maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenNatuurSuriname uniek stukje savannebos kwijt

Suriname uniek stukje savannebos kwijt

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 dec – Suriname is een uniek stuk savannebos in Brokopondo kwijt. Studenten van lerarenopleiding IOL ontdekten de ravage tijdens een wetenschappelijk bezoek aan het Brownsberg natuurpark. Beheerder Stinasu moest op de hoogte worden gesteld. Het op een rotsgedeelte groeiende savannebos is door brand verwoest. Goudzoekers in aangrenzende kampen beweren van niets te weten.

In elk geval is met het verdwijnen van het bos geen reden meer om daar bescherming te bieden. Het natuurpark zelf is al lang doelwit van de goudzoekers uit naburige leefgemeenschappen. Het stuk savannebos van ruim tien hectare smeult nog na. Volgens televisiezender STVS zijn intussen de brandweer en de commissie Ordening Goudsector geïnformeerd. De brandweer zegt niet genoeg in huis te hebben voor het bestrijden van bosbranden.

Het al geruime tijd gehavende Brownsberg-gebied wordt nauwelijks bewaakt. Toeristen melden vaker nieuwe schendingen. De commissie heeft er vaker razzia’s gehouden om de duizenden goudzoekers te verjagen. Maar zodra de manschappen van de commissie de hielen lichten, is de boot weer aan. Als het Suriname ernst is met het behoud van het unieke natuurpark is handelen nu geboden. Te oordelen naar het tempo van de vernietiging, is de totale overname een kwestie van tijd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

26 REACTIES
 1. Nieuw boek van Lolita Soedamah: ‘India onverbloemd’

  wanneer verschijnt een editie Uwer over deze Goddeloze toestanden????

  Kan die belg Louis Michel & die doisrie Mahler onzer Su deskundigen U op weg helpen?????


  Maak melding
 2. De vernietigingsproces heeft zijn intrede gedaan, zelfs de ALMACHTIGE heeft wat voorheen een gezegende land was verlaten..
  Het land is in handen van een duivel met duivelse aanbidders…


  Maak melding
 3. @GMAP

  Je babbelt op dit net alsof er warme aardappelen van SOMO in je mond zitten. Met een lege mond ben je al niet te verstaan laatstaan met de warme aardappelen van SOMO in je mond.Bleblebouadbloea


  Maak melding
 4. Zelfs de Christen met een aanhang gelijk aan 1/51 van de bevolking lonkt naar de satanisten.

  Overgrote deel vd christenen beseffen dat zij kwaad moeten afzweren. Alleen deze Suri nengre a no graba tori. Laat hem hij kan het niet meer begrijpen. A snuif keba. Pe moni na drapé you must be.


  Maak melding
 5. @Tedje
  Weer een atraktie voor toeristen weg.

  Misschien ook niet.Misschien behoudt het zijn status als toeristische attractie maar nu als rampgebied!


  Maak melding
 6. Get up, stand up.
  Stand up for your right.
  Don’t give up the fight.

  By day and the night.
  We still fighting for the right.

  Sranang bouta na nomru wang.
  Gi alla sranang mang.
  A winsi o pè wi e tang.

  Get up, stand up.
  Fighting for your rights.
  Fighting day and night.

  Fight the main chain gang.
  Give them bang bang bang.
  Fri wi switie Sranang.
  Give them the bang bang bang.


  Maak melding
 7. Moet wel zeggen dat onze rode broeders de indianen minder in het nieuws komen.
  Komt dat omdat de zwarte broeders meer neigen naar liefde voor geld/goud en alles wat daarmee te maken heeft zoals het vernietigen van eigen volk. oja eigen volk eerst en dan de rest.
  De innners zijn alleen maar de zwarte broeders?


  Maak melding
 8. @ kolo kolo:

  je hebt het goed gezien. de indianen hebben minder hang naar bezit (hebzucht).

  Wij die niet beter weten, verwijten ze dat ze lui zijn. We snappen niet dat niet meedoen met de ratrace niet hetzelfde is als lui zijn.

  Ik dacht dat iedereen vond dat DiDiBrie zo machtig was en alles zo goed onder controle had.

  Waarom wordt het leger niet permanent daar geplaatst?


  Maak melding
 9. De daders van dit soort zaken moeten gewoon zwaar gestraft worden. Alle illegale goudzoek kampen ontruimen en ALLE aanwezigen voor minstens 3 jaar opsluiten.


  Maak melding
 10. hallo mensen ik dit is een open forum voor een gezonde discussie ik neem aan iedereen die een mening geeft ten minste HART voor SU heeft en iets positief wil aandragen aan de discussie de mensen die met haat lopen aub gebruik je tijd nuttig anders ben je net zo erg degene die je van alles verwijt


  Maak melding
 11. @astrando,

  ga nou eens een keer inhoudelijk in op het onderwerp en kom met onderbouwde feiten. I.p.v. alleen maar populistische oerwoudgeluiden te oreren.

  Dus voortaan verstandige taal kankerjunk!!!!!


  Maak melding
 12. Zaterdag 1 december 2012 om 13:32 uur, door GMAP
  Misschien liggen er nog resten van die drugs vliegtuig?
  Dino weet er meer van.
  =
  Van een haatzaaiende marikoependeeuw is niets zinnigs te verwachten


  Maak melding
 13. @ kolo kolo en Midete:
  jullie hebben het goed gezien. de indianen hebben minder hang naar bezit (ze zijn niet zo hebzuchtig). Zij die niet beter weten, verwijten ze dat ze lui zijn. Ze snappen niet dat niet meedoen met de ratrace niet hetzelfde is als lui zijn. Ook zegt Kolo kolo dat de zwarten dat kenmerk van de Indiaan niet hebben.
  Ik kan meegaan met deze gedachte, maar ik wil er wel een kanttekening bij plaatsen: in Suriname zijn het niet alleen de zwarten die hebzuchtig zijn, de gelen, de bruinen, de witten en de moksies weten er ook alles of misschien wel meer van.


  Maak melding
 14. Je zou zeggen op een forum zijn, “is discussiëren over allerdaagse gebeuren, algemene onderwerpen of zaken die het land betreffen”, maar neen hoor. We zijn meer met elkaar bezig dan met onderwerpen die terzake doende zijn. Het stoort, want nu lijkt het meer op een marktplaats dan ergens waar je je “EI” kwijt kan. Mensen het hoeft niet op zo een toon, de mening van een ander, daar hoef je helemaal niet mee eens te zijn. Maar repecteer de andere. Het lijkt meer op een forum van laaggeletterde mensen, derhalve alstublieft mensen, houdt u rekening daarmee. Un no de unu wan, dati mi e aksi unu, brada nanga sisa.


  Maak melding
 15. Laten we het zinnetje: ‘In elk geval is met het verdwijnen van het bos geen reden meer om daar bescherming te bieden’ eens bespreken.

  De planten in savannegebieden zijn aangepast aan de van nature spontaan voorkomende branden in het gebied (de meeste savannes kunnen niet bestaan zonder brand). In Suriname zouden, vanwege ons tropisch regenklimaat, de meeste savanna’s zonder branden, die in osn geval door mensen aangestoken worden, niet eens voorkomen. Men moet in dit geval de natuur de kans geven zich te herstellen (beschermen dus), men moet in ieder geval niet redeneren dat, omdat het gebied toch al afgebrand is, het niet erg is dat men het nu gaat omwoelen op zoek naar goud. De kans dat de planten zich herstellen is aanwezig, na uitmijnen van het gebied is die kans helemaal verkeken. Dit moeten de biologie studenten van het IOL ook weten, waarom hebben ze dit ook niet benadrukt in het bericht?


  Maak melding
 16. Gie alla deng stréé-léé-brada foe Ray, alias léé-réé.

  Ray, (lees: réé – op de vlucht voor de Surinaamse realiteit). Réé if joe wan drésie foe joe léé, mie taigie joe omeng lésie, dat joe moes’ pot’ joe éde ing wang pléé. Sa mie é sjie, joe é tang go doro nanga soso léé.

  Deng pikieng foe joe réé, deng no é srékie fa deng papa réé, dé verslaaf na soso léé-léé?

  Réé alla sma é lafoe, fa joe nanga deng léé-brada foe joe e stréé foe léé, alla déé? Na wa fatoe foe broko foe troe jérè réé (Ray).

  Réé o moro joe é léé en if joe wan kong drésie, o moro diepie joe o ab’ foe potie joe éde go moro diepie in’ a pléé. Dang joe é go kies’ moro tiengie dampoe in’ joe éde, dat ie moes’ sabie réé.

  Réé (Ray) dies’ mie é sor’ en taigie joe so menie lésie, foe sor deng matie foe joe réé. Réé, mie sab’ tak gie joe na wan hebie stréé. Dat mek’ jé tang léé alla déé.

  Want a léé, réé é sor’ so swietie ma ai porie joe jéjé réé. Réé sa mie é taigie joe hatie ma no kréé. Mie sab’ tak’ wan déé if joe kon trong wan bigie mang, joe o pot joe éde in’ a pléé, dang joe o dresie réé (Ray).

  Réé, ma mie sab’ tak’ ie lob’ stréé-léé! We benne benieuwd, léé-réé!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES