Buma/Stemra wacht nog op Surinaamse royalty’s

21

PARAMARIBO/HOOFDDORP, 22 mei – Buma/Stemra heeft nog nooit een cent aan royalty’s ontvangen uit Suriname. Dit was eerder al wereldkundig gemaakt door een Surinaams-Nederlandse uitgeefster. Maar nu meldt de Nederlandse auteursrechtenwaakhond het zelf. De Surinaamse counterpart Sasur int intussen wel namens Buma/Stemra.

Dat gaat door via de claims en contracten die Surinaamse media en showpromotors onder de neus gedrukt krijgen. “Er is wel gevraagd om uitbetaling. Maar we kregen als antwoord dat de kosten voor de baten uitgingen”, zegt Bas Erlings, woordvoerder van Stemra, tegenover de Ware Tijd. De twee organisaties hebben al enkele jaren onderling contact. De kritiek op Sasur is vooral dat er geld gehaald wordt bij de gebruikers van muziek, maar niet wordt uitgekeerd.

Hoewel menige ondernemer al toegaf aan de druk en betaalde, is nog geen enkele artiest er rijker van geworden. Toch is namens hen betaling geëist. De aanpak van Sasur is voor Buma/Stemra een totaal aparte ervaring. “Met een groot aantal auteursrechtenorganisaties in andere landen zijn er wel overeenkomsten die aangeven dat indien ze geld incasseren voor onze artiesten, zij dat doorbetalen”, aldus Erlings.

21 REACTIES

 1. Pokuman.
  Ai boi…dom dom dom! maar ja ik geef nu ook een reactie bij een krant die ook niet objectief is. Das ook dom. Ik hoop wel dat ik mense hun ogen opé kan maken’. Wij surinamers kopieren maar de boel…tis toch raar dat je een cd uitbrengt en dat je die in een winkel aantreft. De winkelier op zijn beurt rustig op los kopieert en jou product maar verkoopt. Het is toch raar dat je een compositie heb uitgebracht en dat je dan merkt dat een ieder dit gewoon uitvoert op cd uitbrengt en daar doekoe mee maakt zonder jou toestemming. Hoeveel surinaamse muzikanten overkomt het nou niet dat hun muziekl ten hore wordt gebracht op allerlei festiviteiten en zij daar nooit ene cent van hebben ontvangen. Daarom komen sur. muzikanten niet vooruit. het geld van hun producten verdwijnt in zakken van zg grote orga’s. En BUMA is laf. Zij laten hun vennoot vallen als baksteen. Natuurlijk zien ze geen cent!! omdat men in SUR weigert ene cent te betalen! Wat me echt tegenvalt is dat musici en artiesten anti SAsur zijn terwijl deze organisatie juist voor hun is. De wet autuersrechten is niet verzonnen het bestaat echt!! verdiep je daar in voor dat je domme dingen roept! en vergeet niet dat Sasur een vijand heeft dat heet de MEDIA en die is niet misselijk!! zij hitsen de boel op!!. SASUR moet doorgaan en die radiomakers en organisatoren moeten betalen en NU!! en vooral die ORGA mangs!! betalen als de sodemieter!


  Maak melding

 2. Een ding is zeker: Sasur heeft een factuur aan Brunswijk gegeven en die heeft toegezegd te gaan betalen. Dit uitgebreid in de pers geweest met mooie foto’s. En Brunswijk is een man die handelt naar de wet dus heeft hij ook de factuur inmiddels voldaan. Daarvan mag Sasur 30% houden ter dekking van al hun kosten (incl loon etc) en 70% gaat naar de organisaties zoals Buma Stemra.
  Zie het probleem niet. Ramlal is iemand (zo zegt hij zelf) die helemaal schone handen heeft. Dus er is geld dus gaat hij ook netjes afdragen.
  Kan Buma Stemra niet een proces beginnen in Suriname tegen Sasur vanwege het niet nakomen van de overeenkomst. En als Sasur dan ook nog bij de rechter komt met argument te hoge kosten, dan maar dit onderbouwd door een onafhankelijk accountants bureau laten doen.
  Dit is echt smullen geblazen. Wat we hier zien is namelijk Suriname op zijn best. Niemand stoort zich aan wat voor wet of instituut. Lekker de boel bij elkaar liegen, harder schreeuwen dan de ander en zo af en toe links en recht wat geld toeschuiven. Succes gegarandeerd voor het leven in Su.


  Maak melding

 3. Hahahaaaaa…en kijk welk gedeelte van het parlement zich gaat bemoeien met de zaak Sasur!
  Precies de COALITIE ja juist,zij die zich aan noch wet of regels storen. Zij die de bouta amnestie mogenlijk gemaakt hebben,want zie je als baas zou verdwijnen achter de tralies raakt de rest van de ndp familie gehandicapt. Dus ten koste van alles moest voorkomen worden dat baasje in de cel zou belanden dus gezorgd werd door deze gasten dat het rechterlijke gebeuren verlamd werd,en hun eigen corrupte wetten en decreten tot stand werden gebracht.Nu deze ndp geboeften ervaring hebben opgedaan met de bouta amnestie ding nemen ze automatisch aan dat zij alles gedaan kunnen krijgen en de rechters moeten aan de zijlijn staan en zwijgend toekijken als stomme toeschouwers!!


  Maak melding

 4. Ray

  Hahahaaaaa…en kijk welk gedeelte van het parlement zich gaat bemoeien met de zaak Sasur!
  Precies de COALITIE ja juist,zij die zich aan noch wet of regels storen. Zij die de bouta amnestie mogenlijk gemaakt hebben,want zie je als baas zou verdwijnen achter de tralies raakt de rest van de ndp familie gehandicapt. Dus ten koste van alles moest voorkomen worden dat baasje in de cel zou belanden dus gezorgd werd door deze gasten dat het rechterlijke gebeuren verlamd werd,en hun eigen corrupte wetten en decreten tot stand werden gebracht.Nu deze ndp geboeften ervaring hebben opgedaan met de bouta amnestie ding nemen ze automatisch aan dat zij alles gedaan kunnen krijgen en de rechters moeten aan de zijlijn staan en zwijgend toekijken als stomme toeschouwers!!
  eh ju mpp, men kan duidelijk zien dat je geen @# te dun hebt. op alles zit je een onbenullig iets te posten. have a f%^king life


  Maak melding

 5. alleen heb aub medelijden met dat ziek ding ray, wat moet dat stuk onbenul anders dan zijn braaksel hier uitwerpen. “have a f%^king life” is dus niet van toepassing, ‘buy a rope’ lijkt meer voor de hand.


  Maak melding

 6. @Alleen

  Als jij geen reakties te schrijven heb of niet weet hoe het te schrijven , blijf dan aub weg!!!
  En o,ja je mag bij alle postings van mij minnetjes plaatsen ,je hoeft je niet te haasten,want zoals jij het niet weet zal dat niks aan de situatie veranderen en jouw baasje en zijn partij samen met jouw zal voor altijd Surinaams MOST CORRUPTE EN MOORDENAARS PARTIJ NO 1 ZIJN OP DE LIJST!!!


  Maak melding

 7. @Afu ede

  Afu ede die denkt hmmmmm…laat mij mijn soortgenoot ,de even corrupte Alleen,steun gaan verlenen om Ray te tackelen!!!
  Hallo Afu ede,Mars,gaan jullie beiden leren een reactie te plaatsen en kom niet met die emotional blackmail gedoe op me af ,BEGREPEN !!!!


  Maak melding

 8. Spannend hier hoor,

  Alleen, die de minnetjes komt plaatsen en Afu ede die de minnetjes komt weghalen bij Alleen
  Wow ,zo een teamwerk vindt je alleen maar bij de corrupte paarselingen!!!
  Net als de siamese tweeling,onafscheidelijk van mekaar!!!
  Ze steunen mekaar zelfs in CRIME gaan ze dik en dun samen!!!


  Maak melding

 9. @Afu Ede

  Ja, ja en nogmaals ja
  Heden onder deze ndp regering is het verboden de waarheid te praten ,je wordt letterlijk gestraft ervoor,
  Zie het vb van mij.
  Ik word gestraft omdat ik de waarheid praat!!
  En Afu Ede de spreekbuis van baasje bouta zegt…Ray ..JE WORDT GESTRAFT VOOR HET PRATEN VAN DE WAARHEID!!!

  @Afu Ede


  Maak melding

 10. Mensen hebben geen flauwe benul om hoeveel geld het gaat. Sasur is al met jaren lange procedures bezig om geld te innen. Dat kleine beetje van Brunsie is maar een druppel op een gloeiende plaat hoor…!!! Wat wel belangrijk is maar je niet op de radiostations hoort is het verhaal van die Tyuku’s die pokumans maar steeds moet geven aan die radiomakers om je poku een keer te draaien op de radio voor promotie!! die radio dj’s en programmamakers halen aan die illigale inkomsten de te betalen royalties voor Sasur dubbel en dwars weer binnen hoor!! maar ja daar hoor je niemand over…
  Als je het wil weten bel maar naar elk willekeurig radio station. Zeg dat je en poku gemaakt hebt en of ze het willen draaien op de radio….ha ha ha…dan ga je je horen! tuurlijk mi wan drai a poku ma wan sani de tog metre…ha ha ha
  Ai boi …jullie slapen!!Al die Sur. radiostations moeten klauwen met geld gaan betalen aan Sasur en iedereen dokt. No wan man wan pai..Ondanks dat de rechter dat beslist heeft. Ze hebben er lak aan !! Ze houden zich niet aan de wet en gaan nu via het parlement spelen. Ik zeg allemaal betalen! en direct!. Dan kan Sasur overgaan tot betalingen en dan mi kan finie wan sani tu…!!!!


  Maak melding

 11. Als Sasur geen overdrachten doet zonder haar boeken open te stellen, dan heeft zij wel een probleem. Ramlal hangt zelf een strafrechtelijke vervolging boven het hoofd indien hij geen verklaring heeft voor de besteding van de ontvangen gelden. Hem zou oplichting dan wel verduistering kunnen worden verweten.


  Maak melding

 12. @Plato

  Hoezo?!!
  Maakt Primlal geen kans op AMNESTIE omdat hij geen NDPer is ?!!!!
  Is corruptie alleen bestemd voor de ndp killers en ndp corruptelingen??!!!
  Bestaat de mogenlijkheid dan niet om de grondwet even aan te passen zoals bij bouta de killer hetgeval is geweest?!
  Kan de strafzaak te Boxel plaatsvinden en Primlal hoeft niet voor de rechter te verschijnen,zoals met bouta het geval is geweest!!
  Primlal moet volgens jouw terecht staan voor verduistering en..maar bouta moet terechtstaan voor de moord op 15 burgers!!
  Hoeveel moorden moet bouta plegen om dan berecht te worden?!!..100, 200…


  Maak melding

 13. @Beste Ray
  Ik heb niets tegen Ramlal en Sasur. Ik stel alleen de feiten vast en de mogelijke gevolgen daarvan. Amnestie is hier niet aan de orde, beste Ray. Dat is voor daders die strafbare feiten tegen het gezag hebben gepleegd. Dus laten we de zaken uit elkaar houden wat anders gaan we ‘appels met peren’ vergelijken.
  Terug naar Sasur:
  Indien er calamiteiten of onregelmatigheden in de boekhouding van Sasur worden ontdekt, dan heeft de bestuurder van de Sasur wel een probleem. Het is goed mogelijk dat deze bestuurder een gemotiveerd en gedocumenteerd dossier heeft waaruit zijn gelijk blijkt. Dan is er weinig aan de hand. De bal ligt dus bij Ramlal en het bestuur.


  Maak melding

 14. @Plato
  De man die in februari 2002 een granaat wierp in de tuin van de Nederlandse ambassadeur heeft na negen jaar gevangenisstraf gratie gekregen van president Desi Bouterse. Dat bevestigt Eugene van der San, directeur van Bouterses kabinet, tegenover De Ware Tijd.

  Opmerkelijk detail: de 27-jarige ex-gedetineerde, die niet alleen voor het werpen van de granaat een gevangenisstraf van vijftien jaar moest uitzitten, maar ook wegens doodslag op een Chinese winkelier, is Romano Meriba, een pleegzoon van president Bouterse. “Maar dat heeft niks met het besluit te maken. De gratie is verleend op basis van sterke, juridische argumenten. Al in 2005 tekende de man hoger beroep tegen het vonnis. Dat verzoek is binnen de redelijke termijn nooit afgehandeld, waardoor hij in aanmerking is gekomen voor een collectieve gratieverlening”, zegt Van der San.

  De Nederlandse ambassade wil tegenover De Wereldomroep niet reageren op het besluit van Bouterse. “Wij hebben dit, net als iedereen, donderdagochtend vernomen in de Surinaamse media. Verder geen commentaar”, meldt een woordvoerder.

  Gefronste wenkbrauwen
  Uit verschillende hoeken klinkt intussen kritiek. Zo noemt oppositielid Chandrikapersad Santokhi (VHP), voormalig minister van Justitie en Politie, het ‘een beslissing die onder Venetiaan nooit zou zijn genomen’. “Personen die anderen van het leven hebben beroofd, verdienen geen gratie.” Enkele anonieme strafrechtadvocaten zeggen in De Ware Tijd dat de zaak ‘hun wenkbrauwen doet fronsen’. “Wij zouden wel eens willen weten op basis van welk voorbereidend werk de president die beslissing heeft genomen. De strafmaat is niet zomaar opgelegd, die kun je pas na zorgvuldige afweging opheffen.”

  Niet alleen in 2002 zijn Nederlandse diplomaten in Suriname het doelwit geweest van gewapend geweld. In januari 1999 werden enkele ruiten van de ambassade kapotgeschoten. Volgens de politie pleegde de schutter toen een ‘wanhoopsdaad’, omdat hem een visum was geweigerd. In november 1997 werden twee schoten gelost op alweer de residentie van de ambassadeur. In oktober 2001 werd de ambassade ontruimd na een telefonische bommelding.

  Bij de granaataanslag in 2002 vielen geen gewonden en was er enkel sprake van ‘geringe materiële schade’. De woning van de ambassadeur was doelwit voor Meriba omdat personeel van de Nederlandse ambassade een paar dagen eerder een andere roofoverval had kunnen verhinderen. Bouterses pleegzoon had het toen gemunt op de inzittenden van een personenauto die op de weg van Zanderij naar Paramaribo reed. Ambassadepersoneel dat toen per toeval achter de wagen van het bedoelde slachtoffer reed, kon de overval verhinderen. Om wraak te nemen werd een granaat in de tuin van de ambassadeur gegooid.

  Nu, Plato,
  Is die AMNESTIE van Meriba de crimineel en granaat werper gerechtvaardigd hier?!!
  Mijn vraag eerder is alleen bedoeld om te weten of in Suriname Amnestie bedoeld is voor speciale mensen alleen,dus voor de ndp criminelen,dino en Meriba.


  Maak melding

 15. @Beste Ray, wij wijken af van het onderwerp waar het over gaat, maar indien u het heeft over Amnestie en de wijze waarop dat is verleend, deel ik uw mening.

  Als u mijn vorige colums hebt gelezen, zijn we wel op één lijn.

  Groet

  Plato


  Maak melding

 16. je hebt een lied gemaakt je kan het al voor 5srd kopen op straat ,waterkant ik ben laast geweest heb cd gekocht kopie sari tori zo verdiend de artiesten toch niets kijk naar de film toneel stukken 5srd whaaaaaaa suriname in uit verkoop


  Maak melding

 17. “Buma/Stemra wacht nog op Surinaamse royalty’s”

  Jullie gaan nog lang wachten, het was nooit de bedoeling dat royalty’s zou worden uitbetaald, hoe heet die man van sasur ook alweer???????


  Maak melding

 18. Iedereen neemt Sasur kwalijk en de heer Ramlal. Prima.
  Maar het toezichthoudend orgaan die is ingesteld door het Ministerie van Justitie, heeft nooit één poot uitgetrokken om Sasur tot orde te roepen of in elk geval aan de bel te trekken. Belfor’s besluit tot intrekking van de vergunning zal dan bij de bestuursrechter geen stand houden. Deze zal wegens onzorgvuldigheid kunnen worden vernietigd.

  Wie heeft hierover een andere mening???

  Plato


  Maak melding

 19. Het lijkt alsof Pokuman, die zeer waarschijnlijk helemaal geen pokuman is, hier een charmeoffensief pleegt voor Prim de dief. Snap het dan..de organisatie Sasur heeft jaren lang geld geind namens artiesten en heeft het ten eigen bate gebruikt, dat is stelen! De man misbruikt een honderd jaar oude wet om zichzelf te verrijken. Het gaat hem echt niet om de pokumans anders had hij wel een Vitz of een OPA aangeschaft ipv een dikke car voor zichzelf en een voor zijn vrouw. Hij geeft in een radiouitzending aan dat zijn salaris, die hij uit de opbrengsten van Sasur betaald vergeleken kan worden met die van een departements directeur, ook zijn vrouw heeft natuurlijk een gelijksoortig salaris. Toch heeft de man een on en minvermogen dokterskaart!! Over ethiek gesproken. Wat mij verder ook erg stoort is dat dhr Gerlings met die boef mee gaat en hem nog verdedigd ook. Als er een is die beter zou moeten weten is hij het wel, waarschijnlijk legt het hem ook geen windeieren… dan nog even dit, Afu sensie maak je niet druk, dit forum is al een hele tijd de playground van een stel geestes zieken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.