Conceptakkoorden met multinationals worden herzien

35

PARAMARIBO, 12 apr – De regering gaat sleutelen aan de conceptakkoorden met multinationals Iamgold en Newmont. Minister Jim Hok zei dit in het parlement. Onder meer de werkdag van twaalf uren wordt geschrapt uit het akkoord met Iamgold. Ook met de exclusieve zone (‘area of interest’) wordt afgerekend. De oppositie is nog niet tevreden.

Volgens Radjkoemar Randjitsingh hapert er heel wat. Ook na de uitleg van Hok over de inhoud van de akkoorden, is er weinig duidelijk. Randjitsingh heeft vooral moeite met de kosten die de maatschappijen opgeven voor de aanlooptijd. Suriname zou in het ootje worden genomen. Hok zou daar te weinig oor naar hebben. “U verkoopt het land”, riep Randjitsingh tijdens de rumoerige slotfase van de eerste debatronde. Hok ontkent in alle toonaarden.

het Surinaamse belang wordt goed bewaakt. “Maar in onderhandelen is het geven en nemen.” De maatschappijen lopen ook risico’s en moeten diep in de buidel tasten. In de concepten zat ook een voorziening waarmee de bedrijven meer dan alleen goud mogen schrapen. Ook andere waardevolle metalen mogen gemijnd worden. Het parlement had daar kamerbreed kritiek op en de voorziening is er nu uit. Het heeft er nu alles van dat de akkoorden worden goedgekeurd en dat oppositie tegen stemt.


35 REACTIES

 1. Het ziet ernaar uit dat de Wolf als nog haar gram gaat halen over de rug van de belastingbetalers.

  Suriname is klaar om op marktplaats.nl gezet te worden, let wel tegen elk aannemelijk bod, want het zijn de dolle dwazen jaren in onze SU. Zoals de paarse kliek het verwoord, de blanken komen het land leeg roven. Ik ga er nog bijna in geloven ook.

  Ik ben benieuwd welke excuses mensen als RobG, Afu Sensie en andere paarse aanhangers (zgn patriotten) hebben. Dit is gewoon niet uit te leggen.


  Maak melding

 2. “Maar in onderhandelen is het geven en nemen.” De maatschappijen lopen ook risico’s en moeten diep in de buidel tasten………………………….Als er aanwijsbaar, tastbaar goud in de grond ligt …heb jij maar een risico de prijzen kunnen dalen.

  Maar dat is niet erg dat kan altijd gecompenseerd worden…MAAR LENEN VAN GELD>>>>>>>DE WERELD ANNO 2013>>>>>> Het gaat verdampen en dat is 100% ………………….bribi mi yo bari baka di wati din man nanga uma whiri moi pak fu puru law gi yu. !


  Maak melding

 3. Snap niet dat die gasten mogen doen wat ze willen. Dat er geen volksraadpleging plaatsvindt is je reinste kolder. Als ze dit akkoord in welke vorm dan ook aannemen, is Suriname door die klootzakken van IAM Gold en consorten overgeleverd aan willekeur. Iedereen staat erbij en keek ernaar. Die Hok, wat een slapjanus, wat een paria, wat een schijtluis in de huid van het Surinaamse volk; wanneer, wanneer gaat het volk de straat op, want het uur is nu aangebroken, om met dit zooitje te kappen!!!


  Maak melding

 4. In een van de artikelen omtrent deze deals las ik dat de Joint venture gewijzigd is in een Vennootschap onder Firma.

  Dit is de meest achterlijke zet die men kan doen. Daar waar in een joint venture de aansprakelijkheden voor handelingen etc duidelijk verdeeld worden is men in een Vennootschap onder Firma hoofdelijk aansprakelijk. Dat kan betekenen dat zodra Newmont geen voordeel meer heeft bij de samenwerking zij zich zonder zich ergens druk over te maken kan terugtrekken. De boel de boel kan laten en Suriname op kan laten draaien voor alle (milieu/ eco)schade.
  De hier op volgende rechtszaken zullen onder Brits recht uit gevochten moeten worden. Ofwel er komt ooit een deal maar dan na heel veel gedoe, heel veel kosten en ongetwijfeld in het voordeel van de partij die de mogelijkheden van het Britse rechtssysteem het beste kent.


  Maak melding

 5. “Maar in onderhandelen is het geven en nemen.”
  Inderdaad is onderhandelen een vak apart.,daarom moet Hok de juiste (vakbekwame) mensen laten onderhandelen om het beste uit te dealen.
  En niet Hok moet onderhandelen en op zoek gaan naar een tjoekoe want voor enkele honderdduizenden je land en volk verkopen is nog erger dan Judas in zijn tijd.
  Dus Hok ga terug in je hok en laat het aan anderen over die het beter kunnen.
  Bijvoorbeeld door een ieder die iets negatiefs ziet in de deal zijn zeggie laten doen en meenemen in de onderhandeling.
  Het moet wel duidelijk zijn waar de schoen wringt en niet omdat de oppositie je een hak wilt zetten.
  Dus als advies:
  luister naar hetgeen wordt aangegeven
  Vraag en beoordeel de eventuele voordelen
  Bespreek en evalueer en maak de trial and error af.
  Ga terug en bespreek en kom terug en evalueer
  totdat je de zaak rond hebt. Suriname zit niet op een stoel die haast afdwingt Suriname kan rustig afwachten


  Maak melding

 6. Ik vind het jammer dat deze regering zit opgescheept met een erfenis van de regering Venetiaan. Men is gebonden aan de onderhandelingen met deze maatschappijen terwijl er wereldwijd betere goudspelers uitgenodigd hadden kunnen worden.


  Maak melding

 7. “Misiekaba heeft weer gevraagd dat de regering een lijst aan het parlement geeft van personen die in de ‘Area of interest’ een concessie hebben gekregen. “Niet alleen wie heeft gekregen, maar wanneer de concessies zijn uitgegeven zijn belangrijk”, stelde Misiekaba.

  Ik kan nu eindelijk deels aannemen dat Misiekaba zijn blinddoek heeft afgezet en nu vaart met open ogen. Hopelijk zal dit zo blijven want voorwaar ik denk dat Hok één van de mensen is die voortvarend te werk wilt omdat de beloning voor hem reeds op tafel is gezet.

  Misiekaba laat je optreden geen eendagsvlieg zijn en stel je dienstig aan land en volk.
  Of moeten wij denken “als de vos zijn passie preekt boer pas op je kippen”


  Maak melding

 8. ROBG: En ik vind het jammer dat de huidige regering bestaande uit staatsdebielen en analfabten, het niet voor elkaar krijgen om te doen wat ze aan het volk beloofd hebben,en telkens maar hun onophouidelijk falen wijten aan de vorige regering.

  Grootse plannen stoere taal maar altijd falen, dat is het motto van de regering.

  Het beste is dat ze hun opdracht van het volk teruggeven, en doen waar ze goed in zijn, en dat is drugsdealen, roven stelen en moorden!


  Maak melding

 9. RobG,

  “Ik vind het jammer dat deze regering zit opgescheept met een erfenis van de regering Venetiaan”

  RobG, het zijn de beloftes en de incompetentie van Bouterse die hem de das om doen. De vorige regering heeft nauwelijks problemen gehad met deze bedrijven. Venetiaan nam genoegen met een kleinere percentage zonder het opgeven van soevereiniteit en het maken van schulden.

  De huidige regering lijdt aan grootheidswaanzin. Als je wilt meespelen in een Major League Competitie moet je de skills beheersen maar bovenal je moet geld hebben. Suriname heeft beide niet, dan ben je dus uitgespeelt.


  Maak melding

 10. Wist Hok, maar in onderhandelingen te hakken, dan zat hij niet zo hakketakken en verschrikkelijk te kakken van wat een geweldige deal, zonder dat het stuivertje viel. Wist die arme Hok dan niet, dat onderhandelen niet is zijn vak; of wist hij dat wel die vreselijke verwaande zak zonder onderhandelingsziel.

  Op de lagere school zat hij maar af te kijken en op de Universiteit liet hij dat duidelijk blijken met zijn gehaalde bul. En in het Bouterse kabinet blijft hij driftig door strooien met onderhandelingslijken. NDP wil flink uitbreiden in Suriname met eigen nieuwe rijken.

  Wat ze zekerst niet wil is dat het volk gaat gillen van al hun rare en dure schatkistgrillen. Kijk maar uit want overal zitten bij de buren enkelen van zulke stillen, om jou huid te laten villen. Nu kan het zooitje het volk met een enorme stomme deal laten tillen.

  Stel je voor Suriname ter grootte van 163820Km^2 verdeeld onder een half miljoen Surinamers, levert per Surinaams persoon 32,7ha eigendomsgrond op. Dat deel is je reinste fatsoen om te laten delen in die enorme poen.

  Het is daarom tijd dat elke Surinamer opstaat voor zijn eigendomsstukje land van 32,7ha soevereiniteit. Achteraf heb je dan geen spijt, voor jou stukje land die je verdedigde met speer en lans!!!


  Maak melding

 11. @ RobG
  Kijk aub. met minder vooroordelen naar de vorige regering.

  1) het eerste deal is gesloten toen goud al 20 jaar rondom $ 400/troy ounce gewaardeerd werd. Dat na 2008 de goudprijs zou exploderen en de wereld van financiële crisis naar financiële crisis zou gaan kan men nu niet aan Venetiaan verwijten.
  2) Net zoals deze contracten de instemming van de DNA vergen en ze gecanceld kunnen worden, kon de deal die er in 2010 lag gecanceld worden (door de DNA). Dus verwijt geen erfenis maar zie het als een basis waarop men door kon gaan naar eigen inzicht.
  3) Het eigen inzicht heeft men gedurende 3 jaar ingebracht en zie de resultaten.

  a) Geen 51% zoals in de verkiezing strijd door Hok geambieerd maar slechts 25% ten opzichte van de de 20% die er als basis lag.
  b) inbreng van $200.000.000 in Surgold voor 25% terwijl Rusland voor 20% $100.000.000 moest inbrengen. De extra procenten zijn dan wel heel erg duur.
  c) Verlies latende elektriciteitslevering. voorspelling van iemand op deze site die de leveringsomvang kent kwm uit op $ 9.000.000/ jaar oplopend met duurder worden de olie.
  d) 3 jaar tijd besteed om dit resultaat te bereiken met als gevolg dat een veel hogere goudprijs is verwerkt in het businessplan van de mijnbouwer waardoor het aandeel aanzienlijk duurder geworden is.
  e) Rare constructies rond om “area of interest” waarin Surgold het recht kreeg als eerste een bod te doen. Voedingsbodem voor vertragingen en jurdische procedures. Wordt gelukkig terug gedraaid.
  f) Arbitrage regeling die valt onder het Britse recht. Thuis wedstrijd voor Newmont. Zeer nadelig voor Suriname.
  g) rechtspersoon in de vorm van een vennootschap onder firma. Als mede reductie aansprakelijkheden. Hierdoor zijn de Amerikaanse moeders niet meer aan te spreken voor de ellende die ze achter gaan laten.

  Deze onderhandelingsresultaten kun je niet als erfemis van Venetiaan omschrijven maar echt het resultaat van hun die aan tafel zaten en aan de knoppen draaiden.

  Het vervelende is men roept maar iets zonder de onderliggende feiten of realiteit goed te kennen. Een van de onderhandelaren zat in uitwisseling van informatie (met potentieel veel voordeel voor hem zelf) met ondergetekende maar liefst 2.000% mis. 100% bleek slechts 5% te zijn.


  Maak melding

 12. De erfenis van de revolutie.
  Devaluatie van onze sterke munt met alle gevolgen van dien.
  Vernietiging van alle democratische institutie,vertrappen van onze grondwet.
  moreel en normverval.
  8 december 1982, moiwana met alle gevolgen van dien.
  leeg roven van onze centralebank, goudvoorraad van onze centrale bank als onderpand zetten voor een dubieuze lening.
  Geld drukken zonder waarde, leningen aangaan van honderden miljoenen euro.
  Drugs vliegtuigen die met tonnen cocaine landen in het binnenland, Suriname die als narcostaat te boek staat, Dino Bouterse die moest vertrekken uit de Ambassade in brazilie omdat hij banden had met drugs criminele zie TV Globo, zo kan ik nog doorgaan.
  RobG, met dank aan Vene Telting, en Nederland niet te vergeten is Suriname niet verder de afgrond in gegaan.
  RobG,Jou verhalen moet je voor de kleuterklas in ocer vertellen. Weet jij nog wat voor wurg contract Bouterse en Bosje hadden getekend met Ballast Nedam voor de bouw van bosje brug? alle buitenlandse geld moest afgestaan worden aan Ballast Nedam terwijl de bevolking omkwam van de honger lege winkels, geen medicijnen,olie suiker schaarste, er heerste een schaarste van alles in Suriname.


  Maak melding

 13. @GMAP
  het Surinaamse belang wordt goed bewaakt..
  soso lafoe…het is puur eigenbelang wat door de gevestigde orde naar voren wordt geschoven.

  Broeder, het paarse volk wilt de ellende (gevolgen) niet inzien die hun zgn leider heeft veroorzaakt en dat hy en z’n consorten nog steeds bezig zijn het land leeg te plunderen…
  A potie volk e tang piena..


  Maak melding

 14. Who cares,wil je beweren dat de plannen van deze regering ‘groteske’ plannen zijn en niet realiseerbaar zijn? Dus je ontkent dat er in Suriname een acute woningnood bestaat? Wil je me ook zeggen dat de gebieden rond Pad van Wanica richting Zanderij, niet geschikt zijn om als agrarisch, industrieel en recreatiegebied aangewezen worden.Een bestuurder met moed, durf,visie moet de kar trekken of de aanzet geven om het beoogde doel te bereiken.


  Maak melding

 15. Het paarse gewauwel van RobG raakt kant nog wal. De man preekt voor de NDP kerk, dus enige objectieve kijk op de zaak is kansloos. Iedere falen van deze coalitie wordt in de schoenen van de Front Regering geschoven. Als dit de basis is voor een gezonde discussie dan kun je net zo goed stoppen met discussiëren.

  Forumlid Jo-Jo heeft het prima verwoord en goed onderbouwd… hulde !

  Valt mij op dat de paarse aanhang rond deze discussie zich afzijdig houdt. Dat kunnen 2 dingen betekenen:

  1) ze beheersen de materie niet om de discussie aan te gaan, niet verwonderlijk als je ongeschoold bent.
  2) ze zijn het oneens met de regering maar durven hiervoor niet uit te komen, bang dat ze geen broodje bakkeljauw van het NDP krijgen.


  Maak melding

 16. Roy,
  Volgens Bouterse moeten Surinamers groot durven denken, lenen, lenen en nog eens lenen, op de pof leven so bun.
  Bouterse doet groot maar zelf is hij een megalomane criminele schoft die onze landgenoten een welvaart BANAAN voorhoudt.
  Ik hebt bouterse vaak vergeleken met een lichtvlieggewicht boxer die een superzwaargewicht wil verslaan.Ergste hieraan is dat niemand in zijn omgeven deze dwaas bij zijn zinnen durft te brengen, als hij die heeft tenminste.
  RobG heeft het over durf en visie,er is 6 miljoen uitgegeven om het onderwijs te verbeteren zonder enige visie, er worden dure apparaten aangeschaft voor de luchtverkeersleider die niet om kunnen gaan met die nieuwe apparaten, er wordt geld over de balk gesmeten zonder visie.
  Deze criminele regering onder leiding van massamoordenaar bouterse weet niet wat kosten baten inhoudt, kijk hoeveel blunders ze de afgelopen 2,5 jaar hebben gemaakt, als je alles bij elkaar optelt dan kom je op tientallen miljoenen euro’s die over de balk zijn gesmeten en dat noemt RobG durf en visie.
  Ze zijn nu bezig met hun privé leger onder het mom van dienstplicht. Wat gaat dit de gemeenschap kosten??
  Bouterse heeft vanaf de jaren 80 een te grote broek aan.


  Maak melding

 17. Dat men zo positief over de NPS is laat alleen maar zien hoe ver de mind ontwikkeling bij de Surinamer is.De NPS is de oorzaak van uitverkoop van lands mineralen,bos ,vis en ga zo maar door.Racisme tussen de bevolkings groepen.Oorzaak van de hedendaagse problemen waar het land mee te kampen heeft.Bouterse is niet het je van het maar doet zijn best gezien zijn verstandelijke vermogen.
  Maar Venetiaan waar jullie voor dansen is de ware die het land kapot maakt.Zijn handlangers werken alles tegen waar ze maar kunnen.Geen ene onderhandeling heeft de NPS goed afgerond.De corruptie viert daar hoogtij.Alle staats bedrijven worden door deze domme mensen leeg geroofd.Er zijn veel voorbeelden tegeven het zijn geen loze beschuldigingen.Wat het volk verdient dat krijgt het is hier op zijn plaats.Dat vandaag de Surinaamse kinderen in Santa Boma zitten en buitenlanders als monteur werkzaam zijn in Suriname hebben jullie te danken aan mooie Venetiaan en consorten.Zelfs voor een simpele baan als monteur is de zwarte niet in staat haar kinderen op te leiden.
  En hier zingen ze lof zang voor hun leiders, wat een ironie.


  Maak melding

 18. De hik krijg je van die would be onderhandelaars. Wat valt er in hemelsnaam te onderhandelen voor de gratis afgifte van soevereingronden voor ontginning.

  Alleen een geldwolfverslaafde kan haast hebben.
  Waarom moet er zulke een lap soevereiniteit grond weggeven worden? Waarom versnelde ontwikkeling? Liever evolutionair dan revolutionair, lijkt mij de beste optie, dan zo voortvarend willen zijn, terwijl de Surinamer die nog niet kunnen behappen.

  Als de multinational wil ontginnen, dan moet de voorwaarde zijn, je doet maar jongens, maar hoe je het wendt of keert minimaal de helft van alle verwerkte opbrengst is voor Suriname, anders mag je het schudden.

  Bovendien is de voorwaarde dat alle gemaakte onkosten, voor arbeid bemensing, het opgedaan maken van door jullie veroorzaakte milieuvervuiling, de zorg voor het in takt laten en houden van de leefbare omgeving voor leefgemeenschappen, het aanbieden van alle reguliere sociale en medische regelingen en een 8 uurige regeling voor een arbeidsdag, komen allen op rekening van de Multinational.

  Voor het doen van controle op de naleving van de afspraken, krijgen jullie ook nog de rekening gepresenteerd.

  Het mag mij niets kosten, dan mag je je gang gaan, zo niet dan wordt de onderhandeling gesloten.


  Maak melding

 19. Hoe ik over het goud van Suriname en de winning denk en hoe ik over multinationals denk, is bedenkt.

  Wie arm wil blijven moet maar met multinationals rekenen.

  Vertrouwen op/in eigen kunnen!


  Maak melding

 20. Savioen, discussie gaat over de gouddeal niet over de NPS. De NPS heeft hier niets mee te maken. Bouterse is met deze concepten op de proppen gekomen en niet Dhr. Venetiaan. Sterker nog Dhr Venetiaan heeft de afgelopen dagen laten blijken een ware Surinamer te zijn. Hij komt tenminste op voor de nationale belangen van Suriname. Bouterse moet deze deal per direct afkappen en terug treden als president. Gebleken is dat deze bobo mang er niets van bakt ymp/*iema. Front moet de leiding van het land overnemen, aan de onderhandelingstafel zitten, de rechtstaat en de banden met nederland weer herstellen. Alleen dan komt het weer goed. BOUTA GO GO HOME


  Maak melding

 21. Nu de Multinational gepakt en gezakt hun onderhandelingsteam naar de geëigende onderhandeling komt met hun eigen voorbereide tactische zetten, blijkt die gehele NDPkliekje door die blauw berekende ogen zijn ingepakt.

  Gehele soevereiniteitsgebieden en belastinginkomsten willen die NDP’ers weggeven voor 5 jaren wachten op een deel van eventueel gemaakt winst.

  Aannemelijk is, dat het niet tot ze doordringt wat ze weggeven, omdat ze zo aan Bacchus geofferd zijn door de onderhandelingsteam en laveloos zijn geworden van het resultaat, dat zij niet kunnen inzien dat het een dictaat is van de Multinational, maar tegen het Nationaal belang.

  Ook die schrale tjoekoes voor de NDPkliek die ze met z’n allen als kliekjes moeten delen, maakt ze doof en gestoord reageren op het waarschuwende oppositiegeluid, die ze liever niet willen horen, want vinden ze dat klinkt door als een lyrisch verdriet.

  Dat de weggegeven bauxietconcessies tijdens de tweede wereldoorlog om Europa te redden de enige reden is geweest, die de geschiedenis heeft nagelaten als mijnbouwwet dat begrijpen het parlement en NDP’ers niet.

  Wat die parlementariërs ook niet willen en kunnen behappen is dat Suriname eerst andere regels moet maken om concessies niet meer gratis weg te geven, maar minimaal 50% van de opbrengst moeten eisen, dat snappen ook die NDP’ers niet.

  De Brokopondoovereenkomst en de mijnbouwwetgeving moesten reeds lang op de helling, want het is ten nadele van alle grondeigendommen, dat moet iedereen verdommen.

  Het parlement moet maar eens tijdig op het werk zijn dan kunnen ook zulke de noodzakelijke wetten tijdig af.

  Het is zekerst nu even wennen en schrikken, van deze verwende bangerikken, die eerst verzoeken om tjoekoes, zonder een programma van eisen van te voren hebben opgesteld.

  Dat heeft de Multinational voor hen moeten doen. Met al die duur betaalde Thaise meiden, konden ze de gehele NDPkliek makkelijk verleiden.


  Maak melding

 22. eerst zeiden die paarse lui…niet lullen blind tekenen..maar nu wordt er zelfs uit hun kampement gezegd….dit moet beter en dit moet anders….zo zie je maar als is de mist nog zo dik..er komt vanzelf klaarheid!


  Maak melding

 23. Tjauwa, je begrijpt het nog steeds niet. Niet de NDP voert de onderhandelingen met de multinationals, maar het is een delegatie van de Surinaamse regering.Volg de beraadslagingen in het parlement nauwlettend en je zal merken dat het juist NDP-ers in het parlement zijn,dus van de coalitiepartij, die forse kritiek hebben op de overeenkomst. Men eist van de regering dat deze opnieuw gaat onderhandelen met I AM gold en Newmont, of anders laat men het goud maar in de grond liggen totdat een andere partij met een beter bod voor de dag komt.

  Het is in feite de schuld van het NieuwFront geweest om alleen I AM Gold en Newmont een voorkeursbehandeling te geven.Juridisch zit de huidige Surinaamse regering vast aan de toezeggingen die gedaan zijn door Venetiaan en zijn regeerploeg.De regering Venetiaan wilde de nieuwe deal met I AM Gold en Newmont snel ratificeren voordat er verkiezingen werden gehouden in het land.


  Maak melding

 24. @RobG

  Het heeft je baasje minder dan een week genomen om de grondwet van Suriname te wijzigen in naam van EIGENBELANG,hoeveel tijd heeft hij nodig om alle deals met en I Am gold op te zeggen?
  Vergeet het je baasje gaat het niet doen uit EIGENBELANG!Deze zijn juist zijn Persoonlijke inkomstenbronnen!Die van hem en zijn zoon en verder van vriend en vijand ..Brunsie!
  En hij beweerde toch hoog en laag dat hij alles beter zou doen dan de heer Venetiaan?


  Maak melding

 25. Hibaja PRESIDENT VENETIAAN was nergens goed voor.PRESIDENT VENETIAAN is nog niet dood ma jere fa wé kaar a mang ning.Vanmorgen zat ik ergens en hoorde alleen maar ai Vene zie a torie boeng jere.Enkelen gaven toch wel toe als NDP aanhangers dat het niet goed gaat en dan hebben ze met nog 6 weken de verkiezingen van 25 mei 2010 al 3 jaar gewonnen en now ding e leg uit dat betre Vene bing tang,maar dan zeg ik nomang fawaka a boeng PRESIDENT VENETIAAN gwe na dat oeng bing wanie toch.Jullie vonden allerlei niks zeggende dingen zoals hij was lelijk goed,maar ano nanga mooi joe e leid wang kondre,maar nanga ede en dat heeft PRESIDENT VENETIAAN.Eerder had ik het ookal gezegd op dit forum;de man die Su kan leiden zonder geld is de GENTLEMAN PRESIDENT VENETIAAN van de NPS in ’t front en met het Front,maar ano ding zaka-zaka leba disie.Vandaag de dag alamala e bari fa a no e go.Ik heb trouwens net ook gehoord dat Fernandes broden(puntjes 6 en 8 stuks) veer verhoogd zijn naar srd 4,85.Hoe doet iemand met 4 kinderen,want met de kinderbijslag van deze DiDiBrie regering krijg je maximaal voor 3 kinderen 30srd per kind in de mnd.Je kunt dus 18×4,85 brood kopen dan ie klarie wat een hulp zeg van deze DiDiBrie regering.Volk van Su kom nu in opstand anders aw latie gie joe.Als deze deal door gaat is het over en uit voor Su en de Suries,vooral als je naar dat optreden van Jim Hok kijkt die kerel stottert maar wat af.Je ziet zo dat Hok niet weet waar het over gaat,trouwens hij is ook landbouwkundige en geen mijnbouwkundige.Altijd weer Palu e help DiDiBrie on Su in een ravijn te storten,maar dit krijg je als je als volk gelooft in nooit iets betekende leiders.Mijn vrienden hier zouden zeggen: ze geloven in luchtkastelen,zeepbellen rotzooi allemaar,ma ergens a kies ding mooi,want ze waren gewaarschuwd.Odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 26. Waar ik mij zo aan kan ergeren is het ontbreken van transparantie vanuit het presidentieel kabinet, die hoe je het went of keert toch, eindverantwoordelijke is.

  Bij Vene was het ook al niet top, maar deze blunder regering slaat alles. Wij hebben talloze loze discussies in SU als hier op WK, alleen maar vanwege het visieloze giswerk van regering BA.

  Het is vanaf het begin van deze regering een en al knudde. Minister Hok kan wel zijn zegje doen, maar bij zo iets belangrijks als dit, komt een regering vertrouwelijker over als de president verantwoording aflegt in het parlement als voor het volk via de media.

  Men zegt dat je NL en SU niet mag vergelijken, maar bij belangrijke als minder belangrijke zaken komt Rutte wel geregeld zijn zegje doen, zodat de bevolking daarop kan anticiperen, hoe vervelend dat ook is voor de President en zijn regering. DE D van DEMOKRATIE , nDp,Jullie hebben er zelf voor gekozen om volksvertegenwoordiger te worden met een vet $alaris, stelletje BEUNHAZEN en ZAKKENVULLERS!


  Maak melding

 27. @ RobG.

  Deze regering is niet gebonden door de regering Venetiaan maar door zichzelf en door de uitspraken van haar president tijdens de verkiezingscampagne en tijdens de onderhandelingen. IAMgold en Surgold hebben deze uitspraken dankbaar gebruikt voor hun onderhandelingsstrategie. Je ziet nu wat er van de Mega beloften uitgekomen is. 25% tegen de hoofdprijs in plaats van 51%, etc, etc.

  Indien men de mijnbouw wet uitvoert kan / kon men Surgold (Suralco en Newmont)gewoon weg sturen vanwege overschrijding termijnen in de exploratiefase. Het is de keuze van deze regering termijnen te laten verlopen zonder sancties. Het is de keuze van deze regering per aandeel 60% meer te betalen dan de vorige regering en aanzienlijk en er als bonus aanzienlijk meer rechten bij kado te doen. Het is de keuze van deze regering om een verlieslatende elektriciteitsprijs af te spreken.

  je kunt stellen dat de commissie onderhandelde en niet de regering of de NDP. Correct maar wie nam het onderhandelingsresultaat zonder kritiek over medio december (de regering). En wie noemde de deal uitstekend!. Het is dus flauw nu de verantwoordelijk elders te parkeren en te roepen dat nu juist de NDP wijzigingen eist. Elders noemt men zulk gedrag draaien en gebrek aan ruggengraad.

  De vorige regering heeft geen bindende afspraken gemaakt aangezien er niets aan het parlement voorgelegd is ter goedkeuring.

  Deze regering heeft tijd verloren om een paar heel dure procenten meer aandelen te mogen kopen op het toppunt van de markt. Geen enkele zakenman koopt op de top van de markt, Die verkoopt op de top van de markt. Surgold en IAMGold verkopen aan Suriname haar eigen GOUD tegen de hoofdprijs.

  Volg aub de internationale trends en zie dat goud op haar retour is. Heden $ 1,554/ troy ounce terwijl de top per oktober 2011 op $ 1.884 lag. Naar mate aandelen weer aantrekkelijker worden (door lage rentes) en voldoende zekerheid bieden gaat goud in de verkoop. Het wordt een risico het vast te houden.

  Wat blijft er over van de deal als goud naar analogie van de piek van 1981 terug valt naar $ 1.000/troy ounce. Dit staat los van Venetiaan maar is wel het geen waar hij rekening mee hield en nu rekening mee houdt.

  Je zelf rijk rekenen is geen teken van wijsheid.


  Maak melding

 28. Hahahaha,…..ik zei je toch maak geen grappen met Venetiaan mi boy,….Surinamers voor welvaart, vrede, stabiliteit kies Front,….voor djoegoe djoegoe, roof, onstabiliteit, achteruitgang, bedreiging ,.kies NDP.


  Maak melding

 29. Multinationals zijn in mijn ogen gieren wij zullen zien als SU is leeg geplukt wat voor troep zij achter laten dat schade brengt aan ons milieu en cultuur

  Suralco is al jaren aluminium aan het winnen en wat hebben met het goud gedaan die begint in para

  Als ik het goed begrijp hebben zij daar kern energie al jaren lang

  Wat krijgen wij van die Americanen niets alleen troep

  Hoe zit het met SU aandeel daar

  Ik kan alleen trots zijn als wij ons eigen ding doen niet een ander

  Wij kunnen niet JOJO’S blijven

  ECHT!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.