Lokale autoriteiten bezorgd over zelfmoorden Brokopondo

32

PARAMARIBO, 15 feb – Het ongewoon hoge aantal zelfmoorden in het district Brokopondo baart de lokale autoriteiten zorgen. Binnen ongeveer een maand tijd zijn er vier gevallen gemeld. Dit is zeer ongebruikelijk voor de voornamelijk uit Marrons bestaande dorpsgemeenschappen. Yvonne Pinas, districtscommissaris van Brokopondo, overweegt drastisch maatregelen.

Gedacht wordt aan het herinvoeren van oude tradities. “Als bijvoorbeeld iemand uit een andere dorp naar mijn dorp zou komen en zichzelf zou willen doden, dan krijgt de kapitein (dorpshoofd, red.) uit zijn dorp een fikse boete van mijn kapitein”, zegt Pinas tegenover de Times of Suriname. Het is een traditie die in het verleden gewerkt moet hebben. Parlementariër Ronnie Asabina uitte eerder al bezorgdheid. Hij vindt vooral ‘sociale controle’ belangrijk.

Anders dan vroeger, schijnt dit te ontbreken in Marrongemeenschappen. Asabina vindt dat de mensen nu te veel langs elkaar heen leven. Pinas vindt dit ook. Haar idee moet daar verandering in brengen. “Hierdoor is iedereen genoodzaakt op elkaar te letten.” Overigens zal ook in het onderwijs wat moeten gebeuren. “Ik heb gemerkt dat de mensen die zelfmoord pleegden, geen godsdienst op school krijgen. De kinderen die het wel krijgen, weten dat als ze zoiets doen, ze niet bij God komen.”

32 REACTIES

 1. “Als bijvoorbeeld iemand uit een andere dorp naar mijn dorp zou komen en zichzelf zou willen doden, dan krijgt de kapitein (dorpshoofd, red.) uit zijn dorp een fikse boete van mijn kapitein”,

  WAT IS DIT???????????????????

  wonen wij in suriname, of in papoea nieuw guinea????


  Maak melding

 2. Heeft dit misschien te maken met het standpunt van Asabina over homofiliteit binnen de Marrongemeenschap? Vreemd dat de zelfmoorden plaatsvinden na zijn standpunten. Ach. Kan ook een andere reden zijn natuurlijk. Wij staan niet in hun schoenen om te kunnen oordelen.


  Maak melding

 3. Een iemand zei vaker dat de Hindustanen in een trend zitten met zelfdodng!! Hem/haar wil ik vragen om hun smoel te gaan spoelen!!! Het ruikt tot Peking!!!

  Jammer dat er zo iets plaats vind. Hopelijk dat men in de toekomst een oplossing gaat vinden om te kunnen voorkomen!!


  Maak melding

 4. Mijn God ,ik had nooit geweten dat de MARRONS ZELFMOORD PLEGEN!!

  MAAR Asabina,de dorpshoofd van de andere dorp heeft toch geen X-RAY VISION, hij is geen Superman!
  Hoe moet die arme man dan weten wie in zijn gebied binnen komt met de bedoeling zelfmoord te plegen?!
  Moet hij gestraft worden voor iemand zijn handeling?
  In het geval van ZELFMOORD is de SLACHTOFFER zelf de CRIMINEEL!
  Hij beroofd zichzelve van zijn eigen leven!
  En echt Asabina je hoeft echt niet lang te treuren over degene die zelfmoord pleegt.
  Degene die zelfmoord pleegt denkt dat hij van al zijn pijn en lijden is verlost en dat hij daarboven eindelijk rust zal hebben.
  Dan moeten wij daarom aannemen dat die man eindelijk de rust heeft gevonden daarboven en dat zelfmoord voor hem als een bevrijding van zijn lasten is gekomen.
  Kom nou Asabina,ook mensen die naar de kerk gaan zondigen bv bouta en zijn aanhang en wat denk je van de prediker Steve MEYE,de zondaar?


  Maak melding

 5. Blijkbaar heeft het probleem zich verplaatst van de Bosje-brug naar Brokopondo. Misschien dat ze ook daar een bord moeten plaatsen in de trant van: ‘No dyompo, yepi de’ met een telefoonnummer erachteraan.
  Overigens, van welke zelfmoordmethode bedienen ze zich in Brokopondo? Gif, pols doorsnijden, in het Brokopondomeer springen, slangenbeet, voor de trein springen, wat?


  Maak melding

 6. @yang Ka Chin

  Je bent echt erg mang.
  Moest wel even lachen, maar dit is een trieste zaak!

  De oorzaak, wie zal het zeggen, een uitzichtloze situatie, pesterijen vanwege een andere geaardheid?
  Voorlopig kunnen we alleen maar gissen, ik geloof niet dat iemand ooit een afscheidsbrief heeft achtergelaten!

  Trouwens klopt dit wel, hoe weten ze dat dit valt onder de noemer zelfmoord?


  Maak melding

 7. “Ik heb gemerkt dat de mensen die zelfmoord pleegden, geen godsdienst op school krijgen.

  welke dienst???

  gado dienst
  wintie dienst
  kapitein volk-oplichter dienst
  echte ananna dienst in deze blackberry era
  Lonnie eigen-gewin dienst?????

  jullie achterlijke INLANDSE IDIOTEN met jullie kankantrie kul zijn debet aan dit hedendaagse gebeuren,…. kinderzwangerschap, en thans zelfdoding!


  Maak melding

 8. De geneigdheid om de eigen cultuur superieur te achten boven die van veel anderen is diep geworteld.Maar al te snel worden hoogstaande tradities van andere volken voor achterlijk vesleten en vinden eeuwenoude gebruiken hopeloos ouderwets.Respect voor andermans cultuur soms ver te zoeken
  De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in dit soort gelegenheden ook de menselijk hypocrisie af en toe pijnlijk wordt.
  Wij kunnen elkaar pas wezenlijk zien,als je de moeite neem jou ogen te sluiten om door die van anderen de wereld te aanschouwen .
  Als jij verandert, verandert alles.


  Maak melding

 9. ASabina no ab achterban dus probeer hij stemming te maken. het is erg dat mensen overgaan tot het nemen van het hoogste goed dat een mens ooit kan bezitten triset dit is nooit de bedoeling van de schepper geweest.


  Maak melding

 10. Eey blanke man,

  ik ben Sioux-volk 300 man groot, en ik heb 500 vierkante kilometer nodig om te jagen & plezieren!!

  ,,en wij Wilde Beer zonder speer willen ook 1000 km in omtrek!!

  ja, maar vergeet ons niet, wij zijn Witte Veder & Zwarte Adelaar, wij willen 2000 km!

  toen werd USA boos en pleurde deze non-economische-idioten in een RESERVAAT, en werd Amerika een wereldmacht!!!

  Suriname,…..tijd voor een reservaat??????


  Maak melding

 11. Niets alarmerend! Onder onze hindoenstaanse broeders wordt er ook zelfmoord gepleegd maar in de rest van de gemeenschap is men er nuchter over. Deze gemeenschappen moeten hun etnische problemen zelf oplossen en de gemeenschap niet hiermee belasten.


  Maak melding

 12. mooi voorstel van de dc.

  ik geloof niet in hulp vanuit de overheid.
  ik geloof in een goede opvoeding en ZELF-RESPECT.
  dan maak je geen eind aan je kostbaarleven-wat je ook meemaakt!-


  Maak melding

 13. Zorgelijk is dat het fenomeen Zelfmoord (m.n de toename van het aantal gevallen) nieuw is onder de Marronbevolking in het Brokopondogebied.
  Het lijkt mij zeer verstandig, om eerst te zoeken naar de oorzaak van deze toename, dan oplossingen te bedenken zoals betaling door het opperhoofd. Te primitief voor woorden.
  Zou het misschien te maken kunnen hebben met de ” Goudkoorts” en alle daarmee samenhangende negatieve gevolgen zoals:
  kinderarbeid, werkdruk, prostitutie, bedreigingen, chantage etc.etc.
  Ik zou alle alarmbellen willen laten rinkelen omdat dit fenomeen nieuw is bij deze bevolkingsgroep. Dan is er meer aan de hand. Het gaat niet om een individu.


  Maak melding

 14. Ik krijg het gevoel dat zowel Pinas als Asabina zeker geen landsbestuurders zijn, zelfs niet van een ‘korjaal’, maar ook niet van lijn 3. Wat een onzin kraaien deze mensen? “Herinvoeren van oude tradities”, denken zij dan aan ‘het oog van de meester maakt het paard vet’?
  Hoe komt het dat deze hoogst incapabele personen zich wetenschappers wanen? Over de hele wereld onderzoeken wetenschappers suïcide (-pogingen) om in de maatschappelijke context oplossingen aan te dragen. Deze ‘over het paard getilde figuren’ gaan zelfs zo ver dat zij de oorzaken zoeken in God. Wat raar, in het binnenland gelooft toch niet iedereen in God?
  Gezien het feit dat met toestemming van deze regering het binnenland structureel wordt vervuild, welke kan leiden tot natuurrampen voor latere generaties, is met name de jonge generatie een schrikbeeld.
  Ik adviseer Pinas en Asabina door wetenschappers onderzoek te laten verrichten naar toekomstverwachtingen van Marron-jongeren. En zeker geen domme uitspraken te doen m.b.t. de dood van burgers. Daarvoor zijn zij niet gekozen of benoemd.


  Maak melding

 15. Werkgelegenheid, toekomst perspectieven en scholing is de oplossing voor heel veel problemen.

  De regering is hier mede schuldig aan. I.p.v. stelen van grond, corruptie, tabakswetten, snoepreisjes kunnen ze beter komen met echte economische plannen voor het volk….

  Dit geldt niet alleen voor de marrongemeenschap, maar voor alle gemeenschappen…


  Maak melding

 16. Yang ka chin je hebt overdosis van je dieet. Niet spotten hoor. Onze overbuurman in Parbo pleegde zelfmoord, en wij moesten hem identificeren, geen grap hoor.


  Maak melding

 17. Ja dat krijg je als in een traditionele samenleving als de marrons in de oerwouden allerlei nieuwe ontwikkelingen/moderne zaken plaats vinden.Aanpassen en meedoen. Alleen de sterken zullen het overleven, de rest zal gedoemd zijn ten onder te gaan. De marrons zullen zo langzamerhand tot het besef moeten komen, dat ze zich zullen moeten aanpassen aan de uitdagingen van deze tijd.Anders is het verzuipen.


  Maak melding

 18. Ik weet niet of jullie het weten. Maar in Holland worden ook veel zelfmoorden gepleegd. Alleen is het zo dat de media dit niet bekend maakt. Wekelijks springen er vele mensen voor de trein. Dit is slechts een kleine voorbeeld. Maar nogmaals de Media maakt dit niet bekend.


  Maak melding

 19. @Revali
  Ik krijg het gevoel dat zowel Pinas als Asabina zeker geen landsbestuurders zijn,…………
  Hoe komt het dat deze hoogst incapabele personen zich wetenschappers wanen? Over de hele wereld onderzoeken wetenschappers suïcide (-pogingen) om in de maatschappelijke context oplossingen aan te dragen”.

  Verwonder je maar niet!!!Er lopen nog meer van dit soort pseudo-onderzoekers daar rond.Deze houding zou je best een epidemie kunnen noemen in Suriname.De oorzaak van deze waan ligt hem in het feit dat er momenteel in Suriname een soort wildgroei is ontstaan van het uitreiken van awards,trainingen,workshops,studiedagen
  en ga zo maar door!
  Deze mensen die zogenaamd zijn “afgestudeerd” na een cursusje van een week gevolgd te hebben,worden met een certificaatje in het riet gestuurd en denken daarbij dat ze over een bepaald onderwerp alle wijsheid in pacht hebben!
  Ik heb discussies meegemaakt waarbij de een letter
  lijk probeerde de ander onder de tafel te lullen over een onderwerp waarover ze cursus hadden gevolgd,maar toch geen kaas van hadden gegeten!
  Belachelijk gewoon!


  Maak melding

 20. Wanneer gaan deze mensen stoppen zich zelf marrons te noemen? Zo’n verwerpelijke naam, ik gruwel ervan. En mensen als Asabina en Misiekeba zijn toch niet ongeletterd, ze weten toch waar die naam vandaan komt? En over het aantal zelfdodingen, soms steekt men elkaar aan. Het is niet altijd goed om grote publiciteit aan zulke gevallen te geven. Er springen elke dag mensen voor de trein, maar je hoort het niet meer in de media.


  Maak melding

 21. waarom moet je bezorgd zijn over de zelf moorden in het binnenland m.n. brokopondo..

  beste mensen,,

  jullie hebben meer dan zeven ministeries in bezit, bezitten de beste ministers in het land,

  hebben de beste school opleidingen gehad,

  hebben zoveel faciliteiten, gratis van alles gekregen,

  wat is het probleem,,

  bovendien halen jullie dagelijks kilooos aan goud uit de grond voor gratis en niks,,wat gebeurt met de opbrengsten,

  wat dacht je nog van hasj,mariuana,hout, vis, handel in het binnenland,transport,taxi, noem maar op alles in eigen beheer,zonder enig vorm belasting te betalen,

  vegeet niet de berovingen in parbo,wanica, dagelijkse kost en snel weer naar het binneland verdwijnen..

  wat is dan de bezorgdheid ..


  Maak melding

 22. Wat voor nieuws is dit, lekker belangrijk, komt toch overal voor, elke dag stappen mensen uit het leven, hoort erbij, en hulp forget it, als iemand ermee wil kappen moet ie zelf weten, zijn of haar beslissing toch.


  Maak melding

 23. Wat, er zijn mensen christelijk zijn opgevoed en toch zelmoord plegen. Ik zou geef voorlichting over ongewenst zwangerschap. En het die heeft gezegd gedoe!


  Maak melding

 24. Dit zijn de gevolgen van bouterse zijn misdadige militaire regime.
  Suriname verkeerd in een ontkenningsfase, de blanken of god krijgen de schuld van alles wat mis gaat in Suriname, terwijl de rode loper wordt uitgerold voor de hoofddader die beest die verantwoordelijk voor de ellende waar mijn landbenoten nu mee zitten.


  Maak melding

 25. Voor mijn part mogen elke dag marrons of wie dan ook mijn dorp inlopen voor zelfmoord. Ik heb er geen problemen mee maar juist voordelen. De kapitein van waar de zelfmoordenaar afkomstig is krijgt toch de rekening. Ik zou overal reclame maken, ook in het buitenland, opdat zelfmoordenaars mijn dorp zo snel mogelijk vinden voor hun zieleheil. Iedereen is welkom, gelovigen en ongelovigen van alle rassen en van alle afmetingen. De een z’n dood is de ander z’n brood. Maak plaats vrij voor degenen die er wel baat bij hebben om z’n leven op natuurlijke wijze uit te zingen..ja tochh.

  django


  Maak melding

 26. Hey GMAP, je hijgt in mijn linkeroor yere! De blanken en god krijgen niet alleen de schuld van de misére in Sranang, maar ze zijn wel “mede debet” aan alle ellende, die in Suriname veroorzaakt zijn door en voor Surinamers. En aangezien de meeste van de ellendeveroorzakers geboren en getogen Surinamers zijn inclusief het GMAP en gelovig zijn tot in hun tifi-olo, is de volgende leus hen zonder meer op het lijf geschreven, namelijk; “wanneer een gelovige met zijn vinger naar de ander wijst, wijzen automatisch drie vingers naar zichzelf.

  django


  Maak melding

 27. soms heb ik een hekel aan die Django, niet om wat hij schrijft, maar omdat hij meestal gelijk heeft. ik kan wel vaak om zijn reacties lachen, want hij is serieus en soms denk ik ook precies zo zoals hem. ik vindt dat iedereen zelf mag weten wat men met zichzelf wil doen. als iemand zichzelf wil vermoorden is zijn zaak en niet van een ander. voor de zoveelste keer “petje af voor Django”.


  Maak melding

 28. Er zijn mensen die christelijk zijn op gevoed en toch zelfmoord plegen. Dus zelfmoord heeft niks met goddienst te maken. Geeft voorlichting in ongewenst zwangerschap aan de meisjes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.