vrijdag, juni 21, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSuriname heeft geen haast met afschaffen doodstraf

Suriname heeft geen haast met afschaffen doodstraf

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 apr – Het heeft er niet veel van dat Suriname haast zal maken met het afschaffen van de doodstraf. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons ziet in elk geval geen reden om toe te geven aan oproepen van Amnesty International. Eerst en vooral is de doodstraf in Suriname niet meer dan een dode letter. Bovendien moeten ‘geen slapende honden worden wakker gemaakt.’

Het risico dat het wel gebeurt zou er dik in zitten. “Dan laait een onnodige discussie in en buiten het parlement op waar we niet op zitten te wachten”, zegt Simons tegenover de Ware Tijd. Dan maar liever op ander ‘dringende’ mensenrechtensituaties als huisvesting. Bij oprispingen zo nu en dan willen sommige politici vurig pleiten voor herinvoering van de doodstraf. Daar wordt dan steevast minstens even vurig op gereageerd door andere politici.

Het dooft dan weer en de dode letter blijft wat die is, dood. “Er is in geen honderd jaar een doodstraf uitgevoerd. We hebben ook niet de intentie om het weer op te pakken en daarboven ontbreken alle instituten voor het uitvoeren van een doodstraf”, aldus Simons. Amnesty International heeft toch graag dat de straf officieel uit de boeken gaat. Weliswaar is de focus vooral gericht op landen waar er nog volop wordt geëxecuteerd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

47 REACTIES
 1. Iedereen verdiend een herkansing echter bij recidive of meervoudig moord graag de doodstraf toepassen. Is altijd goedkoper dan levenslang.


  Maak melding
 2. GMAP: Dat kan tanted Jenny niet, want om je te schamen moet je schaamtegevoel hebben, en dat is iets wat niet voorkomt in het woordenboek van de paarse schapen.


  Maak melding
 3. Het afschaffen van de doodstraf is iets voor Belly en de rijke landen.Het stuit de nabestaanden van vermoordde slachtoffers steeds tegen de borst,dat zij mede moeten helpen via belastingen,de moordenaar van hun geliefden te onderhouden.Wij kunnen de doodstraf niet uitvoeren omdat wij in ons reisdrift één of ander internationale verklaring getekend hebben en dat staat nu boven onze wetgeving.


  Maak melding
 4. Misschien is de dood dan niet afschrikkend genoeg om de misdaad in te dammen.Dan stel ik voor dat op elke plaats delict een WINTI PREI wordt gehouden en de daarop volgende WISI wordt uitgesproken of een OBIA wordt gelegd.Ook een VOODOO uitvoering zou niet slecht zijn.


  Maak melding
 5. Ik wist niet eens dat Suriname, doodstraf had….

  Ik denk dat de drang om te moorden, roven en verkrachten, meer aanwezig is in een land waar er geen doodstraf is, daarom gaat India het weer invoeren…

  Ik zou het absoluut niet erg vinden als de doodstraf toegepast zou worden op zeer zware delicten als roofmoord, meervoudige moord, verkrachting….

  Dat de doodstraf in nog geen honderd jaar is toegepast is ook een leugen……

  Bouterse heeft deze wet, uit persoonlijke belangen, toen hij dictator, rechter en beul was al diverse malen toegepast…Deze mogen meegeteld worden in de statistieken vind ik….


  Maak melding
 6. Het moet weer ingevoerd worden maar het nadeel is dat er van de 500.000 die hier nu wonen er maar 200.000 over blijven want DE BEUL gaat het druk krijgen en moet overuren maken wat zou het een paradijs hier zijn als we van de kakkerlakken verlost zijn, wat een mooie gedachte, pffffffff


  Maak melding
 7. Eea snap ik even niet, de doodstraf, wanneer is ie voor het laatst toegepast boeng langa geleden, maar goed als ze eea willrn gaan uitvoeren, ja waarom niet,
  soms vragen mensen erom, en dan moet je nokken met ze.


  Maak melding
 8. PAAGAL: Steeds meer staten in de U.S. schaffen de doodstraf af of passen het niet toe, omdat wetenschappelijk bewezen is dat door de doodstraf de criminaliteit niet afneemt.

  De V.S. is daar een schoolvoorbeeld van!


  Maak melding
 9. Wat die Jenny nodig heeft is een MEP op haar smoelwerk!!

  Volgens haar is haar baasje alleen gemachtigd de doodstraf uit te voeren,waar ,wie, wat, ,hoe ,waarom en wanneer ,deze vragen mogen niet gesteld worden aan baasje![zie moord op 15 burgers te fort zeelandia].
  Maar daarom heet jenny haar baasje toch de BEUL VAN SURINAME?!!


  Maak melding
 10. De laatste keer dat de doodstraf werd uitgevoerd was op 8 december 1982. Deze doodstraf werd zonder rechterlijke tussenkomst standrechtelijk verricht. Hoe je het wendt of keert, het is een doodstraf!


  Maak melding
 11. Who cares,

  Ken je het verhaal van die meisje die voor plezier is verkracht door een groep mannen in een busje in India. Daarna is gestorven door zeer ernstige inwendige verwondingen. Het zal je dochter maar zijn…

  Ondanks dat het de criminaliteit misschien niet zal doen verminderen, vind ik dat ze het wel verdienen de doodstraf….

  Dus dan zou je uit zelfverdediging ook niet een crimineel, roofmoordenaar, verkrachter iets mogen aandoen, maar hem zijn gang laten gaan, als hij in je huis bezig is…..


  Maak melding
 12. PAAGAL: Ik ken dat verhaal heel goed en het is triest en intriest.

  Maar dan zal je ook moeten weten dat sindsdien ondanks de herinvoering van de doodstraf, tientallen vrouwen hetzelfze is overkomen.

  En dat gaat het hier over gevallen die het nieuws halen.
  Op het Indiase platteland met name komt dit meermalen per dag voor, om maar niet te spreken over de eerwraakgevallen, en echtgenoten en schoonmoeders die hun ega en schoondochters in de fik steken


  Maak melding
 13. Hallo,
  in India vechten de mensenrechten organisaties [nationaal] voor het invoeren van de doodstraf voor de verkrachters,maar dat het niet ineens tot stand kan komen daar zijn ze zich wel bewust ervan!Er zijn zoveel factoren die een rol spelen hier. De rechters en anderen justitiele autiriteiten hebben bekend gemaakt dat de gehele wetgeving veranderd moet worden,je kan niet opn de 1 of de andere dag veranderingen brengen in de grondwet,dus niet bzoals het in Suriname gebeuren kan en hetb is gebeurd ook[bouta amnestie].
  In India zeggen de rechters en de grondwetmakers dat de straffen voor andere criminelen dan ook aangepast moeten worden. Als de verkrachter een doodstraf verdiend dan kan je onmogenlijk een moordenaar levenslang als straf opleggen.Indfia is misschien een arm land maar ze nemen hun wetten echt serieus !
  Ze eerbiedigen het ,en maken als Bouta en de criminele bende geen puinhoop van!


  Maak melding
 14. Suriname geen haast met afschaffing doodstraf, waar hebben ze trouwens wel haast mee? maar ik zou hem voorlopig ook niet afschaffen want volgens mij komen er echt wel een paar in aanmerking, te beginnen met een aantal regeringsleden, maak je in ieder geval weer ruimte voor goedwillende mensen


  Maak melding
 15. Mevrouw jenny Simons begint dictatoriale trekjes te vertonen.
  Ze wil geen slapende honden wakker maken en ze zit niet op een onnodige discussie te wachten……zij bepaalt dat eventjes.


  Maak melding
 16. Ik ben geen voorstander van de doodstraf maar wel een voorstander dat een ieder het recht heeft om zijn “bezit” gewapend te beschermen.

  Let op !!! een vrouw moet niet claimen dat haar man haar bezit is en andersom ook niet.
  Niemand is een bezit van een ander!!!


  Maak melding
 17. @ roy…je bent geen voorstaander van de doodstraf maar wel voor wapen bezit om je eigendommen te beschermen, dus jij schiet hem wel dood als hij aan je bezit komt dat is toch ook een ”doodstraf” of ga je hem te lijf met een komkommer!!!!


  Maak melding
 18. Tijdens de regeerperiode Bouterse heeft Suriname alleen maar haast gemaakt met de illegale amnestie wet….

  Tjonge jonge wat hadden ze toen een haast,,,, ongekend


  Maak melding
 19. Dan wil ik weten wat die Tjandertoki zat te kletsen….toen daar als M.v.J&P met zijn FRONT…..toch een behoorlijke kletskous is hij, nog erbij……… om dit weer dit te horen.


  Maak melding
 20. Geen haast met dec.moorden proces, geen haast met constitutionele hof, geen haast met waarheid en verzoeningscommissie, geen haast uitvoer verkiezings programma MAAR de amnestiewetgeving was wel binnen 1 wk geregeld. De auditeur millitair zou zijn strafeis formuleren en Bouterse en Co scheten alle kleuren vd regenboog. 1 grote poppenkast


  Maak melding
 21. Who cares, of de doodstraf wel of geen invloed heeft op het criminaliteitscijfer moet geen argument zijn om het af te schaffen of te handhaven. Door de doodstraf neemt de criminaliteit volgens jou niet af (het neemt ook niet toe), het maakt in principe dus niet veel uit of er doodstraf toegepast wordt in een land of niet, er is dus geen reden om het om die reden af te schaffen. Andere valide argumenten om de doodstraf af te schaffen zijn:
  1. Het recht op leven is het belangrijkste mensenrecht, mensenrechten mogen niet geschonden worden, niemand heeft dus het recht om een ander van het leven te beroven.
  2. De rechters kunnen fouten maken, waardoor iemand die onschuldig is toch de doodstraf krijgt (daar zijn er vele voorbeelden van in de wereld met name in de V.S.) en is de straf al voltrokken dan kan de fout niet meer hersteld worden.
  3. Stel dat er geen leven is na de dood (geen hiernamaals) en dat het echt afgelopen is na de dood, wat voor straf is de doodstraf dan? Ik vind dat een crimineel hier op aarde zijn straf moet ondergaan, hij moet (levenslang) opgesloten worden, of (levenslang) dwangarbeid verrichten ten gunste van zijn slachtoffers of de nabestaanden van die slachtoffers, hij zou als hij b.v. een kostwinner gedood heeft b.v. voor het onderhoud van diens partner en kinderen moeten opdraaien totdat ze volwassen zijn of een nieuwe kostwinner vinden, dat zou pas een goede straf zijn.


  Maak melding
 22. Waar zit Bouta’s teefje (Jennifer Simons) nou weer over te lullen??? Aangezien de wettelijke bepaling m.b.t. de doodstraf een dode letter is zou het een fluitje van een cent moeten zijn om het definitief te schrappen uit het wetboek. Het heeft geen zin om een wetboek te hebben met een aantal dode bepalingen erin die nooit worden toegepast. De amnestiewet hadden ze binnen 2 weken erdoorheen gejast dus het officieel afschaffen van de doodstraf zou ook vrij snel kunnen gebeuren.


  Maak melding
 23. HENKES Dan zijn wij het op een punt na toch over eens.

  RAY2 geeft mijn punt al aan, als de wet een dode letter is, waarom dan niet schrappen.

  Dat gezegd hebbende constateer ik dat menig wet in Suriname een dode letter is omdat die niet toegepast worden.

  Een voorbeeld is de corruptie.De corruptie die hoogtij viert kan ook zonder een anti corruptiewet aangepakt worden, maar de wil is er niet, omdat degenen die de wetten moeten toepassen zich zelf daaraan schuldig maken.


  Maak melding
 24. Wij kunnen ons niet permitteren om zachte heel meesters te zijn.Kijk maar naar dat geval van Weg naar Zee.Voor een paar kleine dingen werd iemand omgebracht.Werd de volgende dag ontdekt door zijn dochter.Later werden de daders opgepakt door de telefoon van het slachtoffer.Het bleek dat ze al eerder gezeten hadden voor moord en net weer vrij waren.


  Maak melding
 25. @ jacobus mee eens ophangen die lui en dat gaat indruk maken in een kleine gemeenschap als hier. En op tv laten zien zodat we met chips en cola ernaar kunnen kijken.


  Maak melding
 26. Suriname heeft geen haast met afschaffen van de doodstraf, maar wel haast met een omstreden amnestiewet om moordenaars uit die paarse bende straffeloos te maken, en Amnesty International is voor dit mens van simons zoal een vies woord,


  Maak melding
 27. wat kost het gevangeniswezen in Su?

  wat kost het dan niet alom!

  met dit geld zouden wij in staat zijn om wereldwijd de armoe te bestrijden!

  of zullen wij tog maar tuig pamperen,….het is immers zo democratisch ie sabi tog 🙂


  Maak melding
 28. De doodstraf is er niet alleen om de criminaliteit in te dammen, het is er ook om te vergelden. En dat is zeker nodig in Suriname. Vergelding bij zeer ernstige misdaden die de samenleving schokken. Laten we beginnen met die moordenaars en planners van 1982.


  Maak melding
 29. A.U.B. Nooit DOODSTRAF toepassen/invoeren.
  Zware misdaden plegers 1 ste keer …jrn lang celstraf.
  Zware misdaden plegers 2 de keer verdubbelen cel straf.
  Zware misdaden plegers 3 de keer levenslang cel straf.
  Mensen worden in deze laatste tijdperk(Kali Yuga) in onwetendheid geboren en moeten nog veel kennis vergaren en ook op zoek gaan naar God(spirituele) kennis om zonden te voorkomen.
  Daarom geeft God een mens de kans om te bekeren.
  Dus niemand moet hoger dan God spelen en een andere mens voor zijn zonden doodstraf geven d.m.v. invoering doodstraf wet, waardoor hij/zij helemaal geen kans krijgt om af te leren (stoppen) van zware misdaden(zonden) plegen.
  Opmerking:
  Een Regering dat doodstraf invoert zullen hij/zij en hun land met zonden beladen worden.
  Iemand die vijanden heeft of zijn doel wil bereiken zal dat d.m.v een geplande/georganiseerde val hun uitschakelen met doodstraf wet.


  Maak melding
 30. Iemand die een ander het leven ontneemt is een moordenaar
  en verdient niets minder dan de doodstraf.
  Zulke personen moet je niet meer vrijlaten want de samenleving zal er de dupe van zijn.


  Maak melding
 31. @WaWaWie
  Ik heb NIET geschreven dat ik mijn bezit zal beschermen met de dood tot gevolg (dader)..

  Niemand heeft het recht om het leven van een ander te ontnemen.


  Maak melding
 32. Neen, is niet waar…… Bouterse wil scoren en is bang dat hij straks de doodstraf krijgt.

  Hierbij komt nog kijken, dat gezien de huidige criminaliteit Suriname juist de doodstraf moet handhaven.

  Hiermee moet men de criminaliteit eerst indammen en dan pas bekijken of de doodstraf nog nodig gehandhaafd te blijven.

  Wat is dit nou weer een gedoe, goedkoop van deze regering.

  Suriname heeft zoveel problemen, loze beloftes aan de kiezers, etc, doe iets aan uw beloftes en ga lopen afleiden!

  Allicht is het belangrijk in uw wetten op te nemen dat:

  Alle criminelen, ongedacht het aard van hun daden, nog altijd president van Suriname mogen worden!


  Maak melding
 33. Beste radjkoemar radjaram, jij stelt dat niemand de doodstraf verdiend, niemand mag voor god spelen, hoe zit het dan met 15 executies op onze broeders. Kennelijk mag jouw baas wel voor god spelen. Als je het werkelijk meent neem je afstand van ddb.


  Maak melding
 34. Nog niet afschaffen de doodstraf is mateloos goed en wijs besluit. Want misschien, heel misschien gebeurt het nog in mijn tijd dat ik het meemaak dat er na enkele gerichte nekschoten de nek van gekke henkie en zijn rovende revobende op het schatvot kan belanden.

  Oog om oog, tand om tand , want daarvoor ben ik niet vies is mijn wel gemeende devies. Berouw komt na de zonde, pas dan afschaffen!!!


  Maak melding
 35. Alleen bij uiterst uitzonderingsgevallen, waarbij Militairen- en Politie operaties plaats vinden en ze in confrontatie verkeren met Georganiseerde Landverraders/Coupplegers(15 slachtoffers van verleden) en gewapende zware criminelen zullen er onbewust doden vallen ter verdediging van Land en Volk dat gezien moet worden als een doodstraf direct gegeven door God die in zijn expansie(een deeltje) als bestuurder in alle levende wezens aanwezig is en dat laat gebeuren.
  Beste Mr Koos, Ik hoop dat U een gepaste antwoord heb gekregen.


  Maak melding
 36. Mooi toch, dan kunnen we meneer Bouterse en zijn medecoupplegers die nog leven + alle mensen die ooit het land verraden hebben, een keer ophangen….met het wetboek van strafrecht in de hand…..IS DAT GEEN PRETTIG VOORUITZICHT?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES