Roken in openbare ruimte verboden in Suriname

63

PARAMARIBO, 8 feb – Roken in openbare ruimten is voortaan verboden in Suriname. De zogenaamde anti-tabakswet is kamerbreed goedgekeurd in het parlement. Het zal nog wel enkele weken duren voordat alle formaliteiten zijn vervuld. Waarschijnlijk krijgt de lokale entertainmentindustrie dus toch nog haar ‘overbruggingsperiode.’ Minister Michael Blokland van Volksgezondheid toonde zich weliswaar onverbiddelijk en onverzoenlijk.

Voor enige overbrugging, aanpassing of rookvrije ruimtes was er geen ruimte. “We zijn al jaren bezig deze wet voor te bereiden. We willen een wet die werkt en het beoogde doel bereikt, namelijk Suriname rookvrij krijgen”, zei Blokland aan het eind van de debatten. Toch krijgen de horeca- en andere bedrijven nog wat tijd. De wet kan niet meteen worden uitgevoerd. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons schat dat het nog weken kan duren.

En ook als de wet eenmaal staat, valt nog het een en ander te doen. Parlementariërs maken zich zorgen om de uitvoering. Dat wordt als een behoorlijke uitdaging gezien. “Ik heb mensen gesproken, ook personen met opsporingsbevoegdheid. Er zal een vertaalslag moeten komen over waar op gelet moet worden. Anders dreigt een Babylonische spraakverwarring”, zegt Winston Jessurun (Nieuw Front/DA).

63 REACTIES

 1. I am a none smoker and I think this is A STUPID law!! Takes away the freedom of others. Do we really have to come to this where others are going to decided our freedom on the streets? Yes of course there are rules in the whole world to live by, but this is really ridiculous. So what would you do and say to a tourist smoking on the street? Give him a ticket for doing that?? Sure!!! That will definitely “invite” the rest of the world to visit Suriname.
  If you are saying that smoking is prohibited in nightclubs, hospitals, schools, restaurants and inside office buildings and stores, THAT’S a different story. What’s next for the government to decide what we can and what we can’t do, except .. acceptable normal rules,norms , values in life?
  Think before you do things like this!!!!
  Or are we going towards communism?? MMmmmm who is friends in the government is friends with communistic groups, countries ?? Is the next thing the government is going to decide that we can have only 1 child?? And it better be a boy or it will be killed??
  Did I just say enough??
  Hope I did…. NOt like it will make any difference…but … Oh well !!!


  Maak melding

 2. Angelique Laret = Certified Idiot.

  Give me your address so on behalf of the government and signed by the president I can mail you your personal “certification of idiosyncrasy” which will include a reservation at LPI (Lands psychyatries institute) and a box of Fidels favourite 7X50 Cohiba.


  Maak melding

 3. Goed zo! Eindelijk een daad van deze regering waar ik 100% achter kan staan (het werd tijd). Wat is eigenlijk het verschil tussen het nooit en te nimmer mogen gebruiken van drugs en het niet mogen gebruiken van tabak, dat overigens ook een drug is? En als toeristen vanwege het niet mogen roken in het openbaar, niet meer willen komen, dan blijven ze maar weg, pedofiele sekstoeristen zouden ook graag naar Suriname willen komen, maar van de meeste, weldenkende, normale Surinamers mogen ze toch ook wegblijven? Niet omdat je toerist bent, met een paar ‘lousy’ dollars of euro’s op zak, mag je komen doen en laten wat je wilt in Suriname. Surinamers zijn over het algemeen gastvrije mensen maar in deze gevallen zeggen we gewoon ROT OP!


  Maak melding

 4. Uiteraard heb je voor en tegnestanders, het is uiteraard niet zo dat Suriname dit heeft bedacht. Het is overgenomen van Nederland, terecht of onterecht kan je over discuseren. Je moet kijken naar de gevolgen en dan afwegen wat slim is, en of hiermee de toerisme weg is denk ik niet, anderzijds kan het wel eens zo zijn dat het toerisme juist toeneemt. Kijk hoeveel mensen al jaren worden geconfronteerd om niet te roken.
  Dus voor en tegenstanders hoe je het ook draait of keert het is een wet en je hebt je aan de wet te houdn.
  Het zijn door de bevolking gekozen regering die het voor het zeggen heeft.
  Als er zoveel weerstand komt wat ik niet denk moet je kijken of er mensen zijn die het roken in openbare ruimte weer willen invoeren, wat denken jullie Surinamers zelf?? Ik zal je zeggen even wennen en je weet niet beter. Oja nog even hogere straffen voor verkeersovertreders die gevaarlijker zijn dan roken.
  Groeten Ger nederland


  Maak melding

 5. Medusa,

  In Nederland is er ook een anti rook beleid.
  Heeft dat geleid tot afname van het toerisme?

  Ik heb zelf jarenlang gerookt. Maar ik rookte binnen
  bij mij thuis niet. Dat deed ik dus in openbare ruimtes(restaurants, bars, etc.. etc..) of buiten.
  Ik hield dus totaal geen rekening met mensen die niet rookten.
  Ik was dus zeer en zeer pissig dat de Nederlandse overheid had besloten dat niet meer gerookt mocht worden in openbare ruimtes.
  Nu, een paar jaar later ben ik de overheid dankbaar want ik ben van het roken afgestapt en ik voel mij uitstekend en ik hou wat geld over!

  Een goeie stap van de Surinaamse overheid.
  Als mensen zo graag willen blijven roken moeten ze dat maar doen in hun eigen ruimtes of buiten en niet
  in openbare ruimtes waar ook anderen gebruik van maken en er niet om vragen met rook bestookt te worden.


  Maak melding

 6. @ANGELIQUE lARET,

  I think you’re being mislead by the headlines of the article.
  As far as I know the new law says its prohibited to smoke in public places.
  It’s absolutely free to smoke in the streets and in one’s own yard.


  Maak melding

 7. Its time for ANGELIQUE LARET to take an individual course in dutch.
  Dit geldt overigens ook voor sommige posters.
  Onze HENKES is daar een van………….


  Maak melding

 8. Ik heb jaren gerookt, het meeste in de tuin nooit binnen, of als ik over straat ging, toen gebeurde er wat met mij, bijna 4 jaar geleden, en toen stopte ik gelijk, en het roken boeit mij niet meer.
  Maar het besluit daar overzee is duidelijk, hadden ze jaren geleden al moeten doen.


  Maak melding

 9. @ex-roker
  Zodra iemand in een discussie Nederland t.o.v. Suriname vergelijkt,stop ik met de voortzetting daarvan!Nederland is in geen enkel opzicht met Suriname te vergelijken!
  Dus sorry!


  Maak melding

 10. @Roenmer
  Het kromme en hypocriete van dit alles vind ik (ik ben geen roker hoor!!!)dat er nog meer (om jouw woorden maar te gebruiken)niet of moeilijk te genezen ongezonde levenswijzen zijn,maar die worden wel geaccepteerd.


  Maak melding

 11. Meer hebben ze niet waar je trots op kan zijn.
  Verbieden/onderdrukken/stelen daar zijn de zwarten heel goed in.Hier kan je trots zijn.Zijn ze in staat een economische campagne te starten waar het volk profijt van kan hebben!!!!Wat zij de intelligente minister weer RISICO VAN HET ONDERNEMERSCHAP.De witte stoppen 400 miljard in de landbouw wat stopt de zwarte ????


  Maak melding

 12. @Who cares
  Henkes is totaal de kluts kwijt!
  Hij haalt pedofiele sekstoeristen en toeristen met een paar ‘lousy’ dollars of euro’s op zak,die in Suriname komen doen en laten wat ze willen erbij dus hoe erg kan het worden ….we mogen meer verwachten.Dit noemt men ONDERBUIK GEVOELENS!


  Maak melding

 13. Als vervent roker heb ik er geen problemen mee dat er in openbare ruimtes, zeer zeker als het een restaurant is, niet gerookt wordt. Maar wat wordt er door deze wet opgelost, volgens Blokland wil hij met de deze wet de Surinamer gezonder maken. Een mooi streven maar gaat deze minister dan ook maatregelen nemen om de vervuiling van Paramaribo een halt toe te roepen. Een stad die menig verkeersinfarct kent en waar duizenden auto’s dagelijks hun uitlaat gassen, vol met co2 en zware metalen, de lucht in persen. Gaat hij nu ook tegen het openbaar verbranden van vuil hard optreden, de stoffen die hiermee vrij komen zijn schadelijker dan sigaretten. Gaat Blokland ook de vorming van stof(denk aan zand etc.) een halt toe roepen, want deze fijn-stoffen zijn zeer schadelijk voor de longen. Worden de fastfood ketens hard aangepakt, want we weten allemaal dat het eten van dergelijke producten menig hart en vaatziekte kan veroorzaken. Ook het drinken van sopie is schadelijk voor de gezondheid van de mens, dus geen sopie meer. Wordt het afschieten van vuurwerk tijdens de jaarwisseling afgeschaft, want kruit bevat zware metalen die u gratis inhaleert.

  En zo moeten er nog veel meer maatregelen worden genomen die een bijdrage aan het gezonder leven kunnen bevorderen.

  Roken is een fenomeen dat al eeuwen oud is, de vredespijp is hier een mooi voorbeeld van. De vraag is waarom is kanker waaronder ook longkanker pas na de totale industrialisatie van de wereld van de wereld toegenomen. Het antwoordt op deze vraag is simpel de economische belangen wegen zwaarder dan de gezondheid van de mens. Het falen van het Kioto verdrag is een hier een mooi voorbeeld van, dit verdrag dat in 1997 door 187 landen is opgesteld kan bestempeld worden als een mislukte poging om de wereld te vrijwaren van schadelijke en dodelijke stoffen.

  Kortom hoop nu niet dat door de aanname van deze wet je gezonder gaat worden, wie dit denkt en hoopt leeft in een illusie.

  En Desi pas op hoor want waar je werkt is ook een openbare ruimte dus niet roken want voordat je het weet staat Blokland met de wet in zijn hand voor je bureau.

  Ai het wordt mij allemaal te veel ik ga nu in mijn hangmat liggen en lekker genieten van een sigaret en een borgoe cola Tan bun.


  Maak melding

 14. =Allereerst zou ik stemmen voor een algehele rook vrije land, jammer dat men zijn zin toch krijgt.

  =Degene die vinden dat het een ieder zijn keuze is, moet ook beseffen dat het de staat heel veel kost om kanker patiënten te helpen die ziek zijn geworden van al dat rook.

  =Kinderen nemen het gedrag van ouders over om ook in de toekomst te gaan roken.

  =Zijn deze mensen bereid meer te gaan betalen voor hun ziekte kostenverzekering?
  =Vergeet niet dat velen in Suriname een sociale- kaart van de overheid hebben om naar de huisarts te gaan.

  =Toeristen zullen niet weg blijven en men kan veel gezonder en langer blijven leven.


  Maak melding

 15. @Savioen, leer nou ander je tekst te schrijven, omdat je etnische gedrag op dit forum nergens opslaat. Het volgende aan jou:::

  @Savioen, jammer maar moet dit even kwijt. Diep in jou ben je heel erg verdrietig en boos. Ook kan je jou frustraties niet kwijt bij de personen die jou pijn hebben gedaan, omdat je bang ben hen kwijt te raken.

  =Ik zou zeggen, ZOEK HULP.


  Maak melding

 16. @WIMA
  Je gaat wel ZEER VROEG AAN JE SIGARET,EEN GLAASJE BORGOE MET COLA!
  eEN EENVOUDIG REKENSOMMETJE LEERT:
  Op het moment dat je dit bericht beëindigt is het in Suriname (11:51u. – 4:00u. = 7:51 u.)
  ONGEZONDER KAN NIET!
  Joe wan plei a aya djie oen nô?
  No kong law oen dja jere? 😀 😀 😀 😀


  Maak melding

 17. Medusa, ik zal je, misschien tevergeefs (je lijkt me niet zo slim), uitleggen waarom ik pedofiel sekstoerisme erbij haalde. Om mijn punt duidelijk te maken noemde ik voor niet denkers als jij deze vorm van toerisme, geen enkel weldenkend mens staat op deze vorm van toerisme te wachten, toeristen die hun verderfelijke gewoonten (waaronder roken) in ons land willen komen botvieren mogen wegblijven. Dat jij je eigen gezondheid aan een paar lousy dollars en euro’s wil opofferen, is jou zaak, maar andere Surinamers hoeven dat niet goed te vinden.

  Who Cares, die denkt dat hij een taalgeleerde is; wil je nu mensen, die geen Nederlands of Engels schrijven zoals de koningin van Nederland en Engeland, nu gaan uitsluiten? (jij zou zelf afvallen,je had b.v. moeten zeggen; dit geldt ook voor ANDERE posters). Als je dat doet is het discriminatie en geen racisme (weet je nog ik heb je het verschil elders uitgelegd?).


  Maak melding

 18. Ik vraag me af wanneer de hygiënische toestanden op de (super)markten en de CENTRALE en andere MARKTEN i.h.b.(een kakkerlakken en rattennest) ook een keertje worden aangepakt!
  Voor de onmisbare koeling van vleessoorten,garnalen,
  krabben en vissoorten bijvoorbeeld worden bij,ondanks een temperatuur van boven de 33 graden toch niet gezorgd(zelfs ook niet langs de weg),maar worden op een zelf te bepalen tijdstip door de verkoper met vocht uit een vies emmertje besprenkeld!
  In het buitenland worden deze producten zelfs in de winter(bij temperaturen die ver onder de 0 graden)op ijs gezet!
  BLOKLAND … WAAR BLIJF JE????
  Hier wordt men ook ziek van!!!!

  Ook de hygiëne in de openbare eethuizen,restaurants,
  cafe’s en bars laat veel te wensen over!
  BLOKLAND … WAAR BLIJF JE????
  Hier wordt men ook ziek van!!!!

  Om het maar niet te hebben over de overdreven zoete drankjes (m.b.t.diabetes type 2),het over vettig eten (cholesterol,obesitas)!!!
  WAAR BLIJF JE …BLOKLAND????
  Hier wordt men ook ziek van!!!!

  Dus om een gezonder volk te krijgen ….. en minder stijging van ziektekosten ……?
  ARME ROKERS!!

  Mijn grootmoeder zegt wel’s:-
  “alla metie ê njang csabba,ma konkonnie wang ê tjar a ning!”


  Maak melding

 19. @ henkes
  Ik lijk niet alleen niet zo slim,STERKER NOG,IK BEN OOK NIET ZO SLIM!
  Een klein beetje;EN WEL GENOEG VOOR MIJN BAAS!
  En ik zal je het maar onthouden wie mijn baas is! 😳


  Maak melding

 20. En het zijn dit soort eenzijdig “slimme” inconsequente hypocriete papegaaien en na-apers die de zogenaamde luchtvervuilende en brandgevaarlijke pagarra-estafette en TOERISTISCHE ATTRACTIE noemen!
  Dan wordt er even een oogje dichtgeknepen voor de nu zo verguisde “lousy dollars en euro’s!”
  Hoe diep kan men (nog) zinken!
  Jullie lijken CARL BREEVELD cum suis wel!


  Maak melding

 21. @ Ira de laatste zin was een metaforisch statement maar goed dan weet je dat nu. En sopie boys nemen al een shot voor ze naar het werk gaan. Vanuit mijn hangmat met sigaret oke en voor jouw dan een glaasje macusa sap zie en verwonder ik mij. Ai en nu naar binnen de buurman is weer petflessen aan het verbranden, daar komen ze weer de PCB’s. Tan bun.


  Maak melding

 22. Volgens henkes en zijn soort is ROKEN vele malen GEVAARLIJKER dan het hebben van een crimineel met AMNESTIE als lijder!!
  Volgens henkes en zijn soort,
  Roken vermoordt je,maar als mijn lijder 15 mensen executeerd is dat niet erg hoor!Hij kan altijd rekenen op Amnestie!!

  Ps
  voor degenen die betrapt zullen worden wat is de straf dan?
  Afhakken van ledematen of
  De doodstraf voor een vuurpeleton?!


  Maak melding

 23. De ndp speurhonden op twee voeten zullen hier ingezet worden!!
  Nu gaan ze politie ,politie komen spelen.
  Ze gaan tot het uiterste om het gevecht op te nemen tegen een sigaret!!
  DE NDP vs DE SIGARET!!

  WHAHHAHAHAAAAA….HAHAHAAAA….


  Maak melding

 24. @Ray
  En er zullen een paar salonnationalisten onder hen te vinden zijn die deze wet zullen verdedigen ook!
  Door te stellen dat,pedofiele sekstoeristen ook graag naar Suriname zouden willen komen, terwijl van de meeste, weldenkende, normale Surinamers ze toch ook moeten wegblijven? Niet omdat ze toerist zijn, met een paar ‘lousy’ dollars of euro’s op zak, mogen ze komen doen en laten wat ze willen in Suriname! 😀 😀 😀


  Maak melding

 25. Ik snap eigenlijk niet waarom iedereen zich zo druk maakt over het wel of niet roken in behaalde gelegenheden, als ex. roker (3 pakjes zware shag en een kist wide havana’s p/w) had ik nog wel het fatsoen om rekening te houden te houden met niet rokers in restaurants e.d., moet je zonodig roken. ga je toch lekker even naar buiten, bovendien in Suriname heel wat plezieriger dan in Nl., met een temperatuur verschil van op het moment zo’n 30 graden verschil. Voor de rokers, als jullie je lichaam naar de kl.ten willen helpen moet je zelf weten maar verwacht niet dat anderen daar last van willen hebben


  Maak melding

 26. @Medusa

  Whahahaaaaaa….
  Volgens de ndpers leveren ze een strijd tegen de zo gevreesde SIGARET en ze denken dat het land Suriname in gevaar is want de SIGARETTEN ZIJN IN OPMARS!!!
  DE ndpers verwachten een invasie van de SIGARET!!
  Ze zijn al in hun HARNAS gekleed,wapen en al in orde,en hup ,hup,voorwaarts mars ze hebben de SIGARET de oorlog verklaard!!
  Whahahaaaa…hahhahahaaaaa.a……

  En die Blokland die man kan zelfs een kettingroker zijn ! Wie weet!!
  Maar doet alsof. Hij gaat doorgaan met roken hoor …er zijn zoveel andere plaatsen waar hij gaat zitten roken,
  de klerenkast,toilet,….

  Weet je wat het gekste hiervan is!~?
  De ndpers denken dat hun baasje een soort overwinning hier heeft behaald!
  Ze denken dat wanneer je niet in het openbaar mag roken dan is het roken probleem opgelost!!
  Maar de ndpers staan er bekend voor hoor..ZE HEBBEN NU EENMAAL GEEN HERSENEN!!!


  Maak melding

 27. @HENKES: Ik kan je meedelen dat ik geen taalgeleerde ben.Dit is ook misschien de reden dat ik geen touw kan vastknopen aan je posting aan mij gericht. Wat heeft Qeen Elisabeth van Engeland en Hare majesteit de Koningin Der Nederlanden hiermee te maken? Leg het mij uit ik wacht… mn Grootje zou zeggen: Give it to me in french or in Spanish………..


  Maak melding

 28. Goede zaak!! niet roken klaar!!! Als je in de hemel bent, heb je meer dan genoeg!! waarom dan hier roken?? en het is gratis ook nog erbij!!!!

  Na 38 jaren ben ik nu al 2 jaren mee gestopt, maar dan echt!!!! Ik merk het verschil heel duidelijk!!! dat ik toen mee begon was echt dom en vond ook stoer!!! Wilde bij de andere jongens horen! Liet zien hoe je in een keer diep inhaleerde op je longen. Het is een ding zeker!! en dat is , je helpt je zelf naar de KLOTE!!!!

  SSSSSTTTOOOPPPPPPEEEENNNNNN!!!!!!!!


  Maak melding

 29. Ray, Ik pleit bij dit onderwerp tegen roken in het openbaar en heb het over tabaksverslaving, heel knap van jou dat je hieruit gehaald hebt dat ik Bouterse zijn daden daarmee vergoelijk. Kun je wel begrijpend lezen?


  Maak melding

 30. Ger

  Iedereen rookt op eigen Risico!!
  Dat roken schadelijk is voor de gezondheid weet een ieder!!

  En de ministers die met deze regels komen ,ga ze vragen of bij hun thuis of in de familie geen rokers voorkomen!
  Het zijn ministers die graag de aandacht op zichzelve gericht willen zien!
  Sjonge ,Suriname kampt met een grotere probleen die dringend om een oplossing vraag en alles wat jij ziet is een SIGARET!!
  Het land Suriname wordt bestuurd door een MOORDENAAR MET AMNESTIE!Help Suriname eerst bevrijden van hem!
  Of moeten er nog eerst een aantal onschuldigen geexecuteerd worden eer je oogklepjes open zullen gaan!
  Moet Suriname echt ministers hebben zoals de ongeschoolden Somo en Brunsie!!Moeten we echt ministers hebben ,zoals de 28 amnestie stemmers,die de grootste mensenrechten schender van Suriname Vrij laten gaan?!Heb je dan niet gehoord van de kogelbrief?!Of moet je echt eentje ontvangen om het dan te geloven?!
  Het sigaretten probleem kan je elke dag aanpakken ,heden zijn we allang 33 jaren lang bezig om het bouta probleem aan te pakken en alles wat je ziet is de ‘crimineel’ meneer de SIGARET en het ‘slachtoffertje’ bouta de amnestie man!!
  Jongen/meisje waarom reageren jullie zonder dat jullie kennis hebben over de recente geschiedenis van Suriname de perioden 25 feb 1980 tot heden?!Mars ga je geschiedenis eerst leren kennen!!


  Maak melding

 31. Who Cares, jij als taalgeleerde moest toch begrepen hebben dat ik doelde op de uitdrukking “he speaks queen’s english”. Ik zie steeds weer dat ik je overschat, daarom zal ik je maar direct uitleggen dat men met deze uitdrukking bedoelt dat iemand perfect Engels spreekt.


  Maak melding

 32. @henkes,

  Degenen die willen roken ga je niet kunnen stoppen!

  Wij horen je ook nooit zeggen …ja bouta je bent een moordenaar!Of bouta je amnestie is illegaal!
  Waarom geef je het niet toe als je zo eerlijk wilt zijn !
  Voor de kleine ditjes en datjes zeg je heeeel veel,durf ook wat te zeggen over de werkelijke probleem van Suriname.Suriname kampt met het BOUTA PROBLEEM!!


  Maak melding

 33. @Schot door de Roos : You are right!!! The heading did read something different!! Thanks for pointing that out to me!! I thought it said that it was prohibited also on the streets. That would be too much!!
  Other places: There I stand behind it 100% !!!


  Maak melding

 34. Allen wier niet mee eens is met, stoppen met roken, hen zeg ik, Rook helemaal tot de plurus en krijg de kanker, laat de sperma ook leeg lopen en de longen naar de klote gaan!!!

  Vaarwel in de hel!!! nooit meer tot ziens!!!


  Maak melding

 35. In het vliegtuig en op airport mag roken ook niet. Wat een ophef gaf het toentertijd. Nu weet men niet beter. Kan mij de dagen nog herinneren in een vliegtuig vol smokerssssss, NEVER NOOIT MEER MAG DIE TIJD TERUGKOMEN. Op het werk krijg je ruzie als je vraag of ze elders kunnen roken, op straat ga je in het park, komt er iemand op de bank naast je zitten en steekt een sigaret op , of erger een joint. Dus dan maar opstaan, want men vindt dat men in de buitenlucht rookt. Zelf op straat wordt je verdreven met je kinderen en je slechte longen en of gezondheid aan je luchtwegen. Ben blij dat het nu anders wordt. Ga maar roken tussen de smokers ipv bij de niet smokers. Betaal dan ook zelf je ziektekosten indien veroorzaakt door het roken. BLIJ MET DE WET, nu nog GOED uitvoeren. Geef de kinderen een gezonde lucht of atmosfeer. Nu nog het roken op straat aanpakken.


  Maak melding

 36. Eindelijk een nieuwe wet waar ik blij van kan worden. Hoewel de minister beweert dan men een lange voorbereidingstijd heeft gehad, heb ik mijn twijfels over de effecten van wetgeving onder de huidige regime in SU. Het grootste struikelblok vormt de handhaving. Als de president nieuwe officieren van justitie dwingend appelleerd om rekening te houden met de context van de crimescene, wordt opsporing een lachertje. Als de aangehouden roker beweert dat hij rookt om beter op werk te presteren, dan valt zijn overtreding onder de Amnestywet.
  Een even groot probleem bij uitvoering en handhaving van wetgeving vormt ook de corruptie. Wie durft meneer Dino bij overtreding van de tabkswet te arresteren?


  Maak melding

 37. Ray, nogmaals, hoe kom je erbij dat ik een aanhanger/verdediger van Bouterse ben?
  We hebben het hier over roken in het openbaar, ik denk helemaal niet aan Bouterse, dat jij bij elk onderwerp Bouterse met de haren erbij moet slepen is jouw ‘hebi’. Als we het hadden over de amnestiewet of de kogelbrief die dat meisje Lieuw On ontvangen heeft zou je me de verwijten die je me nu maakt ook niet kunnen veroorloven. Heb je je misschien vergist in mijn persoon en heb je het niet over iets dat henkes geschreven heeft? Ga wat ik geschreven heb nogmaals na, als je dat niet wil doen, dan vraag ik je (beleefd) ermee op te houden mij verkeerde meningen, aangaande Bouterse en zijn daden, in de schoenen te schuiven. Als ik niet een schuilnaam gebruikt had, zou ik je kunnen aanklagen voor laster.


  Maak melding

 38. Nicotine verslaving is een misselijke en dure gewoonte dat ontmoedigd moet worden. Vooral duur omdat de medische kosten voor longkanker, hart en vaatziekten en andere longaandoeningen vaak een vroegtijdige einde maken aan menig productief leven.

  Een grotere probleem dat aandacht verdient is alcoholverslaving in Suriname. Mensen die de hele dag drinken en de gevolgen daarvan. 90% van de openbare reclames in Suriname is voor Parbo bier, Johnny Walker of Borgoe. Er moet wetgeving komen om verkooptijden van alcohol te beperken, niet aan minderjarigen verkopen en vooral niet op de dagen dat salarissen uitbetaald worden. De regering moet dat doen zodat de sopie mans hun geld voor voedsel, schoolboeken en kleren besteden.Dus niet voor de volgende kater.

  Ga zo voort regering eerst tabak, dan alcohol.


  Maak melding

 39. Hoe dom moet je nou zijn te begrijpen dat het een doel is dat NOOIT bereikt kan worden.

  Ze moeten nu alles acuut stoppen met roken en massaal gaan snuiven?. O is dat het? Willen ze nu coke aan Surinamers in Suriname slijten omdat export steeds meer verliesgevend is geworden?


  Maak melding

 40. @Ray,
  Je ziet het goed! Helemaal mee eens.

  Laat ze de kwikvervuilers maar aanpakken, laat ze maar die vervuilende en slecht onderhouden wagen maar aanpakken, met hun ziekmakende diesel en zwarte rook.

  Is erg goedkoop he, ze kunnen zo makkelijk scoren!


  Maak melding

 41. Vond het altijd al apart als ik tijdens vakantie in SU in de disco mocht roken, moest weer wennen aan die branderige ogen en die geur in je kleding. Deze wet zat er al aan te komen en juich het van harte toe, ben alleen huiverig over de uitvoering.

  Savioen,
  Ik denk dat het eerder “Verbieden/onderdrukken/stelen daar zijn de WITTEN heel goed in” moet zijn,wat ben jij toch een achterlijke,gefrustreerde rasist. Jammer dat het Obama’s laatste termijn is hé.

  Hillywood


  Maak melding

 42. EINDELIJK!!!
  GOED BERICHT. Het is ten strengste VERBODEN te ROKEN!

  Maar mijn Lieve Switi Gudu (sra-JUDESKA) zal het ook moeilijk hebben met bovengenoemd artikel.

  Mijn Lieve Switi Gudu (sra-JUDESKA) no spang.
  Wij hebben voor jou en DADA een oplossing.
  Beiden kunnen nu gaan ‘pruimen’.
  Pruimtabak gratis verkrijgbaar te Para.

  (sra): Je zal het bijzonder druk krijgen met het houden van die ouderwetse ‘PO’ in je handen.
  Want je zal altijd in de buurt moeten zijn van je lieve DADA.
  En voor 6000,- SRD n.p.m. excl. Gouden toeslag!


  Maak melding

 43. 🙂 ai ai Fer, wat jij niet weet is dat sra onlangs naar cuba is geweest voor een cursus sigaar rollen.

  DADA,Abraham & Amirali verheugen zich op zijn vingerkunst 🙂


  Maak melding

 44. Zaterdag 9 februari 2013 om 02:41 uur, door Ram Singh

  Ga zo voort regering eerst tabak, dan alcohol.
  ……………………………………………….

  Dus beiden per ‘decreet’.

  En vervolgens als (Ram Singh) vreemd gaat, krijgt hij per decreet 100 STOKSLAGEN op het ONAFHANKELIJKHEIDSPLEIN. NEKS NO FOUT!!!

  En daarna mag (Ram Singh) zich kleden in een DJELLABA en al zijn geliefden in BOERKA’S.

  Ga zo voort DADA & CO.
  Namens (Ram Singh) op het forum.


  Maak melding

 45. Goed gedaan parlement.
  100% is misschien niet haalbaar maar met 80% bereikbaarheid zullen we van heel veel leed bespaard zijn. Nu nog extra straffen voor het roken in het bijzijn van zeer jonge kinderen.
  Blokland ga zo door!!!!!!!!!!


  Maak melding

 46. de sme’se wet gevingen zijn net goed genoeg om je billen te vegen..,stelt geen donder voor..

  wie houdt zich aan de wet..,begin bij de hoofd verdachte moordenaar,die heeft lak aan alles..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.