zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIMF-functionaris: Loonhonger Surinaamse ambtenaar riskant

IMF-functionaris: Loonhonger Surinaamse ambtenaar riskant

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 mrt – De ontembare zucht van ambtenaren naar loonsverhogingen zou weleens funest kunnen blijken voor de Surinaamse economie. Dit stelt Daniel Kanda, vertegenwoordiger van het IMF voor Suriname. Ook bij de private sector mag de rem erop. Suriname zal anders achter de feiten aan blijven hollen. En die beloven niet veel goeds.

Hoe meer en hoe vaker de lonen worden aangepast, hoe hoger de te betalen tol. “Surinamers moeten wennen aan het idee van stabiele prijzen. Anders zal er niet gepland kunnen worden”, zegt Kanda tegenover de Ware Tijd. Intussen zijn de lonen wel met minimaal tien procent omhoog gegaan. De vakbeweging bij zowel overheid als particulier negeerde oproepen van het IMF en werkgevers. Volgens vakbondsleiders hebben tegenstanders het al goed.

De loontrekkers zouden steeds degene zijn die aan het kortste eind moeten trekken. Volgens Kanda zijn er al tekenen aan de wand. De economie is bepaald kwetsbaar, vooral omdat die meer hangt aan export van grondstoffen. De ontwikkelingen op de internationale goudmarkt zouden een signaal moeten zijn. “Als de goudprijs blijft dalen, zal de staat nog minder hebben om lonen te verhogen.” Het begrotingstekort van de overheid zou ook al een waarschuwing moeten zijn.

opening
Fernandes Express
BODO Party

44 REACTIES
 1. Nee maar ….meent Dhr Kanda dit echt ? Beleid van Bouterse wordt nu zichtbaar. Mensen blijf gerust op hem stemmen. Komt allemaal goed. Binnenkort eten jullie allemaal zijn drek.


  Maak melding
 2. @Koos
  Broeder Koos, zelf een ezel weet dat hy weg moet lopen als er vuur is….
  Onze volk maakt de keus op/voor een moordenaar, crimineel, drugsdealer tevens ongeletterde rover…
  wat je zaait zal je dan ook oogsten ondanks dat ze hardhorend zijn..


  Maak melding
 3. Een land krijgt de regering die het verdiend. Ook onder de vorige regering waren de verhoudingen scheef omdat er geen integraal inzicht bestond (willens en wetens) met betrekking tot de keuzen van de regering.

  Net als de vorige regering wordt deze regering gegijzeld door Somohardjo en Brunswijk.
  Net als in de vorige regerings periode rent de regering van het ene brandje naar het andere.

  Waar komt dat door. Door de kiezers omdat de kiezers tevreden zijn met kruimels en beloften die niet nagekomen KUNNEN worden of het nu belooft is door FRONT of MEGA Combinatie.

  Het is te hopen dat er snel een deal komt tussen Bouterse en Shanthoki voor dat het hele land vernietigd wordt door beloften en verwachtingen.

  Lees het Boekje GOWTU en huiver, onderken wie de schatten van Suriname verkwanselen voor Kruimels.
  Het zijn niet de Bakra’s of de Surineds maar het is eigenvolk dat voor aalmoezen zaken doet.

  Er wordt 31 ton goud per jaar gewonnen. Via IAM Gold is er slechts 12 ton officieel waarover het land ongeveer $ 200.000.000 overhoud (verkoop waarde $ 480.000.000). Van de rest 19.000 kg (verkoop waarde $ 760.000.000) wordt het land bijna niets wijzer ($ 16.500.000). Indien hier een multinational tussen zat was de winning efficienter (geen 18.000 kg maar ruim 40.000 kg met de zelfde inspanning en minder vervuiling).
  Indien deze goudproductie door goed ingerichte ondernemingen georganiseerd zou zijn verdiende Suriname $ 600.000.000/ jaar meer.
  Ofwel het schimmige gedoe in het goud kost Suriname per jaar ruim $ 580.000.000 aan verloren inkomsten.
  Dat allemaal omdat men argwanend is, niemand iets gunt en liever achter een landsbureau zit dan eigen zweet te proeven. Dit is niet de schuld van de Bakra’s, redimussus, etc. maar van de SURINAAMSE politiek van verdelen. Ook nu moet de president helaas dealen met partijen die nemen voor hun stem.

  1/3 van particulier gewonnen goud gaat belastingvrij via Chinese ondernemingen het land uit. Alleen de Chinese lijn spaart zich ongeveer $ 100.000.000 aan afdrachten en belastingen uit. Ofwel China verdient ongeveer $ 100.000.000 per jaar aan het Surinaamse goud omdat de te duur betaalde Surinaamse ’s landswerknemers een oogje toe knijpen, niet waker zijn of politieke doelen nastreven.

  Niets is gratis ook de hulp van China niet.

  Dit is niet uniek. Ook elders wordt er op deze wijze gedeald. Wordt wakker en werk samen met hun die inzicht, kennis en overzicht hebben. WORDT WAKKER voor dat het een (M)NACHTMERRIE wordt.

  De nationale ondoelmatigheid vernietigd de hele economie of het nu hout, goud, olie, bauxiet of agrarische producten betreft.


  Maak melding
 4. Laat de vertegenwoordiger van de IMF kijken naar de verhoging van de governement take op brandstof die sinds het aantreden van deze regering drastisch is verhoogd.
  Indien dit wordt terruggedraaid zullen de prijzen in de winkels automatisch dalen en dan hoeft de regering geen zorgen te maken om loonsverhogingen.


  Maak melding
 5. De IMF heeft naar alle waarschijnlijkheid nooit de loonslipjes van bouta,brunsie ,somo of Lackin ooit gezien .
  Anders zouden ze zich wel afvragen waarom criminelen,met of zonder amnestie, pedofielen,schoothondjes en amnesialijders,zoveel ontvangen voor het niks doen en waarom zij op de eerste plaats die post bezetten waarvoor zij duidelijk niet geschapen zijn !


  Maak melding
 6. =Dhr.Kanda slaat de spijkers op de kop, er staat letterlijk:::
  De ontembare zucht van ambtenaren naar loonsverhogingen zou weleens funest kunnen blijken voor de Surinaamse economie.

  =De Surinaamse vakbonden denken alleen maar aan graaien als het goed gaat, maar NIET aan de consequenties als het in de toekomst minder goed zal gaan.

  =De aanhang van Bouterse die nu schreeuwt dat het goed gaat in Suriname omdat Bouterse aan de macht zit, moet later als het financieel NIET goed gaat in Suriname ook schreeuwen dat Bouterse een puinhoop van Suriname heeft gemaakt.


  Maak melding
 7. We weten met z´n allen dat de regering Bouterse en daarmee ook de toenmlaige regering Wijdenbosch geen kaas hebben gegeten van staatshuishouding. Ze hebben lak aan de economische wetten en niemand kan ze wat voorschrijven. Als de inflatie straks hard zal toeslaan zal de bevolking wel gaan ´mekkeren´, maar dan is het te laat. En dan zeg ik Plato, `Ba soekoe ba finie ba tjari`.


  Maak melding
 8. @De NDPers

  Welcome,welcome back from your vacation from Caracas,Venezuela!!
  Dat jullie weer lijfelijk aanwezig zijn in Suriname kunnen we merken aan de rode minnetjes.
  Hahahaaaaaaa…..
  Eh ,als jullie je weer bedroefd voelen mogen jullie terug naar Caracas ,bij jullie oompje Chavez ,gaan uithuilen ,okay!
  Hij komt te liggen in een etalage kast netals een soort dode’levende’ lijk!

  Ps
  Is jullie baasje ook terug of heeft hij zijn reisje verlengd?!


  Maak melding
 9. Wintie waai lanti paai is het gezegde van de Surinamers.
  Dit is letterlijk in de aderen [bloed ]van de mensen.
  Het dringt hun niet door dat het verdient moet worden.
  Het verdienen is niet het uitverkoop houden van de grondstoffen maar duurzame economie”en op te zetten.
  In plaats daarvan maken ze alles kapot.Als je eigen initiatieven ontplooit krijg je geen ene medewerking maar nog tegenwerking.Bij de Chinezen staan ze bekend geen werk ethos te hebben en luiheid.


  Maak melding
 10. Henk Molenaar, ben eigenlijk ook benieuwd hoe groot de staatsschuld is onder Bouterse. Ik hoor daar niemand over.

  Schijnt dat Suriname behoefte heeft aan technici. Overtollige zsm ambtenaren omscholen en handjes uit de mouwen steken. Dit kan niet zo langer. Mensen die weigeren, ontslag + uitkering stopzetten.

  Tijd van pappen en nat houden is voorbij.


  Maak melding
 11. IMF!

  Wij hebben een IMFer in ons midden die het meeste verdient. Hij zou dit moeten zeggen en niet iemand anders. Maar hij doet het niet omdat hem op zijn eigen salaris zal worden gewezen. Laf!

  De prijs van Goud gaat aanzienlijk dalen. Dit is heel slecht nieuws voor Suriname. In alle delen van de wereld wordt er Goud gevonden hetgeen van invloed zal zijn op de prijs. Wij in Suriname denken dat er alleen bij ons Goud wordt gewonnen. Hoe dom kan je zijn?


  Maak melding
 12. Kanda klinkt niet erg Surinaams dus ga ik er van uit dat hij geen weet heeft ons verleden.De meeste vakbonds leider van ons stammen nog uit de tijd van voor ’80.En als je in die tijd in dienst trad van lanti als bode,kreeg je 125 gulle in de maand.Je kwam uit met dat geld omdat je prasi oso 10 gulle kostte p/m en de bus 10 cent.Bij de lanti bus kon je nog mee overstappen wat winst betekende.Ook een flesje cola of Sinalco of Spur kostte iets daar omtrent.En onbewust streven onze vakbonds leiders naar de koopkracht van toen.Toen we ons nog veel konden permitteren met weinig geld.


  Maak melding
 13. hup hup bouta ga door met je ding mang. die basjas van de imf hebben we niet nodig. die blanke overheersers proberen ons weer te mangelen met allerlei maatregelen. wij mensen uit sranang moeten onze eigen dingen doen. het gaat economisch goed met ons land. bouta weet wat goed is voor sranang. kanda moet z’n moffo houden. hij kan beter z’n naam veranderen in daniel anda. deze blanke ei snapt er niets van en die redimusus rennen blind achter hem aan. hihihi. bouta doe gewoon je ding. het volk staat achter je. check alleen die peilingen al. de overwinning in 2015 zal zoet smaken. daarna kunnen die varkens van front weer 5 jaar klagen en rouwen.


  Maak melding
 14. Mensen kunnen liegen & en de boel bedriegen….dit is cultuur in Su. lantieman met zijn zeven even.
  Dan toch hebben anderen de durf om te vertellen,
  deze regering is veroorzaker…kan niet…! het heel lantie systeem komt uit het verleden…veel geld willen in combinatie met VAKBOND…maar prestatie nul…dieven…doen zij ook nog. DUS NU DE VRAAG…HOE KAN DIT PROBLEEN TOT STAAN WORDEN GEBRACHT……..DUS MENSEN KOM NIET MET ROTZOOOI VERHAAL…Fa unu o go tekkel a problema fu fufuru gridie lantieman


  Maak melding
 15. De vertegenwoordiger van het IMF in Suriname doet niets anders dan nakakelen wat de mensen van de Centrale Bank aan informatie verstrekken. Weet meneer ook dat de meeste ambtenaren niet uitkomen? Dat ze vaak twee baantjes moeten hebben om hun vaste lasten te betalen? Weet meneer ook dat de huren soms in euro en dollars worden afgerekend? Weet meneer iets over inflatie van meer dan 50% of gelooft hij ook in het sprookje van 10% inflatie. En tot slot, weet meneer dat er bij de overheid loonsverhogingen niet geindexeerd zijn? Dat continue sprake is van koopkrachtverlies en dalende welvaart? Neen, want meneer kent geen Surinamers, de man van de Waterkant, de kleine schoonmaker in dienst van Lantie. Hij kent alleen die jongen die in de kelder bij IMF dingen zat uit te rekenen en nu meer verdient dan meneer RUTTE.


  Maak melding
 16. @Bigie Kill, als je werkelijk een echte Surinamer bent, zoveel van je land en cultuur houdt, heb ik een tip voor jou en alle aanhang.

  -Bestudeer de geschiedenis van van alle politieke leiders vanaf 1975 en hun werkzaamheden.
  -Bestudeer even een stukje economie
  -Kijk naar hun kwaliteiten en hun opleidingen
  -Kijk naar hun gedrag
  -Onderzoek maar eens wat het woord klagen en kritisch inhoud.

  =Als jullie bezig zijn zou ik vooral naar de waarde en normen kijken die jou zijn aangeleerd.

  =Waarom als het niet goed gaat in Suriname krijg de “witte” man de schuld, terwijl zij niet in Suriname voor het zeggen hebben en ons eigen mensen zelfs toestemming geven voor het ondertekenen van documenten?
  =Doet de “zwarte” man het dan wel beter?? Onderzoek dit maar even.

  =Dat de aanhang vind dat Bouterse wel weer mag zitten zegt iets over hun denkwijze, vermogen, waarde en normen en intelligentie.

  -Veel Surinamers kijken en denken op korte termijn en als het plotseling niet goed gaat is het van de daken schreeuwen om HULP dan is het al te laat. Zie de bevolking maar van Venezuela, hun leider is dood.

  -Mensen die voor de NDP kiezen kun je onder vedelen in:::
  =Amnestie krijgen en niet naar de gevangenis te hoeven
  =Heel erg arm en worden gehersenspoeld
  =Een paar geschoolde die heel erg SNEL rijk willen worden.

  SUCCES in 2015


  Maak melding
 17. @maria, ik weet niet of je een NDP’er bent, maar het volgende aan jou,

  =Hoefdraad van de Surinaamse Bank heeft volgens mij ook bij de IMF gewerkt
  =Dat men euro of dollars vraagt voor huur is eigen verantwoordelijkheid
  =Voor inflatie heeft Bouterse zelfs voor gezorgd
  =Op de hele wereld zijn er bepaalde problemen.

  =Als het volk van Venezuela weer kiest voor Chavez zijn model, zullen zij in de toekomst 5 banen moeten accepteren in plaatst van een.


  Maak melding
 18. Iedereen met een gezond verstand weet dat het advies van Daniel Kanda klopt als een bus maar helaas regeert het gezond verstand niet in Suriname. In SU heerst namelijk de wintie waai lanti paai mentaliteit en dat is al tientallen jaren zo. Bouta heeft Hooghart nodig omdat Bouta zich geen massaal stakende ambtenaren kan permiteren, dat levert teveel onrust op voor de regering, daarom zal Bouta iedere keer zwichten als Hooghart weer eens een loonsverhoging wilt voor de ambtenaren, en ondertussen neemt de inflatie alleen maar toe.


  Maak melding
 19. @IRA lees goed wat er staat, en als je tijd hebt zoals vele voor jouw, dan google je Hoefdraad en zijn CV en dat hij van het IMF komt en wat hij daar deed en wat zijn kwaliteiten zijn. We praten dan weer.
  Bouterse heeft de inflatie verergert, maar inflatie in Suriname is altijd meer dan 3% geweest, onder alle regeringen. Er wordt niet goed gemeten, en cijfers worden niet vrijgegegeven.
  Wat heb ik te maken met andere landen, is dit geen topic over Suriname, daar ga ik dus op in, over hetgeen de meneer van IMF stelt. Elk land dat mensen toestaat dat zijn burgers anders dan de marktconforme prijzen mogen vragen, zoals de huren die in buitenlandse valuta worden betaalt, vraagt om geldontwaarding en armoede.

  Daar ga ik op in. En geef daarop een reactie, als je dat kan.


  Maak melding
 20. @maria, wat een vreemde eend ben je zie maar weer::

  -Ik geeft duidelijk iets aan over Hoefdraad en zijn werk bij het IMF

  =Jij wijst naar RUTTE zijn inkomsten, Waarom geen komsten van een Surinamer???

  ==Wie lees nou niet goed????? ==


  Maak melding
 21. Aah….de aanval wordt geopend op de vakbonden..? Maar hoezo dan ..Hoogie is toch stamang van ndp? Dus hoezo externe bigi uitleg laten geven over goudprijs en economie? Wisten we toch al!
  Duidelijk dat niet alleen een eenduidig economisch plan ontbreekt maar ook politieke koers is nu zwalkend.
  Dat gezeur van chavez socialisme in Su. ja die koers is voor de bigiregionale player het veiligst want het zwakke electoraat zal zijn plek veilig stellen….maar hoezo dan de roep om met vhp door te gaan . Rijmt niet…want orthodoxe kapitaalkrachtigen zitten bij the Sheriff in de tent.
  En zou bigi regionale player echt hand in hand willen met de sheriff??? Klaarblijkelijk zijn er anderen binnen de mega graai partij die dat willen.
  Hebben ze al moeite met hun eigen bigi regionale player?


  Maak melding
 22. De functionaris van het IMF heeft het gelijk aan zijn kant.De man spreekt gewoon de waarheid.Het ambtenarenapparaat verminderd de slagkracht van de overheid.Het logge apparaat, een product van de NPS en VHP, hangt als een grote molensteen om de nek van de overheid.De ambtenaren produceren geen lucratieve inkomsten voor de overheid.Ze zorgen er alleen maar voor dat de burgers blijven klagen.En het zijn juist deze ambtenaren die een groot deel van de overheidsinkomsten opslurpen of opslorpen.Een ding is duidelijk. Het ambtenarenapparaat moet gesaneerd worden.


  Maak melding
 23. Hoefdraad beste meneer verdient meer dan de Nederlandse premier beste @IRA, dat was de vergelijking, vat je em? Maar geef antwoord op mijn vragen, in plaats van te jij-bakken. Of was dat alles wat je wilde doen, mij in een hoek plaatsen omdat je niet begrijp wat ik te melden had?


  Maak melding
 24. YEP !!!!!Inderdaad, het ambtenarenapparaat moet drastisch gesaneerd worden te beginnen met het voltallige Kabinet van het rariteitenkabinet van drugsdealers, massamoordenaars, gediplomeerde leugenaars, inclusief de first lady wannabee die eruitziet als een Turkse lellebelletje uit Instanbul met haar toelage van 6000 srd p.m. en Stevie wonder Meye de voodoo draak met zn toelage van 8000 srd p.m. en alle beleidsmedewerkers van het kabinet wannabee en alle 7-even ambtenaren die sinds mei 2010 aan het werkverschaffingsproject van de crimicolors in dienst zijn genomen.


  Maak melding
 25. MARIA MAGDALENA: Ik begrijp je ook niet, dus IRA is niet de enige.
  Maar ja ik heb ook geen cursus Abracadabra, koeterwaals of wartaal gehad, dus daar zal het wel aan liggen!


  Maak melding
 26. Weer een leuk baantje voor een Paarse Crimineel

  Alibux is een van de vier regeringsadviseurs. Hij is verdachte in het 8 december strafproces.

  Leuke baantjes en onderscheidingen voor weer een verdachte in de decembermoorden. Gaat lekker in Suriname.
  Criminelen gaat voor gerespecteerde Surinaamse diplomaten. Het is GVD godsgeklaagd! Alleen Paarse Criminelen krijgen de baantjes anno 2013

  “Errol Alibux wordt benoemd als niet-residerend Buitengewoon Gevolmachtigd ambassadeur van de republiek Suriname in Turkije. President Desi Bouterse beëdigt Alibux dinsdag in het Hoekhuis van Suralco aan de Waterkant


  Maak melding
 27. Surinamers hebben de regering gekozen en deze regering zuigt de gemeenschap uit. Governor centrale bank SRD 80.000 per maand, directeur AZ SRD 60.000 per maand etc. allemaal vrieden van de revo
  dus tide tamara we pina moro fara


  Maak melding
 28. De mensen die hier reageren, pro en contra Bouterse zijn allemaal bezig te kletsen uit hun nek…Als jullie niet begrijp…kan niemand jullie helpen hoor. Maar gebrek aan respect en vijandigheid helpt de discussie niet en bewijst ook weer wat voor toko-toko mentaliteit dit is. Anomien achter een gordijn reageren, daar zijn jullie master in, iets constructiefs beweren, NOOIT toch! Wat staat er dat Hoefdraad meer verdient dan de premier van Nederland??????? Welk woord of letter is daar dubbelzinnig in? Inflatiepercentages van Suriname, en financieel beleid ook niet? Dan wat doe je hier? Mekaar uitschelden? mekaar behandelen als vuil? Lazer OP!!!!!


  Maak melding
 29. Ik zie jullie niet op De Ware Tijd…want dan is het andere koek, dan moet je met de billen bloot en laten zien wat voor mentaliteit dit is..Mensen uitschelden? Omdat je niet weet of paars of groen ben? Ik ben van niemand? Ik reageer op een topic! Ja doe dat ipv persoonlijk mensen aanvallen!


  Maak melding
 30. @Maria, maak je niet druk. Dit is geen forum waar normale mensen reageren…hier komen alleen mensen die posten om te posten, om anderen uit te schelden…Ik reageer niet, waarom zou ik? De meeste postings komen van beroepsreaguurders en praatjesmakers die Suriname niet kennen. Ze doen alsof ze oppositie voeren, ondertussen zitten alleen maar te schelden en te schreeuwen tegen de andere groep, de mensen van Bouterse. En die van hetzelfde laken een pak. Die zitten in OCER, in Suriname of in de Bijlmer. Tussen die zogenaamde tegenstanders, sommige hier zijn ook mollen, betaald door meneer Bouterse himself, ja….Maria zo rollen de Suries. De slimste is BAAS, die het allemaal vol vreugde bekijkt, die dong kaws…. ik begrijp wat er staat, en wat meneer Hoefdraad wil. Ambtenaren armer maken, thats all! Goede raad, laat ze maar hier rondspoken, ergens anders kunnen ze niet, ze zijn overal weggejaagd.


  Maak melding
 31. “@Maria, maak je niet druk. Dit is geen forum waar normale mensen reageren”

  Aldus JIJBAK

  JIJBAK je hebt volkomen gelijk kijk maar naar jezelf Maria, Paraman, SRA de cliniclown en de rest van de paarse schapen jullie zijn het ultieme bewijs van hetgeen je stelt. Have a nice day!


  Maak melding
 32. @MARIA :Je bent dus niet van de NDP, dan ben je geen NDP sukkel maar een gewone sukkel, en dat is veel erger.
  Want van NDP-er weten we dat ze niet zo snugger zijn.


  Maak melding
 33. Wat ik dus niet begrijp is de vijandigheid naar aanleiding van een posting. De narrige manier van bejeging, zo contraproductief. Als dit de Anti-NDP crowd is die hier hangt dan hebben de Surinamers een groot probleem want hier lusten de honden geen brood van. Niveau mensen, niveau! Zo wordt het nooit wat met het land Suriname, zoveel is duidelijk!


  Maak melding
 34. @Maria,
  Er zijn mensen die zich beter gaan voelen als ze anderen zomaar vijandig kunnen bejegenen. Dat is omdat ze zelf niet goed in hun vel zitten. Een blij, gelukkig en vrolijk mens reageert niet op zo’n manier.
  Het is beter om je er niet aan te storen want het gevaar bestaat dat je er zo in meegenomen wordt dat je je op den duur ook net zo onvolwassen gaat gedragen.
  Het is jammer genoeg besmettelijk.( als je er vatbaar voor bent)


  Maak melding
 35. @MARIA & WAN BON:Soms kan de waarheid en niets anders dan de waarheid je vijand zijn, gelukkig dat jullie zo snugger zijn om dat wel te snappen. En ja ik word niet blij en gelukkig van figuren zoals jullie!


  Maak melding
 36. De serieuze waarschuwingen van het IMF zijn aan dovemansoren van de president gericht. Kanda moet zich realiseren dat het niet alleen gaat om de loonhonger van ambtenaren, maar ook om het steeds uitdijen van het leger van ambtenaren. Beide problemen, verhoging van salaris en steeds nieuwe partijgenoten werk verschaffen als ambtenaar, worden bewust veroorzaakt door deze regering. De president heeft er alles voorover om kiezers tevreden te stellen, zodat hij in 2015 herkozen kan worden en zo zijn veroordeling en straf uit te stellen.


  Maak melding
 37. @Who Cares:
  Jouw waarheid maakt jou niet gelukkiger, nee. Dat blijkt.
  Maar ik waak ervoor om hierin mee te gaan.
  Het spijt mij, ik leen me daar niet voor.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES