dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijHerdenking Decembermoorden Suriname in het Mozeshuis

Herdenking Decembermoorden Suriname in het Mozeshuis

-

Does Travel - naar Suriname

Op 8 en 9 december 1982 werden vijftien vooraanstaande Surinamers door het toenmalig militair regime vermoord. Na de moord stroomde de Mozes & Aäronkerk vol met Surinamers en Nederlanders om verdriet en verontwaardiging te delen.

Vanwege de verbondenheid van het Mozeshuis met de Surinamers in Nederland wordt met het nabestaandencomité Herdenking Slachtoffers Suriname een jaarlijkse herdenking op 8 december georganiseerd. In de zijmuur van de kerk is de herdenkingsplaquette aangebracht. Behalve een herdenking van de slachtoffers en steun voor nabestaanden is de bijeenkomst een sterk appèl om recht te doen door veroordeling van hen die verantwoordelijk zijn voor deze moorden.

Voorafgaand aan de herdenking in de kerk is er vanaf 17.30 uur een stille fakkelwake voor het consulaat-generaal van Suriname aan de De Cuserstraat 11 in Amsterdam-Buitenveldert. Verzamelen vanaf 17.15 uur hoek De Cuserstraat/Amstelveenseweg. Bus 170/172 vanaf CS.

Herdenking: zaterdag 8 december 2012
Aanvang: 19.30 – 21.30 uur.
Kerk open: 19.00 uur
Toegang vrij. Aanmelden niet nodig. Info: mozeshuis.nl.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

34 REACTIES
 1. Suriname heeft geen rechtstaat. Er zijn geen onafhankelijke rechters te vinden in Suriname. Welke rechter die zichzelf respecteert zou anders toe hebben gestaan dat de amnestiewet getoetst dient te worden door een niet bestaande constitutionele hof?

  Wie is hier nou achterlijk, Bouterse en zijn regering of de rechters?. Ja de rechters want deze zijn benoemd door Bouterse.

  In een democratie dienen zaken bewezen en getoetst te worden aan de actuele regelgeving en toezichthouders. Hoe kan de rechter dan ermee instemmen dat e.e.a. getoetst moet worden door een constitutionele hof?

  Bouterse bepaald alles, deze hof kan over 10 jr of nooit worden opgericht.

  Rechters, hang je op!. Verbrand al je door corruptie verkregen papieren. Stik erin!


  Maak melding
 2. 8 dec 1982 behoord tot een van de zwarste dagen in de geschiedenis van de republiek Suriname, wij als echte Surinamers en democraten moeten op deze dag de wereld laten dat wij niet behoren tot die immorele,onfatsoenlijk surinamers zonder normen en waarden.


  Maak melding
 3. @@@@@@@@@@@@@ klikklak
  mooie naam mang klikklak go voe voeroe dang ga je zien als er geen rechtstaat is.die rechtstaat van suriname is in sommige gevallen beter dan die van nederland.
  rovers verkrachters pedofielen worden hard aangepakt in vergelijk met nederland . .die rechters zijn in suriname onafhankelijk en ik heb geloof in die rechters .venetiaan was 15 jaar aan de macht wat heeft hij al die tijd gedaan om een constitutioneel hof in het leven te roepen .15 lange jaren en dit had kunnen voorzien …en het is de man met 10 schone vingers !!!
  laten wij eerlijk zijn vene front hebben er heel veel schuld in al deze problemen .bekijken jullie geen dingen eenzijdig.. vene heeft veel geblunderd en dat bouterse een strateeg een slimme man is die zowel front en nederland steeds te slim af is .die bouterse is ze altijd 5 stapjes voor.
  en dat maakt dat front en nederland steeds maar verzinnen .die fronters zeggen hoe dom paars is maar steeds weer blijkt dat paars, front en nederland
  te slim af is .weer een bewijs dat de eerste slimme fronter nog geboren moet worden .ik zie het somber in voor front .suriname is aan een andere oppositie toe die opgewassen is tegen paars .ik wil dat er oppositie gevoerd wordt maar deze oude garde kan niet denken .de enige die wat kan doen als oppositie is doe .
  het enige wat vene goed op de real had was de economie maar paars is ook goed bezig . front heeft heel veel politiek bedreven met de na bestanden van de 8 december moorden .twee of drie jaar hoorde je niets over het proces en dan weer hoorde je weer wat daarna was het weer stel en weer hoorde je wat na een aantal jaren .als je het voortvarend wilde aanpakken had je openlijk gevraagd om voorrang aan die zaak te geven .steeds pauzes in lassen van meer dan een jaar hoe kan dat .was vene bang om door te zetten ik weet het niet .gilds was ook mee bezig maar moest in de gevangenis wegens wit was praktijken .santhoki had weer problemen met de crimineel segebai die een gestolen auto aan de vrouw van santhoki verkocht ,waar waren deze mensen mee bezig al die jaren ..brunswijk en somo gaven vene problemen met grond en drugs zaken .waar waren deze heren mee bezig …nu komt bouterse en men bekijkt het heden en niet het verleden hoe dat zo is gekomen .denken jullie een beetje na .bouterse laat jullie steeds achter het net vissen .deze mannen zijn groen ze kunnen niet nadenken en daarom moeten ze plaats maken voor jongeren .weg met deze gasten die mensen regeren sinds mensen heugenis .


  Maak melding
 4. Wij ,de rechtgeaarde surinamers moeten de wereld eraan blijven herhinneren dat wij nog steeds om gerechtigheid vechten voor de 15 burgers van Suriname die aan de handen van bouta de moordenaar met Amnestie ,op wrede en beestachtige wijze om het leven werden gebracht!

  Wij gaan door met het gevecht voor gerechtigheid!!


  Maak melding
 5. Behoudt de Mozes & Aäronkerk als kerk!

  Mozes & Aäronkerk biedt op 8-12-’12 zoals het een goede kerk betaamt zelfs en wederom onderdak aan voornamelijk GODDELOZEN, JUDASSEN oftewel HYPOCRIETEN, vaak van de bovenste plank.

  Mozes & Aäronkerk zal op 8-12-’12 als vanouds wederom misbruikt worden ten behoeve van deze lui, die niet er naar toe gaan om God zijn Grootheid en Eer te bewijzen, maar om “notabelen” – mensen die behoren tot het machtigste, rijkste en best opgeleide deel van de bevolking – een vette zo u wilt dikke veer in hun achterste te steken, opdat zij o.a. ook hun “verdiende” portie zullen hebben gehad.

  Dit is kennelijk de tol – elkander op hypocriete wijze in de maling blijven nemen – die deze gezamenlijke groep oftewel troep GODDELOZEN dienen te betalen voor deze verfoeilijke vorm van GODSLASTERING, dit notabene in God zijn eigen Heilige Huis, de kerk welteverstaan.

  De kerk krijgt op die dag weer z’n echte “MAKE-OVER” -“hoog bezoek” weliswaar in de meest bedenkelijke zin.

  Gelukkig kent God geen notabelen, maar zijn wij allen voor Hem gelijk.

  Op deze dag zijn ze allemaal weer vromer dan de paus. De vroomheid zal er als vanouds vanaf druipen.

  Mijn grootouders, dezelfde grootouders van wijlen mijn neef en tegelijkertijd peetoom Cyrill Daal – de WELBEKENDE en PROMINENTE VAKBONDSLEIDER -, konden zich in een dergelijke situatie altijd zo mooi onverholen uitdrukken, namelijk: HOE VROMER GEEST, HOE GROTER BEEST.

  Mensen, wij dienen de Mozes & Aäronkerk doch ten zeerste te bewonderen, doordat zij deze arrogant jaarlijks voortdoende toestand, steeds weet te trotseren en weet te begeleiden. Wat deze kerk zeer waarschijnlijk misschien tegen beter weten in zou kunnen hebben nagelaten, is het benadrukken van de LIEFDE jegens elkander.

  God zegt immers dit met name over de LIEFDE:

  – Als ik wel de talen van mensen en engelen zou spreken, maar geen LIEFDE heb, klink ik als een dreunende gong of een schetterende cimbaal.

  – Als ik Gods woord doorgeef, alle diepe dingen doorgrond en alles weet en al het geloof heb, zodat ik bergen kan verzetten, maar geen LIEFDE heb, ben ik niets.

  – Als ik mijn bezittingen stuk voor stuk uitdeel en mijn lichaam geef om te worden verbrand, maar geen LIEFDE heb, dan heb ik er niets aan.

  – De LIEFDE is geduldig; de LIEFDE is vriendelijk; de LIEFDE is niet jaloers. De LIEFDE doet niet gewichtig en is niet trots;

  – De LIEFDE kwetst niet, is niet egoïstisch en voelt zich nooit beledigd; de LIEFDE neemt niemand iets kwalijk;

  – De LIEFDE is niet blij met onrecht, maar juist met de waarheid.

  – De LIEFDE beschermt altijd, heeft altijd vertrouwen, verwacht het altijd van God en houdt stand.

  – Aan de LIEFDE komt nooit een einde.

  Want wat wij weten, is onvolledig; en wat wij namens God zeggen, is gebrekkig.

  Kortom, er zijn drie dingen die blijven: Geloof, hoop en LIEFDE. Maar de LIEFDE is het voornaamste.

  Het gras verdort, de bloem valt af; maar het Woord van onze God bestaat tot in eeuwigheid.

  Wat men slechts over dit gedrag kan zeggen dat het een uiterst afkeurenswaardige actie en vertoning betreft.

  Het is één en al spotten en misbruik maken van de kerk. Een zeer verderfelijke, verfoeilijke en onfatsoenlijke bezigheid.

  Als bezigheidstherapie ongeacht het VERDERF dat ermee wordt veroorzaakt. Ronduit schandelijk en verwerpelijk

  Het zijn het handjevol godlasterende lui die hierin het “voortouw” zogenaamd nemen en de kerk als VALSE PROFEET denken te mogen neerzetten.

  Gelukkig is onze GOD WAARACHTIG en van totaal andere DIMENSIE. Een DIMENSIE welke nimmer zou kunnen worden waargenomen door degelijke lieden. Ze zijn met z’n allen toch ziende blind. Tenzij ze ooit vervuld zouden kunnen raken met daadwerkelijke LIEFDE naar hun medemens toe, ongeacht degene, waar de kerk PROMINENT en PRIMAIR voor staat, zou GOD’s DIMENSIE ze het licht kunnen verschaffen.

  Laat de Mozes & Aäronkerk als kerk bewaard blijven.

  AUTHENTIEK en INTEGER!


  Maak melding
 6. Waardeloze landgenoten waar is jullie menselijkheid?
  Waardeloze Negers hoe ver kunnen jullie nog zakken?
  Waardeloze landgenoten waarom lopen jullie als imbecielen achter de duivel Bouterse?
  Waardeloze land genoten ik schaam mij heel diep voor jullie.


  Maak melding
 7. GMAP= Geestelijk Middelmatig Als Persoon.

  Jou waarnemingsvermogen zijn zo beperkt dat je het nog steeds niet door hebt, dat de wereld waarin wij leven een immorele en onfatsoenlijke wereld is. Het doden van mensen valt niet goed te praten maar hou toch op te praten over hoe de wereld naar ons kijkt. Je klaagt over Surinamers die als imbecielen Bouterse achterna lopen. Wie loop jij achterna?????? RaRa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 8. OOOOja in su. zijn wij waardeloos…Oom D waarom heb je maaaarrrrrr 15 vermoord…je moest nog meer vermoorden….dan hadden wij een andere surinaame..nu…
  zo doen wij dat in shanghai…
  ….这 / 那个 多少 钱…. Zhe / na ge duo Shao Qian?…
  ..I LOVE SU WOON EN WERK,,,,,,


  Maak melding
 9. @sleur,

  De enige echte:

  -Gij zult geen afgoden vereren, maar Mij alleen aanbidden en boven alles beminnen.
  -Gij zult de naam van de Heer, uw God, niet zonder eerbied gebruiken.
  -Wees gedachtig dat gij de dag des Heren heiligt.
  -Eer uw vader en uw moeder.
  -Gij zult niet doden.
  -Gij zult geen onkuisheid doen.
  -Gij zult niet stelen.
  -Gij zult tegen uw naaste niet vals getuigen.
  -Gij zult geen onkuisheid begeren.
  -Gij zult niet onrechtvaardig begeren wat uw naaste toebehoort.

  Amen………..


  Maak melding
 10. @r!@o,

  helemaal mee eens, het hadden er 16 moeten zijn.
  ze moeten jou ook door alletwee je knieen schieten.
  Je hersens zullen ze niet raken want die heb je nou eenmaal niet.


  Maak melding
 11. @ henk heb jij wel hersens of voeten jij zit tog in een rolstoel jo kansloze moesoe ..多人 房..Duo ren fang..
  ..laat het vertalen voor jou.. i love su woon en werk…


  Maak melding
 12. Als je geen respect kan opbrengen voor onze landgenoten die met hun leven hebben betaald voor de terugkeer van de democratie in ons land, dan ben je mens onwaardig.
  Een deel van de Surinaamse gemeenschap heeft geen morele kompas,dat kan je duidelijk zien aan hun immorele manier van reageren. ook jullie dag komt een keer me boi.
  Sari Tori.


  Maak melding
 13. @GMAP,
  Hoezeer ik het ook (echt)betreur voor de nabestaanden, vind ik het bij lange na niet zo’n zwaarte(geen schrijffout)dag.
  Het feit dat er tot nu nog geen recht heeft gesproken, maakt deze gebeurtenis nog erger dan het feitelijk is…


  Maak melding
 14. Negen en twintig jaar al dit, die herdenking, baja,
  en nog geen oplossing voor niemand, wie o wie, wanneer en wat, het beste ermee voor wie gaat, kleed je goed want aw kowroe.


  Maak melding
 15. Men moet daadwerkelijk ook deze 15 ex- revolutionairen en slachtoffers die aan de wieg van de revolutie hebben gestaan herdenken en geen politiek en persoonlijke belangen mee proberen te opperen. Het is een traumatische gebeurtenis in onze Surinaamse geschiedenis en de tijd is rijp geworden dat er een reinigingsdebat plaats vindt in Suriname en door Suriname wordt geleid. Voor- en tegenstanders vinden dit de zwaarste en emotioneelste ervaring uit vaderlandse geschiedenis maar Suriname moet verder met zijn ontwikkeling en opbouw en dat zouden ook deze 15 zonen van Suriname gewild hebben die er helaas niet meer zijn.


  Maak melding
 16. Laat een ieder het weten dat ik een harde werker ben en niet in suriname woon en niet met NDP verbonden ben noch enige voor-of nadeel heb in relatie tot de zittende machthebbers maar slechts het surinaamse belang ondersteun. Zij die voor een paar kralen hun ziel willen verkopen en het land Suriname verloochenen hebben op dit net niets te zoeken noch in Suriname.
  Suriname is een multiculturele samenleving waar mensen vredig met elkaar en naast mekaar leven en de waarde hiervan is in geen miljarden uit te drukken. Suriname is een democratische republiek gebleven en er wordt geen honger geleden. De fronters die lezers trachten te misleiden en elke keer speculeren over anderen vallen toch elke keer zelf door de mand.


  Maak melding
 17. Suriname moet natuurlijk verder maar zal deze hebie, deze koenoe, altijd met zich dragen totdat er gerechtigheid geschied. Moordenaars, folteraars, schenders van mensenrechten dienen altijd gestraft te worden, we moeten onze kinderen en kindskinderen leren wat goed en slecht is en ervoor waken dat zij niet net als andere domme volgelingen de verkeerde voorbeeld figuren adoreren.


  Maak melding
 18. mensen bedrijven politiek als het om de na bestanden gaat .ze hopen op die manier de december moorden levendig te houden .maar ze vergeten dat ze aan de macht waren om het op te lossen .de adviseurs van front nederland hebben het niet goed aangepakt .steeds lopen ze achter de feiten aan
  en willen nu het surinaamse volk de schuld geven dat zij op bouterse hebben gestemd. suriname wil 8 december vergeten het land moet vooruit .de hoofd schuldige is front op dit moment samen met nederland .hun berekening is niet uitgekomen .


  Maak melding
 19. @patrong

  Bouta moest je vader hebben neergeschoten als een hond ,executie style op deze dag 8 dec 1982.
  Zou ik willen zien of jij nog zoveel ‘respect ‘ zou hebben voor deze moordenaar.

  Wel je eerbieding voor deze man bouta de moordenaar is zo groot dat je het niet erg zou vinden dat hij je vader heeft vermoord!

  Je zou toch niet om je vader gaan rouwen,zo dus laat degenen die een dierbare hebben verloren aan de hand van je paarse god, laat hun rouwen ,jij bent toch niet in staat om hun verdriet om een dierbare op zo een onmenselijke manier te verliezen, te kunnen begrijpen.

  Je moet niet namens het volk van Suriname praten!!
  Jij bent een SEBRENICIAAN,je komt uit SEBRENICIA1


  Maak melding
 20. @@@@ ray
  weet wat je zegt …neem jou moeder vader broertjes en zus als voorbeeld .kom mijn overleden vader niet als voorbeeld nemen ….heb het over mij maar neem mijn familie niet als voorbeeld .elk mens heeft het recht te kiezen wie hij wil .heb ik mensen vermoord ,heeft het surinaamse volk die voor bouterse heeft gestemd mensen vermoord .weet jij wie wie vermoord heeft .waarom lul je zo dom.je moet beter op je woorden letten en niet luisteren naar verhaaltjes .een verstandig mens zou zijn eigen achterban veroordelen die de kans had haar werk te doen om recht te laten geschieden wie wie vermoord heeft.wie heeft brunswijk ter verantwoording geroepen voor wat hij heeft gedaan als het om moorden en verkrachten gaat .wat heb ik gedaan daar je mij betrekt in jou probleem .als bouterse verdwijnt of blijft ,zal ik niet om huilen ,als vene aan de macht komt of verdwijnt zal mij wors wezen ,mijn interesse gaat naar de opbouw van mijn land en wie wat doet .if joe no habie notie voe doe go draai salto .mensen hadden op wilders gestemd toen kreeg hij 24 zetels 4 jaar geleden ,men vond dat hij het niet goed deed dit jaar gaat terug naar gellof ik 14 of 18 zetels weet niet meer maar nog altijd de grootste oppositie partij.wat wil je dan tegen de mensen zeggen die wilders hebben gekozen .luister mie mang het is die mensen hun goed democratisch recht om op te stemmen wie ze willen .ik ga jullie zeggen …jullie zijn ondemocratisch bezig .moet ik achter die witte man lopen dan pas ben ik goed !!!als ik in suriname was en ik mocht stemmen zou ik kijken wie geloofwaardig over komt en met visie .en als het nou bouterse of vene zou zijn ,doet er niet toe ik zou dan op bouterse stemmen als zijn visie goed zou zijn .met moorden hou ik mij buiten ik kijk wat er gedaan kan worden voor land en volk .toen de europeanen hun leiders gingen plunderen en moorden was het weer balkenende die de voc prees voor wat ze hebben gedaan en nagelaten .ook michiel de ruyter werd geprezen .wat komt jij vertellen over het surinaamse volk .ik keur niet goed wat er is gebeurt in suriname over de jaren 80 maar zeg ik .je hebt oorzaak en gevolg .suriname was na de onafhankelijkheid zeer corrupt onder nps vhp ktpi .dat maakte dat nederland bouterse had gesteund om die staats greep te plegen en nu ontkennen ze het.ze willen hun handen schoon wassen en daarom mogen die documenten niet op tafel en 60 jaar bewaard blijven .brunswijk hadden ze ook openlijk gesteund toen de bevrijdingsraad .onder chin asen nu wijlen .ik praat geen enkel moord goed maar wil wel verhelderen dat er meer aan de hand was .het is niet alleen 8 december is belangrijk alsof de andere slachtoffers er niet bij horen .jullie zouden je moeten schamen om het alleen over de 8 december te moeten hebben .


  Maak melding
 21. Dossier m.b.t. AMNESTIE-WET, wellicht klusje geweest voor Aage M?

  De AMNESTIE-WET is de juiste oplossing voor Suriname. Degene die het bedacht en ondersteund hebben verdienen daadwerkelijk een standbeeld. Eindelijk heeft men deze slepende toestand tot een oplossing weten te brengen.

  De Krijgsraad dient vast te houden aan deze AMNESTIE-WET om niet wederom in een vicieuze circel te geraken.

  Volgens krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein – Montnor is het toetsen van de AMNESTIE-WET het alleenrecht van het Constitutioneel Hof. Maar het hof bestaat niet. Omdat het hof niet bestaat dient een dergelijk hof tot stand te worden gebracht. Zo’n schande is het ook weer niet dat zo’n hof er niet is. Het is kennelijk inherent aan de ontwikkling van een jong land zoals Suriname, die op essentiele terreinen door o.a. de voormalige kolonisator en ook diverse regeringen in Suriname zelf aan haar lot werd overgelaten of in de steek gelaten.

  Dossier m.b.t. AMNESTIE-WET, wellicht klusje geweest voor Aage M?

  Een andere oplossing zou zijn geweest om de hulp in te roepen van Aage Meinesz (alias Aage M), de charmante meesterkraker van de zeventiger jaren in Nederland. Deze meesterkraker had sowieso een methode verricht om het dossier welke Nederland voor maar liefst – schrikt u niet – zestig jaar in haar kluis wilt verdonkeremanen, verduisteren of achteroverdrukken boven water te krijgen. Aage M zou “de oplossing” zijn geweest om het proces weer op gang te krijgen. Maar helaas, deze persoon verloor het leven in 1985.

  De AMNESTIE-WET is duidelijk de oplossing voor het euvel. Daar mag geen duimbreed van worden afgeweken.

  Het pad van AMNESTIE-WET dient tegelijkertijd met name het voortraject te wezen voor GENOEGDOENING -COMPENSATIE – naar de nabestaanden c.q. getroffenen.

  Deze zittende zoniet de daaropvolgende regering dient het voordeel van de twijfel te krijgen om CORRECTIEF te kunnen optreden i.h.b. naar desbetreffende nabestaanden/getroffenen toe.

  Deze mening komt van een nabestaande, neef en tevens peetzoon van wijlen Cyrill Daal, de PROMINENTE SURINAAMSE VAKBONDSLEIDER van weleer. Zijn ziel en van alle overige nabestaanden/getroffenen ruste in VREDE.

  AUTHENTIEK en INTEGER!


  Maak melding
 22. De meesten landgenoten zijn heel ver “gezakt”.
  Onder het genot van macht, geld en drugs hebben ze hun ziel verkocht.

  Maar:Er is een groter gerechtshof dan alle bestaande rechtbanken en dat is het gerechtshof van het geweten.

  Succes en veel geluk!!!


  Maak melding
 23. @@@ray
  welke wereld ga je er aan herinneren over 8 december.
  ik hoor jullie nooit over de andere moorden alsof het leed van de andere slachtoffers niet belangrijk zijn .
  is het omdat het rechters ,journalisten doktoren en juristen waren dat men meer aandacht schenkt aan die 8 december .wat denk jij dat ik geen familie heb die het leven hebben gelaten bij de gevechten tussen brunswijk en het leger .wat er ook gebeurt er zal genoeg doening voor iedereen moeten komen .een algehele amnesty is de enige weg .ray joe droengoe boi .zuid afrika hebben ze duizenden mensen vermoord en is er een amnesty regeling gekomen …en in suriname is het onmogelijk!!!nooit .het is ingang gezet en moet er mee doorgaan .als jullie kortzichtig zijn jammer dan .het zijn surinamers die het leven hebben gelaten maar niet de surinamers van 8 december alleen waren surinamers het waren een heleboel surinamers waarvan je niet alleen een groep daders had maar meerdere daders .
  dat mie bing wan tak .gelijke monniken gelijke kappen .


  Maak melding
 24. Voor deze nabestaanden en overige Surinamers is de ellende op 8 december 1982 begonnen. Voor ons begon het ook op deze dag, maar werd vele malen erger op een julidag in 1986. Wijn dus ook nabestaanden van minimaal 90 vermoorde jonge militairenen en honderden terroristen! Waarom zit die huichelaar daar in die hoek te huilen? Hebben jullie niet al meer dan zat niet het oog om oog, tand om tand princype toegepast.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES