Oppositie wil contracten multinationals wijzigen

69

PARAMARIBO, 14 feb – Leiders van het oppositionele Nieuw Front, NF, zien genoeg redenen om veranderingen voor te stellen in de principeovereenkomsten met Iamgold en Newmont. Volgens Gregory Rusland, voorzitter van NF-partner NPS, zijn er nogal wat ‘zorgpunten’ ontdekt. Die zullen aangekaart worden tijdens de debatten in het parlement. Er liggen ook harde voorstellen klaar.

Die voorstellen hebben alles te maken met de inzichten van de vier NF-partijen. De zorgpunten zijn in elk geval van dien aard dat er over gesproken moet worden. “Die zorgpunten gaan we via de fractie in het parlement opgelost zien te krijgen. We laten de ruimte open in het parlement wanneer de zaak in behandeling wordt genomen”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Details kunnen dus niet worden prijsgegeven., ook om verwarring in de samenleving te voorkomen.

Toch bestaat algemeen de indruk dat de overeenkomsten goede vooruitzichten bieden. Die indruk is te danken aan vooral de regeringspartijen. Het accent wordt zwaar gelegd op de ‘hoge’ percentages in aandelen die voor de staat bedongen zijn. De percentages liggen ruim twintig punten boven de eerste overeenkomst met Iamgold. Rusland zei eerder dat de ontwikkelingen op de internationale markt voor goud steeds in het oog gehouden moeten worden.

69 REACTIES

 1. gregory? gregory? heeft hij niet die 4% deal getekend destijds?
  wat lult hij nu? hij moet kalm blijven, ze moesten hem opsluiten.
  vijanden van het volk zijn ze.
  moet je eens checken watvoor huis hij bezit in ameika.


  Maak melding

 2. I love Su, je bent niet goed wijs.. liever 4% dan deze deal. Bouterse moet eerst 480 miljoen US dollar betalen om mee te mogen doen. Niemand weet waar het geld vandaan moet komen. Daarnaast heeft deze regering veel te lage electra kosten gerekend voor de delving. Met andere woorden ook dit wordt op de belastingbetaler afgewimpeld. Dat het nu goed gaat met SU heeft niets te maken met Bouterse. De marktprijzen voor olie, grondstoffen en goud zijn nu gunstig. Wie zegt dat het over 2 jaar nog steeds zo is ?


  Maak melding

 3. Deze deal is een wassen neus.
  a: men moet 480 miljoen US Dollar betalen om deel te mogen nemen.
  B: Vele beleggers speculeren al op prijs correctie op goud en een daling van de goudkoers.

  Simpel uitgelegd de koers zal op een gegeven moment sneller dalen, de kosten van productie zullen hoog zijn door de te hoge deelname fee welke Suriname moet betalen.
  Gevolg het zal heel lang duren voordat Suriname winst zal maken op de goud productie, sterker nog in denk dat Suriname verlies gaat draaien hierop.
  Wat allen maar aan zou geven hoe dom deze constructie wel niet is “Suriname heeft goud in de Grond en maakt alleen maar verlies.”


  Maak melding

 4. =Er staat geschreven:::
  De percentages liggen ruim twintig punten boven de eerste overeenkomst met Iamgold.

  =Ik zou inderdaad alles op alles zetten om ook de voor en nadelen op langer termijn te onderzoeken.
  =Die overeenkomst die Bouterse wil afsluiten is niet echt gunstig voor Suriname, omdat deze minder punten en voordelen heeft dan de vorige

  =Als de goudprijzen dalen zullen de voorstanders weer staan gillen dat het Venetiaan zijn schuld, dit omdat de staat hard gaat moeten bezuinigen vanwege de hoge kosten.

  @i love SU, een ieder mag als hij of zij hard werkt en goed verdiend een groot huis hebben. Wat heb jij dan?
  =Bouterse heeft een aantal hectare grond tijdens zijn macht van 1980, hoe komt hij eraan.
  Venetiaan heeft dit niet.
  =En de vorige regering heeft GEEN overeenkomst ondertekent en het was toevallig 5% en geen 4.

  =Vergeet niet dat Bouterse op het podium had geroepen dat hij 60% zou krijgen van de gouddeal. PRAATJES allemaal.

  =Nu ziet men waarom Bouterse het land alleen wil regeren. Niemand iets vragen en doen en laten wat hij wilt. Hij is moe van onderhandelen.
  -Volg ook de andere berichten.


  Maak melding

 5. Dit is mosterd na de maaltijd.
  komen de frontiers nu pas aan dansen , met waardelose stelinggen , het is nu te laat daarvoor eesrt met modder gooien en dan het varkentje willen wassen .
  alleen maar bull shit .


  Maak melding

 6. En dan waarom hebben de kiezers ,NPS en Vene weggeveegd !!
  Heeft Georgië samen met Vene niet goed gedaan ,
  Ik hoop dat NPS komende verkiezing met 2 zetels komen ..


  Maak melding

 7. @Sakramento

  NIET HET VOLK, MAAR BRUNSIE EN SOMO zijn de redenen waarom Suriname heden opgescheept zit met bouta en co.
  Ik hoop dat de ndp bij de volgende verkiezingen dood zal zijn.
  Vaarwel ndp!En neem je lijders bouta , brunsie en somo mee,alsmede ook de 28 amnestie ja-knikkers en de indieners ervan,en neem vooral jullie heer AMNESTIE mee!!!


  Maak melding

 8. @seng-sang.

  Beetje domme uitspraak, of je bent niet op de hoogte van het feit, dat de coalitie deze ‘gladde’ overeenkomst er doorheen heeft gejast, om goeie sier te maken bij paarse onnozelen, zoals jou soort!

  Ik hoop voor Suriname dat het lukt om deze overeenkomst, waar nodig te wijzigen.
  Voorlopig ziet het er niet erg rooskleurig uit, beetje teveel van het paarse gedachtegoed………..


  Maak melding

 9. Als het gaat om deal sluite met multinationals moet het NF bende vooral gregory als laast hun snavel open moeten maken
  We verwachte ook niets positief van deze landsverrader.het zijn de zelfde duivels en hun hollandse advizeur die van de 5 procent toen moge genieten.ze hoeven niet t denken dat hun verwerpelijke voorstelling invloed op deze deals gaat hebben.


  Maak melding

 10. Oh NF wil nu dus politiek scoren over de ruggen van deskundigen die door DNA zijn geraadpleegd of via bedrijvenorganisaties de gouddeals uitgebreid hebben besproken 😉


  Maak melding

 11. Met recht zegt men dat de NDP bestaat uit ezels, lees hun reacties stuk voor dan kan duidelijk zien dat ze niet kunnen na denken.
  Wie kan zich nog herinneren hoe bouterse en zijn schapen tekeer zijn gegaan na de uitspraak in het maritieme geschil?
  Suriname zou miljarden kwijt zijn, er moest volkopstand komen om Front naar huis te sturen, en wat zien wij nu dames en heren ? Bouterse is stil, sterker nog hij gaat samenwerken met Guyana, wie is nou in de maling genomen? die domme paarse massa die alles geloven wat die moordenaar hun voorhoudt.


  Maak melding

 12. @HESSO, je noemt de vorige regering landverraders. Ik moet zeggen dat ik kippenvel krijg, omdat jou baas Bouterse precies hetzelfde heeft geroepen op het podium.

  =Je schrijft Hollandse adviseurs, wel de Canadezen/Amerikanen gaan over het goud.

  =Die 5% was nooit ondertekent, en vergeet niet dat de vorige regering alle schulden betaalt heeft die Bouterse toen had achtergelaten.

  =Ik heb liever de Hollandse adviseurs dan weet ik tenminste wat, omdat sommige Surinamers nog ver achterlopen met hun kennis en ervaring.


  Maak melding

 13. @GMAP, je hebt gelijk en ik heb het idee dat Bouterse zijn aanhang het te heet krijgen van al zijn leugens dus reageren zij zo dom op deze forum.

  =Vreemd genoeg wordt niets omgedraaid maar alleen de waarheid die geschreven wordt.


  Maak melding

 14. Het gaat om een nationale zaak/algemeen surinaamsbelang. Het zou daarom heel verstandig zijn, dat de coalitie de punten van de oppositie goed bestudeert en m.i mee instemt.
  Ex-minister van NH Gregory Rusland/zijn ex-team bij de onderhandingen toen/oppositie was/waren ook betrokken bij deze gouddeals met deze goudondernemingen en heeft/hebben dus degelijk kennis en ervaring van deze zaken en daarom kan de coalitie met zijn/de oppositie wijzigingen niet gewoon aan de kant leggen. Het standpunt van coalitie en oppositie moet eenduidig zijn in de overeenkomsten.

  Multinationals denken aan hun eigen belang.


  Maak melding

 15. waar ging die Vision 2030 ook alweer over??

  oh ja,…in het belang van land & volk!!

  Eey DADA,…buurman NPS & VHP heeft een batterij aan kennis, maak hier gebruik van, ennuh…Lonnie-achtigen thuis laten ja, of stuur ze anders op pad om bakkerijen te controleren op keutels 🙂


  Maak melding

 16. Goud winning in Suriname is Nationaal.
  Voor de generatie van nu en in de toekomst.
  De multinationals gaan alles doen om zoveel mogelijk winst te maken.
  Een goede onderhandeling met deze mensen is zeer belangrijk.
  Suriname is een gezegend land met de grondstoffen in de bodem als olie-bauxiet en goud.
  Een ieder heeft recht om een steentje bij te dragen ook de oppositie waar zeer bekwame mensen zijn die precies weten wat er moet gebeuren.
  Surinamers dit is van ons geeft ruimte aan de mensen om dit alles in goede banen te leiden.


  Maak melding

 17. de conclutie is duidelijk..

  deze regering is niet in staat het land te beturen,laatstaan maatregelen te nemen.

  van contracten te sluiten met z.w. binnen als buitenlandse ondernemingen hebben ze (deze regering ) geen enkele malle moer verstand..

  de meeste ministers,zijn onder-ontwikkeld slecht geschoold geen inzicht in niks dat geld oveneens voor de hoofd verdachte..het is liegen bedriegen.

  de tijd is rijp,dat er nu een zaken kabinet wordt geinstellaleerd zodat de lopende zaken toch enig sinds goed voor berijdt wordt tot de volgende veerzieking..


  Maak melding

 18. Deze NF,ers willen de buitenlanders bevoordelen, terwijl deze Regering deal heeft gesloten in het voordeel van SU.
  Ik ben 100% eens met de gesloten deal, omdat de buitenlanders geen kans zullen krijgen om Goud te stelen, wat eerder wel van sprake was in het voordeel van NL.


  Maak melding

 19. Indien de gouddeals van nationaal belang zijn moet NF niet doen alsof zij de kanttekeningen heeft ‘ontdekt’, maar de neutrale technocraten die in de afgelopen maanden de deals hebben bestudeerd en becommentarieerd de grani geven 🙂


  Maak melding

 20. Ik vind dat meneer Gregory Rusland nu niet zo geheimzinnig moet doen over “detailles en voorstellen”. Die moet je delen met de jonge achterban van de NPS, hen wijzen op dat de rekening die doorgeschoven wordt naar de jonge generatie en hen mobiliseren om de straat op te gaan en te protesteren.


  Maak melding

 21. @ koos, jij lult gewoon uit je nek.
  @ GMAP, jij moet een andere plaat opzetten. Die plaat heb jij al grijs gedraaid en loopt nu vast.

  En nu ter zake. Alleen een bekrompen persoon kan denken dat je gewoon op die luie reet kan blijven zitten en daarmee welvaart kan brengen in een land.
  Wil je welvaart in jou land, dan zal je moeten investeren om later profijt ervan te hebben. Helaas is het ook zo, dat een deel van de Surinamers dit maar niet kunnen begrijpen. Net als hoe ondernemen risico’s heeft, zal een investering als deze ook de nodige risico’s met zich meebrengen. Risico’s kan je grotendeels beheersen als je de nodige maatregelen treft. Voorals zijn die beheersmaatregelen opgenomen in de 2 overeenkomsten. Als regering moet je bepaalde risico’s moeten accepteren. Overigens geldt dit ook in het dagelijks leven. Je kan ook niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Daarvoor zijn wij als land met alle respect nog te klein en ons invloed nog enigszins beperkt. Dus zeg ik, deze overeenkomsten zijn de beste tot nu toe voor Suriname. Nooit eerder in de Surinaamse geschiedenis voorgekomen. En met alle oprechtheid wil ik nog opmerken, dat het Nieuwfront oppositie voert op een heel walgelijke en misleidende wijze. Het zijn over het algemeen, halve waarheden, bewust uit hun verband getrokken, en uitvergroot. De openings zin is steevast: Voorop gesteld wij zijn niet tegen, maar……….en dan komt het eerder genoemde.


  Maak melding

 22. @Tang lafoe

  Zodra jij een reaktie plaats is het lachen geblazen hier.
  We lachen je vierkant uit.

  Het is trouwens ook nooit eerder in de geschiedenis van Suriname voorgekomen dat het land geregeerd werd door een president met amnestie in het verleden .
  Heden is het een different story,
  het land is in handen van de pseudo’presidentje’ met amnestie!!

  Whahahahaaa…..


  Maak melding

 23. @ Tang lafoe
  Een aanvulling op je positieve bijdragen er komt een goud bedrijf genaamd Kalotie die de goud export gaat controleren op de juiste goud waarde .

  uit de export krijgt Suriname royalty’s en dat wordt bepaald door de exacte waarde tot nu toe wordt het Maar aangenomen wat de exporteur ons voorhoudt wat de waarde is

  Ziedaar de visie en toegevoegde waarde, komt nog bij kijken dat wij ook nog zeggenschap hebben in de besluitvorming

  Wat mij nog inspireert is dat ik mag meewerken aan de Bouw van de technische installatie als Surinamer

  Hehe de negativisten hebben een bijscholing nodig om bij het geven van kritiek niet voor hun beurt te praten of hebben niet eens door dat ze zicht uitermate belachelijk maken .

  hier de info voorbereiding mint house in volle gang
  14 Feb, 06:00
  e18e67d445ca3632f62d1a4dcb05f02f.jpg
  Zo zal de goudraffinaderij op Zanderij eruit zien. (Ontwerp Firm Engineering/Kaloti)
  Over ongeveer een jaar zal Suriname beschikken over een goudraffinaderij (mint house). Hierdoor is het mogelijk om met de nieuwste technieken na te gaan wat de waarde is van het goud dat het land verlaat. De eerste steen wordt op 1 maart gelegd op het terrein tegenover politiepost Zanderij. De voorbereidende
  werkzaamheden zijn al in volle gang.


  Maak melding

 24. Goed zo Herman S,misschien kunnen de NF-ers snel het vliegtuig pakken om met hun eigen ogen dat te aanschouwen.

  Iam Back na een weekje Madrid.
  Hahahaha doet een mens goed ipv de gehele dag achter een pc koeterwals te verkondigen.GMAP,Ray ea.,want volgens jullie heeft NF Suriname en de Surinamers naar grote hoogte gebracht hahahah vandaar dat ze FLINK en FLINK afgestraft zijn bij de afgelopen verkiezingen.


  Maak melding

 25. @ Tang lafoe.
  Te yu kba lafu yu sa krei.
  Ala piri tifi a no lafu.
  Het is niet al goud wat blinkt.
  Een gouden dak op het huis hebben.
  Alleen geestelijke labiele figuren geloven dat bouterse welvaart en vooruitgang en ontwikkeling in Suriname gaat brengen,hij is meer dan 30 jaren bezig,honderden politici versleten,beloftes die hij niet waar maakt, liegen en bedriegen kan hij als geen andere.
  Die crmineel is nu 68 jaar hoelang heeft nog nodig? waar zijn die 18000 woningen? om maar te zwijgen over die andere geweldige plannen van leugenaar bouterse.
  Suriname is een klein land met crimineel als president die in het buitenland niet voor vol word aangenomen.


  Maak melding

 26. SURINAME SLAAT WEER MODDERFIRGUUR MET DEZE REGERING / VERS VAN DE PERS !!

  Suriname spant zich te weinig in om het zogenaamde Moiwana-vonnis na te leven. Dat schrijft de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie van de OAS in een verslag van een bezoek aan Suriname.

  Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens uitgesproken naar aanleiding van het bloedbad dat tijdens de binnenlandse oorlog in 1986 plaatsvond in het dorpje Moiwana.

  Dieptepunt

  Troepen van het Nationaal Leger (dat formeel onder bevel stond van de huidige president Bouterse) vielen het dorp binnen in de veronderstelling dat er zich manschappen van het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk schuil hielden.

  De militairen schoten 39 dorpelingen (onder wie veel vrouwen en kinderen) dood. Moiwana werd vervolgens platgebrand.

  De gebeurtenissen worden gezien als het dieptepunt van de binnenlandse oorlog. Nog niet eerder waren er zoveel burgerslachtoffers in deze oorlog gevallen. Meteen na dit drama kwam een enorme vluchtelingenstroom op gang naar het buurland Frans Guyana.

  Veroordeeld

  In augustus 2005 heeft het hof de republiek Suriname veroordeeld voor de massamoord en aangegeven dat er een proces en een schadevergoeding moesten komen.

  De Surinaamse overheid liet tijdens de regering van president Venetiaan ter compensatie een aantal huizen bouwen maar tot op heden zijn de daders niet vervolgd.

  In gebreke

  Ook in het naleven van het zogenaamde Samaaka-vonnis blijft de Surinaamse regering volgens de OAS-commissie in gebreke.

  In dat vonnis wordt de Surinaamse overheid verplicht om bij exploitatie van grondstoffen in het binnenland een deel van de opbrengst af te staan aan de bewoners van het gebied en hen te betrekken bij de exploitatie.

  Ook over de gevolgen van de mijnbouw voor de plaatselijke bevolking maakt de OAS zich zorgen. De bewoners krijgen te maken met slecht drinkwater door kwikgebruik, kinderarbeid, seksueel geweld en gedwongen verhuizingen. De Surinaamse overheid moet betere controles uitoefenen en schuldigen harder aanpakken, stelt de OAS.


  Maak melding

 27. @ Koos
  uw interpretatie van het het Samakka vonnis is iets te eenvoudig.
  Het vonnis erkend het recht van de binnenlandbewoners op het gebruik van hun leefgebied. Het spreekt niet van een afdrachtverplichtng voor mijnbouw rechten of exploitatie overeenkomsten met derden.

  Het vonnis stelt dat in ten aanzien van exploitatie van het gebied de overheid met de bewoners voor af moet overleggen en hun instemming moet verwerven voordat er activiteiten plaats gaan vinden die hun leefgebied aantasten. Het overleg moet gevoerde worden volgens, en de instemming moet verkregen worden volgens de gebruiken van de betreffende binnenlandse volkeren.

  Hoe de compensatie plaats vind is een zaak van overleg. Indien men er niet uit komt moet men naar de rechter. Het kan echter nooit zo zijn dat individuele of groepsbelangen de nationale belangen schaden. Het is echter ook uit gesloten dat commerciele belangen afgewenteld worden op de binnenland bewoners.

  De kerk moet wel midden in het dorp blijven staan. Het kan niet zo zijn dat men miljonair wordt met in de hangmat blijven hangen. Echter het afscheppen voor een paar vatten brandstof en daarna met een volledig vervuilde achter tuin zitten is ook niet reel.


  Maak melding

 28. front,nf

  jullie lullen

  nu dat deze regering een goede deal gesloten heeft willen jullie nu een grote bek opzetten,net als of jullie het beter hebben kunnen doen.

  ghet the fuck out,jullie zijn niks waard,’stelletje land en volk veraders.


  Maak melding

 29. @ sra
  Waarom schelden. Iedereen doet zijn best. De oude deal was niet zo slecht als men wil doen geloven. De oude deal is afgesloten in een tijd dat Goud 1/3 opbracht van nu. $ 600/ troy ounce en dat het produceren van goud ongeveer $ 500/ troy ounce koste. Kijk naar de jaar cijfers van Rosebel en zie hoeveel Suriname nu nog aan de oude deal overhoud, hoe de inkomsten geexplodeerd zijn zonder dat er geinvesteerd is en zonder dat er risico’s genomen zijn.

  Onder de meest gunstige omstandigheden brengt het nieuwe deal meer op. Men neemt echter ook de risico’s die bij meer winstkansen behoren voor lief.

  Tussen 2008 en 2011 is de goudprijs met 97% gestegen. Echter vanaf oktober 2012 tot heden is er ongeveer 12% van de prijs afgegaan. Wat er aan de bovenkant van de prijs afgaat is direct minder winst. Wat er aan kosten aan de onderkant bij komt is ook direct minder winst. Suriname moet investeren, een paar jaar rente betalen over deze investeringen en dan goed opletten of er nog winst voor haar over is.

  Naast de directe investeringen van $ 400.000.000 en het bijschrijven van rente tot dat er dividend uitbetaald wordt, zal Suriname per mijn ook nog eens moeten voorzien in elektriciteit. Tenzij de rest van Suriname in het donker gaat zitten zal ook in nieuwe opwekkingscapaciteit stevig geïnvesteerd moeten worden (totaal ongeveer $ 100.000.000) dit terwijl Surinaamse deskundigen stellen dat aan de verkoopprijs niets te verdienen is en de kans op verlies groot is.

  Voeg hier aan toe dat zodra de rentes wereldwijd omhoog gaan de goudprijs verder zal dalen het investeren in Goud en Goudmijnen niet boven aan het lijstje van investeerders zal staan.
  Zie hier voor de beurskoers van IAM Gold die naar verluid niet echt aantrekkelijk is. Beter gezegd op de beurs naar goud zoeken in goudaandelen kan wel eens veel aantrekkelijker zijn dan deelnemen in een GOUDMIJN.

  SRA het gaat om het risico dat men kan en wil dragen. Wie draait op voor de gevolgen. De vorige regering was behoudend en kon zich toen geen risico’s permitteren. De huidige regering treft door de gestegen goudprijzen jaarlijks ongeveer $160.000.000 extra inkomsten in de staatskas aan. Wat heeft zij daar tot nu toe mee gedaan en welk risico stelt zij Suriname aan bloot door op risico deelnemer te worden in de mijnen van IAM Gold en Newmont.
  Als de goudprijs nog eens 20% daalt kan het wel eens desatreus zijn omdat men dan met de krediet waardigheid van Suriname (niveau Griekenland) wel eens met heel hoge kosten kan zitten en sterk afnemende inkomsten.

  Sra ik hoop dat het goed gaat maar gezien de kennis die ik tegen kom op onderhandelaars niveau ben ik ZEER pessimistisch.
  Veel succes


  Maak melding

 30. JOJO: Schelden is het enige wat SRA de Clini clowm en Gargamel kan bij gebrek aan argumenten. Hij kan niet helpen.Hij komt uit Tammenga en heeft zich nu genesteld in de Bijlmermeer.


  Maak melding

 31. als dat zo was,dat de vorige regering zo verstandig genoeg was wat betreft die deal die zij niet zelfstandig ondernomen hadden en goede gevolgen voor su zouden kunnen hebben zou het economisch goede gevolgen hebben.
  maar zou jij mij uit kunnen leggen wat voor voordelen su en bevolking eraan gehad heeft of wat met die goud vooraad gebeutr is die verdwenen is”informatie heeft uitgewezen dat de meeste van su goud nu in de vorm van een gouden koets door het nedlandse koning familie bereden word en dat onder de vorige regering de meeste gelden(winst) niet in su gebruikt werd voor een welvarend opbouw of dat de staats kas niet bij gevuld werd om su op een normale manier draiende te kunnen houden,
  maar inplaats daarvan voor nedlandse opbouw gebruikt werd en niet voor su,tewijl het su goud geweest is.
  hoe zou jij het vinden als jou huis van jou waarde volle spullen met medewerking van jou eigen mensen die een deal met die dieven had om jou kaal te plukken en jou en jou kinderen met lege handen achter gelaten werd.
  nu gaat het hier om,”dat een deal door deze regering met die onderhandelaars gesloten is dat ook grote voordelen voor su in het vooruitzicht hebben”m.a.w.zij kunnen niet roekeloos met hun voorwaarden komen en zeggen dat su zich eraan moet houden,maar nu is het andersom,zij moeten zich aan su voorwaarden houden anders kunnen zij ook weggaan en op houden met het leeg halen van su waardevolle grondstoffen.
  ik ben ook voor een goede onderhandeling,maar met onze voorwaarden,omdat het onze goud is en niet andersom.


  Maak melding

 32. oh ja, ik zie het al!

  sra mi vrouwtje, jij hebt gebruikt krachttermen noh?

  wacht maar,…zondag als wij naar Steve Meye gaan met onze 10 kinderen, da ga wij jou mond een wasi geven met groene zeep 🙂


  Maak melding

 33. “hoe zou jij het vinden als jou huis van jou waarde volle spullen met medewerking van jou eigen mensen die een deal met de dieven had om jou kaal te plukken en jou en jou kinderen met lege handen achtergelaten werd.”

  Aldus onze Clini clowm.
  Welnu Gargy, je hoeft je in elk geval niet druk te maken dat je kinderen,die je niet hebt met lege handen achterblijven, want de enige waardevolle spullen die je hebt zijn je p.c om onzinposting te lanceren.
  Je huurflatje is niet van jou maar van Ymere, en je hangmat in Tammenga is geleend van je grootje….


  Maak melding

 34. PASEW: Je zal heel wat groene zeep nodig hebben, neem voor de zekerheid ook wat dikke bleek, en Jif mee, en een grote dweil.
  En stevie Meye is een voodoopriester…..


  Maak melding

 35. who cares

  wat goed van jouw,’jij kent mijn hele leven zo goed vertalen dat het erop neerkomt net als of jij met zieke niets wetende argumenten niet verder komt dan jou zielige onwetenheid een geestelijk gestoordheid vertoond.


  Maak melding

 36. sra, mijn overspelige vrouw met 10 kinderen, ik ga Irwin Kandhai inschakelen, en zowaar beloof ik jou een rechtsgang die even lang duren gaat als ’82 van DADA 🙂


  Maak melding

 37. sra.
  Vertel ons wat de revolutie heeft achter gelaten voor de kinderen?
  Goudvoorraad suriname verdwenen- Archief-volkskrant , google dit dan hoor graag jou reactie.
  sra jou reacties zitten vol met insinuatie en dom geklets


  Maak melding

 38. gaymap

  vertel mij wat nedland voor su heeft achtergelaten en wat onze jeugd betreft;wat voor voordelen hebben zij op de scholen geleerd toen jou baasje(nedland)aan de macht was.
  hebben zij geleerd om su op te bouwen of hebben zij niet alleen maar fictieve en fantasie leringen van jou baasje genoten die geen voordelen voor hen of su gehad hebben.
  leguit.


  Maak melding

 39. sra,
  Om jou vraag goed te kunnen beantwoorden heb ik een makkelijke methode voor jou.
  We zetten Suriname van voor de jaren 80 naast de Suriname van na de militaire dictatuur en dan mogen de bezoekers van WKN zelf vertellen welke beter was economisch,sociaal,onderwijs,democratie,mensenrechten,vrijheid van meningsuiting,pers vrijheid en medische voorzienigen enz


  Maak melding

 40. sra, op 25 – 11 -75 na veel bloed/traan /ellende, kregen **W I J** kado een land zoooo rijk, met erbij 3,5 miljard bovenop bij een bevolking van nog geen 200 duizend, de rest zat ondertussen in de schoot van mama NEDERLAND!!

  WAT HEB JIJ & UWER GEDAAN en/of omgegaan met zoveel weelde in die bijkans 33 jaar????


  Maak melding

 41. “hebben zij geleerd om su op te bouwen of hebben zij niet alleen maar fictieve en fantasie leringen van jou baasje genoten die geen voordelen voor hen of su gehad hebben”

  Tot zover onze Gargy de Clini clown.
  Gargy ik geloof best wel dat ze op die school van jou in Winti wai/Tammenga alleen maar fictie en fantasieop je hebben overgebracht, met name en vooral overgbracht op jou, want je doet niet anders dan fantaseren, en je kan fictie niet van de werkelijkheid onderscheiden.
  En omdat zij je op die school van Tammenga niet hebben geleerd op Su op te bouwen, ben je maar je heil gaan zoeken in de Bijlmermeer en bij de sociale dienst van de stadsdeelraad ZO,om de rest van je leven je hand op te houden en onzinpostings op WKN te lanceren.


  Maak melding

 42. 15 febr. 2013

  Hallo Esmerald, hoe staat het met het tijdsverschil?

  De oppositie in Suriname heeft ook het recht voorstellen tot wijziging te doen. Dhr. Rusland is nog niet inhoudelijk ingegaan op wat die voorstellen tot wijziging zullen inhouden.

  Waarom nu al zoveel bruya en inhoudloos geschrijf op dit forum, t.a.v. dit onderwerp? Teveel energie verlies!

  Srika wacht rustig de inhoud van die voorstellen tot wijziging af. En pas dan gericht reageren.

  Esmerald, help dit forum a.u.b. op niveau houden.
  Verval toch niet tot een ‘mamyomeid’.

  Srika


  Maak melding

 43. ndp leiders 33jaren en nu praten over goud waren jullie aan het slapen. west suriname is stop gezit door E.BRUMA KROLIS HERRENBERG er zijn nog heel veel namen WEST SURINAME is eigendom geworden van een groep mensen Door jaloersheid van PNR EN PALU van af jopie PENGEL tot vene tijd .Zie kampement hebben ze nu beter te eten dan voor 1980.


  Maak melding

 44. sra yu ede tranga.
  Suriname was op een hogere niveau dan veel lande in het Caraibische gebied, nu kan iedere schoft,crimineel,moordenaar,oplichter,president worden.
  Ik hoop dat wij nog lang het licht mogen zien, dan gaan wij zien wie dromers zijn?
  Over de opbouw van Suriname gesproken, de grootste afbraak is op 25 feb 1980 begonnen, grote vraag naar vuurwapens in Suriname.


  Maak melding

 45. Gaymap

  Jij hebt gelijk,suriname was inderdaad op een hoger level,met alle voordelen voor holland en zonder een wezenlijke opbouw.

  Ju ede tranga Gaymap

  Als het zo zou zijn geweest ,zou Su kwa economie er nu beter voorstaan .
  Boj, blijf maar dromen.

  TOT de volgende keer,ik heb nu geen tijd voor jou gezeik ,ben bij mijn switie uma.


  Maak melding

 46. @ SRA
  Jouw vraag hoe verstandig de beslissing van de vorige regering was kan heel simpel beantwoord worden.

  Als zij die deal niet gesloten hadden was er nu helemaal niets meer te doen in Suriname en was men geheel afhankelijk van de pakketten.
  Door in 2003/ 2004 deze deal te maken is er iets op gang gekomen. Iets dat in tot ongeveer 2008 ongeveer $ 15.000.000 jaar opdracht. Toen waren de goudprijzen nog niet zo extreem doorgeslagen. Vanaf 2008 is het voordeel voor Suriname sterk gegroeid en ook de winsten van IAM Gold. De laatste jaren 2010/2011 kan Suriname uit deze deal serieuze bedragen bij kan schrijven van ongeveer $ 160.000.000 jaar. Als een inkomsten bron zo snel stijgt kan een regering makkelijk nieuw beleid maken, potverteren en de laatste verdragmiddelen kleineren. Dat er een toen een goud industrie opgang gekomen is en men nu oogst is de verdienste van de vorige regering.

  Nu over het vcordeel. Ik hoop dat uw opmerking over de goudenkoets figuurlijk is want dat ding is al vanuit de 19de eeuw en heeft heel weinig van doen met de onderhavige kwestie.
  Het is zaak de verdeelsleutel te bezien naar de tijd en de genomen risico’s. Nu blijkt dat de oude deal bijna 50% van het resultaat (de winst) in Suriname liet. dat resultaat bestond uit 5% dividend, 12,5% royalties en 36% belastingen (ik kan er iets naast zitten). De andere 50% was voor IAMgold. letwel IAM gold schrijft nu per jaar ongeveer $ 50.000.000 af het geen betekend dat men ongeveer $ 700.000.000 geïnvesteerd had voordat er iets uit de grond kwam. Het is dus wel enigszins te begrijpen dat een investering van die omvang in relatie tot de toenmalige relatief lage opbrengsten en hoge kosten de investeerder en recht op gelijkwaardigheid gaven. Nu de risico’s aanzienlijk lager liggen (de opbrengsten zijn zeker, de mensen zijn opgeleid, de verkoopprijzen zijn extreem) zal er een betere verdeelsleutel voor Suriname moeten ontstaan.

  Echter nu is er op het oog een betere verdeelsleutel ontstaan. naar verluid blijft er nu 60% over voor Suriname. Echter er zal geïnvesteerd moeten worden en daarna rente vergoed en afgeschreven moeten worden.

  Het laatste betekend dat indien de omstandigheden iets minder gunstig worden, na aftrek van kosten de opbrengsten wel eens aanzienlijk lager uit kunnen pakken als de oude deal.

  Lagere opbrengsten worden zometeen echter gecamoufleerd omdat er sprake zal zijn van een verdubbeling van de productie per 2015. Indien de deal slecht uitpakt door wereldmarkt invloeden is de kans nog steeds groot dat er iets meer binnen komt dan nu. Echter bij meer royalties en minder deelname zou het risico voor Suriname aanzienlijk geringer zijn en het rendement Veel hoger.

  Doorzien van de zaak is belangrijker dan achter geschreeuw aan te lopen.


  Maak melding

 47. Jojo, dat is een goede úitleg van hoe de zaken werkelijk zijn.Met jouw uitleg laat je zien dat er ook nog Surinamers zijn die uit een ander hout zijn gesneden dan de leeghoofden die zoveel lawaai maken.


  Maak melding

 48. Jojo
  Daarom hebben zij Su in onderworpenheid doen belanden inplaats een streven naar zelfstandigheid en eigen opbouw.
  Front is geen zelfstandig bestuur met eigen ideologie maar word door buitenlandse ideologie bestuurd .
  Door al die jaren hebben zij geen opbouw voor Su en bevolking tot stand gebracht.


  Maak melding

 49. Aldus SRA onze aanbidder van bedriegers, moordenaars en drugsbarronnen, met een zelfbeeld zeer laag aan de grond, apatisch, dom en politiek ongeschoold………….


  Maak melding

 50. sra,
  Wat ben jij oerstom.
  Waarom is Suriname op alle gebieden nu slechter dan voor de jaren 80.
  Degenen die de opbouw en de ontwikkeling van het land tot stilstand hebben gebracht vormen nu de regering.
  Over onderworpenheid gesproken, kijk naar jou gedrag tegen over de grootste massamoordenaar van de republiek Suriname.
  De schade die Bouterse heeft aagericht in Suriname met zijn misdadige militaire regime licht in de miljarden, de immatriele schade is ook gigantisch.
  sra jij verheerlijkt het kwaad.


  Maak melding

 51. gaymap en who cares”ik lach jullie uit.

  blijven jullie maar liegen en bedriegen”een blinde kan een blinde niet leiden.
  jullie moeten in su zijn en niet in nedland sprokjes verzinnen om geloofwaardig over te komen.


  Maak melding

 52. O jee onze SRA de clini clown heeft een bijdehandte opmerking: een blinde kan een blinde niet leiden.
  En natuurlijk kan onze clini clown en Gargamel niet aders dan lachen, want een zinnig antwoord heeft hij niet.


  Maak melding

 53. Zaterdag 16 februari 2013 om 12:06 uur, door Live uit het Koude Nederland
  Multinationals zijn machtig en zal altijd machtig blijven. Zo hoort het ook, anders kunnen ze beter wat anders verzinnen.
  ……………………………………………..
  @L.u.h.K.Ned:

  Ik weet welke *Multinationals jij bedoeld.
  Dat ze “Machtig” zijn, weten wij wel.
  Maar vergeet niet dat de tijden ook veranderen.

  Maar jij probeert op een heel slimme manier iets anders te promoten naar/voor Suriname.

  Het steeds TOELATEN van ARME CHINEZEN uit CHINA via het POLITBUREAU naar Suriname.
  En ook via georganiseerde (mensenhandel).

  Waarom schrijf je niets over andere zaken m.b.t. China.
  Veel lees plezier via:
  http://www.aziatischetijger.nl/tag/persvrijheid-china/

  Zie tevens Spiritualia van 01/02/2013
  via http://www.spiritualia.be


  Maak melding

 54. @ SRA
  Venitiaan was net zo onafhankelijk als Bouterse. ze waren/zijn immers democratisch gekozen en moeten op basis van de zelfde grondwet verantwoording afleggen.
  Venitiaan had echt de pest aan de Hollanders maar moest telkens roeien met de riemen die er waren.

  Er is in de Surinaamse politiek slechts 1 grote afhankelijkheid en dat is die van coalitie partners die voor eigen gewin gaan. Regeren op basis van dit voor jou dan dit voor mij.

  Het vervelende is dat er nu grotere afhankelijk ontstaat namelijk van de partijen die bereid zijn Suriname te financieren. Dat is alleen mogelijk bij partijen die minder ethisch zijn dan de zo versmade Hollanders, etc.
  Ik raad je echt aan iets te gaan lezen over wat de Chinezen in Afrika aanrichten. Lees aub “Winner take all” van Dambisa Moyo uit Zambia en ervaar een nieuw Imperialisme.

  Suriname is meer dan ooit afhankelijk geworden van machten die het niet beheerst. Newmont en IAM Gold doen wat zij willen met Suriname. In de gouddeals die nu al weer 2 maanden op besluitvorming liggen te wachten hebben zij bepaald wat er gebeurt en helaas niet Suriname.

  Helaas kan ik het weten omdat een directeur van Newmont mij in 5 minuten meer over hun positie vertelde dan de onderhandelaars en belangenbehartiger van Brunswijk in brachten aan informatie.


  Maak melding

 55. @SRA
  onder je baasje kennen we de volgende rampen;
  illegale coup 1980
  decembermoorden 1982
  Moiwana slachtingen
  moord op inspecteur goodings
  telefooncoup
  CTU
  Belfort[moordmachine]
  bouta amnestie
  Boxel poppenkast show
  Bange en voor het leven vrezende rechters
  kogelbrieven
  fantasie deals sluiten met de armste landen ter wereld.
  Draaien op leningen…

  O,jee te veel om op te noemen.


  Maak melding

 56. Dames en heren zoek dit op het internet, Looking For mr LI
  Luister zelf wat die Chinezen doen in Afrika,zuidamerika
  sra google Looking for mr Li , en luister zelf maar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.