Illegale bezetting grond riekt naar georganiseerde oplichting

32

PARAMARIBO, 15 feb – De achteraf gebleken illegale bezetting van land op de oude plantage Goede Verwachting, in Wanica, heeft trekjes van georganiseerde oplichting. Meerdere intussen door de politie verwijderde bewoners bezitten kwitanties van de verkoper. Maar het meest opmerkelijk is dat de mensen ook beschikken over zogenaamde perceelkaarten. Die worden alleen uitgegeven door de overheid.

“Ik heb een kaart gezien waarbij is aangegeven dat het terrein verkaveld wordt. De mensen zijn in goed vertrouwen overgegaan tot koop”, zegt oud-minister en politicus Celsius Waterberg tegenover de Ware Tijd. Hij verdenkt ambtenaren op het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer van corruptie. Die moeten de perceelkaarten hebben ontworpen en voorzien hebben van formaliteiten. Waterberg vindt dus niet dat hier sprake is van een wilde bezetting.

Toch zijn ruim honderd politieagenten ingezet om bouwsels met de grond gelijk te maken. Politiefunctionaris Robby Ramdjiawan zegt dat de mensen ruim van tevoren zijn gewaarschuwd. Er was gewezen op de illegaliteit van hun bouwactiviteiten. De grond staat op naam van andere burgers. Die hebben een klacht ingediend. Volgens de kwitanties is drieduizend Surinaamse dollar (ongeveer zevenhonderd euro) betaald per stuk land. Dit is ver beneden de marktwaarde.

32 REACTIES

 1. Banana Republiek op zijn best hahaha.
  De politie treed wel hard op tegen deze mensen, maar die oplichter mag zijn gang gaan wat een land wat een land!
  politici die duizende hectateren krijgen en soms stelen die gaan vrijuit onder het regime van bouterse.


  Maak melding

 2. Men brengt dit als nieuws wat heel het land weet dat elke Surinamer een boef is.Van hoog tot laag. Ieder zit op haar kans te wachten en komt die gelegenheid dan nemen ze die.Door dar er uitzonderingen zijn maakt dit de regel.Wij moeten eerst beginnen om schoonschip te maken en dat is dat dhr. Venetiaan alles uit de doeken moet doen van wat er vanaf de jaren 70 tot nu gebeurt is.
  De gesprekken met Nederland i.v.m. de onafhankelijkheid van Suriname.Het verkwanselen van de miljarden door hem en Bouterse.De moorden die gepleegd zijn door wie en waarom.
  Zolang er geen schoonschip gemaakt gaat worden zal het land zo door blijven gaan.Vertel hoe de partij van de arbeid jullie[npsers] alles door jullie strot hebben geduwd en dat er een te kort aan kennis was om dit door te hebben.Het is al gebeurt dus schaam je niet vertel het of schrijf het voor de komende generatie.Of lijdt je aan geheugen verlies dat het niet meer weet.


  Maak melding

 3. Ja die ambtenaren op Ruimtelijke ordening denken ook, van wat DDB en de rest van zijn bedriegers, kunnen, n.l. roven stelen, dealen en moorden,dat kan ik ook.
  Too many fingers, in too many pies……


  Maak melding

 4. Ik zie een Paraman al ongevraagd te Asidonhopo een hutje neerzetten. Je bent wijlen nog eer jij 1 spa in de grond zet. Omgekeerd mag dat wel? Wat voor rotsooi is dat?


  Maak melding

 5. =Het zijn deze Surinamers die zeggen zo trots te zijn op hun land en voorruitgang willen brengen.

  =Deze groep verpest het zo erg voor de goede dat het land Suriname nooit voorruit zal komen.
  =men vraagt er zelfs om dat Suriname wordt gezien als een banenrepubliek.
  =Regels en wetten worden maar aan hun laarzen gelapt. Zielig allemaal.

  =Nu begrijp ik waarom men geen kennis en ervaring van het buitenland wilt hebben, anders worden zij stuk voor stuk opgepakt met hun fraude en oplichterij praktijken.


  Maak melding

 6. Illegale bezetting grond riekt naar georganiseerde oplichting.

  Ik zou zeggen: Georganiseerde Misdaad.

  -OVERHEID KOOPT GROND!
  -AANHANGERS STELEN GROND!
  -EN ANDEREN DIE OP LONNIE B & R. ASABANI LIJKEN, BLIJVEN STEEDS MAAR OCCUPEREN!

  OCCUPANTEN zijn woedend:
  Volgens de kwitanties is drieduizend Surinaamse dollar (ongeveer zevenhonderd euro) betaald per stuk land. Dit is ver beneden de marktwaarde.

  De occupanten hebben geen enkel benul van ‘marktwaarde’. Dit zei de woordvoerder van hun.
  Verder zei dezelfde woordvoerder (lijkt een beetje) op Misiekeba, dat deze mensen een (beetje) achterlijk zijn en nimmer van een Notaris hebben gehoord.

  Maar ze weten wel de weg te vinden vanuit PAPATAM, BRONSBERG naar de oude plantage Goede Verwachting, in Wanica.

  Ze kunnen liever boos worden op Lonnie Brunsie & co.
  En natuurlijk op die grappenmaker Misiekeba en de toekomstige nieuwe PAUS van PAPATAM Ronny Asabina.

  Ik zeg: Gij zult niet OCCUPEREN.


  Maak melding

 7. Wat een gedoe daar…..
  De grond-problemen blijven maar doorsudderen…
  De goud-perikelen zijn ook in de doofpot beland.
  Het hout wordt massaal weggesleept.
  Niemand die protesteert!

  Valt dit alles onder de noemer:”Geloof in het eigen kunnen”.
  Wat een farce!


  Maak melding

 8. @Who cares.

  Dus dat!

  Trouwens die suri’s zijn hip hoor….
  Heb je die foto met die Valentijnslovers gezien Rechtsboven 🙂

  Volgens mij zag ik in een flits de ‘lovers’: brunsie, somo & bouta, de Daltons bro’s, instappen….whahahahahaha


  Maak melding

 9. Dit verhaal is zeer duidelijk om mensen DOM te houden.
  Men weet van wie men kwitantie & perceelkaart heeft gekregen( men weet met wie zaken gedaan is)…dan heeft men dan..niks anders te doen om naar diegene tegaan…en gewoon te laten opsluiten, daarnaast een ieder door die schurken te laten schadeloos stellen.

  Om dit verhaal wereldkundig te maken zonder enige consequentie voor wie dan ook is voor de gek houden van de hele bevolking…maar vooral zij die arm zijn.


  Maak melding

 10. wat opvalt is dat steed de zelfde groep qua etniciteit het nieuws op deze manier haalt. geen goede zaak. het lijkt we goed georchestreert te worden door een bepaalde persso/groep. steeds ziet men op de voorgrond de man die samen met zijn vrouw die een drielang baarde nl sergio lonswijk. misschien is er een njan voor hem te maken. en de voorzitter van de BEP was er als de kippen bij. wat de voorzitter van de BEP verzuimd te vermelden is dat zijn ere voorie geweigerd heeft mee te werken aan de anti occupatie wet in de tijd dat allendy onder voorie was van het parlement.Who cares

  Ja die ambtenaren op Ruimtelijke ordening denken ook, van wat DDB en de rest van zijn bedriegers, kunnen, n.l. roven stelen, dealen en moorden,dat kan ik ook.
  Too many fingers, in too many pies……
  ik vraag me af waarop dit slaat. de mensen hebben niet gestolen. ze hebben gekocht bij een oplichter. soso nonsens ju sabi skrifi


  Maak melding

 11. @alleen
  Die kopers hier in dit geval zijn ook oplichters en mede schuldig als de verkopers.
  Kan je in Suriname echt een lapje grond kopen voor drieduizend surinaamse dollars?!
  De kopers wisten bliksemsgoed dat de gronden hun via illegale wegen in bezit zouden komen. Zo onschuldig zijn ze ook weer niet!


  Maak melding

 12. je baalt gewoon als je zulke nieuwsberichten leest.

  heeft men ook geen gezond verstand?hoe kan je een perceel kopen met als enig bewijs een KWITANTIE?

  NU is de tijd om op te treden tegen illegale grondbezetting en er moet een REVOLUTIE komen op rogb.gesjoemel met grond moet OPHOUDEN.desnoods BOST die hele f&^% combinatie.We gaan geen enkele politieke topper beschermen die veel grond bezit.


  Maak melding

 13. Ik geloof niets van het verhaaltje dat ze de media opspelen namelijk dat opgelicht zijn. Grond (onroerend goed) is niet iets dat je op de hoek v.d. straat koopt met alleen maar een kwitantie als bewijs daarvoor. Men moet echt heel achterlijk zijn om oprecht te geloven dat dat de juiste gang van zaken is bij verkoop en koop van een stuk grond, en ik geloof helemaal niet dat ze allemaal zo achterlijk zijn. Heel wat mensen weten dat de verkoop/koop van grond via de notaris moet gaan d.m.v. officiele aktes, van al die krakers moeten er een hoop zijn die dat ook weten. Volgens mij is dat verhaaltje en de kwaitanties (die gewoon vervalst kunnen worden) gewoon een smoesje geweest van die krakers om zo lang mogelijk te blijven wonen op het door hun gestolen land.

  Er zijn een aantal mensen in Suriname (ze lijken veel op Brunsje) die rondlopen met een jungle mentaliteit en die denken dat ze zich alles kunnen toeëigenen wat los en vast zit, daarbij maakt het niet uit voor ze wie de rechtmatige eigenaars zijn, want daar hebben ze lak aan. Nou de krotten van die krakers te Goede Verwachting zijn al door de politie afgebroken en dat is een heel goede zaak, die krakers moeten echter wel de cel in gegooid worden zodat ze leren dat ze met hun poten van andermans eigendom moeten afblijven. Die rovende occupanten/krakers moeten echt oppassen want ze bezorgen hun eigen groep mensen een slechte reputatie, ze verpesten het voor de goeien en ze kweken heel wat antipathie bij andere Surinamers. Die andere Surinamers kroppen nu al die gevoelens op maar als de rovende occupanten blijven doorgaan met hun crimineel gedrag dan zal er een dag van afrekening komen.


  Maak melding

 14. Het probleem is gewoon dat dit altijd allemaal is toegestaan en als Suriname echt voorruit wil moeten ze nu proberen de rotte appels aan te durven spreken en op te sluiten. De ambtenaren op Ruimtelijke ordening moet je allemaal ontslaan en gewoon opnieuw beginnen.
  Na 1 fout gelijk eruit in het contract laten opnemen alleen zo zullen ze het leren. en het is inderdaad dom van de mensen die soort van dachten dat ze een perceel hadden gekocht. Of misschien dachten ze inderdaad slim te zijn door te doen alsof ze hadden gekocht. Ik vind dat als iets niet van jouw is je daar ook niks te zoeken hebt en als je al weet wie de eigenaren zijn en ze je al jaren weg willen hebben dan is dat toch raar dat een ander aan je gaat verkopen. ik zou inderdaad zeggen begin met alle mensen aan te pakken die hierbij betrokken zijn dus als er wel een notaris is die ook en niet met alleen een boete en dan alles in een doofpot. ook de oplichters natuurlijk en de ambtenaren op Ruimtelijke ordening.Fraude rondom percelen moet hoger op de agenda komen te staan dan pas zal de rust keren in Suriname.


  Maak melding

 15. Het moet kinderlijk eenvoudig zijn te acherhalen hoe deze arme zielen aan perceelkaarten en kwitanties zijn gekomen. Hier moet het Openbaar Ministerie om de hoek kijken. Dat er is gefraudeerd staat als een paal in de grond!


  Maak melding

 16. Paraman,
  Jullie zijn een setelletje hypocriete figuren.
  Tijdens front regering hebben jullie mensen opgehits om huizen en grond te bezetten, weet jij dat nog mi boi?
  boontje komt om zijn loontje.
  wat je zaait zul je oogsten.


  Maak melding

 17. @@ alleen, NEEN JE ZIET HET VERKEERD!! HET IS DE REALITEIT en daar moet je tegen kunnen of anders je zelf terug trekken. Ik weet dat de waarheid het hardst aankomt!! Jammer voor je!!!

  Wie de schoen past, trekt het aan!!!


  Maak melding

 18. Arme mensen!

  In Suriname worden arme mensen nog armer. Als ze niet op een positie zitten waar ze in staat zijn om ook te kunnen sjoemelen, worden ze bedrogen.
  Omdat bedriegers een funktie hebben waarbij ze armen kunnen bedriegen en bedonderen moet gezocht worden naar eerbare en eerlijke menzen voor die funkties.

  Maar, zoals het in de vriendjespolitiek van Suriname gaat, zal dit soort corruptie nooit ophouden, toch?

  Ambtenaren worden niet vervolgd noch bestraft en krijgen vaak eervol ontslag bij overtredeing van de Wet. Deze regering is niet bij machte om de anti-corruptieWet te bestendigen omdat er veels te veel corruptelingen in de regering zitten.

  De bewuste ambtenaren ontslaan en vervolgens en er voor zorgen dat de bedrogen arme mensen hun geld van hen terug krijgen. Hebben ze het geld vergokt of verbrast dan gaat men over tot inbeslagname en verkoop van hun eigendommen tot hun schuld is afgelost.

  Maar ik ben bang dat we, zoals we de laatste tijd gewend zijn, ook dit geval in de doofpot gestopt wordt.


  Maak melding

 19. Als er achter de schermen scenario worden bekokstoof moet het hoogste gezag heel hardt en resoluut optreden dit loopt de spuigaten uit .

  Dit is mens onterend wat wel vreemd is, zijn onze creoolse broeders van het binnenland zo achterlijk .

  Ik heb me twijfels er is meer aan de hand dan een wilde occupatie.

  Overheid , Assemblee ,Justitie werk aan de winkel


  Maak melding

 20. HERMAN S: Het hoogste gezag bestaat zelf uit veroordeelde drugsdealers, massamoordverdachten, verkrachters, fraudeurs, landjepikkers, leugenaars en bedriegers, dus van hen hoef je niets te verwachten.


  Maak melding

 21. @ Who Cares
  ik denk dat jij ook hulp nodig een psycholoog zou misschien een goede hulp zijn .

  De symptomen zijn duidelijk te merken met dit soort reacties .
  Niet te lang dralen want want anders zijn de gevolgen niet te overzien.

  je zou deze Forum van diens kunnen zijn indien je alvast reageert op het bericht en niet jou frustraties probeert bot vieren

  Er is hulp voor je ga snel naar een psycholoog


  Maak melding

 22. Niemand heeft die grappe makers opgelicht. Als je dom bent moet je dom blijven. Ik geloof niets ervan. Die kwitanties zijn zelf door hen opgemaakt. Als je weet over tribale grondrechten weet je zeker dat je ook stedelijke grondrechten zijn. Ze denken op een makkelijke manier aan grond te komen. Dit land is ziek en de politiek verziekt het met de dag. Laat mij naar papatam gaan en een stuk daar open kappen en een bouwsel bouwen dan zal ik het merken. Maar als ze zijn opgelicht is het goed voor ze. Domheid moet nouw eenmaal gestraft worden en niet beloond.


  Maak melding

 23. HERMAN S: Ook jij zou het forum van dienst zijn door mijn argumenten te weerleggen als je durft.
  Neem mijn posting nog een grondig door, het zijn maar drie allineas, en prfobeer ze stuk voor stuk te ontkrachten.Ik wacht……


  Maak melding

 24. Ja ik denk zelf ook dat er gefraudeeerd wordt op de afdelingen van grond beheer/ milieu beheer, hoe komen ze anders aan perceelkaarten ene sterker nog hoe komen ze aan de straatnamen.

  Dat dat zomaar kan in Suriname, andermans grond inpikken, en ze krijgen ook nog steun van de overheid, waarom pikken ze de grond niet in voor het paleis van de president??

  Die mensen van grond/milieu beheer maken deals met aannemers als ze ergens een perceel zien die schoon gemaakt moet worden dan gaan ze druk zetten op de eigenaar en zoniet maken zij het schoon en moet de eigenaar betalen, ze kennen dan aannemers die het schoonmaken en de eigenaar moet 2x zoveel betalen, zelf krijgen ze ook een deel in handen omdat ze werk hebben geleverd aan de aannemer.

  Ik vind dat als iemand zo erg fraudeerd dat die de gevangenis in moet, je kan niet zomaar iemand anders zijn perceel gaan verkavelen en verkopen, ze stelen van de 1 en lichten de ander op en er is niemand die er wat aan doet. Hoe komen ze aan de straatnamen?? Hoe wordt de perceel overgeschreven?? Er moeten mensen zijn op die kantoren die mee helpen aan deze vorm van oplichting. De eigenaar moet die oplichter gewoon voor het gerecht slepen samen met de kopers.

  Bulldozers over de woningen, weg ermee, jammer voor de mensen die opgelicht zijn die moeten dan maar op zoek gaan naar de oplichter om hem neer te knallen.

  Mooi is dat je rijdt ergens en denkt zo dat perceel ga ik inpikken en verkopen, wat gebeurd er allemaal in Suriname??

  Binnenkort hoor je nog zo een situatie alleen die mensen die opgelicht zijn weten het nog niet maar die worden dakloos want die bulldozer gaat er echt overheen want die percelen zijn niet van hun, laat ze maar bij die oplichter in huis gaan wonen.

  Mensen let aub goed op wanneer je een perceel koopt in Su, het kan zomaar van iemand anders zijn, je raakt alles kwijt, aankoop bedrag van het perceel en je woning die je hebt laten bouwen of je moet die perceel nogmaals kopen tegen de waarde die de eigenaar bepaald.

  In Suriname zijn veel oplichters actief met percelen ze denken even makkelijk geld te verdienen.

  Toch blijf het raar dat er straatnamen worden toegewezen en dat percelen op naam gezet kan worden, kan de president hier niks aan doen.

  Er moet een wet komen om makkelijker en sneller tot ontruiming over te gaan of koop van het perceel bij de echte eigenaar.

  Mensen hebben in het verleden hard gewerkt om percelen aan te schaffen dan heeft een ander het recht niet omdat in te pikken, ook al doet iemand niks met zn perceel niemand heeft het recht om het van diegene in te pikken we leven niet meer in het jaar 1200 ofzo.

  Ik persoonlijk vind dat als iemand vind dat hij dat mag doen en vrij wordt gelaten door de regering dat de eigenaar ook vrij mag zijn om hem neer te knallen.

  Die oplichter neemt iets van je af en jij neemt iets van hem af, oog om oog tand om tand.


  Maak melding

 25. pas op de eigen familie die eerst zichzelf in de eerste plaats zet en dan degene die het geld heeft gestuurd voor een bepaald doel. De familie heeft mij letterlijk bedonderd, bedrogen en bestolen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.