Surinaams waterbedrijf overleeft met leningen

21

PARAMARIBO, 21 jan – De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM, overleeft dankzij leningen. De afgelopen twee jaar is ruim achttien miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vier miljoen euro) geleend bij de overheid. Maar ook bij andere bedrijven wordt flink krediet genomen. Door het achterlopen van de leveringstarieven is het bedrijf niet in staat de kosten bij te benen. Zicht op een behoorlijke tariefsaanpassing is er niet.

Traditioneel zijn politieke leiders in Suriname als de dood voor gezonde tarieven bij de nutsbedrijven. Elke aanpassing kan de eigen politieke dood betekenen, luidt de gedeelde waan. De Ware Tijd verneemt uit de bedrijfstop dat het bedrijf financieel zo goed als aan de grond zit. “Men zit met de handen in het haar.” Toch zou een aanpassing van nog geen honderd procent het bedrijf al uit de rode cijfers kunnen halen. Net als zijn voorganger, onderschrijft ook de huidige minister van Natuurlijke Hulpbronnen de nood.

Tot concrete actie komt het maar niet. De leveringstarieven van SWM zijn ronduit belachelijk. Huishoudens tellen soms niet meer dan tien Surinaamse dollar (ongeveer twee euro) per maand. Volgens de krant is vaker om aanpassing gevraagd. De laatste keer was in november. Het komt er maar niet van. Toch heeft de regering Bouterse een uitermate ambitieus plan voor de komende jaren. Met het principe ‘iedereen heeft recht op water’, moeten zoveel mogelijk nieuwe aansluitingen mogelijk zijn.

21 REACTIES

 1. ouwe koek, het blijft 1 grote teringbende in dit land.

  en die moordenaar blijft maar beloven om er naar te kijken of aktie te zullen ondernemen en vervolgens gaat alles weer in de doofpot.

  vragen en klagen en maar blijven lenen, je hoeft niet doorgeleerd te hebben om te beseffen waar dit land heen gaat, nergens dus.


  Maak melding

 2. Aanpassen die tarieven!

  Doe maar euries ipv srd voor de ex-suri-neds en overige buitenlanders.
  Binnenland & movinawang gratuzzzzzz.
  Het gaat toch goed in suri.

  Bovendien gaat suri binnenkort water exporteren naar die ene obia-mang.


  Maak melding

 3. Probleem!

  5 minuten geleden heb ik bekend gemaakt wat het grootste probleem van Suriname is: POLITIEK! Zolang er politiek in Suriname bedreven wordt zal het tarief voor levering van gezond water niet veranderen. En we weten allemaal dat het MOET! Het is te belachelijk want de politiek maakt naast andere, ook dit bedrijf kapot. SWM moet lenen om haar personeel te kunnen betalen, dat is een schande.
  Alle politieke partijen zijn bang om hun aanhang te verliezen als ze water duurder maken. Het gaat hun om de macht die de coalitie hen geeft. Regeren is in hun ogen beter dan het land gezonde vooruitgang te laten boeken. Het gaat hen om hun eigen ik.

  10 SRD per maand voor zoveel water? Daarom worden de auto’s elke dag gewassen en komen er in elke straat een Carwash of drie?

  Welke politieke partij denkt aan de vooruitgang van land en volk? GEEN VAN ALLEN!


  Maak melding

 4. Als ze nu voor 100 milj.minder aan aandelen kochten in de goud maatschappijen,kon heel Sur.voorzien worden van stromend water.Straks hebben we een giga inkomen uit het goud maar geen volk.Want dat heeft het loodje gelegd aan vergiftigd water of van de dorst.Ik zie de Suri niet kilometers lopen om een jerrycan schoon water te halen als in Afrika.

  Cobie.


  Maak melding

 5. Quote pres:
  “Een samenleving waarin menselijk welzijn op elk gebied het hoogste doel is en waarin alle groepen Surinamers zich in harmonie met elkaar, kunnen ontplooien.”

  Cliché, cliché, cliché. Afgezaagde rommel.

  Wat verstaat hij onder “MENSELIJK WELZIJN” als zelfs de meest simpele maatregelen zoals water en stroom voor iedereen, niet kunnen worden genomen.
  Als je eigen slaapkamer een chaotische bende is hoe wil je dan orde scheppen in je hele huis? Dus pres, blaat maar lekker verder tegen je aanhangers.


  Maak melding

 6. Eey DADA,…wat is dit????

  pasew,….Gewijzigde beleidsinzichten!!!

  Pres, da hoe doe je dat????

  wel pasew….jij moet weten gaten te dichten, zo dus..

  ..deze maand betaal ik uit alleen aan Abraham, de rest laterssss..

  ja maar Pres…dan gaat onderwijs klagen, en dan brandweer en noem maar op!

  pasew,… Gewijzigde inzichten mi boi..

  Oh Pres….U bedoelt …betaling *achter–af*????

  juist ja pasew…op zijn Su is dit…BAKA-NAKI

  nou Pres… da hoop ik dat jij hiermee Asebina (Homo Hater) verblijdt!!!

  hoe bedoel je??

  hij & jij *baka-naki*

  jo vuile beest yu

  🙂


  Maak melding

 7. Deze parasieten kunnen maar een ding goed doen en dat is twee keren het geld van je rekening afschrijven en als je niet conroleert dan is het gebeurd!! Ik moest SRD 328,10 betalen voor drie maanden!! Er was genoeg saldo op rekening en zij hadden de machtiging!! Ze konden het geld niet afhalen( gebruikte verkeerde rekening, “niet mijn schuld”!)
  Ik boos natuurlijk!! naar toe gegaan!1 Met de medewerker gesproken en kwam maar niet uit!1 Vroeg om de baas te spreken! 14.00 uur afsraak gelukt1 heb alles laten uitzoeken! en je wilt niet geloven!! serieus!!!! SRD 20,28 terug gehad ipv SRD 328,10 te betalen!!!!!!! Joepie schreewde ik en even later zei ik tegen de baas!! Kijk er staan zeker 20 mensen in de rij. Komen zij ook zo voor zijn rechten?? Die baas/leider keek in mijn ogen en maakte een glimlach!!! Toenm zei ik sorry hoor maar ik vind jullie boeven!!! heel triest en zielig voor deze mensen, vooral wier niemand heeft die hen kunnen helpen met dit soort praktijken!!

  Dit soort bedrijven kunnen alle kanten op behalve de goede!!! De enen zijn dood en andere zijn brood!! Ze kunnen over je lijk gaan!!!

  Wat is er met de miljard winsten gegaan???


  Maak melding

 8. Beste overheid,

  Ik vraag u om dit soort zaken te privatiseren zodra het kan. Als het allemaal van de overheid is, stroom en water dan maakt iedereen misbruik van omdat diezelfde overheid alles al 15 jr op z’n beloop laat.

  Dus controle, controle, controle en aanpakken!


  Maak melding

 9. Minister HOK blijft maar in zijn hok zitten en kijkt toe.

  Die man weet echt niet wat bij moet doen. Ik ga hier niet komen vertellen hoe ze de SWM uit het slop kunnen trekken!


  Maak melding

 10. Surinamers hebben geen drinkwater nodig. Er is meer dan genoeg aan kokoswater in het land. Bovendien schijnt het dat koken van voedsel met kokoswater heel goed is. Dus: Coronianen, aan de slag!!


  Maak melding

 11. Wat ik zelf heb meegemaakt is dat als er een lekkage van de leiding is op straat, niemand zich druk maakt erom. Is Lanti probleem… Volgens mij kommert de SWM zich ook niet erom. Ook heb ik gezien dat sommigen de watermeter omzeilt, ook heb ik gezien dat mensen zich niet druk maken om hun eigen lekkages rondom de huis, want de water is zo goedkoop….

  Als al deze lekkages gerepareerd zou worden en als er om de zoveel tijd iemand langs ging controleren waar het allemaal lekt, met grote bekeuringen voor mensen die stelen of nalatig zijn. Dan had je al de helft van de water al kunnen besparen.

  Ik weet niet wat de kuub prijzen zijn maar als je een zescilinder, automaat, airco limousine kan kopen van zesduizenddollar US, dan moet je volgens mij ook makkelijk je water rekening kunnen betalen.

  Trouwens vind ik de leiding water niet overal drinkbaar, het smaakt vies, ik betaal liever iets meer voor betere kwaliteit water….


  Maak melding

 12. @@ Kronto, maar ze hebben ook een koelkast nodig! en om aan koud kokoswater te komen heb ik een buitengewoon idee!!

  Aan de kant van de schaduw(in de schaduw dus) is koudwater(koelkast) en de kant van de zon, in de zon dus, is warmwater(boiler) vooral in Coronie, want daarginds hebben zij te veel!!! heeeel veeeeel!!!!! genoeg voor drinkwater! Maar!!! heel veel drinken het met PALM. Ik met Bacardi en ik moet zeggen, het is HHHHMMMMMMM en later knock-out!! Het is zo lekker dat ik mij bijna niet wil stoppen. 4 a 5 shots met gezelschap och joohh!! heb je andere plezier!! In elk geval geen sprake van Alcohlisme hoor!!


  Maak melding

 13. De SWM wil wel maar wordt tegen gehouden door onze regering, zo zit de vork in de steel!
  De mensen bij SWM doen hun uiterste best alles goed te laten verlopen, maar tegen tegenwerking van deze regering is geen enkel bedrijf opgewassen.
  Onbekwaamheid, angst stemmen te verliezen en een enorme hoogmoed is hier de oorzaak van.
  Dus niet de SWM maar dit regering is de oorzaak van alle ellende.


  Maak melding

 14. het is net een circel, geen begin en geen eind en zonder het één kan het ander niet.
  Voorbeeld:
  Water vies en vuil nauwelijks drinkbaar. Geen service etc dus waarom zou je moeten betalen voor iets dat niet voldoet?
  Maar als je niet betaald is er geen geld om het e.e.a. uit te voeren.
  Dus zijn we weer beland bij “wie gaat dit allemaal financieren?
  Natuurlijk de eigenaar / aandeelhouder en dat is dus de overheid.


  Maak melding

 15. De benoemingen van de directies van de nutsbedrijven zijn politieke benoemingen waardoor niet de juiste man op de stoel zit.Het zijn onbekwame leidinggevende die de bedrijven besturen.Ze hebben geen verstand van hoe je een bedrijf moet leiden.Kijk naar Openbarewerken daar gaan veel projecten om.Abraham de… zit daar en wat doet hij stelen.Deze mensen denken alleen maar aan hun zelve en luieren[hoereren] de hele dag dan daad werkelijk te werken.Het is niet de politiek alleen die de schuld moet krijgen.Deze mensen geven ieder de schuld maar vragen zich nooit af wat zou ik kunnen betekenen.De vraag aan hun was wat heb je gerealiseerd met het budget die je hebt.Antwoordt mond vol tanden.


  Maak melding

 16. Het gaat gene dele om de juiste man op de juiste plaats. Voorzover mij bekend zijn opeenvolgende directieleden van zowel de EBS als SWM volkomen bevoegd en bekwame mensen(Delftse ingenieurs). Wanneer zaken afhankelijk zijn van overheids/comptabele procedures dan heeft elke manager/techneut een heel groot probleem. Ik meen echt wel te weten waar die schoen knelt. Energie tarieven moeten gewoon markt conform dan is het probleem gelijk opgelost. Wie de tarieven niet kan bijhouden maakt er gewoon geen aanspraak op. Niets te arm/rijk. There is no love without centen. Door het niet tijdig beschikbaar komen van middelen heb ik menige werktuigbouwkundig projekt de afgrond in zien verdwijnen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.