Tieners binnenland zonder toezicht in ‘internaat’

33

PARAMARIBO, 27 feb – Schoolgaande pubers uit het Boven-Suriname gebied verblijven al maanden zonder toezicht in een vakantieoord. Het oord is bedacht als tijdelijk onderkomen voor de jongens en meisjes uit verscheidene dorpen. Parlementariër Hugo Jabini heeft hier opmerkingen over gemaakt in het parlement. “Het is een eilandje met hutjes, waar jongens en meisjes soms zelfs een bed delen.”

En dat zonder ook maar het minste toezicht. De kinderen zijn volledig op zichzelf aangewezen. Met alle gevaren van dien. “De kinderen zijn natuurlijk al geslachtsrijp en seksueel actief. Maar je mag het niet stimuleren”, zegt Jabini tegenover de Ware Tijd. Het betreft tijdelijk verblijf in afwachting van de bouw van een internaat in het centraal gelegen Atjoni. De enige volwassene op het eiland, het bekende Isadou, is de eigenaresse.

Maar volgens Jabini heeft de vrouw geen ervaring met het omgaan met zoveel tieners. Ook het eten zou te wensen overlaten. De subsidie die de regering verstrekt is onvoldoende. Jabini wil dat minister Shirley Sitaldien van Onderwijs & Volksontwikkeling zo snel mogelijk ingrijpt. Door de grote afstanden tussen gemeenschappen en de plaatsen waar scholen staan, is het vervoer (te water) onbetaalbaar. Ouders voelen zich in een hoek gedrukt en maken zich ongerust.

33 REACTIES

 1. Het gaat niet goed.Ik ben naar Isadou,via Atjonie geweest maar de eigenaresse van Isdou is geen koekje hoor.ik ken d’r persoonlijk.ik was op isadou voor 2weken op vacantie,dusals zij op de kinderen moet opletten,MANG KBA JERE’.


  Maak melding

 2. =Ik zou het volgende willen mee geven aan Brunswijk en Felisie.
  =Wanneer men stemmen nodig heeft voor de verkiezingen worden alle beloftes gedaan, maar wanneer men in nood zit zie je niemand meer.

  =Deze twee heren hebben geld zat, omdat zij beschikken over goudmijnen. Waarom bouwen zij niet een internaat voor al die kinderen waarvan zij zogenaamd houden???

  =Rukwinden in Brokopondo en de staat moet weer betalen. Geen probleem, maar waar blijf je als mens zodat men kan zien dat je om je dorp geeft???

  =De staat hoeft ook niet alles te doen.


  Maak melding

 3. @Hugo Jabini.
  We gaan eerst malaria bestrijden bij obiang, daarna komen onze eigen mensen aan de beurd, lekker op reis gaan met de guyanese president met onze vliegtuig en op onze belasting centen, daar is amnestie presidentje heel goed in.
  Men zegt hoogmoed komt voor de val.


  Maak melding

 4. @Kwas Bita weet iemand hoeveel en van wie deze mw Isadou het geld ontvangt voor de opvang van de kinderen? Volgens mij moeten de ouders ook bijdragen, tenministe dat is wat vroeger zo. Toen werden kinderen uit het binnenland zonder een centje pijn op straat gesmeten als pa of ma de bijdrage niet had overgemaakt. Baya, dus binnenkort ook daar een babyboom….om maar te zwijgen over andere ergere ziektes.


  Maak melding

 5. zeg zwartkapje waar ga jij hene…

  in het bos in het bos..

  in het bos zijn er krasi kinderen in het bos…

  ben niet bang voor krasi kinderen ben het ook ben het ook

  🙂


  Maak melding

 6. En straks voelen ze zich op de tenen getrapt als ik zeg dat kinderen die kinderbijslag krijgen,hebben kinderen die ook AKB krijgen.Met de franse AKB is te leven.Maar die van Sur. waarop de regering zo trots is?


  Maak melding

 7. Vroeger, niet zo lang geleden, werden de kinderen van de beter gesitueerden naar het internaat/ kostschool in Nederland gezonden om na de basisschool/mulo verder te studeren aan de universiteit in NL
  Hoe het gelopen is in die instellingen hebben wij geweten. Massaal verkracht en misbruikt geworden door paters en fraters.
  Zijn deze kinderen, ( aantal onbekend) hierboven beschreven, niet beter af in het binnenland waar ze in hutjes verblijven en op zichzelf zijn aangewezen, onder zogenaamd toezicht van één volwassene?
  Zij hebben het tij niet mee, net zo min als de kinderen die toentertijd naar NL werden gezonden in het volste vertrouwen dat ze veilig waren in het heiligdom van de RK kerk.

  Met kinderen kun je sollen, dat blijkt weer. Geen wonder dat ze het geloof in de volwassenen verloren hebben. Dit wordt dan onze nieuwe generatie!
  SHAME ON US!


  Maak melding

 8. Wel ja Jabini,begin dan de kinderen alvast wat seksvoorlichting te geven want je zegt zelf dat ze geslachtsrijp zijn.!Leer ze over Condoom en veilig vrijen!
  Laatst heb je nog een echtpaar die zich ontfermenden over deze kinderen voor PEDOFIELEN uitgemaakt!!
  Zolang jij voor het zeggen zal hebben zal niemand het op zich nemen om voor die kinderen te zorgen. De vrees bestaat dat jij die vrijwilligers ook voor PEDOFIELEN zal uitmaken. Nu zit je met een groot probleem en dat heb je te danken aan die grote mond van je!


  Maak melding

 9. En ja je weet deze boesi kinderen hebben niks te maken , ze doen het met de eerst de beste en voor dat je het weet moeten wij gaan storten voor kinderen die allerlei ziektes hebben opgelopen. Sari yere. EN trouwens wat gaat brunsi hiertegenn doen.
  IK ben benieuwd


  Maak melding

 10. oke, hebben wij een probleen met huisvesting????

  ja!!

  gaan wij het met prefab oplossen??

  ja!!

  woon jij in het binnenland, en hoeveel nichten heb jij???

  wij zijn in dit dorp met 60!!

  dat is 60 X 10 kinderen = 600!!

  hoeveel dorpen kennen wij????

  Mi Gado DADA…schakel jij nog meer landen om te prefabben, want onze “”konijnendrift”” baart mij nu al zorgen, terwijl er een tsunamie aan *baren* golft uit het binnenland!!!

  en doe maar ook een uitbreiding prefab Santo Boma 🙂


  Maak melding

 11. Pasew
  Is dit satire of is dit een joke of is dit werkelijkheid?
  Ahum ik denk werkelijkheid want als ik door Paramaribo loop lijkt het wel alsof 70% uit deze mensen bestaat. Vooral nabij de markt en VCB.


  Maak melding

 12. “De enige volwassene op het eiland, het bekende Isadou, is de eigenaresse”.
  Van wie krijgen die kinderen dan onderwijs?
  Of betreft het ZBK (zeer begaafde kinderen) die alleen nog hun volwassenheid moeten onderzoeken?


  Maak melding

 13. Dit heeft niets met krasse kinderen uit het binnenland te maken. Overal in de wereld, of het nu Nickerie, Nederland, India, Rusland of Roemenië is, als je tiener jongens en meisjes zonder toezicht bij elkaar stopt, krijg je geheid zulke toestanden. Welke normale tiener zou niet gaan experimenteren? Iedereen die ontkent is een schijnheilige leugenaar. Het is een schande dat de Surinaamse overheid dit laat gebeuren met een deel van onze kinderen. De Surinaamse overheid protesteert als de Amerikaanse ambassade zegt dat er kinderarbeid voorkomt in Suriname. Het zal me niet verbazen als de ambassade het bij het rechte eind heeft, het kan deze overheid niets schelen of onze jonge mensen naar de knoppen gaan. Het geval dat Jabini onder onze aandacht brengt is je reinste vorm van verwaarlozing van onze kinderen en dat is minstens even erg of zelfs erger dan kinderarbeid.


  Maak melding

 14. @henkes
  Het geval dat Jabini onder onze aandacht brengt is je reinste vorm van verwaarlozing van onze kinderen en dat is minstens even erg of zelfs erger dan kinderarbeid.

  Henkes
  Als hen mijn (onze) kinderen zouden zijn dan had ik het geweten en had ik hen de normen en waarden bijgebracht die in een beschaafde samenleving horen.
  Daar de meeste van deze kinderen niet die normen en waarden vertonen in een beschaafde samenleving moet ik concluderen dat het niet MIJN kinderen zijn.
  Tot slot wil ik meegeven dat ik wel te doen heb met deze kinderen wegens het ontberen van opvoeding en leiding in hun opgroei periode.
  Onze kinderen, daar plaats ik dus een vraagteken achter.


  Maak melding

 15. Kolo kolo, Het zijn onze Surinaamse kinderen! Als jij je als volwassen persoon/opvoeder, met een meer dan gemiddelde scholing, niet verantwoordelijk voelt voor het Surinaamse kind in het algemeen dan ben je te betreuren. Gelukkig zijn er in Suriname niet alleen mensen die denken zoals jij, je kunt een voorbeeld nemen aan mevr. Emmy Hart.

  Kolo kolo zet je goed opgevoede tiener zoon en dochter ook samen met andere tieners in een vakantiekamp en zet er geen volwassenen bij, die een oogje in het zeil houden, je zoon of dochter hoeft maar even te denken dat hij/zij verliefd is op Jantje of Marietje, dan zal je wel merken hoeveel er van je goede opvoeding terecht komt. Het gaat om kinderen, ze moeten nog opgevoed worden en ze hebben nog begeleiding nodig, als onze regering een situatie creëert waarbij tieners zonder adequate begeleiding aan hun lot worden overgelaten op een eiland (dat heb ik uit het verhaal begrepen), dan is dat een schande, of deze kinderen nu wel of geen goede opvoeding van huis uit gekregen hebben. Als de regering hetzelfde zou doen met kinderen uit de stad en b.v. bij de naschoolse opvang niet voor genoeg begeleiders zou zorgen, dan zou het ook mis gaan en zouden we er schande over spreken, nu het om kinderen uit het Binnenland gaat, krijgen hun ouders, die er veel voor over hebben dat hun kinderen naar school gaan, alle schuld van deze misstand in de schoenen geschoven.


  Maak melding

 16. Nou Bouta?? waar moet aandacht geschonken worden?? hier of de beloofd bruggen en of de diepzeehaven?? Waar gaan de prioriteiten?? als hier niets aangedaan wordt,dan ben ik met @@ Bifa helemaal mee eens!! en over 9 maanden niet 1 maar een heleboel!!!

  @@ Bifa heel goed gezien!!!


  Maak melding

 17. =Vreemd genoeg heeft Savioen het altijd over de “zwarte” en “witte” man en juist nu wordt er niet gereageerd.

  =Ik zou graag willen weten wat de reactie van Savioen zou zijn. Misschien kan ik wat van leren//


  Maak melding

 18. henkes
  Probeer ze eens op straat in Paramaribo normen en waarden bij te brengen en het overgroot deel geeft een reactie waarvan de honden geen brood lusten.
  Ter info: mijn beide zonen hebben een opvoeding met normen en waarden meegekregen. Hebben vanaf hun 18e op (studenten) kamers gewoond en gelukkig het e.e.a. meegekregen en gelukkig is het bij hun tussen de oren blijven hangen.
  Beiden afgestudeerd aan de uni te Eindhoven en beiden een goede baan en ja en 1 getrouwd (na 6 jaar verkering) op 30 jarige leeftijd en ja op 34 jaar een kind gekregen.
  Moet ik nog doorgaan??????????
  Er zijn wel degelijk mensen die denken zoals ik maar zeggen maar niets omdat het toch een gebed zonder end is.
  Hoe lang en hoe vaak moet je aangeven dat nagenoeg alleen normen en waarden het beginpunt is van een beschaafde samenleving.
  Lees de kranten en zie:
  Kinderen (zelfs jonge) verkracht door volwassenen waarbij de dader de vader is, de broer is, de neef is, de buurman is en ga zo maar door. En waar waren de ouders toen dit gebeurde????
  De criminaliteit, gezien het bevolkingsaantal, barst uit zijn voegen.
  Maar Henkes gelukkig heb ik wel degelijk te doen met deze kinderen. Maar begint opvoeding en het bijbrengen van normen en waarden niet eerst bij de ouders terwijl de overheid ja een controlerende taak heeft en de school ook een opvoedende taak heeft als verlengde van de ouder (s)?????
  En als de overheid het nalaat dan moeten m.i. de ouder (s) als eerste voor in de rij staan en niet langs de lijn roepen “dies no kang, lanti doe wang sanie” want dat is je verantwoordelijkheid ontlopen en dat is in dit geval aanwezig.
  Maar het is dweilen met de kraan open en mag je daar dan niets van zeggen om de ogen te openen (als dit een bijdrage kan leveren tot verbetering)?
  Het zijn s’lands kinderen en niet onze kinderen.
  Tot zover mijn uitleg.


  Maak melding

 19. ’s LANDS kinderen of ONZE kinderen.
  DIt is een maatschappelijk probleem en heeft te maken met hoe jij in de maatschappij staat of er tegenaan kijkt.
  Jij maakt deel uit van de maatschappij dus is het probleem ook een deel van jou.
  Als het uit de hand loopt met deze kinderen omdat wij hen nu de rug toekeren en ze daardoor beschadigd raken, staan ze morgen misschien in jouw achtertuin en kom je ze tegen.
  Deze kinderen hebben net als elk ander recht op onderwijs. Door een gebrekkige infrastructuur kunnen ze niet thuis wonen.


  Maak melding

 20. Een mooi staaltje van kinderbeschermimg zoals het niet moet. Ik heb te doen met deze kinderen in de eerste plaats en met de ouders die denken dat hun kinderen in goede handen zijn. Ik hoop voor de kinderen en ouders dat er gauw een oplossing komt, want dit is letterlijk de kat op het spek binden.


  Maak melding

 21. Kolo kolo, Wan Bon heeft het goed gezegd. Als wij (de Surinaamse overheid en samenleving) deze kinderen geen goede opvang en scholing geven, komen wij ze straks in onze achtertuin tegen. Ik ben oprecht blij voor je dat je twee zonen goed terecht zijn gekomen, dat zou ik alle ouders toewensen, het heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met de goede opvoeding die je je kinderen gegeven hebt, maar ook met een beetje geluk, ik ken genoeg ouders die hun kinderen de beste opvoeding gaven of wilden geven, maar die kinderen kwamen toch niet goed terecht. Naast de ouders heeft onze overheid ook een grote taak te vervullen in de opvoeding van ONZE kinderen, de overheid moet b.v. zorgen voor goed onderwijs zodat ONZE kinderen (niet alleen die van Kolo kolo en henkes) straks goed kunnen functioneren in de moderne maatschappij, daar kunnen de meeste ouders, met de beste bedoelingen, niet voor zorgen en met name de ouders in het binnenland van Suriname kunnen dat niet. Er is toch niet voor niets leerplicht in Suriname, als ouders hun kinderen niet naar school sturen zijn ze toch strafbaar? Als de overheid niet eens voor goede opvang van de kinderen in het binnenland kan zorgen, dan moet het ons niet verbazen dat veel van deze kinderen op het slechte pad belanden. Je mag kritiek hebben op de ouders die hun opvoedingstaken niet serieus nemen, maar het is vooral voor ouders zonder goede formele scholing moeilijk om deze taken goed in te vullen, maar in dit specifieke geval is de overheid de hoofdschuldige, waar we boos op moeten worden. Als ook deze kinderen door gebrekkige opvang en slechte scholing ook weer ouders worden, die hun opvoedingstaken niet aankunnen , belanden we in een vicieuze cirkel waar nooit een eind aan komt.


  Maak melding

 22. Ik stel voor dat de Surinaamse overheid meer NGO’s en particuliere instellingen vraagt om werkzaamheden in het binnenland uit te voeren. Deze mevrouw, de initiatiefneemster heeft ondersteuning nodig. De overheid kan in haar eentje niet voor alles zorgen.


  Maak melding

 23. het is de normaalste zaak van de wereld,dat binnenlandse kinderen zonder vader, soms zonder moeder opgroeien,door ooks en tantes opgebracht..

  bovendien hebben al die marons in elke gehucht een binnen/buiten vrouw met vele kinderen..

  de vaders weten nieteens,hoeveel ze verwekt hebben kennen hun eigen nakomelingen niet,laatstaan de moeder, die niet weet wie de vader is ..

  neem nou een goed v.b. aan onze politieke lijder ronny brunswiek..

  hij is expert in dit soort aangelegenheden..


  Maak melding

 24. @henkes
  Ik snap wel wat je aangeeft inderdaad je moet ook geluk hebben maar die moet je wel afdwingen want zonder te werken heb je dagelijks geen brood hé. Maar hoe je het keert of draait ik zal het blijven zeggen dat je wellicht kunt proberen (als één der weinigen) om er 10 of 100 te helpen maar hierna worden er weer 500 bijgemaakt dus blijft het met de beste bedoeling dweilen met de kraan open.
  Je “maakt” kinderen en kunt ze niet opvoeden.
  In mijn jeugd heb ik gespeeld met de buurjongens en moet nog steeds, en dat neem ik altijd als voorbeeld, denken aan mevrouw Helouise die 7 kinderen heeft gehad,
  Op een middag zei ze tegen haar jongste telg “Bojke groet je papa kijk hij fietst daar”.
  Bojke een jongen van 4, ik was toen 14 jaar oud, sprong in de lucht en riep “papa papa”en zwaaide wilt.
  En dacht je dat papa stopte neen hoor hij fietste nog harder weg.
  En je raad het al 7 kinderen van 7 verschillende mannen.
  Ik weet niet wat van hen terecht is gekomen.
  Ik hoop het allerbeste dat je een ander kan wensen op deze wereld.
  En ja wan bon wan bon so meni wirwirie ook dat weet ik.
  Wij kunnen zo doorpraten en doorzagen maar hebben beiden gelijk.
  Als ouders heb je verantwoordelijkheden
  De school helpt mee vormen
  De overheid controleert en sanctioneert
  De buurt helpt mede sociale controle uit te voeren.
  Dit is mij bij gebracht.
  Henkes kerel heb ik iets gemist????????????


  Maak melding

 25. De kinderen zijn de toekomst van morgen hoop dat er per direct actie word onder nomen

  De locomotieven op gang brengen is meer waard dan diamant of goud voor de binnenland bewoners want vervoer is nog steeds de grootste min punt daar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.