Tweede Kamer akkoord met wijziging Remigratiewet

46

De Tweede Kamer heeft deze week ingestemd met het voorstel tot wijziging van de Remigratiewet. De wetswijziging houdt onder meer in dat alleen personen van de eerste generatie voor een uitkering op grond van de Remigratiewet in aanmerking komen. Goedkeuring van dit voorstel heeft nadelige gevolgen voor o.a. Surinaamse Nederlanders. De wet wordt zodanig aangepast dat minder mensen eronder vallen

De aanvragers moeten minimaal één jaar uitkeringsgerechtigd zijn en minimaal acht jaar in Nederland wonen. Daarnaast gaat de leeftijdsgrens omhoog van 45 naar 55 jaar. Na de invoering van de gewijzigde wet kunnen aanvragen tot uiterlijk 1 januari 2025 worden ingediend. Daarmee wordt de Remigratiewet uitgefaseerd.

De Remigratiewet bestaat sinds 2000 en is voor mensen met een dringende wens tot terugkeer naar het land van herkomst omdat ze hier in een uitzichtloze uitkeringsafhankelijke situatie zitten (langdurig werkloos, arbeidsongeschikt, bijstand).

De beoogde invoering van de wijzigingen is 1 januari 2014. De Eerste Kamer moet nog akkoord gaan met het wijzigingsvoorstel.

46 REACTIES

 1. He, sisa anna_z,
  Ook al zou onze uitkering in gevaar komen vanwege de wijziging van de Remigratiewet daar aan de Noordzee, no span; Zijne Duivelse excellentie Baas B heeft toch iets moois voor ons in het verschiet. Het sociaalzekerheidsstelsel komt er aan!!!!!!!
  Laten we hopen dat dit niet het zoveelste (K)luchtkasteel wordt.


  Maak melding

 2. Surinamers kwamen en komen naar Nederland. Surinamers gingen en gaan naar Suriname. Wie gaat weg en wie blijft hier. wie gaat weg en wie blijft daar. Wat willen wil men en wat kon/kan men.

  Zij die weten wat zij willen en hun zaken goed voorbereiden zullen het altijd redden. Suriname heeft haar regels van komen en gaan, Nederland heeft haar regels van komen en gaan.

  Maar Surinamers/Surineds moeten hun eigen lijn trekken en weten wat ze willen. Het zal voor de ene gemakkelijker zijn dan de andere.

  Als je niet in Suriname kan gaan volgends de Nederlandse regels, kijk dan of je in Frans Guyana of op de Antillen kan gaan wonen en werken en blijven.


  Maak melding

 3. Deze wet is op maat gemaakt voor de meeste Surinamers. Het is niets anders dan politiek pesten. Als een Surinamer niet in Nederland kan werken en dat op lange termijn ook niet mogelijk is voor hen waarom dan hun nog in Nederland houden? Dit kost de staat meer geld en Surinamers moeten proberen om uit de uitkering te komen indien mogelijk om zelfstandig te zijn.


  Maak melding

 4. Voordat iedereen weer als een blind paard gaat doordraven: Deze wet is niet alleen gemaakt en gewijzigd voor Surinamers, hoor. Ik denk dat een bepaalde generatie Marokkanen het veel moeilijker zullen krijgen. En het merendeel van de Surinaamse Nederlanders (of andersom zo u wilt) woont al langer dan 8 jaar in Nederland. Het gaat om de generatie(s) erna. Dus: handen uit de mouwen en snel VOORBIJ de Sociale Dienst lopen en niet NAAR BINNEN!!!


  Maak melding

 5. Ze willen Surinamers NIET in NL hebben maar ze willen Surinamers ook NIET uit NL hebben die terug willen!

  En als Suriname slim is halen ze ook soortgelijke trukjes uit met ze, veel bleken vestigen momenteel in Su en velen bedrijven willen handel drijven, Suriname moet hun gewoon een borg in euro’s laten storten, houden ze zich niet aan de regels van het land, frauderen ze, misbruiken van kinderen, kinderarbeid, mensenhandel, uitbuiten, onderbetaling enz enz is gelijk eruit en borg kwijt.

  Checkt Suriname wel hoe ze aan het geld komen die ze in Su spenderen?

  Ze spenderen en nemen uiteindelijk meer mee terug naar NL.


  Maak melding

 6. Mohammed Ozir,

  Niet alleen Surinamers zitten in de uitkering in Nederland. Ook nederlander Turken marokanen vooral nu in deze moeilijke tijd.

  EN Veel SURINAMERS HEBBEN EEN BAAN IN OLANDIA


  Maak melding

 7. Nederland is nu op alle mogelijke manieren aan het bezuinigen. Het motto is zoveel mogelijk geld terugbrengen in de staatskas, zodat dat weer kan worden uitgeleend aan Griekenland en andere Europese landen………
  Wel pech voor de mensen die niet op kosten van de Staat kunnen remigreren. Ik denk dat Suriname deze mensen zou moeten helpen met hun terugkeer etc. Wij in Ne hebben in het verleden ook veel hulp verleend aan onze broeders in Su toen het niet goed ging.


  Maak melding

 8. 1975,

  Het gaat niemand aan hoe je, je geld wilt spenderen in Su. Laat een ieder in hun waarde. Misschien heeft de personen een jaar lang gespaart voor een leuk reis naar suriname. Als je op vakantie ga wil je altijd een leuke vakantie hebben dus geef je geld uit. En hoe je het wilt doen gaat niemand aan!!!!


  Maak melding

 9. laat die wet maar komen.
  surinamers moeten in kunnen zien dat holland niet hun land is en zich niet moeten binden aan gewoontes,manier van denken,cultuur,geloof,of wat dan ook van nedeuropees afkomst omdat dat hun niet op de juiste onwikkeling zal helpen.
  als alle surinamers terug zouden gaan en hun originaliteit van oorsprong terug zouden oppakken,zou het goede voordelen voor su hebben en zou afhankelijkheid niet meer op vreemde mensen afhankelijk zijn.
  laat die wet maar komen,hoe verder weg van nederland hoe beter.


  Maak melding

 10. Ik kan wel zie wie zich hier druk maken: de mensen die al jaren op de bank liggen en die uitkering wel handig vinden in plaats van zelf de handen uit de mouwen steken en gewoon werken voor de je centen en niet je klauw ophouden…

  he Sra?


  Maak melding

 11. who cares

  jij werk niet maar krijgt een uitkering,;en dat kan jij niet van mij zeggen.

  henk molenaar

  dat is weer een verkeerde vooroordeel van jou,’ik heb nooit mijn handjes opgehouden ,ook niet voor een uitkering.
  maar wat ik van jou nu bespeur is dat jij als nederlander met jou mentaliteit niet werk of geen werk kan vinden omdat de nedelanders jou te dom vinden en geen hoop voor hun bedrijf in jou zien.


  Maak melding

 12. Jawel SRA je zit in de bijstand, geef het nou maar toe, je bent door de mand gevallen, wees eerlijk want de waarheid maakt vrij………..En misschien werk ik inderdaad niet, misschien is dit mijn werk, jullie paarse schapen in de gaten houden, of misschien ben ik wel aan het rentenieren of ben ik een pensionado, of ben ik van de CRI om jullie maffiamaatjes in de gaten te houden, SRA wie zal het zeggen……….


  Maak melding

 13. who cares

  jou probleem is niet de mijne.

  nu probeer jij jou zelf goed te praten door mij te zeggen dat ik mij niet hoef te schamen”neen”ik schaam mij niet ;ik werk,en dat integenstelling naar jou die maar op deze forum een slachoffer zoekt die jij niet zal vinden,en zeker niet bij mij.

  gaat een werk zoeken.


  Maak melding

 14. who cares

  doe jou maar voor wat jij niet ben ,ik trap er niet in.
  ga zo door.
  weet jij wel wat de waarheid is’,als jij dat weet dan zou jij mij ook kunnen uitleggen wat waarheid inhoud,’maar dat kan jij niet omdat jou aangeleerde leugen voor jou de waarheid is.


  Maak melding

 15. PASEW: Mijn bloemist heeft nog wat rode rozen staan , maar alleen met hele lange en scherpe dorens…….En ik val je skatje niet aan , ik zou het niet durven.Ik probeer hem van zijn stupiditeiten af te helpen, ik weet dat het niet a la minute lukt, het zit in zijn systeem, net als alcohol en drugsverslaving….


  Maak melding

 16. who cares

  jou liefje pasew ik naar mijn inziens een homo,en met zulke mensen heb ik geen omgang en ben ik geen vriendjes van,
  wat jij bij mij wil bereiken is het tegen over gestelde wat ik aan mijn kinderen leer,namelijk,om iedereen in zijn waarde te laten en respect voor ouderen te hebben ten zij zij op een ongeoorloofde manier met hun om wil gaan.
  denk jij dan aan mij een les te leren die jij zelf nodig hebt en niet inziet dat jij met een grootsheids waanzin in confrontatie ben.


  Maak melding

 17. @sra

  Wat leer jij je kinderen zoal ??

  Zoiets van mij press is een moordenaar, drugsdealer en een crimineel, ik hou van hem dus jullie moeten ook van hem houden…

  iemand zonder normen en waarden brengt alleen maar onheil over zijn kinderen…

  mensen sra heeft geen kinderen hy is er nl zelf een kind die dringend psychisch hulp nodig heeft…
  SRA no spang yepie de, bel dr Joemankhan…

  Joe dong KAW…..BOE


  Maak melding

 18. ROY: hi hihihi joe tja ding…..Ik ben benieuwd wat zijn kinderen van hem vinden, een pappie die zijn hele leven nooit een dag gewerkt heeft…..


  Maak melding

 19. Vrijdag 1 februari 2013 om 00:46 uur, door 1975
  Ze spenderen en nemen uiteindelijk meer mee terug naar NL.

  @@@ 1975 je bent in 1975 blijven hangen!! wat vindt je van deze?? Ik zelf hebt in okt-23 dec 2012 € 32000,– gespendeerd in SU alleen aan verbouwing(is ook spenderen)!! hier heb ik nieteens over concomptie en weet je wat ik tergug heb meegenomen? Poeh, sopropo, oker, Djamoen, amsoi, warangvisie, Anjoemara etc.etc totaal 35 kilo( hand bagage en koffer. Weet je wat mij totaal gekost heeft aan dit soort producten?? een beetje overdreven, € 150,– Zie jij het verschil?? Neen! want je bent blind!!! Dus niet als een Haan kraaien of een kip zonder kop!!

  Zeg niet wat je weet, maar weet wat je zegt!!

  I love SU AND I love Olland!!


  Maak melding

 20. ….dus als we sra moeten geloven dan kunnen we morgen alvast een STROOM van remigrerende nederlanders van surinaamse afkomst in SURINAME verwachten?

  Hahahaaaaaa…sra,
  Dat zal niet gebeuren.Niet vandaag ,niet morgen ,neen nooit!!


  Maak melding

 21. Recht!

  De eerste generatie Surinamers zijn geboren in Suriname. Allen die niet in Suriname geboren zijn maar in NL, worden terecht van deze remigratiemogelijkheid afgehouden. De binding met SU is te gering.

  Zelf remigreer ik na 35 jaar arbeid in NL op eigen kosten. Heb nooit een uitkering ontvangen, heb nooit huursubsidie gekend, misschien is dat mijn geluk geweest. Het geluk die bij anderen van mijn generatie ontbrak. Daarom ben ik blij voor hen want zij hebben nog hun jeugd en jongere jaren in SU geleefd en kunnen misschien hun laatste jaren in dezelfde omgeving doorbrengen.

  Wetten zijn er om aan te passen. Dat doet men in NL, ook al weet men dat het stemmen gaat kosten. Moeten we in SU ook durven doen.


  Maak melding

 22. Heeeeeeeeee daar………
  Baala m’e begi’unu; Un no moeilijk mi sra!!!!!
  OEWIE AAN SRA KOMT, KOMT AAN MIJ!!!!!

  Baala sra, ik wens je veel succes bij de voorbereidingen ivm je permanente terugkeer naar jouw geliefd Su.
  Wees gerust je bijstandsuitkering is gegarandeerd en op termijn wordt ook nog iets moois in het vooruitzicht gesteld hier in Su.
  Vergeet onze fifty-fifty deal niet t.a.v. bovengenoemde uitkeringen!!!!
  By the way, koop vandaag nog een staatslot want dat biedt extra zekerheid voor een riant leven hier in dit prachtige land.
  Vooruitlopend op de ontvangst van mijn aandeel uit de jackpot, heb ik collega Abrakadabrahams alvast opdracht gegeven voor de aanleg van een zwembad met 6 fly-overs op mijn landgoed.

  SRA mi baala je bent van harte welkom


  Maak melding

 23. @Who cares,
  Ggaaang tangi fu yu bieja.
  Ik als parDEMENTarier waardeer dat heel erg van je.
  Ik zal het doorgeven aan mijn GOEROE en bij hem pleiten om ook voor jou wat ruimte te maken voor deelname in die grote njang-patu. Ik hoop niet dat die Rare shit roet in het eten zal gooien. Immers, het gaat in jouw geval toch om het Doekhie voor het bloeden.


  Maak melding

 24. @MISJIEKABA: Aardig van je dat je deelgenoot wil maken van die grote njang-patoe, no offense maar ik pas. Ik zorg voor mn eigen njang-patoe, en een goeroe die heb ik al.Geef mijn deel maar aan je mattie SRA, dan ben ik zeker dat hij never nooit meer zn heil in Amsterdam ZO hoeft te zoeken, maar voor altijd bij zn Goeroe DDB op schoot bijft zitten, mat aan zn voeten zn hondje gargy……..


  Maak melding

 25. Who cares

  Jij begrijp het nog niet,.

  Mi na wang nivo mang sang no abu Ju lawmang jepi fanowdoe,,sang ju wang taki nanga,wij of jij bedoelen het goed met sra,’jere no stront boij,’Ju ano mi pa of ma ,Ju no sabi mi ,Ju é tjami na doorai anga Ju Wang teki mi pie bro froiti,.
  Tang taki ka nanga Ju movo.


  Maak melding

 26. “Wat een eer”: Nou ja zie het zo dat ik het beste met je voorheb, je hebt zo een moelijk leven in de Bijlmer, terwijl je zo graag bij je DDB clan wil zijn , bij hen op schoot of in je hangmat in Para oost,en daar wil ik je graag bij helpen.
  Jij blij DDB blij en in de Bijlmer en bij de Stadsdeelraad ZO afdeling Sociale zaken zijn ze ook allemaal blij…..


  Maak melding

 27. Sra

  Wij staan 100% achter jou.
  Maak geen woorden aan who care en kornuiten vuil ,zij zijn het niet waard.
  Het zijn net als straat honden die aandacht zoeken


  Maak melding

 28. O jee, onze SRA krijgt versterking van een Oen ofzo, want SRA-je onze Gargamel kan het niet alleen af. Maar die oen zou best eens SRA himself kunnen zijn…….. En Oene Moene, het is inderdaad verstandig om niet voor, maar achter een maffiamaatje van DDB te staan want als je voor hen staan hen je zo een Uzi in je nek en word je per ongeluik expres op de vlucht doodgeschoten.


  Maak melding

 29. In plaats dat deze beesten in de tweede kamer
  banen gaan scheppen, en zich gaan bezighouden met het werkloosheids problematiek en alle armoede en ellnede welke er op dit moment heerst in holland. Gaan ze weer hun agressie afreageren op de buitenladers. Fitten op de buitenlanders.

  Want de andere problemen is hen te moeilijk.


  Maak melding

 30. Ze houden van hele dag koken, eten slapen, films, roddelen, ruziemaken, slapen, puffen, eten, slapen, tot de dood erop volgt.

  Laat ze zonder onze centen maar opdonderen, vooral de NDP aanhangers, mogen ze aan de staaf van Bouta knabbelen.

  Knibbel, knabbel, huisje, wie knabbelt aan bouta’s kruisje?


  Maak melding

 31. Van Mulier: PSA-commissie niet welkom
  02 Feb, 21:00

  Ludwich van Mulier (Foto: RNW) De commissie Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) is niet welkom in Nederland. Zij kan rekenen op actie van de stichting Surinamers Overzee (Surov) die de belangen van de zogenoemde ‘diaspora’-groep beschermen. Dat zegt Surov-voorzitter Ludwich van Mulier.

  Hij waarschuwt Suriname om de circa 350.000 Nederlanders van Surinaamse afkomst in Nederland met rust te laten. De PSA-commissie is van plan een officieel bezoek te brengen aan Nederland om hearings te houden met landgenoten.

  “De Surinaams regering heeft in spierballentaal, bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, de betrekkingen tussen Suriname en Nederland al 2,5 jaar bevroren en bewust met onjuiste argumenten teruggebracht naar lagere diplomatieke niveaus,” schrijft Van Mulier. Hij vindt dat het Surinaamse beleid ondanks herhaalde verzoeken en signalen van de Nederlandse regering en evaluaties in de Tweede kamer zeer onvriendelijk is tegenover Nederland. “Contraproductief door de absurde en eenzijdig gewijzigde beleidsinzichten inzake de veranderde positie die Nederland inneemt in het Surinaamse inconsistente buitenland beleid ten opzichte van Europa, dat zich concentreert op Parijs.”


  Maak melding

 32. als ik terug wil naar mijn land suriname dan ga ik of ik nou een vergoeding krijgt (is altijd mooi meegenomen)
  doe liever alles zelf je wordt toch hoe dan verweten met “ja maar” mij zie je niet op mn 55ste pas terug naar mijn geliefde land dan moet ik nu 20jaar wachten nee ik ga eerder (2jaar)

  liever op eigen benen dan met steun


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.