dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname betaalt aandeel in goudwinning via obligaties

Suriname betaalt aandeel in goudwinning via obligaties

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 25 jan – De staat wil het Surinaamse aandeel in de overeenkomsten met Newmont en Iamgold betalen met een obligatielening. Dit zegt Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Er is in totaal bijna een half miljard dollar nodig. Momenteel worden meerdere modellen bekeken. Zeker is dat de internationale financiële markt wordt aangesproken.

Het kan nog wel even duren, omdat goedkeuring nodig is van het parlement. Het raamwerk wordt intussen al opgezet. “Richting obligaties gaan kan tussen de vier en zes maanden duren”, zegt Hoefdraad tegenover de Ware Tijd. Uiteraard hangt ook veel af van het klimaat op de internationale markt. Hoe gunstiger, hoe beter dat is voor de regering. De positieve kredietratings die Suriname de laatste jaren behaalde, kunnen nu vruchten afwerpen.

Het maakt het in elk geval een stuk makkelijker om de obligatie uit te schrijven. “Suriname is nog een onbekend land op deze markt en daarom is vanaf het begin en grote mate van transparantie en de hoogste graad van professionaliteit vereist bij deze operatie”, aldus Hoefdraad. De selectie van financiers zal zo selectief en streng mogelijk geschieden. Er wordt sowieso niet ingegaan op aanbiedingen van investeerders die zich spontaan aanmelden.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

27 REACTIES
 1. Raar dat ze niet gelijk zeggen dat ze de obligatie’s in China gaan verkopen.Uit eindelijk is het toch de bedoeling om dit land aan de chinezen te geven voor wat lekkers.Zelfs de zwervers weten dat de regering bij het minste en geringste naar de chinezen rent voor een aalmoes..Intussen zullen Lackin en Parmessar al vloeiend chinees/mandarijn kunnen praten.Rest dat ze hun naam nog veranderen.

  Cobie.


  Maak melding
 2. Los van het feit dat deze gouddeal op langer termijn weinig gaat opleveren, sterker nog geld gaat kosten, is de gedachte achter deze constructie geen slecht idee.

  Iedere belegger zal inzage in de prospectus willen hebben. Uitgeven van obligaties betekent ook transparantie. Deze regering is alles behalve transparant. Dit gaat heel lastig worden vrees ik.


  Maak melding
 3. Is er soms smeergeld aan genomen waar door er nu voor de aandelen betaald moet worden.Obligaties uit schijven dat is heel goed bedacht maar wat zijn de onderpanden waar deze obligaties mee gedekt gaan worden.Waarom niet de bevolking bij betrekken en die de aandelen laten kopen.Dito me Telesur.Wat is de reden dat jullie met hand en tand deze bedrijven trachten te behouden.Het zijn toch Staatsbedrijven betaald door het volk en niet door jullie.Waarom gedragen jullie je zo net of je de eigenaar van bent.
  Kunnen jullie niet helpen dat jullie zo denken.Heeft de joodse god jullie zo gemaakt.


  Maak melding
 4. Ik heb op dit moment niet de beschikking over alle informatie, wat Hoefdraad verkondigt heb ik nu pas vernomen, als ik hierop meteen commentaar zou leveren zou het alleen maar geklets kunnen zijn, ook omdat ik (en ik schaam me daar niet voor), net als de meesten hier op het forum, geen deskundige ben op dit gebied.


  Maak melding
 5. wie helpt mij in deze,!!??

  DADA belooft een gouden kerst, pompt een 1/2 miljard om mede-eigenaar te zijn, met trots vermeldt hij ook een eigen Su_GOLD_MINING te starten, maar nu geeft hij obligaties uit!!

  wat als Newmont & Iamgold via een constructie alles weer opkopen?????

  zijn wij dan terug bij af??????


  Maak melding
 6. In het verleden heeft de centrale bank geprobeerd om het te veel[bij gedrukt]aan geld af te romen door het uitgeven van obligatie.Maar op één of ander manier kwam dat geld weer in omloop.Waardoor ook de obligatie’s devalueerden.Van toen weet ik dat obligatie’s niets anders is dan geld ergens lenen door de overheid voor een langere periode.

  Cobie.


  Maak melding
 7. De Investgrade van Suriname volgens Moody’s is dat het een “Junk Status” heeft. Dezelfde status van de Grieken en Portugezen. De Junk Satus schrikt internationale beleggers in obligaties af.

  Bovendien is sprake van miljarden begrotingsfraude in Suriname veroorzaakt door de regering BA.

  En het politieke risico geldend voor een land wordt ook bepaald door de wijze waarop de regering BA omgaat met o.a. de Grondwet. Jullie weten dat de regering BA de Grondwet heeft vertrapt/verkracht door de aanname van de amnestiewet.

  Hoefdraad kent deze feiten en toch beweert hij dat het geld bij internationale beleggers zal worden aangetrokken. Staat Hoefdraad buiten de realiteit en kan hij worden verweten dat hij onbewust onbekwaam en bewust onbekwaam is?

  Plotseling zal in het nieuws komen dat er wel degelijk internationale beleggers de obligaties zal hebben gekocht. Wie zijn dat? Waarom komt het geld van een eilandstaat dat het meest nabij van Suriname zal blijken te liggen? Van wie is het geld?

  Zie http://www.suparr.com om de sporen van het geld te tracen.


  Maak melding
 8. =Een vergissing met de obligaties dan heeft het volk van Suriname niets meer te zeggen over zijn eigen grondstoffen.

  =Het land kan failliet verklaard worden dan mogen de belastingbetalers een hogen prijs gaan betalen voor hun dagelijkse behoeften.

  =Ik ben tegen de obligaties, omdat deze regering NIET betrouwbaar is.

  =Zie Rusland, Syrië en nog veel meer landen waar rijken rijker worden.


  Maak melding
 9. Nog even dan is het land Falliet!! Bankroet!!! Dan zijn de burgers wier voor deze regering heeft gekozen, ook naar de klute!! en steeds weer n iet inzien!! Mol noen ik dat maar die zijn nog slimmer! ze komen toch aan hun kost!!


  Maak melding
 10. Suriname is geen onbekend land men wil SURI’S klein houden zogenaamd onbekend land

  De regering moet gewoon aandelen verkopen aan eigen volk Staatsolie kan ook makkelijk investeren alle buiten standers moeten oprotten zij hebben de investering allang er uit, zijn wij SURI,S achterlijk of zo

  Ik hoop dat zij de afval stoffen niet daar dumpen in het binnenland

  Let op die gasten zijn rovers en hebben schijt met de binnenland bewoners


  Maak melding
 11. Waterkanters, odi odi.

  Een beetje griezelige constructie. Obligaties en staatsleningen zijn in de huidige economische malaise nou niet bepaald gewild. Komt nog bij dat er door eventuele investeerders wel degelijk naar de ratings wordt gekeken. En met geleend geld een bijdrage te moeten betalen in een onderneming (in dit geval Newmont/IamGold) van een half miljard, in de hoop daar later garen bij te spinnen, lijkt inderdaad op Russisch roulette. Suriname wil dus een aandeel in de goudwinning, maar moet daarvoor eerst rijkelijk in de beurs tasten. Hoezo, zonnige toekomst. En m.i. eveenmin een “gouden” deal. Even ter verduidelijking heb ik hier even geknipt en geplakt:

  Een obligatielening is een geld(lening) op lange termijn, afgesloten met een meestal groot aantal vermogensverschaffers. Deze krijgen, als bewijs voor de door hen verstrekte geldbedragen, schuldbekentenissen. De geldnemer, een bedrijf/onderneming of andere organisatie/instelling, bijvoorbeeld de overheid is verplicht om een vaste interestbedrag (meestal jaarlijks) te betalen.

  Elke coupon kan op een aangegeven datum (de couponvervaldag) door de obligatiehouder worden gebruikt voor het incasseren van de interest. Binnen een vastgestelde termijn (meestal van 5 tot 30 jaar) moet de lening worden afgelost (terug te betalen). Deze aflossing kan op een bepaald moment “ineens” gebeuren óf in overeengekomen periodieke bedragen.
  In het laatste geval worden de af te lossen obligaties door loting aangewezen.

  De plaatsing van een obligatielening vindt in de regel plaats door bemiddeling van banken. Een onderneming die vermogen (economie-vermogen) wil aantrekken door middel van een obligatielening, wendt zich dus tot haar bank.

  Net als bij het aandeel heeft de obligatie een nominale waarde en een koerswaarde. De op de obligatie vermelde nominale waarde is altijd een rond bedrag in euro’s, dikwijls € 500. Kleinere bedragen komen in verband met zogenaamde popularisering van het effectenbezit ook voor. Anders dan bij een aandeel wordt de koers (effecten-koers] van een obligatie niet uitgedrukt in euro’s, maar in (procent)en van de nominale waarde. De koerswaarde van een obligatie vinden we door de koers te vermenigvuldigen met de nominale waarde van de obligatie. Bij een nominale waarde van € 500 per obligatie en een koers van 98,5 %, is de koerswaarde dus 98,50% van € 500 = € 492,50.

  Als u dit gelezen heeft en begrijpt, zult u ook begrijpen dat de hemelse gouddeal van de regering B/A nu niet bepaald uitblinkt in schoonheid. Zeker niet omdat het over een termijn tot 30 jaar gaat. Of er moet inderdaad nog een verdwaalde Chinees met pak bankjes rondlopen…


  Maak melding
 12. Beste Blaka Bakra,

  Investeerders kijken bovendien naar de politieke stabiliteit van het land en de kwaliteit en integriteit van haar bestuurders/regeringskliders.

  Suriname scoort internationaal zeer slecht als één van de meest corrupte landen in de wereld.

  Kansloze missie dus die obligaties.


  Maak melding
 13. Voor dat er iets geroepen wordt is het raadzaam te bezien hoe het met de kredietbeoordeling van Suriname staat.
  Die is BB ofwel gelijk aan Griekenland. Griekenland is niet failliet omdat het rijkere deel van Europa de tent overeindhoud en de private sector bijna euro 100.000.000.000 heeft afgeschreven.

  Griekenland kan geen geld / obligaties uitgeven voor langere termijnen dan 6 maanden en betaald dan al enorme rentes.
  Voor de gouddeal zal Suriname haar financiering voor een periode van 12 tot 15 jaar moeten organiseren.
  Wie durft voor zo’n periode geld te lenen aan Suriname of alleen tegen gigantische rentes (10% en meer lijkt redelijk).

  Als dit de deal is zal veel van de gouden bergen verdwijnen in de financieringsdeal en niet ten gunste komen van Suriname.

  Zodra de goudprijs lager komt dat $ 1050/ troy ounce is er sowieso geen resultaat en verdwijnt er geld uit Suriname.
  De oude deal (geen risico, wel royalties en wel belastingen) was wellicht niet eens zo slecht gegeven de omstandigheden. Suriname had toen alleen SCHULDEN.


  Maak melding
 14. Zoals boven al aangegeven. SME heeft haar dridit rating dankzij Veni slecht kunnen verhogen van de status “zelfmoord en absoluut af te raden” onder de NDP regeringen tot de “Junky Bonds” als van Griekenland. (waarop recent 50% van de waarde is afgeschreven en de rente giga is, circa 20% )

  Het is ook niet meer dan een noodgreep. Onderhandse leningen sluit je af met grote geldverstrekker en die stonden die in de rij, nee die liepen weg. Nu proberen ze het op een andere kapitaalmarkt. De obligaties. Onduidelijk is het nog wie de obligaties gaat uitgeven. De goudonderneming of de Staat. Hoe het zij verwacht mag worden dat de obligaties pas verkocht gaan worden als ze een interest van meer dan 20% gaan uitkeren. De vraag of de investering in de goudsector dan nog rendabel is kan nagenoeg direct met NEE beantwoord worden.

  Ook is het heel vreemd dat dit verhaal niet recent in de DNA behandeld is omdat de financiering van al die grootste luchtkastelen van DDB een integraal onderdeel hoorde te zijn van die plannen. Kortom:
  We gaan ons straks inkopen en tegelijkertijd de verplichting aan jaarlijks enorme bedragen aan interest aan obligatiehouders af te dragen. De opbrengsten van de mijn zal zeker de komende jaren bij lange na niet genoeg zijn om die interst te betalen.

  DDB garandeerde een gouden toekomst voor de kopers van de obligaties die er straks met de winsten vandoor gaan.


  Maak melding
 15. @ Beste Henk,

  Natuurlijk is de politieke instabiliteit van een land zeker toonaangevend bij eventuele investeerders. Echter, het blijkt dat bepaalde landen (China en Rusland b.v.) het liefst investeren in dergelijke landen. De politieke instabiliteit (corruptie vooral) zorgt er voor dat deze instabiele, corrupte en wetteloze landen als het ware in de schoot worden geworpen van deze landen (lees: mafia). En dat is de anaconda die onder het gras ligt, zoals Roy postte.


  Maak melding
 16. @ Beste Neus,

  Zoals in de eerste regel van het artikel staat: De staat wil de overeenkomst betalen met een obligatielening. Het lijkt me niet logisch dat de ondernemingen hun eigen winsten gaan financieren, toch?


  Maak melding
 17. Allereerst vind ik het mijn plicht dank uit te brengen aan al die economen, autodidacten en zelfs aan de amateur psychologen hierboven die mij een enkele nieuwe invalshoeken en een heel nieuw perceptie over economische zaken betreffende Suriname hebben bijgebracht. Met zoveel gebundelde kennis hoeft niemand zich in Suriname zich zorgen te maken over onze toekomst. Aangezien dit een slechte deal zal zijn zullen ze zich massaal aanbieden in 2015 na de verkiezingen die met groot overwicht door met in het achterhoofd bij de kiezers vooraal deze slechte deal door de Frontpartijen gewonnen zal worden. Het is enkel jammer dat men men zich niet voor 2010 had aangemeld om deze regering buiten het machtscentrum te kunnen houden. Ik vond het zo wie zo al een hele slechte keuze om Hoefdraad die een nitwit schijnt te zijn en internationaal geen deuk in een pakje boter weet te schieten Governor van de Centrale Bank van Suriname te maken. een ieder kan toch zien dat de ratingbureaus allemaal omgekocht zijn door Bouterse en consorten, want naar dat middel schijnt hij altijd naar te grijpen. Maar eens te meer; HARTELIJK DANK stelletje ONDERMAATSE HERSENDODE ZAADLOZENDE VAN AZIJNPISSERS. PS. Ik hou ook van jullie.


  Maak melding
 18. die lawaai omtrent die geweldige goud-deal is uit gelopen op een grote mislukking voor de natie in sme.

  die geweldige onderhandelaars z.g.n. deskundigen hebben hun slag geslagen en zijn stieken weg gelopen..

  de buitenlandse bedrijven lachen zich suf en wrijven in hun handen hoe ze die domme súris hebben ingepakt..


  Maak melding
 19. INDIEN WE OP DEZE VOET DOORGAAN,WORDEN WE STRAKS NIET MEER (IN POTENTIE!!!!) HET BELOOFDE 17DE RIJKSTE LAND TER WERELD!DAN HEBBEN WIJ ONS HOUT,GOUD BAUXIET EN ANDERE NATUURLIJKE HULPBRONNEN VOOR EEN APPEL EN EEN EI WEGGEGEVEN EN DAARBIJ ANDERE LANDEN RIJK GEMAAKT.
  WE ZULLEN WEER ANDEREN DE SCHULD GEVEN VAN UITBUITING, MODERNE SLAVERNIJ,KOLONIALISME EN IMPERIALISME!
  TERWIJL WIJ ER NU ZELF BIJSTAAN!!!


  Maak melding
 20. Het moeras waarin SU langzaam maar zeker in wegzakt wordt steeds zichtbaarder. Natuurlijke bronnen in de uitverkoop, een lening van een half miljard dollars en de ellende 30 jaar doorschuiven naar de jongere generatie. Ik ben benieuwd hoe de SU-jongeren zich gaan verzetten tegen dit ‘Sprinkhanen gedrag” (lees: rijkdom weghalen die jongeren toekomt).
  En dan vooral de jongeren die zich tijdens de laatste verkiezingen hebben laten bekeren met geld, functies, beloften en soms eenvoudig met “njang-driengie-prezierie” (ocer).
  Raar dat Hoefdraad het heeft over “De positieve kredietratings die Suriname de laatste jaren behaalde, kunnen nu vruchten afwerpen”.
  Heeft hij zogenaamd niet door dat SU internationaal in een economische isolement verkeert? En dat men weet dat het geld nodig is om de Amnestywet te financieren?
  De internationale kapitaalmarkt heeft totaal geen vertrouwen in de SU-DEMOKRATUUR. Het gevaar van dubieuze (internationale) geldschieters met woekerrentes ligt op de loer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES