Comité eist schadevergoeding voor slavernijverleden

86

PARAMARIBO, 27 jun – Het is officieel. Nazaten van tot slaaf gemaakte personen hebben in Suriname bij Nederland aangeklopt. Het Comité Reparatie Slavernijverleden Suriname eist schadevergoeding. Dit gebeurt per petitie die is ingediend bij de Nederlandse zaakgelastigde Ernst Noorman. Nederland moet een speciaal instituut oprichten.

Dat zal dan als forum kunnen dienen. “We willen van gedachten wisselen over de materiële en immateriële schade”, zegt comitévoorzitter Armand Zunder. Voor hem is het van groot belang dat in Suriname zelf initiatieven worden genomen richting praten over het verleden. “Het is altijd zo geweest dat vanuit Nederland stappen werden gezet richting Afro-Surinamers in Nederland, zoals de oprichting van het Ninsee-instituut en een slavernijmonument.”

Maar dat is bij lange na niet voldoende. “Wij stellen dat de slavernij in Suriname plaatsvond en ook zijn toen vanuit Suriname miljarden vanuit Suriname naar Nederland geëxporteerd”, aldus Zunder. Daar moet dus over gesproken worden. Het comité vindt dat Nederland miljarden euro’s verschuldigd is aan de nazaten. Noorman adviseert te wachten tot de toespraak van de Nederlandse regering op één juli. Het comité staat op minstens een schriftelijke reactie van Den Haag.


86 REACTIES

 1. Heeft iemand wel eens geprobeerd die “miljarden” inzichtelijk te maken? Suriname heeft de Nederlandse regering ook miljarden gekost…….


  Maak melding

 2. Vindt het een beetje onzin.
  Maar goed mogen het proberen. Maar tja gaan ze ook een schade vergoeding vragen van hun voorouders die hun als slaaf hebben verkocht. Is verjaard. Ga geen oude koeien uit de sloot halen. Maar goed doe wat je niet laten kan. Is niet goed wat er toen gebeurde. Maar het waren andere tijden. Vindt het een beetje geldklopperij. Geld verzamelen voor een rechtszaak waarvan het helemaal niet zeker is dat het gewonnen zal worden. En Dan als ze het winnen waar gaat het geld naar toe. Hoe wordt het verdeeld onder de nabestaanden (nadat de advocaten hun deel hebben genomen). Brengt alleen maar meer onrust en spanning.
  maar goed we zullen het zien. Ik zie de indianen ook geen rechtszaak beginnen. Zij zijn tot slot de oorspronkelijke bewoners van Suriname.
  Maar goed.


  Maak melding

 3. Armand Blunder, hou op!!!!

  Sleep dan ook even je Afrikaanse koningen voor het gerecht; die vingen je ‘broeders’ immers om ze daarna te verpatsen aan de blanken.

  Die hele slavernij was feitelijk één van de weinig echt goede samenwerkingen tussen blank en zwart;

  De blanken hadden vraag naar een product, de zwarten bezaten het product.

  Win-win situatie…

  Ja, ik overdrijf; slavernij is afschuwelijk – maar wel van alle tijden, alle rassen en alle volkeren…


  Maak melding

 4. Voor de meesten van mijn generatie is de slavernij een gepasseerd station.Het zijn enkelen die in de publiciteit willen komen en ergens een wit voet willen krijgen,sleuren nog met een lang geleden verleden.En als iemand komt vertellen dat Holland 19 tot 21 miljard aan de nakomelingen betalen moet dan hebben we wel oor naar.Net als het volk dacht om alles gratis te krijgen van Bout.


  Maak melding

 5. Gisteren zag ik op Surinaamse tv een groep nazaten van slaven en ex militairen met een uitkering die eisten: een perceel, een woning en een uitkering in eens.

  Een woordvoerder van het leger benadrukte dat deze nazaten en ex militairen jarenlang dure opleidingen was aangeboden, meerdere banen etc. Maar NIEMAND had zich ooit aangemeld. Men had liever de uitkering.

  Ze schamen zich nergens voor. Niet werken maar wel zeggen recht hebben op GRATIS geld, grond en perceel.

  Misselijkmakend


  Maak melding

 6. Het gaat erom die nieuwe ambassadeur even de feiten op de neus te drukken en alvast een pschychologische achterstand te geven.

  Ze weten zelf wel dat Nederland niet zal in gaan op deze eisen. Maar even een schop aan de nieuwe ambassadeur geven is toch lekker.


  Maak melding

 7. Eindelijk wordt men wakker in Suriname. Armand Zunder, mijn steun heb je alvast zonder te vragen. Ieder die het heil van uw actie niet inziet is een egoïst en hielenlikkende kolonialist (de blaka bakra’s). Zolang hun zaakjes maar goed lopen vinden ze alles best, maar zodra hun slachtoffers een kik geven mag dat niet hè, dan wordt hun verhaal verwezen naar het verleden omgeven met een Christelijk tintje van vergevingsgezindheid en valse genade. Ook onze voorouders hebben geleden en verdienen erkenning in de vorm dat hun nageslachten niet hoeven te pienaren onder het juk van de hedendaagse Surinaamse epigonen, die niemand anders zijn dan de afstammelingen en de verraders van hun eigen zwarte voorouders die geleden hebben onder Pontius Nederland, fysiek onteerd, mishandeld, vermoord zonder enige vorm van proces en mensonwaardig begraven (dus ergens simpelweg in een gat gedumpt.) De verkregen gelden zouden dan gebruikt kunnen worden om het algemeen belang te dienen, grond aan te kopen voor de bouw van weeshuizen, scholen, bejaardenhuizen en alles wat er tekort komt voor de ontwikkeling van het Surinaamse land en volk. Op God en op Allah wachten legt geen zode aan de dijk, zie maar naar de resultaten van volksregering door de huidige Surinaamse leiders en religieuzen die het boek van onderdrukking (de Bijbel) als leidraad gebruiken. De goden waren machtig, maar de Natuur is veel machtiger, want nog nimmer hebben goden de Natuur overleefd.

  django


  Maak melding

 8. mensen,

  schadevergoeding vragen is flauwekul. nederland heeft zwarten als slaven gehouden. wat weerhoudt zwarten om blanken als slaven te houden? wat?

  laat de zwarten ook plantages beginnen en alle blanke stagiaires als slaaf daar laten werken. dat is gerechtigheid.

  geen gelul van schadevergoeding. dat is zwak, dat is niet de juiste moraal. de juisrte moraal is geen moraal. never.


  Maak melding

 9. SCHAMMTELOOS !!
  ZO hebzuchtig en GEMAKZUCHTIG Zijn de nazaten van de salven!!!.Ze hebben alle gemak van de wereld heden waarvan hun voorouders slechts Dromen konden en kijk dezelfde nazaten willen Profiteren van het smart geleden door hun voorouders !!!
  Echt, het is alleen maar geld dat ze willen zien!!!
  En Nederland als jullie van plan zijn de nazaten van de afrikanen geld uit te keren doe het aub NIET IN CASH !!!Anders is het WEGGEGOOID GELD!!!
  Na een paar dagen eten ,dansen en drinken,el Molina bezoekjes zal het geld OP zijn en krijgen we een herhaling van deze BEGIE-BEGIE gedoe te zien en jullie belastingbetalers worden dan de dupe hiervan!!
  Open een Stichting met als naam bv STICHTING SLAVEN FONDS,laat het geld uit deze fonds besteed worden voor afrikaanse studenten die aan de hand van hun school en leerprestaties een studie beurs verdienen,koop medische apparaten met dat dat geld en schenk het aan de hospitalen en ziekenhuizen in Suriname!
  Of verdeeld het geld onder de nazaten van de slaven in Nederland en Deporteer ze naar Suriname waar hun ROOTS lig !!
  In Nederland hebben ze alle medische voorzieningen, krijgen kinderbijslag uitgekeerd enz…en dan nog willen ze verdienen over de LIJKEN van hun voorouders!!!
  Vraag aan deze Zunder of hij het leven van een slaaf aan het leven is in Nederland !!
  Begin hem als eerste te DEPORTEREN!!
  Je bent gewaarschuwd Nederland,geef ze NIKS,geen Cash ,geen Geld,NIKS!!!dit tenminste als jullie elk jaar bespaard willen blijven om de nazaten van de slaven Smarte geld uitte keren.
  GEWOONLIJK ZIJN JULLIE NIET GELIEFD DOOR DE NAZATEN MAAR VERLEGEN OM GELD VAN JULLIE AF TE TROGGELEN IN NAAM VAN HUN VOOROUDERS,JA ZO BESCHAAMD ZIJN ZE NIET !!!!


  Maak melding

 10. Zijn ze veel te laat mee. De financiele crisis noopt Nederland nu met harde hand te bezuinigen. Voor allerlei aalmoesjes aan nazaten van de slavernij is geen geld meer.

  Trouwens het is uit historisch oogpunt niet uitgesloten dat de slaven in Suriname het veel beter hebben getroffen dan hun achtergebleven familieleden in Ghana. Uit een recente reportage genaamd “Ons Slavernij-verleden” blijkt dat de krijgsheren in Ghana hele dorpen leegplunderden en roofden, waarbij alleen de ouderen met rust werden gelaten. De rest werd als slaaf meegenomen om voor hun krijgsheer te werken. En het zijn dezelfde krijgsheren die in ruil voor geweren en munitie hun buitgemaakt slaven doorverkochten aan de blanken. Als je de historie nader bekijkt dan zijn de “slaven ” uit Suriname er genadig afgekomen en een beter bestaan weten op te bouwen in Suriname en ook elders in de Americas. Daar valt ook veel voor te zeggen.

  Maar blijft overeind dat slavernij in welke vorm dan ook mensonterend is !


  Maak melding

 11. in de nederlandse rechten wordt ook aangegeven dat mensen/gemeenschap die in die hoedanigheid misbruik of als slaaf misbruikt zijn hun generaties recht op een schade vergoeding hebben.

  even iets anders”niet persoonlijk of gemeen bedoeld”sommige mensen in nederland zouden graag zien dat het in suriname niet goed gaat om ons op onze knie te dwingen en smeken voor een NL overname”echt niet”na eeuwen leeg plugeren van SU en voor de gekhouwerij mag men als surinamer een schade vergoeding vragen”daar hebben wij recht op”het is het zelfde als iemand een ander mishandel tot verlaming toe of fisieke,mentale en geestelijke schade zich voor zou doen.


  Maak melding

 12. mensen,

  wat voorbij is, is voorbij. de blanken hebben gepikt wat ze konden pikken. nu moeten de zwarten van de blanken pikken wat ze kunnen pikken. dat is gerechtigheid. vragen en verzoeken is voor boerkie’s. pikken en nemen wat van jouw is, is voor de sterken.

  zet plantages op, koop blanke slaven en laat ze daar werken. geef ze de zweep als ze weigeren of moe worden. zo moet dat gaan en niet anders. oog om oog, tand om tand, oor om oor, lip om lip, hand om hand, voet om voet, pik om pik, kut om kut. dat is de nieuwe weisheid. geen moraal is de beste moraal.


  Maak melding

 13. @Iqbal

  Jij Zegt;
  ‘laat de zwarten ook plantages beginnen en alle blanke stagiaires als slaaf daar laten werken. dat is gerechtigheid’..

  Ik zeg;
  de zwarten moeten eerst gaan WERKEN en hun Eigen woning opzetten zodat andere grondeigenaren bespaard blijven van de OCCUPANTEN!!
  EN DAARNA Mogen ze plantages gaan kopen okay!!!


  Maak melding

 14. mensen, ray,

  de beste weg is de makkelijkste weg. hard werken is voor ezels. mensen moeten slim werken. slim werken is minimale inzet met maximale resultaat. je moet niet gaan opbouwen. je moet inpikken wat is opgebouwd. dan heb je minimaal gewerkt en maximaal gekregen. als mensen niet willen dt ze beroofd worden, dan moeten ze niet veel verzamelen. wie verzamelt zegt, kom maar halen, dt heb ik de komende jaren niet nodig, maar toch heb ik het ingepikt.
  dus mensen, als je veilig wil zijn, spaar alleen wat je direct nodig hebt, werk niet te hard, relax en geniet en pik in wat je kunt inpikken. onthoud dat er geen hel is en geen hemel. de beste moraal is geen moraal.
  pik ze.


  Maak melding

 15. @Iqbal,

  Slim zijn is voor de CRIMINELEN Alleen !
  De rest,wij dus ,gaan door met WERKEN!!

  Hmmmmmm….het doet me denken aan de ndp fans,
  ze zeggen altijd …je hoeft niet geschoold te zijn om een land te leiden ,je moet alleen Slim zijn,en de slimmerik bouta ,boi die doet ons LIJDEN op een dagelijkse basis!Wat een VOS is die bouta de moordenaar toch!!!


  Maak melding

 16. hij heeft helemaal gelijk, vanuit zijn standpunt. schadevergoeding. alleen komt hij ongeveer 500 jaar te laat, het had gemoeten toen alle belanghebbenden nog leefden, toen de directe nazaten van de belanghebbenden nog leefden. waarom doen sommige mensen hun best om te blijven haken op een punt? ik voel me geen slaaf en ik voel me niet nazaat genoeg om geld te eisen. nu heb ik bijna geen zin meer in de vrije dag die ik genomen heb op 1 juli. ik denk dat ik maar ga werken.


  Maak melding

 17. 500 jaar terug? Slavernij is slechts 150 jaar terug afgeschaft en de uitbuiting is daarna vrolijk verder gegaan.

  150 jaar terug hadden negers niet de stem om hun rechtmatige deel van de honderden jaren opgebouwde rijkdommen, waar bepaalde Nederlandse families en bedrijven NU nog steeds volop van profiteren, op te eisen.

  Nu hebben ze wel die stem en eisen ze volkomen terecht alsnog hun rechtmatige aandeel van de rijkdommen die heel duidelijk aantoonbaar door hun voorouders is opgebouwd en op dit moment in handen zijn van onder andere Nederlandse bedrijven en individuen.


  Maak melding

 18. mensen, ray,

  hard werken is voor de dommen. wat krijg je van hard werken? hoofdpijn, pijnlijke rug, depressie.

  mensen, het geheim van het leven is: alleen actief worden als het nodig is. hoe weet je dan wanneer het nodig is? wanneer je honger hebt en er niets te eten is, wanneer je geen kleding meer hebt, wanneer je water en stroom wordt afgesloten. dan ga je werken en als je dan nog ytekort komt, dan ga je pikken van waar er overvloed is.

  mensen, sommige lieden zijn er berdreven in overvloed te creeren. ze doen dat niet voor zichzelf, maar voor jou. ji hebt recht op die overvloed. want hoe komen die mensen aan dat overvloed? door van de natuur, van de samenleving en van andere mensen te pikken. en dan is het natuurlijk logisch dat je meot pikken van iemand die overvloed heeft.

  mensen, de natuur wil niet dat wij overvloed creeren, want dan onstaat er een tekort ergens. kijk naar de dierenwereld. zie je ergens overvloed? zie je magazijnen vol met opslag? nee, alleen de mens doet dat. en waarom? omdat hij het duur wil verkopen wanneer er tekorten ontstaan. en vervolgesn gaat hij hard werken om tekorten te creeren zodat hij duur kab verkopen en nog meer overvloed krijgt.

  mensen, zulke overvloed is een teken. dat je daar moet halen wat je nodig hebt.

  mensen, we zijn niet gemaakt om hard te werken. kijk naar ons lichaam. zelfs een aap en een paard zijn sterker dan ons. we zijn gemaakt om te genieten. genieten van inactiviteit, van rust, van de schaduw, van een goede kraak.

  mensen, wordt als de leeuw en kom alleen in actie wanneer het nodig is. voor de rest, geniet van je rust.


  Maak melding

 19. klagen en vragen…het bedelen zit ze hier in het bloed. Laat die seriemoordenaar gaan leuren om geld bij Obiang, die zijn eigen volk op de markt te koop heeft gezet om te verhandelen als slaaf.

  En hebben we de nazaten van de 8 december-moorden al schadeloos gesteld, evenals de de mensen die vrouw, kind en baby hebben zien afslachten door die ranzige, gewetenloze coke-snuiver die nu de hypocriet staat uit te hangen in China over vrede en verdraagzaamheid.

  Hoogste tijd om hier de aartsluie bevolking zelf in zijn onderhoud te laten voorzien en niet wereldwijd je klauwen maar ophouden om aan vreten te komen.


  Maak melding

 20. De mensen die hier zeuren over schadevergoeding.
  Misschien kan de Nederlandse Overheid een enkeltje
  Ghana boeken voor de nazaten van de slaven in een luxe
  kroes of cruiseschip dan zijn we gelijk af van het slavernij gezeur.
  Sommige hier voelen nog steeds de zweepslagen van 200 jaar geleden. Alle tekortkomingen van hen is te danken aan de slavernij vandaar mijn oplossing enkeltje Ghana.
  Waar ze in hun adams kostumm kunnen lopen en nog steeds leven leiden als hun voorouders.


  Maak melding

 21. mensen, bhosriwalla,

  die marrons hebben het heerlijkste leven, alleen beseffen ze dat niet. ze leven in het bos, in de natuur dat ze alles geeft wat ze nodig hebben. eten, kleding (boomschors) alles. ze hoeven niet hard te werken, want alles groeit en bloeit en het hele jaar door is er vers voedsel. maar wanneer je gierig wordt als de blanken en meer en meer gaat verlangen en denkt dat veel hebben ontwikkeling is, dan wordt je geknecht, wordt je slaaf en ga je bedelen.

  lekker relaxed leven, in eigen tempo, geen bemoeienis van anderen, op tijd te drinken en te eten, niet nodig om te hard te werken, wat wil je nog meer?

  mensen, de marrons zullen moeten kiezen: onafhankelijk zijn met een rustig bestaan niet gebaseerd op beztit of afhankelijk worden en kiezen voor individuele rijkdom.

  mensen, kan iemand mijn boodschap aan de marrons overbrengen?


  Maak melding

 22. Hmmm,.het valt me op dat ze alleen in Suriname bezig zijn om een schadevergoeding te vragen voor het slavenverleden.
  Maar stel dat Nederland akkoord gaat, maar als voorwaarden stelt dat alle mensen met een Afrikaanse roots verplicht op kosten van Nederland terug moeten naar Afrika?
  Dat betekent dat Suriname alleen bewoond zal zijn met de rest van de bevolking dus Indianen, Hindustanen, en de Javanen.
  Hmmm,..


  Maak melding

 23. Wat een belachelijk idee. Ze moeten zich werkelijk schamen. Ga eerst werken in plaats van onzin te verkopen. Mijn oma was een slavin, maar haar nazaten hebben het daarna heel goed gehad. Wij zitten niet te wachten op schadevergoeding. We leven nu en niet 150 jaar terug.
  Weten jullie wel dat ook ZWARTE surinamers hun eigen mensen, zelfs hun familieleden, als slaaf behandeld hebben in de vorm van “kweekje”. Zelfs ver na de afschaffing. Dit zeg ik niet zomaar, maar heb het als kind in de jaren 50 en 60 in mijn directe omgeving meegemaakt.Niemand heeft toen geklaagd. Je was toen wel blij dat je te eten kreeg, zeggen ze.
  Hebben jullie het artikel van prof Smalhout in de Telegraaf van afgelopen zaterdag gelezen? Er zal straks gezegd worden van dat hij verzinsels schrijft. Maar de waarheid wil niet gehoord worden. Plaats de gebeurtenissen in de tijd waar het zich afspeelde en trek er lering uit dat het nooit weer gebeurt.
  Ik heb mij NOOIT als slachtoffer van de slavernij gevoeld. Ben zeer trots op een NEGERIN te zijn.
  Ook voel ik mij niet meer of minder dan wie dan ook en gedraag mij als een beschaafd en ontwikkeld mens. In Suriname wordt er tot op heden nog gediscrimineerd door iedereen. Ook binnen de eigen kring of je licht of donker bent. Wat er vaak gezegd wordt als er gevraagd wordt waarom je geen zwarte maar een witte partner hebt: Mie wan opo mie kleur. En zie daar begint al je slachtoffer rol.

  Sniper


  Maak melding

 24. @Ray, je hebt groot gelijk.
  =Het is erg jammer dat de eenheid onder de nazaten helemaal niet is. Het onderling opbrengen van geld voor een monument is zelfs een ramp.

  =Lees hier een kort stukje van een tekst::::

  De slavernij en het Stockholm syndroom

  Wanneer wij luisteren naar de reacties van verscheidene nazaten van tot Slaafgemaakten, die wonen in het land de ex-kolonisator en ex slavenmeesters dan ontkomen wij niet aan de indruk dat ook daar het Stockholm syndroom zijn intrede heeft gedaan. Er worden namelijk uitspraken gedaan als:

  -“Sommige mensen weten niet eens wat de inhoud is van het slavernijverleden. Diezelfde mensen vragen zich zelf af waarom herdenken we de afschaffing van de slavernij want deze gebeurtenis is ver van onze bed,…… en daarom zijn veel mensen er niet geïnteresseerd in deze.”.

  -“ De Afrikanen hebben in Afrika mensen geronseld, ontvoerd om bewust als slaven te verkopen.

  Wat mij vaak stoort in dat slavernij gedoe dat Afrika nooit genoemd wordt. Een feit is dat na blakka seer blakka. De mensen werden bewust ontvoerd en verkocht. Daar hoor ik niks over,daarom wil ik eigenlijk niks horen over slavernij”.

  -“Ik kan niet na 300 jaar een ander de schuld blijven geven van mijn falen. Naderhand zouden we toch geleerd moeten hebben, maar nee wij blijven slachtoffer spelen en zielig doen.”.

  -“Slavernij is niet Europees, maar komt uit Afrika en het Midden-Oosten. Dus het hele slavernij gedoe schrijf ik toe aan de Afrikaan. Hij is de hoofd schuldige.”.


  Maak melding

 25. @ Iqbal
  Jij bent het type Surinamer die dit land echt naar de goot helpt. Lekker lui leven en als je honger krijgt mensen bedreigen, inbreken en overvallen plegen.

  Ja dan ben je een echt volksheld!

  De mensen die in jou ogen overvloed hebben zijn hardwerkende landgenoten die wel de schouders eronder zetten en proberen, bewust of onbewust, iets te maken van die mooie land.

  Denk daar maar eens over na als je eens gepakt wordt door de buurtwacht of de politie en de slaag krijgt die je verdiend.


