‘Centrale Bank Suriname claimt weer te veel macht’

11

PARAMARIBO, 22 mei – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, is weer op meer macht uit dan ze toekomt. Dit stelden parlementariërs tijdens de debatten over het instellen van een nationaal spaar- en stabilisatiefonds. Volgens het bijbehorende wetsvoorstel gaat de bank zowel het fonds beheren als deelnemen in de bestuursraad. Daar blijft het niet bij.

Functionarissen die CBvS aanstelt, mogen niet aansprakelijk gesteld worden. Dus ook niet als middelen uit het fonds fout worden geïnvesteerd. “Ik zeg het met hoofdletters, dit is niet acceptabel”, zei Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP). Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) was het eens: “We behoren iedereen verantwoordelijk te stellen voor zijn daden. Als mensen met zuurverdiende publieke gelden omgaan, bewust verkeerd handelen en schuldvrij weglopen, kan dat niet.”

Aan beide zijden wordt aanpassing van het wetsvoorstel verlangd. Castelen ziet het een trend worden waarbij CBvS meer invloed wil op publieke middelen. Aan de andere kant moeten functionarissen buiten schot blijven. “Dat was al het geval bij de toetreding van Suriname tot de Caribische Ontwikkelingsbank en de aanpassing van de wet Toezicht Bankwezen. ”Het is ook nog onduidelijk hoeveel controle mogelijk is op het dagelijks beheer van het fonds.

11 REACTIES

 1. We behoren iedereen verantwoordelijk te stellen voor zijn daden, dames en heren srananman brada nanga sisa deze woorden komen uit de mond van iemand die voorstanders is van een amnestiewet voor de meest bloeddorstige persoon in de geschiedenis van onze republiek Suriname.


  Maak melding

 2. Goh,…als men wilt kunnen wetten snel worden door gevoerd behalve de ,….Corrupte-wet,..

  PARAMARIBO – De auteursrechtenwet uit 1913 zal versneld door het parlement worden aangepast, om de samenleving eindelijk te verlossen van Sasur. Een speciale commissie van coalitieparlementariers is met dit doel in het leven geroepen. “Voorzitter Jenny Simons van De Nationale Assemblee (DNA) heeft gezegd dat er juristen worden aangetrokken om voorbereid de zaak aan te pakken”, volgens Marinus Bee (ABOP).

  De volksvertegenwoordiger voegt eraan toe dat minister Edward Belfort van Justitie en Politie (J&P) mag rekenen op volle ondersteuning van tenminste de coalitie. Ook Guno Castelen van de oppositie zegt aan de Ware Tijd dat de oplossing van het probleem in het wijzigen van de wet ligt.

  Bee en zijn collega’s willen voorkomen dat de minister van Justitie en Politie voor een tweede keer door de rechter op de vingers wordt getikt. Het is al de tweede keer dat de minister van JusPol de beschikking van Sasur intrekt.

  De eerste intrekkingsbeschikking werd door de rechter in kortgeding opgeschort, waardoor Sasur haar werkzaamheden kon hervatten. Ook nu vrezen critici dat de intrekkingsbeschikking geen stand houdt.Minister Belfort zegt aan de Ware Tijd zich gesteund te voelen door het parlement en de samenleving. Hij gaat door met stappen tegen Sasur.


  Maak melding

 3. Waarom denken de beleidsmakers in Sur dat een ieder ander dommer is dan zij zelf zijn.
  Ik vraag me altijd weer af: Wanneer gaat het moment aanbreken dat men nu eindelijk in landsbelang gaat denken en handelen ipv eigen belang.
  Ik beken: in 1980 ben ik vurig voorstaander geweest van de staatsgreep. Was nl ook dicht bij de groep en heb de oorspronkelijke beweegreden voor het plegen van de coupe van dichtbij mogen meemaken. Ik dacht dat eindelijk de corruptie van de zittende oude politiek zou eindigen en dat er eindelijk vanuit het landsbelang zou worden gehandeld. Maar al gauw heb ik ook moeten toegeven dat de oorspronkelijke insteek geen stand heeft gehouden. Integendeel. Het werd van kwaad tot erg.
  Het plukken gaat gewoon door. Sterker nog het is erger geworden. De oude groep is nog immer aanwezig en deze is nu uitgebreid met een nwe lichting.
  Zien doen laat doen. Wat de ander kan kan ik beter is het algemene motto in geliefd Suriname. Maar dan beter in negatieve zin. En niet negatief voor de belanghebbende, maar voor:
  * die arme landbouwer die zich drie keer in het rond werkt om te overleven,
  * voor die moeder die er alleen voorstaat om de kinderen op het rechte pad te houden terwijl de ” leiders” openlijk laten zien aan de jongeren dat stelen en dealen loont,
  * voor die onderwijzer die iedere dag op school haar best moet doen om met in een gammel gebouw met gammel meubilair en zeer gedateerde schoolboeken de kinderen moet voorbereiden op een maatschappij die volledig de kluts kwijt is
  * voor die mensen die al jaren de deur plat lopen van domeinen om eindelijk de titel te krijgen voor het lapje grond waar ze zijn geboren en groot geworden, zodat ze daar een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. In eerlijk is men meestal wel bereid er iets voor te betalen. Maar ze worden door de zittende macht met hun neus op de feiten gedrukt. Terwijl ze al jaren aan de lijn worden gehouden krijgen anderen via de achterdeur lappen grond toegewezen. Je kan er alleen maar verdrietig van worden.
  * etc etc
  Ik ben verdrietig.


  Maak melding

 4. Waar bestaat de samenleving uit volgens Belfort?Deze bestaat echt niet uit alleen blinden en gevoelozen.Een groot deel van de samenleving nml; de arme ndp aanhang heeft geen enkel benul van wat Sasur is en doet.Waar dit deel van de samenleving zich zorgen over maakt is hoe zij brood op de plank krijgen om zichzelf en hun kinderen te voeden Dit arm ndp deel van de samenleving heeft dus niets met Sasur.Dit arm deel van de ndp heeft meer last van de regering en de coalitie.Waarom wordt dit deel van de samenleving nu niet gesteund door mn.de coalitie en ministers in deze moelijke dgn van wateroverlast.Er zijn tot dusver naar 2(djoeka) ministers van het binnenland langs geweest en de ene zegt,omdat ik vanuit dit gebied kom ben ik hier.Waar is die zaka-zaka van OW.Waar is DiDiBrie in deze deze AAP is toch vaker in het binnenland dan in Paramaribo.Hoe lang wacht de ndpaanhang met natte voeten op deze lebas.Mijn part mogen ze stikken denkt de grootste loba DiDiBrie diep in zijn hart.Oeng los ding tra probleem op Sasur na later zaak.Ondersteunen elkaar in andere zaken oeng zaka-zaka.odi odi.
  Glenny.


  Maak melding

 5. Correctie:
  In eerlijk is men meestal wel bereid er iets voor te betalen.
  Moet zijn:
  Ik denk dat men meestal wel bereid er iets voor te betalen


  Maak melding

 6. Suriname is verworden tot het land van de wettenlozen!!!!
  Eerder heeft de rechter bepaald dat Sasur in het gelijk staat en dat ze niet crimineel bezig zijn en die vonnis moest eerbiedigd worden !
  Nu heb je de meelopers van de ndp die nadeel ondervinden van deze rechterlijke uitspraak en geen winsten meer kunnen maken van hun illegale praktijken.
  Dus hebben ze de’hulp’ ingeroepen van de crimineel belfort die geen respekt heeft voor de rechterlijke macht in Suriname!
  Nu hij denkt dat hij schotvrij kan gaan na de moord op 4 ongewapende mannen wordt hij steeds gevaarlijker. Nu voelt hij zich oppermachtig en denkt hij dat hij eigenhandig het vonnis uitgesproken door de rechterlijke macht kan vernietigen en zijn eigen vonnis en wet zal doen gelden!
  Mijn God, als je in dit land zaken gedaan wilt krijgen onderhands dan klop je aan bij belfort ,en als belfort vindt dat hij dwarsgezeten wordt of dat de Wet hem in de weg staat roept hij de ‘hulp’ in van zijn baasje bouta. Sinds zijn Amnestie is baasje voor niets en niemand meer bang. Hij maakt zijn eigen wetten ,veranderd het Grondwet ,vaardigd decreten uit en geen 1 rechter die hem stoppen kan. Echt nu zie je het …de rechters in Suriname staan machteloos tegenover bouta!. De rechters moeten in opstand komen en belfort en bende stoppen hun gezag verder te ondermijnen. Zij zijn alleen bevoegd vonnissen uit te spreken en niet belfort en consorten!
  Als burger van het land moet belfort zich houden aan de uitspraak van de rechter!!!
  Wij leven nu officieel in NDP LAND!!
  God helpe ons!!


  Maak melding

 7. Dus mensen het is zover,
  als je een zaak hebt lopen tegen een ander en als je weet dat je die zaak zal verliezen omdat je bewust bent van het feit dat je een zaak niet kan winnen ook niet met fraude , dan klop je aan bij belfort. Je tekent een contract voor hem op papier dat je voor de ndp gaat stemmen bij de vogende verkiezing en dan heb jij je zaak gewonnen. Of je stapt binnen bij het Ocer gebouw en je zaak is ‘geregeld’.Belfort gaat diezelfde contract gebruiken om je te blackmailen in 2015 en huiverend en bibberend stem je dan voor de moordenaarsclubje!Dus geen uitweg meer voor jouw,je lot ligt dan in handen van de duivel belfort!!
  Voor amnestie en ‘rechterlijke’ zaken ben je welkom bij het Belfort minister van ALGEMENEN AMNESTIE ZAKEN EN WINNEN VAN EEN ZAAK MIDDELS CORRUPTIE EN MANIPULATIE,het hoofdkantoor van belfort belast met deze ministerie is OCER.Meldt je aan voor bovendien ook nog een gratis hapje en drankje,niet allemaal tegelijk..aub!!!


  Maak melding

 8. CORRUPTE DICTATUUR, niet meer en niet minder.
  Alle onderwerpen op WKN draaien op hetzelfde uit.
  Linksom of rechtsom, kom je steeds tot dezelfde conclusie
  CORRUPTE DICTATUUR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 9. =Bouterse en zijn mannetjes hebben al Amnestie gekregen en nu dit??

  -Dit betekent dat als deze gasten het geld opmaken zij gewoon vrij mogen lopen zonder dat zij zich schuldig hoeven maken van corruptie en fraude.

  =Een stelletje hopeloze mensen die het land besturen en dan nog voor ze gaan stemmen.BAH

  ==Corruptie wordt beloond in Suriname/////


  Maak melding

 10. Het leeg roven van Suriname gaat rustig door,..

  donderdag, 23 mei 2013 05:47

  PARAMARIBO – Radjkoemar Randjietsingh (NF/VHP), Sheilendra Girjasingh (NF/VHP), Chandrikapersad Santokhi (NF/ VHP), Asiskumar Gajadien (NF/VHP), Mahinder Jogie (NF/VHP), Mahinder Rathipal (NF/VHP), Guno Castelen (NF/SPA), Winston Jessurun NF/DA’91), Ruth Wijdenbosch (NF/NPS), Arthur Tjin-A-Tsoi (NF/NPS) en Ronny Asabina (BEP) hebben alarm …

  geslagen over de verontrustende daling van Suriname’s goudvoorraad bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met 10.000 troy ounce, van 76.000 troy ounce in maart 2013 naar 66.000 troy ounce in april 2013. Noch de regering, noch de CBvS zou daarover een verklaring hebben gegeven aan de bevolking.

  De oppositieleden wensen van president Desiré Bouterse te vernemen, hoe het komt dat de monetaire reserve omgerekend met circa US$ 140 miljoen omlaag is gegaan, dit alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar. De brief waarin de volksvertegenwoordigers hun bezorgdheid uiten, is gericht aan Bouterse en voorzitter Jennifer Geerlings – Simons van De Nationale Assemblée (DNA).

  De briefschrijvers wijzen er ook op, dat zowel de regering, de CBvS als het IMF en de parlementaire coalitie aan het volk van Suriname hebben duidelijk gemaakt, dat de economische vooruitzichten van het land redelijk zijn. Bovendien samen met die boodschap, ook financiële rust gegarandeerd aan de gemeenschap. Nu willen de parlementariërs van de oppositie van de autoriteiten weten, welke bestemming is gegeven aan de vrijgekomen middelen en wat het vervolgbeleid ter zake zal zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.