Surinaamse werkgevers hebben ook belang bij minimumloon

6

PARAMARIBO, 12 jan – Werkgevers zijn niet principieel tegen het vaststellen van een minimumloon. Dit zegt Ferdinand Welzijn, voorzitter van werkgeversorganisatie VSB. Anders dan zou worden gedacht, zijn de werkgevers juist wel ingenomen met het wetsvoorstel. “Als er een minimumloon is, geeft het je als werkgever een stuk garantie van een gelijkwaardige positie ten opzichte van anderen.”

Vooral in de handelssector worden de grote verschillen in loon als oneerlijk ervaren. Het minimum rekent daar mee af. Dus is het bepleiten van een minimumloon niet alleen het voorrecht van de vakbeweging. “En verder is het belangrijk voor ons om te zeggen: kijk, we zijn geen tegenstander van een minimumloon”, zegt Welzijn tegenover de Times of Suriname. Het verwijt van tegenwerking is door de jaren heen wel meer dan eens te horen geweest.

Al onder de vorige regering zijn pogingen ondernomen. Met anme de Surinaamse Partij van de Arbeid zette zwaar op invoering van een minimumloon in. Het is er niet van gekomen. In het tripartiet overleg lijkt nu wel vaart te komen. Er zijn drie bedragen voorgesteld als minimum. De VSB gaat voor het laagste bedrag. “Maar we staan wel open voor andere suggesties. Alleen willen wij horen wat de argumenten zijn die op tafel worden gelegd”, aldus Welzijn.

6 REACTIES

 1. Minimumloon en dan ?

  Het wordt de hoogste tijd dat Suriname haar eigen NIBUD krijgt. Veel Surinamers kunnen niet met geld omgaan.

  Er zijn veel vragen van mensen die advies willen hebben over huishoudfinanciën. Het omgaan met geld vraagt om voortdurende aandacht en is ingewikkeld. Er zijn regelmatig veranderingen en huishoudens staan aan veel verleidingen bloot. Internationaal kan men steeds gemakkelijker shoppen in het buitenland . De mogelijkheden om geld uit te geven zijn zeker voor jonge mensen erg groot. Het is soms moeilijk om de wensen in overeenstemming te brengen met de inkomsten. Wanneer mensen nu plotseling minder te besteden krijgen dan gaat men op zoek naar een leidraad. Het nieuw op te zetten bureau zou advies kunnen geven over bijv. over zakgeld, kleedgeld, kostgeld en alimentatie.

  Verder taken zouden kunnen zijn:

  – Het geven van informatie en advies op het gebied van besteden van geld aan consumenten

  – Voorlichting geven aan jongeren en het onderwijs ondersteuning bieden door het verstrekken van lespakketten

  – Ouderen, migranten en mensen die langdurig op het minimuminkomen zijn aangewezen krijgen extra ondersteuning

  – Hulpverleners worden ondersteund in het geven van voorlichting en begeleiding

  Niemand zit te wachten op schulden generaties. Dat hebben die bakra’s goed gezien. Kwestie van copy / paste. REGERING MAAK TEMPO !


  Maak melding

 2. Een minimumloon zal voor alle branches moeten gelden. Ook de werknemers van Kirpalani en alle andere Chinese winkels en Goud en Zilversmeden in Paramaribo, maar ook op Albina, Moengo en Nickerie.
  Daarbij hoort een arbeidsovereenkomst zodatrechten en plichten vaststaan. Het ontslagrecht dient dan ook te worden ingesteld.
  Overheid en bedrijfsleven moeten dezelfde gedachten hiervover hebben want geheel werkend Suriname is aan een minimumloon toe.


  Maak melding

 3. je hoort bedragen van 3 , 4 en 5 srd per uur.als mininum loon .

  vraag is,wie nog in sme dit soort bedragen per uur verdient.

  als je na gaat is dat bij 8 uren arbeid rond 24 32 en 40 srd per dag..en dan maal 20 dagen 480 640 800 per maand..

  dat zijn bedragen die de movinas verdienen bij pa lantie aan de onderkant van de samenleving..

  terwijl de leiders bedragen van meer dan 80 000 srd per maand krijgen en dan nog alle soorten van toeslagen dan kom je gemakelijk rond de honderd duizend per maand..

  de movinas kunnen dus nooit een huis betalen van de nog te bouwen huizen door lantie..


  Maak melding

 4. Als ik omreken naar euro’s is dat 0,75 en 1,00 en 1,25 euro per uur!
  Wie gaat daar voor werken?
  Ik ga je zeggen hoor, dat is toch veel te weinig om van rond te komen?
  In Holland kun je daar nog geen brood voor kopen!
  Ik heb nagevraagt bij vrienden van mij in holland, daar krijg je minimaal 8,50 euro per uur, dat is al snel 68 euro x 4 = 272 SRD per dag.
  Dat is 1.360 SRD per week x 4 = 5.440 SRD per maand!
  Wie krijgt dat hier in SU?
  Ik niet in ieder geval!
  Minimum loon is daarom heel erg belangrijk, maar nog belangrijker is om met ons alle te gaan zorgen dat de minimum lonen verhoogd moeten worden naar een normaal loon, laten we zeggen naar minimaal 3.000 SRD per maand, dan kunnen we met ons alle de economie nog verder omhoog helpen waardoor we het allemaal beter krijgen en niet alleen de hoge dames en heren in het parlement!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.