Amsterdam Zuidoost eert haar verzetshelden

10

Het comité 4/5 mei Zuidoost viert op 5 mei het eerste Bevrijdingsfestival van Zuidoost. Het festival begint met de Nationale Straatvoetbaldag aan het Anton de Komplein. Nadat de estafettelopers uit Zuidoost vanuit Wageningen met het vrijheidsvuur rond het middaguur zijn binnen gehaald en toegesproken, barst het festival los. Een keur aan artiesten en bands treedt op, waaronder Ink Warriors, Punky Donch en Apoplectic.

In samenwerking met Urban Myth en het Bijlmer Parktheater vindt om 14.00 uur voor de vijfde keer de Madurolezing plaats. Gastspreekster Gloria Wekker gaat in haar lezing in op de zwart-wit verhoudingen voor en tijdens de oorlogsjaren en Ernestine Comvalius spreekt in ditzelfde kader een column uit. Het theaterstuk ‘Kid Dynamite’ van Urban Myth heeft in het Bijlmer Parktheater haar voorpremière.

Om 16.30 uur vindt de maandelijkse Bijlmer Jazz plaats met als thema: ‘Vrijheid spreek je af’.

Belangstellenden kunnen speciaal op 5 mei vanaf 11.00 uur de tentoonstelling ‘Echte Helden’, galerij van geportretteerde verzetsstrijders, die in samenwerking met het comité 4/5 mei Zuidoost is ontstaan, in het CBK-gebouw bezoeken.

Tenslotte wordt de Bevrijdingsdag in Zuidoost afgesloten met een (besloten) vrijheidsmaaltijd.

10 REACTIES

 1. Ik zou willen dat ze al deze energie die ze stoppen in 4 en 5 mei ook stopten in 1 juli en 25 november wij moeten onze dagen vergeten en dat van hun moeten we onthouden het is altijd wel get over it het is al gebeurt wel dit is ook al gebeurt en toch willen ze het steeds doen get over it zou ik zeggen is toch maar een politiek spel.


  Maak melding

 2. @JUNIOR inderdaad 8 dec. de helden van weleer herdenken en gedenken.

  en 25 februari het begin van het einde van de democratie en de rechtstaat in Sur. gedenken en stilstaan als de zwartse bladzijde en de slachoffers herdenken.


  Maak melding

 3. Leuk wat hierboven staat, maar kan men ook wat namen vermelden wie die gasten waren, die men nu in 2013, gaat eren en herdenken, zouden denk ik, veel mensen willen weten.


  Maak melding

 4. Dat erin Nederland Surinamers zijn die de top in hun vakgebied gehaald hebben, is duidelijk.
  Een van de weinigen die in de Bijlmermeer is opgegroeid en succes heeft, is Umberto Tan. Er zullen wel hard werkende Surinamers in de hoge torenflats wonen en huurhuizen hebben en enkelen, die vooral in de laagbouw wijken koopwoningen hebben wonen. Maar de meesten zijn losers, net als hun opa en oma al waren in Suriname.
  De Bijlmermeer heeft veel losers. De prestaties van de kleinkids is ver onder de landelijke gemiddelde van scholen in Nederland sinds hun opa en oma, als kind in de jaren 70 van de vorige eeuw met de Bijlmerexpress naar Holland kwamen en daar in de torenflats in de wijk hun intrek genomen hadden. De kleinkids van hen lopen verdwaast in de Bijlmermeer in de rondte, spreken straattaal, in kleding van beroemde amerikaanse gangsterrappers en pata’s, gouden tand in hun mond en gouden ketting om hun hals en doen het vele malen slechter of niet beter dan hun grootouders zoveel tientallen jaren na de exodus uit Suriname van de vorige eeuw. Het is daar één en al ellende in de kelderboxen met deze kleinkid, hun opa, oma, vader, alleen staande moeder met kleinkids daarin de Bijlmermeer, veel gepeupel van paars. Kwakoefestival dat ze niet kunnen plannen en uitvoeren, drugsbendes die elkaar bestrijden en dood schieten. De ellende wat er zich daar allemaal in de gezinnen, werkloze alleenstaande moeder met kids, in flathuizen in de toren hoge gebouwen daar plaats vinden is met geen pen te beschrijven. Zelf peuters en baby’s zijn daar niet veilig als ze in de torenflats wonen.
  De Afrikanen, Ghanezen, Nigerianen, enz in de Bijlmermeer doen het vele malen beter dan hun Afrikaanse broeders en zusters uit de nieuwe wereld/Suriname en de Antillen.
  Veel geschreeuw en weinig wol, wat betreft de wijk Bijlmermeer eert haar verzetshelden/verzetsheldinnen.


  Maak melding

 5. @Beste mensen…

  Het gaat hier uiteraard om VERZETSHELDEN uit de Tweede Wereldoorlog (dus @Passant…)!

  En @Ferdinand Hossenbux…
  Wanneer je de geschiedenis serieus neemt, kun je wat dit aangaat natuurlijk NIET over ‘gasten’ spreken!

  Hier de namen van de verzetshelden (geboren & opgegroeid in Suriname, Indonesië en Ned. Antillen):
  * Boy Ecury
  * Rudi Jansz
  * Anda Kerkhoven
  * Anton de Kom
  * George Maduro
  * Truus Menger
  * Evie Poetiray
  en
  * Harry Frederik Voss

  Waarvan akte!!


  Maak melding

 6. Reactie op ene Engel, is het een schande opdat ik het woord gast heb gebruikt, waar maken we ons druk om, we ik dan geef een mening, trouwens volgens mij zijn er nog meer van die gasten, die genoemd moeten worden, maar goed daar ga ik niet over. De Geschiedenis neem ik zeker serieus, maar ik druk me op mijn manier uit, moet kunnen anno 2013, ja toch en grof is het zeker niet.


  Maak melding

 7. In dit rijtje namen mis ik de Rijk van Ommerens. Humphrey, Hartie, Henk en Frank zijn in Suriname geboren als zonen van Harry Johan van Ommeren (Statenlid van 1909 t/m 1923). Deze jongens hebben een belangrijke rol gespeeld in het Haagse verzet en zijn vorig jaar op 18 april geëerd met een brug in Leidschenveen. Ze hebben alle vier in het Oranjehotel vastgezeten. Frank is op de Waalsorpervlakte gedood samen met Boy Ecury (6 november 1944) en ligt in Overveen op de Erebegraafplaats. Henk is afgevoerd naar Neuengamme (april 1945) en niet meer teruggekeerd. Hartie is wat rustiger gaan leven en Humphrey was te belangrijk om te doden. Hij heeft na de oorlog ook een belangrijke rol gespeeld en is zelfs naar Suriname gegaan in de 50-er jaren.
  Waarom kent de gemiddelde Surinamer dit verhaal niet?? Google maar op Rijk van Ommeren


  Maak melding

 8. De lijst met namen van de verzetshelden bevatten diegene (8 portretten), die door de kunstenaar Herman Morssink zijn geschilderd ten gunste van de tentoonstelling ‘ECHTE HELDEN’ in CBK Zuidoost op 25 april…

  (Maar @Sjoerd Meijer… interessante geschiedenis van de familie Rijk van Ommeren)!


  Maak melding

 9. Van alle dagen die jaarlijks herdacht worden zal 30 April (Koninginnedag) ongetwijfeld het belangrijks blijven.

  Niet zozeer omdat dan de geboortedag van de koningin of koning wordt gevierd, maar meer nog omdat dan de sterfdag van hitler, feestelijk begint en eindigt.
  Dit als stille gebaar naar de joodse onderdanen toe.

  Deze datum is dus veel belangrijker dan menig een denkt en zal dus niet veranderen, ook al zou Willem Alexander dat willen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.