Inheemsen zijn stropers schildpadeieren zat

20

PARAMARIBO, 21 mei – Inheemse gemeenschappen in Marowijne zijn de stropers in hun leefgebied zat. Er zijn ongeveer tien mannen geïdentificeerd die er een gewoonte van maken de nesten van zeeschildpadden open te breken. Daar worden per keer duizenden eieren mee weg gedragen. Dit soort misdaad reikt verder dan alleen maar de natuurlijke gevolgen.

Op den duur zullen er immers geen zeeschildpadden meer zijn om naar de legstranden in Suriname te trekken. Maar wat de Inheemsen ook steekt, is de slechte naam die zij over houden. Bewoners van Galibi en andere gemeenschappen worden nu al uitgemaakt voor milieuaanranders. Toch is het maar een kleine groep die tekeer gaat als een olifant in een porseleinen winkel. “Je ziet ze elke dag, maar we moeten ze nog zien te pakken”, zegt jachtopziener Roy Ho Tsoi tegenover de Times of Suriname.

De jachtwetgeving is al enkele jaren verscherpt om het stropen aan te pakken. Wie gevat wordt mag rekenen op een boete van tienduizend Surinaamse dollar (ongeveer tweeduizend euro). Toch houdt het stropen aan. De eieren worden door delen van de samenleving als ware delicatesse ervaren. De vraag is er dan ook naar. De Inheemsen hebben er in elk geval de buik vol van. Samen met de jachtopzieners en de politie wordt nu scherper opgelet.

[Archieffoto: Groene zeeschildpad legt haar eieren]


20 REACTIES

 1. Welke Inheemsen hebben er nu eigenlijk de buik vol van … (oh ja, deze eieren zijn een delicatesse).

  Het zijn deze zelfde mensen die hun eigen milieu aanranden.

  Dit doet mij denken aan de Binnenlandbewoners die hun eigen milieu vergiftigen t.b.v. het zoeken van goud.

  De Volksvertegenwoordigers en lokale bewoners van deze groepen mensen moeten maar eens hun eigen volk aanspreken op deze milieu-verwoestende gedragingen.


  Maak melding

 2. 21 mei 2013

  @James Marshall,

  Je hebt volkomen gelijk.

  Ik neem Galibi als voorbeeld.
  Wil je vanuit het strand van Galibi met de eieren naar Paramaribo, dan moet je zeker langs het dorp van Galibi. De boten meren ook daar aan en vandaar naar Korneliskondre of Marijkedorp of Albina.Uiteindelijk bereiken deze eieren de markt in Paramaribo.

  Uit informatie weet ik, dat leden uit het dorp van Galibi vaak samen met individuen uit Commewijne deze stroperijen organiseren.Dorpsbewoners van Galibi zien dat, weten dat en verdienen daar flink aan.

  Opvallend is dat de jachtopzieners deze lui elke dag zien, maar kunnen deze stropers niet pakken. Wie houdt wie voor de gek?
  Srika


  Maak melding

 3. Waarvoor hebben wij een leger?
  waarom een dienstplicht??
  Waarom Fajablo?
  waarom CTU???
  Om DDB en zijn Familie te beschermen, en om de bevolking angst aan te jagen.


  Maak melding

 4. Schildpadeieren, daar wordt je toch geil van? Sommigen krijgen er een geldlust van, maar dat even terzijde.

  Hogere boetes helpen niet. Wat dan wel?


  Maak melding

 5. Nou @Srika…
  …wat geografie: Corneliskondre ligt in de buurt van Donderskamp aan de Wayombo-rivier!!

  En @GMAP…
  …waarvoor zoveel ‘geweld’ hierbij?
  In het recente verleden (je weet wel: de Binnenlandse Oorlog) heeft Galibi e.o.(!) genoeg te stellen gehad met militaire (en aan hen gelieerde) troepen!!

  Te gelijke tijd even wat recht zetten:
  Een aantal weken geleden was er in de media sprake van de arrestatie van een notoire eieren-stroper uit Galibi.
  Het ging daarbij om de 39 jarige O. K. (met zijn zoon) uit Christiaankondre…
  Deze Orson K. komt echter uit het buurdorp LANGAMANKONDRE; en hij is een broer van het dorpshoofd aldaar, die op zijn beurt óók (NDP)Nationaal Assemblee-lid is.
  Dus vast wel wat mogelijkheden om effectief op te treden (indien gewenst)!


  Maak melding

 6. @Engel!, bedankt voor jou geografische antwoord.

  -Van Albina naar Galibi is ongeveer twee uren varen met de boot.

  @Srika, ik weet niet van waar je met die informatie komt, maar een ding weet ik zeker en dat is het feit dat de indianen de eieren niet zomaar wegsluizen. Het gaat om een stel criminelen.

  =Ik hoop dat de daders goed aangepakt worden voordat deze beschermde dieren er niet meer bestaan.


  Maak melding

 7. Laat we het maar allemaal kaal plukken. Maakt toch geen moer uit. We lappen alles aan onze laars en langleve de vrijbuiters. We doen wat we willen en wanneer we willen. Doen ze bij de machthebbers toch ook. Zien doen laat doen.


  Maak melding

 8. Zoals bij het rijden zonder een rijbewijs met een aanrijding met dodelijke afloop,moord en doodslag is en zonder een Port de Arme je met een geweer iemand doodschiet,moet ook bij dit misdrijf met zwaarde straffen worden gegeven,anders zal het blijven herhalen en heeft Su dan weer iets als attractie voor de toerisme de mist zien opgaan,.De min van JusPol als deskundig dan aan zet,of weet of kan hij niet handelen.


  Maak melding

 9. 22 mei 2013

  @Engel,

  Gelijk heb je en bedankt voor de correctie. Een moment van onzorgvuldigheid en je verward de namen.Het moet Christiaankondre zijn.

  @Ira,

  Het probleem van het stropen van eieren is al meer dan 25 jaren gaande.In de jaren 90, vorige eeuw, zat ik zelf in een werkcommissie om een oplossing te zoeken voor dit probleem.

  Er kwam eerst een algeheel verbod op het rapen en verkopen van de eieren door de Inheemsen, van dat gebied. Maar door protest uit deze groep, brachten het rapen van eieren als een deel van hun cultuur en eetgewoonte naar voren, mochten zij van de overheid(Stinasu/LBB) een bepaald aantal eieren, dus voor eigen gebruik, rapen. Helaas!!!

  Hoe ik aan mijn info kom?

  Overal heb je srikas wonen.En als grote Srika denk ik een goede netwerk te hebben waar ik mijn info vandaan kan halen. Tevens heb ik op dit forum vaker gezegd ook actief te zijn geweest bij LBB. Andere typen srikas en vrienden heb ik ook nog daar zitten. Met de moderne technologie ben ik maar 8 seconden van hun verwijderd.
  Dus…..!

  Opmerking: Ik hoor niets meer van de Inheemse delegatie, hier in Nederland.Hoe prachtig zou het zijn, om met deze groep en ontspannen gesprek te hebben over hun zienswijze t.a.v. de rechten op de grond in het binnenland van Suriname.
  Srika


  Maak melding

 10. Het stropen en de smokkel zullen nooit stoppen want de business is lucratief. Net als coke zal dat blijven doorgaan.
  De enige oplossing is om drastische straffen in te voeren, ook voor de kopers. De koper echt bijvoorbeeld srd. 1000,= per ei dat op hem gevonden wordt laten betalen, of hechtenis. Daarbij meteen de namen publiceren. Lijkt hard, maar zachte handen maken stinkende wonden, nietwaar?


  Maak melding

 11. GMAP
  Waarvoor hebben wij een leger?
  waarom een dienstplicht??
  Waarom Fajablo?
  waarom CTU???
  Om DDB en zijn Familie te beschermen, en om de bevolking angst aan te jagen.
  =
  Waar het hart vol van zit. Moet er perse buitenproportioneel geweld worden toegepast naar analogie van die vuile oorlog van 21 juli 1986 tot 1992, welke jullie als antwoord hadden op 08 December 1982?


  Maak melding

 12. Die gasten roven 100’erden eieren van onze aitkanti schildpadden. Als wij bij die klootzakken slechts 2(twee) weghalen is Galibi in last.


  Maak melding

 13. Betse mensen

  Als ALI BOUTHA en de veertig rovers( ook stropers/politieke-aanranders)de afspiegeling zijn van de samenleving moet men het die stropers niet kwalijk nemen.

  In het Surinaams parlement is het hele jaar door de jacht geopend op het geld van de belastingbetalers.

  Ze vullen hun zakken in het Surinaams parlement,is ook een delicates ,een Surinaamse specialiteit.A Sweetie So !!!!

  En die stropers, yapyapi si yapyapi du .

  ALI


  Maak melding

 14. OK! @Srika…
  …die plekjes ken(de) ik nog uit ‘die goeie ouwe tijd’!!

  Wat betreft de VIDS-delegatie (naar ik meen, vertrekken die vandaag weer): zo’n redelijk lang verblijf in Holland wordt waarschijnlijk niet goed genoeg uitgebuit.
  En vermoed dat men te veel in de buurt van Leiden is blijven hangen (zéker wat gemiste kansen…)!
  Ik heb direct aan het begin van het bezoek ’n paar keer contact gehad met de voorzitster van Stichting Weyu.
  Om de heer Ricardo Pané (Christiaankondre), die we al vrij lang kennen, te vragen contact met ons op te nemen (trouwens, daar was deze posting over het stropen van eieren zeker ter sprake gekomen)!
  Maar om meerdere redenen is ’t jammer, dat we niets vernomen hebben.

  P.s. In 2007 ben ik door de piaay ‘oom’ Michel Nasja (Langamankondre) op traditionele wijze behandelt (reuma).
  (Ik loop weer als een kievit…).


  Maak melding

 15. @Engel!
  P.s. In 2007 ben ik door de piaay ‘oom’ Michel Nasja (Langamankondre) op traditionele wijze behandelt (reuma).
  (Ik loop weer als een kievit…).

  Echt waar?
  Deze piaay ‘oom’ Michel Nasja (te Langamankondre) kan dus quintiljardair worden!


  Maak melding

 16. Sommigen mogen wel lopen als een kievit, maar maar l*llen als een kip zonder kop.

  En ik zal informeren als het kan dat reuma ook de vernauwde hersencellen kan aantasten en of verkrampen, want die indruk krijg ik wel.

  Daar is geen voodoopriester of bonumang of lukumang,die daar iets aan veranderen kan.

  Misschien is er nog hoop bij een toverdokter uit Timboektoe……

  Have a nice day…..


  Maak melding

 17. 22 mei 2013

  Heel jammer, dat deze Inheemse delegatie, althans de het Inheems Platforn Nederaland, niet een moment heeft genomen om in een ongedwongen sfeer gerichte informatie uit de eerste hand te verkrijgen. Dit bijv. t.a.v. het proces van de rechten op de grond in Suriname.

  Dit wat nu gebeurd is kan ik terugbrengen naar ongeveer drie jaren terug. Toen was Ricardo Pane(2010, voorzitter VIDS) ook al in Nederland, tezamen met enkele leden van OIS.Afspraak gemaakt voor een gesprek. Het gesprek kwam er (Wajonong Rotterdam) maar de heren waren te soppel om mee een goed gesprek te voeren.Wiskey was belangrijker!

  Twee jaren geleden was Lesley Artist ook in Nederland. Heb met hem ook een afspraak gemaakt voor een gesprek. Nooit gekomen. Je gaat naar Suriname en probeert daar een afspraak te maken. Lukt niet!!!

  Wel willen deze mensen of hun organisaties geldelijke ondersteuning uit Nederland, maar willen geen diep inhoudelijke gesprekken aangaan. Bij de Marrons gebeurt dat wel. Daarom hebben deze Marrons een voorsprong op de Inheemsen. Ze maken van alle deskundigheid gebruik om hun doel te bereiken en blijven actief in dat proces.
  Srika


  Maak melding

 18. Wat weer een negativiteit hier!!
  Reuma is letterlijk ’n slopende aandoening, en kan zeker met ‘ups & downs’ gaan: dus regelmatig de kop op steken.
  Dat ik schrijf: “lopen als een kievit” is dus een moment-opname…

  Maar de traditionele behandeling door de piaay Nasja heeft me wel degelijk door de daaropvolgende weken in Suriname geholpen( ).
  (Trouwens, in 2012 heb ik met m’n ‘dikke POOT’ te beginnen vanuit de buitenwijken van Brownsweg, in zo’n 3 uurtjes tijd de Brownsberg bestegen & gefotografeerd: de ‘mensen op de top’ zagen dit niet elke dag…)!

  En de betaling voor de behandeling??
  Dáár gaat ’t dus niet altijd om, mensen…
  (Als ‘doorsnee’ bezoeker gaat zo’n sessie niet lukken, maar door bepaalde bemiddeling/relatie wél)!
  Maar de eerste ’tegemoetkoming’ ging als vanouds aan de hand van rum & tabak…
  Het volgende bezoek een (foto)portret voor de (blije) piaay.

  En door de jaren heen zijn er koffers met schoolmaterialen gegaan voor o.a. de peuterspeelzaal van Galibi.
  Of geld voor bruggetjes tussen de twee dorps-delen, wanneer wateroverlast…
  Of ondersteuning vanwege stormschade aan enkele piakka’s + visgerei…
  Of geld voor werkkleding voor zoon, die een technische opleiding in de stad gaat volgen…
  Of wie weet nog meer…

  Maar bovenal dat onze contacten beslag kregen vanwege ons eerste bezoek (+ donaties) al lang geleden t.g.v. Stichting Alusiaka (STIDUNAL= Stichting Duurzaam Natuurbeheer Alusiaka).

  “…zijn we bij de POOT genomen??” (We waren er gelukkig zélf bij…)!

  Dus @MEDUSA en @Who cares, nóu jullie…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.