Diefstal standbeeld Doedel ‘op goed moment’

29

PARAMARIBO, 30 mei – De diefstal van het standbeeld van vakbondsleider Louis Doedel op Curaçao komt eigenlijk op een goed moment. Dit zegt Emile Wijntuin, oud-parlementsvoorzitter en voorzitter van het Comité Eerherstel Louis Doedel. Niet dat het nieuws van de diefstal op zich zo geweldig is. “Natuurlijk ben ik geschrokken, maar een beetje aandacht voor de zaak is niet slecht”, aldus Wijntuin.

De ‘zaak’ is dan de publieke discussie over Doedels rol in de strijd tegen werkloosheid in Suriname tijdens de koloniale periode. Dat was in de jaren dertig van de vorige eeuw, toen ook de meer gelauwerde Anton de Kom ageerde. “Het is wel erg toevallig dat het beeld wordt gestolen nu er zoveel te doen is over de persoon Louis Doedel. Ik denk dat de diefstal een reactie is op deze ontwikkelingen en dat de dief een signaal wil afgeven”, zegt Wijntuin tegenover De West.

Het bronzen beeld stond op de begraafplaats in Kolebra Bèrdè. Het was het lokale eerbetoon aan de vakbondsleider die in zowel Suriname als op Curaçao actief was. “Het kan zijn dat de dief vindt dat er teveel aandacht is rondom Louis Doedel, het kan ook zijn dat de dader juist extra aandacht wil vestigen op de eerste Surinaamse vakbondsleider”, aldus Wijntuin. Louis Doedel is ruim veertig jaar opgesloten geweest in Suriname’s enig psychiatrisch tehuis.

29 REACTIES

 1. De conclusie, die naar boven komt drijven is dat het door alle tijden henen enkel kommer en kwel was c.q. is aan de lijnband dan wel onder het juk van de kolonisator/slavendrijver.


  Maak melding

 2. neen neen Paraman,dat mag je niet typen hier.
  Je krijgt gegarandeerd op je donder van:GMAP,Who dont cares,Henk Molenwiek ea.
  Volgens hun was hun kolonisator de BRAAFSTE van de KLAS.
  Alleen Bouters is de ergste joe no sabi datie no.

  Louis Doedel was THE GREAT,hij had tenminste het lef tegen die moordenaars/Kolonisator te vechten voor de rechten van DE MENS,dat heeft hij met jarenlange opsluiting in kolera moeten bekopen.Whawhawha a pier ing bille gie ding bakra,.


  Maak melding

 3. Cyrill Richard Duncan Daal (29 mei 1936 – Paramaribo, 8 december 1982) was een Surinaams vakbondsbestuurder. Hij was een van de vijftien tegenstanders van het regime-Bouterse die tijdens de Decembermoorden werden omgebracht.
  Daal begon als vakbondsbestuurder bij de OGEM en werd vervolgens secretaris van de Moederbond; de grootste vakbond van Suriname. Op 30 oktober 1972 werd hij gekozen tot voorzitter. De bond verzette zich in 1982 onder zijn voorzitterschap fel tegen de revolutie van Desi Bouterse. Toen Bouterse op 30 oktober van dat jaar Maurice Bishop ontving, de leider van Grenada, riep Daal een staking uit. Het vliegtuig van Bishop moest in het donker landen en het diner dat Bouterse voor zijn gast had laten organiseren verliep bij kaarslicht, omdat het elektriciteitsbedrijf staakte. De volgende dag vonden twee massabijeenkomsten plaats; een van de militairen en een van de Moederbond. De militairen hadden gezorgd voor gratis openbaar vervoer, opdat hun bijeenkomst – met Bishop als eregast – door veel mensen zou worden bezocht.

  Dat doet de huidige prresident met een vakbondsman.

  Zwijg dus maar.


  Maak melding

 4. @marjan

  Ook de 15 ongewapende burgers die op 8 dec 1982 ongenadig en koelbloedig werden geexecuteerd waren moedige mensen geweest die het lef hadden om hun mening te geven over je baasje en het is gebeurd in deze eeuw waarin je leeft!!!


  Maak melding

 5. @Paraman
  en je baasje mag de boel kapot schieten hier??!!
  Waarom ,omdat hij een Surinamer is en dat geeft hem automatisch het recht zijn medeburgers af te maken en dan te lopen pronken met Amnestie!!
  Doedel mag mij GESTOLEN WORDEN!!Hij betekent NIKS in de EEUW waarin wij leven!!


  Maak melding

 6. Kruimeldieven hebben vaak geen geweldige algemene ontwikkeling, het zal me verbazen als deze dief weet wie Doedel is. Dieven streven over het algemeen ook geen ideële doelen na, het is hen meestal gewoon te doen om op een makkelijke manier aan geld te komen. Het is daarom vreemd dat Wijntuin van alles bedenkt waarom deze dief het bronzen beeld gestolen kan hebben maar er niet op komt dat hij gewoon een paar kilo brons wil verkopen. Waarom zegt Wijntuin niet gewoon dat het hem en zijn Comité eerherstel Doedel, met de ‘betrouwbare’ Herrenberg als lid, goed uitkomt dat het beeld op Curaçao gestolen is? Toen Wijntuin parlementsvoorzitter en Herrenberg de rechterhand van Bouterse was, zat Doedel ook opgesloten in het psychiatrisch centrum, waarom zorgden zij er niet voor dat Doedel toen vrijgelaten en in ere hersteld werd? Nu komt het bij mij over dat ze krokodillentranen huilen.


  Maak melding

 7. @marjan
  Ma if joe pier joe bille gie soema toe (ienie a spesroetoe occassie diesie djie ding bakra) da joe no boeng inie joe ede toch?

  En dat jij deze daad een heldendaad vindt,verergert de zaak!
  Ik vind het niet iets om trots op te zijn,maar juist een onbeschofte,ongemanierde,onbeleefde,schaamteloze dierlijke daad van Doedel!

  Ik hoop niet dat dit detail ook zo letterlijk in de geschiedenisboeken komt te staan.
  Mijn (achter klein)-kinderen zullen er met plaatsvervangende schaamte naar kijken!


  Maak melding

 8. Dat Louis Doedel zich verzette tegen onrecht is zeker en hij verdient een standbeeld. Maar dat geldt evenzeer voor Cyriel Daal die zich verzette tegen de dictatuur van DaDa Bouta en zijn kornuiten. Waar het bij de paarse bladluizen Paraman en Marjan aan ontbreekt is het inzicht dat het ene onrecht (van de kolonisator) geen reden is om het andere onrecht goed te praten (Van DaDa Bouta en kornuiten).

  Hun moordenaar-president, couppleger, drugsdealer en mensenrechtenschender DaDa Bouta hemelen ze op, maar de man die zich verzette tegen zijn dictatuur beschouwen ze als een landverrader. Hou dan je bek over Doedel. Want er is geen verschil tussen hem en Cyriel Daal.


  Maak melding

 9. @Bifa
  Er zijn wel verschillen tussen Doedel en Daal!Daal is nooit in een gesticht terecht gekomen omdat a pier ing bille djie sma t.w. de machthebbers!
  De enige overeenkomst is dat hun familienaam met de zelfde letters beginnen en eindigen!


  Maak melding

 10. Medusa, ef Doedel pir en bille dyi den bakra, dan is het een zonde die in het niet valt in vergelijking met wat veel van die bakras, met name met de slavinnen en de vrouwen van de contractarbeiders, tegen hun wil gedaan hebben, men weet nog steeds niet waar het massagraf is van de mannen, die zich tegen de behandeling van hun vrouwen door de bakras, verzet hebben. Als je een Surinamer bent dan hoef je je niet te schamen voor deze VERMEENDE daad van Doedel. Als je een bakra bent dan mag je je echt schamen want dat de voorouders van de Surinamers (vrouwen en mannen) in de koloniale tijd beestachtig vernederd, mishandeld en uitgebuit zijn door de bakras is een FEIT.


  Maak melding

 11. @henkes
  Jij hebt mij de wreedheden van de bakra’s niet horen goedkeuren.Maar je hebt mij wel het beschamende animaal gedrag van Doedel horen afkeuren!
  En niet als mijn buurjongen een bank heeft beroofd moet ik de gepleegde diefstal van een appel door mijn zoon,goed praten!
  En voor mij is schaamteloosheid=schaamteloosheid en een held = een held!


  Maak melding

 12. Medusa,

  Dat Cyriel Daal nooit ‘pier ing bille djie sma’ heeft gedaan klopt helemaal. Maar dat is niet de kern van mijn betoog. De kern is dat ze allebei daden van verzet hebben gepleegd tegen het onrecht van de machthebber op dat moment, iets waar velen, om verschillende redenen, niet aan toekwamen.

  Bovendien waren ze allebei voorzitters van een vakbond. Dus je doet jezelf onrecht aan als je schrijft dat de enige overeenkomst tussen Doedel en Daal hun familienaam is die met dezelfde letter begint en eindigt.


  Maak melding

 13. @Bifa
  Was jij het niet die mij onlangs erop attendeerde niet alles van jou te letterlijk op te vatten?
  Met de uitspraak over de “voor en achterletters” wil ik slechts aangeven hoe groot het verschil,ondanks hun bekleed voorzitterschap,wel niet was!


  Maak melding

 14. Beste mensen,julliue Surinaamse{ NEGERS}lullen over de slavernij,van de tijd dat jullie helemaal niets van weten.Behalve de verhalen en uit de boeken,die door hun zijn geschreven.dat was euwengeleden.suriname NU.Zien jullie het verschil tussen de BAKRA”S van de slavernij,en de DIE DIE BRIE met zijn MOORDENAARS,COKE en noem maar op.van nu een verschil? In opdracht van DIE DIE BRIEen zijn BENDE moesten ze mensen hun NAGELS eruit trekken,denk gewoon aan je nagels hoe pijn het doet,mensen koelbloedig vermoorden,jonge mensen ver slaaf maken met hun coke.Is de slavernij nou echt afgechaft?KLOOO


  Maak melding

 15. Medusa, als je buurman een bank berooft omdat hij een criminele inborst heeft en andere mensen hun bezit niet eerbiedigt is het niet te vergelijken met het stelen van een appel door je zoon omdat hij een kwajongen is (je mag dat ook afkeuren maar het is niet te vergelijken), als ze je zoon net als die bankrover jarenlang opsluiten in de gevangenis is dat niet terecht. Stel dat het waar is dat Doedel ‘pier en bille dyi den bakra’, omdat hij en de arbeiders waar hij voor opkwam, zo slecht behandeld werden door die bakras, dat hij dat uit machteloze frustratie deed, dan kan ik daar als Surinamer best begrip voor opbrengen (heb je nooit gevloekt, desnoods binnensmonds, of je middelvinger opgestoken als je boos was?), Doedel heeft tenminste geen geweer gepakt om ze op een beestachtige manier af te slachten zoals zij wel vaak gedaan hebben met Surinamers die zich tegen hen verzet hebben. Dat was pas echt bestiaal (niet eens animaal) want dieren behandelen hun soortgenoten niet zo, dat doen alleen beestachtige mensen. Dat ‘pier bille’ ding is binnen de context van de toen heersende verhoudingen eigenlijk niets, dat je daar als Surinamer zo veel waarde aan hecht is op z’n zachtst gezegd vreemd. En dat je Doedel daarom niet de ‘grani’ wil geven, die hem als Surinaamse verzetsheld toekomt, getuigt niet van nationalistische gevoelens (hou je meer van Nederland dan van Suriname?)


  Maak melding

 16. @ henkes
  Louis Doedel overleden op 10 januarie 1980
  toen waren de bewindsvoerder van die tijd ook bezig om de “padvinders” de pomoesterie djarie in te krijgen, notabene dezelde “padvinders” die ze zelf zijn gaan rekruteren in NL 1974/1975 en ja ze hebben het geweten


  Maak melding

 17. @henkes
  Wat heeft meer houden van Nederland dan Suriname nou met Doedel te maken.
  M.a.w. indien ik tegen Doedel ben,hou ik niet van Suriname!Vind je niet dat je nu te ver gaat?
  En voor jouw informatie:”Ik ben geen nationalist of chauvinist,ik ben een realist!”
  “Pier bille” voor jouw tegenstander is animaal,abject, infaam en beneden alle niveaus!


  Maak melding

 18. Doedel heeft geen strafbaar feit gepleegd en kon daarom ook niet naar de gevangenis.
  Hij protesteerde op zijn manier tegen de gevestigde orde maar werd niet gehoord. In een wanhoopsdaad heeft hij zijn broek naar beneden gehaald voor de toenmalige NL gouverneur.
  Gevangen nemen kon niet, doodschieten ook niet, dussss….. OPSLUITEN, DROGEREN, ELECTROSHOCKS toedienen en hem langzaam maar zeker gek maken om een tergend langzame dood te sterven….Mac Murphy: one flew over the cuckoo’s nest!
  Door Schaamte heeft zijn familie nooit meer naar hem omgekeken. Ook zij begrepen hem waarschijnlijk niet. Een verloren leven van een heldhaftige strijder!


  Maak melding

 19. lees voor

  Arrestatie voor gelekt examen

  Rotterdam –
  Op de laatste dag van de eindexamens is een man opgepakt die mogelijk betrokken was bij de diefstal van het vwo-eindexamen Frans. Het gaat om een 22-jarige Rotterdammer, die donderdag werd gearresteerd. Onderzoek moet duidelijk maken wat zijn rol precies was.


  Maak melding

 20. Medusa, als mijn mensen door buitenlanders onheus behandeld worden en zij verzetten zich daartegen door hen te beledigen door hun ‘bille te pieren’ dan kan ik dat gedrag misschien wel afkeuren (voor zover ik kan nagaan heb ik dat nooit gedaan), maar ik zal mijn eigen mensen daarom niet afvallen ten gunste van de onderdrukkers. Eerlijk gezegd ken ik maar weinig mensen die het met deze zienswijze van mij oneens zullen zijn. Tijdens de wereldkampioenschappen staan mensen voor zo iets onbelangrijks als een voetbalwedstrijd b.v. als één man achter hun jongens, ook al spelen die een beetje vals (denk b.v. aan de goddelijke hand van Maradona). Jij als Surinamer ‘kraakt’ niet voor een Surinaamse held die opkwam tegen het onrecht zijn eigen mensen aangedaan, omdat hij de ‘tegenstander’, die in alle opzichten vals speelde, (zij hadden rechten, wij niet) beledigd heeft. Dat is in mijn ogen niet realistisch maar eerder verraad.


  Maak melding

 21. Dat ding over die bille zal wel niet gepast zijn geweest,maar L.Doedel werd zoooo op de kast gejaagd dat hij niet anders kon.Hier in Nederland heb ik gezien dat blanke jongeren hun bille hebben gepierd voor de politie,zij werden niet opgepakt en hun verdere leven in een gesticht geplaatst.
  L.Doedel was een verwoede strijder voor de arbeiders,C.Daal niet die was meer NPS gericht maw,politieke partijen en vakbonden kunnen en mogen nooit geen banden hebben.Toen Abaisa werd doodgeschoten in de 70er jaren,was NPS aan de macht,heeft C.Daal zich gekeerd tegen deze handeling?NEEN .
  Sommigen vergeten gemakshalve alle tering-zooi wat de NPS heeft gedaan,alle ontwikkelingshulp verdween in de zakken van de toenmalige regeringen en ja veelal onder gezag van NPS.
  Shipssss,ik dwaal af van het artikel,was niet de bedoeling,geen oude varkens(geen koeien)uit de sloot halen.


  Maak melding

 22. @henkes
  Mijn perceptie van een held is helaas een andere dan die jij hebt.
  Een held is voor mij iemand met een nobel streven die vanuit zijn ZEDELIJKE kracht en ZEDELIJKE moed zijn doel tracht te bereiken.
  Weet je wie voor mij de Surinaamse helden zijn?
  Baron,Bonie,Joli Coeur,Codjo,Mentor,Present,George Hindorie,Pa Sem die het jongetje uit de vuurzee heeft gered toen het EL AL vkliegtuig neerstortte e.v.a.

  Maar niet Doedel.
  Hij heeft voor mij (door letterlijk zijn broek voor zijn tegenstander te zakken)afgedaan als held!
  Ook ik zie hem gewoon als een ernstige psychisch gestoorde exhibitionist.
  Verder niets!


  Maak melding

 23. @marjan
  Je maakt een grote fout door:-
  1.Het zakken van hun broek van de tieners met Doedel te vergelijken.
  2.Doedel te vergelijken met Daal.

  Het is in beide gevallen awarra’s met maripa’s vergelijken.


  Maak melding

 24. Medusa, ik ben blij te lezen dat je Baron,Bonie,Joli Coeur, Codjo,Mentor en Present ondanks dat ze de bezittingen van de bakra’s schade hebben berokkend toch nog als Surinaamse helden ziet, je bent dus geen hopeloos geval zoals ik eerst dacht. Ik merk namelijk dat ik me in je vergist heb, je ‘kraakt’ niet voor bakras en tegen Surinamers. Je hebt alleen een overdreven aversie tegen mensen die hun broek uittrekken, een broek waar ze niet mee geboren zijn. Om heel veel redenen laten mensen dagelijks hun broek zakken, waarom je daar zoveel waarde aan hecht en daardoor de heldendaden/goede werken van Doedel niet meer kan zien of waarderen, is eigenlijk een beetje vreemd. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn wat ‘de broek laten zakken door Doedel’ aangaat, maar we kunnen het toch wel met elkaar eens zijn dat opkomen voor zwakkeren uit de samenleving tegen de sterkeren uit de samenleving, veel moed vereist (vooral toen in de koloniale tijd). Of niet soms? In de koloniale tijd kon je daarvoor worden doodgeschoten of jarenlang in een psychiatrische inrichting worden opgesloten en echt niet voor het laten zakken van je broek.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.