Grote vraag naar vuurwapens in Suriname

76

PARAMARIBO, 15 feb – De vraag naar vuurwapens is behoorlijk groot. Behalve aan de bloeiende legale handel, is dit ook te merken aan cijfers bij de autoriteiten. Per maand komen zo’n honderd aanvragen voor een wapenvergunning binnen. Volgens het bureau van de procureur-generaal zijn er ongeveer vijf en twintig duizend vergunningen verstrekt. Uiteraard schiet ook de illegaliteit omhoog.

De smokkel uit de buurlanden Frans Guyana en Brazilië tiert welig. “Als je een Taurus (automatisch vuistvuurwapen, red.) ziet, kun je weten dat het uit Brazilië gesmokkeld is”, zegt een politiefunctionaris tegenover de Ware Tijd. Bij de politie wordt het vergunningenbeleid als best wel streng ervaren. Dit beleid wordt uitgemaakt door de procureur-generaal. Die geeft per maand niet meer dan twintig vergunningen af.

Er zijn dan ook aardig wat burgers die illegaal vuurwapens aanschaffen. Wanneer bij inbraken het wapen wordt buit gemaakt, krijgt de politie niet te weten. Logisch ook. Op het illegaal bezitten van vuurwapens staat gevangenisstraf. Het zal je gebeuren, als slachtoffer van misdaad aangifte doen en dan zelf opgesloten worden. Op het bureau van de procureur-generaal worden de twintig per maand ‘toch wel veel’ bevonden.

76 REACTIES

 1. Ik dacht dat de wapens daar voor het oprapen waren, legaal of illegaal, veel mensen lopen daar rond met een gun. Je kan er makkelijk aan komen, toen ik in 2011 er was kon ik zo eentje aanschaffen. Maar goed.
  Deze handel roei je niet uit, in Ned liggen ze voor het oprapen, je moet alleen weten waar, zorgen dat je poen hebt en dan is het ok.


  Maak melding

 2. Sang dattie…..!!
  Het is heel erg gesteld heden met Suriname dat iedereen graag met een wapen naast zich in bed wil liggen!!
  Niemand voelt zich veilig in Suriname!!
  En ze hebben gelijk ook,want je weet maar nooit. Met een crimineel als pseudo presidentje krijg je zulke situaties te zien.
  Die slaapt ook met zijn karabijn naast zich in bed!


  Maak melding

 3. SURINAME: Free for all, all for free.
  Back to Lucky luck and the wild west.
  En ik begrijp dat sommigen zich willen bewapenen,om zich te kunnen verdedigen als DDB en zijn labielen pistolen paultjes hen op de vlucht willen doodschieten.


  Maak melding

 4. Waarin steekt een zwarte boven uit,STELEN,LUIHEID,VROUWEN EN JALOERSHEID.
  Als je niet wilt werken ga je stelen.
  Zie de landen waar zwarten wonen of het anders aan toe gaat.Ze pakken het liever van je af dan om te gaan werken.Ze zeggen dat je discrimineert maar het is dat wat je met je ogen ziet.Ik was in de bajes te Amsterdam en wat ik daar zag was een overgrote deel zwarte jongen. Met name Moroks.Je kan zeggen dat dit niet waar is maar het is de werkelijkheid.Wij moeten onder ogen willen zie dat wij onze kinderen een betere opvoeding moeten gaan geven.


  Maak melding

 5. Beste Surinamers, wat wil je met een staatshoofd die crimineel is. De man dient voorbeeld te zijn voor Suriname. Met zijn amnestie wetgeving, wapen en drugssmokkel geeft hij een signaal af dat dergelijke zaken geoorloofd zijn in Suriname en sommige burgers kopiëren zijn gedrag.

  In alle lagen van de samenleving zie je het moreelverval weer terug met dank aan Desi Bouterse.
  Surinamers moeten nu niet gaan huilen, ze hebben ze wolf zelf een podium verschaft.


  Maak melding

 6. @koos
  Broeder Koos,
  De meeste van mijn broeders houden niet van studeren/lezen vandaar dat ze hun eigen geschiedenis niet weten….zeer trieste zaak….
  moreel verval, complete anarchie, dansen op de tonen van de wolf onder het genot van GRATIS oud vreten en warme bier…


  Maak melding

 7. Hee Roy, probleem is ook dat deze regering ook aan geschiedenisvervalsing doet. Sla een willekeurige school-geschiedenisboek open en de revolutie wordt beschreven als een heldendaad van de Wolf. Zolang kinderen worden geïndoctrineerd met deze valse paarse evangelie sta ik nergens meer van te kijken. Goede opvoeding en onderwijs is fundament van je levenscyclus. De coupe heeft tot een ware exodus geleid van hoopopgeleiden in Suriname. Het land zit vol met cassave planters en bananen plukkers met daarboven een Wolf die af en toe een plakje worst uitdeelt.


  Maak melding

 8. Geef hen een Catapult ipv geweer!!

  Ik wil ook een geweer, maar dan voor de criminelen wier zich op mij eigendom bevinden of jatten!!

  Nu snap ik ook waarom zoveel jagers elkander dood schieten tijdens jagen! Goede truc om wraak te nemen aan oude ruzie’s.


  Maak melding

 9. =Allereerst ben ik tegen de wapens, omdat onschuldigen dood gaan en velen kunnen zich niet beheersen
  =Aan de ander kant denk ik dat door de roof overvallers in eigen huis men tot waanhoop wordt gedreven en zich zelfs wil beschermen.

  =Ik denk dat de overheid eerst alle illegalen wapens maar moet zien te verwijderen, anders is het water naar zee dragen.
  =Een handje vol mensen wonen in Suriname dus vind ik deze situatie heel erg gevaarlijk.

  @Savioen je bent en zal zielig blijven voor de aandacht die je vraagt.
  -Als je wit bent heb je een groot probleem, omdat je dagelijks thee en koffie drinkt die afkomstig is van de zwarte.
  -Ben je zwart dan heb je een groot probleem als het gaat om minderwaardigheid complex. ZIELIG hoor.


  Maak melding

 10. Ik wil ook een ‘Taurus’, wat schuift ie?

  Ik denk dat ik mijn ned vergunning meeneem als ik strax naar suri ga, zal wel goedkoper zijn, die euro is behoorlijk gestegen!

  Suri is nu officieel een WWW-kondre, heel veel djsngo’s unchained in dat land.

  Als burger ken ik me best wel voorstellen, dat je zoiets aanschaft voor je eigen veiligheid. De politie doet toch niets.

  Tip!
  Mijn paps zegt altijd:” ik schiet eerst op de dief dan in de lucht!” Geen bewijzen……


  Maak melding

 11. Hopelijk krijgen alle ondernemers vooral de Chinezen een vuurwapens, zodat ze zich tegen overvallers en dieven kunnen verdedigen.


  Maak melding

 12. @Live uit het Koude Nederland, iedere Chinees kan gratis een fles pure azijn krijgen. Hopelijk drinken ze hem leeg. Oprotten met die lui. Het zijn allemaal honden.
  Ruimt tenminste op.


  Maak melding

 13. @J.R: ze drinken geen pure azijn. Ze drinken XO van een elitaire merk. Deze groep mensen zijn juist een economische aanwinst voor Suriname. In Australie, Singapore en Canada enzevoort zijn ze ook een aanwinst en bouwen tenminste het land vanuit het niets op. Kijk naar Singapore, in 1965 was het een van de armste landen van de wereld nog armer dan Suriname en nu anno 2013 behoort het tot de sterkste economie ter wereld. Doen het zelfs beter dan Nederland. Kijk ook eens naar Vancouver in Canada ongeveer 40 jaar was het een van de zwakste regio en juist door de komst van de vele Chinezen en Vietnamezen is het uitgegroeid tot een van de sterkste economische metropolen van de wereld. Dit heeft met doorzettings vermogen te maken en door hard te werken. Door hard te werken kan je dus heel rijk worden. Het is ook goed voor het land.


  Maak melding

 14. Dit beleid maakt dat we in de toekomst gevaar zullen oplopen als burger.
  Als de regerib=ng zorgt voor een betere veiligheids gevoel, zullen mensen minder snel wapens aanschaffen,

  Dit is gewoon eng.


  Maak melding

 15. Na de onafhankelijkheid heeft Singapore zich onder leiding van de toenmalige autoritaire minister-president Lee Kuan Yew ontwikkeld van een arm derdewereldland tot een van de welvarendste landen ter wereld.

  Dit is 1 van de belangrijkste redenen waarom Singapore uitgegroeid is van een dwerg tot een REUS!
  Het heeft een capable leider gekend die toevallig geen crimineel is geweest en geen coup heeft gepleegd en noch met amnestie regeert!

  Bevolking

  Singapore telt 5.353.494 (2012) inwoners, als volgt samengesteld:
  Chinezen (76,8%)
  Maleiers, de oorspronkelijke bewoners (13,9%)
  Indiërs, voornamelijk Tamils (7,9%)
  overige (1,4%).


  Maak melding

 16. Was het niet deze criminele president die met een uzi onder zijn schouder het goede voorbeeld gaf. Al die statistieken over hoe veilig Suriname zou zijn kunnen de prullenbak in.
  Wat je zaait, zul je oogsten.


  Maak melding

 17. 15 febr. 2013

  Esmerald, een Taurus is niet jouw ideale wapen om vergunning voor aan te vragen.

  Probeer maar een AK74M, of een Bushmaster AR15. Een slingshat met kotloto lijkt mij ook iets voor jou.

  Maar even terug komen op het advies van je paps. Eerst gericht op de dief schieten en daarna in de lucht voor ontduiken van bewijs, komt heel dichtbij jouw eigen verhalen over Suriname van de jaren 1980-1982.

  Zit je eigenlijk ook zo in elkaar? Ja Esmerald, het zijn jouw eigen woorden.
  Srika


  Maak melding

 18. Geachte forumnisten,

  Zullen we een inzamelingsactie houden om een nieuwe bril voor @Savioen te kopen?

  Geachte redactie,
  Ik vind dat die posting moet worden verwijderd.


  Maak melding

 19. @Ray: Wat in Singapore is, is nu eigenlijk een deel in Nederland gaande. Strenge straffen tegen criminelen en kleinste overtreding zo min of eigenlijk niet tolereren. Eigen verantwoordelijk en zo min mogelijk afhankelijk van een bijstands of andere uitkering.

  Dus als Suriname deze systeem zoals in Singapore toe zal passen dan weet ik zeker dat Surinama uit kan groeien tot een van de welvarendste landen van de wereld. Misschien toch meer arme Chinezen en Vietnamezen toelaten die potentie heeft om hun levensstandaard om hoog te werken. Het zijn mooie voorbeelden. Ja ja er zijn altijd jaloerze mensen. Als men jaloers is doet er zelf ook wat aan. Door te werken.


  Maak melding

 20. @Live uit het Koude Nederland

  Lees onderstaand bericht en je zal begrijpen ,hopenlijk,waarom Suriname nooit vooruit komt .
  Er is een sterke contrast tussen de regering van Singapore en de ndp regering van Suriname.
  Lees bericht,

  De regering is onverantwoord bezig door Marc Waaldijk als directeur van Staatsolie te vervangen. Waaldijk moet in oktober dit jaar afzwaaien. Na alle ophef rond de door de Staat voorgedragen kandidaat John Sew A Tjon, is er een ‘ijzige stilte’ ontstaan die alleen maar voor onzekerheid zorgt binnen de onderneming. Woorden van de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 15 februari 2013.

  ‘Het lastige is dat niemand weet wat er gaat gebeuren. Zelfs de directie niet. Het is niet duidelijk wat de stand van zaken is, maar het bedrijf moet worden gerund’, aldus de voorzitter van de werknemersorganisatie (Swos), Lloyd Read, vandaag in de krant.

  Hij verzekert dat er geen sprake is van een chaotische situatie, omdat het bedrijf in capabele handen is, doelend op Waaldijk en zijn team. ‘Ik wil toch wel ervoor waarschuwen dat er op een ordentelijke manier moet worden omgegaan met een bedrijf van deze grootte, dat enorme plannen heeft.’

  Zowel Waaldijk als minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zegt in een reactie in de krant, dat gewacht wordt op de uitgestelde aandeelhoudersvergadering (ava). Deze zou aanvankelijk in december worden gehouden waarbij Sew A Tjon officieel zijn opwachting zou maken. De vroege datum van de ava was bedoeld om de kandidaat-directeur voldoende tijd te geven om zich in te werken in het bedrijf in aanloop naar Waaldijks aftreden.

  De vergadering werd uitgesteld, toen bleek dat Sew A Tjon, die, aldus de krant, ‘zijn sporen verdiend heeft’ bij bauxietmultinational BHP Billiton, conflicterende belangen heeft in de mijnbouwsector. Het VHP-Assembleelid Asiskoemar Gajadien onthulde, dat een bedrijf dat op naam van Sew A Tjon staat, exploratierechten bezit op zo’n 600.000 hectare grond verspreid in het binnenland.

  De kwestie ligt, aldus de Ware Tijd, op het bord van vicepresident Robert Ameerali die de Staat officieel vertegenwoordigt bij staatsbedrijven. Hij heeft in het parlement aangekondigd, dat de regering de zaak in heroverweging zou nemen naar aanleiding van de ontstane commotie rond de concessies van Sew A Tjon.

  Vanuit ‘regeringskringen’ zou de krant hebben vernomen, dat Sew A Tjon, die namens Suriname onderhandelde met IAmGold voor 700 miljoen Amerikaanse dollar aan uitbreidingen van Rosebel Gold Mines NV, nog steeds gedragen wordt om het roer bij Staatsolie over te nemen.

  Maar, volgens de krant zouden er binnen Staatsolie diverse namen circuleren van potentiële kandidaten om Waaldijk als directeur van Staatsolie op te volgen. Daaronder valt ook de naam van een dame, Marny Daal, te horen, werkzaam op de afdeling ‘Exploratie en Productie.

  (Bron foto: eigen foto red. Obsession Magazine)
  February 15, 2013

  Voor de ndp regering is het graaien geblazen!


  Maak melding

 21. Yang ka Chin, ach die chinezen worden gewoon door de strot geduwd dankzij Bouterse. Inkt op het contract is nog niet droog of hij zet z’n klauw op de volgende Chinese overeenkomst. Als gevolg van deze overeenkomsten stuurt China deze afgedankte arbeiders met bosjes naar Suriname.

  Als de chinezen een wezenlijke bijdrage leveren aan de economie zijn ze hartstikke welkom. Helaas is dit niet het geval. Deze import chinezen zijn voornamelijk actief in de detailhandel en horeca terwijl de behoeftes voornamelijk op gebied van productie en export liggen.
  Ongeschoolde arbeid kunnen de Surinamers zelf ook doen.
  Het land heeft hoog gekwalificeerd personeel nodig. Alleen zo komt het land verder.


  Maak melding

 22. Savioen

  Waarin steekt een zwarte boven uit,STELEN,LUIHEID,VROUWEN EN JALOERSHEID.
  Als je niet wilt werken ga je stelen.
  Zie de landen waar zwarten wonen of het anders aan toe gaat.Ze pakken het liever van je af dan om te gaan werken.Ze zeggen dat je discrimineert maar het is dat wat je met je ogen ziet.Ik was in de bajes te Amsterdam en wat ik daar zag was een overgrote deel zwarte jongen. Met name Moroks.Je kan zeggen dat dit niet waar is maar het is de werkelijkheid.Wij moeten onder ogen willen zie dat wij onze kinderen een betere opvoeding moeten gaan geven.
  dankzij santhoki zitten we opgescheept met dit vraagstuk dat elke koeli met een vuisvuurwapen wil rondlopen. we wten hu hu die wet “NOODWEER” heeft weten te lozen in het parlement, gelukkig dat venetiaan het nooit heeft bekrachtigt. we je moest die koelis zien zich haasten naar de CBvS om die SRD 5,- aan leges t e betalen voor een vergunning, en tun kwam DDB en zei allemaal worden vervallen verklaard.ANARCHIE ze kunnen de armen mensen uitmergen met de gronden die gratis krijegn van de overheid en die door verkopen voor duizenden euro om stinken dood te gaan


  Maak melding

 23. alleen

  Savioen

  Waarin steekt een zwarte boven uit,STELEN,LUIHEID,VROUWEN EN JALOERSHEID.
  Als je niet wilt werken ga je stelen.
  Zie de landen waar zwarten wonen of het anders aan toe gaat.Ze pakken het liever van je af dan om te gaan werken.Ze zeggen dat je discrimineert maar het is dat wat je met je ogen ziet.Ik was in de bajes te Amsterdam en wat ik daar zag was een overgrote deel zwarte jongen. Met name Moroks.Je kan zeggen dat dit niet waar is maar het is de werkelijkheid.Wij moeten onder ogen willen zie dat wij onze kinderen een betere opvoeding moeten gaan geven.
  dankzij santhoki zitten we opgescheept met dit vraagstuk dat elke koeli met een vuisvuurwapen wil rondlopen. we wten hu hij die wet “NOODWEER” heeft weten te lozen in het parlement, gelukkig dat venetiaan het nooit heeft bekrachtigt. je moest die koeli’s zien, zich haasten naar de CBvS om die SRD 5,- aan leges te betalen voor een vergunning, en tun kwam DDB en zei allemaal worden vervallen verklaard. ANARCHIE ze kunnen de armen mensen wel uitmergen met de gronden die ze gratis krijegn van de overheid en die door verkopen voor duizenden euro om stinken rijk dood te gaan. dat mek alle de worden zovelen gebracht naar WEG NAAR ZEE (bron den mars)


  Maak melding

 24. @alleen en Savioen: weet dat dit een beladen onderwerp is. Ja je mag het niet zeggen.

  Mja, kijk eens bij ons in Rotterdam in Nederland. Dagelijks worden mensen overvallen. Laatste jaren snackbarhouders uitgebaat door Chinezen worden overvallen. Voornamelijk door je weet wel. Het is al genoemd in de post door Savioen.

  Als de jaloerse mensen eens nou gaan werken voor hun geld in plaats van overvallen dan heb je veel minder vooroordelen. Of ga eens voor jezelf een winkel of een stalletje beginnen. Dan weet men ook wat werken is.


  Maak melding

 25. Men is dom en begint dus nu ook gek te wordeen….soso dede ..unu wakthi….duidelijk lawman gedoe.

  DE REGERING MOET DEZE ROTZOOI ONMIDDELIJK STOPPEN…USA… probleem moet Su.niet binnen halen en zie nog die kerel zonder loop poten daar in Zuid-Afrika….WAPEN GEWELD IS GEEN VOORUITGANG ECHT NIET.


  Maak melding

 26. @Ray, door belangenverstrengeling heeft Bouterse Marc Waaldijk laten opstappen. Niets is goed overgedragen. Zie maar al die resuffeling.

  =Bouterse weet donders goed dat als hij zo gaat handelen hij ook kan mee pikken van al dat geld dat verdiend wordt.
  =Men houdt niet van Asiskoemar Gajadien, omdat hij alles naar boven brengt wat verkeerd is.

  =Tijdens de verkiezingen is men mond dood gemaakt om te stemmen voor een paar oplichters.

  -Ik vraag mij af welke aanhang van Bouterse nu rijk is geworden en wat zij vandaag hebben gekregen. Ja natuurlijk de ex militairen die weer alles krijgen en niet de gewone man.

  =Het land gaat achteruit in plaats van voorruit.

  =De vraag is dan hoe komt Sew A Tjon aan het bedrijf???? Brunswijk heeft er ook een.

  =Eerst volgende opstand zal niet mooi worden voor deze regering. Ik wacht het af.


  Maak melding

 27. @Ira

  Bouta weet wat voor hem te halen zal vallen hieruit!
  Stuk voor stuk is hij zijn eigen mensen bezig aan te stellen bij de bedrijven die winstgevend blijken te zijn voor Suriname!Zo kan hij rustig door blijven graaien samen met zijn handlangers.Bouta is een corrupteling zo ook zijn handlangers.


  Maak melding

 28. Vind men het gek dat de vraag naar vuurwapens is toegenomen?
  Sinds 1980 is de Surinaamse gemeenschap opgeschrikt omdat een stelletje gewapende padvinders het land zonodig moesten overnemen. Sindsdien is er een ongecontroleerde toestroom van wapens in Suriname. Immers vanaf 1980 werd het woord als wapen vervangen door het geweer!


  Maak melding

 29. @Koos,

  Geheel eens dat Suriname geleerde mensen uit het buitenland nodig heeft, die in Suriname iets beters dan het bestaande kunnen opzetten. In China, India zijn er veel universitair afgestudeerden die werkloos zijn en graag naar een ander land zouden willen. Waarom profiteert Suriname hier niet van? De VS bvb kaapt de beste breinen weg uit China en m.n India. Geef deze mensen wat grond en gunstige lening om productiebedrijven op te zetten! De Chinees zal wel meer tijd nodig hebben om de taal te leren, maar de Indier spreekt goed Engels en kan direct beginnen. Alleen moet de overheid het wel willen en de mensen veiligheid kunnen bieden.
  Er liggen veel mogelijkheden op het gebied van de kleinschalige industrie.


  Maak melding

 30. Met al dat crimineel gespuis is het geen wonder dat mensen zichzelf gaan bewapenen en ze hebben daarin groot gelijk. Niemand wilt immers als een mak schaapje naar de slachtbank geleid worden en vuurwapens zijn een prima middel/werktuig om jezelf en je geliefden te kunnen beschermen.
  Het recht op zelfverdediging is een fundamenteel natuurrecht maar doordat men zo streng is met het verstrekken van vuurwapenvergunningen en het zo weinig verstrekt wordt dat recht wel beknot. Het is hetzelfde als men zou eisen dat iedereen een vergunning moet gaan aanvragen voor het bezit en gebruik van een communicatiemiddel en vervolgens haast geen vergunningen daarvoor gaat afgeven, daarmee wordt dan het recht op vrije meningsuiting beknot.
  De overheid zou dus best soepeler kunnen zijn bij het verstrekken van vuurwapenvergunningen, die criminelen komen makkelijk aan wapens op de zwarte markt maar als een burger zichzelf verdedigt met een vuurwapen waar hij geen vergunning voor heeft dan is hij alsnog de klos. Dat is niet alleen oneerlijk maar ook onrechtvaardig.


  Maak melding

 31. Een bananenland, waar de democratie/de rechtsstaat, de trias politica, wetgevende macht, uitvoerende macht, rechterlijke macht niets voorstelt, zal de hardwerkende, eerlijke en fatsoenlijke burger er alles aan doen om haar/zijn vege lijf te redden (veilig te stellen). Men moet daarom ook niet vreemd opkijken dat deze burgers middelen als een vuurwapen nodig hebben, een vergunning hiervoor aanvragen en krijgen, waar de overheid hen niet de garantie kan geven voor een veilig, ordelijk land, hun woonomgeving/straat have en goed/de veiligheid voor hun gezin, familie en het bezit worden bedreigd.

  De president DDB van de republiek Suriname is veroordeeld voor drugscriminaliteit voor 11 jaar in Nederland, moet deze gevangenisstraf komen uitzitten, een hoofdverdachte is van de 8 december 1982 moorden, die al in behandeling is bij de krijgsraad en rechtbank in Boxel, verantwoordelijk voor de moiwanamoorden enz. Je moet wel lef hebben om in zo’n land te willen leven en wonen, waarvan je niet weet of je morgen nog leeft. Zie, de grondslagen om een vuurwapen te willen hebben in Suriname, waar de criminaliteit en onveiligheid hoog is. Suriname is dieper aan het afglijden naar het niveau van bananenlandjes. De coalitie/leiding van het land heeft heel veel rovers. Hoe is het zo ver kunnen komen? Triest!


  Maak melding

 32. @Yang Ka Chin: Wat ik zeker weet is dat hoger opgeleide Chinezen niet naar Suriname komen. Ten eerste: het is geen Engelstalig land en ten tweede ze zijn hun leven niet zeker. Er valt veel te verliezen ten opzichte van laagopgeleide Chineze immigranten. Ze kiezen inderdaad eerder voor Noord-Amerika, Australie of grote delen van Europa met name Engeland, Frankrijk, Duitsland en in mindere mate Nederland. Ja, Nederland omdat er in veel bedrijven bij ons ook Engels wordt gesproken. Suriname is niet veilig voor hoogopgeleide Chinezen.


  Maak melding

 33. Wapenvergunningen niet afgeven aan criminelen. Strenge toetsing is voorwaarde voor een wapenvergunning. Advies luidt: geeft alle middenstanders en huizenbezitters een wapenvergunning. De mensen hebben het recht om hun bezittingen te beschermen tegen rovers en plunderaars.


  Maak melding

 34. Ik ben voor wapenvergunning mits afgegeven aan mensen zonder strafblad en aantoonbaar goedgedrag en mits alleen maar gebruikt voor de jachtsport of huisbewaking, ook kan er evt. verplichte schietlessen aan gekoppeld worden, theorie en praktijk, zoals de rijbewijs bijvoorbeeld..

  Ik zou me veel veiliger voelen in me huis als ik een vuurwapen zou hebben… Ik denk dat een crimineel ook minder geneigd is te gaan roven bij iemand van wie bekend is dat hij een vuurwapen heeft.

  Misbruik van vuurwapens moet daarna veel zwaarder gestraft worden…..


  Maak melding

 35. Wie u wanneer men denkt zich zelve beter te kunnen verdedigen.
  Als de politie ook uit schurken bestaat en de rechter loopt te spelen.
  En rover of dief moet men lang weg stoppen dief min 5 jaar rover min 10 jaar roofmoord 30 jaar..dan laten de mensen de ramen nacht’s echt open…zwaar straffen.

  Een rover 1 jaar in de bak stoppen is de mens voor de gek houden…ketting dief 5 tot 10 jaar, stelen/ inbreken 5 tot 15 jaar ….oplichters 5- 15 jaar rovers 10 tot 20 jaar roofmoord 15 tot 40 jaar.


  Maak melding

 36. @politie/rechter spelen: mooi zo, zoals wat ze in Singapore doen. Keihard straffen en voor drugscriminelen de doodstraf. Kleine overtredingen niet meer tolereren zoals in Nederland. Peuk op straat en door rood licht rijden. Flinke bekeuring.


  Maak melding

 37. strenge grens bewaking tussen su brazielie en gayana zou ook helpen met het veminderen van roof en ilegale praktijken.
  mensen die in het binnenland wonen en werken voor hun dagelijkse kosten”zou ik eerder een wapen vergunnung geven om zich tegen rovers te kunnen verdedigen.
  het landelijk palitie apparaat zou ook in betere samenwerking moeten binden om crime te bestrijden.


  Maak melding

 38. @sra says:
  strenge grens bewaking tussen su brazielie en gayana zou ook helpen met het veminderen van roof en ilegale praktijken.
  mensen die in het binnenland wonen en werken voor hun dagelijkse kosten”zou ik eerder een wapen vergunnung geven om zich tegen rovers te kunnen verdedigen.
  het landelijk palitie apparaat zou ook in betere samenwerking moeten binden om crime te bestrijden.

  Het beste is dan om Chineze militairen in te zetten om de grenzen te laten bewaken.


  Maak melding

 39. live uit het koude nederland

  geen slech idee,maar als jij dat zou doen geef jij belangrijke landelijke posten weg aan die mensen en dat is ook weer niet de bedoeling”het moet gedaan worden door ingeboren surinamers,en als jij dat doet krijg je een beter inlandse controleerbare effect dat tot minder crime zal leiden.


  Maak melding

 40. SRA: Hoe ziet een ingeboren Surinamer eruit?
  En ik ken nog iemand die belangrijke posten weggeeft aan mensen. ( nou ja mensen).Hij heet DDB en geeft die posten weg aan zijn criminele zoon, pleegzoon, en de rest van zijn partners in crime.


  Maak melding

 41. who cares

  niet boos worden,ik weet dat jij jou aangesproken voel.
  who cares een blinde die nog blinder word,hahahahahahahaha

  dag jongen ik heb dingen te doen,”geen tijd om achter een pc te blijven hangen,”toch jongen.


  Maak melding

 42. Als zelfverdediging heb ik me groot kaliber magnum laserwaterpistool altijd gereed bij de hand… Zolang ik geen vergunning krijg moet ik het hiermee doen….


  Maak melding

 43. @Live uit het Koude Nederland
  Je zegt:”Keihard straffen en voor drugscriminelen de doodstraf”.-

  Huh …. ?
  Indien deze wet er komt ben ik dan bang dat de beul zich als laatste overgebleven Surinamer ook moet ophangen!
  Als je begrijpt wat ik bedoel!


  Maak melding

 44. @MEDUSA: ik begrijp zeker wat je bedoel. Er moet natuurlijk schoonschip worden gemaakt. Zoals in Nederland waar 10 jaar geleden begon met wijle Pim Fortuyn. Ik denk nog steeds aan Pim.


  Maak melding

 45. Hiermee bedoel ik ermee dat Pim Fortuyn een aanzet had gezet tot het schoonmaken van Nederland. Alle misstanden aanpakken. In 2003 begon het LPF ermee om Nederland veiliger te maken.


  Maak melding

 46. @@ MEDUSA GREAT!!!!

  @@ Live uit het Koude Nederland het begint warm te worden!! hi hiiiiiiiii

  @@ Sra eindelijk eens een keer toegegeven! inderdaad wat je zei en dat ben je ook!!! Wat een troost en opluchting zeg!!!


  Maak melding

 47. Bescherming!

  Door de vele roofovervallen is men in Suriname gaan denken aan zelfbeschwerming. Burgers bewapenen zichzelf om enigszins een kans te hebben hun gezin te beschermen bij overvallen.
  Het biedt enige veiligheid waardoor sommigen de kans nemen een wapen illegaal te bezitten.
  Omdat de rovers illegaal 1 of meerdere wapens bezitten zal er dubbel gestraft moeten worden. Dus voor een gewapende roofoverval en het illegaal bezitten van een wapen. Vaak volgt er maar 1 straf en dat is ten opzichte van de burger met een illegaal wapen weer niet eerlijk.

  Iedereen heeft het recht om in zijn eigen woning zijn gezin te beschermen. Dus versoepelen die vergunning.


  Maak melding

 48. 16 febr. 2013

  Een wapenvergunning is voor mij niet interessant als discussiestuk. Het wapen zelf is in mijn ogen een dood, ongevaarlijk en onschuldig ding. Ik concentreer mij liever op de mens die dat wapen krijgt.Daar moet de overheid in Suriname beter op letten.

  Kort en simpel gezegd: Het is niet het wapen dat dood en verderf zaait, maar het is de mens achter dat wapen die bepaald wanneer dood en verderf wordt gezaaid met dat wapen.

  Binnenkort gaat ook Esmerald achter plantage Carolina flink oefenen met haar nieuw gedekte wapen. Is dat wat Henk Molenaar om de zes maanden in Suriname gaat doen? Schieten op die lege parboflessen van Esmerald? Henk,laat je horen! Hoeveel minpunten is dit waard?
  Srika


  Maak melding

 49. Een wapenvergunning mag niet afgegeven worden aan psychiatrise patienten zoals Tristan van de Vlist in Nederland. Ook niet aan criminelen zoals Volkers van de Graaf de moordenaar van Pim Fortuyn.


  Maak melding

 50. Ik vindt het wel frappant dat jij achter de man staat die moord en verderf heeft gezaaid in Suriname met een uzi onder zijn schouder.
  over consentreren gesproken.


  Maak melding

 51. Met al die beesten die op straat mensen beroven en ook die brutale inbraken is het vanzelfsprekend dat men zich wil verdedigen.

  Ze beroven je gewoon terwijl je met een kinderwagen loopt stelletje beesten.

  Je hebt het recht om jezelf en je gezin te verdedigen met en vuurwapen… en we weten allemaal dat het gaat om die blacka beesten die roven en stelen.


  Maak melding

 52. Nou ik wil niet veel zeggen maar je bent bijna wel verplicht om een wapen te hebben wil je je veilig voelen. ben in Su in mijn huis gewapend overvallen en dan ga je er echt ANDERS over denken.


  Maak melding

 53. VANITY:Dat krijg je ervan als jullie ervoor kiezen een veroordeelde drugdealer en massamoordverdachte als presje wannabee te kiezen.Om maar niet te spreken over de bedriegers, verkrachters,bankovervallers en fraudeurs in het parlement.Wat verwacht je dan van het klootjesvolk, die kiezen ook voor een carriere als crimineel.


  Maak melding

 54. @Parbo.
  Je zegt “Met al die beesten die ……….
  Ze beroven ……. stelletje beesten.
  Je hebt …….. te verdedigen met en vuurwapen…”

  TOT ZOVER KAN IK ME HELEMAAL IN DIT EMOTIONELE RELAAS VINDEN en VERPLAATSEN!

  MAAR NU VOLGT HET GEMENE HETGEEN JE ZO ONTZETTEND LAAG TOT DE GROND MAAKT ……

  LEES MAAR, …. HUIVER EN GRIEZEL VAN JE ZELF!

  JE VERVOLGT :”en we weten allemaal dat het gaat om die blacka beesten die roven en stelen”.

  Toen ik dit stukje las kreeg ik koude rillingen over mijn heel lichaam (en die nogal groot),omdat ik het voor mogelijk had gehouden dat anno 2013 men nog zó selectief verontwaardigd kan zijn!

  WHAT ABOUT DIE ANDERE (NIET BLACKA)BEESTEN DIE TOCH WEL OOK VRESELIJK ROVEN,MOORDEN EN STELEN?
  GAAN DIE VRIJ UIT?
  FOEI!BAH!EN JE NOEMT JEZELF SCHAAMTELOOS PARBO!
  IK VIND JE OP ZIJN ZACHTST GEZEGD EEN DISCRIMINEREND VIES SELECTIEF VERONTWAARDIGD VARKEN!
  En gelukkig dat je geen KOMMA hebt geplaatst tussen (blacka beesten) en (die roven en stelen) maar ik geloof dat jij dat wegens jouw grammaticale onkunde (beperkende en uitbreidende bijzin)niet geplaatst hebt,terwijl je dat nog ook erbij bedoelt!VARKEN!!!


  Maak melding

 55. Medusa,

  Ga huilen bij je moeder. Iedereen weet dat 99% van die roofpartijen en inbraken wordt gepleegd door tieners die uit het binnenland de stad binnenkomen.

  Elk familielid van mij, elke kennis of vriend is beroofd door deze blacka beesten. Dat is precies wat ze zijn.

  En maak je niet druk over DISCRIMINATIE want zelf ben ik ook blacka.

  Je bent verontwaardigd ….wat kan mij dat nou schelen. Er heerst een oorlog onder de blacka’s.
  De ene kant wil vooruitgang, werken, een normaal gezin. Die andere zitten op luie reet te klagen. Proberen andermans vrouw te neuken en fluiten naar alles wat tieten heeft. Als ze iets willen hebben dan stelen ze het.

  Zij zijn de reden dat heel Suriname met TRALIES voor de ramen moet slapen. En weet je wat we zijn het ALLEMAAL zat.

  Ik hou van Blacka, maar haat ik die Blacka beesten.

  En bespaar me dat semi intellectuele gelul over grammatica of discriminatie.

  EN NOG EEN KEER ………WE HET GEWOON HELEMAAL ZAT.


  Maak melding

 56. Normaal gesproken hebben burgers geen wapens nodig, als de politie zijn werk goed zal doen. Preventief oppakken en of uitschakelen van criminelen. De politie moet waken over eigendommen van burgers.


  Maak melding

 57. Iemand zit hier over pim fortuin te zeuren.
  Het is duidelijk dat die persoon niet weet over wie hij/zij praat.
  Pim fortuin wilde premier van Nederland worden zogenaamd om corruptie en goede manieren in Nederland te herstellen. Maar zelf deed hij aan vriendjes politiek en was hij een grote viezerik.
  Het is bekend dat hij naar dark parties ging. Dat is seks hebben met veel vreemden in een donkere zaal.
  Pim Fortuyn was ook een voorstaander van seks met jonge marokkaanse jongens.
  “Lekkere bruine jongetjes” noemde hij dat.
  Pim Fortuyn is dus ook een vieze pedofiel.
  En toch zijn er blinde dommies die hem bewonderen ? Rare mensen. Bah !


  Maak melding

 58. Waar is twintig per maand op gebaseerd? Waarom ‘toch wel veel’? Waar is de onderbouwing?

  De overheid is nu voornamelijk verantwoordelijk voor de gevolgen van de discrepantie die ontstaat. Op sociaal-economisch vlak pakt dit met name ongunstig uit voor mensen die wapens willen met een vergunning ter bescherming, wat vervolgens een effect heeft op het land etc.


  Maak melding

 59. Er zijn mensen hier die reageren met het woord zwarte, waar zwarte wonen daar heb je criminaliteit, What about Holland,, de overheid van Nederland, dat zijn pas criminelen en wel te verstaat witte boorden criminelen, maar ach het zijn toch witte en die zijn in hun ogen geweldige mensen. En mensen die continu Bouterse uitschelden, zou ik zeggen jullie hebben jullie ogen ergens waar de licht nooit schijnt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.