Parlement wil overeenkomsten met multinationals snel af

15

PARAMARIBO, 6 feb – Het parlement wil zo snel mogelijk beginnen met het bespreken van de principeovereenkomsten met multinationals Iamgold en Newmont. De voorbereidingscommissie onder leiding van Rabindre Parmessar (Mega Combinatie/NDP) heeft de consultatieronde afgesloten. Er is gesproken met verschillende maatschappelijke groepen en is het nu de beurt van het parlement.

Wanneer de besprekingen in het openbaar beginnen, is nog niet duidelijk. “Ik weet het niet precies, ik wacht op het verslag van de commissie. Maar ik denk dat het eind februari al zover zal zijn dat we naar de openbare vergadering kunnen”, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons tegenover de Times of Suriname. Het verslag wordt nog voorbereid. De afgelopen weken is onder meer gesproken met leefgemeenschappen in de gebieden waar gemijnd zal worden.

De gemeenschappen zijn vooral bezorgd om de gevolgen voor hun leefmilieu. Toch wordt ontwikkeling op prijs gesteld. De mensen verwachten ook een ‘redelijk’ aandeel te krijgen in de opbrengsten. Het lokale bedrijfsleven zit vooral met de mogelijke belasting- en andere voordelen voor de multinationals. De oppositie plaatst kanttekeningen bij de overeenkomsten. De Nieuw Front-fractie is er niet zo van overtuigd dat Suriname er zoveel voordeel aan heeft.

15 REACTIES

 1. Mijn analyse van de aan de DNA voorgelegde Hoofdovereenkomsten met Iamgold en met Surgold zijn ZEER NADELING voor Suriname. De onderhandelaars hebben in 1,5 jaar meer dan 20 miljoen gekost en veroorzaken een grote benadeling van Suriname. Deze vermeende deskundigen zijn onbewust onbekwaam en bewust onbekwaam.

  Een paar feitjes:
  1. De nieuwe goudcontracten veroorzaken dat de staatsschuld van 4,2 miljard naar 5,5 miljard zal stijgen;
  2. De winsten zullen extreem laag zijn doordat de onderhandelaars domme voorwaarden hebben afgesproken die rechtstreeks de hoogte van de winst negatief beïnvloeden. Lage winsten dus ook zeer lage belastinginkomsten voor de Staat;
  3. De controle van de uitvoering is contractueel zwak/verzwakt.

  DNA moet de nieuwe goudcontracten dan ook meteen verwerpen.

  Een belangrijk probleem is dat de onderhandelaars onbekwaam waren en helaas, ik weet dat uit eigen ervaring/onderzoek, ook DNA is grotendeels onbekwaam.

  Dus, jullie zijn weldenkend: kunnen onbekwame mensen tot een goed oordeel komen over een dergelijk van belang zijnde goudcontract?


  Maak melding

 2. Och ,het is een NDP ding!
  Wat voor een goeds verwacht men dan!?
  Het zal weer een ding worden als de bouta amnestie!!
  Als Simons zegt dat het ding toch doorgaat zal het toch doorgaan ondanks de protesten…
  De NDP gaat zijn wil gewoon doordrukken of iemand het leuk vindt of niet…
  Je neemt het aan en je moet voor de rest blijven zwijgen …want anders….ja ,verwacht dan een onplezierige pakketje thuis …afz de NDP lijder en zijn partners in crime!


  Maak melding

 3. @ I&I-SUPARR
  Als je een aap een scheermes/schaar geeft denkt hy dat hy kapper is.
  Als je een aap een kostuum geeft denkt hy dat hy minister is.
  Deze onbekwame politici zitten niet omwille van het belang van SU maar uitsluitend om hun eigen belang te dienen en dat van families en relaties/vrienden.

  het trieste is dat merendeels van het volk dit accepteert tevens goedkeurt…gezien hun houding en gedrag.


  Maak melding

 4. Tuurlijk, ze willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld hebben voor zelfverrijking.

  Bouta zal nog eens zijn stront aan zijn kiezers verkopen voor geld!


  Maak melding

 5. Tuurlijk, ze willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld hebben voor zelfverrijking.

  Bouta zal nog eens zijn stront aan zijn kiezers verkopen voor geld, want zijn put is bodemloos


  Maak melding

 6. een batterij aan snelle jongens van allerlei discipline wier extra inkomen (bonus) afhankelijk is van de resultaten, versus Lonnie-achtigen die per definitie al verzekerd zijn van de jaarlijkse lekkernij!!

  druk da ding snel door mang…stelletje kwatta-apen 🙂


  Maak melding

 7. =Vreemd genoeg heeft onderzoek al uitgewezen dat de goudovereenkomsten nadelig uitpakken voor Suriname.

  =Mijn vraag is dan ook waar de minister van financiën blijft met haar verklaring.


  Maak melding

 8. Wat de Voorzitter van de begrotingscommissie van Financiën en parlement zouden moeten doen is een voorstander zijn om te blijven werken aan het knippen in de uitgaven op verantwoorde wijze terwijl bescherming en versterking van programma’s zoals Gezondheidzorg, Infrastructurele werken, Producten uit de Natuurlijke Hulpbronnen, Concessieafgifte en Rechten die daaruit vloeien, Grondbeheer en inkomsten te genereren en verhogen door het sluiten en repareren van fiscale mazen in de Surinaamse wetgeving die de rijkste Surinamers en de grootste bedrijven van binnen en buiten Suriname mateloos daarvan laten profiteren.


  Maak melding

 9. Mensen onze fervente hooligans zijn als vanouds bezig. Het is echt weer lachen geblazen.

  We gaan toch niet hooligans die `opruiende teksten verspreiden` als warme broodjes, serieus nemen. Er mag wel om deze ophitsers worden gelachen. Voor komedie moet je bij hooligan réétje (Ray) wezen.

  Het zijn heel gunstige overeenkomsten die binnen afzienbare tijd moeten worden gesloten.

  Laten die hooligans maar in bijvoorbeeld India of Pakistan zo’n deal van 5% gaan sluiten met één of andere Multinational, als ze dat zo fantastisch vinden. Je zal wel zien of ze morgen nog bestaan.

  Mensen, als u wilt blijven lachen zeg dan nooit tegen een hooligan dat ie gestoord is. Anders dreigt de kans dat wij vermaak mislopen. Hooligans geven elkander bijval, dat is nou zo leuk.

  Indien u even niets te doen heeft, is het tot de volgende aantijger oftewel hooligan!


  Maak melding

 10. Suriname een afstelland!!! was er tot nu toe dan geen overeenkomsten?? vanwaar al die miljarden winsten?? Hoe kom eraan dat laatselijk goud verdwenen zijn! waar komen dat goud vandaan?

  Ach! oprotten allen!!!!


  Maak melding

 11. Eigenlijk begrijp ik gewoon niet waar iedereen zich druk om maakt. Bouterse is nevens zijn kiezers niemand iets verplicht.

  En over Surinaamse politiek te spreken:

  Ze zijn allemaal dieven, staatsoplichters, corrupt dus gewoon onbetrouwbaar, zou ik zeggen. Echter, Suriname overdrijft, ze doen daar alles openlijk, corrupte rechters, politie, justitie, notaris, advocaten, iedereen doet mee.

  Ze zijn goed in: EEN GRAANTJE MEEPIKKERS.


  Maak melding

 12. Nou Nou was voorig goud dael dan zo goed wat is er dan toen voor land en volk gedaan waar is geld of goud van toen want steeds weer de zelfde mensen klaagen zelfs goed is foud bij jullie en waarom het is te merken dat het persoonlijk gaat wel het volk heeft het door daarom gekoozen voor deze PRESS en oeng no af lobing ing lob oenoe en sorry eerlijk mie ooktoe lobing PRESSdoe je best mr BELFORD mr tjieliepsie en manschapen allen die werken voor land en volk GODS rijkste zeegen toe gewenst kratie


  Maak melding

 13. Overdetoekomst!

  Een overeenkomst gaat over de toekomst. De toekomst verwachtingen van een project en de daaraan gekoppelde verdiensten met de verdeling daarvan. De toekomst op papier gezet en ondertekend door alle partijen, dient ook door alle partijen grondig te worden doorgelezen.

  Als voor de onderhandelaars al 20 miljoen aan druk vergader, vreet en drankgelag inclusief benzinekosten is uitgegeven voordat er winst is gemaakt, dan ben ik bang dat men niet goed snapt wat er in de overeenkomst staat, zeker wanneer het anderhalf jaar lang heeft gekost.

  De plaatselijke bevolking wil delen in de winst dus gaat men ’t handje ophouden. Moderniseer het gebied en geef de plaatselijke arbeidsgeschikten werk bij dit project zodat ze hun eigen boontjes kunnen doppen. Een beetje infrastructuur, drinkwater en leefbare omgeving is genoeg. Voor persoonlijke vooruitgang moet iedereen zelf zorgen. Het gebied is van de Staat!


  Maak melding

 14. Het is maar jammer dat grote schulden door de huidige regeringlijders worden doorgeschoven naar de volgende generaties. Wat dan toch opvalt is dat de jongeren afdelingen van de respectievelijke regeringspartijen in alle talen zwijgen als het gaat om enige kritische houding of een kritisch geluid laten horen. Het is wel erg jammer dat de jongeren geen notie hebben van het sprinkhanen gedrag (geld en rijkdom weghalen die jongeren toekomt) van hun opportunistisch lijder. Ik kan mij voorstellen dat de jongeren van de NDP te lijden hebben van repressie en chantage. Maar opvallend is dat de jongeren van de oppositie partijen ook niet van zich laten horen. En wanneer gaande studenten een “tropisch lente” ontketenen?
  Jammer is natuurlijk ook dat de plaatselijk bevolking onvoldoende georganiseerd is om een sterke vuist te maken tegen dit opportunistisch-uitverkoop-beleid!
  Gelukkig dat sommige oppositie partijen wel steeds degelijke kritische geluiden laten horen. Terecht plaatsen zij grote vraagtekens blij de onderhandel deskundigheid van de huidige onderhandelaars van de MegaDommeCombinatie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.