Betrekken Surinaamse diaspora ‘loze kreet’

44

PARAMARIBO/DEN HAAG, 5 jan – Het betrekken van de diaspora bij de ontwikkeling van Suriname is een ‘loze kreet.’ Dit stelt voorzitter Delano Veira van de in Nederland gevestigde Vereniging Ons Suriname. Alleen al het rechtstreeks communiceren met de diaspora lijkt een onoverkomelijk probleem. De ‘introductie’ van het wetsvoorstel Personen van Surinaamse Afkomst, PSA, getuigt alleszins van dit traditionele gebrek. Opeenvolgende Surinaamse regeringen slagen er maar niet in een brug te slaan.

“Deze regering al helemaal niet”, zegt Veira tegenover de Ware Tijd. De PSA lijkt de doelgreoep meer steiekem in de maag te worden gesplitst. Kennelijk gebeurt het bewust om het decenniaoude debat over de Toescheidingsovereenkomst te omzeilen. “Deze regering bedrijft politiek tegen Nederland over de hoofden heen van de Surinamers in Nederland. In plaats dat men aan de slag gaat met de Toescheidingsovereenkomst – die al op tafel ligt – gooit men nu een PSA over de schutting.”

De strategie van het onbemand laten van de Surinaamse ambassade versterkt de indruk alleen maar. “Dan vraag je je af, waar is men mee bezig? Er moet toch een politiek lichaam zijn van Suriname, dat of een of andere manier de mensen consulteert. Er is niks daarvan”, aldus Veira. Hij ziet reden genoeg om de overeenkomst te verkiezen boven PSA. Toelating bijvoorbeeld, is volgens de overeenkomst gratis. Volgens het wetsvoorstel moet daar geld voor worden neergeteld.

44 REACTIES

 1. Bedankt meneer DELANO VEIRA!
  Laat bouta geen politiek met jullie bedrijven!
  U hebt hem prachtig op zijn plaats gezet door te zeggen dat de hedendaagse bouta regering in Suriname WAARDELOOS IS!


  Maak melding

 2. Isreali’s van Amerikaanse afkomst hebben een zeer sterke band met de staat Israel en Israel is heel belangrijk voor de USA en Westeuropa.

  Chinezen waar ook ter wereld hebben een sterke band met China.sociale contacten met mensen/familie in china en Chinezen die buiten China woonachtig zijn en ze zijn altijd weer welkom in China. De Chinese regring heet Chinezen altijd weer, welcome home aan.
  Indiers van waar ook ter wereld hebben een sterke band en India, familiebetrekkingen, handelsbetrekkingen en de regering van India geeft aan dat al deze mensen altijd terug mogen keren naar India, waar ze ook wonen.

  Nederlanders die ook waar ter wereld gaan, zijn altijd welkom home in Nederland en daar kunnen zelf de Surinamers die eens Nederlander geweest zijn een beroep op doen. Gemakkelijk zal het niet worden, maar de mogelijkheid is er en krijgt men als men alles doet volgens het boekje/wetgeving.

  Je hebt Nederlanders van Surinaamse afkomst die gewoon terug keren naar Suriname. Sommigen vragen de Surinaamse nationaliteit aan en krijgen dat en doen afstand van de Nederlandse. Je hebt ook anderen die gewoon in Suriname de Nederlandse nationaliteit behouden en in Suriname blijven wonen de rest van hun leven en op en neer reizen tussen Suriname en Nederlanden. Deze personen zijn vaak mensen die hun zaken goed in orde hebben, vaak goed opgeleid, hebben genoeg kapitaal, anderen zijn met pensioen en hebben hun zaken in Suriname goed geregeld of soms in beide landen hun zaken goed geregeld en kunnen zich gemakkelijk aanpassen. betalen hun belastingen in beide of in het land waar ze wonen. Kinderen wonen vaak in Nederland.

  De Surinaamse overheid zal spijkers met koppen moeten slaan en een goede plan van aanpak moeten maken als men Surinamers met de Nederlandse of andere nationaliteit in Suriname wilt laten komen wonen. Men zal heel soepel met ze om moeten gaan, uitgaande dat zij of hun ouders hiervan daan kwamen een zelfde geschiedenis en afkomst hebben. De aanpak van dubbele nationaliteit moet men gewoon los laten, het zal niets worden. Men zal naar een andere oplossingsmodel moeten zoeken, waarbij men de Surinaamse nationaliteit gemakkelijk kan krijgen of de buitenlandse nationaliteit behoudt en de regels die daarvoor gelden moeten deze groep ook behoorlijk aanspreken. Welke rechten hebben deze mensen en welke plichten. Er moet een plan van aanpak zijn, die niet alleen door de Surinaamse overheid over moet brainstormen, maar ook de Surinamers uit het buitenland vertegenwoordigers moet hebben die hierover praten. Wat (zijn de wensen)/willen de Surinamers met een andere nationaliteit dan de Surinaamse hebben als ze in Suriname komen wonen.

  Hoe je het keert of draait er men zal moeten brainstormen, met een goede voorstellen komen, waarin alle Surinamers die in het buitenland wonen tevreden zijn en niet illegaal in Suriname komen wonen. Men zal dus verschillende modellen moeten hebben, waarin de verschillende Surinamers met een andere nationaliteit te vreden zijn. Er zijn Surinamers die wel meer dan een nationaliteit hebben. Een kind die USA geboren is kan Nederlander zijn, maar ook Amerikaan. Dus let op er zijn Surinamers die meer dan een nationaliteit hebben, dan de Nederlandse om maar een voorbeeld te geven.

  De Surinaamse overheid zal met juristen goede richtlijnen moeten opstellen, waarin verschillende modellen worden gemaakt, waarin Surinamers in het buitenland met een andere nationaliteit zich in kunnen vinden. Ik hebt het over de groepen, die graag hun buitenlandse nationaliteit willen blijven behouden.

  Als het in landen als China, India, USA, Nederland enz kan zal Suriname ook lukken gemakkelijk zal het niet worden, maar dat is juist de uitdaging er aan te werken.Suriname zou er alleen maar voordeel mee hebben. Let op ook voor kinderen die van Surinaamse ouders afstammen ongeacht hoeveel eeuwen deze al uit Suriname weg zouden zijn. Als kan worden aangetoond dat een ouder eens in Suriname geboren is, moeten deze nakomelingen ook dezelfde rechten en plichten hebben, zonder hun nationaliteit uit welk land dan ook te verliezen.


  Maak melding

 3. Sinds het aantreden van deze criminele regime hebben ze op alle fronten gefaald. Het uitvoeren van de verkiezings programma is gebleven tot de lippendienst en tot grote ergenis hebben genieten kopstukken van de decembermoorden amnestie. Kiezersbedrog of niet ze hebben lak aan de bevolking, de nabestaanden en de democratische rechtsstaat.

  Achter de mooie macro economische cijfertjes zweeft de geest
  van de enige ware president van Suriname Ronald Venetiaan en Bouterse weet dat. Delano Veira is een moedige man om dit zo openlijk aan te kaarten. Mijn steun heeft hij !


  Maak melding

 4. Het geouwehoer over brainstormen een model gaan bedenken wat niet is en dat het nog moeilijk wordt om dat in te voeren is de domme zwarte eigen.
  Laat de zwarte niet brainstormen want dat gaat niet lukken dus gewoon de Surined. de Surinaamse nationaliteit geven.Als er wetten binnen 1 uur door gejaagd kan worden in het apen parlement dan zou dit ook binnen een uur moeten lukken.


  Maak melding

 5. Naar Suriname gaan??? Waar voor??? Wat heeft Suriname ons te bieden???? Een land zonder beschaving ??? Zonder norm besef??? Mij/ons niet gezien !!!! De groeten.

  Groeten,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel wijsheid!!!)


  Maak melding

 6. @Savioen sorry, maar wat de heer Veira vertelt klopt als een bus.
  =Vele NDP’ers zijn voorstanders dat er geen ambassade in Nederland moet komen, omdat zij Nederland niet nodig hebben.
  =Meneer Veira bedankt voor de uitleg en ik hoop dat vele NDP’ers een keer toegeven dat zij fout zijn.


  Maak melding

 7. Een land zonder beschaving?? Je hebt landen die zogenaamd beschaafd zijn, maar waar vrouwen verkracht worden en uit bussen worden gesmeten. Iedereen mag kiezen waar hij wil leven. De wereld is van iedereen. Toen ik pas in Nederland was, voelde ik me als een buitenstaander. Nu niet meer. Ik realiseer me dat de nederlanders over de hele wereld zijn gereisd voor meer welvaart. En ik steun Suriname ook.


  Maak melding

 8. anna_z (arlet = alweer zo’n naam die je verraadt) laat je niet wederom voor de zoveelste maal kennen.
  Trap er niet in!!!!YOUR FINGERPRINT!!!!!


  Maak melding

 9. Het is net alsof je je oude schoenen weggooit, alvorens nieuwe te kopen! Waarom past de Toescheidingsovereenkomst niet in de politieke beleving van de Surinaamse regering? Is het soms niet goed genoeg, of beter gezegd, wat is er niet goed hierin. Want iets beters wordt zeer zeker niet aangeboden. Dit document ligt al jaren in een stoffige bureaulade, te vergelen! Wij zullen ons heus niet laten uitkleden, om achterloze kreten te gaan. Want hebben is hebben, maar krijgen is de kunst. En dat wil/kan Suriname zeer waarschijnlijk niet accepteren. De SurNed’s hebben vooruit leren denken/kijken, en niet bij de dag leven. We moeten ook de feiten hieromtrent, onder ogen zien. Mij dunk, het kan ook dat men angst heeft, omdat de SurNed’s vaak beter opgeleid zijn, dus wordt de zaak getraineerd. En dat boezem de mensen die hierover moeten beslissen, een bepaalde angst in!


  Maak melding

 10. Ik denk dat de komende jaren de binding van de surinamers vanuit ned. minder zal worden.
  Dan ga ik vanuit de generatie voor 1975 die steeds kleiner wordt,waarvan de kinderen geboren in ned. niet zo een binding hebben met het land van herkomst van de ouders.
  Het zal in de toekomst minder worden omdat dit een generatie is dat nu al minder wordt gekeken naar de leeftijd en waarvan de ouders er niet meer zijn.


  Maak melding

 11. 05 jan.2013

  @Ira,

  Srika wacht nog steeds op jouw tegenbewijs.
  Dit i.v.m. het onderwerp van Santokhi. Of zit je bij bedoeld onderwerp nu met de staart tussen de benen?

  @Neus,

  Met SBB wordt bedoeld Stichting Bostoezicht en Bosbeheer. Dus doe niet zo dom. Ga op die site en doe verder zelf onderzoek of ga zelf naar SBB toe en vraag naar informatie en ga ook naar het Domeinkantoor of RO en vraag naar informatie t.a.v. aangevraagde en/of reeds verkregen concessies/ land in Suriname. Vanaf periode 2006 is zeker te krijgen en is een onderzoek waard.
  Verder ben ik in bedoelde reactie stelling genomen tegen deze vorm van landuitgifte in Suriname, mede bepaald door het feit dat dan arme Inheemsen, die soms al honderden tot duizenden jaren op die gronden wonen, opeens aangezegd worden te verkassen.
  Onder de nu zittende regering in Suriname dreigt dat, met de info die ik heb, binnenkort te gaan gebeuren.
  Srika


  Maak melding

 12. @R.lalbhadoer

  Naar Suriname gaan???……waarom niet? Wat dacht je van de zon en de warmte,heerlijk. …… Waar voor???…. een verrijking qua natuur, flora en fauna…… Wat heeft Suriname ons te bieden????……. Heel veel moois zoals planten en vruchten en een in mijn ogen geweldig leven in de natuur…… Een land zonder beschaving ???… nou ik denk van wel, want ieder land heeft zijn eigen beschaving hoe je het ook wendt of keert. En ik denk dat men hier in Nederland nog best wel veel kan leren van de lokale en inheemse bevolking in Sur…… Zonder norm besef??? …….. duhhhh waar heb je het over? Normen en waarden zijn ook in Nederland ver te zoeken, bekijk het nieuws maar op t.v. alleen ellende en nog eens ellende…… Mij/ons niet gezien !!!! ………Neen ik heb jou niet gezien. …….De Groeten……..Aan wie, maar waarschijnlijk niet aan mij??

  Groeten,Ram Ram sitaram, Goeda Hafies…lekkere apies…… (Veel wijsheid!!! zonder kuisheid, heb jij ook zo’n gordel???


  Maak melding

 13. @Srika, de waarheid is hard om te weten dat alles wat geschreven staat wel de harde waarheid is.

  =Veira heeft groot gelijk.

  =Zie maar hoe sommige in de Surinaamse politiek onder de maat scoren als het gaat om kennis en ervaring. Geen goed beleid.


  Maak melding

 14. Ira had NF wel een goed beleid dan?

  Mooi getypt Klaas-Jan.
  Neen Suriname heeft zulke bijstandstrekkers niets te bieden,Wel heeft Suriname heel veel te bieden aan HARDWERKENDEN.
  Ik hoop en bid dat er veel heel Chinezen Suriname binnenkomen,want die weten tenminste wat het woord AANPAKKEN betekend.
  Veira bazelt maar wat,die verwacht dat de regering aan zijn soort voeten gaat liggen,NO WAY.Blijf lekker hier en ga voor je beurs vechten bij Rutte,laat Suriname met rust…..,blijkbaar luistert ook Nederland niet naar VOS,hahahahaha wie zijn ze eigenlijk hahahahaha in de Nederlanders hun ogen 10x niets.


  Maak melding

 15. @i know het volgende:

  =Ik heb liever dat de Nederlanders bouwen dan weet ik 10000% zeker dat ik veilig en rustig kan slapen.

  =Vaak genoeg hebben Chinezen flat en huizen gebouwd die of ingestort zijn, of binnen de kortste tijd vervangen moet worden. Ook in eigen land.

  =Ik merk gelijk dat je je eigen geschiedenis in eigen land NIET kent, anders zou je snel erachter komen waar de Chinezen hebben gebouwd en wat met die huizen vandaag aan de hand zijn.

  =Succes en mijn villa is gelukkig maar niet door de Chinezen gebouwd.


  Maak melding

 16. 06 jan.2013

  @Ira,

  Srika vraagt om het door jou beloofde tegenbewijs!!!
  Waarom ga jij daarop niet in? Durf dan inhoudelijk en feitelijk op mijn bedoelde reactie te reageren. Of ben jij het ‘zwak schepsel’ onder de trollen?
  Srika


  Maak melding

 17. @i know

  Ter info…

  De in jou ogen hardwerkende chinezen zijn allemaal
  loonslaven in dienst van triades…Veel van hen hebben bijna niets in China, het (mmeste) geld dat ze van de orga ontvangen wordt besteed aan de familie in china.


  Maak melding

 18. Onzinnige woorden van de heer Veira.

  Het feit dat de huidige regering de visumprocedure drastisch heeft versimpeld en de aangekondigde PSA geeft aan dat men veel meer heeft gedaan dan alle eerdere regeringen samen.

  Dat de heer Veira dat niet ziet geeft aan dat hij blind is en vandaar dat zijn analyse van nul en gener waarde is.


  Maak melding

 19. Het ligt niet alleen bij de regering, maar ook het volk. Surinamers in Suriname vinden dat Surinamers in diaspora en dan vooral in Nederland, geen recht van spreken hebben, want zij zijn gebleven om het land op te bouwen (nog steeds niets van gemerkt trouwens). Er is een soort haat liefde verhouding, de haat zeg maar afgunst naar de Eurosuri’s maar ook de liefde voor de pakketen, deze stille vorm van ontwikkelingshulp wordt altijd stilgezwegen door de Surisuri’s. Zolang de mentaliteit van de in Suriname wonende Surinamer niet veranderd, hoeven de Surinamers in diaspora zich geen illusie te maken dat ze als echte Surinamers worden gezien.


  Maak melding

 20. Er worden een paar elementen vergeten.
  1) het bezit per gezin staat op ongeveer Euro 30.000 de hypotheekschuld staat gemiddeld op Euro 180.000 en de waarde van het onderpand neemt op dit moment sterk af.
  2) er is gezien het voorgaande niet zoveel vrij vermogen om te riskeren in een investering in Suriname. De wijze waarop de stand van de economie (met kreten en zonder feiten) gepresenteerd wordt maakt investeren in Suriname heel riskant.
  3) de aandacht voor prive vermogen van Surinamers buiten Suriname is (internationaal gezien) een wanhoopskreet. Dergelijke verzoeken tot solidariteit worden altijd gedaan als de kans op terug betaling heel gering wordt (denk daar bij eens aan devaluatie).
  4) tot slot jaarlijks sponsoren SuriNeds en aanhang (deels Bakra’s) hun familie en daarmee de economie met ongeveer $180.000.000. Letwel dat is bijna evenveel als IAM Gold (bij de huidige goudprijzen) per jaar In Suriname achter laat. Deze $ 180.000.000 is geen investering maar nodig om familie wat beter te laten leven.


  Maak melding

 21. @ JoJo
  Waarvan akte!Klasse!

  @rechtenwaarheid
  Ik heb een gloeiende hekel aan woorden als Nedsur,suri’s sur,I love Su,maar gebruik deze walgelijke woorden een keer om de ironie!
  De Surinamer wil de suri-euro’s maar niet de euro-suri’s!


  Maak melding

 22. Spoed!

  Een soepele regeling voor Diaspora-Suri’s is gebaat bij enige spoed. Waarom? Het aantal Suri’s in het buitenland die op volwassen leeftijd (25-35jaar)ons land hebben(moeten)verlaten dunt uit. Deze mensen zijn vandaag de dag pesionadas of dood. Wie pensionada is kan met zijn/haar opgebouwd vermogen de economie in Suriname gaan spekken door daar te gaan wonen. Wie dood is, laat misschien kinderen en kleinkinderen achter die niets voor remigratie voelen, enkele uitzonderingen daargelaten.

  De Surinaamse regering zal, wil men nog flink profiteren van de in de VS of NL gestrande, geboren Suri’s, haast moeten maken om deze groep waardig te ontvangen. De toescheidingsovereenkomst kan daarbij niet aan een kant geschoven worden voor een PSA. Wel zal de in de aderen aangeboren JALOEZIE van in Suriname achtergeblevenen, plaats moeten maken voor begrip, omdat men niet weet onder welke omstandigheden de Suri’s in de Diaspora hun geliefde land hebben moeten verlaten. Sommigen gedwongen, sommigen aan de dood ontsnapt, sommigen door stomme, gewetenloze militairen en politici hun geliefde land uitgejaagd.
  En diezelfde politici zijn heden aan de macht, dus een uitnodigende hand uitsteken zal op zijn plaats zijn.


  Maak melding

 23. @Zaterdag 5 januari 2013 om 21:21 uur, door Srika

  Ik vraag je gewoon om jouw opmerking te staven maar gezien je reactie boven kun je dit niet en was je dus weer gewoon bezig paarse leugens te verspreiden.


  Maak melding

 24. Savioen,

  Het valt op dat je in bijna al je postings iets negatiefs te melden hebt over zwarten. Vertel eens even, wat is je probleem? Ga los en vertel er ook even bij tot welk ras je behoort? Goed?


  Maak melding

 25. Het is wellicht zinvol “voor dat men in het buitenland zuur verdiend vermogen investeert in Suriname” zich te verdiepen in de zaak “Brug versus de rechtelijke macht van Suriname”.

  De basis van deze zaak ligt in het feit dat een positieve investeerder door Surinaamse ondernemers op niet correcte wijze ontdaan is van grote delen van zijn vermogen en nu reeds meer dan 20 jaar voor zijn rechten moet strijden.

  Indien men toch wil investeren leg dan alles goed vast, bouw maximale zekerheden in (ook/juist met familie), bereid je meer dan zorgvuldig voor omdat de moraliteit (zij hebben genoeg) en de rechtszekerheid heel anders zijn dan in Calimerostan.

  Als men niets heeft is delen makkelijker, dan de met moeite gespaarde reserves delen met iedereen die graag wil ontvangen.


  Maak melding

 26. Zaterdag 5 januari 2013 om 21:46 uur, door klaas-jan

  Beste klaas-jan; dat jij van de apen afstamt én alleen apen dingen belangrijk vind, kan ik niks aan doen.

  Hahahahaha…….. persoonlijk heb ik over beschaving, veiligheid, mentaliteit,waarde én normen, ect ,ect…Dat je met een gerust gevoel in de maatschappij kan bewegen. Zonder elke minuut er aan te moeten denken, dat je op elk hoek van de straat beroofd kan worden. Voor zulke dingen hoef je in NL. géén zorgen te maken.Je kunt normaal met gouden sieraden in NL. rond lopen.In NL. is niet alles koek en ei.Maar hier word aan die dingen gewerkt.In Su. wordt alles kapot gemaakt wat goed was en is.

  Suriname is in vele opzichten nog steeds een bananen(apen) land. Jij past er goed bij.Wij niet. Wij stellen hogere eisen aan een maatschappij !!!!Eén tip voor je: ga je beter informeren,nadenken(als je dat kunt)analyseren!!!!! Jij moet nog heel veel over Suriname leren.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 27. De volgende posting is van een paarse schoft die mijn nickname misbruikt. Herkenbaar aan het feit dat zijn nickname met een kleine letter begint:
  =====================================

  Zondag 6 januari 2013 om 23:15 uur, door neus
  @lalbadoer

  Je lult uit je nek mang dong kaw yu. Iedereen weet hier dat jij getikt ben.


  Maak melding

 28. @ Neus: Het leek mij al zeer onwaarschijnlijk dat de posting van 6/1 23.15 van jou was.

  Overigens gaat iedereen het onderwerp weer uit de weg en gaat op de man spelen. Jongens, begin een dating-site of iets dergelijks. Op Mamjo b.v.kunnen jullie je ei kwijt. Laat Waterkant.net een discussie-site blijven, met hopelijk deelnemers met meer dan 1 hersencel!!!!


  Maak melding

 29. @ Passant.

  Je hebt helemaal gelijk. Het blijkt dat de Israëliërs in Amerika grote invloed hebben op zowel de binnenlandse als buitenlandse politiek van de Verenigde Staten. En dat niet alleen omdat de joodse lobby financieel zeer machtig is. Sla dat eens om naar de Surinaamse Nederlanders (of Nederlandse Surinamers zo u wilt). Dan zal blijken dat, misschien in mindere mate, de Surinaamse lobby in Nederland machtiger is dan menigeen denkt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de heer Veira gelijk heeft. Echter, politiek gezien blijft dit een heet hangijzer, maar financieel gezien blijft een groot deel van de Surinaamse bevolking afhankelijk van hun nazaten overzee. Wie dat ontkent: nou goed, het zij zo. Willem de Zwijger zei stervende: “Heer, vergeef het hun, zij weten niet beter”. Laten we het daar maar op houden.


  Maak melding

 30. @ Willie:

  Je kan gelijk hebben, maar mijn ervaring is anders. Ik woon al jaren in Suriname en heb veel contact met mijn brada’s en sisa’s overzee. Het blijkt, ondanks het feit dat ze er niet geboren zijn, Suriname toch een groot deel van hun hart heeft. Ook zij lopen met T-shirts “I love Su” rond. Ook al zijn zij er misschien nog nooit geweest. Je kunt er een genetisch onderzoek op loslaten, maar het zal blijken dat een Surinamer altijd een Surinamer zal blijven, ongeacht waar hij geboren is en ongeacht zijn huidige nationaliteit. Je kunt dus niet om de diaspora heen, ondanks (of dank zij) de huidige politieke aversie tegen Nederland.


  Maak melding

 31. @R.lalbhadoer

  Hallo wat een verspilling van energie ga maar naar india ze hebben je daar nodig, laat suriname en de surinamers met rust veilige reis .


  Maak melding

 32. @blakaboy,ohhhh, sorry met dubbele ka blakkaboy

  Whahahahahahahaha..

  Zonder de Hindustanen, is jou heer & meester, bouterse nergens.
  De Hindustanen zijn de geldschieters van de ndp.
  bouterse is maar een wayang-pop, die ’trilt’ op de bevelen van de Hindustanen.

  Wat kletst je uit je nek over India.
  Laat mijn neef Lal met rust joh..


  Maak melding

 33. Delano Veira,
  helemaal mee eens.
  Maar…….
  U vergeet de belangrijkste vereiste.
  Die bouterse moet weg, graag foetoeboi’s meenemen.

  De Diaspora, doet geen zaken met criminelen.
  Nu niet,
  Nooit niet!


  Maak melding

 34. Verkassen!

  Naar mate de situatie in Europa verslechterd, de Euro crisis aanhoudt, zal er verkast worden vanuit Europa naar goedkopere delen van de wereld. Dat de economie en daarmee de welvaart in Europa afneemt, is te weiten aan het feit dat andere werelddelen en machten hun ogen geopend hebben. Het oude werelddeel zal het zwaar te verduren krijgen naar mate de economie elders bloeit. In Europa en ook Amerika heeft men te lang ver boven hun stand geleefd. Het wordt nu tijd voor andere werelddelen en daar gaat men naar toe verkassen.

  Dat pensionadas uit de VS, Nederland en Belgie naar Suriname terug keren is een verstandige zet en voor Suriname hard nodig. Ook autochtone NLers en Belgen trekken de stekker hier uit hun flat en gaan naar de tropen.
  De Surinaamse overheid doet er goed en verstandig aan om de import van deze groepen te vergemakkelijken. Zo veel kippen met Gouden eieren kan je toch niet buiten laten?
  En als de economie hierdoor gaat bloeien, dan gaat de levensstandaard van elke Surinamer groeien. Men is daar nog te achterlijk en eigenwijs om dit te snappen.


  Maak melding

 35. @Esmerald
  Hahahaaaaaa…natuurlijk houden de ndpers van de rijke hindostanen.Laatst waren ze nog heel blij dat de zakenman D.Sardjoe hun troep zogenaamd kwam versterken.Hij heeft het CASH wat baasje niet heeft voor propoganda voor de next verkiezingen!
  Ze moeten blij zijjn voor de hindostanen die uit India kwamen,ze zijn inderdaad de geldschieters voor de ndp sekte!
  Hahahaaaaaa….dat ze de hindostanen haten is voor de schijn!
  Bij hun worden de rijke hindostanen met open armen ontvangen…hahahaaaaaaaa


  Maak melding

 36. Voor de mensen die om 1980 zijn weggegaan bestaat er onder bout absoluut geen terugkeer.En als het de chinees zo makkelijk gemaakt wordt,waarom de Surined niet?Tenminste hebben deze mensen een binding met het land en respecteren de buurten waarin zij opgegroeid zijn.De chinees kent de emotionele binding niet met het land.Voor hem is het geld maken en weg wezen.En dan mag hij ook naast de surinaamse ook de chinese paspoort behouden.

  Cobie.


  Maak melding

 37. Dag Musk!

  Long time no see!

  Ik ben niet van plan te verkassen hoor….
  Die kleine van mij willen wij ’the best of the best’ aanbieden.
  Wij, zijn ouders, zijn bereid om in te leveren (participeren met de bezuinigingen) ten behoeve van onze zoon!

  Wij zijn echt niet de enigen en ook niet de laatste der surined Mohikanen….

  Volgend jaar, trekt de Economie hoogstwaarschijnlijk weer bij, stap voor stap.
  P.s Gevraagd, met spoed, Techneuten voor de EU.
  Suri’s sla je slag!

  Jij hebt je deel al geleverd, je kan nu genieten.
  Wij moeten nog!
  Home is where the heart is!

  Maar…………….
  Weet je het zeker, heel zeker, dat je Nu, in WWS(wild-west-suri) wilt leven?

  doegh doegh.


  Maak melding

 38. Alles wat ik hier doe, doe ik uit liefde voor Suriname. En om jullie ogen tijdig te openen !!! Zo dat jullie niet kunnen zeggen: ik(wij)hebben niet geweten !!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 39. Ik denk dat de heer Veira een goed punt maakt. Het is de huidige oppositie die een serieuze dialoog is gestart met de diaspora in NL. En zoals verwacht pleegt de regering o.l.v. de huidige president een coup op dit thema. In alle haast komen zij op de proppen met een ondoordacht plan, zgn. PSA.
  Maar deze president moet toch beseffen dat het hem niet zal lukken om aan de diaspora knollen voor citroenen te verkopen, ook al heeft hij daar vaker succes mee bij zijn huidige achterban.


  Maak melding

 40. De wereld plat? Bij lange na niet (07/01/2013)

  Pankaj Ghemawat

  We leven in een wereld zonder grenzen, waar bedrijven zich moeiteloos van het ene naar het andere land verplaatsen, en waar we door McDonald’s allemaal dezelfde smaak opgedrongen krijgen. Toch?

  Die manier van denken is een typisch geval van globaloney, zegt de Indiaas-Amerikaanse econoom Pankaj Ghemawat. “Laten we eerst eens naar de cijfers kijken.”

  Globaloney, wat is dat?
  “Dat is de neiging om de mate van globalisering sterk te overschatten. Als ik een lezing geef of een groep nieuwe studenten krijg, begin ik vaak met een aantal vragen. Hoeveel van de wereldproductie wordt geëxporteerd? Hoe groot is het aandeel internationale telefoongesprekken in het totaal aantal belminuten? Welk deel van de wereldbevolking wordt gevormd door eerste-generatie-migranten?”

  En?
  “Mensen komen bijna altijd met te hoge, vaak veel te hoge cijfers. Het antwoord op die laatste vraag is ongeveer 3 procent, en niet 30 procent zoals doorgaans wordt geschat. Bij telefoongesprekken gaat het om slechts 2 procent. Het aandeel van de handel is hoger, rond de 25 procent. Ook dat is minder dan vaak gedacht. En het is nu minder dan voor de economische crisis van 2007. Dat laat ook zien dat globalisering niet een onstuitbare ontwikkeling is die maar één kant op gaat.

  “Er zijn nog veel meer van dergelijke gegevens waaruit blijkt dat de wereld bij lange na niet plat is, zoals de Amerikaanse journalist Thomas Friedman een aantal jaar geleden betoogde. De technologische ontwikkelingen zouden grenzen onontkoombaar doen verdwijnen, zei hij. Hij had een pakkend betoog, maar leverde geen cijfers. Het is data-free-analysis.”

  Maar Facebook dan? Daarbij spelen grenzen toch geen rol meer?
  “Het feit dat de techniek iets mogelijk maakt, wil niet zeggen dat we er ook massaal gebruik van maken. Rond de 11 procent van de facebookgebruikers heeft contact met iemand uit het buitenland. Dat is zeker niet verwaarloosbaar. Maar de basis voor zo’n netwerk vormen al bestaande relaties. Negentig procent van de contacten komt uit het eigen land, voor het overgrote deel ook nog uit de eigen regio.”

  Wat betekent dat?
  “Het betekent dat grenzen, taal, afstand, geschiedenis er nog wel degelijk toe doen. Wie denk je dat de belangrijkste handelspartner van de VS is?”

  China?
  “Nee, dat land staat tweede, Canada komt bovenaan. Landen met een gemeenschappelijke taal voeren aanmerkelijk meer handel met elkaar dan vergelijkbare landen die elkaars taal niet spreken. Hetzelfde geldt voor ex-koloniën met hun voormalige moederlanden.

  “Bedrijven gaan daar vaak mee de mist in. Ze denken dat het ergens anders net zo is als thuis. Dat is ook een gevolg van globaloney. Ik herinner me een interview met de baas van Wal-Mart (een Amerikaanse supermarktketen, red). Hem werd gevraagd hoe hij het dacht te redden op de internationale markt. Nou, zei hij, als we van Arkansas naar Alabama kunnen verhuizen, hoe moeilijk kan het dan zijn in Argentinië? Dat hebben ze geweten. Alleen al een football bleek in de VS iets anders dan in Latijns-Amerika.

  “Ook een bedrijf als Google moet moeite doen ergens binnen te komen. In Rusland is het pas de derde zoekmachine. Dat komt deels door politieke factoren – het wordt door sommigen gezien als een verlengstuk van de Amerikaanse overheid. Maar ook de structuur van de Russische taal speelt een rol. Zoekmachine Yandex weet daar beter mee om te gaan. Zelfs McDonald’s past zich aan. De Franse frietjes moeten overal aan dezelfde eisen voldoen, maar de menu’s en de smaak van de hamburgers zijn lang niet overal hetzelfde.”

  Waarom is het van belang dat we dit weten?
  “Om veel onnodige angst voor globalisering weg te nemen. Mensen zeggen bijvoorbeeld; we vernietigen de aarde door al dat gereis van mensen en dingen. Maar als je naar de uitstoot van broeikasgassen kijkt, zie je dat internationaal luchtverkeer een beperkte rol speelt; lokaal autoverkeer en energieverbruik door huishoudens zijn veel belangrijker.

  En neem de angst voor het verlies van banen: in de VS gaat minder dan twee procent van het gemiddeld inkomen naar producten die in China zijn gemaakt. Dat betekent dat je de werkloosheid niet oplost door de import van Chinese goederen te verbieden.”

  Toch zie je, ook in Europa, de neiging om zich achter nationale, soms zelfs regionale, grenzen terug te trekken.
  “Het leidt niet tot de economische groei waar zo’n grote behoefte aan is. Daarvoor heb je echt meer internationale integratie nodig. Heel veel studies laten zien dat dat goed is voor de welvaart. Veel mensen zijn er bang voor, omdat ze denken dat ze dan overgeleverd zijn aan multinationals, dat regeringen niet meer corrigerend kunnen optreden. Maar daar zijn we echt heel ver vandaan. Globalisering en regulering sluiten elkaar niet uit.

  “De grootste belemmeringen voor globalisering zitten in ons hoofd, we sluiten ons af voor buitenlanders, we vertrouwen ze niet. Afstand heeft invloed op onze interesse en onze sympathie voor anderen. We hoeven echt niet begaan te zijn met iedereen overal ter wereld, maar iets meer openheid zou al heel veel schelen.”

  Wie is Ghemawat?
  Pankaj Ghemawat (1960) werd geboren in Jodhpur, India, en studeerde economie in de VS. In 1991 werd hij de jongste hoogleraar ooit aan de Harvard Business School. Nu is hij hoogleraar Global Strategy aan de prestigieuze IESE Business School in Barcelona. Hij schreef diverse boeken, waaronder ‘World 3.0: Global Prosperity and How to Achieve It’, waarin hij aannames over globalisering analyseert. The Economist rekent hem tot de invloedrijkste management-denkers ter wereld. Deze week was hij in Nederland op uitnodiging van de Dr. Hans van Mierlostichting.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.