Kaseko-formatie Caribbean Combo bestaat 35 jaar

12

[INGEZONDEN] – Op 5 maart 1978 hebben de gebroeders Krolis (Robby en Ewald), in Rotterdam de kaseko-formatie Caribbean Combo opgericht. Het was de bedoeling van de broers om de Surinamers in met name Rotterdam te verpozen met echte kaseko. De stijl van hun muziek was en is uniek gebleven, het is heerlijk om naar de live muziek te luisteren, maar ook heerlijk om erop te dansen. Ik, en met mij velen noemen deze stijl de fini kaseko.

Nu, 35 jaar later zijn zij de enige formatie in Nederland die hun muziekstijl hebben kunnen vasthouden. Voor de huidige generatie zal het wel niets zijn, maar voor de meeste 50 en 60’ers is deze formatie nog steeds een genot. De meest bekende nummers van deze formatie zijn Merie mie(met goud bekroond), Mie na wang bigiemang inie mie oso, mie no e pree moro. Verder zijn er 1 lp, een paar singles en een aantal maxi-singles uitgebracht, bijna allemaal met voorzang van Zalig Ewald Krolis die overleed op 22 september 2006(foto).

De formatie bestond bij de oprichting uit:
• John Camble (alias Twiggy): Saxofoon
• Ricardo Tjon A Kon: Keyboard en Bas
• Lesley Leeflang : Bas en Skratji en zang
• August Cabenda: Gitaar
• Robby Krolis: Drum en Zang
• Ewald Krolis: Zang

Hun succesvolste nummer Merie mie is met goud bekroond. Het was een single, waarvan er binnen korte tijd 40.000 exemplaren van verkocht werden.

Samen met de Kaseko-formatie Vyent Combo en Master Blaster heeft Caribbean Combo hoogtijdagen gehad in heel Nederland. De Loge’s in Nederland, de bekende organisator Winter en de organisatoren van uitstapjes, kunnen dit succes beamen. Ook de toen alom bekende Surinaamse formatie Sukru Sani heeft met deze formatie mogen musiceren in onder andere de bekende Brabanthallen te Den Bosch . Ook heeft zich bij deze rij de Fun Masters onder leiding van Zalig Rio toegevoegd.

Na de ziekte van Ewald Krolis is deze formatie verder gegaan met andere voorzangers, met name Ewald Blokland, Kenneth Herfst en Frans Abori. Frans Abori behoort nog steeds tot de formatie, Ewald Blokland is wegens ziekte er niet meer bij. Na jaren van afwezigheid is ook Lesley Leeflang weer lid van de formatie. Verder mag Carlo Jones genoemd worden als 1 van de grote trekkers van deze formatie, zijn kennis van de muziek, vooral de Saxofoon is van onschatbare waarde geweest voor de band.

Zalig Ewald heeft echter toch tijdens zijn ziekte verschillende nummers met deze formatie opgenomen, denk aan het bekende nummer Bigi Famirimang.
Iedereen ondervind ups-and-downs in het leven, zo ook Caribbean Combo, echter door hun vasthoudendheid is de band blijven bestaan. En daar mogen ze trots op zijn.
Als trouwe fan van deze formatie vind ik niet dat dit heuglijk feit ongemerkt voorbij mag gaan. Wij mogen onze “mensen” niet vereren wanneer ze overleden zijn, laten wij ze de granie geven die zij verdienen tijdens hun leven. Na Lieve Hugo en de Happy Boys is deze formatie de meest bekende geworden en gebleven. Over populariteit hoeven wij het niet te hebben, over de manier van musiceren wel.

Ik wil de huidige formatie onder leiding van Walter Blankendaal, van harte feliciteren en wil ze 1 spreuk meegeven:

LAAT JE DOOR NIETS EN NIEMAND UIT HET VELD SLAAN, GAAN JULLIE DOOR.
Jullie muziek blijft velen van ons verpozen.

De nieuwe CD die uitkomt zal een succes zijn, maar ook een blijk van jullie vastberadenheid om door te gaan als Kaseko-formatie.

Muriel Dongor

12 REACTIES

 1. Heb de toptijden als ook de minder leuke tijden van Ewald meegemaakt, desondanks dat is hij en blijft hij, samen met Frans Abori, mijn favourite zanger!


  Maak melding

 2. Een bloemetje
  1. geen andere
  2. geen betere
  3. geen beter’muziek
  4. de mannen de’helden
  5. de vergeet Mijnietjes
  luister naar u, U” naar Bigi Famiri Man”.
  EWALD ROBBY, MENEER CABENDA EN ALLE MUZIKANTEN JULLIE ZITTEN IN MIJN GENE VERANKERD
  Vergeten jullie Carlo Jones niet hij wordt anders oud dan zijn droom wens zou mogen zijn de zorg van zijn moeder in de Haag. RIP
  Carlo zijn verre reizen van uit ‘s-Hertogenbosch.
  Vele schoenen versleten.
  DE TIJD VAN TOEN JULLIE BLIJVEN
  DE TOP.
  Loes Dulder en vrinden.


  Maak melding

 3. Als oud member van de Happy Boy’s vind ik het jammer dat mw. Muriel Dongor lieve Hugo en met name de Happy Boy’s ook na het heengaan van de voorzanger Iko verzuimt heeft deze Kaseko-formatie te vermelden in het rijtje van populaire kaseko groepen zoals Fun Masters, Vyent Combo en Master Blaster. Dan heb ik het over de jaren 70. Dat kan de bekende organisator Winter en de organisatoren van uitstapjes beamen omdat de Happy Boy’s alleen of met een van de andere formaties hebben opgetreden. Als pokuman heb ik naast de Happy Boy’s altijd een warm hart gehad voor de style van Carribean Combo en met name het gitaar spel van dhr Cabenda. het zou jammer zijn als dat niet is overgenomen door onze jongere muzikanten.
  mdvg
  ojb


  Maak melding

 4. @biervliet Jammer dat u het stuk niet goed gelezen heeft. Ik heb het over het 35 jarig bestaan van de band die opgericht is in 1978. De Happy Boys, waar ik ook intens van genoten heb, was in de periode dat Caribbean Combo werd opgericht niet meer de band van toen. En dan heb ik het over 1973, 74 en 1975 waar ik lopend van Gliphoeve naar het Bijlmerhuis ging. Verder heb ik in het stuk de kaseko-groepen benoemd die samen met de Caribbean Combo furore hebben gemaakt.
  Hr. Biervliet, vriendelijke groeten en tot ziens.


  Maak melding

 5. Ewald Krolis was voor iedere zanger The Mighty in de jaren ’60 met de Rhythm-Makers…(ver voor beat groep gedoe)
  waardoor hij en de band een contract voor het leven kregen(van Torarica Hotel)om haast dagelijks tegen een maandloon/vakantie dagen vliegticket plus gratis verblijf in het buitenland voor deze zeer sterke band toentertijd……………………in Torarica Hotel op te treden….maar ja de trek naar Holland……deze gasten waren ook de enige Professionele muzikanten in Su.


  Maak melding

 6. Als fan van echte kaseko muziek, feliciteer ik Caribbean Combo met het 35 jarig bestaan. Ik denk nog met heel veel plezier terug aan mijn trouwdag in 2002, waar deze band de avond mocht opluisteren. Het was een onvergetelijke dag voor mij en mijn man en ook de mijn gasten. We praten er nog steeds over.

  Keep the good music playing!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.