dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieStaking legt productie Iamgold Suriname stil

Staking legt productie Iamgold Suriname stil

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/BROKOPONDO, 12 mrt – De productie bij de Rosebel Goldmines van Iamgold is volledig stilgelegd door acties van arbeiders. Volgens een bericht van de bedrijfsleiding kon niet direct worden opgemaakt of het een vakbondsactie betrof. Directie en vakbond waren on speaking terms wat betreft de onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Daar lijkt voorlopig weinig meer van terecht te komen.

Het management is niet te spreken over de actie. Volgens de arbeidsovereenkomst kan niet zonder meer tot staking worden overgegaan. Daar gaat eerst een aantal stappen aan vooraf. Er wordt nog steeds uitgegaan van dat een ‘goede dialoog’ met de vakbond mogelijk is. Het management zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de onderhandelingen met positief resultaat zullen worden afgerond.

De onderhandelingen hebben tot nog toe weinig concreets opgeleverd. Een breekpunt is de twaalfurige werkdag. Daar wordt al jaren over geklaagd in het arbeiderskamp. Hoewel de lange werktijden ongebruikelijk zijn voor Surinaamse begrippen, is daar vanuit de overheid nooit echt iets aan gedaan. Voor de vakbeweging zijn genoeg lessen geleerd. Nu al wordt geëist dat in toekomstige overeenkomsten met multinationals een goede werktijdenregeling wordt opgenomen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

30 REACTIES
 1. Het is godsgeklaagd.Paarse Paupers vullen hun zakken

  12 uur werken voor een hongerloontje en de Paarse Bende vult zijn zakken met toestemming van de minsiter van Justitie en natuurlijk zijn baas.

  Belfort spekt beleidsadviseur met ruim SRD 170.000
  dinsdag.

  Let op dit OVERUREN! Dus buiten zijn normale vergoeding

  PARAMARIBO – Justitieminister Eduard Belfort heeft één van zijn beleidsadviseurs Henry Seedorf gespekt met ruim SRD 170.000. De stukken van deze ongebruikelijke vergoeding voor overuren zijn in handen van VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing. Die heeft op zijn beurt aan president Desi Bouterse om opheldering gevraagd. Middels drie beschikkingen van het ministerie van Justitie en Politie, motiveert Belfort de uitbetaling aan zijn beleidsadviseur. Volgens de minister zou Seedorf aan diverse beleidsplannen hebben meegewerkt buiten de normale werktijden om. Echter blijkt uit bekomen informatie dat beleidsadviseurs niet worden vergoed voor overuren.


  Maak melding
 2. Beste Sentot542,

  Er zal wel weer een ‘diepgaand onderzoek’ plaatsvinden naar deze gang van zaken….. yeh right

  We wachten op de uitkomst van tientallen diepgaande onderzoeken.

  En iedereen deen een plas en alles bleef zoals het was….

  En heel Suriname staat erbij er kijkt er naar….


  Maak melding
 3. Waar blijft het sociaal akkoord van de regering Bouterse?? Berenstein dringt er al geruime bij deze regering op aan om sociale wetgeving tot stand te brengen waarbij de arbeidsomstandigheden en veiligheid worden gewaarborgd. Ook de ATW (arbeidstijdenwet) is een heet hangijzer. De regering doet niets hieraan omdat ze Iam Gold te vriend willen houden i.v.m. de hoge opbrengsten. Vriendenpolitiek???


  Maak melding
 4. Alle schuld kan niet aan de leider gegeven worden en het volk draagt ook haar verantwoording.Jammer genoeg ziet de zwarte dit niet en denkt dat haar leider een tovenaar is.Daarom dansen ze ook voor hun leiders.Van deze aanbidding weet Venetiaan alles van consulteer de NPS.
  Zoals de Chinezen het het zo mooi hebben weer geven geen werkethos ,luiheid en wat er bij nog komt kijken is veel geld willen verdienen zonder een degelijke prestatie.Kijken wat de anderen verdienen en jaloersheid.


  Maak melding
 5. De bond bij het Diakonessenhuis wil, dat er snel een structurele oplossing wordt gevonden voor het geschil tussen de directie casu quo het stichtingsbestuur en de medisch specialisten. Dit stelt de Vakcentrale C-47 vandaag, maandag 11 maart 2013, in een verklaring. De bond heeft verschillende pogingen gedaan om tot een oplossing te komen, maar nog steeds zonder resultaat.

  Nu de medisch specialisten sinds 7 maart de klinische- en poliklinische zorg van alle afdelingen volledig hebben stopgezet, vreest de vakcentrale niet alleen voor het leven van zieken, maar ook voor arbeidsplaatsen.

  C-47 heeft een gesprek gevraagd met het stichtingsbestuur in het belang van de werknemers. De bond stoort zich aan de houding van de directie, die stelt dat medische specialisten vervangen kunnen worden en dat er van de actie niets wordt gemerkt.

  Volgens de vakcentrale zijn deze uitspraken niet oplossingsgericht. Op verantwoordelijken wordt een beroep gedaan om het algemeen belang voorop te stellen. Na een gesprek met het stichtingsbestuur zal een ledenvergadering worden belegd om verdere stappen te bespreken.
  March 11, 2013


  Maak melding
 6. Henk Molenaar je blijft maar kletsen uit je smotsige aardappel-nek. Het is allemaal de schuld van jouw idolen uit het NieuwFront en de schuld van de vakbondsleiders die aan het NieuwFront gelieerd zijn. Ze hebben bij de onderhandeling en de ondertekening van de contracten met I’m Gold, geen duidelijke afspraken gemaakt over de arbeidsvoorwaarden,enz. voor de arbeiders.Ik ben van mening dat het NieuwFront de arbeiders heeft geprostitueerd bij I’am Gold.In mijn ogen zijn de grote jongens van het NieuwFront de pooiers van de arbeiders.


  Maak melding
 7. @Massal-Kwakoe

  Maar daarom heeft de ndp regering het toch van de voorgaande regering overgenomen middels verraad omdat ze zaken zogenaamd beter zouden doen dan iedereen voor hun??!!
  Bouta amnestie is toch niet iets dat is overgenomen van de vorige regering,de ctu toch ook niet,de leningen en zaken doen zogenaamd met de armste landen van de wereld en met alle diktators in de wereld ,dit allemaal komt toch niet van de vorige regering!!!???


  Maak melding
 8. Ray, er is helemaal geen verraad gepleegd door de overwinnaars. De vorige regering heeft een wanprestatie geleverd en ze zijn daardoor afgestraft door het electoraat.En durf dit niet te ontkennen.Verdraai de feiten niet. En nog dit!!! De huidige regering, de overwinnaars van de recent gehouden verkiezingen, zijn gebonden aan de wurgovereenkomst die de vorige regering met I’am Gold heeft gesloten.


  Maak melding
 9. @shot door de roos

  …en alsof een beleidsadviseur voor 2010 meer aan salaris ontving dan de president en de ministers tezamen toen ,dan heden het geval is.
  Heden lijkt het alsof een bepaalde beleidsadviseur het kostbaarste bezit is van Suriname. Baja als deze beleidsadviseur alleen aan overuren zoveel aan salaris ontvangt voor het niks doen,wat zal zijn normale salaris per maand zijn dan?


  Maak melding
 10. @RobG

  Kan je ons aantonen dat je baasje met overweldigende meerderheid de verkiezingen in 2010 gewonnen had?!
  Die bewijs kan je alleen leveren als je de stembiljetten kan aantonen waaruit de overwinning van bouta blijken moet!
  Een verkiezing waarvan de uitslag onzeker is wordt dan in twijfel getrokken en worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven! Dat is nooit gebeurd in Suriname. Achter gesloten deuren werd een complot beraamd door de drie musketiers van Suriname te weten bouta,brunsie en somo.
  Bouta die had het allang door ,hij weet dat zijn reputatie schrik en angst aanjaagt onder de bevolking en dat niemand de straat gaat opkomen om te protesteren tegen de pact gesloten onderling tussen de hem en de andere twee musketiers!

  Onder Venetiaan was de economie van Suriname herstellende ,want je baasje had het eerder kapot gemaakt met zijn revo,dec 1982…enz….[te veel om op te noemen].

  Venetiaan is een REALIST,en bouta een DAGDROMER!!
  Venetiaan heeft ook geen goudmijnen op zijn naam staan,wel bouta , brunsie en dino!

  Alles ,alles wat vanaf 1980 tot heden verkeerd gaat in Suriname is de schuld van je baasje!!Het zijn de naweeen van de revolutie in 1980 tot heden die wij tot in onze botten voelen!


  Maak melding
 11. Er is wel hard gewerkt om de regering van El Vene te destabiliseren.Misiekaba zette zijn mensen aan om te occuperen en juf Jenny[markt wijf door college genoemd]rende telkens naar de assemblee met petitie’s dat er langs de straten in Par’bo verkocht mocht worden.Winkels opgezet so bun met kinderen als arbeiders.En elke week was vanaf de berm te horen,heel oneerbiedig dat onze president slaapt.Vene klem hoorde je vaak door de ether.Deze regering, bout ameerali,blinkt uit in borden plaatsen en luchtkastelen bouwen.Het volk begint te zien dat de kastelen niet bewoonbaar zijn…en de beloofde werkplaatsen wegblijven.Het zal mij niet verbazen als er chinezen ingezet worden op Grossrosebel.


  Maak melding
 12. Hoe lang en hoe vaak zullen de NDPers hun falen blijven afschuiven op de regering Venetiaan? Alles wat maar fout kan gaan wordt simpelweg afgewuifd met verwijzing naar het verleden: de kolonisator dit en de oude politiek dat.
  Waarom steken de NDPers niet de handen in eigen boezem?
  Of zijn ze daarvoor te laf?


  Maak melding
 13. Beste RobG

  Hoe lang blijf je nog wijzen naar de vorige regeringen voor de enorme puinhoop die Bouterse op dit moment van Suriname maakt….


  Maak melding
 14. Henk Molenaar en Ray, als er nu verkiezingen in Suriname worden gehouden komt de NDP als absolute winnaar uit de bus.De politieke partijen zullen dan in de rij staan om met de NDP samen te werken.Negatieve commentaar komt voornamelijk uit Nederland van een klein groepje dubbel gefrustreerden.Maar laten we ons met de huidige realiteit bezighouden. De partij die je voorkeur geniet heeft bij de laatste verkiezingen maar 4 zetels gehaald.Blijf je kop maar in de grond steken.Van een giganitische partij die ze voorheen waren zijn ze teruggevallen naar een partij met een beperkt aantal zetels die op een hand te tellen zijn. Het is maar even wachten op een volgende briesje en de NPS is helemaal verdwenen van de afgleidende schaal waarop ze zich bevinden.Blijf je kop maar in de grond steken opgepompte NPS propagandist.


  Maak melding
 15. ROBG:”Negatieve commentaar komt voornamelijk uit Nederland van een klein groepje dubbel gefrustreerden”

  ROBG wat dacht je hiervan: Positieve commentaar komt voornamelijk uit Nederland van een klein groepje maffiamaatjes, boefjesknuffelaars en Suris wannabees, die hoog en droog in Nederland zitten, genieten van alle voordelen die de welvaartstaat hen bied, flessentrekkers en praatjesmakers die niet van 600 Srd hoeven rond te komen, een zorgverzekering hebben, hun uitkering/salaris op tijd gestort wordt, schoon water uit de kraan komt, de elektriciteit niet om de haverklap uitvalt goed openbaar vervoer. ROBG kom met iets anders dan dat krankzinnig gewauwel van je.
  Bedenk: Beter goed gejat, dat slecht bedacht. and have a nice day!


  Maak melding
 16. Who cares: Oeps die zit…….

  En dan 2 keer per jaar voor maanden naar Suriname afreizen en dan grote meneer of grote mevrouw uithangen met bijstand euro’s en dubbele kinderbijslag.

  Je herkend ze in de straten van Suriname op honderden meters afstand…….


  Maak melding
 17. RobG, waarop baseer je dat de NDP de grootste wordt ? Mag hopen dat je IDOS niet als leidraad hanteert. De IDOS voert namens de NDP gekleurde onderzoeken uit.
  Het is de slager die haar eigen vlees keurt. Als Bouterse in 2015 klaar is met regeren zit Suriname opgezadeld met schulden. Iedereen weet dat. Waaom zou je nog op Bouterse stemmen. De man maakt overal een zooitje van.

  1) IMF heeft kritiek op exorbitante hoeveelheid ambtenaren. Afwaardering ratings dreigt.
  2) Vakanbonden liggen in de clinch met de overheid
  3) Corrutie schandelen NDP-ers stapelen zich op
  4) Gerommel verkoop aandelen staatsbanken
  5) Constructie gouddeal volgens experts op termijn nadelig
  6) Financiering gouddeal ad. 480 miljoen US Dollar allerminst zeker
  7) Toespelen opdrachten en uitbetalen overuren externe consultants heeft hoog nepotisme gehalte
  8) Belangen Suriname worden internationaal geschaad omdat de president (vliegangst) heeft
  9) Surinamers werkloos in ‘verkeerde’ sectoren economie
  10) Suriname land zonder planning en behoorlijk planbureau
  11) Deuren detailhandel Suriname vroeger dicht omdat de politie apparaat niet functioneert
  12) Binnenlandere eisen aandeel gouddeal
  13) Overheid heeft geen grip op kwakkelde onderwijs systeem
  14) Huisvestings blijft groot ondanks de beloftes van DDB
  15) Suriname volhardt in weigering steun Ramdin
  16) Project nieuwe schoolboeken loopt achter
  17) Bevelhebber Surinaams leger wordt vervangen, huidige bevelhebber was te kritisch op de regering
  18) Massaontslag Stichting Voor het Kind / onder publieke druk is eea afgewend.
  19) Overheid koopt grond Inheems dorp bij kerk / wat de overheid hiermee ?
  20) Ook pensioen voor niet democratische gekozen ministers

  EN ZO KAN IK NOG WEL DOOR GAAN ! Herverkiezing is allerminst zeker. Bouta heeft tzt VHP nodig om te regeren. En dat gaat niet gebeuren.


  Maak melding
 18. @Koos deze nog:

  21.struisvogelpolitiek minister van Volkgezondheid in kwestie ‘Diako’
  22. exorbitante overuren vergoeding aan quasi beleidsadviseur minister Justitie
  23. traineren van 8 decemberproces.


  Maak melding
 19. RobG is helemaal geïndoctrineerd door de paarse sekte. In zijn belevingswereld is de NDP het antwoord alle sociaal economische vraagstukken die Suriname bezighouden. Als je kijk op dossier niveau dan zul je zien dat de regering Bouterse keer op keer faalt. Ik kan niet ontkennen dat Bouterse over zelfreflectie. Notabene de man die hij wilde opsluiten, Sheriff Santhokie heeft hij geaccepteerd als toekomstige coalitie partner. Bouterse weet dondersgoed dat er in de NDP alleen maar imbecielen rondlopen en dat hij het VHP nodig heeft om progressie te boeken op de hoofdpijn dossiers.


  Maak melding
 20. Koos, laat de regering in Suriname haar werk doen.En als ze er niets van terecht brengen heeft de kiezer het nog altijd voor het zeggen.Als de kiezer van mening is dat het bestuur gefaald heeft kan men nog altijd de zittende regering wegstemmen.Vraag het maar aan Venetiaan en Sardjoe.Beiden zijn met de keiharde kiezersrealiteit geconfronteerd. Koos,Ray,Henk Molenaar,enz.enz.enz. laat de politieke realiteit tot je doordringen.Gaan jullie maar lekker rond dobberen tot de verkiezingen van 2015.


  Maak melding
 21. RobG: De regering van Suriname doet haar werk niet en loopt zijn eigen zakken te vullen, de eigen belangen veilig te stellen en faalt op alle fronten.

  Alleen domme kansloze proleten zoals jij blijven achter deze criminele aanlopen


  Maak melding
 22. Antwoord op Plato… Het sociaal akkoord:
  – Basisscholing is gratis
  – AOV is verdubbeld en wordt steeds meer
  – Kinderbijslag is verzoveelvoudigd
  – En ga zo door….

  Het gaat betervin Suriname. Beseffen jullie dat even. Ik woon hier, ik heb me eigen bedrijf hier. Ik maak het mee!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES