Water en energie worden niet meer geprivatiseerd

13

PARAMARIBO, 14 feb – De regering komt terug op haar voornemen om drinkwater- en energievoorziening te privatiseren. Investeringsautoriteit IDCS kreeg al de opdracht de bedrijven te schrappen. Het lijstje publieke bedrijven die in aanmerking komen voor privatisering is nu iets korter. Ook Grassalco is afgevoerd.

Het mijnbouwbedrijf maakte onlangs bekend dat het miljoenen gaat investeren. De perspectieven zijn dus drastisch anders dan bij aanvang van de regering Bouterse. Het bedrijf werd toen vooral als verlieslatend aangemerkt. Ook de plannen voor de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij en energiebedrijf EBS zijn gewijzigd. “Bij nader inzien komen deze niet in aanmerking”, zegt IDCS-directeur Winston Caldeira tegenover de Ware Tijd.

IDCS geldt als werkarm van president Desiré Bouterse. Het moet kapitaal aantrekken voor noodlijdende publieke bedrijven. Zonder de drie resten er nog altijd tien andere ondernemingen. Een obstakel is de bureaucratie bij de overdracht van eigendommen. Ministeries die de bedrijven besturen, graven zich in. “De oorzaak is dat men traditionele systemen van dingen doen, niet wil loslaten”, aldus Caldeira. Hij ziet het uiteindelijk wel goed komen.

13 REACTIES

 1. Deze sectoren zijn gewoon niet te privateseren gelet op de vele nadelige gevolgen hiervan en het belang voor land en volk. In Nederland en de VS heeft men een duur lesje geleerd naar deze privateringsdrang.


  Maak melding

 2. =Bouterse wil zijn vriend Chavez opvolgen. In plaats van dat zij eerst grondig onderzoek gaan doen.

  =Nu valt er ook een een punt weg tijdens zijn verkiezing stunt.


  Maak melding

 3. Dat is priema want als je dat doet vraag je om gedonder , dan moeten we straks betalen in europa of america .
  dan wordt het n.w.m en a.w.m maatschappij .
  goed zo heren , niet weg doen , maar opbouwen .


  Maak melding

 4. Privatisering is het procer waarbij het eigendom van bedrijven en diensten overgaan van overheid naar de particuluur sector.
  daarbij worden publiek eigendom zoals een staatsbedrijf in particuliere handen gebracht.
  1werk nemers kunnen de dupe worden en werkgelegenheid onder druk komt te staan.De burger of concument zou nadelen kunnen ondervinden.Als organisaties worden geprivatiseerd worden in sectoren waar geen ofte weinig marktwerking bestaat ontstaat te weinig concurrentie of ontstaat een monopolie waardoor de prijs van het product niet daalt maar juist kan stijgen


  Maak melding

 5. Privatisering is het proces waarbij het eigendom van bedrijven en diensten over gaan van overheid naar de particuliere sector.Publiek eigendom zoals een staats bedrijf in partculiere handen gebracht
  1werknemers kunnen de dupe van worden.
  2als arbeidsvoorwaarden worden uitgekleed en werkgelegenheid onder druk komt te staan.
  3De afnemer of concument zou nadelen kunnen ondervinden
  4Als organisaties worden geprivatiseerd in sectoren waar geen of te weinig marktwerking bestaat onstaat te weinig concurrentie of ontstaat een monopolie waardoor de prijs voor het product niet daalt maar juist kan stijgen. AKOEBA 16


  Maak melding

 6. @ Yang Ka Chin

  eindelijke een slimme reactie. Velen willen praten over privalisering, maar volgen de internationale ontwikkelingen niet goed, om te weten wat de voordelen hiervan voor de consument kunnen zijn. Consumenten kunnen zoals Yang Ka Chin aangeeft zelf geld gaan verdienen door hun overtollige energie te gaan verkopen aan energiebedrijven. Volg de ontwikkelingen en staren jullie je niet blind dat de overheid alles moet doen. Consumenten kunnen zelf hun leven in eigen handen nemen. Zonne energie en ook water zelf opwekken kunnen ondernemende burgers zelf doen, investeren, onderhoudt, energie verkopen. De consument in Suriname is heeft nog een lange weg te gaan om dit goed te begrijpen. Zoek informatie over op en gij zult vinden en u zult er verbaast over staan.


  Maak melding

 7. Voor Marienburg heb ik in het verleden al SRD.50,- geboden.En mijn bod staat nog recht overeind.Het is aan de krater of hij voor dat bedrag wil verkopen.


  Maak melding

 8. in de ontwikkelde landen is het al normaal dat energie wordt verkocht in de supermarkt

  Een simpel voorbeeld TELESUR , DIGICEL ,UNIQA

  de prijzen in vergelijking met tien jaar geleden en de dienst verlening zij hierdoor alleen maar verbetert.

  Dus is het raadzaam een tweede en derde energie bedrijf op te zetten het komt de verbruiker alleen maar beter uit.


  Maak melding

 9. Bouterse moet de staats bedrijven privatiseren deze bedrijven worden niet goed bestuurd. De leiding zit in handen van mensen die benoemd zijn zonder dat ze kennis hebben om die post te bekleden.Deze bedrijven worden leeg geroofd door de politiek.Honderden miljoenen aan investeringen worden gedaan aan witte bedrijven en steekpenningen die de witte bedrijven aan ze betalen.Kijk naar Telesur wat daar niet opgemaakt wordt.
  Kennis zit in handen van witte bedrijf de zwarte weet niets van glasvezeltechnieken.Deze bedrijven geven de eigen ondernemers geen kans om hun diensten aan te bieden.Privatiseren zou de gemeenschap ten goede komen.Er zijn mensen die bang voor de privatisering maar zoals het door zwarten bestuurt wordt komen wij geen stap vooruit.Wat de eigen ondernemers mogen uitvoeren is zoals Staatsolie dat aangegeven heeft Ze mogen taxi rijden ,entertainment en voor het eten zorg dragen.Dit zijn de werkzaamheden dat uit besteed wordt aan het eigen volk.De zwarte ziet niet in dat zijn eigen ras iets meer kan dan dit.Kennis komt niet in het land en het volk wordt dom gehouden.Samenwerking met universiteit,scholen en bedrijfsleven wordt niet gestimuleerd,integendeel tegen gewerkt.


  Maak melding

 10. inzicht en problematiek is weinig aanwezig bij surinamers en surneds kunnen daarbij veel helpen, maar de surinamer heeft dat liever niet, en wil de les niet gelezen worden, daarom blijft suriname achterlopen op een hoop gebied en laat het kar spannen door buitenlandse multinationals die alle winsen afroomen in hun eigenvoordeel, waarbij de parlement hun land goedkoop in de uitverkoop doen met deals…….de staatskas komt te weinig geld binnen om de voorzieningen in ruime mate te voorzien van reserves als de aow, de infra, het onderwijs op hbo/universitair niveau en ict,s achterstand en wanneer wordt suriname zelfstandig, met samenwerking kom je ook niet ver, het zelf doen en zelf opzetten van opleidings instituten met deskundige opleiders is nodig om de surinaamse kinderen op te leiden in eigenland. daarvoor in veel geld nodig voor opleiding en personeel en dat geld zijn voorzieningen die uit de duurzame middelen in onvoldoende en onbehoorlijke en onbeschofte mate is in suriname…………


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.