NOS: ‘Suriname verovert Europese harten’

160

“We hadden allemaal een volstrekt verkeerd beeld van Suriname. Het is hier goed georganiseerd, de economie groeit en de regering is voortvarend bezig. Onze ogen zijn geopend” aldus de Belgische Europarlementariër Louis Michel tegen de NOS.

Volgens de omroep heeft Suriname de harten van de Europeanen verovert na de EU-ACP-top in Paramaribo, met 600 gasten uit bijna honderd landen. Europa kan volgens Michel meehelpen aan het tot stand komen van een betere relatie met Suriname. “Alleen al het feit dat we hier vergaderen is een goede zaak” zei hij.

De sfeer in Paramaribo was deze week aanzienlijk beter dan een half jaar geleden. “Dat moeten we vasthouden. Die Amnestiewet mag een constructief gesprek niet in de weg staan”, zei Michel. Lees het uitgebreid artikel van NOS correspondent Harmen Boerboom op NOS.nl.

160 REACTIES

 1. ‘Suriname verovert Europese harten’
  Bron: NOS

  “We hadden een volstrekt verkeerd beeld van dit land”, zegt Europarlementarier Louis Michel. Harmen Boerboom / NOS

  Toegevoegd: zaterdag 1 dec 2012, 08:03

  Door correspondent Harmen Boerboom

  “Deze dame gaat ons helpen om de relatie tussen Nederland en Suriname weer te normaliseren!” Met een innige ‘brasa’ neemt een vooraanstaand parlementariër van de regeringscoalitie van president Bouterse afscheid van zijn Europese collega Ria Oomen.

  Die had kort daarvoor verklaard dat ze vindt dat Nederland en Suriname serieus moeten gaan werken aan het verbeteren van hun verstandhouding. Die uitspraak deed ze op een prestigieus podium, namelijk de EU-ACP-top met 600 gasten uit bijna honderd landen.

  Maandenlang was er gewerkt aan de infrastructuur, het ombouwen van het gebouw van de Kamer van Koophandel tot conferentieoord, aan het netjes maken van Paramaribo en aan het inspecteren van de honderden hotelkamers voor de internationale gasten. Maar dat was nog niets vergeleken met het zware lobbywerk van Suriname om de top te mogen organiseren.

  Omstreden locatie

  Voor sommigen was het land van Desi Bouterse een omstreden locatie. Maar pogingen om de vergadering elders te houden mislukten omdat de landen uit Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan waarmee Europa een ontwikkelingsrelatie heeft, unaniem van mening bleven dat Paramaribo de vergaderplek moest zijn.

  De agenda werd beheerst door handelsakkoorden en regionale conflicten, maar in de wandelgangen waarde permanent de relatie tussen Nederland en Suriname als een schim rond. Ook in de plenaire zaal werd tijdens de informele opening over de houding van Nederland gesproken. Daarbij waren termen als respectloos, kortzichtig, betuttelend en neo-koloniaal te horen uit de mond van onder anderen de ACP-voorzitter en de secretaris-generaal.

  Euforisch

  Bijna euforisch werd de stemming onder de Surinamers toen de Duitse CDU-CSU-parlementariër Michaël Gahler (EVP) in vloeiend Nederlands pleitte voor het vrijgeven van de geheime Surinaamse archieven die tot 2060 in Den Haag opgeslagen liggen. “Wat gebeurd is is gebeurd”, zei Gahler na zijn toespraak.

  Het liberale Belgische buitenland-kanon, Europarlementariër Louis Michel deed daar nog een schepje bovenop. “Als oud-kolonisator moet je soms toegeven dat je in het verleden fouten hebt gemaakt,” zei de co-voorzitter van de bijeenkomst, tevens voormalig Eurocommissaris en oud-minister van Buitenlandse zaken van België. “Die openheid werkt louterend. Wij Belgen weten daar alles van, met ons verleden in Congo, Burundi en Rwanda.”

  Europa kan volgens Michel meehelpen aan het tot stand komen van een betere relatie met Suriname. “Alleen al het feit dat we hier vergaderen is een goede zaak. We hadden allemaal een volstrekt verkeerd beeld van dit land. Het is hier goed georganiseerd, de economie groeit en de regering is voortvarend bezig. Onze ogen zijn geopend.”

  ‘Verneukt’

  Volgens Michel is verder de zogenoemde ‘Artikel 8-dialoog’ een goed middel om over het heikele onderwerp te praten. In mei van dit jaar liep een Artikel 8-gesprek over de Amnestiewet tussen Europa en Suriname nog uit op felle ruzie en zei de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken dat hij zich door de EU “bijna verneukt” had gevoeld.

  De sfeer in Paramaribo was deze week aanzienlijk beter dan een half jaar geleden. “Dat moeten we vasthouden. Die Amnestiewet mag een constructief gesprek niet in de weg staan”, zei Michel.

  De kisten met vlaggen van de deelnemende landen en de vertaalcabines worden intussen weer ingepakt en teruggevlogen naar Brussel. “Dit was een historische conferentie”, mijmert een Surinaamse journalist. “Als Nederland en Suriname over een paar jaar aan tafel zitten, dan kunnen we zeggen dat het hier allemaal begon.”


  Maak melding

 2. Michel spreekt op persoonlijk titel en heeft slechts enkele dagen in Suriname vertoeft om een waarheidsgetrouw beeld te kunnen krijgen. Immers de poging van Michels is juist een tactiek om de impasse tussen Suriname en de EU te doorbreken. Michels uitspraken zijn summierlijk en niet onderbouwd. Daarvoor kent hij Suriname en de problemen niet goed genoeg. Hij spreekt in feite voor zijn beurt en is ook nog prematuur.


  Maak melding

 3. Astrando, ze zijn er wel hoor? Ze zijn alleen bezig Suriname te ” verkopen” op een manier die zelfs hun oude strijdmakker Somohardjo onwaardig zou vinden.

  Achter gesloten deuren hebben ze (de FRONTERS), Suriname al weer weggegeven aan de Europeanen, mark my words.


  Maak melding

 4. Door correspondent Harmen Boerboom
  Bron NOS

  De Surinaamse regering heeft de afgelopen dagen een aantal grote contracten afgesloten met investeerders uit het buitenland. President Bouterse maakte dat gisteravond bekend tijdens de viering van de Surinaamse Onafhankelijkheidsdag in de tweede stad van Suriname, Nieuw Nickerie.

  De grootste contracten betreffen nieuwe overeenkomsten voor goudwinning door de Canadese multinationals Iamgold en Newmont. Een paar weken geleden beloofde Bouterse zijn volk al een ‘gouden kerst’. Volgens de Surinaamse nieuwssite Starnieuws gaat het om miljarden Amerikaanse dollars.

  Hulp van China

  De andere contracten werden gisteren getekend door hoge Chinese diplomaten. China gaat Suriname helpen met de ontwikkeling van landbouw in het rijstdistrict Nickerie. Volgens Bouterse zal het ooit door Nederland opgezette Wageningen, een rijstproductie- en onderzoekscentrum, in ere worden hersteld.

  Ook gaan de Chinezen een fabriek bouwen die betonplaten voor prefab-woningen gaat maken. Daarmee zal de woningnood, een van speerpunten van Bouterse, worden aangepakt. Volgens een medewerker van de president is de productiecapaciteit van de fabriek zo groot dat de prefab-delen binnen een paar jaar kunnen worden geëxporteerd naar landen in de regio.

  ‘Goede bestemming’

  Bouterse zei na zijn toespraak dat zijn land nog veel te bieden heeft. “Het is een kwestie van inzicht. Wie er niet snel bij is, is de grootste verliezer.”

  Hij haalde ook een stuk uit The European Economist aan waarin Suriname “een goede bestemming voor buitenlandse investeerders” wordt genoemd.


  Maak melding

 5. in een straal van 1 km hebben zij Su zien blinken, daarbij gratis eten & drinke op kosten van DADA’S government take, dan,.. tja, da mag je wel wat “eerbiedig” zijn t.o. gastheer & land tog

  …ondertussen voedt Somo het volk wel,….zeg maar het leeuwendeel dat EU niet mocht aanschouwen!!!!

  🙂 wat een feest he 😉


  Maak melding

 6. Hahahaa ai Roy 1 belg maakt nog geen zomer.
  Laat ze kijken wat belgie heeft achtergelaten in Belgisch Congo wat dat betreft heeft nederland Suriname beter achtergelaten.
  Die belg heeft het diplomatisch heel netjes en mooi verpakt.
  Nu hoor je niets over die blanke kolonisator, zo zie je hoe die paarse caravaan met ezels denkt.


  Maak melding

 7. Suriname met Bouterse onder weg naar een machtige natie die zijn voormalig moederland nederland voorbij zal streven omdat nederland nu klem zit tussen de kaken van de eurozone en niet meer zijn eigen economie en productie capaciteiten zelfstandig kan beheren. Conclusie: Nederland stap uit de eurozone of het wordt een failliete zaak en zal Suriname jullie voorbij streven en jullie ontwikkelingshulp straks toesturen en rijst. In Suriname rijden ze al de mooiste auto’s waarvan de frontlosers in nederland van mogen dromen.
  China heeft de mogelijkheden al eerder gezien en Europa ziet het nu pas. Europa werd door nederland in de maling genomen maar ze zijn wakker geworden en laten de wereld weten dat Suriname het paradijs is waar geinvesteerd en gewoond kan worden. Nederland en de frontlosers verliezen terrein en zoeken nu weer toenadering.

  WELKOM IN PARA(DIJS)MARIBO FOR GOOD UNDERSTANDING.


  Maak melding

 8. Ahahahahaha,fronters jullie staan nu met een bek vol tanden ” straks gaan jullie louis michel ook voor een paarse paard uitmaken.
  Het is dus duidelijk dat nederland negatieve informatie over Su en regering aan het europese parlement heeft door gespeeld en nu krijgen zij de wind van voren ,”jullie pres Rutte en zijn maatje Samson maakt jullie blutte en smerig,en nu krijgen zij klappen vanuit alle hoeken,”geen ontkomen aan,.
  Hun ogen zijn geopend “wat een vernedering voor olland redimusus front,”.
  É Rutte’ suriname/Bouterse zou het toch merken ?
  Wie is nu degene die het nu merkt ? Jij en die arme bevolking die door jou geklooi in armoede leeft “,en dan maar lullen over Bouterse en de bevolking van suriname,”.

  Bouterse krakti


  Maak melding

 9. Broeder ik laat mij niet leiden door emoties.
  Feit is dat niet een ieder mee profiteert van de econ. groei maar slechts een selecte groep die zich goed hebben verrijkt en nog steeds bezig zijn te verrijken…intussen is de rest blij met een dode awarie….


  Maak melding

 10. Investeren met het Goud voordat vreemde mogenheden Suriname komen leegroven. Het front met zijn 5% honger en bedel contract met het candees bedrijf is al een duidelijk voorbeeld hoe deze corrupte bende van de domme Vene met de waarde van Suriname om gaat.

  Leg een circle line treinverbinding rond nickerie moengo en alle andere produktiegebieden in de districten van Suriname en de infrastructuur in het land. Goed voor de surinamers en toeristen in de toekomst.

  De overwinningscaravan van de NDP en haar volk gaat zonder REM door het land.


  Maak melding

 11. De fronters die niets op dit net met hun waardeloze postings en inhoudloze kleuterklas inzicht te zoeken hebben.

  TIP: Gaan jullie aardappelen met SOMO verkopen.


  Maak melding

 12. Euforie ten top!!!!
  Hahahaha!Wat zijn we vroeg op.Hahahahaha.
  Breaking news.Hahahahahaha.Verlossing hahahaha!
  Wat zijn we toch blij met wat die door ons verguisde “witte man” ons weer voor houdt!

  Nu blijkt toch hoe groot het verlangen was dat iemand iets positiefs zou zeggen.
  Ik heb dit EU lid trouwens niets over Bouterse horen zeggen,maar over Suriname!!
  Even zijn toverstokje tevoorschijn gehaald en sommige paarse ezels vallen in zwijm.
  Het kinderhandje zal altijd gauw gevuld blijven worden met “spiegels en kralen”!
  Dit lijkt wel bevrijdend nieuws!!!!!!!!!!!!
  Deze Belg (niet de EU)heeft het over Congo, Burundi en Rwanda;kan het er in deze landen chaotischer toegaan?????? En die kleine negertjes raken in zwijm wat sinterklaas beloofd heeft.Hij bestaat,nog steeds niet afgeschaft!!!!!!Een verstandig mens moet maar de geschiedenis tot nu,over deze landen er maar op na slaan en zal direct merken dat het alleen maar mooie woorden zijn.

  BRUSSEL – Om één gsm te fabriceren is 75 kilogram aan grondstoffen nodig, waaronder het erts coltan. Door het immense succes van de mobiele telefoon is de marktprijs van coltan verdubbeld tot 730 Amerikaanse dollar per kilo.

  Tachtig procent van de coltan wordt ontgonnen in Congo. Alarmerende rapporten van de Verenigde Naties stellen dat vooral de illegale rebellenbewegingen met de inkomsten uit dat erts gaan lopen. De gewone Congolees haalt geen voordeel uit de prijsstijging en de uitbreiding van de markt.

  Nu schijnt er een naar verhaal te schuilen achter de internationale handel in mobiele telefoons, alsook in laptops, iPods en andere mp3-spelers, spelcomputers, digitale camera’s en meer moderne (telecom)apparatuur. In die apparaten zitten metalen met vreemde namen als coltan, cassiteriet en wolframiet en bekendere ertsen als kobalt en goud. De grondstoffen komen uit verschillende delen van de wereld.

  Maar activisten van bijvoorbeeld het Britse Global Witness, het Amerikaanse Enough Project trekken al geruime tijd aan de bel over de winning van coltan en andere kostbare grondstoffen uit de Democratische Republiek Congo. En dan met name uit het oosten, dat verdeeld is in de provincies Noord- en Zuid-Kivu. Daar stikt het van de mijnen met coltan, cassiteriet, wolframiet en goud. Tot zover lijkt er niks aan de hand.

  In Oost-Congo speelt zich echter een onophoudelijke oorlog af. De strijdende partijen beheren volgens rapporten van Global Witness verschillende mijnen waar coltan, wolframiet, cassiteriet en goud worden gedolven. De activisten van Enough Project uit Washington zeggen dat er een direct verband is tussen het aanhoudende geweld in Oost-Congo en de grondstoffenhandel. Want oorlog kost geld. Veel geld. Troepen moeten betaald en gevoed worden, munitie, wapens en uitrusting moeten worden gekocht.

  Volgens Enough Project verdienen zowel Congo’s militairen van het geïntegreerde overheidsleger, die de bevolking zouden moeten beschermen, als de verschillende rebellengroepen jaarlijks zo’n 180 miljoen dollar aan de handel in de grondstoffen die in onze gadgets terechtkomen. Een schijntje, vergeleken bij de miljarden die verdiend worden aan mobiele telefoons, maar zo’n bedrag is in Oost-Congo een fortuin.

  Dus Astrando ga maar weer lekker je winterslaap houden;en hou daarbij maar weer één oog open loerend op beter nieuws.Want dit nieuws van de Belg (witte man)is verontrustend!


  Maak melding

 13. Wij voeren onze eigen beleid stelsel hoe de dingen in ons land geregeld word, dat zelf het euro stelsel zich daaraan gaat moeten houden anders worden er geen afspraken gemaakt”of denken jullie redimusus dat wij achterlijk zijn .
  Zelf het europese stelsel gaat zich aan onze voorwaarden moeten houden “,jullie basja olland loopt nu met ingetrokken staart.


  Maak melding

 14. @krisnadath

  Jij hebt gelijk. De FRONTERS GMAP,Ray,Surinam Patriot en hun zielige aanhang zijn een stelltje zielige watjes die elke dag huilen om een bordje amnestiewet en 15 ex-revolutionairen. Ze misbruiken deze gebeurtenissen want zij hebben persoonlijk niets mee te maken.


  Maak melding

 15. Ministeries zonder geld voor dagelijkse uitgaven
  Dinsdag 27 november 2012

  PARAMARIBO, 27 nov – De rekening van meerdere ministeries staat al maanden rood. Dit meldt de Ware Tijd. Periodieke uitgaven voor onder meer brandstof en huur kunnen niet meer worden voldaan. Het geld dat was gereserveerd voor dit soort uitgaven, is al lang op!!!

  🙂 wat een paarse belg 😉


  Maak melding

 16. 5% contract was destijds getekend omdat de prijs van goud super laag was. SU hoefde niets te doen en kreeg dus 5%. Door de econ. crisis is men in goud gaan investeren waardoor de prijs binnen no time omhoog is geschoten. Mede hierdoor wordt op een onverantwoordelijke manier goud gedolven.
  Het nadeel is dat later de prijs heel erg duur betaald gaat worden want nu al lopen heel wat kinderen met kwiksporen in hun lichaam,. Sterfte door kanker zal toenemen en dit is geen joke …dit is een heel ernstig geval. Hierop zijn wij NIET voorbereid. Regeren is vooruit denken…echter mijn broeders denken niet vooruit maar aan hun eigen broekzakken.


  Maak melding

 17. @Klaas Nicodemus!
  En wie denk je dat miljarden en miljarden per jaar aan die grondstoffen verdienen?
  BEGIË!!!!!!!!!!!!!!En de rebellen krijgen WAPENS!!
  Het kan ze geen bal schelen dat we elkaar hier naar het leven staan.Ze kopen de grondstoffen bij de rebellen.
  Dus laat die witte sinterklaas jullie niets komen wijs maken.
  Let liever op wat de EU zal vertellen!Dat wordt heel spannend.


  Maak melding

 18. “……de economie groeit en de regering is voortvarend bezig” (NOS.nl)

  Dit klopt dus van geen kant! De regering is helemaal niet zo voortvarend bezig. De economische groei is ingezet door de vorige regering en de huidige is in een stabiel en gespreid bedje terechtgekomen, waarbij men ook nog eens profiteert van de aanzienlijke wind mee, t.g.v. de hoge prijzen van delfstoffen op de wereldmarkt. Maar wat merkt Suriname van deze voordelen? Nagenoeg helemaal niets! In tegendeel, het volk van Suriname is er in 2011 aanzienlijk in koopkracht op achteruit gegaan toen de SRD werd gedevalueerd en de Government take werd verhoogd.
  Vooralsnog worden er bakken met geld uitgegeven aan zaken die het land geen steek verder helpen. Ik neem aan dat ik die mega-lijst van rommeluitgaven hier niet hoef te noemen.


  Maak melding

 19. Ik had zeker niet verwacht dat de belg zou zeggen:wat een kut land en kut volk.Iederen die een beetje van je heeft gegeten zal een beetje aardig doen tegen je en je niet natrappen.
  De vraag is horen we ooit nog eens wat van deze Europeanen?


  Maak melding

 20. hier is een bericht van een front man het zal ook wel beter met surinaame gaan maar op wat voor manier dat is de vraag bouterse dwarsboomt de rechtzaak en wat gebeurdt er als er nieuwe zaken aan het licht komen uit zijn verleden hij zal nooit zijn verleden kunnen tegen houden december moorden herman gooding moi wanna binnen landse oorlog drugs drugs en meer meer vermiste mensen meer hij alleen wou de macht coup na coup deze man is nu president van surinaame hij wou toen de macht en hij heeft nu de macht maar met zo verleden ben je en blijf je verdacht en weet je desi dat je nooit de waarheid over dit alles zou kunnen tegen houden nooit want jij kunt nooit iedereen kopen met jou geld en jij kunt nooit iedereen tevreden houden want jij belooft te veel dus wat gaat hij doen als er te veel mensen over dit gaan praten dan beste mensen kan je zien dat hij de zelfde man is als toen geen president mensen maar dan laat hij zien wie hij is een soldaat vene was een president hij heeft surinaame gebracht waar het nu is en nooit zal bouterse het beter kunnen doen want men vergeet nooit wat hij heeft gedaan bouterse heeft er zelf voor gezorgt dat zijn naam niet schoon is


  Maak melding

 21. @Roy
  Wat stom en achterlijk zonder handelskennis ben jij en Vene dat je toegeeft hoe de canadezen jou voor de gek hebben gehouden. Een contract met Surinames rijkdom op het spel teken je niet voor het leven maar met het oog op de toekomst mocht het goud in waarde stijgen. Maar dat heeft jou corrupte bende niet gedaan want er is geld onder het bureau neergeteld.

  Regeren is niet vooruit denken want elk politiek leider die het toneel benaderd treedt in een wereld die onvoorspelbaar is. Heeft allemaal met de wereldeconomie te maken als een politiek leider slaagt of niet. Beleid voeren is vooruit plannen maar niet op te lange termijn wanneer de mogelijkheden geen realiteit zijn geworden zoals het front al de jaren een pyama bleef dragen en roven.

  Er is een regering nu die actiegericht handelt en dan mogen jullie fronters alles weer pessimistisch zoals altijd benaderen en de toekomst nu al als een watje zien aankomen. Risico’s nemen hoort bij succes hebben in het leven en in een land.


  Maak melding

 22. @Door correspondent Harmen Boerboom

  De Surinaamse regering heeft de afgelopen dagen een aantal grote contracten afgesloten met investeerders uit het buitenland. President Bouterse maakte dat gisteravond bekend tijdens de viering van de Surinaamse Onafhankelijkheidsdag in de tweede stad van Suriname, Nieuw Nickerie.

  De grootste contracten betreffen nieuwe overeenkomsten voor goudwinning door de Canadese multinationals Iamgold en Newmont. Een paar weken geleden beloofde Bouterse zijn volk al een ‘gouden kerst’. Volgens de Surinaamse nieuwssite Starnieuws gaat het om miljarden Amerikaanse dollars.

  Hulp van China

  De andere contracten werden gisteren getekend door hoge Chinese diplomaten. China gaat Suriname helpen met de ontwikkeling van landbouw in het rijstdistrict Nickerie. Volgens Bouterse zal het ooit door Nederland opgezette Wageningen, een rijstproductie- en onderzoekscentrum, in ere worden hersteld.

  Ook gaan de Chinezen een fabriek bouwen die betonplaten voor prefab-woningen gaat maken. Daarmee zal de woningnood, een van speerpunten van Bouterse, worden aangepakt. Volgens een medewerker van de president is de productiecapaciteit van de fabriek zo groot dat de prefab-delen binnen een paar jaar kunnen worden geëxporteerd naar landen in de regio.

  ‘Goede bestemming’

  Bouterse zei na zijn toespraak dat zijn land nog veel te bieden heeft. “Het is een kwestie van inzicht. Wie er niet snel bij is, is de grootste verliezer.”

  Hij haalde ook een stuk uit The European Economist aan waarin Suriname “een goede bestemming voor buitenlandse investeerders” wordt genoemd.


  Maak melding

 23. Deze Belg gaat straks ook vertellen dat Suriname een super schoon land is.
  Geen vuil,propjes,zwervers en zwerfhonden over straat!!!
  Maar wij weten beter!!!
  Ik hoop dat hij de volgende week weer even terug komt!
  Ik denk dat hij zich zal afvragen of hij wel weer in Suriname is aangekomen!


  Maak melding

 24. @Klaas Nicodemus!

  De euro parlementarier is zelfs zover gegaan dat hij zegt dat de Amnestie kwestie geen obstakel mag vormen.
  Dan Heb je toch over Bouterse gesproken. Of kan je niet begrijpend lezen.?


  Maak melding

 25. Je moet niet op de podium staan loeien dat je geweldige contracten hebt getekent.
  Je moet in het parlement daarvoor zijn yu buriki
  We weten allemaal dat die paarse criminele bende leugenaars zijn.
  We horen niets meerr over 4miljard uit China


  Maak melding

 26. nederland en die fronters hebben weer het nakijken .
  zes maanden geleden wisten de heren en dames van de acp-eu niet wat er zich afspeelde toen men de vergadering wilden verplaatsen naar een ander land .
  nu hebben zij met eigen ogen kunnen zien en beleven wat voor vies spelletje front en nederland van plan waren .die wanders van de vvd had anderen op getrommeld om niet naar suriname te gaan .nederland en front hebben weer het nakijken .nederland wordt zelfs aan gespoord de betrekkingen te normaliseren .die kogel brief is onherroepelijk van een front aanhanger die dacht wat te winnen .dat zijn deze gasten hun mentaliteit .jou eigen land ga je niet verloochenen aan die witte man gebabah kan je echt niet amken als surinamer .wees bedachtzaam en gebruik je verstand .het ging die mensen niet omom langs belang maar eigen belang alle lof voor de eu acp
  die met eigen ogen konden zien hoe het aan toe gaat in suriname .dat koloniaal denken van nederland had bouterse al aangekaart en nu herhalen deze duitse en belgische top mannen weer .nederland moet ophouden met die gedachten dat het deze democratisch gekozen regering kan ondermijnen nooit .


  Maak melding

 27. @Klaas Nicodemus!
  Hartelijk dank voor je info van zaterdag 1 december 2012 om 11:10 uur, door Klaas Nicodemus!
  Dat België zoveel aan de grondstoffen van mobiele telefoons verdiende wist ik niet.
  Ze spelen dus nog steeds een smerige kolonialistische rol!Dus ik zou niet blij zijn met wat Belgen komen vertellen;we zullen zien wat ze ervan menen!
  Ik hoop alleen dan niet dat Suriname bij de onderhandelingen Congo,Ruwanda of Burundi wordt.


  Maak melding

 28. Nederland is duidelijk de grote verliezer tijdens deze euro-acp top.Bouterse heeft weer bewezen als enkeling het tegen deze ex-kolonisator op te nemen en elke keer weer de staart van een hagedis achter te laten voor de yan-kees.Bouterse laat Den Haagedis staart achter en toert verder met overwinningscaravan NDP door Suriname. Time will tell


  Maak melding

 29. @Astrando

  Zie opmerking van broeder GMAP,duidelijker kan het niet …
  regeren is vooruit denken…jij reageert vooruit oftewel, je moet niet zeggen wat je denkt maar denken wat je zegt.


  Maak melding

 30. heeft die belg weet van onze huisvesting???

  occupatie???

  kent /weet hij de belabberde toestand van onze scholen???

  weet hij dat er regelmatig donaties vanuit Ned. stoelen /banken/boeken gedoneerd wordt??

  HEEFT HIJ HIER WEET VAN?????

  Onderwijsbonden breken loononderhandelingen af
  |
  PARAMARIBO, 28 nov – De vakbonden in het onderwijs zijn ontevreden weggelopen van de onderhandelingen!!

  De doorsnee onderwijzer of leraar kan het hoofd nog nauwelijks boven water houden. “Leerkrachten moeten er meerdere banen op na houden.!!!

  🙂 wat een belgpret 😉


  Maak melding

 31. @Astrando
  Is dat het enige dat je van dat stuk hebt onthouden?

  Heb je ook de rol van de Belgen in hun voormalige koloniën gezien?
  Congo is ondanks de miljarden die er worden weggesluisd nog steeds een van de armste landen ter wereld.
  Ik vind het raar dat je die witte man op zijn blauwe ogen geloofd!Foei Astrando!
  Heb jij jouw vorige reacties over de witte man wel gelezen,toen hij zo negatief over Suriname was?
  En nu plotseling …. is hij de messias!
  Ben je zo licht gelovig?
  Het verwondert mij niet dat je Bouterse gelooft!


  Maak melding

 32. @Klaas Nicodemus

  Ben je verdwaald in Congo???????
  Probeer andere domme Fronters te misleiden en af te leiden. Wij hebben het over SURINAME. En daar moet het bij blijven. Praat liever over Nederland die heel afrika verdeeld heeft en apartheid nogsteeds propageert. De belgen zijn pas na nederland congo gaan koloniseren maar hebben de congolezen beter behandeld.
  Lees jou geschiedenis beter.


  Maak melding

 33. 🙂 HEEFT DIE BELG HIER WEET VAN 😉

  vr 30 nov 2012, 09:59
  Belgische agenten zonder wc-papier BRUSSEL – Belgische agenten die dezer dagen op het bureau naar het toilet moeten, kunnen voordat ze gaan zitten beter even controleren of er nog wel wc-papier is. Door de overheidsbezuinigingen ontbreekt het de federale politie aan broodnodige spullen zoals toiletpapier.


  Maak melding

 34. @Klaas Nicodemus

  De europeanen over de hele wereld tot Canada en amerika danken hun welvaart aan Afrika maar toch onderdrukken en discrimineren ze afrikanen nog.
  Probeer het verhaal compleet te maken en doe niet alsof je ook tot de kleuterklas niveau fronters behoort. The black spirit is a strong mind en full of talents and sex.


  Maak melding

 35. @Astrando
  Begrijpend lezen is een nodige maar geen voldoende voorwaarde om tot een evenwichtig oordeel te komen.
  Ik vooral kan begrijpend lezen,no warrang.
  Maar …… denk ook verder dan mijn neus lang is!
  Deze zelfde Belg heeft geweigerd naar Bouterse tijdens de opening van de EU/ACP vergadering te luisteren en hem bovendien een hand te geven!
  Bestaat Bouterse dan voor hem?NEEN!
  En dan komt hij nu vertellen dat de amnestiewetswijziging geen obstakel mag vormen?
  Ben je blind of hoe zit het eigenlijk met je common sense?


  Maak melding

 36. ik wil de mensen van paars vragen om de fronters ook de gelegenheid geven om hun hart te luchten op dit forum .laat ze ook hun zegje doen straks zeggen ze dat er geen plaats was om hun zegje te doen .
  de heren van de eu brengen verslag uit voor rutte ,wanders ,en demissionair rozenthal.
  de eerste en tweede kamer mogen kennis van nemen .
  achter gesloten deuren gaat rutte weer op zijn donder krijgen waarom hij niet voorzichtiger omgaat met zijn woorden .oppassen geblazen rutte …je moet op je tellen passen .bouterse voelt zich gesterkt door de uitspraken van de eu. en terecht zegt hij met krachtige stem dat nederland moet leren dat suriname geen kolonie meer is van nederland .het kiest zijn eigen weg en wetten .de bal ligt op speel heft van nederland , ze gaan in beraad hoe dit op te lossen zonder gezicht verlies .bouta no dong .bouta konie moro ding wang die lerie .die blunders die rutte heeft gemaakt …zowel in zijn achterban als de buitenlandse politiek alzo die leugens dat nederland zijn geld terug krijgt van de grieken. blijken allemaal op leugens gebaseerd ,podium taal en daar wordt hem erop af gerekend.bouterse lacht in zijn vuist .die fronters die een hoge dunk hebben van rutte hier jullie minister president .steeds op het matje komen om je te moeten verweren tegen dingen die je niet waar kan maken .bouterse maakt waar wat hij beloofd .rutte kan van bouterse leren hoe jij je woorden zorgvuldig naar buiten brengt .en vene mag van bouterse leren hoe jij je land verweert tegen de kolonisator .


  Maak melding

 37. Deze belg komt binnenkort nog met een keihard verslag.Want hij heeft nog niets gerept over de gesprekken met de oppositie.Dus juichen jullie maar niet te vroeg.


  Maak melding

 38. Astrando
  @Klaas Nicodemus
  Ben je verdwaald in Congo???????

  Ja!Echt verdwaald en goed ook!Het komt door die Belg die jou wegwijs komt maken dat zij hun best hebben gedaan voor Congo,Burundi en Ruwanda!
  EN JIJ GELOOFT DAT?????FOEI ASTRANDO!!!


  Maak melding

 39. fronters wij begrijpen best dat jullie wat moetn zeggen luchten jullie je hart suriname gaat vooruit met of zonder nederland.een mooie rugge steun voor bouterse tegen de kolonisator.en vooral die vvd en pvda.


  Maak melding

 40. Toen de Belg Congo verliet, had het land om af te likken een…

  *infrastructuur
  *scholen/universiteiten
  *ziekenhuizen
  *sociaalstelsel (uitkering)

  Binnen 25 jaar was het gedaan met al het moois daar!!!!

  aantocht van congolese toestanden in Su???

  JAZEKER,..met professoren als DADA/LONNIE/UIENBOER 🙂 🙂


  Maak melding

 41. Ik herhaal: de lovende woorden van Michel zijn meer bedoeld om een impasse tussen Suriname en de EU te doorbreken. Michel geeft immers op geen enkele wijze
  concreet aan hoe de regering ‘voortvarend’ bezig is. Michel bedoelt we dat Suriname gastvrij is, maar dat zegt niets over de kwaliteit van goed bestuur. Michels uitspraken zijn meer emotioneel dan rationeel. De paarse idealisten moeten niet te vroeg juichen.


  Maak melding

 42. @Astrando
  WAT ZEG JE?
  1.Praat liever over Nederland die heel afrika verdeeld heeft en apartheid nogsteeds propageert.

  HEEFT NEDERLAND HEEL AFRIKA VERDEELD?

  Mag ik dat ook ergens lezen?
  Dat wist ik niet.Waar staat dat?

  2.De belgen zijn pas na nederland congo gaan koloniseren maar hebben de congolezen beter behandeld.
  Lees jou geschiedenis beter.

  DE BELGEN HEBBEN DE CONGOLEZEN BETER BEHANDELD?

  Ik zal even de sluier lichten:lees hier onder dit korte stukje!
  De populaire strip Kuifje in Kongo, verschenen in 1931, geeft – zeker in de originele versie – een goed beeld van de toenmalige paternalistisch-racistisch gekleurde westerse houding tegenover het ‘primitieve’ Afrika.

  Je stuurt mij om mijn geschiedenis beter te lezen.
  Zeggen de namen Joseph Kasavubu,Patrice Lumumba,Moishe Tjombe en Mobutu je wat?

  Ga maar googlen en lees wat de Belgen allemaal geflikt hebben!
  Het zal wel niet.Anders had jij die schandelijke vertonig van hierboven niet ten toon gespreid!
  GA JIJ LIEVER MAAR JOUW GESCHIEDENIS BETER LEZEN,WANT JIJ BEGRIJPT ER GEEN ENE MOER VAN!

  -Ik ga nu weer wat Sinterklaas pakjes maken want zo dadelijk moet ik met mijn “zwarte pietjes” op stap!
  En jij een fijn leesplezier over België in het weekend!Tot volgend jaar!


  Maak melding

 43. Ik zou zeggen, ga zelf naar Su en kijk met je eigen ogen hoe Su dr voor staat…..dan hoef je het ook niet van anderen te horen en kan je je eigen conclussies trekken!!


  Maak melding

 44. @ pitbul
  Ik heb familie in Suriname.Ik bel geregeld met ze.
  Er komen steeds meer auto’s en mooie grote huizen.Ik weet niet of je dat vooruitgang noemt.Maar …

  1.De president heeft SRD80.000.000,- (= €20.000.000,-) zonder toestemming van DNA uit ‘slandskas gehaald.

  2.Ik weet ook hoe het met het onderwijs is gesteld;de docenten gaan weer staken.

  3.De ziekenhuizen staan op instorten er overlijden te veel jonge mensen.

  4.De bouw van het ziekenhuis te Albina is voorlopig stop gezet.

  5.De bouw van de dijk in Coronie is stop gezet.

  6.De politieagenten werken hard maar verdiene te weinig;vandaar dat ze ook criminele handeliongen moeten verrichten om hun hoofd boven water te houden.
  Dit zijn een paar dingen die je als toerist niet ziet maar wel gebeuren.

  Hoe kijk jij als je op vakantie gaat?
  Kijk je alleen naar de auto’s en mooie grote huizen of kijk je ook naar de onzichtbare dingen?


  Maak melding

 45. Hai boi

  Deze Michel moet op 8 dec as in Suriname zijn.
  Dan moet hij ons vertellen of alles koek en ei is in suriname!
  Boi,misschien heeft hij het idee dat een lijder met Amnestie iets Prachtigs is,want in zijn eigen land lopen er geen leiders rond met amnestie,het is voor het eerst dat hij eentje is tegengekomen in zijn leven !
  Wahahaaaaa…misschien dat hij bij de volgende verkiezingen het belgische kabinet zal vragen voor een leider met Amnestie!
  En oh ,hij weet alles over het illegalie amnestie wet en waarom die amnestie voor een lijder als bouta,maar hij houdt zijn ogen opzettelijk gesloten !
  Misschien dat bouta,michel het vieze presidentschap heeft beloofd voor in de toekomst!!!
  Whahahaaaaa….


  Maak melding

 46. @ Felix. Su heeft geen miljarden dollars in kas om alles ff te bekostigen, men moet nog steeds roeien met de weinig middelen die ze hebben, maar er zit wel degelik vooruitgang in…..ze zijn er nog niet…maar er wordt aan de weg getimmerd!!


  Maak melding

 47. 🙂 slimme belg en sex-beluste werkloze luie Astrando 😉

  Er waren een verslaafde Belg en een verslaafde Su. Ze werden allebei tot 60 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor moord, maar waren allebei zeker onschuldig tog 🙂

  Daarom kwam er een engel in hun cel en vertelde dat ze een wens mochten doen. De Belg die verslaafd was aan roken dacht meteen: “Ik wil dat mijn hele cel vol staat met sigaretten en joints.” Poeff heel zijn cel zit er volmee.

  Dan gaat de engel naar Astrando die verslaafd is aan seks, doch lui als een Surinamer:

  “Ik wil dat heel mijn cel vol zit met allemaal meiden uit verschillende landen.” Poeff, zo gebeurd.
  Na 60 jaar komt de engel terug (dag voor hun vrijlating) om te kijken of ze hebben genoten. Hij komt in de cel van Astrando en ziet hem nog bezig met een Congolese vrouw. bedankt,: “Zonder jou had ik het hier nooit gered.”

  Dan gaat hij bij de Belg kijken en ziet dat alle sigaretten en joints er nog staan en vraagt aan de Belg: “Waarom heb je er niet van genoten?” Waarop de Belg anwoordt: “Ik heb geen vuur……”

  🙂


  Maak melding

 48. Chapeau Paul Salam SOMO(hardjo) Surinaamse nieuwe held!

  Europese Unie op meerdere gebieden verrast, Suriname vaart eigen koers. Parlementarier SOMO(hardjo) doet goed werk voor de Surinaamse bevolking als geheel.

  We zijn blij met ONZE UIENBOER SOMO. Liever SOMO die spullen/levensmiddelen goedkoop aan de man brengt, dan die hebzuchtige Hindoestanen van de VHP die alleen maar aan zichzelf denken en het is ze een zorg of de Surinaamse samenleving incusief hun eigen Hindoestaanse broeders/zusters naar de klote gaan of verrotten. SOMO je geeft het juiste voorbeeld. Het is mooi geweest met die uitbuiters van de VHP met hun gecamoufleerde FRONTGEZICHT. Afgelopen met de uitbuiters van het front(lees:STRONT)!


  Maak melding

 49. @pitbul
  Je schrijft aan @ Felix. Su heeft geen miljarden dollars in kas om alles ff te bekostigen, men moet nog steeds roeien met de weinig middelen die ze hebben, maar er zit wel degelik vooruitgang in…..ze zijn er nog niet…maar er wordt aan de weg getimmerd!!

  Lees dan hieronder!

  PARAMARIBO 22 nov – Dat de economie het steeds beter doet, komt niet zozeer door uitmuntend beleid nu. Dit zegt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS). Het is eerder de erfenis die de Nieuw Front-regering naliet, die thans goed doet oogsten. Tot aan het eind van de huidige regeertermijn mag ruim vier en dertig miljard Surinaamse dollar (ongeveer acht miljard euro) aan inkomsten worden verwacht.

  DUS WAT WIL JIJ ZEGGEN?


  Maak melding

 50. De euforische uitspraak van Michel neem ik niet zo serieus. Reden is dat Michel Suriname en haar historie niet kent. Michel zal waarschijnlijk bij zijn aankomst in Europa andere en meer zakelijke taal bezigen.


  Maak melding

 51. @Astrando
  Waar zijn de FRONTERS?????????????????????????????????
  Moeten zij nog bijkomen van de schrik?

  Je hebt ze opgeroepen en ze zijn er nu hè?
  EN KLAAR WAKKER!KOM OP!


  Maak melding

 52. @pitbul
  Ik hoor je die SRD 80.000.000,- (= € 20.000.000,-) die zonder toestemming van DNA uit ‘slandskas verdwenen is niet verdedigen.
  Is dat ook “roeien met de riemen die je hebt”?
  Nee!Dat is pronken met andermans veren!Viestie prodo!


  Maak melding

 53. @he he

  Somo je held is een LANDVERRADER!!
  Samen met brunsie heeft hij Ons verkocht aan de duivel Bouta ,die andere grote held van je!
  Maar dan moest je voor 1980 geboren zijn geworden om de surinaamse geschiedenis vanaf 1980 tot heden te kunnen begrijpen.
  Aangezien ik je niet ouder schat dan 10 jaar ga ik niet veel woorden aan jouw vuil maken!

  Ps
  Je denkt als een UI,leeft als een UI ,en praat als een UI,netals je PEDOFIELE UIEN HELD SOMO !

  Heeft je moeder je voor vandaag al gevoed?
  Wat heeft ze in je pap flesje voor je gestopt dan?
  UIEN SAP mkisschien!?


  Maak melding

 54. Mensen worden al blij als iemand als Somo een paar zakjes uien en aardappel goedkoop verkoopt aan de burgers, hoe naief kunnen sommige mensen zijn vraag je je af??!! Als Somo het zo meent met de bevolking dan moet hij zorgen voor goede wet en regelgeving die hij kan maken in het parlement en zo het bedrijfsleven te dwingen betaalbare prijzen te hanteren voor de consument! Dat is de taak van een volksvertegenwoordiger en niet zg ondernemrtje spelen om zo op een goedkope manier zietjes proberen te winnen!!


  Maak melding

 55. @Klaas Nicodemus.
  Bedankt, maak hun ogen open.
  Patrice Lumumba en al die namen die jij opnoemt zijn niet bekend bij die paarse schapen, ze weten niet wat voor wreedheden Belgie heeft gedaan in Congo.
  Hun algemene ontwikkeling is nihil.
  Die Astrando weet niet waar hij het over heeft, hij is te kortzichtig.
  lees over Kwame Nkruma


  Maak melding

 56. DE belg Michel zegt;“Alleen al het feit dat we hier vergaderen is een goede zaak” zei hij.

  Je bent erbij vergeten te melden dat de lijder van Suriname niet welkom was bij de gedeelte van de Eu sessie ,toch Michel?
  Noem je dit goed Michel?!


  Maak melding

 57. hahahah we kier mi nanga a uie verhaal.
  Met een paar uien win je in Su een heleboel stemmen.Geeft dus aan met wat voor bevolking wij te maken hebben hier.Een Uien bevolking hahahaha .
  Waarschijnlijk hebben Astrando en patrong ook uien gehad van deze uienboer whawhawha


  Maak melding

 58. @pitbul

  Zowel somo,brunsie,bouta ,de amnesialijders van Boxel,de indieners van het bouta amnestie wet en degenen die ervoor gestemd hebben,moeten verbannen worden uit het machtscentrum van Suriname!!

  ZE ZIJN DAAR VOOR EIGEN BELANG!!

  Drie kwart van ze horen in de gevangenis thuis wegens moord op onschuldigen executie style!!
  Somo die is een antiek stuk,hoort in de museum thuis!!
  Hij is dom en een pedofiel!!
  Misiekaba die lijkt net alsof hij de gehele goudmijn in zijn vieze vuile mond heeft gestopt!
  Voor strakjes gaat hij zijn tanden 1 voor 1 als onderpand gebruiken als hij geen ‘politicus’ meer is!
  Brunsie die gaat gebukt onder al het goud dat rond zijn nek beladen is!
  Bouta die reist alsof zijn leven ervan afhangt!
  Hij ontvlucht de dagelijkse misere die hij veroorzaakt heeft vooor de surinamers en gaat zijn lege hoofd afkoelen ver weg van Suriname!
  Het record aantal moorden in Suriname staat op zijn naam!Alsa of dat niet genoeg was voor hem plakte hij nog een record aan zijn Titel als moordenaar….Amnestie!!
  Mijn GOD ,deze lijders laten ons huilen net als de tranen die je huilt bij het schillen van een UI…UIEN TRANEN!!

  Daarom verkoopt Somo uien zodat hij de surinamers verder kan pesten met zij aanwezigheid en wij verder UIEN TRANEN kunnen huilen!!

  Somo,pindaplanter en de UIEN BOER VAN SURINAME!


  Maak melding

 59. lang leve suriname en surinamers en de president van het republiek suriname. die mamjo mofo’s van nederland en surinamers ….. geen woorden voor julie, maar tog dit: god bless u ook als waneer julie verstand met verlof is maak je mond overuren, neks no fout.


  Maak melding

 60. DADA zegt;

  jullie gaan tegemoet …een gouden kerst 😉

  ‘Suriname verovert Europese harten’

  SLM verwacht een ware EU invasie…een witte kerst 😉


  Maak melding

 61. @dinish

  jij schrijft;lang leve suriname en surinamers en de president van het republiek suriname.

  Ik wenste alleen maar dat je hetzelfde zou kunnen herhalen voor de 15 slachtoffers gemaakt aan de handen van je held op 8 dec 1982,en de Moiwana slachtoffers!


