EU en China blij met Suriname als handelspartner

16

PARAMARIBO, 21 jun – De Europese Unie en de Volksrepubliek China zijn zeer tevreden over de handelsbetrekkingen met Suriname. China is zeer te spreken over de ‘versnelde groei’ in de economische relaties. Volgens de EU hebben de relaties zich de afgelopen ajren alleen maar positief ontwikkeld. Er zit veel potentie in, maar dan zal Suriname wat verbeteringen in de eigen economie moeten doorvoeren.

In een evaluatierapport over het Surinaamse handelsbeleid worden enkele belemmeringen aangegeven. Die moeten zo snel mogelijk worden aangepakt. Suriname zou er bijvoorbeeld goed aan doen zo snel mogelijk wetgeving tegen corruptie door te voeren. Bestrijding van corruptie via wetgeving wordt al langer bepleit door onder meer oppositiepartij Doe. De douaneprocedures in de haven mogen wat eenvoudiger. Publieke bedrijven moeten efficiënter beheerd worden.

Als tweede belangrijkste exportmarkt van Suriname, ziet de EU meer mogelijkheden tot groei. De Economic Partnership Agreement wordt daarom warm bepleit. Importtarieven kunnen zo aan beide kanten omlaag. Suriname si nog wat huiverig. China is ook vol optimisme. “Het is niet alleen dat allerlei ‘Made in China’ producten binnenkomen, maar ook dat hout, water en landbouwproducten worden geëxporteerd naar China”, zegt de ambassadeur Yang Zigang tegenover de Times of Suriname.

16 REACTIES

 1. China maakt juist misbruik van de corrupte politici tbv eigengewin, producten uit china zeer inferieur….
  export richting china stelt geen reet voor…
  SU wordt ook gebruikt als springplank (chinees smokkel) naar usa en of regiolanden.
  EU laat horen wat men wil horen…

  SU wordt misbruikt door china..


  Maak melding

 2. En weer zand in de ogen strooien.
  Tuurlijk is China blij met de Surinaamse betrekkingen. Ze krijgen steeds meer invloed in het land en langzaam mar zeker nemen zij de boel over. China heeft maar een belang in haar handelen en dat is haar eigen belang. Suriname is ziende blind aan het worden.
  Ook de EU is tevreden met de handelsbetrekkingen in Suriname. Okay dan. Daarom hebben ze recentelijk hun kantoor in Suriname gesloten.
  Wie is wie oor de gek aan houden.
  PS: anti corruptie wet heeft geen prioriteit bij de regering. Ze willen namelijk vrij kunnen graaien.


  Maak melding

 3. @Roy en HetisNietWaar

  Jullie hebben beiden gelijk!
  EU ziet het als zijn verplichting Suriname te helpen gezien onze hechte banden met Nederland.
  China die is blij 1 Surinamer ,bouta,als vriendje te hebben om het communisme te helpen bevorderen in de regio’s,en enkele miljoenen aan chinezen te exporteren naar Suriname.
  Hahahaaaa..De EU kantoor is werkelijk gesloten in Suriname en ze zijn reeds lang weg,maar niet alvorens de moordenaar verbannen te hebben naar Nickerie waar doekhie de ‘president’ is!


  Maak melding

 4. Als het zo moet zijn dan liever Chinezen ipv Turken of ander onkruid, hoe dan ook Chinezen werken, studeren en zijn ondernemend. Ze zorgen voor weinig overlast en nog minder criminaliteit.

  Suriname moet handel drijven met landen waar ze iets van kunnen leren en er beter van kan worden, China is 1 van de landen die het snelst groei en Suriname kan zijn voordeel doen.

  China heeft Suriname niet nodig, er zijn zoveel landen die graag handel zou willen drijven met China zodat ze uit de crisis raken maar China kiest voor Suriname met een andere intentie dan de Turken, die gaan voor MISBRUIK en bij de Chinezen om GUNNEN.

  Suriname heeft ruimte zat, er zouden bijvoorbeeld filialen van Chinese fabrieken in Suriname geopend kunnen worden om de transport tijd en brandstof te besparen en op die manier Amerika bijvoorbeeld van de producten te voorzien en waardoor er meer werkgelegenheid komt voor de Surinamers.


  Maak melding

 5. EU heeft helemaal gelijk. Ik ben er ook voor om nieuwe banden en een andere koers met Suriname aan te gaan. Nederland is niet de juiste handelspartner voor Suriname. Die gaan meer voor hun eigen belangen.
  Ik ben wel blij dat DB niets van al dat negatieve reacties aantrekt. Hij doet gewoon zijn ding!


  Maak melding

 6. Aangezien corruptie hoog in het vaandel staat bij deze boevenbende, en de anticorruptie wet in deze regeerperiode niet behandeld zal worden, blijft de economie stagnatie oplopen.


  Maak melding

 7. Vrijdag 21 juni 2013 om 13:47 uur, door Roy

  ” China maakt juist misbruik van de corrupte politici tbv eigengewin, producten uit china zeer inferieur….
  export richting china stelt geen reet voor… ”

  ———————

  Als er iets of iemand inferieur is en geen reet voorstelt, dan ben jij het wel.
  Je boeler maatje Gmap is dan ook de enigste die waarde hecht aan de shit uit je reet, over Chinezen en hun producten.
  Nog 100.x liever Chinezen, dan ‘lowlife’ als jij in dit land.


  Maak melding

 8. Nog al logisch.
  met een Surinaams paspoort kun je makkelijk de VS in en met een VS paspoort kun je makkelijk Europa in.
  Ofwel Suriname is de opstap voor een greencard voor de Chinezen.


  Maak melding

 9. Dat is allemaal leuk maar wordt er ook aan onze MILIEU EN CULTUUR GEDACHT

  En corruptie heb je ook in het westen hoorr laat niemand je wijs maken

  Dat is al sinds de slavernij tijd en nu op een moderne wijze

  Dus kijken julie uit


  Maak melding

 10. Water en landbouwproducten. De Chinezen willen de wateren van Suriname afstropen? Alle vis, garnaal enz. naar China? Alle landbouwproducten naar China? Moet de Surinaamse consument dan meer of minder betalen voor deze producten in de toekomst? En welke kwaliteit blijft voor hem over?


  Maak melding

 11. Ach, ze azen allemaal op de grondstoffen van de onderontwikkelde landen. En deze landen zijn zo dom, ipv met elkaar af te spreken dat ze hun grondstoffen heel duur gaan verkopen en echte ontwikkeling er voor terug willen, geven ze allemaal alles voor een prikkie weg. Vandaar dat ze ontwikkelingsland zijn en waarschijnlijk ook zullen blijven. Want de rijke landen kunnen dan alle kennis en technologie hebben, maar ze hebben de grondstoffen niet. En zonder deze heb je niks aan al die technologie en kennis.


  Maak melding

 12. 1975
  Dankzij een Turkse ambassadeur die in de jaren 20 in de VS zat en liefhebber van gekleurde muziek en deze verzamelde, kennen wij deze muziek, gered van de ondergang. Bijv. House of the rising sun, Ilene good night, no sunshine when she is gone.
  Heel anders dan bepaalde volkeren die naar de VS gingen en niet wilden dat hun kinderen met gekleurde Amerikanen omgingen. Ministers van sommige van deze landen kiezen hun hotel in de VS op voorwaarde dat er geen gekleurd personeel daar
  aanwezig is.
  Dus laat de Turken met rust, anderen zijn vaak veel racistischer dan die hele Turk.

  werkzaam is en dit


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.