Suriname doet bananenbedrijf van de hand

52

PARAMARIBO, 25 jun – De staat is eindelijk zo ver om bananenbedrijf SBBS van de hand te doen. Volgens de Ware Tijd is de koopsom berekend op ongeveer dertig miljoen dollar. Daar is min of meer al overeenstemming over bereikt met de enige gegadigde. Het betreft het Belgische Univeg.

Volgens Raymond Nojodimedjo van de commissie Privatisering SBBS voldoet alleen Univeg aan de voorwaarden. Technisch voldoet Univeg al en moet het bedrijf alleen nog over de brug komen. Daar is ongeveer een maand tijd voor uitgetrokken. Vorig jaar november werd een openbare inschrijving gehouden en uiteindelijk viel de keus op Univeg. Overeengekomen is wel dat de staat een aandeel van tien procent behoudt.

SBBS heeft de afgelopen decennia de grootschalige bananenproductie in Suriname overheerst. Het begon als Surland met twee plantages in Saramacca en Nickerie. Surland ging jaren terug failliet. Er volgde een rehabilitatieproces waar zowel de overheid als de Europese Unie miljoen voor vrijgaf. Het bedrijf is gemoderniseerd. Een koppig probleem is het arbeidersaanbod. Lokaal zijn nauwelijks krachten te vinden. Een groot deel van het arbeidersbestand bestaat uit Haïtianen.

52 REACTIES

 1. Privatisering lijkt mij een prima oplossing. Lokaal zijn nauwelijks krachten te vinden ? Begin maar eerst een paar duizend ambtenaren om te scholen tot bananenplukker. Wie niet wil meewerken verliest haar recht op een uitkering. Tijd dat “obese” ambtenaren met hun bakje nasi achter het bureau zitten is wat mij betreft voorbij. Ze hebben alleen oog voor eten, drinken en salaris opstrijken. Geen van alleen zijn klantgericht. Roep alleen maar irritaties op. Te zot voor woorden…


  Maak melding

 2. Heeft Suri geen aarbeiders, het is toch belachelijk voor woorden.Wat doet die djoeka”s en de hangboeven in de centrum.Kunnen ze niet verplicht gaan werken?Of de gevangenen?Maar ja’als men een hond wil slaan, vind men snel een stok.


  Maak melding

 3. Sur.moet toch blij zijn om van de banaan af te zijn.De schil is al voldoende voor de landgenoten.Ze zijn toch in geslaagd het land tot een banabah republiek te maken.Dus weg banaan,welkom schil.


  Maak melding

 4. @ Vijay:

  Voor mijn part pakken ze de volle 100%. Ik denk dat de SBBS een zucht van verlichting slaakt dat ze die bananenhoofdpijn kwijt zijn. Binnenkort met een Univeg-sticker op die banaan en een vet door de EU gesubsidieerd bedrijf en hopla, de bananenindustrie leeft weer. Dus: wie zijn nek uitsteekt en investeert mag wat mij betreft best de volle winst pakken. De SBBS was al lang geen Surinaams bedrijf meer.


  Maak melding

 5. De Surinaamse regering heeft geen flauw benul op het gebied van huizenbouw. Zie onderstaand artikel hoe verbaasd ze rondkijken in China, alsof het gaat om nieuwste uitvindingen in de bouwtechniek. Dit is in Nederland, EU en de USA al decennia lang de normaalste zaak van de wereld. Daarvoor hoef je niet een SLM vliegtuig te charteren en naar het verre China te reizen. China kopieert de westerse standaarden en de domme Surinamers trappen er met open ogen in.

  Bron: Starnieuws

  Welzijn: Surinamers en Chinezen kunnen samen investeren
  25 Jun, 02:30

  De Surinaamse delegatie onder leiding van president Desi Bouterse krijgt een rondleiding in het hypermodern bedrijf Broad Home Industrial Co. Toppers van het Surinaamse bedrijfsleven zijn onder de indruk van het Chinese bedrijf, Broad Home Industrial Co. Dit bedrijf, gevestigd in Changsha, is van plan om eind van dit jaar te beginnen met een hypermoderne fabriek in Suriname. Ruim 25 ondernemers brachten samen met president Desi Bouterse en gezelschap een bezoek aan dit bedrijf en kregen een rondleiding.

  Broad Home Industrial fabriceert betonnen panelen voor de woningbouw. “Het is een zeer modern (robot besturing en bijzonder accuraat) bedrijf waarin tientallen betonnen muren per uur, inclusief hyper moderne isolatie worden klaargemaakt”, vertelt Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en Suriname Business Forum vanuit de Volksrepubliek China aan Starnieuws.
  Het gaat om echte betonnen muren die volgens internationale standaarden bestand zijn tegen stormen en harde winden. Met deze panelen kan met behulp van een simpele hijskraan binnen twee tot zes weken een woning sleutelklaar afgebouwd zijn. De delegatieleden, die deel uitmaken van het presidentiële gezelschap, mochten een aantal woningen en gebouwen bezichtigen die volgens deze methode met robotten zijn opgezet.

  Inspelen op mogelijkheden
  Welzijn zegt dat het voor het bedrijfsleven belangrijk is om te weten op welke wijze ondernemers door eventuele partnerschap/joint venture mee kunnen participeren in de op te zetten fabriek. Ook de toelevering van grondstoffen (betonijzer, cement, steenslag, zand) is aan de orde geweest.

  Surinaamse ondernemers hebben op dit stuk veel huiswerk meegekregen “aangezien de productieaantallen van deze nieuw op te zetten onderneming een hogere productiviteit van Surinamers zal vereisen”. Ook de export van geprefabriceerde producten naar de regio is tijdens de besprekingen aan de orde gekomen.

  Enorme mogelijkheden
  De delegatie is maandag ontvangen door het management van Reagle Commercial Technology – een onderneming die sinds 2006 tot heden de snelste groei binnen China heeft meegemaakt. De onderneming is in diverse sectoren actief waaronder mijnbouw, landbouw en recreatie. De Surinaamse delegatie is ontvangen op een Golf Course en Bamboo garden. Welzijn zegt dat de directie van
  deze onderneming ook geïnteresseerd is om in Suriname dergelijke activiteiten uit te voeren. De mogelijkheden zullen verder worden uitgewerkt voor investeringen in Suriname en de regio.

  “Ik vind het belangrijk dat het bedrijfsleven actiever gaat participeren waardoor het werkelijk Surinaams aandeel in de op te zetten bedrijven wordt vergroot. Onze ondernemers moeten bereid zijn om in het risico van de op te zetten bedrijven te delen. Hiervoor zal het vertrouwen van buitenlanders (Chinezen en anderen) in onze bedrijven worden verhoogd en kunnen Surinamers daadwerkelijk meeprofiteren in de winst. Wij hopen met de realisatie hiervan de integratie van de nieuwe Chinezen te bevorderen en ook dat Surinamers daar waar mogelijk in productieve projecten kunnen participeren waardoor de onderlinge handel kan groeien in wederzijds voordeel”, zegt Welzijn.


  Maak melding

 6. Niet juichen jongens, want verkopen van overheidsbedrijven, onder het mom van privatiseren, wijst op een dieper en groter probleem, te weten de staat heeft geen geld en ze hebben op korte termijn heel hard el geld nodig. Kijk maar naar Nederland en de andere Europese landen: verkoop Nederlandse spoorwegen, Energie en waterbedrijven, post etc. Het probleem was groter omdat deze landen nog steeds in problemen verkeren. Dit zijn bedrijven die nooit verkocht moesten worden, heb ik bij het vak economie geleerd, maar het gebeurde wel. Let op mijn woorden: suriname zit in de shi…..


  Maak melding

 7. de ene na de andere
  nog surigold en dan kunnen we op een houtje bijten
  typisch 3e wereld mentaliteit (laten plukken door de multinationals)
  je zelf laten bestelen


  Maak melding

 8. als er geen burokraten in het spel waren zou het een goed draaiend bedrijf zijn .
  doordat de vorige vol burokraten zat is het nooit wat geworden met dit bedrijf , en ik vraag me af voor hoeveel het van de hand is gedaan ? .


  Maak melding

 9. @ Sera:

  De ene na de andere gaat failliet, zal je bedoelen. Kijk wat er is gebeurd met Marienburg, Bruynzeel en nog meer van dat soort bedrijven. Allemaal door slecht management en gebrek aan kennis. Wees blij dat er nog buitenlandse bedrijven de moed hebben om te investeren in Suriname. Ware dat niet zo, dan had je zelfs geen houtje overgehad om op te bijten.


  Maak melding

 10. @ Sang Seng:

  Als je goed leest, zul je zien dat er staat dat er berekend is dat het bedrijf voor ongeveer 30 miljoen dollar is verkocht.


  Maak melding

 11. Alweer een lening afgesloten, terwijl de overschotten op de lopende rekening als sneeuw voor de zon verdwijnen in de zakken van de struikrovers.

  Nu een bedrag van USD 100 miljoen. In een woord KASSA !

  Bron: STARNIEUWS

  Suriname leent US$ 100 miljoen voor financiële sector
  25 Jun, 00:00
  Suriname krijgt US$ 100 miljoen om zijn financiële sector verder te verbeteren. De helft van het geld is een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), terwijl de andere US$ 50 miljoen komt van het Chinese medefinancieringsfonds voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied.

  Het land is bezig de effectiviteit en efficiëntie van zijn financiële markten te versterken. Het is de tweede van drie op beleidsprogramma’s gebaseerde leningen. De leningen moeten het overheids hervormingsprogramma voor de financiële sector ondersteunen. De IDB heeft de eerste lening in december 2011 verstrekt.

  Deze tweede lening moet de doeltreffendheid van de financiële instellingen en markten verbeteren en zorgen voor een betere toegang tot krediet- en financiële diensten aan bedrijven en particulieren.

  De Centrale Bank van Suriname beheert de lening en profiteert daarbij van haar menskracht en de institutionele capaciteiten zoals betalingssystemen, data management en informatieverspreiding.

  De IDB-lening van US$ 50 miljoen heeft een looptijd van 20 jaar en een aflossingsvrije periode van 5,5 jaar. De uitvoerende instantie is de Centrale Bank van Suriname.


  Maak melding

 12. VHP’er Gajadien: OM treedt niet op tegen roof natuurlijke hulpbronnen – Familie Bouterse zou betrokken zijn bij Sarafina NV
  in Nieuws, Surinaams
  Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) de natuurlijke hulpbronnen niet beschermt. Hij stelt dat door invloedrijke exponenten roof plaatsvindt, zonder dat er wordt opgetreden. Ook de Rekenkamer en de Centrale Lands Accountantsdienst doen hun werk niet naar behoren, aldus het parlementslid vandaag, dinsdag 25 juni 2013, op Starnieuws.

  Gajadien heeft de namen en bedrijven die concessies hebben gekregen in de ‘area of interest’ van Surgold/Newmont en IAmGold/Rosebel Gold Mines NV op een rijtje gezet. Dit heeft hij ook gedaan met de houtconcessies die verstrekt zijn. Hieruit blijkt dat de meerderheid van de concessies (53%) in handen is van buitenlanders. De parlementariër merkt op dat de vergunningverstrekkers en de ontvangers met elkaar samenspannen.

  Volgens de politicus worden onder valse voorwendselen vergunningen aangevraagd en verstrekt. Er wordt handel gedreven met de natuurlijke hulpbronnen, meent Gajadien. Daarom vindt hij dat het OM moet ingrijpen.

  Het OM zou de natuurlijke rijkdommen moeten beschermen en personen die misbruik maken van de wettelijke bevoegdheden, strafbaar moeten stellen, vindt het Assembleelid. ‘Het kan niet zo zijn dat iemand mijnbouwrechten vraagt conform onze Mijnbouwwet, die ook krijgt en vervolgens deze rechten overzet of verkoopt aan een N.V. Dit is strafbaar in een geciviliseerde samenleving. Zo’n minister, die de verantwoordelijkheid draagt, moest allang achter slot en grendel geplaatst worden.’

  In een brief aan president Desi Bouterse heeft Gajadien vragen gesteld over de verstrekte concessies, maar heeft nog geen antwoord gekregen.

  De VHP’er stelt dat het publiek geheim is dat de familie Bouterse betrokken is bij Sarafina N.V. Dit bedrijf heeft naast mijnbouwrechten binnen het gebied van interesse van Surgold/Newmont, ook in andere delen van het land mijnbouwrechten gekregen. Het verstrekken van concessies is niet alleen voor Sarafina N.V. in strijd met de Mijnbouwwet gebeurd, maar is voor tientallen andere bedrijven het geval.

  Lijst van goudconcessies samengesteld door Gajadien:

  http://www.scribd.com/doc/149873891/Lijst-bedrijven-die-goudconcessies-hebben-in-area-of-interest-Surgold-Newmont-en-IAmGold-Rosebel-Gold-Mines-NV


  Maak melding

 13. Suriname doet bananenbedrijf van de hand. Zal het iets te maken hebben met dat EPA-verdrag?
  Ik hoop toch niet dat Belgen straks het land overspoelen? Van dat Belgische accent alleen al wordt een mens gek.


  Maak melding

 14. Straks zullen wij onze eigen Suri bananen uit Belgie importeren en er het tienvoudige voor betalen.
  Zo gaat het al eeuwenlang!
  Eenmaal een kolonie, altijd een kolonie!
  De Bruynzeel betaalde ons 10 cent voor een hele boom (tropisch hard hout),
  verwerkte in NL de boom tot potloden
  en wij kochten de potloden weer terug voor 100 cent PER STUK!!!
  Kolonialisme, je komt er nooit meer van af!


  Maak melding

 15. Em dan veel Surinamers maar klagen dat ze geen werk kunnen vinden. terwijl de rijst, bananen, en andere sectoren zitten te springen naar arbeidskrachten.

  Hoe is het mogelijk?? zit de gevangenis criminelen in om het werk uit te voeren.

  wat doet de Vakbond in deze kwestie??

  De vakbond lult te veel over politiek en houdt zicht te veel bezig met politiek i.p.v. zich in zetten voor de landbouw en veeteelt bedrijven.

  Het is al jaren bekend dat deze sectoren moeilijk aan arbeidskrachten komen.

  De Surinamers worden te verwent met Dozen en pakketten uit Nederland en door die gedrag weten ze niet van hard werken en aanpakken.


  Maak melding

 16. Parbo bier is reeds over genomen door Heineken.(Nederland)!!! een feit.

  welke zijn de volgende Surinaamse bedrijven die overgenomen worden??

  Voor je het weer nemen ze heel suriname over en het hele Surinaamse parlement en regering.


  Maak melding

 17. Maar het is wel bekend en ook een feit dat Surinamers in het bijzonder de regeerder nooit goed bedrijfsvoering en bedrijfsbeheer hebben uitgevoerd, zowel regeren als bestuuren, kijk maar west suriname project jaren 70 tot heden. alles is vernietigd en kapot gemaakt, alle locomotieven en spoorlijnen zijn verwaarloos achter gelaten.

  En dit allemaal te danken aan NPS.
  zij waren al die tijden aan de macht.
  Deze partij heeft geen recht meer op te spreken. ze moeten zicht schamen.

  SPA van fred Derbi die toen de NPS probeerde te bestrijden nu in een Combinatie zit met de NPS is het Front, dat is toch gek om te verwoorden, schaamteloos zitten ze samen.


  Maak melding

 18. @ JOHN,

  Als je doelt op mijn posting van 15.56u., dan lijkt het duidelijk. Private (lees: buitenlandse) bedrijven doen het goed zolang er geen Surinamer aan het hoofd staat. Want dan gaat het pertinent fout. Surinamers kunnen niet managen, that’s it!


  Maak melding

 19. Hokjes politiek , dus volgens jou is sinds 1975 de NPS aan de macht, want zij zijn volgens jou toch de oorzaak van de teloorgang van het West Suriname Project? kestie van gebrek aan onderhoud ( komt dat woord eigenlijk wel voor in het Surinaamse woordenboek?), dit is dus hokjes denken. Is het niet zo dat zo dat alles naar de kloten gaat of verkocht word, is het niet aan de Amerikanen of Canadezen, dan is het wel aan de Nederlanders/Belgen of nu Actueel onder de NDP aan de Chinezen, lekkere mentaliteit om vooruitgang te boeken, Laat er eens Surinamers op staan die visie hebben en Laat de Surinamers eens de handen uit de mouwen steken i.p.v. praatjes en het werk aan de chinezen (houtkap, huizen- en wegenbouw), Goudwinning (Brazilianen), bananen (Haitianen), visserij (Guyanezen, etc, overlaten, dit geeft geen beeld van werklust eerder bevestigt dat het bevooroordeelde beeld van “luie Surinamers”


  Maak melding

 20. het is goed dat er difercivicatie komt in sme..

  want anders is het land straks vol met het gele-ras uit azië..

  dan is er toch enig strijdt wie het land kan ontwikkelen.

  wij suris zullen dan,, er bij staan en kijken ernaar.,,.

  zo zijn onze manieren,,we kunnen lekker lullen maar arbeiden kunnen we niet..

  de nederlandse regering doet er alles aan om enig voet aan de grond te krijgen door alvast zijn ambassade post op sterkte te brengen om later aan de vallen..

  wij suris kunnen het toch niet ,bewijs is de afgelopen 38 jaar al bekend..

  de huidige en de vorige regering hebben alles wat los en vast is/was al weggegeven..

  lantie heeft geen grond meer om te bouwen,zie maar ziekenhuis grond is eer niet de rest is algemeen bekend..


  Maak melding

 21. Forummers, Odi odi.

  Suriname doet bananenbedrijf van de hand.

  Een koppig probleem is het arbeidersaanbod. Lokaal zijn nauwelijks krachten te vinden. Een groot deel van het arbeidersbestand bestaat uit Haïtianen.

  Maar de luie (lokale krachten) verkiezen liever het CRIMINELE PAD.

  MAAR ER IS WEL EEN KLEINE OPLOSSING VANUIT DE NOORDZEE.

  Comité vraagt generaal pardon voor illegale Surinamers
  21/06/2013 14:39 – Eric Mahabier

  Coördinator van het comité Iwan Leeuwin, wenst in deze ook z’n medewerking te verlenen voor terugkeer van de (illegale Surinamers) als extra arbeidskrachten.

  Deze dienen dan tewerkgesteld te worden bij het bovengenoemd bedrijf.

  Suriname wordt met de inzet van deze arbeidskrachten ook de BANANENSCHUUR van het CARICOM.


  Maak melding

 22. lees ik het goed waarde van 30 miljoen dollar!!!!

  Dan is mijn vraag waarom doet men iets van de hand terwijl dit kostbaar is.
  Tevens is het voedsel dwz waarde zal altijd stijgen. ik snap het niet.
  Krijg wederom kramp in mijn kalebas.

  ik vraag me wel af wat is er onder de tafel doorgeschoven?

  denk ik nu weer te slecht?

  Even aan Sabedieri vragen, want zij zit altijd onder de tafel bij deze gesprekken.
  Sabedieri graag zien we je reactie tegemoet

  xxx piet paniek


  Maak melding

 23. 25 juni 2013
  @blaka bakra,

  Je generaliseert met de stelling dat Surinamers niet kunnen managen. Klopt niet.

  Als er een tegenbewijs geleverd kan worden begrijp je zelf dat jouw generalisatie niet juist is.

  Denk aan Staatsolie en dan klopt jouw generalisatie niet meer.

  Wordt niet boos. Ik probeer je te prikkelen om de volgende keer wat scherper te zijn.
  Srika


  Maak melding

 24. werken is idd een probleem, volgende week wordt keti koti.
  Dan viert Suriname dat er niet meer gedwongen gewerkt hoefde te worden. Spijt me om te zeggen maar een deel van de bevolking houd dat tot op de dag van vandaag vol overtuiging vol….


  Maak melding

 25. Het is belangrijk dat de Surinaamse overheid zich gaat richten op haar kerntaken. Mijn inziens zijn de kerntaken o.a.: de bescherming van de openbare orde, bescherming van de veiligheid, zorgen voor de openbare gezondheid,stimulering van een goede infrastructuur, openbare gezondheids,onderwijs,stimulering van de werkgelegenheid,stimulering van de volkswoningbouw,enz. Het exploiteren van een bananenplantage moet men aan de particuliere sector overlaten. Met het afstoten van het bananenbedrijf heeft de overheid ook een aantal ambtenaren minder.Het ligt in de verwachting dat het Belgisch bedrijf de productie van bananen zal opvoeren omdat de export naar de EU voor dit bedrijf aan minder belemmeringen onderhevig zal zijn. Daarnaast is er een grote en steeds groeiende markt voor dit type fruit in Europa,Aziatisch Rusland, de voormalige Sovjet landen in Azie,enz.


  Maak melding

 26. @blanke, denk je dat het voor mensen leuk is om niet te werken en om geen vast inkomen te hebben.Ik sta soms verbouwereerd te kijken naar de mensen die in de hete zon, zonder enige bescherming tegen de gloeiende hitte staan te hosselen voor hun inkomen.Mijn petje af voor deze harde werkers.


  Maak melding

 27. @robG
  ja rob, ik heb het over die die niet willen werken en stelen een eenvoudiger bestaan vinden. Maar petje af voor de harde werkers in de mijnen, landbouw etc. Daar heb ik ook zeer veel respect over. Praten we wel over dezelfde groep mensen….


  Maak melding

 28. @blanke, ik denk dat we wel praten over o.a. dezelfde groep mensen.Landbouwers, kleine goudzoekers,kleine vissers, straatventers, krantenverkopers, straatvegers, tuinmannen, enz.Het zijn mensen die veel zouden moeten klagen, maar die liever zwijgen en hard werken.


  Maak melding

 29. Wel domme overheid, we jagen, we jachten, we leven nu in de tijdperk van vrouw Holle.

  Privatisering is goed, maar Suriname had dit bedrijf een boost kunnen geven, sterker en groter maken. Suriname heeft geld nodig en dit was een inkomstenbron geweest.

  Het is maar hoe je het bekijkt…..

  Wel treurig dan men zich alleen blind staart op goud en China waarbij zij vergeten dat alles wat blinkt, geen goud is.

  Verpand Suriname maar, verkoop alles maar, melk de koe dood en uw land en volk zal naar de centen fluiten.

  Het is niet even een kwestie van een bedrijfje verkopen meneer Bouterse!


  Maak melding

 30. Die (Djoeka’s) hebben van die stads blaka man geleerd dat je niet hoeft te werken om aan geld te komen, je hoeft ook niet geschoold te zijn om president te worden in Suriname,
  onze broeders en zusters van het binnenland zijn altijd harde werkers geweest tot dat bouterse met zijn leger een oorlog begon tegen deze mensen.
  Die domme stads creool scheld iedereen uit maar zelf zijn ze te lui om hun klauwen uit de mouw te steken.


  Maak melding

 31. Hans, door het jarenlange onkundig gevoerde beleid van de NPS is er een grote vlucht van landgenoten uit het Suriname geweest. Voor 1975 was deze partij reeds bezig de samenleving te ontwrichten en ontnam men vele ambitieuze mensen de moed om zich in te zetten voor de ontwikkeling van het land.Zij zijn ook de oorzaak geweest van de militaire coup van 1980 en de gebeurenissen van december 1982.Deze partij heeft meer schade aangericht dan velen zouden vermoeden.


  Maak melding

 32. en dus beste mensen,

  na jaren van strijd is er eindelijk een einde gekomen aan onze naam als *bananenrepubliek*,…voortaan gaan wij verder als cassaverepubliek 🙂


  Maak melding

 33. RobG jij houder wel een leuke interpretatie op na voor de redenen van vertrek van veel Surinamers rond 1975, zagen de meesten die vertrokken die hele onafhankelijk van Suriname niet zitten niet zitten, en kwam er daarna niet een stroom Surinamers waaronder veel gelukzoekers, die berichten kregen van hoe makkelijk je in Holland aan je geld kon komen.
  Dit is wat ik nabij heb meegemaakt en door veel vrnl Hindoestanen en Javanen bevestigt werd toen ik voor een dikke twintig jaar terug weer voor het eerst na 1974 terug kwam in Suriname.
  Niet de NPS heeft de coupe gepleegd, dat was de huidige President en een paar van zijn dubieuze vriendjes, ook zij waren de veroorzakers van 1982.
  Als andere het allemaal zo goed wisten, waarom hebben zij de boel dan niet verbeterd in Su, toen ze daar de kans voor kregen, ik kan me goed voorstellen dat de meeste Surinamers totaal geen vertrouwen hebben in de politiek, want ze zijn door zowat alle regeringen bedondert en helemaal door de huidige paarse zooi.


  Maak melding

 34. ” Een koppig probleem is het arbeidersaanbod. Lokaal zijn nauwelijks krachten te vinden. Een groot deel van het arbeidersbestand bestaat uit Haïtianen.”

  Dit is typerend voor de Surinamers. Lui volk die verwend is door de familie overzee en nu niet meer in staat is om voor zichzelf te zorgen. Met een regering wiens voornaamste doel is om de staatskas te plunderen.


  Maak melding

 35. Hans, ik gebruik in deze de theorie van de push(wegduwen) en pull(aantrekkingskracht) factoren.De mensen wisten niet beter in Suriname.Ik ga ervan uit dat de push-factoren veroorzaakt door de jarenlange onkunde van de NPS regeringen veel mensen geduwd werden om het land te verlaten.Ik ben van mening dat de pull factoren, dus de aantrekkingskracht van de Nederlandse voorzieningen minimaal zijn geweest op de Surinaamse bevolking.Immers de grote meerderheid bleef in Suriname wonen.


  Maak melding

 36. RobG, mooie theorie weer, alleen hoe verklaar jij het dan dat er op het moment ongeveer net zoveel mensen van Surinaamse origine in Nl. wonen als in Su.. hoe verklaar je het dan dat elke keer wij in Suriname zijn (ca 20 x voor min. 1 mnd.) je toch nog weer benaderd wordt met de vraag over je niet iets voor hun kunt regelen om naar Holland te komen, raad ze dat trouwens sterk af, je kunt beter in Su pinaren dan in Nl., als ze je daar afsluiten van energie is het vervelend, hier een ramp.
  Dat de meerderheid in Su bleef is logisch, 1. Je moest wel de middelen hebben. 2 je familie/gezinsband, moest het wel toestaan 3 je moest toch wel iets van opvang hebben in Nl., om het mogelijk te maken dat je de stap kon maken, het omgekeerde zie je nu ook min of meer, ouderen die wel weer terug willen maar met argumenten komen als m’n kinderen of kleinkinderen, of de weinig florissante situatie in Su om het niet te doen.


  Maak melding

 37. @RobG,

  Hans heeft je uitgelegd wat de voornaamste voorwaarden zijn geweest om je zelf in Nederland te kunnen vestigen.
  Dat een groot deel achterbleef in Suriname ,wel tja ,ze hadden nooit gedroomd dat de coup van bouta zou volgen met zijn vele nare gevolgen voor Suriname!
  Hadden we dit vooraf geweten dan zou Suriname na de onafhankelijkheids verklaring leeg gelopen zijn !


  Maak melding

 38. Ik begrijp bepaalde gasten op dit forum niet. Men klaagt over de grootte van het Logge overheids apparraat,maar zodra deze overheid overgaat tot het afstoten van staats bedrijven hebben ze hun mond vol. Een advies aan u daar in Nederland de zogenaamde klagende Surineds. als u niet wilt dat staats bedrijven aan “buitenlanders” verkocht worden ,zet dan geld bij elkaar en doe ook een bod op deze bedrijven. Probleem opgelost


  Maak melding

 39. 26 juni 2013

  Hallo mensen, hoe vergeetachtig zijn jullie toch!

  Even voor de duidelijkheid: Univeg is al sinds 2007 bezig met het onderhandelen over de overname van de bananensector in Suriname. Gedeeltelijk onder Venetiaan en nu onder Bouterse.

  Lees hiervoor bijvoorbeeld de artikelen van Waterkant, 24 dec.2007(UNIVEG) of van 17 jan.2008.

  Dus de bananensector was reeds lang in de verkoop.
  Srika


  Maak melding

 40. Er was een belangrijke voorwaarde om je in Nederland te kunnen vestigen. Het geld voor een ticket was zeker belangrijk, maar bij aankomst in Nederland kon men kiezen voor de huisvesting in een opvangcentra.Dus om huisvesting hoefden mensen zich geen zorgen te maken.Ik kan het ook fout hebben!!!!


  Maak melding

 41. als Univeg met Vene aan het onderhandelen was,…als en als,

  onder DADA is Parmessar vele malen op stap geweest om bij de EU geld af te troggelen voor onze bana-industrie en gekregen ook,…

  …waar is dat geld??????


  Maak melding

 42. Dinsdag 25 juni 2013 om 15:56 uur, door blaka bakra
  @ Sera:

  De ene na de andere gaat failliet, zal je bedoelen. Kijk wat er is gebeurd met Marienburg, Bruynzeel en nog meer van dat soort bedrijven. Allemaal door slecht management en gebrek aan kennis. Wees blij dat er nog buitenlandse bedrijven de moed hebben om te investeren in Suriname. Ware dat niet zo, dan had je zelfs geen houtje overgehad om op te bijten.

  Als je ’t had begrepen zou je niet zo dom reageren
  Nogmaals als het goud op is dan???
  Multinationals melken de arme landen uit en gaan weer elders aan de slag
  Wat heeft die bauxiet uiteindelijk opgeleverd??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.