  Maak melding

 62. @pitbul

  De Surinaamse ambassadeur in Indonesië, Armina Pardi (partner van Perjajah Luhur-leider Paul Somohardjo), maakt er geen geheim van dat zij zich niet gelukkig voelt in Jakarta. Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet er alles aan om Pardi naar haar zin te maken in Indonesië. Ten behoeve van haar is, aldus het Dagblad Suriname van maandag 30 juli 2012, een nieuwe Mercedes Benz als dienstauto aangeschaft. De zwarte Toyota Camry, waarin de vorige ambassadeurs van Suriname in Jakarta reden, wordt nu als boodschappenauto gebruikt.

  Dus Somo gaat uien verkopen om de surinamers blij te maken ,terwijl zijn vrouwtje lief een TOYOTA CAMRY nodig heeft om ,brood,boter,melk eieren en uien en pinda te gaan kopen in de stad van djakarta!

  Wij rijden in onze broko -broko wagens hier en vrouwtje lief rijdt een MERCEDES BENZ in djakarta!

  Er wordt aan dwe weg getimmerd zei je eerder…
  Bedoelde je deze weg en noem je dit timmeren!
  AFPESING EN MACHTSMISBRUIK HEET DAT!
  In Suriname zou Amina liefje, Somo liefje pinda en uien helpen planten zou je denken ,
  neen hoor Amina rijdt Mercedes Benz in Djakarta met hoge hakken !!En haar boodschappen wagen is een TOYOTA Camry!


  Maak melding

 63. @Klaas Nicodemus

  Klaas Nicodemus is de verdwaalde Kuifje of kluif in Congo.

  Laat de Sint jou goed sminken en jou als zijn knecht gebruiken want jij deugt niet voor elk ander klusje.

  Fijn een teken van jou te merken maar het wordt te heet voor je dus verdwijn je weer als sneeuw voor het NDP vuur.


  Maak melding

 64. Ray een echte réé die altijd hard wegloopt voor de realiteit van Suriname.

  Ray, jou naam moet eigenlik beter je beter leren schrijven, namelijk: réé.
  Réé, in het Surinaams dia, is een hert. Deze “beesten” kunnen als geen ander “dier” heel hard (weg)lopen.

  Ray jij bent een echte “ree”, Ray. Hard weglopen voor de realiteit van Suriname, dat doe je trouwens als de beste.

  Jou volkslied, is dat misschien het Wilhelmus, vrij vertaald in het Surinaams? “Léé def’ léé, réé no sa fréde, réé na wie fésie mang, her’ réé libie te ne dédé, réé sa vertélie soso léé, foe Sranan.

  Maakt niet uit Ray “ree”, maak je uit de voeten. Hard weglopen vluchten voor de realiteit, dat doet een echte réé. Kom op hard weglopen. REE!!!, hup kom op réé.

  Ray (réé), sandé joe lob’ léé?
  Pot joe éde in wan pléé, na wan’ drésie tegen léé, dan kandé joe sa tap’ nanga alla léé.

  Djonsro jo mek’ ala joe pikin’ kré, soso fa joe é lobie foe léé.

  Ray (réé) ie sab’ a Sranan volkslied? Stré déf’ stré, wie no sa fréde, Gado na wie fésie mang, hérie libie té na déde, wie sa fétie gie Sranan!

  Ray (réé), sang na joe volgende léé ??? We benne benieuwd!


  Maak melding

 65. @GMAP

  Je babbelt op dit net alsof er warme aardappelen van SOMO in je mond zitten. Met een lege mond ben je al niet te verstaan laatstaan met de warme aardappelen van SOMO in je mond.Bleblebouadbloea


  Maak melding

 66. @he he

  Zou je niet liever een dichter willen worden?
  Politiek is niet iets voor jou,netasl bij Somo het geval is…hij kan liever uien boer worden voorgoed!

  Dus als je opgroeit maak de juiste keuze…wordt een Dichter.
  Ik weet zeker dat je eerste gedichten bundel,,,,RAY… REE..getiteld zal zijn !
  DE naam RAY heeft een INSPIRERENDE werking op je !!!
  En aan Somo moet je niet denken en nooit in somo voetsporen dwalen want hij zal je alleen maar uien tranen laten vloeien!!
  Somo is een slechte mens!!
  Ps

  Heb je al het uien sap opgedronken?!!!


  Maak melding

 67. Get up, stand up.
  Stand up for your right.
  Don’t give up the fight.

  By day and the night.
  We still fighting for the right.

  Sranang bouta na nomru wang.
  Gi alla sranang mang.
  A winsi o pè wi e tang.

  Get up, stand up.
  Fighting for your rights.
  Fighting day and night.

  Fight the main chain gang.
  Give them bang bang bang.
  Fri wi switie Sranang.
  Give them the bang bang bang.


  Maak melding

 68. Hahahaha ik moet wel lachen om de jubelstemming onder de paarse aanhangers omdat een Belg iets positiefs over Suriname heeft gezegd. Michel heeft vriend en vijand verrast maar sprak op persoonlijke titel. Plato heeft gelijk als hij zegt dat wij deze uitspraak niet al te serieus moeten nemen. Waarom?
  Als deze Michel Iran, Rusland, Syrie of Cuba had bezocht had hij ze kennelijk ook de wereld in geprezen. Maar meent hij dat wel? Dat zal nog moeten blijken.


  Maak melding

 69. Ray (réé) ie sab’ a Sranan volkslied? Stré déf’ stré, wie no sa fréde, Gado na wie fésie mang, hérie libie té na déde, wie sa fétie gie Sranan!

  @He he

  En de nederlandse vertaling ervan luidt het dan zo…

  Bouta is niet bang,God slaapt,moordend en alles en iedereen vertrappend zal bouta door het leven gaan….Hosana,,Hosana…


  Maak melding

 70. Beste Astrando: Bob Marley zou schijten op Bouterse….

  Ik ben in Suriname nu en heb veel vertegenwoordigers gesproken uit de EU. De meeste zijn niet van hun barkruk afgeweest tijdens hun verblijf in Suriname……dus een reeel beeld van het huidige Suriname hebben ze niet.

  Feit is: het gaat economisch redelijke in Suriname niet dankzij Bouterse maar ondanks Bouterse.

  Hij lift al 2,5 jaar mee op het beleid van de vorige regering. De investering die hij nu pleegt zal Suriname diep in de schulden steken en de Chinezen die het land in de uitverkoop overnemen lachen zich de ballen uit hun broek.

  Groeten uit Paramaribo


  Maak melding

 71. OOOHHHHH,,dus Astrando is de zangleraar van bouta ,zijn held!!

  Je hebt een mistake gemaakt met deze regel;Sranang bouta na nomru wang

  De juiste formulering is deze,

  bouta na Kie-Rie wang..tra lalala..


  Maak melding

 72. @Astrando
  Ben je weggevlucht van het onderwerp
  NOS: ‘Suriname verovert Europese harten’????
  Wie zien je daar niet meer!
  Pas op met vluchten hoor,want je kan op de vlucht worden neergeschoten!


  Maak melding

 73. @Alle Fronters

  Zo merk je hoe zwak de fronters zijn in hun ideologie en opvattingsvermogen. Het thema waar het om gaat kunnen zij niet analyseren nog relativeren. Alleen Astrando is zo machtig voor de hele kudde ze te ontkrachten in hun waardeloze opinievorming.

  Geen zinnig woord of teken dat je van deze kansloze burgers van de nps (front) kunt waarnemen. Triest en zielig verhaal.


  Maak melding

 74. Eey DADA,

  kan ik bespreken met jou een zorgelijk torie ????

  pasew,…wat heb je op je lever???

  Pres ..luister noh…die aanhangers van jou gedragen zich dichterlijk mang…fawaka???

  wel pasew…ik denk een combi vergiftiging van Kwik & Sardien, maar,.. no spang, in 2015 is het over 🙂


  Maak melding

 75. @Alle Fronters

  Zo merk je hoe zwak de fronters zijn in hun ideologie en opvattingsvermogen. Het thema waar het om gaat kunnen zij niet analyseren noch relativeren. Alleen Astrando is zo machtig voor de hele kudde ze te ontkrachten in hun waardeloze opinievorming.

  Geen zinnig woord of teken dat je van deze kansloze burgers van de nps (front) kunt waarnemen. Triest en zielig verhaal.


  Maak melding

 76. @Henk Molenaar

  Kijk, weer blijkt dat een FRONT figuur wie’s molen in nederland beweegt niet de ideologie van de grote king of reggae Bob Marley weet. De idealen van Bouterse druisen niet in tegen dat van Bob Marley. En toen de jamaicanen vernamen dat voor het eerst een minister in Suriname met dreadlocks benoemd was waren ze trots op Suriname en nogsteeds want ze hebben Bouterse tot voorzitter van de caricom benoemd en adoreren hem als GOD van de Rasta Fari.


  Maak melding

 77. @ I LOVE SU WOON EN WERK…
  @@@@… 泻药… Xie yao… Laxeermiddel.
  ..mr de belg bedankt …voor je weinig woorden..
  rediemoesoes, Laxeermiddel.

  I LOVE SU WOON EN WERK…………….


  Maak melding

 78. Ach waar komen die parlementariërs uit de EU nou?

  Mijn ervaring is dat het zuipen en feesten is.

  Een bezoekje aan Peperpot. (van een Nederlander) Dan naar Frederiksoord. (van een Nederlander. Ook nog naar Fort Amsterdam (leiding een Nederlander)
  En dan naar huis.


  Maak melding

 79. front is wolf in schaapskleren,desnoods gaat dat land ten onder maar front wil in het machtscentrum .desnoods moeten zij liegen en bedriegen zoals altijd .het heeft geen nut om verder op in te hakken …de wereld heeft nu een beeld wat front van plan was met het boycotten en die kogel brief .paars moet verder kijken en in belang van het volk door gaan op de weg die zij nu is ingeslagen .
  rutte ,wanders en demissionair rozenhtal krijgen verslag van de eu -acp top .die ria Oomen is niet een achterlijke vrouw ….ze weet heel goed dat die front heel veel opblaast en daarom een positief advies geeft aan de nederlandse minister van buitenlandse zaken om een dialoog op gang te brengen .de vraag is als bouterse op zit te wachten …de surinaamse minister van buitenlandse zaken lackin zal geen bezwaar hebben denk ik .voorlopig staat niet suriname onder druk …het is niet suriname heeft gevraagd om de betrekkingen te verbreken …,rutte met zijn stoere taal die zowel door zijn achterban als de oppositie op alle fronten door het mangel wordt gehaald zowel door de grieken waarvan deze loser toch had verklaart dat nederland al zijn geld terug krijgt en nu moet deze lul bakzeil halen .rutte doet zich voor als een grootmacht.grootheid waanzin noemt men dat .
  bouta oeng e gwe moro vara voe bouw sranang op .het gaat de goede kant op met suriname .vene heeft zijn bijdrage geleverd nu levert paars zijn bijdrage .al zou paars de komende verkiezingen verliezen ….dat ik niet hoop dan nog zou ik achter de komende regering staan om mijn land vooruit te helpen .deze fucking redimusus en fronters zijn geen waarachtige surinamers ze kijken naar kleur .een gemeenschappelijke vijand vormen tegen de kolonisator durven ze niet te vormen omdat ze afhankelijk van ze willen blijven n…het tegen over gestelde doet mijn president .bewijzen dat wij niet afgankelijk zijn van dat rijke olland .bouta bewijst dat wij onze trots moeten hebben en niet jou land gaat verkopen voor deze figuren die denken dat ze su op de knieen kunnen krijgen .nooit ,hulp mogen ze geven dat heeft bouta niet gezegd nog ons surinaams volk maar niet tegen elke prijs .opo long .
  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na de pero sa vetie gie sranang .


  Maak melding

 80. @ASTRANDO ik zie dat je die asielzoeker echt bezig houd hoor hihihihi,ze zijn razend nu. ze weten niet meer waar over ze moeten lullen kijk maar ,, odi,odi


  Maak melding

 81. een paar moeten nog bijkomen over wat ze nu horen van de eu hahahaha het wil maar niet lukken ,,saaaannnngggg jammer ,, oke ik ga naar de winkel parbo halen dan kom ik weer ff kijken hoe ze overspannen raken echte fatoe mie boi hihihii odi,odi uit paramaribo,takkie


  Maak melding

 82. Ey GMAP, Belgie wreedheden gepleegd in Afrika==Nou goed en de WREEDHEDEN van je Nederlandse basjas dan,ik heb je nog nooit daarover gelezen,tja la maar, je hersenen gaan toch niet verder dan Bouterse.
  Nederlad en Engeland waren de grootste moordenaars tijdens de slaventijd,later tegen hun kolonieen. Ga de schiedenis aub even na.Belgie heeft zich wat misdragen ,alleen in Congo,maar dat is niets vergeleken wat Nederland allemaal heeft geflikt in Indonesie,punt uit,GMAP°wikileaks°DU,je mag alles ontkennen ,gelukkig kan de geschiedenis je smoel snoeren.

  Deze Belg zegt vrij uit wat hij geconstateerd heeft,wat er in Surniame allemaal gebeurt Suriname is hot en gaat steeds vooruit,gelukkig zijn die boeven van NPS en VHP verdreven,anders was er niets veranderd.


  Maak melding

 83. ” Ze adoreren hem (Bouterse) als GOD van de Rasta Fari”

  Aldus Paarse Groupe Astrando.

  Een bewijs van de ongelofelijk domheid van de Bouterse aanhang, echt te gek voor woorden…..

  En beste Tedje, je hebt gelijk: ik heb de europarlemtariers alleen maar zien feestenn en achter de Surinaamse vrouwen zien hollen.

  Maar complimenten voor de organisatie: dat was allemaal prima geregeld.


  Maak melding

 84. Belgie heeft zich wat misdragen ,alleen in Congo,
  lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol
  Haaaaaaaaaaaaaaaaaai mie boi!Saaaaaaaaaaaaang!
  Wit mang kong boeng België srefie e kies amnestie!


  Maak melding

 85. @Henk Molenaar
  En beste Tedje, je hebt gelijk: ik heb de europarlemtariers alleen maar zien feestenn en achter de Surinaamse vrouwen zien hollen.

  Het is nu afwachten hoeveel EU/ACP kindjes over 9 maanden uit alle hoeken en gaten zullen komen opduiken!
  Handje op,benen wijd!


  Maak melding

 86. Mensen toch wees blij voor Suriname dan deze mensen een ander beeld van het land hebben gekregen. wat je op tv ziet en wat een paar negatieve Lingen uitkramen is het halve verhaal. 37 jaar voor een land is er jong .Nederland heeft er 100 jaar overgedaan en nog maken ze nog fouten.Natuurlijk gaat er nog veel mis in Suriname maar er zijn ook goede ontwikkelingen.


  Maak melding

 87. @bonidoro
  Jij schijnt het nog steeds niet te begrijpen dat WIJ niets hebben TEGEN Suriname!Is dat zo moeilijk???
  Door ons komt er ieder jaar tussen de €150.000.000,- en €200.000.000,- het land binnen.
  SNAP DAT NOU EINDELIJK!


  Maak melding

 88. @Henk Molenaar

  Ja, het heeft effect gehad hé. Als je een stelling wilt poneren moet je niet denken met de domme massa van het front arsenaal te maken hebt maar het NDP vuur op je af zal komen.En bereid je goed voor Henk.
  Met jou valt nog redelijk te discussieren moet ik toegeven.


  Maak melding

 89. strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede pero sa vetie gie srAnang.
  jullie praten te veel het wordt eentonig .het surinaamse volk wil aktie handen uit de mouwen .


  Maak melding

 90. Het waren niet de 600 gasten waarop Suriname had gerekend. In totaal zijn er slechts circa 100 leden van ACP/EU afgereisd naar Suriname. De handel heeft maar in beperkte mate kunnen profiteren. Men moet zichzelf de vraag stellen, waarom niet meer leden hebben geparticipeerd. De ‘journalisten’ zouden hiernaar opzoek moeten gaan


  Maak melding

 91. @bonidoro

  Correctie: Nederland heeft er 300 jaar over gedaan.

  -Nooit een brug over de suriname rivier gebouwd (terwijl het bruggenbouwers zijn en over een rijn kanaal 12 bruggen lopen).

  -NDP was er èèn regeertermijn met Bosje en de brug is er om de ontwikkeling en verkeer tussen oost-west te bevorderen.

  -Nederland heeft al onze goud,diamanten en bauxiet en hout bijna leeggeroofd. Al die staven goud liggen daar in de kelder.

  -Bouterse heeft pas de helft van zijn termijn op en suriname is nu al op de wereldkaart geplaatst van land met een voortreffelijke organisatie en de best draaiende economie ooit.

  -En na 300 jaar heeft Nederland er nog geen genoeg van Suriname en haar landgenoten te dwarsbomen en te boycotten.

  Sranang sa wini. Hand in hand schouder aan schouder.


  Maak melding

 92. PARAMARIBO – Twaalf kinderen met hartklachten zullen de komende twee weken worden geopereerd in het kader van de kinderhartchirurgie-missie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

  Het gaat om kinderen in de leeftijd van één tot twaalf jaar.

  De operaties vinden plaats dankzij een samenwerkingsverband van het AZP met het Leids Universitair Medisch Centrum. Van dit ziekenhuis is een team van elf artsen naar Suriname gekomen, die in het AZP zullen assisteren bij de zeer specialistische ingrepen.

  Voorafgaand aan deze chirurgische missie zijn in april dit jaar tijdens een screeningsproces 120 kinderen onderzocht. Op basis van die bevindingen worden nu twaalf kinderen geopereerd. Daarmee komt sinds de start van de missies in 2005 het aantal geopereerde kinderen op 89.

  Bron DWT.
  Nederland heeft niets tegen Suriname ezels!


  Maak melding

 93. Het was te verwachten dat Suriname het hart van de gasten zou veroveren. De mening van de gasten mbt de president is daarentegen voor geen moment veranderd, er is over baasje met geen woord gerept ook de verwachte uitnodiging aan baasje voor de slot bijeenkomst is uitgebleven. Toch een troost prijsje


  Maak melding

 94. Surinaamse militaire bijdrage aan Nederland en hoe ze werden behandeld.

  In plaats van naar Europa werden Surinaamse soldaten in 1942 naar Nederlands-Indië gestuurd, waar ze vochten tegen de Japanse bezetters en later ook tegen de Indonesiërs die streden voor onafhankelijkheid. Nederland zette dus mensen uit de ene kolonie in als kanonnenvoer om mensen in een andere kolonie eronder te houden. Veel van de Surinamers kwamen daartegen in verzet. Ze hadden helemaal geen zin om te helpen om in Nederlands-Indië de koloniale orde te handhaven. Ze wilden niet schieten op andere koloniale slachtoffers. In Suriname leefden ook Javanen. Dat waren hun buren en vrienden geweest. Net als de Nederlandse soldaat Poncke Princen liepen sommigen over naar de Indonesische anti-koloniale vrijheidsstrijders en bleven ze de rest van hun leven in Indonesië wonen.

  De Surinaamse militairen zijn in de dominante geschiedschrijving lange tijd weggemoffeld. De veteranen mochten na de oorlog niet deelnemen aan officiële herdenkingen. Canadezen werden wel gevraagd, maar Surinamers niet, zelfs niet degenen die in Nederland woonden. In 1985 organiseerde de belangenorganisatie Recreatie Oorlogsveteranen Suriname (ROS) een protestmars. De oud-strijders droegen een Nederlandse vlag met een groot gat in het midden, symbool van hun afwezigheid bij herdenkingen. Die actie leidde langzamerhand tot wat meer erkenning voor hun bijdrage in de oorlog.


  Maak melding

 95. Beste Astrano: We weten dat je op de pay roll staat van de NDP propaganda dienst en per woord wordt betaald

  “Bouterse heeft pas de helft van zijn termijn op en suriname is nu al op de wereldkaart geplaatst van land met een voortreffelijke organisatie en de best draaiende economie ooit”

  En deze onzin komt uir de pc van deze Paarse Ezel.
  Suriname op de wereldkaart……….

  Bouterse werd als een paria geweerd op deze bijeenkomst. De Europeanen zijn dol op Suriname maar weten nu alles over drugscrimineel en moordenaar Bouterse…..


  Maak melding

 96. @Henk Molenaar

  Daar heb je weer een van de FRONT aanhangers die standaard en dezelfde vieze spelletjes spelen lezers te misleiden en af te leiden. Deze spelletjes en speculaties van jullie zijn voldoende bekend.
  Ik en vele andere landgenoten ondersteunen initiatieven en leiders die goede bedoelingen hadden met het land Suriname maar gedwarsboomd worden door hogere machten. Jopie Pengel wilde ook de weg van Bouterse bewandelen maar had helaas niet de mogelijkheid die Bouterse heeft en de onafhankelijke status van Suriname. Zij hebben hem weggewerkt door de leerkrachten en schoolkinderen te misbruiken en dat zullen ze ook met Bouterse proberen. Zie al de vergaderingen van leerkrachten nu in paramaribo en een voorspelde staking (nieuwsbron). Pengel had dat geld van de kolonisator niet ter beschikking maar Bouta wel waarschijnlijk. Jij Henk Molenaar bent het grootste gevaar op deze site maar zonder dat je het door hebt hebben anderen jou door. Maar wij volgen jou gedreven en bedreven manier van willen infiltreren. Jou molen draait langzaam maar onzeker.


  Maak melding

 97. Beste Astrando:

  Ik zou niet graag Bouterse heten en over een paar jaar aan de hemelpoort staan en Petrus vraagt wat voot goede daden/slechte daden hij in zijn leven heeft verricht.

  Dat wordt voor Bouterse een deur verder…….

  Die 6000 SRD per maand voor ‘ Bisshop’ heeft niet geholpen..


  Maak melding

 98. Vandaag 01 december 2012 had ik de behoefte en tijd de FRONT kudde frontaal aan te pakken. En het is gelukt gelet op al die paniekerige reacties en scheldwoorden en associaties die probeerden te trekken.

  Ik zal deze mensen met een ezelkop blijven volgen en zonodig een corrigerende TIK of TIP geven.


  Maak melding

 99. Kees Molenaar,

  Mijn stelling is altijd geweest dat de economie, ondanks Bouterse, gunstige tijden meemaakt en steevast was jouw antwoord daarop; ‘een kinderhand is snel gevuld’

  Nu beweer jij; ‘het gaat redelijk goed met de economie van Suriname, ondanks Bouterse’. Wat zou ik nu tegen jou moeten ‘zeggen”;’een ondernemershand is snel gevuld ‘?


  Maak melding

 100. sranang no lassie stjieng gie ding wit mang dies .doe je dingen met china laat het je grootste en trouwe partner zijn .koester die chinezen ze bewijzen ons geen lippen dienst .die europeanen willen alleen maar pikken en weinig geven …wij moeten die ollanders bewijzen dat ze rijk zijn maar dat wij ook vrienden hebben die zaken met ons willen doen .die chinezen hebben hun negatieve kant b.v dat ze grof zijn geen rekening houden met anderen smijten met vuil maar dat zijn dingen die men hen erop moet wijzen dat ze zich aan de regels houden .ik vindt die chinezen beter dan die brazilianen die ook op rooftocht zijn al doen ze het met hun land genoten .


  Maak melding

 101. Voor al die mpp’s inclusief zoveel bounty’s die het land neer halen, hoor het eens van een ander een biggie mang die onafhankelijk is en laat het eens tot je door dringen, in en met Su gaat het steeds beter en we hebben een President die van het land houdt en zich ervoor inzet.


  Maak melding

 102. We hebben de arme afrikanen een heel mooi rijk land gegeven. En nog zeiken sommigen. Ik hoor de Nederlanders ook al niet meer over de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Nieuwe generatie, nieuwe mensen. En als somigen het dan niet bevalt hier in suriname, ga dan terug naar Afrika en geef het land terug aan de indianen. Maar het zijn waarschijnlijk de Surinaamse tokkies die hun kansen niet hebben gegrepen die maar blijven wijzen naar de geschiedenis.

  En als mensen dat andere landem de grondstoffen komen pikken, zorg dan dat jezelf een goede opleiding hebt evenals je kinderen. De meeste succevolle surinamers die in Nederland gaan wonen komen echt niet terug om het land op te bouwen, die willen niet in een derde wereldland wonen. En de normale hardwerkende Surinames in Nederland komen ook niet terug, zitten ze in een derde wereld land en verdienen ze nog geen drol.


  Maak melding

 103. @Bryan,

  Ik zie dat er delen ontbreken in deze reportage ,b.v de uitleg van niet CARICOM lidstaten zoals De Dominicaanse Republiek die wel getekend hebben,en ex minister Marica van de vorige regering.Heb je nou zelf geknipt ?,of zijn ze bij apintie aan het manipuleren.


  Maak melding

 104. ‘De economie van Suriname gaat redelijk goed, ondanks Bouterse’

  Als deze woorden van zogenaamde ‘paarse aanhangers’ afkomstig was dan had ik zo over deze zin heen gelezen en geen aandacht aan besteed.

  De ‘opponenten’ van de’ paarse aanhangers’ beweren namelijk steevast het tegendeel en dat Suriname qua economie teruggeworpen is in de tijd en dat de economie alleen maar kommer en kwel is. Steevast wordt geroepen en geschreven dat onder Bouterse Suriname nimmer economische ontwikkeling zal kunnen bewerkstelligen.

  Deze ‘contra’s’ staan onder aanvoering van
  de ‘vader der contra’s’, namelijk Gmap.
  Daaronder heb je een aantal secondanten zoals, medusa,
  Esmerald, Ray, Roy en natuurlijk Koos alias Henk.
  Deze ‘kruisvaarders’ hebben het tot hun taak gemaakt om Bouterse tot in zijn graf te stalken en kraken alles, maar dan ook echt alles wat enigszins positief is over Suriname.
  In de optiek van deze ‘kruisvaarders’ kan, mag en zal Suriname onder presidentschap van Bouters niet slagen en zal Suriname uiteindelijk in een financieel afgrond donderen.

  Degene die durft te beweren dat er wel degelijk economische ontwikkeling is in Suriname wordt geheid voor gek uitgemaakt, is een ‘paarse aanhanger’ of is een NDP groupie.

  Als een van deze ‘contra’s’ zou beweren dat er inderdaad enige economische ontwikkeling in Suriname is dan betekent dat hij de realiteit onder ogen durft te zien en ook nog wil beamen en erkennen.

  Henk Molenaar, de opper secondant van de ‘contra’s’ beweert het volgende: ‘het gaat redelijk goed met de economie van Suriname, ondanks Bouterse.

  Het is hetzelfde als Wilders zou beweren dat ondanks
  de Imam, de islam eigenlijk geen achterlijk geloof is.
  Dat zou werkelijk een doorbraak betekenen!

  Met deze woorden van Henk Molenaar betekent het dat wij de hierboven aangehaalde woorden over de belabberde economie van Suriname, gezichtspunt van de contra’s , de prullenbak in kunnen gooien.

  De woorden van Henk, boegbeeld van menig ‘contra’s’, ‘het gaat redelijk goed met de economie van Suriname, ondanks Boutere, geeft ons hoop dat Suriname zich economisch aan het ontwikkelen is en dat Suriname, ondanks Bouterse, economisch gezien op de juiste pad is!
  Laten we hopen dat we over een aantal jaren kunnen zeggen dat ondanks Bouterse Suriname zich tot een bloeiende economie heeft weten te ontwikkelen en dat we de woorden ‘redelijke economie’ van Henk Molenaar kunnen vervangen door de woorden ‘degelijke economie’!

  Waarom ik zoveel waarde hecht aan de woorden van
  Henk Molenaar??

  Gewoon, omdat ik een geboren optimist ben!


  Maak melding

 105. natuurlijk denkt europa aan hun eigen belang en anderen vooral ontwikkeling landen komen op de tweede plaats .de eu vecht om te overleven vooral met de oplopende werklooshied in europa .ze gaan alles doen om de arme landen klein te houden .niet voor niets kijken ze met argus ogen naar de chinezen die bergen verzetten in afrika .en waar de europeanen alleen maar lippen dienst bewijzen in die arme landen met hier en daar een kleinbeetje zogenaamd ontwikkeling geld geeft maar onder tussen het dubbel terug pakt .die chinezen zijn goed bezig in die afrikaanse landen .ze krijgen grond stoffen maar doen wat voor terug .ik heb vele documentaires gezien wat die chinezen doen in die afrikaanse landen .suriname is goed bezig die chinezen binnen te halen .europa met landen als nederland moet je je niet druk om maken .als ze wat willen geven prima maar reken niet op die gasten .china is de juiste weg samen met brazilie .wij jagen die nederlanders niet weg maar reken niet op ze .china is een grootmacht en zie die documentaires wat die chinezen doen in afrika .europa heeft meer dan honderd jaar van afrika geprofiteerd .europa komt met mensen rechten dat die chinezen geen rekening houden in afrika enmaar investeren .allemaal gelul weer van die lippen diensten terwijl deze europeanen niet dachten aan mensen rechten toen ze in afrika waren aan het plunderen .de chinezen bouwen wegen ,fabrieken kopen grond stoffen mag toch !!
  goed voor suriname om zaken met ze te doen .slechter kan het niet .als je naar die europeanen moet kijken ga je echt niet vooruit komen .


  Maak melding

 106. Ik ben er huiverig voor, hoe je me ook wil noemen.

  De economie en andere ontwikkelingen groeien als een soort kankergezwel. Er is geen regulering. Het is er een wild-west. In het onderwijs, in het verkeer, in de goudsector,….. . Wie sterk is kan geld naar zich toe trekken wie zwak is, is de schijt. Wie sterk is, ontloopt justitie en politie (en ik heb het echt niet alleen over DiDiBrie en zijn pajongwaaiers) wie zwak is, is de schijt.

  Suriname is weer afgegleden naar een zweef-tekie situatie, alleen, deze keer niet met een lege kas. Daar heeft Vene voor gezorgd. Omdat de kas niet leeg is, klagen er nog niet zo veel mensen.

  Vene is behoedzaam met een fourwheeldrive uit het dal de berg op gereden. DiDiBrie rijdt er als een chauffeur zonder rijbewijs, maar ook zonder ervaring met een bus zonder motor en zonder remmen vanaf. Niet ZIJN motorkracht, maar de zwaartekracht brengt de bus omlaag.

  Wat plaatsvindt in Suriname is geen gecontroleerde kernsplitsing ten behoeve van de energievoorziening, maar een niet-controleerbare kernfusie.

  Als dit zo blijft doorgaan is het einde zoek, maar wel voorspelbaar.

  Onder Vene waren er al meerdere kapiteins, zij het dat hij nog wat gezag had. Nu is het een free-for-all.

  Jij bent er blij mee? Ik niet!

  De Europese delegatie mag nog zo blij zijn, ze hebben lang niet alles gezien. De man mocht op een motor rijden, maar is hij ook naar Brownsberg geweest of naar andere plaatsen? Hebben ze hem verteld dat een politieke partij een winkel heeft en aardappelen verkoopt en een discotheek wil beginnen?

  Bandeloosheid en normloosheid regeert in Suriname en de zogenaamd sterke DiDiBrie kan er niets aan doen. Hij is nog tandelozer dan Vene.


  Maak melding

 107. Chinezen goed bezig in Afrika? Laat me niet lachen. Ze zijn nu net zo goed bezig als de Amerikanen en de Europeanen vroeger. NIET, dus.

  Je denkt toch echt niet dat iemand naders je gaat komen helpen? Mijn moeder dacht ook meerdere malen dat de mensen die haar kwamen “helpen” schoonmaken (tegen betaling) lief waren. Steeds weer bleek dat ze waren komen stelen.

  Blijf maar slapen. Je ontwikkeling neem je altijd ZELF ter hand als je succesvol wil zijn.


  Maak melding

 108. Het grappige is dat de geschiedenis er altijd bij wordt gehaald.
  Bijna altijd onjuist.

  De 23 jaar onder het bewind van Leopold II worden gekenmerkt door volkerenmoord, slavernij, ontvoeringen, martelen, verkrachtingen, onthoofdingen en het afhakken van handen. De schattingen over het aantal slachtoffers variëren aanzienlijk.

  De Britse diplomaat Roger Casement heeft het over drie miljoen tijdens twaalf van de twintig jaar. Peter Forbath noemt ten minste vijf miljoen. Adam Hochschild spreekt van tien miljoen en de Encyclopedia Britannica spreekt van een totale bevolkingsafname van twintig tot dertig miljoen naar acht miljoen.

  “De verachtelijkste worsteling om buit die ooit de geschiedenis van het menselijk wezen heeft besmeurd”
  (Joseph Conrad, Heart of Darkness, 1902)

  “Congo is het grootste kerkhof ter wereld”
  (Rapport van Britse consul Roger Casement, 1904)

  “De grootste misdaad ooit begaan in de wereldgeschiedenis”
  (Arthur Conan Doyle, The crime of the Congo, 1908)

  “De triomfbogen in het Jubelpark zouden beter het monument van de afgehakte handen worden genoemd”
  (Emile Vandervelde, voorzitter Belgische Werkliedenpartij, 1904))

  “Als het stelsel dat de inboorlingen verplicht om gratis drieduizend arbeiders te Leopoldstad te eten te geven, nog vijf jaar voortduurt, dan zal de bevolking van dat district van de aarde weggevaagd worden.”
  (De koninklijke enquêtecommissie, opgericht om de geruchten over de wreedheden te onderzoeken in haar rapport, 1905)

  “Wat absolutisme aangaat is de ‘Vrije Congo-staat’ (die geen vrije staat, noch een protectoraat, noch iets anders is, maar eenvoudig een grote slavenfactorij) enig ter wereld. In handen van de koning zijn alle uitvoerende, wetgevende, financiële en rechterlijke bevoegdheden geconcentreerd. De absolute vorst van de Congo heeft geen enkel soort controle of rem. De Belgische regering was en is zijn medeplichtige.”
  (Edmund Dene Morel, voorwoord “Koning Leopolds Alleenspraak”, Mark Twain, 1904)

  “Van de doden werd een hand afgehakt die de soldaten mee terugnamen naar hun kamp. Zo konden ze bewijzen dat ze de zwarte daadwerkelijk hadden gedood. Van een van die straftochten kwamen de soldaten terug met 1308 handen”
  (Jules Marechal, ex-koloniale ambtenaar en diplomaat, publiceerde verschillende boeken over Congo en was de eerste die de volledige documenten in de jaren tachtig kon inkijken.)

  En nu 2012

  Wreedheden die in de Congolese provincie Zuid-Kivu tegenover vrouwen worden begaan, gaan veel verder dan verkrachting en aanranding. Ze omvatten slavernij, gedwongen incest en kannibalisme. Een mensenrechtenexpert van de Verenigde Naties, Yakin Erturk, heeft dit maandag gezegd.

  Erturk noemde de situatie in Zuid-Kivu de ergste die zij in haar vier jaar als VN-onderzoeker heeft meegemaakt. Erturk rondde vorige week een onderzoek van elf dagen in de regio af. Zij noemde als voornaamste schuldigen rebellen uit Rwanda die na de genocide in 1994 naar Congo zijn gevlucht.

  “De wreedheden die door deze gewapende groeperingen worden begaan zijn van onvoorstelbare beestachtigheid en gaan veel verder dan verkrachting”, zei Erturk. “Vrouwen worden met geweld groepsgewijs verkracht, veelal in aanwezigheid van hun gezinnen en gemeenschappen. In veel gevallen zijn mannelijke familieleden onder bedreiging van vuurwapens gedwongen eigen dochters, moeders of zusters te verkrachten.”

  Volgens Erturk worden vrouwen vaak na verkrachting doodgeschoten of hun geslachtsorganen met messteken verminkt. Vrouwen die maandenlange slavernij overleefden vertelden dat hun beulen hun dwongen uitwerpselen of vlees van vermoorde verwanten te eten.

  Etc Etc.

  Ik hoop dat er geen Nederlandse Militairen naartoe worden gestuurd.
  Dat plan bestaat n.m.l.


  Maak melding

 109. Zoals ik al zei die internetoorlog hier op WKN, heeft geen enkele invloed hier in Suriname 😉

  Opvallend wel wat een diepgewortelde haat vele WKNers hebben voor Surinam(ers).

  Denk om jullie bloeddruk hoor 🙂


  Maak melding

 110. Ja hoor het is weer zover.De belgen in su zijn de grooste idioten die daar proberen hun de macht te krijgen over die domme idiote surinamers. Wacht maar tot dat er dutruox taferelen zich ook daar gaan afspelen.
  Waar is su nou me bezig om deze duivels toe te laten.
  Let op in belgie zelf ben je als buitenlander al en last. Trouwens in heel europa.
  Bouta no seri a kondre.
  A tang so


  Maak melding

 111. @ Boem
  Wel invloed want je schrijft erover.
  Je zegt zelf:”Opvallend wel wat een diepgewortelde haat vele WKNers hebben voor Surinam(ers).”
  En spreek jij bovendien voor jezelf of namens het hele Surinaamse volk?


  Maak melding

 112. Korte impressie van Louis Michel.
  (De Belg lid van de EU,die zo lovend was over Suriname)

  Hij was van 1982 tot 1990 en van 1995 tot 1999 voorzitter van de Franstalige liberale partij de Parti Réformateur Libéral (PRL) die in 2002 opging in de MR.

  In 1995 werd Louis Michel benoemd tot minister van Staat.

  Van 1999 tot juli 2004 was hij Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, bevoegd voor institutionele hervormingen en vicepremier in de regering Guy Verhofstadt.

  Na de nederlaag van de liberalen tijdens de verkiezingen van 13 juni 2004 was een federale regeringsherschikking onvermijdelijk.

  Op 12 augustus 2004 werd Louis Michel genomineerd als Europees Commissaris van Ontwikkeling en Internationale Hulp in de nieuwe Europese Commissie en gaf hij daarom zijn ministerschap op. Op 18 november werd hij samen met de overige commissieleden benoemd.

  Op 7 juni 2009 werd hij verkozen tot volksvertegenwoordiger in het Europees Parlement. In juli 2009 diende hij zijn positie als Europees commissaris over te laten aan Karel De Gucht. Sinds dan zetelt hij als parlementslid. In December 2009 greep hij naast de post van voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties[1].

  Louis Michel is vader van MR-politici Charles en Mathieu Michel.


  Maak melding

 113. @Bryan
  Aai hahahahaha!”goede lijders”!
  Wat een verspreking!!!!
  Je zegt verder
  Verschrikkelijk hoe deze mensen alleen maar denken aan hun eigen vooruitgang ?????????

  Mijn vraag is. -Zou jij bij keiharde onderhandelingen aan de vooruitgang van anderen denken of aan je zelf?
  Een ieder moet aan zijn eigen vooruitgang denken;daar zijn deze vergaderingen voor bestemd.
  Wat had jij gedacht?


  Maak melding

 114. nee midete jij alleen begrijpt anderen zijn dom front begrijpt en daarom zitten ze in de oppositie bank .
  na dape wo tang toe met die theorie die jullie steeds verkondigen op dit forum .ding mang tak praatjes vullen geen gaatjes …men moet doen zoals paars doet werken wroko en daarom heeft de eu geen antwoord dus moeten ze toegeven dat het economisch goed gaat in suriname onder bouterse.als jullie nou vene willen zeggen die het zover heeft gebracht maakt voor de mensen geen moer uit ze willen vooruit en paars gaat door zonder rem .


  Maak melding

 115. Ray, (lees: réé – op de vlucht voor de Surinaamse realiteit). Réé if joe wan drésie foe joe léé, mie taigie joe omeng lésie, dat joe moes’ pot’ joe éde ing wang pléé. Sa mie é sjie, joe é tang go doro nanga soso léé.

  Deng pikieng foe joe réé, deng no é srékie fa deng papa réé, dé verslaaf na soso léé-léé?

  Réé alla sma é lafoe, fa joe nanga deng léé-brada foe joe e stréé foe léé, alla déé? Na wa fatoe foe broko foe troe jérè réé (Ray).

  Réé o moro joe é léé en if joe wan kong drésie, o moro diepie joe o ab’ foe potie joe éde go moro diepie in’ a pléé. Dang joe é go kies’ moro tiengie dampoe in’ joe éde, dat ie moes’ sabie réé.

  Réé (Ray) dies’ mie é sor’ en taigie joe so menie lésie, foe sor deng matie foe joe réé. Réé, mie sab’ tak gie joe na wan hebie stréé. Dat mek’ jé tang léé alla déé.

  Want a léé, réé é sor’ so swietie ma ai porie joe jéjé réé. Réé sa mie é taigie joe hatie ma no kréé. Mie sab’ tak’ wan déé if joe kon trong wan bigie mang, joe o pot joe éde in’ a pléé, dang joe o dresie réé (Ray).

  Réé, ma mie sab’ tak’ ie lob’ stréé-léé! We benne benieuwd, léé-réé!


  Maak melding

 116. Wat een discussies worden op dit net gevoerd! We weten het allemaal zo goed. We raken zo gefrustreerd…
  Ja, Suriname is een heerlijk land! Iedereen die hier komt geniet van die vrijheid, alles kan, alles mag. Soms lig je de hele nacht wakker omdat ergens in de buurt een feest is tot vroeg in de ochtend. Je wordt overal “gevoerd”. De wereld mag immers niet weten dat je arm bent ? Een heerlijk land om er te toeven.
  IK vroeg mij vandaag wel even af: Zou Suriname het enige land zijn waar je kan wonen als de wereld vergaat ? 21 december is D-DAY. Ik ga dit jaar ietsje vroeger de kerstlampjes aan doen. Misschien wel de laatste keer ?


  Maak melding

 117. Hi Felix schatig om te zien dat je in al je naiviteit denkt dat onze postinkjes die wij op WKN schrijven van invloed zijn op de ontwikkelingen hier in Suriname. Daarom roep ik met name de Surinamehaters onder onze posters op aan hun bloeddruk te denken. Dit onder mijn postingnaam Boem, hetgeen voor de weldenkenden onder ons niet hetzelfde is als het volk van Suriname.

  Vertrouwende je vragen voldoende te hebben beantwoord verblijf ik hier in Suriname. 😉


  Maak melding

 118. @ patrong:

  Ik zeg: “”Mijn moeder dacht ook meerdere malen dat de mensen die haar kwamen “helpen” schoonmaken (tegen betaling) lief waren. Steeds weer bleek dat ze waren komen stelen.””

  Jij zegt: “”@@@ midete
  je zegt zelf je moeder had niets dus ga je moeder niet vergelijken ze had ook niets .
  tang boeng””

  Trek je eigen conclusie over wie dom is.


  Maak melding

 119. STVS & SRS: ‘Suriname verovert Chinese harten’

  Nu kan onze (pero) ook zijn verdiende loon stilletjes overmaken naar China.

  Vanaf volgend jaar Chinees pinnen bij DSB
  01/12/2012 (Bron dwt.)

  PARAMARIBO – De Surinaamsche Bank (DSB) heeft een overeenkomst getekend met UnionPay, het bedrijf dat alle betaalkaarten van de Volksrepubliek China beheert. Dat maakte DSB vrijdag bekend. Daardoor kunnen houders van een Chinese bankpas vanaf volgend jaar terecht bij geldautomaten van DSB.

  “Hiermee is een samenwerking met een bedrijf van wereldformaat bezegeld”, zegt DSB-directeur Sigmund Proeve. In de loop van 2013 wordt het ook mogelijk in Suriname een UnionPay-pas aan te vragen. De nieuwe dienstverlening is vooral bedoeld voor Chinese bezoekers aan Suriname en voor de Chinese gemeenschap.

  Volgens het bedrijf zijn er 3,2 miljard betaalkaarten van UnionPay in omloop. UnionPay is nu actief in 135 landen. Vorig jaar reisden 70 miljoen Chinezen naar het buitenland, een toename met 22 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

  Ook mijn switi gudu (sra-JUDESKA) zal er gebruik van maken na ontvangst van zijn PSA.
  Want hij is intensief bezig met een cursus Mandarijn & Kantonees.


  Maak melding

 120. @@@ midete
  maak van je hart geen moord kuil mie boi .na provosoe nomo joe sa poeroe .jepie no de goe oeng .blijf pessimistisch denken ….een ding weet ik ,als suriname door jou soort geregeert zou worden ,na so so junkie bo tang inie .


  Maak melding

 121. alle europese landen zijn welkom. En mogen interesse hebben in mooi suriname.

  Maar laat hollanders wegblijven. Hollanders brengen alleen maar armoede en ellende.


  Maak melding

 122. DSB=DCB, De Chinese Bank

  logisch toch, als je een provincie/kolonie van China bent geworden.

  De gehele mddenstand, wegenbouw, huizenbouw in handen van de Chinezen.

  Jullie hebben helemaal niks van jezelf.
  Onafhankelijk van Nederland en nu afhankelijk van China.

  1 stap vooruit en 3 achteruit.
  En niemand die het in de gaten heeft, hahahahaha


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.