  Maak melding

 26. ChristenUnie wil excuses voor slavernij
  27/06/2013 13:31 – Eric Mahabier

  Vertegenwoordigers van diverse organisaties en parlementsleden donderdag in de Tweede Kamer bij het rondetafelgesprek over de slavernij. Foto: Collectie Christen Unie

  DEN HAAG – De Nederlandse politieke partij ChristenUnie (CU) vindt het gepast dat met 150 jaar afscgaffing slavernij de Nederlandse regering excuses aanbiedt. Fractievoorzitter Arie Slob vindt het belangrijk dat de Nederlandse overheid hardop uitspreekt dat hetgeen allemaal met de slavernij gebeurd is niet acceptabel is.

  Woorden als “diepe spijt” en “excuus”, zijn volgens hem op zijn plaats. Slob vindt ook dat nazaten van de slaven de ruimte moeten krijgen om hun verhaal te doen en in gesprek te gaan, zodat een hele zwarte bladzijde niet weggeduwd kan worden. Maar dat er volop erkend wordt dat Nederland daarvoor de verantwoordelijkheid draagt.

  De ChristenUnie heeft donderdagmiddag in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek gehouden om het einde aan de slavernij in de voormalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen te herdenken. De Christenunie ging over tot deze bijeenkomst nadat de partij geen meerderheid in de Tweede Kamer vond voor een parlementaire vergadering hierover.

  De fractie van de ChristenUnie heeft het Presidium van de Tweede Kamer het verzoek gedaan om op de eerste vergaderdag na de officiële herdenking, dinsdag 2 juli, na afloop van het Vragenuur, een moment stil te staan bij deze geschiedenis.

  Slob: ,,Het slavernijverleden heeft diepe sporen achtergelaten. Voor sommigen zijn deze nog dagelijks voelbaar. We dragen een verantwoordelijkheid om met elkaar stil te staan over de vraag, hoe we in onze tijd met dit verleden moeten en kunnen omgaan.”

  Een breed scala aan maatschappelijke organisaties en Tweede Kamerleden namen deel aan het rondetafelgesprek. Sprekers tijdens het rondetafelgesprek donderdag waren onder meer Anouchka van Miltenburg (voorzitter van de Tweede Kamer), Joan Ferrier (voorzitter Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013) , Frank Dragtenstein (historicus slavernijverleden) en Barryl Biekman (voorzitter Landelijk Platform Slavernijverleden).


  Maak melding

 27. Mag ik vragen wie de nazaten zijn dan? En wie in aanmerking komen voor compensatie? Zijn de Surinamers die lichtgekleurd zijn, soms Blank met een klein beetje Afrikaans bloed. Ja want na de slavernij zijn er 5 generaties bijgekomen en er zijn mensen met 1/100 zwart bloed, en die zijn dus ook nazaten, of vergis ik me? Komen die niet in aanmerking voor geld dan? Of alleen kan-kan blaka sma’s..?????


  Maak melding

 28. @ Boshriwalla

  Zei;

  ” Misschien kan de Nederlandse Overheid een enkeltje
  Ghana boeken voor de nazaten van de slaven in een luxe
  kroes of cruiseschip dan zijn we gelijk af van het slavernij gezeur. ”

  Antwoord;

  Hoe kom jij op deze uitspraak? Kijk nou wat jij hier schrijft lul!!


  Maak melding

 29. Beseffen dhr. Zunder en het Comité wel dat het ook onze (de Surineds) belastingcenten zijn waar ze aan willen komen? Naast de vele miljoenen euro’s die we jaarlijks naar Suriname overmaken, willen ze nu ook het geld dat we wegzetten voor onze nakomelingen, ons onderwijs, onze gezondheidszorg, onze pensioenen en alle overige sociale voorzieningen overgemaakt krijgen!
  Realiseert men zich dat, gesteld dat ze de Nederlandse regering zo ver krijgen, de honderdduizenden nazaten van slaven die in Nederland en de rest van de wereld wonen, ook hun deel van de koek zullen opeisen? En dan eisen we niet alleen ons deel op, maar ook, als erfgenamen, het aandeel van onze voorouders die eveneens geleden zouden hebben onder deze traumatische ervaring.
  En hoeveel miljard gaat het Comité aan materiële schade claimen bij de Afrikanen wiens voorouders geprofiteerd hebben van de slavenhandel? Heeft het Comité wel een idee wat de immateriële schade is als je door je eigen Afrikaanse soortgenoten aan de blanken wordt verkocht als een stuk vee?
  Waarom alleen claimen bij Nederland? Gaat het het Comité echt uitsluitend om een schadevergoeding voor het slavernijverleden, of wil men met deze eis slechts de opgekropte haatgevoelens voor alles wat Nederlands is tot uiting brengen?


  Maak melding

 30. De Afro Surinamers leven in een zekere animositeit met Nederland vanwege het slavernij verleden.
  De Hindustaanse Surinamers hebben een (onderdanig) amicaal verleden met Nederland, omdat dit land deze mensen (meesten Dalits) een nieuw bestaan wist te geven buiten India.
  De Hindustaanse gemeenschap in Suriname en in Nederland zal daarom Holland altijd trouw en dankbaar zijn en blijven, want die zijn eindelijk eens vrij en verlost van de Brahmanen(in India).


  Maak melding

 31. Wat een gezeur. 80 jaar geleden had was er Nederland ook nog sprake van een vorm van slavernij in de VEEN kolonieen (Oost Drente en Groningen). Op allerlei plekken ter wereld of het nu Coltan mijnen in Congo / of koper mijnen in Bolivia of Swetshops in Bangla Desh, India, Vietnam, Indonesie of China zijn vindt men nu nog steeds slavernij (als je maar goed kijkt). Deze slaven maken onze mobieltjes betaalbaar dus zeur niet en wees bereid van u mobieltje af te zien of er veel meer voor te betalen.

  Wij zijn groot en deels onze eigen slaaf omdat we ons zelf onderwerpen aan de normen van anderen. Elders heeft het Beter. We maken ons zelf afhankelijk en ondergeschikt aan welvaart idealen.

  De slavernij en de wreedheden waar men het over heeft was toen normaal. Ook voor de slaven. Zij zijn niet voor niets door hun broeders verkocht aan opkopers.
  De Serie de Slavernij met Rouee Verveer laat heel duidelijk zien hoe het in elkaar zat. Hij kwam langs een slaven station waar van de huidige bewoner nog droomde van de welvaart/positie van zijn groot vader. Deze zwarte man zou zonder probleem weer in slaven gaan handelen indien er de gelegenheid voor was.


  Maak melding

 32. Nederland heeft de kindskinderen van de voormalige slaven een land gegeven dat veel meer waard is dan die X miljard Euro die men eist. Maar wie halen de rijkdommen uit het bos en uit de bodem?
  de oliebronnen van Staatsolie waren op een nippertje verkocht.


  Maak melding

 33. Bedelaars en schobbejakken, waren zijn en blijven het op deze manier, ga lekker na Afrika waar je voorouders door je eigen volk verpatst zijn, en blijf daar een poosje misschien dat je na een tidje gaar waarderen dat je in Nl. desnoods in Su woont, met al zijn gemakken en luxe en voorzieningen, gefrusteerde ondankbare zotten


  Maak melding

 34. Gelukkig is het groepje, dat niet eens op de vingers van één hand te tellen is, in de verste verte niet representatief voor de opvattingen van het Surinaamse volk in SU en in NL, omtrent dit onderwerp!!
  Gelukkig…..
  Anders waren we een echt dom volk!
  Maar dat zijn we niet!
  Pas maar op…..


  Maak melding

 35. Eigenlijk was de slavernij de redding van de zwarten in Afrika.
  Gewoonlik werden gevangenen die niet nodg waren afgemaakt.
  Toen de Spanjaarden en Portugezen deze mensen wilde kopen was dat de start van deze handel.
  Slavernij was in die tijd zeker in Afrika heel gewoon.

  Geld geven voor werk was heel ongewoon.
  De Portugeese Joden leerden de Hollanders de slavernij.
  Zij waren de eigenlijke bestuurders van Suriname.

  Nederland bestond nog niet. et waren de Zeeuwen die zich als eerste met Suriname en de slavernij bemoeiden.
  De bevolking van het huidige Nederland leefden in die tijd als horigen.
  Kijk maar eens naar alle arbeidershuisjes bij de grote boerderijen.

  Maar deze meneer die weer gaat bedelen moet zich schamen. Hij maakt zichzelf belachelijk en nog erger de slachtoffers van de slavernij.


  Maak melding

 36. Beste Negers,

  Als jullie dat geld hebben ontvangen, sturen jullie het dan door naar mijn bankrekening…. Uiteindelijk woonde ik hier als eerste en zijn alle rijkdommen van mij en mijn families. Het nummer is 23.32.453.654

  Bij voorbaat dank!

  De Indiaan


  Maak melding

 37. Indiaan
  Jouwe oorsprong is van aziatische oorsprong .
  Een echte indiaan is een afrikaan,en waren de eerste bewoners van suriname ,en niet jouwe voorouders die door columbus en andere europeanen in het zuid amerikaans gebiet geimporteert zijn”wat voor geld wil jij dan.
  Zonder mijn voorouders zouden jullie het niet in de su bossen overleeft hebben.
  Vraag maar aan jouwe ouderen die hun geschiedenis een beetje kennen’


  Maak melding

 38. Sra,
  Een echte indiaan is een afrikaan, en waren de eerste bewoners van Suriname.
  Dit zegt toch alles over die paarse kudde dames en heren.Straks ga je ons vertellen dat Maya’s afrikanen zijn.
  sra jij kent jou eigen geschiedenis niet , dombo dat je bent.


  Maak melding

 39. gaymap

  ik weet uit welke achtergrond jij vandaan komt en waarom jij alles wat met su temaken heeft afkraakt en dat jij een nederlander ben en zich als een surinamer voordoet.

  ik ken mijn geschiedenis 100% beter dan jou,’toen die jouw baasjes jou verteld hebben dat die indiaan de eersten in het zuid-amerikaans gebied waren hebben zij niet erbij vermeld dat zij die aziaten die zij indiaan noemen zelf naar die streken vervoerd heeft om voor hen te werken,toen het tot hun bewustzijn begon door te dringen dat die aziaten fisiek niet instaat waren om zulke arbeid te verichten gingen zij aan de kust gebieden van afrika slaven van die mensen maken en hun aan de kustgebieden van barbados,suriname,amerika,antillen droppen.
  de eerste boeren waren eveneens zwarte mensen.
  paramaribo is een grote vesting waar mijn voorouders gevangen werd gehouden om daarna als slaven in hun eigen gebied moesten werken.
  columbus heeft zelf bekend gemaakt dat toen hij in zuid-amerika aangekomen was,dat,hij de oorspronkelijke bewoner van die gebied aangetroffen heeft(hoe kan hij dan die gebiet ontdekt hebben?),en die oorspronkelijke bewoners waren de arowak indiaan”nu komt het”arowak is een zwarte gemeenschap die al duizenden jaren in su woonbaar waren en de eerdere bevolking was van kemetaans afkomst(kemetaan is een zwatrte bevolking),dus wat bedoel jij met dat ik mijn geschiedenis niet ken.
  jij weet geen ene moer,dus,hier weer een beetje geschiedenis voor die koloniale kop van jou.

  en ja de maya’s hebben het van de olmecs uit west afrika’dombooo


  Maak melding

 40. de nazaten zitten nog steeds met het slaven gedoe, alsof ze het zelf hebben meegemaakt, daarom zullen ze nooit vooruit komen, en als ze schade vergoeding vragen gaat het naar de jang patoe van de sr. regering en dan ?


  Maak melding

 41. Hieruit blijkt zeer duidelijk hoezeer de belanghebbenden van het Surinaamse volk het opgedrongen geschiedverhaal van hun vroegere blanke meesters aan hun medelandgenoten met de paplepel hebben ingegoten en in standgehouden. Zo zijn er meerderen in Suriname die de geschiedenis beter kennen dan zij die zogenaamd door gaan als de geijkte universitaire slimmeriken die feitelijk voortborduren op het onderwijsfundament van hun vroegere overheersers. Wie op de hoogte is van de juiste ongerepte geschiedenis van Suriname en omstreken doet nu zijn “Petje af voor Sra!”


  Maak melding

 42. gaymap
  het wordt mij steeds duidelijker met wat voor een gedachte jij leeft(witman denki)het wordt tijd dat jij de geschiedenis beter gaat onderzoeken,dan zal jij teweten komen wie moses echt geweest is en uit welke tekst het is gecopieert en vervals is.
  Bouterse heeft niks met jouw moses temaken,bouterse heeft voor andere opbouw wegen gekozen en heeft niks met jouw moses temaken.

  trouwens jou moses heeft nooit bestaan”ik ken wel ene ahmos maar geen moses.


  Maak melding

 43. Komt allemaal door slaverij…..

  Een baby is zo bijmekaar geknutseld. Een meneer puber, een mevrouw tienermeisje en een kelderbox in de K-buurt en hoppa, weer een Dylano of Sharona erbij.

  En een alleenstaande moeder. Want Bijlmervaders zijn notoire noorderzonvaders, meer dan de helft van de kinderen groeit er zonder vader op. Stukje sociale problematiek naar de burger toe, dat op zijn Bijlmers wordt aangepakt: met een gesubsidieerde betuttelcampagne die te laat komt. Want hoezo ‘Be also a dad?’ Be vooral géén dad, als je geen tijd, geld en aandacht voor het jong hebt. Beter komt er een campagne ‘Kap eens met hersenloos rondneuken en overal at random kinderen maken.’ Niet dat dat wél zou helpen maar dan klopt de boodschap in ieder geval. Nu hangt de hele Bijlmer vol met de portretten van alle vaders in Zuidoost die wél af en toe eens een luier verschoond hebben. Ze hebben er drie kunnen vinden: rapper Gideon ‘Gikkels’ Everduim, muzikant Orville Breeveld en cultureel ondernemer Angelo Bromet. Nou, we gaan het zien. Of brood jatten van de geitjes een gezellig vader-zoon bondingmomentje gaat worden. Of Bijlmerpapa’s trots zijn de buit die hun kleine meid bij de rijke tata’s genakt heeft. Het wordt vast één grote Cosby Show daar, iedere vader een lelijke gebreide trui aan en gaan met die voorbeeldfunctie.
  Weg-met-ons disclaimer: uiteraard komt het niet gebruiken van anticonceptie anno 2013 allemaal door de slavernij.


  Maak melding

 44. Boven uit GEEN Stijl ook onder

  Het toppunt van verwarring; vaderdag in de Bijlmer.

  Ik ben even heel erg druk met maken van toetsenbordafdrukken in mijn voorhoofd. Genetisch overgeërfd slavenleed. Hoe verzinnen ze het……


  Maak melding

 45. henk molenaar

  het was zo erg met jullie in de middeleeuwen dat jullie jouw eigen mensen als slaven gebruikt hebben”dan ben jij echt gek.


  Maak melding

 46. Sra ik ga het nog veel erger en gekker maken als die onzin van jou, mag je raden wat we als huisdier hielden in die tijd?, antwoord; jouw soort.


  Maak melding

 47. Sra: jij blijft ( omdat je je zo voelt) je hele leven een nazaat van een slaaf. Ik ben geen 1 minuut een nazaat van een slavenhandelaar,

  Kwestie van mentaliteit en instelling.


  Maak melding

 48. als je goed nadenkt kan dt niety dan hadden wij op dit moment meer dan 150 jaar moeten zijn, nou ik ben dit nog lang niet en leef nu en het wordt eens tijd dat al diegenen die nog steeds het slavernijverleden overal bijhalen eens wat positiever in het leven gaan staan en wat van het leven van vandaag en morgen proberen te maken i.p.v. steeds maar in die underdog positie te kruipen stelletje zielepieten. Lopen wij in Nederland te zeiken over war ons allemaal door in de 80 jarige oorlog door de spanjaarden, later door Napoleon en vorige eeuw in de 1e en 2e w.o. is aangedaan, nee man, mijn ouders en ikzelf nog een beetje zijn te druk bezig geweest om weer wat van ons land en leven te maken om daar te veel mee bezig te zijn, geen tijd en geen zin om de zielepiet uit te hangen, gister niet vandaag niet en morgen ook niet


  Maak melding

 49. Beste Hans,

  SRa ligt weer in zijn hangmat met een Parbo.

  Ondertussen bouwen de Chinezen en de Brasilianen hard aan de opbouw van zichzelf en Suriname.

  SRa wordt morgen wakker en denkt “Verrek waar komen al die Chinezen bedrijven vandaan en waarom rijden ze in a die dure auto’s en ik op de fiets?”

  Komt allemaal door slavernij


  Maak melding

 50. De organisatoren van de Kwaku festivals in de Blijlmer die ten onder gingen aan financiele wanorde en de schuld gaven aan de nazaten van de slavendrijvers hebben in Suriname kasten van huizen laten bouwen en rijden in grote auto’s

  Daar is het dus gebleven. Allemaal slavernij


  Maak melding

 51. hahahahahahahaha, SRA,nu ik begrijp jou volledig,en nu mag het nageslacht van die koloniale moordenaars reageren.
  SRA heeft jullie hard geraakt en nu reageren jullie heel boos,hahahahahaha,DE WAAEHEID IS……….


  Maak melding

 52. suiker riet: “RA heeft jullie hard geraakt en nu reageren jullie heel boos,hahahahahaha,DE WAAEHEID IS……….

  Auw wat doet dat zeer……


  Maak melding

 53. Natuurlijk begrijp jij Sra, beste suiker riet, want jou reactie en taalgebruik geeft precies aan dat je op het zelfde lage geestelijke niveau zit als Sra, geeft niet hoor, dombo’s moeten er ook zijn


  Maak melding

 54. hansje en henkie

  verslagen door SRA,op geestelijkheid,geschiedenis,volkenkunde,opbouw visie,maar geen nood,die geestelijk nivau van SRA is veeeelste hoog voor jullie verstand dat jullie geen raad meer weten.
  hahahahaha,ik blijf maar lachen hoe jullie onderuit zijn gehaald,DOOR,SRA

  jullie kennen de surinamers toch,’kennen jullie deze ook,hahahahahahahahahahahahaha.


  Maak melding

 55. Beste Suiker Riet.

  Zet die wijsheid van jou maar op een tegeltje….

  Ik schat jou niveau op 4 jaar kleuterklas ( 2 x gedoubleerd) en in het bezit van de volgende diploma’s: Veterdiploma en het Fietsdiploma

  En je zwaait 1 juli op Onafhankelijks plein weer met een Paars Vlaggetje


  Maak melding

 56. =Een hele tijd reageerde sra niet op de forum, maar blijkbaar zit de slavernij te diep bij hem. Reden:::

  =Sra schrijft dat generaties recht hebben op schadevergoeding, maar hij schrijft niet tot welke generatie men mag gaan en wie het zal ontvangen.

  ==Zijn het de puur marrons of de gemixte marron.

  =Ik zou het graag willen weten!!!


  Maak melding

 57. Ware aard van ray en consorten komt naar buiten.
  Paar dagen geleden kletst hij nog over joden waar ik begrip voor zou moeten hebben.
  Alleen racisten hier.
  Vijanden van het Zwarte volk.
  Faya bun jullie allemaal.
  Spot. Drijven over de rug van mijn voorouders!
  Julie zijn misdadig


  Maak melding

 58. Misschien wel leuk voor alle slavernij-huilebalken om hier eens een lijstje te tonen met niet-Nederlandse slaven-bezitters in Su…… Ja, jullie lezen het goed, iedereen buitte iedereen uit tot de officieele afschaffing in 1863, dus ook ex-slaven waren slaven-eigenaar.

  Het leuke van al die heisa rondom de afschaffing van slavernij in Suriname is dat er heel veel wetenschappelijk (archief)materiaal wordt gepubliceerd. Ik keek echt mijn ogen uit bij Varekamp in Paramaribo een paar weken geleden.

  Als nou iedereen die zo nodig de Nederlandse regering hierop wil aanspreken even de moeite neemt zich in te lezen in de materie, in plaats van alle goedbedoelde tori’s klakkeloos over te nemen, dan komen we misschien nog tot een genuanceerd verhaal. Bovendien is het meeste geld niet opgestreken door de Nederlandse staat, maar door private ondernemingen en natuurlijke personen. Ga daar dus eens informeren, mijnheer Zunder c.s. en neem dan vooral een paar waterkant-stemmingmakers mee!


  Maak melding

 59. Voor iedereen die er wat meer van wil weten: NRC bijlage Z&Z van 29 juni 2013…… 3 bladzijden over de geschiedenis, inclusief de rekenblunder-van-zunder!


  Maak melding

 60. Henk Molenaar, het is duidelijk dat er in jou brein door het woekeren van het racisme geen plek over is voor intelect. Laat je scholen, mogelijk na brainosuctie??


  Maak melding

 61. @1968
  Door wie zijn die wetenschappelijke artikelen geschreven? Door witte mensen? Door zwarte mensen die, nadat zij door de witte leer tot zich genomen te hebben, zich niet hebben kunnen bevrijden van de witte indoctrinatie en daardoor ondanks hun intectuele ontwikkeling zich daar niet los van durven te maken, omdat zij bang zijn ook als gewone zwarte mensen gezien te worden en dus hun z.g. status binnen de groep kwijtraken? Of door mensen die een snelle duit willen verdienen en middels door anderen gedane onderzoekingen even een boek publiceren (auteursrecht). Vind je het raar dat een mens na honderden jaren, generatie op generatie, hetzelfde gedrag gaat vertonen als wat gangbaar is? Dat je dat gebruikt als argument vind ik nog wel het ergst. Als je zelf een nazaat bent van de tot slaaf gemaakten zou ik je adviseren je voorouders om vergeving te vragen. En als je een nazaat bent van de voormalige slavendrijvers snap ik je domheid. Ben je geen van beiden, houd je dan bezig met je eigen geschiedenis en kom ons hier niet vermoeien met dat loze geblaat.


  Maak melding

 62. Typisch nederland, altijd maar onder het mom van “Goede bedoelingen”.
  mooie verhalen over kaap de goede hoop en handel in specerijen.
  Eilanden uitmoorden voor macht en innemen van vruchtbare gebieden, mensen verbannen en aan kettingen hangen, verwaarlozing van mensen, en dan maar wijzen wanneer anderen Internationale (mensenrechten) verdragen schenden
  Openbaar maken van feiten “ho maar”.

  typisch nederlanders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.