zaterdag, mei 25, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandParamaccaner-stam eist garanties overheid in ‘gouddeal’

Paramaccaner-stam eist garanties overheid in ‘gouddeal’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 mrt – De stam der Paramaccaners staat erop dat de overheid garanties geeft bij een overeenkomst met multinational Surigold. Het bedrijf wacht op groenlicht van het parlement, wat voor de stam nog even ademruimte betekent. Daarom wordt van de overheid actie verwacht. De stam wil op schrift geregeld zien dat hun leefgebied niet wordt bedreigd.

Surgold zal niet ver van hun hoofdplaats Langatabiki bezig zijn. Tussen bedrijf en stam wordt wel een samenwerkingsovereenkomst voorbereid. “Maar dat is met de multinational. Het gaat er bij ons om te weten hoe de overheid onze positie ziet”, zegt stamonderhandelaar Adriaan Adawde tegenover de Ware Tijd. de overeenkomst met Surgold wordt zelfs als ‘ondergeschikt’ gezien. De Paramaccaners willen geen herhaling van de geschiedenis.

Het lot van de Marrons in Koffiekamp en andere dorpjes in Brokopondo, ligt als het ware in het geheugen gegrift. In de jaren zestig werd de dorpsbewoners min of meer gedwongen geëvacueerd. Hun leefgebied verdween onder water omwille van het stuwmeer. Het leven in alternatief gebied wordt tot vandaag als minderwaardig ervaren. De garanties die de Paramaccaners willen moeten hen dus een dergelijk lot besparen. “We wachten nu op de overheid”, aldus Adawde.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

52 REACTIES
 1. Ze gaan niet eisen…bv
  betere scholing ,of kantoren ,of voeding en of kleding…
  Neen ze gaan gelijk voor GOUD!
  Het wettig betaal middel in het binnenland is Goud,Alles dat een gele kleur heeft daar is Goud!


  Maak melding
 2. =Ray, je hebt gelijk en ik hoop dat de bewoners voor de ontwikkeling gaan zoals het bouwen van internaten, scholen een ziekenhuis en eventueel een kantoor om alles te registreren wat er gebeurt.

  =Het goud gaat een keer in waarde dalen dan hebben deze mensen toch niets bereikt als het niet goed wordt aangepakt.


  Maak melding
 3. stomme redacti: laten we afspreken, dat jullie voortaan meer respect opbrengen voor de volkeren uit afrika en de amerika’s. noem ze geen stammen meer maar volk! zelfs jullie bijen noemen jullie een volk, maar zodra het over indianen of afrikaanse volkeren gaat, noemen jullie die stammen. waarom noemen jullie de friezen geen stam? of de limburgers? of de luxemburgers? die hebben allemaal een kleiner leefgebied en een dunnere bevolking dan de inca’s, of de azteken.


  Maak melding
 4. @Koos

  Hahahaaaa…straks gaan ze nog schulden betalen met een ..GOUDEN TAND!
  Misiekaba die loopt ook met een gouden tand rond!
  Je kan gelijk zien dat ze komen uit 1 en dezelfde STAM!


  Maak melding
 5. “De stam wil op schrift geregeld zien dat hun leefgebied niet wordt bedreigd.”

  Nou dat lijkt me wel een redelijke eis, de goud opbrengsten komen echter wel het hele volk toe.


  Maak melding
 6. Nu moet de regering Bouterse laten zien dat ze in staat is beleidsmatig op te treden. Dat laatste hebben ze tot op heden niet laten zien.


  Maak melding
 7. Goud is een duurzaam edelmetaal. Waardevast. In heel Europa wordt momenteel Goud opgekocht als zekerheid tegen de economische crisis. USA, Canada, China kopen met hetzelfde oogmerk goud op. Suriname verkoopt Goud, dat wederrechtelijk is toegeeigend van de inheemsen, voor een habbekrats. Onze regering houdt uitverkoop van Goud. Brazilianen komen het gratis halen. In ruil voor het Surinaamse Goud krijgen wij vergif; cyanide en kwik. O wat zijn wij blij met vergif en waardeloos geld. Wij hebben de slimste regering ter wereld. De minister die over Goudzaken gaat zegt dat het Goud in de grond geen waarde heeft. Het moet eruit. Zo snel mogelijk. Vanwaar al die geleerdheid? Een rijk land arm houden, doodgaan in een weelderige natuur. Daar moet je heel slim voor zijn. Applaus voor onze helden die nu regeren en zand strooien in de ogen van een hard werkend volk. Hiep hiep hoera!!!Wie mij niet gelooft ? Lees maar de commentaren van enkele leeghoofden…….Gelukkig is er nog hoop.


  Maak melding
 8. Geloof me , de paramacaners worden met een kluitje het bos ingestuurd.
  Ze krijgen beetje geld toegeschoven en klaar is kees.
  Alles is dan vergeten e n vergeven dat is immers hun mentaliteit.
  Woorden op diplomatisch niveau begrijpen toch ze niet dus je kunt hun van alles wijs maken en het goud zo meenemen.
  Ik ben benieuwd.
  A tang so


  Maak melding
 9. Brunswijk heeft zijn achterban niet meer onder controle. Wie spreekt namens de Patamaccaners? Ik vrees dat de overheid geen garanties kan en zal geven. Het is nu eenmaal een feit dat bij economisch groei leefgebieden zullen worden aangetast. Hooguit kan men spreken van een compensatie of dat lokale kracht zullen worden opgeleid voor een baan in de goudsector. Meer zit er niet in.


  Maak melding
 10. Het gaat niet goed in Suriname. uitverkoop van goud aan iamgold en newmont. Er komen tientallen Chinezen maandelijks het land Suriname binnen. Overal rijzen grote hele Chinese winkels in Paramaribo.

  Het volk is in de eerste week van de maand skeer, ja of ja?

  Volk van Suriname wordt wakker. DDB houdt jullie voor de gek.

  Kiezers wees paraat! DDB en zijn kliek vullen hun zakken met geld en goud en rijden in hele dure auto’s rondjes in Paramaribo. ja of ja?

  Afrekenen op 25 mei 2015 (bij de volgende verkiezing) met deze misdadiger, maar jullie kunnen ook nu de straat opgaan om DDB en kliek op te donderen, met zijn mooie bermpraatjes.

  Het volk heeft honger, het arme volk in de achterstandsbuurten in prasie-oso en de districten,kampong en polders, dorpen in het oerwoud van Suriname heeft huizen, kleding, voedsel en gezond drinkwater en elektriciteit, goede scholing nodig.

  DDB reist met het SLM vliegtuig naar andere landen en neemt zelf gratis de president van Guyana er in mee en weer terug en dupeert daarmee honderden reizigers op de luchthaven JAP en Schiphol.

  A volk skeer. DDB brult: het gaat heel goed in Suriname. Wie houdt, wie voor de gek?

  Oe jak ing mars, go home/bajes DDB. go to hell!


  Maak melding
 11. GMDAK, ik zal jou een ding vertellen en dat is het feit dat de scholen samen met de granmans, kapiteins en bassjas het probleem moeten oplossen.

  =De mensen praten ook zo over elkaar, dus het is niet een ander die de stempel plaatst.

  =Er is nog geen eenheid onder al die stammen wat ik persoonlijk ook heel erg jammer vind.

  =Mijn mening is om gewoon te praten over de creolen die in het district…wonen. De term Boslandcreolen, marrons binnenlandbewoners en de plaatst achterland moet gewoon geschrapt worden.

  =Zolang men onderling dit niet gaat oppakken kun je ook niks beginnen.

  =Ik ben onder de mensen van verschillende culturen en je moet maar weten hoeveel verwijten aan elkaar gemaakt worden.

  =Een ding moet je wel niet vergeten en dat is het feit dat er wel verschillen talen en dialecten zijn wat heel erg mooi is, zowel bij de creolen als indianen.


  Maak melding
 12. Voor de rechten van de binnenlandse/ inheemse volkeren raadpleeg de vonnissen van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak van het Saramaka volk versus Suriname d.d. 29 november 2007 en 12 augustus 2008.

  Deze vonnissen geven rechten aan de inheemse volkeren en indien de Republiek Suriname daar niet goed mee omgaat zullen vervolg vonnissen de schade vergoeding voor het verloren leefgebied en de vergiftiging wel bepalen.

  Zie hoe klem de regering zich zelf zet. Aan de ene kant Inheemse volkeren met rechten aan de andere zijde een multinational die bij mening verschillen zijn recht zoekt in London. Let wel in London heerst een heel ander rechtsysteem waar men in Parimaribo geen kaas van gegeten heeft.

  Komt nog eens bij dat het er oplijkt dat men 60% te veel voor de aandelen betaald. 400.000.000 van een investering van 1.000.000 terwijl men maar 25% van de aandelen krijgt.

  Slimme jongens die Surinamers.


  Maak melding
 13. Er wordt een vieze politieke spel gespeeld met de mensen in oost suriname. Regering doet niets voor de mensen daar, maar wil hun gebied voor elke prijs verkopen. Mensen jullie moeten met sabotage aktie komen om jullie gebieden te beschermen. Brunsie die zit al gebakken.


  Maak melding
 14. Als de Paramaccaners worden bedreigt dat hun gebied word beschadig door goud winners net als brokopondo dat zijn allemaal natuur reservatten die gewoon kapot word gemaakt en scholen kantoren kleding voeding waren nooit een probleem en het gaat om de natuur en goud die zijn terecht moeten krijgen is punt twee ik zij het al zij konden terug gaan na land van herkomst of de stad hebben zij niet gedaan onder water burger oorlog ze zijn nog daar gebleven

  een ieder die komentaar levert is nooit daar geweest na de jaren 60 nu wil een ieder daar leeg plunderen en doen of zij niet bestaan en de mensen minder waardig behandelen

  Surinaams goud gaat niet naar de SURINAANSE BANK maar naar het buiten land dus de buiten landers mogen doen en laten wat zij willen op ander mans bodem

  Staat julie goed hoorr land verraders macht god julie bestaan want de zielige argumenten van julie brengt het binnenland naar de klote


  Maak melding
 15. Nu er goud ontdekt is in dat gebied,gaat dat ook uit de grond gehaald worden.Het voordeel van de Paramaccaners is er in om mee te werken.Het best kunnen ze toelevering bedrijfjes oprichten voor New Mount.Jullie hebben gezien dat de PC op Langatabbetje op zonne energie draait.Zulke ontwikkelingen zijn niet meer te stuiten.Jullie leven toch allang niet meer als tribes.


  Maak melding
 16. Natuurlijk gaat het goed met Suriname.Het beleid van de regering werpt haar vruchten af. De wijze mannen in de Surinaamse regering weten ook dat de verkoop van goud veel geld opbrengt, maar dat men ook goud moet toevoegen aan de reserves van het land. Het goud in de Surinaamse bodem hoort toe aan de republiek Suriname en niet aan een bepaalde categorie personen. Dus van een wederrechtelijke toe-eigening is helemaal geen sprake.Ik ben wel van mening dat de goudopbrengsten ook de bevolking in de gebieden waar er gewonnen wordt ten goede moet komen.Als de bevolking meeprofiteert van de opbrengsten kan je erop rekenen dat hun welvaartsstijging de ontwikkeling van het gebied ten goede komen. We moeten leren van de fouten die men in het verleden zijn gemaakt.


  Maak melding
 17. 04 maart 2013

  Enkele verduidelijkingen.

  De Marrons zijn geen inheemsen van Suriname en kunnen dus, mijns inziens, niet dezelfde rechten verwerven als de indianen(de echte Inheemsen.

  Wel vind ik dat onder duidelijke Surinaamse wetgeving en bij eerbiediging daarvan ook de Marrons recht hebben op een stuk grond in Suriname, zeker in het binnenland.

  Wat ik nu zie gebeuren, is dat De Marrons gebieden opeisen met daarbij een (semi)autonoom bestuurswijze. Hun traditionele wetten moeten dan prevaleren boven nationale wetgeving. Groepen Inheemsen neigen nu ook in die richting. En hiervoor ben ik juist bang, daar dit kan leiden leiden tot seperatisme: het niet meer erkennen van de centrale regering met als gevolg, afscheiding van de rest.

  Ik zei al in 2008/2009 dat een conflict om de gronden in het binnenland van Suriname dreigt. Als de regering in Suriname dit zo op haar beloop laat, zal dit ook spoedig de waarheid worden.Heel veel vreemden krijgen grond in het binnenland en de voortrekkers van de marrons zijn corrupt.

  Ray, ik kan ver meegaan in jouw benadering in jouw eerste reactie.

  Ik heb vanmiddag een video mogen bekijken van een stagiaire die bij Volksgezondheid stage gedaan heeft in Suriname, veel in het binnenland en ziekenhuizen

  Sommige marron meisjes zijn slechts 20 jaar oud en moeten van hun vierde kind bevallen. Er is zelf een van pas veertien jaar oud, die zwanger is en niet weet wie de verwekker is.En het jammerlijke is dat deze meisjes weinig tot geen scholing gehad hebben. En HIV neemt onder deze groep snel toe!! Zijn hun leiders daarvoor bind?

  Geef de mensen van het binnenland ook grond, maar ook scholing. En slechts alleen bij duidelijke wetgeving die niet in strijd is met de nationale wetten van Suriname.
  Srika


  Maak melding
 18. Het is wel jammer dat men gelijk negatieve reactie heeft op de mensen die hebben gevochten voor de vrijheid van degene die nu het hoogste woord voeren. Deze mensen worden jaren door opeenvolgende regeringen als “dom en onbekwaam” gezien. Van hun wordt verwacht dat ze maar op de overheid wacht, die hoegenaamd ontwikkeling brengt. Nu er goud wordt gevonden moet men ontwikkeling, internaten en dergelijke. We weten dat de het opzetten van deze faciliteiten over het algemeen geen probleem is maar wel het onderhoud en de garantie van continuïteit (goede leiding en leerkrachten).
  In andere landen bv. Panama worden indianen beloond voor hun strijd tegen onderdrukking door de kolonisator. In Sam Blas, hebben zij het voor het zeggen op het bestuurlijk niveau en het tot ontwikkeling brengen van hun gebied. De overheid zorgt voor infra, onderwijs en gezondheidszorg en daar is iedereen blij mee.
  Moet de Surinaamse niet meer respect voor de binnenland bewoner tonen en hun internationale rechten ook nakomen.
  Helaas bestaat de huidige regering uit een groep mensen die voor “ordening” moeten zorgen. Het gaat hierbij vooral om ordening van hun eigen positie en dat van hun maatjes en de rest gaat maar internationale bedrijven. De mensen die er wonen worden belast met overmatig kwik gebruik, slavernij (12 uren werken), geluidsoverlast, prostitutie toerisme, alcohol- en drugsgebruik cq – misbruik etc.


  Maak melding
 19. @ Srika
  ik ben het geheel met uw eens op een ding na Geef. Er wordt al te veel gegeven zonder dat men bewust is van de ontwrichtende werking van geven of wel gratis ontvangen.

  Het overbrengen van andermans systemen en denkwijzen, normen en comfort naar het Binnenland is geen hulp of dienst. In het binnenland leeft men in een soort van evenwicht met de natuur. Dat evenwicht mag men vanwege de hebzucht van zogenaamd “meer” ontwikkelde delen van onze samenleving niet maar zo aantasten of afnemen.

  Hoe extreem gaan de ontwikkelingen in het binnenland wel niet. Hoe extreem is de omslag van tijdloos naar de tucht van de klok, van seizoen naar afspraak is afspraak.

  Pas met respect voor ieders eigenheden kan men komen tot een goede ontwikkeling. De binnenlanders zitten op een gigantische bron van kennis en rijkdom alleen moeten wij en zij het wel zien en goed ontwikkelen. Het trieste is dat hebzucht veel vernietigd en het gratis krijgen de norm lijkt te worden.

  Nieuwe Goudclubjes krijgen van granmans exploratie “rechten” voor 4 vatten brandstof per maand. Bij succes worden de exploratie resultaten op de beurs gecashed voor 10 talen miljoenen. Is dat voor uitgang!


  Maak melding
 20. Zij wonen nagenoeg allemaal in Paramaribo! Mogen stadsbewoners ook daar hun deel gaan opeisen? Het valt allemaal onder de jurisdictie van de centrale overheid van Suriname. Sommige geesten willen van meerdere wallen eten!


  Maak melding
 21. De vraag moet worden gesteld, “hoe ontstaan nieuwe dorpgemeenschappen en met wiens toestemming worden nieuwe oorden aangeboord? Of is het puur een ongebreidelde aangelegenheid? Nabij Republiek/Zanderij hebben die gasten zich ook wederrechterlijk gesetteld. Mogen de Paranen ook in opstand komen?


  Maak melding
 22. Ze hebben recht op grond als ze van de omringende bossen leven.Bijvoorbeeld gebruiken ze als dakbedekking de pinabladeren,voor licht dierlijk vet en jagen en verzamelen hun bestaan uitmaken.Tegenwoordig wonen ze in stenen huizen met zinkplaat als dakbedekking en koken op gestolen gas bommen.En reizen op boten met motor aandrijving.Dat is nu niet een tribale leefvorm en geeft geen recht op grond met of zonder goud er in.En zo als Paraman het stelt wonen ze haast allen op ge-occupeerd grond in de kuststreek.


  Maak melding
 23. voordat men rechten gaat eisen,moet men eerst nagaan wie eigenlijk de oorspronkelijke bewoners van het gebiet dat suriname genoemd word is.
  Er is ons tijdens kolonialisme door de kolonisator geleerd dat de indianen de oorspronkelijke bewoners van suriname zijn,’maar is dat echt zo,”met alle respect,”maar niet wat ons geleerd is dat het uit een bron van waarheid is.
  tijdens onderzoeken van hoogleraren in amerika is gebleken dat voordat er enige slaven drijver in het gebiet dat afrika genoemd word zich kwamen vestigen er nog een landelijk verbintenis van zuid amerika en afrika was,’in die tijd bestond de naam indiaan nog niet,maar het toen algemeene naam,Kemet,het waren toen die groep van mensen die zich als eerste in het caraibische gebiet gingen vestigen,”die groep mensen waren niet van europese afkomst maar van afrikaans afkomst en werden later zwarte indianen door de engelsen genoemd”het bewijs is in zuid suriname 2jaren geleden gevonden.
  later tijdens de invasie van columbus werden aziaten naar suriname als plantage werkers over gebracht,maar lichamelijk niet sterk genoeg waren voor werken op een platage’die azieten werden toen opgevangen door de zwarte indianen,en hun werdt toen geleerd te overleven in het toen nog 100% natuurgebiet.

  maar om terug te komen op het nieuws.
  het zou eigenlijk niet uit moeten maken om te zeggen dat de een eist of dat de ander wil,”het gaat erom dat,als er edelmetaal uit su bodem gehaald word,dat een ieder in suriname er profeit van zou moeten hebben,’het wordt tenslotte uit su bodem gehaald waar een heleboel van ons nevelstreng is begraven en het eerste geboorte recht hebben.


  Maak melding
 24. Geef mij een brik. De Europeanen troffen de roodhuiden aan in de Amerikas. De rest is flauwekul. Er zijn afspraken gemaakt tussen de Europeanen en de roodhuiden. De rest is later komen kijken.


  Maak melding
 25. oengsawini

  met alle respeckt.

  door wie is jou dat geleerd.

  de eerste bewoners van america waren de OLMECS uit die naam is de namm amerika ontstaan(ook amorica genoemd).
  de eerste bewoners van suriname kwamen uit het gebiet dat nu ivoorkust wordt genoemd.
  gaat het oorspronkelijk wereld geschiedenis studeren ,dan zal jij voor verassingen komen te staan.


  Maak melding
 26. @, NEEN PARAMAN.

  JE HEBT GEEN RECHT VAN SPREKEN.

  ALLE NAMEN DIE MET EEN P BEGINNEN ZIJN TOCH PARAMANGS??????

  IS BOUTERSE EEN PARAMANG??

  NEEN , MAAR BEZIT HIJ ZOVEEL GROND IN PARA.

  GA DAT EVEN UITZOEKEN…..OEN.!!


  Maak melding
 27. no frede

  ik bekritieseer niemand,”maar als paraman zijn navelstren in su is begraven,dan heeft hij ook recht van spreken”hij is tenslotte ook een sranangmang


  Maak melding
 28. Een ander probleem waarmee de regering Bouterse zit is het volgende. Er wordt luidkeels geroepen dat er sprake is van economische groei maar men verzuimt uit te leggen dat er GEEN sprake is van verdeling van de schaarse goederen: m.a.w. er is GEEN sprake van eerlijke verdeling van de welvaart. Het volk merkt daar dus niets van. Wat nu?
  De hamvraag is hoe zal deze DDB regering de welvaart verdelen? Zelf denk ik dat ze daartoe niet in staat zullen zijn wegens gebrek aan kennis en gebrek aan visie en moed om de vruchten van de economische groei ten faveure van het volk aan te wenden. Het zal ze niet lukken. Bath your live.


  Maak melding
 29. @ Plato lees voor de economische groei de toename in afdracht van IAM Gold

  2008 $ 52.109.925
  2009 $ 86.467.407
  2010 $ 139.313.900
  2011 $ 195.124.650

  Voeg hier nog iets extra’s van Staatsolie aan toe en weet waar de economische groei van dan komt.

  Goochel daarna wat met de opgebouwde reserves van de voorgangers en met de statistieken en de groei is spectaculair. Althans op papier. Net zoals in Nederland toen men de kunstmatige stijging van de huizenprijzen opnam in de economische groei. Papier kan van alles bewijzen. De reële economie is wat er in je etensbakje terecht komt.

  Men vergeet echter te vertellen dan veel van deze verdiensten langs Surgold liepen en zoals u weet heeft Surgold nog nooit jaarcijfers gepresenteerd. Ofwel hoeveel er echt in de Surinaamse economie terecht komt is maar een raadsel.

  Vertrouw voorlopig maar op de overmakingen en pakketten uit Calimerostan.


  Maak melding
 30. @Beste Jojo
  Ik ken deze cijfers wel. Maar weet ge wat het verschil is tussen groei, welvaart en ontwikkeling? Als ge mijn relaas goed hebt gelezen dat kom betwist ik de economische groei niet doch vind ik dat de regering niet in staat zal zijn de vruchten van deze groei ten goede aan te wenden. Immers de lonen zijn niet gestegen en het ‘polder’overleg tussen werkgevers, werknemers en de overheid is muurvast. Omdat de regering geen ontwikkelingsvisie heeft is zij ook niet in staat de schaarse welvaart te verdelen. Dat is mijn punt.

  Groet

  Plato.


  Maak melding
 31. @ Plato
  we hebben de zelfde visie. Macro en micro economie kunnen geheel tegenstrijdig zijn. Alleen als je je zelf bedot kijk je alleen naar de Macro cijfers alleen de mensen eten er geen korrel rijst meer door.

  Het is nog erger gesteld met deze regering. Zelfs al stel je ze instaat $ 100.000.000/ jaar te gaan verdienen/besparen dan nog vinden ze $ 1.000.000 nu vooraf belangrijker dan het over 2 jaar per jaar $ 100.000.000 voor het land.

  Dit is geen grap maar bloed serieus.


  Maak melding
 32. Multinational!

  Waar staat dit woord voor? Is Surigold of Surgold een Multinational? Kan iemand mij helpen aan een zinnige, andere benoeming van dit woord?
  Multi is veel, dat weet ik. National is intern, ook dat weet ik. Maar wat betekend het samen?

  De bevolking van het gebied heeft gelijk om op schrift iets te vragen. Er zal voortaan in het gehele land op schrift moeten worden gezet wat de bedoelingen zijn en wat er moet gebeuren bij overtreding van het geschrevene. Daar heeft iedereen wat aan.


  Maak melding
 33. het is zelden of nooit gebruikelijk dat de sme’se overheid één of ander garantie geeft in welke deal dan ook..

  je moet afwachten wat er komende is..


  Maak melding
 34. wat je als wrokomang moet eisen van i am gold newmont of oud mont, je moet eisen je loon in us$ gelijk aan de amerikaanse arbeider betaald te worden..

  zeg maar gerust aan die poep vokbonds lijders in sme.
  ze moeten kijhard onderhandelen in US$ en gelijk aan de amerikaanse loon eisen..

  met alle sociale voorzieningen die in amerika gelden anders geen arbeid..

  en als ze niet willen,moeten ze maar opdonderen uit sme..

  aan ddb heb je niks,die puilt uit van het geld, goud is stinkeld rijk geworden over de ruggen van de suris..

  nu moet je je stem laten horen..


  Maak melding
 35. @ SRA,
  Het is misschien verkeerd begrepen,maar wat ik wil zeggen is dit: vroeger toen de binnenland bewoners naar de stad kwamen, waren de winkeliers in hun sas ze kochten haast de hele winkel leeg en sloeg hun vurage op voor 3 a 4 maanden.

  SRA wie is deze mensen in het binnenland met hun problemen gaan opzadelen?????
  zijn het niet de stads creolen.

  SRA give jack his jacked.

  SRA om een lang verhaal kort te houden geef ik dit mee

  om de toekomst te herstellen cq veranderen
  moet je het VERLEDEN KENNEN

  Ik hoop dat ik duidelijk ben

  Hoogachtend, NO FREDE.


  Maak melding
 36. Ach, niks nieuws onder de zon. Staatsolie pikt ook her en der de gronden van mensen, wanneer ze er olie aan treffen. Je bent dan verplicht je grond te verkopen aan de staat(s olie). In Saramacca is dit een ramp voor de bewoners.
  Volgens de Surinaamse wet behoort alleen de bovenste 30 cm van de grond aan de eigenaar toe, alles wat eronder zit is van de staat.


  Maak melding
 37. Ai, tek eng now, a trong gotoe noja, Sranang grong trong gotoe noja, do tjier deng srefi, dja gotoe,
  prif deng loekoe tra sani, tra torie, neks ne jagi
  gotoe dati na torie ini oenoe kondre, maktie tapoe a gotoe, o mek someni soema o law, do dede gwe liebie a gotoe, so meki trawang, o feti en so aw go morofara,
  so langa gotoe o de foe feni ini Sranang.


  Maak melding
 38. Wij zijn in marowijne niet zo bang als de mensen in brokopondo, laat ze maar komen met hun gift we waktie ding. Zal jammer zijn voor hun dure machines.


  Maak melding
 39. Voor de goede orde: bij hoge uitzondering bezoek ik deze Waterkant-site…
  Waarom niet vaker?? Omdat er na een begin van een soort van discussie, er steevast met modder door een vast groepje ‘reageerders’ naar elkaar gegooid wordt!

  En neem dan hier bijvoorbeeld dit item over de Paramaccaners, waar sommigen zich als ‘keukentafel-geleerden’ opwerpen…
  @srika:
  Ondanks dat de officiële definitie van ‘inheems’ niet van toepassing was op de Surinaamse marrons, is deze groep ruim 15 jaren geleden door de betreffende werkgroep van de Verenigde Naties wel degelijk aangemerkt, als INHEEMS!
  (Dat de gedeporteerde Afrikaanse groepen al tijdens de eerste generatie een samenleving opbouwden in het binnenland van Suriname, die niet of nauwelijks verschilde van hun vorig leefgebied… en dat dezen tevens gedurende enkele honderden jaren hun oorspronkelijkheid hebben behouden).
  @sra
  De naam ‘Amerika’ is gegeven n.a.v. de Spanjaard AMERIGO Vespucci…
  En met jouw bewering dat de eerste bewoners van Suriname uit het gebied van het huidige Ivoorkust komen, kom je enigszins in de buurt, maar zit je er tóch aardig ver naast!
  Héél, héél, hééél lang geleden, toen de continenten Europa & Amerika nog één geheel vormden, lag het huidige Suriname vast aan de plek, wat nu Ghana heet en in het verleden dus GOUDKUST!!
  Is het cirkeltje (met de huidige of toekomstige [goud]koorts van de Paramaccaners) weer helemaal rond…


  Maak melding
 40. 06 maart 2013

  @ Engel,

  Bedankt voor de reactie.

  Terug naar het begrip Inheems.

  Ik ga ervan uit, dat je toch diep in de stof zit wat betreft de problematiek van de inheemse volkeren, zowel volgens de betekenis van de OAS of van The ILO INDIGENOUS PEOPLE CONVENTION of The ILO indigenous and tribal peoples convention of van de UN Decleration on the Rights of Indigenous Peoples.

  Op grond van de inhoud van deze conventies of declaraties vind ik de Marrons niet behoren tot de Inheemsen, maar wel tot de in stamverband verband wonende volken.

  Je weet ook dat er binnen deze internationale organisaties werkgroepen zijn die met de kennis van nu en protest van regeringen en andere wetenschappers, de definities nader aan het bekijken zijn.

  Bijvoorbeeld worden de Marrons in Frans Guyana, sommige groepen wonen al meer dan 200 jaar daar, niet erkent als Inheemsen.

  Regeringen in Suriname, Vene/Bouta, hebben de Marrons in Suriname nooit erkent als Inheemsen. En dit is een van de belangrijke oorzaken voor het niet doen verkrijgen van gronden in het binnenland. De Marrons willen die erkenning, maar de regeringen hebben altijd geweigerd.

  Feit blijft wel, dat ik vind dat deze volkeren, indien zij de nationale wetgeving van Suriname volledig accepteren, wel recht op een stuk grond in het binnenland van Suriname moeten krijgen waar zij wijs en vredig kunnen leven en genieten van de natuur.
  Srika


  Maak melding
 41. @ Engel
  kom aub vaker. Het schelden en ongenuanceerd modder gooien zegt alles over de personen die het doen.
  De bijdragen met inhoud helpen wellicht het moddergooien te beperken. Het laat de inhoudelijke kant van de medaille zien en wie weet steekt men er toch nog iets van op.


  Maak melding
 42. no frede

  jou laaste reactie van dinsdag 5 maart.

  neen,het waren niet de stads creolen,hoe kwamen die binnenland bewoners dan aan hun geld om inkopen te doen”.wat ik duidelijk wil maken is,”als er geen bemoeienis van die europeanen was geweest zou er ook geen verdeeldheid onder ons ontstaan zijn.

  ik ken mijn geschiedenis.


  Maak melding
 43. engel!

  bijna goed.

  voordat de spanjarden hun slag gingen slaan waren het de olmecs uit ghana die daar eeuwen geleefd hebben voordat de spanjaarden een verdracht met de engelsen(europeanen)opgesteld hadden om een gedeelte van amoreca te veroveren.

  amerika was nooit een geheel met europa maar had een land brug waar men gebruik van gemaakt heeft.het zuid amerikaans gebiet was wel een geheel met afrika waar er geen land brug aan wezig was,”als men die wereld kaart van nu bekijkt zal het opvallen dat suriname een landelijk verbintenis met hoofd zakelijk ivoor kust had en als bij horende landen ghana en benin.

  als men nog verder gaat er altijd goud bij de kust gebieden van afrika geweest het is begonnen in het gebiet Nubia(die naam is van Nepti afkomstig dat goud betekend),maar ik bezoek deze forum niet om geschiedenis les te geven”wat ik jou aanraad is,;die beter jou best om de echte waarheid van onze voorouders te achter halen.
  ik hoop dat jij genoeg aan deze informatie hebt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES