dinsdag, mei 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieLoononderzoek in 2013 als aanloop naar minimumloon

Loononderzoek in 2013 als aanloop naar minimumloon

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 dec – De regering wil zowel het bedrijfsleven als de vakbeweging over de streep trekken wat betreft minimumloon en versoepeling van de ontslagwet. Het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM, laat een loononderzoek uitvoeren in het eerste kwartaal van 2013. Volgens het ministerie maakt het onderzoek deel uit van voorbereidingen voor invoering van een minimumloon. Deze tegemoetkoming aan de vakbeweging krijgt een broertje. Ook het bedrijfsleven wordt tegemoet gekomen.

De vaak bekritiseerde ontslagwet wordt onder de loep genomen. Het bedrijfsleven vraagt al jaren om herziening om ontslagprocedures vooral te vereenvoudigen. Volgens werkgeversorganisaties moet de ontslagcommissie van ATM een onafhankelijk karakter krijgen. Het gaat dan vooral om de toetsing van de rechtmatigheid van ontslagen. Deze wordt nog te veel overgelaten aan ambtenaren. Er zijn intussen voorstellen gedaan voor wijziging van de ontslagwet.

De werkgevers zijn aan de andere kant niet al te enthousiast over een loonminimum. Minister Michael Miskin heeft gevraagd dat er toch medewerking wordt verleend aan het onderzoek. Volgens het ministerie was de reactie positief, kennelijk ook vanwege de ruimere kans op de wetswijziging. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksinstituut IMWO. Binnenkort worden ook een wetsvoorstel geformuleerd voor het minimumloon.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

18 REACTIES
 1. Het eerste bedrag is SRD 637,50 per maand met een uurloon van SRD 3. Het tweede bedrag is SRD 850 per maand, wat neerkomt op SRD 4 per uur. De derde optie is een minimumloon van SRD 1062.50 per maand. Dit komt neer op SRD 5 per uur.


  Maak melding
 2. Haast alle djoeka’s zitten bij sociale zaken.Ze krijgen daar een uitkering van SRD 325,+ lanti karta omdat Waterberg hun afgekeurd heeft voor betaald werk.Maar elk weekend zijn ze te vinden op de dansvloer en de KABULA DAT ZE DAAR DANSEN!
  Heb er weinig vertrouwen in dat deze mensen voor SRD 3,-p/u gaan werken.Komt toch nooit goed met hun.

  Cobie.


  Maak melding
 3. @Cobie,

  Ai baja, kijk vroeger had de stads creool een valse superioriteits gevoel.
  Nu lijkt het alsof er bij jou een minderwaardigheids gevoel overheerst i.r.t. onze mensen die zichzelf hebben vrijgevochten…


  Maak melding
 4. @Cobie
  Wil je de spijker niet zo hard op zijn kop slaan..

  Het is gewoon een feit….anderen willen het niet inzien en kijken de andere kant op.

  In de gevangenis en politiecellen is er een overschot aan djoeka’s, maar je wordt kwalijk genomen als je dit aanhaalt.
  Het zijn toch criminelen Of hebben ze zich bewust laten opsluiten voor gratis bed en logies ?????


  Maak melding
 5. @Roy en @Cobie

  Het is niet zozeer dat ik jullie wil tegenspreken maar het gaat mij om jullie TOON!

  Is het niet zo dat;
  * Daaaar (goed)onderwijs wordt geboden, er betere keuze mogelijkheden zijn?(!)

  *Er sinds mensenheugenis geen behoorlijk bestuur (visie)is geweest laatsaan in het binnenland!
  * het ook oor een deel te maken heeft met de binnenlandse oorlog te maken heeft, en alle spin off(waaronder verhoogde (KLEINE criminaliteit) die erbij kwam!

  * de bestuurders niet eens in staat zijn gebleken de bevolkingen in de kustgebieden te accomoderen huisvesting en moreel op te voeden (denk aan natievorming of eenheid of netheid ga zo maar door)

  Nu ga ik even die lekkeredikkepodosiri opdrinken!
  Gekocht bij mijn buskondresisa!


  Maak melding
 6. @Sankofa

  ze hebben wel degelijk onderwijs kansen gehad.Maar het ligt aan de onwil van de djoeka’s dat ze dat niet benut hebben.Er zijn enkele klinkende namen onder de djoeka’s en je gaat mij toch niet vertellen dat ze hun diploma gekocht hebben.Ze hebben zelfs diplomaten geleverd als Abiamofo,ministers als Amofo,belasting deskundige als Asabina.De voortrekkers van ons onderwijs zijn ook djoeka’s.Eersteling,Jozefzoon.Deze alleen al stellen de minister in de schaduw.Doktoren als Waterberg en noem maar op.Dezen hebben hun kansen gebruikt en de nodige offers kunnen brengen en nu kan je niet veel aan hun opmerken.Ook Akimboto hoort bij hun.

  Cobie.


  Maak melding
 7. @Cobie ofa,

  Dit zijn de maar de voorlopers, en velen gaan ook zeker volgen.
  Ze gaan rekords breken en ze gaan hun rechtmatige plek opeisen en in vullen(bestuurlijk, cultureel en economisch en wat al niet meer)!

  Het mooiste van dit alles is dat ze ALLEMAAL Surinamers zijn en als jij ook Surinamer bent, dan HOREN ze ook bij jou!


  Maak melding
 8. Wat een gedoe allemaal…..Ik heb gezien wat er armzalig zooitje t is daar. Ze keken allemaal tegen me op..letterlijk en figuurlijk. Als ze iets willen leren moeten ze luisteren…. Het is zo makkelijk om de zwakkere te gebruiken. Succes


  Maak melding
 9. @Sankofa

  dus je erkent nu wel dat de mogelijkheid tot scholing er is.Maar onze binnenland bewoners liever feesten en beesten dan dat ze zich scholen en wat ik de maatschappij bereiken.En ja,de SRD 325,- en geneeskundig kaart is toch meegenomen.De mentalitiet hé,de mentaliteit.

  Cobie.


  Maak melding
 10. @Sankofa
  jij leidt aan een SOMO virus/syndroom…

  de meeste van jou idolen willen lekker doorslapen ipv te gaan studeren/werken…liever lui dan moe..
  ze willen wel geld en (aardse) goederen..
  dus is het makkelijk andere hardwerkenden te beroven/verkrachten/mishandelen/vermoorden…

  Je kan ze uit het bos halen maar het bos in hun kan je niet halen…boeskondremang no abi gwentie….


  Maak melding
 11. @Roy
  Bedankt voor je gratis prognose op afstand(het zal je veel plusjes opleveren)

  De gevangenissen in de US zitten ook overvol met.. in ieder geal géén busikondre mang!
  De gevangenissen in Argentinië zitten ook overvol met, in ieder geal géén busikondre mang!
  Mijn punt is dat het NIET gaat om de etniciteit van de persoon, maar de sociale situatie die bepaalde processen stimuleert of afremt!


  Maak melding
 12. Hervormingen zijn zowiezo al een probleem in SU vanwege de vele taboes die er heersen. Als het gaat om huisvesting is het voorbeeld van cultuurtuin te noemen. Daar wonen sinds mensenheugenis verschillende generaties Javanen voor niets. Er zijn ghetto’s ontstaan, maar geen regering is bereid om dat gebied aan te pakken.
  Als het gaat om sociale zaken zijn de misstanden m.b.t. het doorbetalen van salaris aan en gratis huisvesting voor ex-werknemers van Marienburg alom bekend.
  Zelf heb een week gelogeerd op Brokopondo, niet te geloven. Alle inwoners van rondom de vesting hebben stromend water van SWM. Maar niemand doet de kraan ooit dicht, het water blijft continu uit de kraan stromen, omdat de mensen gewend zijn aan stromend water van rivier. Wat een verspilling? Maar er heerst een taboe, omdat ooit deze boslandbewoners hun dorpen moesten verlaten voor de komst van de stuwmeer en als compensatie krijgen zij gratis water uit de kraan.
  En nu weer een nieuwe taboe door Waterberg gecreëerd, namelijk vele boslandbewoners in een ‘armoede val’ gelokt door hen een ZZM (ziek,zwak en misselijk) te doen verklaren, zodat ze recht hebben op een ‘begie monie’ en gratis medische zorg.
  Wat een verspilling van SU talent in het binnenland van SU?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES