat als je over 10 talen miljoenen US dollars spreekt.

  Het maakt niet uit of het de vorige of de huidige regering is iedereen wil free rider zijn zonder verantwoordelijkheid te dragen of zweet te produceren. Plan 1 heeft men 2 maal proberen te kopiëren zonder succes. Plan 2 wordt nu aan de chinezen verkocht waardoor weer een puur Surinaams initiatief de nek omgedraaid wordt.

  Iemand die wat kan heeft niets in Suriname te zoeken zolang men alles gratis wil en alles beter weet.

  Het is om depressief van te worden.


  Maak melding

 10. ‘Opeenvolgende regeringen hebben zich dit soort ontwikkeling heilig ten doel gesteld’. En blijkbaar hebben al deze regeringen nagelaten te investeren in scholing van vakmensen en kader.
  Met het binnenhalen van ‘nieuwe Surinamers’ wordt een nieuwe tweedeling in de Surinaamse samenleving gecreëerd. De ‘oude Surinamers’ zullen overschaduwd worden door de nieuwelingen, zowel wat kennis als inkomen betreft. De gastarbeiders zullen vast wel bepaalde privileges opeisen in ruil voor de kennis en vaardigheden die ze meenemen. Dit zal ongetwijfeld tot grote spanningen leiden.
  Ik zou de topfunctionarissen willen aanraden nu wel na te denken hoe ze met die verscheurde samenleving zullen omgaan, want blijkbaar hebben opeenvolgende regeringen ook dat nagelaten.


  Maak melding

 11. Het is hoog tijd dat men in Suriname gaat inzien dat het Surinaamse volk een zeer preuts volk is. Sinds eeuwen groeit de bevolking bijna niet.. Vergelijk Suriname met andere landen dan valt het je op dat de bevolking de omvang van een grote dorp heeft. Er is bijna geen seks tussen mannen en vrouwen.Kinderen worden mondjesmaat geboren waardoor de bevolking ook niet echt groeit.De overheid is nu verplicht om buitenlanders te interesseren om in Suriname te wonen zodat de bevolking in aantal kan groeien.Suriname een preuts-land-een preuts-volk.De gemiddelde man en vrouw in Suriname hebben maar twee keer per jaar seks met elkaar.Oh, wat een preuts land.


  Maak melding

 12. Paramaribo, het toekomstige BABYLON van Suriname ,waar straks niemand ,niemand zal verstaan !

  De crimineel bouta die heeft van Suriname een soort van OPVANGHUIS GEMAAKT !!Overal waar hij naartoe reist sluit hij een deal om de mensen op te vangen om zijn vriendjes een dienst te bewijzen. Hij probeert ze te ontladen van hun lasten en de surinamers ermee te beladen!
  niet de ‘nieuwe surinamers’ gaan strakjes landen hier maar de MODERNE SLAVEN geronseld door bouta!
  En wie gaan er allemaal komen dan ?!Juist de zware criminelen komen ook mee!
  Mensen beginnen jullie alvast dubbele diefijzers te plaatsen voor je deuren en je ramen!!


  Maak melding

 13. Ik zou zeggenh start eerst met het feit alle surinamers in NL of waar dan ook, een dubbele nationaliteit te geven. Moet je dan zien hoeveel er gaan terugkeren ook.


  Maak melding

 14. Aah..in toto zijn wij met zo een kleine miljoen op deze wereld. Kader genoeg die wil overvliegen om alternerend in Su te werken.
  Er is een groot struikelblok. De man met consorten die het volk beloofd dat hij ze instant rijk gaat maken.
  Dit soort sprookjes zijn we allang voorbij.


  Maak melding

 15. Surinamers moeten zelf hun mentaliteit veranderen anders zal het land naar de afgrond keren. Surinamers werken alleen als prestatie loon, als het specialistisch werk betreft.. of als stuk loon… maar uurloon willen ze niet, want dat vinden ze te weinig loon, zo blijf je dus aan de kant, terwijl straks daar de buitenlanders het werk komen doen. Ook klagen Surinamers voortdurend voor zaken waarbij anderen door werken, bovenal zijn Surinamers lui. Surinamers veranderen pas als zij juist in het buitenland wonen en zien de “normen” anders zijn, dan bij hun zelf. BOVENDIEN zijn de nieuwe Surinamers verwend geraakt aan de geneugten van het westerse leven, Turken openen casino,s massaal in Paramaribo en suriname verkwisten al hun zuur verdiende geld aan gokken….kijk niet op surneds, die weten hoe het is om te kunnen meten met brakra,s in nederland…


  Maak melding

 16. @ Milton fleur: ik ben van de harde feiten en ken heel goed de geschiedenis en ik weet dat Haiti dankzij Frankrijk en USA diep in de shit zit. Maar ik leef in de tegenwoordige tijd en kijk naar de toekomst. Haiti heeft op dit moment Suriname niks aan te bieden, misschien wellicht over 100 jaar.

  Daarnaast Suriname is vooral een mentaliteitsprobleem. Als je naar de regio kijkt heeft Suriname een van de betere opgeleide bevolkingen, maar toch zonder veel resultaat, voornamelijk door gebrek aan leiderschap. Ook nu weer, kijk wat de minister zegt: “Uiteindelijk zal dus bewust gekozen moeten worden voor een stukje migratiepolitiek”. Uiteindelijk? Dit had al jaren geleden gemoet. Maar geluk heeft Suriname met de duizenden Nederlandse en Belgische stagiares: er is een duidelijke bijdrage aan de Surinaamse economie wat je goed kan merken bijvoorbeeld in de marketing sector waar er een verschil van lichtjaren is in professionaliteit met ronduit 10 jaar geleden.

  Met andere woorden, Suriname als klein land met weinig inwoners heeft maar weinig input nodig van buitenaf om te glansen. Kunnen andere landen niet zeggen. Maak er gebruik van ipv alleen maar te mapangpangen op Hollanders.


  Maak melding

 17. Deze adviseur van NH is de enige in Suriname die alles weet hoe ze het precies gaan doen, wat de doelen zijn en weke wegen ze gaan bewandelen om dit te verwezenlijken. Jammer genoeg is hij alleen in deze, want niemand anders in Sur heeft enig idee. NIET de DNA, niet de beleidsadviseurs, NIET de Speciale commissies van de Pres, NIET de Ministers die uitvoerders moeten zijn van beleid, en ook NIET de Pres.
  Maar Hr Schillevoort wel. En hij gaat deze problemen oplossen door mensen te halen om hun energie en kennis te geven voor de ontwikkeling van Suriname. Het zijn allemaal aardige mensen op de wereld, net zo aardig en vreedzaam als Suriname zoals deze vertelde aan de Chinezen.
  Vreemd dat vele mensen aan acuut geheugenverlies gaan leiden. Het zomaar ondoordacht binnen halen van grote groepen mensen , met andere cultuur en gewoontes gaat altijd botsingen geven. Hier moet niet lichtzinnig mee worden omgegaan. Maar lichtzinnigheid is TROEF bij deze regering.
  Dus ook dit zal weer op niets uitlopen of anders gezegd een MEGA mislukking worden.
  Het blijft leuk.
  Ga nu eens een keer goed lange termijn beleid maken met het opleiden van je eigen mensen. Zorg ervoor dat er gedegen opleiders zijn en een samenraapsel van halve amateurs. Zorg voor goede faciliteiten. Ja dit kost tijd en daarom niet interessant voor geen enkele regering. In Suriname moet je als regering zaken doen die snel zichtbaar zijn voor de burger. Per slot van rekening wil de de volgende verkiezing weer winnen. Zaken die over 10-15 jaar echt vruchten gaan afwerpen hebben we geen trek in. Mooi voor beeld is de huidige Minister v Binnenlandse zaken (Meen Moestadja). Die heeft echt geen ene moer gedaan de afgelopen periode. Loopjongen van de VP, om maar in de DNA te gaan zitten namens de regering, kan inhoudelijks nergens op ingaan, maar zit daar maar.
  Wat zet deze brave man nu:” Ik richt me al op de verkiezingen van 2015.” Waarom hoor ik nooit de journalist door pakken en vragen: Maar Minister wat heeft u met uw Ministerie bereikt in de periode dat u daar de baas bent.
  Ai Switie Sranang


  Maak melding

 18. Je blijft je afvragen waar deze mensen hun kop hebben steken.Voor wie willen ze al de dingen opzetten?Het wordt nu eindelijk tijd om plannen te maken die in ons vermogen ligt te verwezenlijken.We gaan die vreemden halen om iets groots te maken voor hun zelf op grond wat eens Surinaams was.Denken en handelen naar vermogen bala.Dat ga je kunnen dragen en de rest is niet haalbaar.


  Maak melding

 19. 28 juni 2013

  @Suriboy,

  Even een eenvoudige en korte uitleg van Srika.

  Naast een migratiepolitiek bestaan ook nog de begrippen migratiestrategie en geopolitiek. De Surinaamse regering moet ook in dit proces strategische denken en keuzes maken van bijvoorbeeld gastarbeider of migrant die zich zal vestigen in Suriname.

  Het resultaat van de migratiepolitiek is, denk ik, dat uiteindelijk de Surinaamse bevolking zal moeten toenemen.

  Haitianen zijn wel van betekenis, omdat zij historisch gezien voornamelijk op hun eiland in de landbouw zitten en dat cultuurgedrag meenemen en zullen toepassen in Suriname.Naast het feit dat Haïti overbevolkt is en het ongeschoold werk in de landbouw kunnen doen.

  Dat Haitianen zich permanent in Suriname zullen vestigen is twijfelachtig. De afstand tussen Suriname en Haïti is redelijk te overbruggen.

  Anders zal het zijn met de nieuwe Chinezen. Srika denkt dat het overgrote deel zich wel permanent in Suriname zullen vestigen, daar de afstand tussen Suriname en China voor deze Chinezen moeilijk overbrugbaar zal worden en dus sneller zullen integreren.

  Vergelijk hierbij de Surinamers, Turken en Marokkanen in Nederland qua vestiging en integratie en nabijheid van het land van herkomst.

  Geopolitiek gezien, biedt de Chinees meer kans op permanente vestiging dan de Haïtiaan.

  De Braziliaanse werkers in Suriname leven in de nabijheid van Brazilië en zullen moeilijker in Suriname integreren.En doordat zij in de nabijheid van Brazilië zijn, kunnen zij als grote groep bijeen steeds hun identiteit benadrukken en de overheid in Suriname het leven nog zuur maken.

  Het ligt aan de politici in Suriname welke goed doordachte keuzen gemaakt zullen worden.
  Srika


  Maak melding

 20. Haitianen zijn harde werkers en brengen geen schokgolven enz.. Wat men niet weet is het volgende; Breng Haitianen in grote getale bijelkaar dan zal je schokgolven van hier tot ginder zien.In Haiti worden zelfs kruimel dieven in het openbaar en bij dag doodgestenigd. Het is een waar festijn, waarbij een ieder een steen mag gooien op de dief.Het onderzoek start daar en houdt gelijk daar op omdat het cultuur daar is.Nog een voorbeeld; rovers schieten eerst hond, bloempotten, kinderen en een ieder in een huis dood,waarna zij kijken wat in het huis te stelen is.Kortom het zijn barbaren die niet te vergelijken zijn met Surinamers. Iemand die daar gewoond heeft weet waarover ik praat. In elk geval laat ze komen er zal leven zijn in de brouwerij. Sak pase monami.


  Maak melding

 21. Slecht idee.
  Beter idee;school de meer dan 50.000 nietsnuttende “spookambtenaren” om of ontsla ze gewoon desnoods en voila geen enkele tekort aan handen voor al het werk in Suriname. En je heb meteen een gigantische verlichting van staatsuitgaven. Twee vliegen in een klap dus. Helaas geen enkele politieke partij die de “guts” heeft dit uitvoeren. Jammer, jammer, jammer.

  Overigens een reactie op de stelling dat Suriname een te kleine bevolking heeft om economische te ontwikkeling. Bullshit! Luxemburg met maar 500.000 mensen is het rijkste land van Europa. Waar het echt aan schort is gebrek aan politieke durf en wilskracht en in creatieve oplossingen denken.


  Maak melding

 22. “Een land als China heeft meer dan een miljard inwoners. Als een kwart van de bevolking een huisdier heeft bijv. een hond, dan zijn 250.000.000 honden.
  Als men 10% hiervan in Suriname loslaat dan vluchten alle Surinamers en heeft China het land Suriname veroverd”

  Un Dia En La Vida De Un Perro.


  Maak melding

 23. Geef goede scholing en opleiding aan alle surinamers. Geef genoeg ontwikkeling en mogelijkheden aan alle surinamers ook al wonen ze in het buitenland.
  Investeer in uw eigen volk, laat de overheid de studies betalen in het buitenland onder een voorwaarde dat ze terugkeren naar Suriname om het land te helpen opbouwen.
  Trek hoogopgeleide surinamers aan, van waar ook ter wereld. We kennen onze eigen mensen, qua cultuur en denkwijze.
  We moeten in deze tijd voorzichtig zijn met het naar binnen halen van mensen met een andere cultuur, achtergrond en denkwijze.

  De mensen moeten ook goed inburgeren en integreren.

  We moeten voorzichtig zijn en geen europese toestanden op onze hals halen.

  Want er zijn velen die komen om te graaien en te pikken en komen als een engel des licht.

  Laat De Schepper het land leiden en draag Suriname over aan JAWEH, de ALMACHTIGE.

  EN ZOVEEL MOGELIJK MENSEN MOETEN BIDDEN VOOR SURINAME DAT JAWEH ONS BESCHERMT TEGEN DE OVERHEDEN EN MACHTEN IN DE HEMELSE GEWESTEN.

  Efeze. 6:12 “want wij hebben niet te worstelen tegen bloed en vlees, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers dezer duisternis, tegen de boze geesten in de hemelse gewesten”.

  EN WE HEBBEN OOK TE STRIJDEN TEGEN DE MENSEN DIE IN DIENST STAAN VAN SATAN, DE TEGENSTANDER VAN JAWEH.

  WANT DEZE MENSEN ZIJN OVERAL TER WERELD EN LOPEN IN DEFTIGE PAKKEN ROND.

  EN DIT MOETEN WIJ DOEN: KRACHTIG BIDDEN DAT DE HEILIGE GEEST VAN JAWEH CONSTANT IN SURINAME AANWEZIG MAG ZIJN.

  AMEN, JAWEH DE SCHEPPER VAN AL WAT LEEFT


  Maak melding

 24. En toevallig staat vandaag in Starnieuws een artikel over de buitenlandse investeringen. Deze index drukt Suriname met de neus op de feiten, dat slechts een klein deel van de buitenlandse investeringen ten goede komt aan de bevolking. Het leeuwendeel van de investeringen en de behaalde winsten vloeien terug naar het buitenland. Dit heeft ook met de competentie van de onderhandelaars te maken, die zijn vaak politiek ge-engageerd en hebben meestal ten doel om de royalties in de zakken van de politici te laten vloeien. Daar heeft deze index geen rekening me gehouden. Als ook deze zakkenvullerij zichtbaar zou worden gemaakt, dan stond Suriname niet onderaan de index, maar zeker in de bovenste helft van de index.

  Zie artikel BRON: STARNIEUWS 28 Jun

  Buitenlandse investeringen nodig voor positieve indexering

  Het overgrote deel van de investeringen van Suriname vloeien terug naar het buitenland. Suriname bengelt onderaan regionale index, aantrekken buitenlandse investeringen.

  Suriname, een nieuwkomer op de impactlijst voor het aantrekken van buitenlandse investeringen, staat van de 22 Caribische landen op de laatste plaats. Dit staat in het World Investment Report (WIR) van de United Nations Conference on Trade and Development (Unctad).

  In Suriname werd het jaarrapport gepresenteerd door de Investment and Development Corporation Suriname (IDCS). Daarbij is ook een analyse gemaakt van de Surinaamse situatie en welke weg bewandeld moet worden om de positie te verbeteren. Op de lijst worden de laatste data en trends op het gebied van buitenlandse investeringen (FDI) en het daaraan gekoppeld beleid, gepresenteerd.

  Het rapport richt zich op wereldwijde waardeketens en de rol die investeringen en handel spelen in de ontwikkeling van landen en de wereldeconomie. Het rapport bespreekt de schakels die belangrijk zijn tussen handel en investeringen en ook de rol van transnationale bedrijven.

  Weinig vertrouwen
  In de presentatie van het WIR, die werd gedaan op het kantoor van IDCS, door onderdirecteur Imro San A Jong, is aangegeven dat Suriname in de periode 2008 tot en met 2012 relatief weinig vertrouwen heeft genoten van buitenlandse investeerders. Dit geldt voornamelijk voor andere dan de traditionele sectoren, zoals de mijnbouw. Van de aangetrokken investeringen is in 2008 tot en met 2010 tussen de US$ 100 miljoen tot US$ 250 miljoen teruggevloeid naar het buitenland. In 2011 en 2012 is de hoeveelheid van de aangetrokken investeringen, dat terugvloeit in de economie niet veel meer dan US$ 70 miljoen.

  Op basis van de aanbevelingen uit het rapport pleit San A Jong voor een betere positie van het IDCS, als nationaal investeringsagentschap. Het IDCS zal zowel nationaal als internationaal geprofileerd moeten worden als het nationaal instituut dat garant staat voor het aantrekken van buitenlandse investeringen, zoals dat in vrijwel alle landen het geval is.

  Actie nodig
  Volgens de IDCS-onderdirecteur, is het investeringsklimaat nog ongezond, is er een gemis aan goede wetgeving en een goede investeringswet. De directie van het agentschap ziet graag dat zo snel mogelijk de wettelijke basis ervan, zoals dat oorspronkelijk de bedoeling was in orde wordt gemaakt, maar dat ook de investeringsgronden en waarden die het nodig heeft, aan het IDCS ter beschikking worden gesteld.

  Het WIR-rapport geeft aan dat wereldwijde buitenlandse investeringen tot 2012 een dalende trend vertonen. Dat komt door de internationale macro-economische kwetsbaarheid en onzekerheid voor investeerders als gevolg van de economische en financiële crises. Nadien bleek dat meer dan ooit ontwikkelingseconomieën meer FDI’s absorbeerden dan ontwikkelde landen. Het rapport voorspelt dat het FDI herstel dat in 2010 en 2011 begon, langer zal duren dan verwacht. Dit door de structurele tekortkomingen in het mondiale financieel systeem, zwakkere groei in Europese landen en beleidsonzekerheden op cruciale gebieden, die het vertrouwen van investeerders schaden.


  Maak melding

 25. Straks een stukje Palestina in SU!! Alles wat blinkt is geen Goud!! Neem de voorbeelden van de gastarbeiders in Nederland!!! wat het kan worden in de toekomst!!!!!


  Maak melding

 26. Suriname heeft al 10-duizenden mensen zonder baan. Als we per se meer arbeiders of een grotere pool aan erbeiders nodig hebben, lijkt me een fusie met Guyana een betere oplossing. Beide landen hebben ongeveer delzelfde BNP per hoofd en dezelfde bevolkingssamenstelling. Qua taal kan het Zuid-Afrikaanse model van 2-taligheid worden aangenomen


  Maak melding

 27. Staks gaan de in Suriname geboren en getogen surinamers zich vreemden voelen in eigenland!!
  Want het aantal nieuwe surinamers gaan de oude surinamers overtreffen in getal!

  De verhouding zal zo eruit zien

  oude Surinamer 1 – nieuwe Surinamer 1000

  Simpel,
  1oude surinamer op 1000 nieuwe Surinamer ,1 op 1000 dus.


  Maak melding

 28. Goed plan, hopelijk wordt het in de juiste volgorde uitgevoerd.
  Want om deze nieuwe surinamers op te vangen moeten alle wetten en regels tot in de puntjes zijn uitgewerkt,zodat deze mensen in een gestructureerde land hun intrede doen.
  . Hervorming van de belastingdienst (vermogensbelasting zodat al de grondzaken zichzelf zullen laten oplossen)
  .Ruimtelijke ordening en infrastructuur
  .Veiligheids plan (teveel ijzer voor de woningen is geen goede reclama voor het land)
  ,Degelijke imigratie beleid
  Etc etc


  Maak melding

 29. mensen,

  er is helemaal geen import nodig. het land is vruchtbaar en geeft iedereen genoeg om te eten. mensen willen luxe. als je afziet van luxe, dan heb je niet veel nodig. je hebt geen complexe technologie nodig.

  ’s morgens eet je bravoe in een aarden pot. ’s middags eet je rijst met groenten. ’s avonds eet je cassavebrood met goenten. heb je import nodig hiervoor? nee.

  dus mensen, leef envoudig, werk niet te hard, matig je wensen, geniet van het leven en laat de natuur het werk doen. als je rijst plant, ga je toch niet de hele dag staan kiken of het goed groeit? nee, je vertrouwt op de natuur, dat het allemaal goed komt met de rijstplant.

  mensen, vertrouw op de natuur. bouw geen paleizen. weg met de moderne technologie. wie heeft er nou een gsm nodig? mensen met ongeduld en met gierigheid.

  mensen, alles wat je nodig hebt is een stukje land, een stier voor het zwaardere werk, een koe voor de melk en wat zaad voor de gewassen. meer heb je niet nodig! tenzij je gierig wordt en luxe wil!!

  mensen, onthoud: de natuur creeert nooit overvloed. de natuur creeert wel altijd een oplossing voor elke probleem. en zelfs de moderne technologische maatschappij kan dat niet: een oplossing bieden voor elke probleem.

  mensen, als je mensen gaat binnen halen, dan moet de grond worden verdeeld over meer mensen en krijgt ieder een kleiner stukje grond. dat is niet goed.

  mensen, de overheid moet een formule hanteren: elke surinamer moet 5 hectare grond hebben. en de bevolkingsgrootte mag niet groter worden dan surinaamse landoopervlak gedeeld door 5 hectare!!

  mensen, denk goed na over wat ik zeg. wat ik zeg is natuurlijk. luxe en overvloed is schadelijk en veroorzaakt gierigheid, misdaad, overijverigheid, bezitsdrang, machtswellust.

  mensen, bevrijd je van deze zaken. no spang, vertrouw op natuur. natuur zorgt voor jou.


  Maak melding

 30. Iqbal waar woon je? In Burkina Faso? Want je lult zo een grote onzin met je simpele leven. Tegerlijkertijd zit je achter het internet, niet bepaald simpel en natuurlijk en en ´weg met de moderne technologie´zoals je zelf voorschrijft.

  Eerst zelf doen wat je voorschrijft. Dat mensen meer en meer willen is juist een natuurlijk proces dat ervoor gezorgd heeft dat de mensheid nog bestaat en vooruit gaat. Maar als jij stil wilt blijven staan, dan ben je altijd welkom in Afganistan, Somalië en Noord Korea.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.