dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijTweede conferentie van het SIO over Wet PSA

Tweede conferentie van het SIO over Wet PSA

-

Does Travel - naar Suriname

Onlangs heeft een aantal politieke partijen in De Nationale Assemblee een initiatiefwetsvoorstel(download.PDF) ingediend om te komen tot een Wet Personen van Surinaamse Afkomst (Wet PSA). Het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) is van mening dat de Surinaamse Diaspora in Nederland goed geïnformeerd dient te worden over de bedoelingen van de Surinaamse regering en zich moet kunnen uitspreken over de beoogde koers.

Om de Surinaamse Diasporagemeenschap in Nederland bij dit proces te betrekken organiseert het SIO een aantal conferenties met als titel ‘PSA van Initiatiefwetsvoorstel tot Wet‘. Op 19 januari 2013 heeft het SIO in Nieuwegein een eerste succesvolle bijeenkomst gehouden. Hierbij is gebleken dat er voldoende draagvlak en belangstelling bestaat voor het Initiatiefwetsvoorstel en het voeren van een diasporabeleid in Suriname.

De volgende bijeenkomst van het SIO vindt plaats op zondag 17 februari 2013 van 13.30 tot 16.45 uur met vertegenwoordigers van Surinaamse maatschappelijke organisaties en belangstellenden bij de stichting HCC Vikaash, Kormelinkweg 1 in Amsterdam-Zuidoost. Voor het bijwonen van de conferentie kunt u zich per mail aanmelden bij het SIO via [email protected].

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Laten jullie je niet voor de gek houden door de ndp regering, surinamers in Nederland!!
  In Nederland zouden jullie toch niet graag willen zien dat een crimineel het daar overneemt nu of in de toekomst?!
  Help Suriname juist bevrijden van de crimineel bouta!!
  ZEG NEE,tegen hem!!
  Hij blijft het proberen,zeg gewoon NEE!!


  Maak melding
 2. Sommige Surinamers die in Nederland wonen, kijken niet naar bouta, maar naar de PSA-kaart. Hij heeft visum voor SurinamE afgeschaft. Wil dat zeggen dat er minder Surinamers naar Suriname KOMEN??? nee toch!!! Dus waarom NEE tegen PSA?


  Maak melding
 3. Het visum is afgeschaft en daarvoor is een veel duurdere toeristenkaart in de plaats gekomen. Afdracht via het Consulaat,en na ontvangst kan het meteen mee met de kist naar Suriname. PSA of san e psa….nooit toch! Zolang ze niet de zaken met de toescheidingsovereenkomst rechttrekken en een dubbele nationaliteit toestaan hoef ik niets! O en die lui van SIO dat zijn opportunisten die alleen de krenten uit de pap vissen, de lusten maar nooit de lasten! Hun bestaansrecht rekken, terwijl ze nooit iets doen voor de Surinamers waar ook ter wereld, maar alleen geld willen verdienen.


  Maak melding
 4. De PSA is een politieke truc om de Surunamers in Ned te winnen voor de NDP.De vorige president,die ik zie als een nationalist had niet veel op met de dubbele nationaliteit voor Surinamers. Nu zijn er in Ned veel personen van Surinaamse origine met een niet Sur paspoort,die graag als super surinamers met dubbele nationaliteit heen en weer willen reizen.Als ze naar europa reizen trekken ze het europese paspoort en voor Sur. het sur paspoort.Vestiging in Sur. is geen probleem voor Ned.Surinamers.Verblijf Onbepaalde Tijd is binnen een week geregeld. Ik ben niet voor of tegen een dubbele paspoort.Ik ben toch benieuwd hoe dat uitpakt.


  Maak melding
 5. 09 febr. 2013

  PSA is in mijn ogen nog te onduidelijk en inhoudelijk nog vol van ambiguiteit. Wil de Surinaamse regering met dit voorstel geloofwaardiger uitkomen, dan zal zij nog een aantal maanden aan een concreet stuk voor ten minste de Surineds moeten werken. Dit is echt een stuk dat ik kan betitelen als ‘kort-door-de-bocht-bekeken’ met het oogmerk op een zekere toename van financiele influxen uit het (reis/verblijf) toerisme en een virtuele vergroting t.a.v. de Surinaamse bevolking in de registers van Suriname.

  Wie kan mij informatie verschaffen welke Surinaamse organisaties in Nederland als draagvlak dienen voor SIO? Heeft SIO wel een stevig draagvlak onder de Surineds? Informeer mij maar!
  Srika


  Maak melding
 6. @ Srika,

  helemaal eens met je. Ik weet niet wat de intentie is van de S.I.O. Om de commissie naar NL te halen misschien? hoop dat ze visum voor NL krijgen.

  De Toescheidingsovereenkomst is er al!!! waarom een PSA???? In de Toescheidingsovereenkomst is alles AL geregeld. Als Suriname echt om de Suri’s geeft die in het buitenland wonen, dan moeten ze deze overeenkomst naleven.

  Waarom zo moeilijk als het makkelijk kan….oh ja, ik snap het al…..de commissie wil een snoepreisje maken.


  Maak melding
 7. Als ik het doe, hoe zit met mijn inkomen?? en starks met mijn pensoen? Moet ik wat inleveren??? Wie o wie kan mij dat vertellen?? Ik ben benieuwd!! en mijn kleinkinderen straks?? Ik ben geboren en getogen in SU!!!! Door bepaalde klootzakken (die zijn er nog) ben ik vertrokken!!!!!


  Maak melding
 8. @Touwtji, het visum (gekeken in een oud paspoort) gaf recht op multiple entries (bij aanvraag moest dat aangegeven worden). De toeristenkaart is geldig voor 1 inreis. Wie naar Frans Guyana wil of iets anders wil doen, Curacao of zo moet weer betalen.
  @Skrika over het SIO: Hun bestaansrecht ontlenen ze door zich zogenaamd op te werpen als spreekbuis voor de DIASPORA in NL. Veel Surinaamse organisaties bestaan niet meer, omdat er geen subsidie meer wordt gegeven. OOk het SIO krijgt sinds korte tijd geen subsidie meer. Ze proberen nu zich op een andere manier te profileren. ik vraag me alleen af wie ze vertegenwoordigen, omdat ze geen mandaat hebben want ze hebben geen leden, die ze vertegenwoordigen. Ik weet dus niet wat hun agenda is, temeer omdat de meerderheid van de Surinamers te kennen geeft niet te willen/ zullen vertrekken uit Nederland om zich permanent in Suriname te vestigen. Dat is door FORUM en door CBS Nederland gepubliceerd.


  Maak melding
 9. Ook ik snap nix van de hele PSA regeling,want als ik ’t goed heb moet je dat aanvragen en niet met justitie in aanraking zijn gekomen,welnu als DiDiBrie en zoon Boliviaan.Columbiaan,Cubaan en of Venezolaan worden dan worden /krijgen geen PSA pasje,want deze DiDiBrie’s(vader en zoon)zijn beiden veroordeeld.Dan maakt ’t niet uit of ze nou in binnen/ buitenland zijn voordeeld of krijgen de mensen die inraking zijn gekomen met justitie OOK AMESTIE,zodat ding kang kisie ding PSA? Soso K.K. Odiiiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding
 10. Mensen mensen toch!!!
  Het gaat hierbij nog om een initatief wetsvoorstel dat nog uitgewerkt moet worden. Zoals we surinamers kennen bij voorbaat al klagen terwijl er niks aan de hand is.
  en vooral niets willen betalen. In mijn ogen is suriname met deze wetsvoorstel op de goede weg om de mensen die een warme band hebben met suriname tegemoet te komen en meer rechten en plichten te geven die wij als nederlandse surinamers nu nog helemaal niet hebben.
  ik noem maar 1 voorbeeld dat de zaak voor ons als nederlander makkelijk zal maken en dat is de erfrecht die wordt herzien, wij nederlanders krijgen meer spreekrecht met de PSA wat betreft erfgoed. er is momenteel in elk familie hier geruzie over en ik hoop met de PSA en de nieuwe rechten en plichten dat er een einde komt aan geruzie over erfgoed.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES