Kritiek op aardappelen verkopende politicus

103

PARAMARIBO, 30 nov – Paul Somohardjo, leider van Pertjajah Luhur, heeft zich aardig wat kritiek op de hals gehaald. Zijn laatste politieke stunt, het verkopen van onder meer aardappelen, valt niet in goede aarde. Niet alleen handelaren vinden het ongepast. “Geen enkele politieke partij neemt in de doelstellingen op producten te zullen verkopen aan het volk”, zegt universiteitsdocent Hans Breeveld.

Dat Somohardjo te doen heeft met de arme burger, zou hem juist moeten inspireren tot duurzamer werk. Het is de taak en plicht van politieke partijen te werken aan geschikte wetgeving. “Zodat de burgers hun waar tegen betaalbare prijzen kunnen afnemen bij handelszaken”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd. Nu heeft Somohardjo in zijn splinternieuwe hoofdkwartier een heus handelscentrum opgezet. Burgers lopen er de drempel plat om een voordeeltje.

Volgens Somohardjo biedt hij een oase in een woestijn van uitbuiting: “We willen van alles verkopen, van een speld tot een vliegmachine.” Breeveld ziet het meer als het ‘binden’ van burgers in plaats van ze te vormen tot kritische burgers. “Deze partij komt op het terrein van handelshuizen, markten en dansclubs.” Combé Markt, één van de grotere handelszaken, vreest het ergste. “Als deze trend voortzet, lukt het ons niet ons bedrijf draaiend te houden”, zegt manager Radjen Ramsoedit.

103 REACTIES

 1. Somo wil het land als een desa behouden.Vooral nu de zondvloed aanstaande is in de C’s.Coronie en Commewijne.Het galge maal kan bij de loerende PAE gehaald worden.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Hallo wie bent U!

  Ik ben Somo de parlementarier met als hobby uienboer!

  en wat nog meer??

  Ik heb een zwak voor 14 jarigen, en heb graag dat mijn eega ver van huis is!!

  en wat nog meer??

  ik ben een betrouwbare voor een ieder, en een zwak voor domeingronden!!

  en wat nog meer???

  Ik ben een kanjer in het binnenhalen van “grote” orders!!!

  en wat nog meer???

  Ik ga je straks op je smoel slaan, want dit heb ik in het verleden ook gedaan!!!!

  🙂


  Maak melding

 3. Je blijft lachen met die Volksvertegenwoordigers.

  Somo maakt van suri een aardappel-republiek.
  En ze stonden erbij en ze keken ernaar………

  Iedereen doet maar………


  Maak melding

 4. @Tedje
  In Nederland ging hij niet alleen op de flesOOK OP DE VUIST!
  Dat laatste is hem minder fortuinlijk afgelopen!
  Zijn opponent,Wolf, tijden die schandelijke vertoning was toen pro Bouterse en hij Somo,contra!.
  En nu zijn de zaken juist omgekeerd.
  Somo is pro en Wolf is nu heel erg contra!
  Wat leven we in een gekke wereld.
  Het kan verkeren!


  Maak melding

 5. ik volg reeds geruime tijd de reacties hier en het valt me op dat de heer koos de jong een en al negatief is als het over suriname gaat, waarom reageert u op dit surinaams forum als u geen daadwerkelijke banden met Su heeft? er zijn ook forums voor nederlandse nieuws sites, wist u dat?


  Maak melding

 6. @graciella de boer

  Als U onbekend bent met de situatie over en in Suriname gelieve dan koest te houden okay?!
  Als het fout gaat in je vaderland ,dan mag je altijd je mening uitspereken ,al zit je dan op de maan of in Nederland!
  Je kent maar 1 land en dat is Nederland!
  Waarom bezoek je niet een site die specifiek over jouw thuisland Nederland gaat!?


  Maak melding

 7. Gelukkig,heel gelukkig,
  Bij de volgende verkiezingen gaan de handelaren Somo dus niet meer sponseren!
  Wat betreft de politiek is Somo zo goed als dood!
  Strakjes mag hij onder de markt een stand als aardappelen verkoper openen!
  Misschien is hij aan het oefenen!!

  Whahahahaaaaaaa………


  Maak melding

 8. Schaamteloos dat El Somo DNA-lid is, leider van een politieke partij en ook aardappelimporteur is en aardappelhandelaar is. Belangenverstrengeling en zijn positie bij zijn achterban veilig te stellen, door hen zo zich aan hem te binden.

  Schijnheiligheid ten top om je als de barmhartige voor te doen voor hongerige javaanse mensen. Hij wil de mensen afhankelijk van hem maken, werk te bieden, radio en politieke praatjes te verkondigen, brood te verkopen. Vreselijk dat dit in Suriname gebeurt. Dit patroon zal niet gemakkelijk doordrokken kunnen worden en het respect en het bewustwordingsproces moet nog toenemen bij de Surinamers in zijn algemeen en de javaanse luitjes in het bijzonder bij deze partij. Deze sluwe methode komt ook bij andere politieke partijen in Suriname voort. Als het niet zo gebeurt, worden DNA -leden na de verkiezingen toch omgekocht en de zelfbewuste kiezer is hier het slachtoffer van. Schande!


  Maak melding

 9. Redaktie.
  B.t.w.De kop “Kritiek op aardappelen verkopende politicus!” vind ik slecht Nederlands.
  “Aardappelen verkopende”…huh?
  Optioneel zijn (Kritiek:)politicus (als) aardappel verkoper.
  Je kan/mag de woorden tussen de haakjes of weglaten of niet!


  Maak melding

 10. Somo in de aardappelen = SME in de puree
  Na de zoete broodjes en luchtkastelen kunnen aardappelen en uien om te huilen er ook wel bij tock.

  Iedereen met een basale kennis van de economie begrijpt dat dit de neksag is voor veel middenstanders die al ernstig te leiden hadden van de devalatie en inflatie.
  Dit is al net zo’n domme actie als destijds met de ureum. Deze figuren begrijpen werkelijk niet wat en hoe ze moeten handelen.


  Maak melding

 11. NPS ren naar glenn, buitenboord moteren voor de marrons en inheemsen
  VHP domeingronden, vergunningen aan hindoestanen en moslim
  Soemita, ambtenaar, domeingrondjes, vergunningen.
  Somo, aardappel en uien verkoper
  Brunswijk, deel auto’s uit
  NDP geeft ook cadeautjes aan vrienden en familieleden

  Wat een schande van de politieke partijen.

  Vind je het gek dat er toen en nu geen ontwikkeling is bij het volk

  De domeingronden die aan politieke vrienden werden gegeven, daarmee werk gespeculeerd en duur verkocht. Gevolg. De lieden die het bezaten werden rijker en et arme volk werd uitgebuit die hier heel veel voor moest betalen. De domeingrondeigenaren bouwden/bouwen hun paleizen en hoge muren en zetten hun donkere zonnebrillen op en rijden in hun vierwieldrive autos en omringen zich met bodyguard, die tot de tanden bewapend zijn en jagen kleine ‘
  kinderen en oude en arme mensen de schrik aan en maken hen bang. om kopen van DNA-leden om een coalitie te vormen en uit de gevangenis te blijven. Een groep mensen die verstand van zaken hebben en zich om een moordenaar nestelen en hen adviseren hoe te handelen en hiervoor ook een dikke salaris op hun bankrekening krijgen.
  Als dit politiek is, dan heeft de rechtsstaat en democratie en het bewust wording nog een lange weg te gaan. Dit is ook een van de oorzaken dat we nu opgescheept zitten met een moordenaar als president.

  Ik heb het al gezien.

  Suriname is een roversnest. Politiek? Noem men dit politiek. De armoede zal hierdoor ook in stand gehouden worden.

  Wie blijft hier en wie gaat weg, uit zo’n een roversnest moet zich die vraag stellen?.


  Maak melding

 12. somohardjo zegt op te komen voor de kleine man .somo heeft veel boter op zijn hoofd .somo gaf een demonstratie in boksen op de nederlandse televisie .het was lachen van jewelste .somo bing nak kovoe nanga wang ndp mang hihihihihih…somo is een gangster mang die man van de ndp zei tegen somo ….wil je zien dat ik je klap toen zei somo je lijkt kom slaan je lijk
  somo e tak a nederlands swietie tog .om heel eerlijk te zijn heb ik voor het eerst een surinaamse javaanse bokser in aktie gezien die tegelijk karate en boks prestatie leverde .mie lavoe jere .een vos verliest zijn haren maar zijn streken blijft hij behouden .


  Maak melding

 13. Deze man geeft het niveau aan van de Surinaamse politiek.Zijn aanhangers zijn mensen waar het lands belang niet voor gaat maar het ras zoals vele anderen.
  Als je verstand zou hebben dan stem je toch niet op zo iemand.Maar op deze site dansen ze voor hun lijders.


  Maak melding

 14. Paul Somohardjo; is één landsverrader,bloedzuiger van de eerste orde !!! Wordt tijd dat wij hardhandig afscheid nemen van deze Paé………..door deze figuren gaat het land naar zijn malle moer !!!!

  Deze man heeft géén toegevoegde waarde voor Suriname. Wie is met mij eens ???

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 15. wat een stelletje hersenloze euro surinamers zonder vaderland. het kan haast niet anders.landverraders ZIJN JULLIE allemaal( RAY, KOOS DE JONG EN DIE HELE BENDE DIE OP ALLES WAT ER IN SU GEBEURD NEGATIEVE KRITIEK HEEFT), net als de redi musus van toen.Gadver…hoe smaakt de kont van de bakras trouwens? we zijn ontzettend blij dat loosers weg zijn, jullie, dat stelletje schulden makende wannabe blakka bakras, we weten immers hoe jullie daar leven. lang leve SURINAME en lang leve president DESI BOUTERSE


  Maak melding

 16. @ lalweet ik veel, hee stomme koeli, kom maar op met je hardhandig gedoe, je zult zien hoe snel je op wallaba palen zult liggen te weg naar zee, op weg naar die ram van je


  Maak melding

 17. Aah. Hans Breeveld heeft zijn mond vol van kritische burgerzin.
  Als grote universiteitsdocent stel ik hem voor maar eerder een essay te schrijven hoe de surinaamse jeugd kritischer te maken. Ja zodat we later niet het bewijs krijgen dat de Surinaamse ezel zich bewezen 3 keer aan dezelde steen heeft gestoten.


  Maak melding

 18. Somo verkoopt aardappelen en Bouta zingt liedjes zodra hij een microfoon in de gaten krijgt i.p.v. de problemen van het land serieus aan te pakken, ze kunnen samen een nieuwe toneelgroep beginnen genaamd 1 + 1 = 0 of ‘A Sa Gwe’, want met zulke fratsen winnen ze de komende verkiezingen beslist niet.


  Maak melding

 19. __________________________________________________________________
  Als je bij Somo iets koopt, mag je het wisselgeld dan houden?
  __________________________________________________________________


  Maak melding

 20. @Graciella de boer

  You MAMA P..iema joe….
  Landverrader ben jij en bouta!!
  Hij moest een geliefde van jouw neergeknald hebben op 8 dec 1982…
  Pas dan zou je het gevoeld hebben sletje van bouta!
  Surinamers is een land die achter gebleven is met de konte likkers van bouta zoals jij, vandaar dat het land geen moer vooruit gang kent!
  Reis je mee met hem als zijn sex slaafje?!


  Maak melding

 21. als somo hier verschijnt dan weet je dat deze fucking hokjes denkende somo negatief in het nieuws komt .
  deze man regeert op etnische basis samen met jong tjien fa . sosmo denkt etnisch en wil van meerdere walletjes eten …hopelijk krijgt hij de kans niet bij bouterse.
  somo kan een bepaalde hoogte bereiken bij bouterse maar het gaat hem de kop kosten als hij denkt dat hij het met vene van doen heeft ….ik begrijp dat bouterse water bij de wijn moest doen om te regeren …maar het verschil tussen bouta en vene was dat vene teveel water bij de wijn had gedaan en daarom was somo de baas in front .ik heb een hekel aan die man …als mens mag ik hem maar de gedachten die daar achter schuilen bij deze man …zijn niet te evenaren .ik vindt hem gemeen .een bepaalde punt kan hij bij bouterse bereiken zal ik zeker toegeven ..maar geen mes op de keel als bij front


  Maak melding

 22. @ pero
  gefeliciteerd met de cassave van 24 kg.De grond daar moet wel heel vettig zijn.
  Somo,Lonnie en bout hebben elkaar bij de pitten beet.De één is nu onvolledig zonder de anderen.Weet je nog?Ze stonden op de podium samen om ons voor volks vijanden uit te maken.Met een halve dominee er bij.
  Ik vraag mij af om Lonnie belasting betaalt over zijn inkomen uit de goudsector en of Somo OB betaalt uit zijn aardappel verkoop.En ik hoop dat SASUR bout aanpakt wegens bescherming van auteurs rechten.Die loopt overal te zingen zonder toestemming.

  Cobie.


  Maak melding

 23. Beste graciella de boer, ik kan jouw scharen onder het addergebroed dat hier gedijt. Idd Gatverd.. Bouterse heeft 15 moorden op z’n geweten, dat waren 15 surinamse broeders, vaders en zonen. Jij kan geen oordeel over mij geven. Wie ben jij wel omdat te doen ? Op basis van een nickname denk je dat ik niks over Su weet. Je ben niet goed wijs. Ook ik heb een familielid op 8 dec. verloren. Luister, Bouterse is een laffe hond.

  You can run, but you can’t hid ! Vroeg of laat valt het doek voor hem.


  Maak melding

 24. Hee Ray, die graciella de boer or what ever, die NDP slavinnen doen alles voor hun pimp. Woorden als barmhartigheid, medeleven en compassie kennen ze niet.
  Allemaal kakkerlakken van de ergste soort.


  Maak melding

 25. Somo Ga liever een Warung openen en pinda en telo verkopen die staat bij jou beter,Somo pinda handelaar want die heeft Suriname nog niet ,en Somo is een goedvoorbeeld


  Maak melding

 26. Ik voorspel gouden tijden voor Somo’s partij want heel wat Surinamers zijn namelijk heel snel omgekocht voor heel weinig.
  Ik vraag me alleen af waar hij het geld vandaan haalt om al die aardappelen in te kopen, hopelijk plundert hij de staatskas niet daarvoor, al zou dat me niet verbazen van hem.
  De Surinaamse politieke realiteit is dat javaanse partijen in de Surinaamse politiek altijd op de wippositie hebben gezeten en ze hebben altijd de kant gekozen van degene waar het meeste te halen valt.
  De steun van javaanse politici kan gekocht worden aangezien ze nou eenmaal absoluut geen principes hebben en kennen, vandaar dat Somo nu in een partnerschap zit met Bouta want Bouta biedt hem nou eenmaal de beste mogelijkheden om lekker de surinaamse staatskas te plunderen. Het Surinaams volk vindt het blijkbaar best om geregeerd te worden door een stel parasieten.
  Ach tja ieder volk krijgt nou eenmaal de leiders die het verdient en Surinaamse politici (’t maakt daarbij niet uit of ze tot de coalitie of oppositie behoren) blinken uit in achterlijkheid, corruptie en nepotisme. Dat zegt helaas heel veel over het Surinaams volk.


  Maak melding

 27. Stel dat elke politieke partij zich werpt op de handel, dan kunnen we de tent wel sluiten. Dit is pure volksverlakkerij en oneerlijke concurrentie. Een handelaar moet een vergunning hebben en ingeschreven staan bij de KKF. Daarin moet duidelijk staan vermeld wat of welke diensten de handelaar aan de man brengt. Somo omzeilt deze wettelijke verplichting en doet voorkomen alsof hij de kleine man tegemoet komt. Maar dat is een onjuist. Dit is het vetmesten van de eigen zakken ten koste van de hard werkende handelaar. In feite dient de overheid hier sanctionerend op te treden. De jure is het zelfs mogelijk dat de handelaren in kort geding de stopzetting van deze onoorbare handelspraktijken kunnen vorderen en me kans op succes!


  Maak melding

 28. Het Sur volk is even corrupt als de politici. Vooral mensen in de hosselberoepen (het zijn er veel) zijn niet tegen corruptie als zij er zelf voordeel aan hebben.Als het van hun afhing konden verkiezingen jaarlijks gehouden worden.Dat is de tijd van beloften voor een perceel of nog een perceel en omkopingen en bedrog.


  Maak melding

 29. Van parlementarier tot aardappelboer, deze man in zijn rode jas is echt een veelzijdige patjakker, die zogenaamd voor het arme volk bezig is, maar aangezien somohardjo zo doorzichtig is, weten we dat hij niets voor niets doet, en er zelf beter van word, en een vergunning? nooit van gehoord, sta toch boven de wet.


  Maak melding

 30. Geachte Vriende,
  Kan iemand mij vertellen waarom Paranam zich schuil huilt wanneer het gaat om kritiek op de coalitie? Hij en zijn leider DDB waren tijdens de vorige regering toch van mening dat: “Vene fasi, want Somo e doe sang a wani.” Maar wat doet Somo nu? Havenbeheer en zelfs de Rechterlijke Macht uitdagen en uitlokken tot conflict. Waarom roept DDB hem nu niet op het matje meneer Paranam c.s.? “Vene fasi,!


  Maak melding

 31. Koos de jong zegt dat hij een nabestaande is.

  Dan zegt hij, Woorden als barmhartigheid, medeleven en compassie kennen ze niet.

  Koos met jou gedrag hier op waterkant.net, verdien je geen enkele barmhartigheid, medeleven en compassie van geen enkele vaderlandslievende Surinamer, punt uit.

  Jullie zgn. nabestaande hier zijn een schande voor de slachtoffers van 8 dec., ik wil wedden dat ze zich vanuit hun graf je vervloeken.

  Jullie zijn en blijven een schande voor de echte nabestaanden, jullie hebben er zelf voor gezorgd dat sommige Surinamers geen enkele mededogen meer heeft voor de echte nabestaanden, de manier zoals jullie het 8 dec. verhaal misbruiken is schandalig, het is een veels te kwalijke zaak om zo misbruikt te worden.


  Maak melding

 32. Eduard Lupson, wat verwacht je van de President precies, we leven in een Democratie en rechtstaat, Suriname is geen dictatuur.

  Je zegt zelf dat de zaak bij de rechter ligt, moeten we niet afwachten wat de uitspraak is?

  Niet vergeten, Somo heeft een vergunning voor het runnen van een winkel naar zijn eigen zeggen heeft hij een beschikking getekend door een minister tijdens Vene.

  Dit alles is gebeurd tijdens de regeer periode van Vene, dit voorval zoals vele anderen zijn het gevolg van 10 jaar wanbeleid Vene, die van Suriname een bananen Republiek heeft gemaakt.

  De huidige regering is alleen maar bezig met puin ruimen en geloof me dat is heel veel, het is een berg puin die vene heeft achtergelaten. Ik zou de huidige regering niet benijden.


  Maak melding

 33. Ik verwacht al vanaf dag 1 helemaal niets van de president want hij kan ook niets. Om uit santoboma te blijbe. Moet hij met iedere aboma slapen. Hij is chantabel als de pest….Suriname lijkt iets ruimer in het jasje te zitten maar geestelijk worden wij de komende tijd decennia terug geworpen


  Maak melding

 34. Wij zullen zien wat voor beleid gehandhaafd zal worden als die puinhoop wat venetiaan achter gelaten heeft opgeruimd is.
  Nu op dit moment word de huidige regering door de olland redimusus fronters het kwaad toegewezen,maar zoals men al weet zonder effect.


  Maak melding

 35. Eey sra een switie manteng mang!!!

  jere noh..mi sa na sabrafefe, maar no spang, mi no go kosi kosi maar me waarschow joe, ga niet rotzooien met die witte ezel van je, want ik wil niet dat straks geboren wordt een Zebra..

  🙂


  Maak melding

 36. deze man somo was bokser en karate expert in nederland .
  hij gaf een demonstratie in vecht sport bij een debat in de studio van de nos .een lid van de ndp was in debat met somo en die lid zei wil je zien dat ik je nu trap …toen zei somo kom je lijk kom je lijk …ie sabie ding jampanesie e tak a nederlands swietie tog
  er vielen over en weer klappena redi negre anoe hebie maar toch gaf somo klappen en trappen tegelijk .somo na gangster mang .deze man is een dief hij heeft nooit genoeg .hij somo is een etnisch denkende javaan en dat is niet goed .je kan van mening verschillen maar deze man denkt in hokjes .
  elk mens heeft verborgen etnische sentimenten maar somo heeft het sterk .als deze man president van suriname zou worden, hadden wij een etnisch probleem in suriname .zoals je weet wilde hij graag president worden van suriname onder front .voe voermang in nederland had hij ook een fianancieel probleem .suriname pikt hij gronden van mensen ,jong tjien fa was zijn hand langer .


  Maak melding

 37. Het is al heel lang duidelijk dat Somo een simpele dorpspoliticus is. Denkt in enge belangen van de groep, in de wetenschap dat hij met zijn acties niet alle Surinamers zal bereiken. Zijn de produkten ook beschikbaar te Apoera, Brokopondo, Benzdorp, Santigron, kaarkong? Denkt aan korte termijnsuccesjes en niet in staat mee te werken aan het struktureel landelijk denken.


  Maak melding

 38. Somo doet het met vervallen producten, Desi Bouterse doet het met muziek,rijst met bruinebonen en alcohol.
  Over dorpspoliticus gesproken
  volgens mij ben jij een echte dorpsgek die zijn eer en geweten voor een bord met rijst verkoopt.


  Maak melding

 39. ABOP de partij van Brunswijk en mogelijk ook de NDP kunnen voor wat mij betreft ook een handeltje beginnen in onderbroeken, BH’s, sokken, maandverband, shilling oil, boter, melk, suiker, en als het even kan ook in cocaine. Leuk he? Alle problemen zijn opgelost!


  Maak melding

 40. aah…. ik geef u een invalshoek zonder dit met een waardeoordeel te qualificeren.
  Su blijft steeds vergeten dat zij in de kern nog steeds is opgedeeld in etniciteit. De plurale samenleving is een historisch feit. En dat die segmentatie een rol blijft spelen is cultureel bepaald. De politieke realiteit is dat er 3 systeemgedachten zich opdringen. Politieke groepen die voortkwamen uit een etnische grondslag en die hun basis hebben verbreed. Andere politieke partijen die in de status quo zijn gebleven of deze ontwikkeling naar verbreding net gestart zijn.De derde systeemgedachte die gebaseerd op democatuur en manipulatie van de arme massa.
  Allen willen de arme massa bereiken door de taal van de massa te spreken.
  Dit is dan de grondslag voor de waarneming: Ok. VA dealt in aardappelen. AC in goud?
  En idool van Su en zijn volgelingen dealen in……??


  Maak melding

 41. Directeur John Defares van NV Havenbeheer meent dat de voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, met opzettelijke en bewuste leugens de samenleving voor de gek houdt. “Hij liegt alsof het gedrukt staat”, zegt Defares aan Starnieuws. Defares stoort zich aan uitspraken gedaan door Somohardjo alsof het terrein waarop PL activiteiten ontplooit aan de Mangrovestraat onder de Wijdenboschbrug, de partij toebehoort.

  Volgens Somo kan alleen ‘GOD’ hem verwijderen van het terrein. Maar hoe zit het met Bouterse die is toch voor vele archeloze Surinamers een soort god(father)??


  Maak melding

 42. Waarom denken jullie dat Bouterse, Somo, broertje Brunswijk en al die anderen vanuit Nederland terug zijn gegaan naar Suriname?

  Wie is zo slim?????

  Om het land op te bouwen ?????

  In Nederland mislukt en in Suriname in een paar jaar stinkend rijk geworden.
  En dan maar janken over Nederland die Suriname zou hebben gebruikt al wingewest!!!

  Laat me niet lachen. Omdat er niks en nooit iets te verdienen is geweest aan Suriname heeft Nederland de benen genomen en Suriname achtergelaten met judaspenningen.

  Nederland die nog te beroerd was om z,n leger in te zetten om de democratie te herstellen.
  Zelfs Bouterse lieten ze lopen omdat ze geen zin hebben in een martelaar die de overheid alleen maar geld kost.

  Dat is de niet zo fraaie rol van Nederland.


  Maak melding

 43. Met het verkopen van deze levensmiddelen tegen gereduceerde prijzen, bevestigd Somohardjo wederom dat het volk opgescheept zit met hoge prijzen en niet kan uitkomen hun salaris.


  Maak melding

 44. Deze man is één nietig en onbetrouwbaar figuur in de Surinaamse samenleving.Hij loopt al jaren de zaak in Su. dusdanig te frustreren, waardoor Suriname geen constructieve voor uitgang kent, over de hele linie.

  Van Paul Somohardjo; moeten wij/zij zó spoedig mogelijk hele dunne frietjes maken !!! In het belang van ons mooie Suriname. Dat heeft hij nú wel verdiend.

  Groet,Ram Ram ,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!!)


  Maak melding

 45. De fronters hebben niets te doen dan Suriname maar stigmatiseren en saboteren.

  TIP: Gaan jullie samen met SOMO aardappelen verkopen. Go serie tata,bika un lobi en so te.


  Maak melding

 46. Ben geen fan van Somo, maar kan je zeggen dat hij een uitstekend politicus is en dit heel goed doet. Teveel mensen (inc mij) hebben hem weggezet als een idioot maar op politiek gebied hoef je Somo niks wijs te maken.

  Als zelfs de handelaren klagen, dan is dit misschien de doorbraak waar de CBvS governor op zit te wachten want als Somo met zijn “kippeverstand” deze handelaren kan doen beven, dan zouden alle politieke partijen die het zegen goed te menen met Suriname, als de drommel dit soort verkoopcentra moeten oprichten.

  Dan gaan we eens kijken hoe hard de inflatie gaat want dan krijgen we eindelijk eens echt concurrentie in Suriname.

  Somo, dit doe je goed, ga zo door.


  Maak melding

 47. Somo en Brunsie zijn niet onze helden maar den mang tja guts. Zij hebben durf, en op basis van deze eigenschappen zeg ik: Geef ze een kans. En ik ga nog veel verder.
  Van mij mag Somohardjo politicus van het jaar worden.


  Maak melding

 48. @Roy 1 dec om 12:12

  Als het zo makkelijk is als je zegt, de VHP de handel controlleert en zo succesvol is, dan is dat toch de strategie van Santhoki voor 2015?

  Geef de paarse aanhang warm bier en oud vreten….

  Als Santhoki dit nou tot zijn strategie maakt dan is de buit binnen.

  Nodig je me dan uit voor een feesie met warm bier en oud vreten…?


  Maak melding

 49. Chapeau Paul Salam SOMO(hardjo) Surinaamse nieuwe held!

  Europese Unie op meerdere gebieden verrast, Suriname vaart eigen koers. Parlementarier SOMO(hardjo) doet goed werk voor de Surinaamse bevolking als geheel.

  We zijn blij met ONZE UIENBOER SOMO. Liever SOMO die spullen/levensmiddelen goedkoop aan de man brengt, dan die hebzuchtige Hindoestanen van de VHP die alleen maar aan zichzelf denken en het is ze een zorg of de Surinaamse samenleving incusief hun eigen Hindoestaanse broeders/zusters naar de klote gaan of verrotten. SOMO je geeft het juiste voorbeeld. Het is mooi geweest met die uitbuiters van de VHP met hun gecamoufleerde FRONTGEZICHT. Afgelopen met de uitbuiters van het front(lees:STRONT)!


  Maak melding

 50. Eindelijk een keertje op een lijn met Paranam. Wanneer het land’s belang roept, wordt politiek opzij gezet. Somo heeft in elke regering zijn eigen koers gevaren vanaf de tijd van Pengel tot op heden. Somo is synoniem voor “Eigen Belang,” en Paranam heeft groot gelijk wanneer hij de vraag stelt als deze produkten ook in andere distrikten en in het binnenland verkocht zullen worden.


  Maak melding

 51. @GMAP

  Je babbelt op dit net alsof er warme aardappelen van Somo in je mond zitten. Met een lege mond ben je al niet te verstaan laatstaan met warme aardappelen in je mond.Bleblebouadbloea


  Maak melding

 52. Get up, stand up.
  Stand up for your right.
  Don’t give up the fight.

  By day and the night.
  We still fighting for the right.

  Sranang bouta na nomru wang.
  Gi alla sranang mang.
  A winsi o pè wi e tang.

  Get up, stand up.
  Fighting for your rights.
  Fighting day and night.

  Fight the main chain gang.
  Give them bang bang bang.
  Fri wi switie Sranang.
  Give them the bang bang bang.


  Maak melding

 53. Ray een echte réé die altijd hard wegloopt voor de realiteit van Suriname.

  Ray, jou naam moet eigenlik beter je beter leren schrijven, namelijk: réé.
  Réé, in het Surinaams dia, is een hert. Deze “beesten” kunnen als geen ander “dier” heel hard (weg)lopen.

  Ray jij bent een echte “ree”, Ray. Hard weglopen voor de realiteit van Suriname, dat doe je trouwens als de beste.

  Jou volkslied, is dat misschien het Wilhelmus, vrij vertaald in het Surinaams? “Léé def’ léé, réé no sa fréde, réé na wie fésie mang, her’ réé libie te ne dédé, réé sa vertélie soso léé, foe Sranan.

  Maakt niet uit Ray “ree”, maak je uit de voeten. Hard weglopen vluchten voor de realiteit, dat doet een echte réé. Kom op hard weglopen. REE!!!, hup kom op réé.

  Ray (réé), sandé joe lob’ léé?
  Pot joe éde in wan pléé, na wan’ drésie tegen léé, dan kandé joe sa tap’ nanga alla léé.

  Djonsro jo mek’ ala joe pikin’ kré, soso fa joe é lobie foe léé.

  Ray (réé) ie sab’ a Sranan volkslied? Stré déf’ stré, wie no sa fréde, Gado na wie fésie mang, hérie libie té na déde, wie sa fétie gie Sranan!

  Ray (réé), sang na joe volgende léé ??? We benne benieuwd!


  Maak melding

 54. Voor de verkoop van dergelijke levensbehoeften heb je toch een vergunning nodig? De vraag is heeft de PL een vergunning of Somo? Zo niet dan moet die worden aangevraagd. Anders zal het ministerie van economische zaken hier handhavend moeten optreden. Doen ze dat niet dan kunnen handelaren die last ondervinden van deze oneerlijke concurrentie een claim neerleggen bij de overheid (TIP!)


  Maak melding

 55. @Alle Fronters

  Zo merk je hoe zwak de fronters zijn in hun ideologie en opvattingsvermogen. Het thema waar het om gaat kunnen zij niet analyseren nog relativeren. Alleen Astrando is zo machtig voor de hele kudde ze te ontkrachten in hun waardeloze opinievorming.

  Geen zinnig woord of teken dat je van deze kansloze burgers van de nps (front) kunt waarnemen. Triest en zielig verhaal.


  Maak melding

 56. @Felix

  herinner je die emmers van Venetiaan nog? Hoeveel gaten die we niet hadden?
  Of die akkefietjes met Balesar?

  Aub niet de discussie vervuilen met niet terzake doende opmerkingen.

  Overal worden en fouten gemaakt en wordt er gestolen. Maar niemand moet met zijn verontwaardigde kop hier komen doen alsof het alleen een bepaalde groep of een bepaald soort mensen betreft.

  Somo heeft de (Hindoestaanse) zakenmannen FRONTAAL aangevallen door ze te raken op de plek die ze het meeste pijn doet (hun portemonnee).

  Zie hier de reacties op de VHPkant:-)


  Maak melding

 57. Dat het arme volk, dat midden van de maand al ‘skeer’ is, blij is met zo’n toko om goedkoop inkopen te kunnen doen, kan ik nog enigszins begrijpen, je zal maar arm zijn en niet genoeg te eten hebben voor jezelf en je gezin! Maar dat we in Suriname een president hebben die niets over deze stunt van Somo zegt, snap ik niet, net zo goed als ik niet kan begrijpen dat de vader des vaderland er niets over zegt dat een van zijn jonge onderdanen een kogelbrief in de brievenbus aantreft en deze “vader” ook in alle talen daarover zwijgt.


  Maak melding

 58. tjekre tjekre is weer bezig met wat anders .deze man heeft altijd geld gebrek .hoe kan deze man het maken om aardappelen aan het volk te verkopen terwijl je parlementarier bent en ook nog in de vorige regering parlement voorzitter .als het om grond en geld gaat moet je uitkijken voor deze tjekre tjekre .a jampanesie dies e smeer monie nanga grong .op de weg naar domburg heeft deze man te samen met jong tjien fa een heel groot stuk perceel van iemand onteigend .brada sisa no joke geen leugen hij heeft het zodanig onder de tafel geregeld dat de eigenaar geen poot had om op te staan .en er stond ook nog een groot magazijn op dat terrein
  slecht mens deze man .somo loopt vaak met zijn javaanse veiligheid mannen en dat is een beetje vreemd .waarom alleen javanen als veiligheid mannen terwijl en nog andere bevolking groepen in dat land zijn .zie je die etnische gedachte van deze man .deze man is verder een pedofiel die met vene heeft samen gewerkt om de regering te vormen .dus vene je bent even slecht geweest om met een pedo een regering te vormen .dus laat niemand komen zeggen vene tien schone vingers.iedereen in het surinaamse parlement heeft vuile vingers ,van bouterse tot vene hoog tot laag zonder uitzondering .als je mensen met tien schone vingers zoekt in suriname ga je geen een vinden …dat wil ik pero garanderen .verbeter de wereld begin bij je eigen .


  Maak melding

 59. @blakaboy
  En als je weet dat Balessar fouten heeft gemaakt dan maak je die maar ook?
  Dan ben je toch de grootste ezelachtiige struikrover die er bestaat?
  Van Balessar vond je het zeker erg en dit niet?
  Deze houding zegt veel over jouw ruggegraatloze karakter.
  Wanneer het in jouw straatje ligt dan maar de andere kant op kijken.Bah blakkaboi.Wat een karakter!


  Maak melding

 60. @ Henkes
  En dit is nou juist de man en zijn partij die tijdens hun periode in de oppositie van alle torens lieten horen: “Vene fasi, want Somo e doe sa eng wani.” Ik weet niet als men wel de commentaren van PL-Leiders richting regering analyseert: DC Karta-Bink Commewijne: “Abrahams is de laatste minister aan wie ik mij zal verontschuldigen. Heer Tamsiran: “Minister, no teki slag.” “Indien de dijk in Commewijne niet gebouwd wordt, krijgt de regering een gepast politiek antwoord.” Somohardjo: “Alleen God kan ons van hier halen.” Als DDB niet op deze uitspraken van PL-Leiders gereageerd heeft, denk je dat hij zal reageren op de verkoop van uien en aardappelen? “Vene fasi,” zei DDB, maar what about eng? “Roep Somo op het matje,” zoals je in het verleden hebt geeist van Venetiaan!


  Maak melding

 61. Niet lang geleden komt er een oude creoolse vrouw in een supermarkt.Ze heeft niet genoeg geld en de Chinees gebied haar dat levensmiddel terug te zetten.
  Toevallig sta ik in de buurt en zie dat!Ik kon het niet over mijn hart laten gaan en besloot voor de vrouw te betalen.Zo erg is de armoede in Suriname.
  En anderen laten gewoon €20.000.000,- uit ’s landkas verdwijnen en een paar struikrovers hier op dit forum hebben het lef dit goed te praten.
  Iedereen die steelt is een boef,komt hij nou van de nps vhp ndp ac of pl etc.


  Maak melding

 62. bravo graciella dat je zo reageert tegen koos de jong het is niet mijn stijl maar hij is een irritante muskiet die alsmaar negatief over SU ouwehoer als hij zo begaan was met dat land zou hij zich anders opstellen je hoeft geen fan van de president te zijn en je mag kritiek leveren laat ons wat van leren maar hij denk dat hij RUSH LIMBAUHG in het kwadraat is door BS of kolder te verkondigen


  Maak melding

 63. felix ik denk dat nederland zich moet schamen niet suriname als je het over armoe hebt.wat doen die voetselbanken in een rijk land .suriname is niet rijk maar niemand komt om van de honger .india indonesie afrika daar komen mensen om van de honger .ik ben trots op suriname dat wij die toestanden niet hebben .elk land heeft bedelaars praat niet dom .zelfs een land als amerika nederland die rijk zijn hebben bedelaars .je
  eigen land kraak je op die manier niet af .andere landen hebben het duizenden malen slechter dan suriname .zelf nederland zijn er duizenden verborgen armoe en het wordt nog erger de komende jaren .hemel nederland niet op om jou land af te kraken .suriname komt niemand om van de honger lul.ik woon in nederland ik zie wat er hier gebeurt .ik kom vaak in suriname en ga in maart weer naar suriname .joe na wang lagie libiesma .zie hoeveel kinderen en werkenden het slecht hebben in nederland ,ze moeten werken voor een honger loon.je moet je schamen om te zeggen dat je wat voor die vrouw hebt gekocht .je doet het of je doet het niet .maar maak geen verwijt aan anderen als je wat geeft.in nederland heb ik ook aan zwervers wat gegeven om hun honger te stillen ,moet ik dat ook wereld kundig kenbaar maken . oudjes mogen bouterse dankbaar zijn dat hun aov verhoogd is, en vene die mensen een aov gaf die helemaal niet toereikend was om een zak rijst te kopen. zie ook die kinderbijslag die bouterse heeft verhoogd.
  wat gaf vene aan kinderbijslag drie srd vene schaam je terwijl het economisch goed gaat.ik ken toch grote getallen surinamers die nederland hebben verlaten richting suriname .zie wat nederland doet met de buitenlanders zoals wij die jaren hebben gewerkt en nu wil nederland gaan korten op hun aow omdat ze in het buitenland wonen .een vieze streek van deze gasten .op alle mogelijke manieren willen ze niet dat je van ze profiteert maar zij willen wel van anderen profiteren .
  jaren je premie betaalt in nederland en als je denkt op je ouwe dagen terug te gaan kom je ineens met een regel om die mensen te korten .in dat dan normaal .deze mensen willen van een ander profiteren maar een ander mag niet van ze profiteren .mij draaien ze niet een rad voor ogen .het zijn mensen die denken dat die nederlanders zo vrijgevig zijn maar die nederlander pakt het dubbel terug geloof mij maar .ze doen het op een sluwe manier .er wordt nog meer terug ge draait voor die buitenlander die jaren in dit land heeft
  gewerkt.


  Maak melding

 64. @Felix, als je mij je reacties laat zien op hetgeen Balesar en vele anderen in die periode hebben gedaan, dan kan ik beoordelen of je “selectief” verontwaardigd bent…..


  Maak melding

 65. @Patrong.
  Antwoord op je simpele vragen.

  1.wat doen die voetselbanken in een rijk land.

  =Juist een rijk land kan zich dat permiteren!
  Waarom moeten ze die mensen geld geven?
  Er is voedsel,kleding genoeg!
  Niemand sterft van de honger.
  Ik zie Suriname nog geen voedsel banken oprichten.

  2.suriname is niet rijk maar niemand komt om van de honger .

  =Hoe weet jij dat?
  Praat je met die mensen,praat je met iedereen?

  3.elk land heeft bedelaars praat niet dom .

  =Ik heb het niet over bedelaars!En bovendien is bedelen in Nederland illegaal dus VERBODEN!!!
  Is dat in Suriname ook zo?
  Kantoor personeel,politieagenten bedelen ook!

  4.zelf nederland zijn er duizenden verborgen armoe en het wordt nog erger de komende jaren .

  =Verborgen armoe.Daar kan niemand er wat aan doen.Als je het verbergt ,moet je maar zelf weten.
  Maar je kan eten,indien je de armoe niet verbergt.

  5.suriname komt niemand om van de honger lul.

  =Hoe weet je dat?Joe e kar mie lul?

  6.ze moeten in Nederland werken voor een honger loon.

  =En in Suriname werken ze niet voor een honger loon?
  Vraag het maar aan de leraren,militairen,verplegers en politieagenten.

  7.maak geen verwijt aan anderen als je wat geeft.

  =Is het een verwijt over doe oude vrouw?
  Joe n e verstang Hollands no?
  Ik wil alleen de toestand aangeven waarin mensen zich bevinden?Mag ik mijn mening niet geven?
  Moet ik dat verborgen houden?
  Omdat jij het wil,lul?

  8.In nederland heb je ook aan zwervers wat gegeven om hun honger te stillen ,moet ik dat ook wereld kundig kenbaar maken .

  =Maar nu doe jij hetzelfde als ik!
  Je maakt het nu ook wereldkundig.
  De pot verwijt de ketel,lul!

  =verhoging aov,kinderbijslag hoort er gewoon bij!

  9.Je kent toch grote getallen surinamers die nederland hebben verlaten richting suriname

  =Ik ken grote getale Surinamers die ook naar het buitenland waaronder Nederland vertrekken.

  =Als Nederland op hun aow gaat korten,dan komen die mensen in het buitenland maar terug!

  10.En beste Patrong,indien je het zó slecht hebt in Nederland… waarom ga je dan niet terug naar waar je aow niet gekort zal worden;
  je kinderbijslag verhoogd zal worden;
  je nog een bijdrage aan je land kan leveren in plaats van je zo te ergeren en op te winden??????

  Ik begrijp jullie ontevreden Surinamers in Nederland niet.
  Oenoe e tang laggie oen srefie e tik a vernerdering dja!
  Pe oen jeje e tang?

  11.Wil je deze vraag ook beantwoorden?


  Maak melding

 66. @blakaboy
  Deze vraag is een ONZINNIGE VRAAG!
  De zaak van Balessar is zo oud als METUSALEM.
  Hoe kan ik je mijn reacties laten zien op hetgeen Balessar en vele anderen in die periode hebben gedaan?
  Indien je dat zo graag wil weten ga maar naar het archief van DWT over dit onderwerp.
  En voor jouw informatie, ik heb ook kritiek gehad op Gilds,die boef Errol Alibux,die nu door president Bouterse in ere is hersteld,die boef Somohardjo etc.!!!

  Heb jij dat ook gedaan?Hé,ik lik niemand daarom ben ik ook niet chantabel!!
  Ik wil MORGEN je mening horen na het zien van de documentaire om 21:20 ANDERE TIJDEN.
  Succes bij het zoeken naar de archieven bij DWT!


  Maak melding

 67. @@@@@@felix
  ik ben uitgepraat een ding wil ik jou mee geven .die surinaamse oma waarvan je zei medelijden te hebben heeft een inkomen ,en ze kan arm zijn daar gelooof ik in .maar honger om komen ee .jij wil suriname neer halen maar haal nederland neer .mensen zien dat dit een rijk land is en toch zoveel armoe.ik heb zwervers hier eten gegeven en geld om eten te kopen die voetsel banken puilen uit en het einde is nog niet in zicht.nog mijn 84 jarige moeder nog mijn broetjes komen in su tekort wat eten betreft ik ken niemand die honger lijdt ik denk dat het dan in jou familie voor komt wie weet zijn ze lui .ze moeten dan aanpakken .niet de staat moet voor je zorgen doe wat voor je land niet klagen en klagen ,werken moet je


  Maak melding

 68. @patrong
  Je hoeft de zwervers hier geen eten te geven.Ze krijgen allen een uitkering van de staat en …. ze kunnen BOVENDIEN naar de voedselbank!

  JIJ HEBT MIJN VRAAG NIET BEANTWOORD.Het zijn zeker pijnlijke vragen hè?
  KIJKEN VANAVOND ANDERE TIJDEN NEDERLAND2 21:20 U.


  Maak melding

 69. @Felix,

  omdat je een eenzijdig geluid laat horen. Ik integendeel, zeg dat allemaal boeven zijn! Dus niets nieuws, we moeten echt niet komen doen alsof de ene partij veel beter is dan de andere….alleen maar boeven zijn het inclusief de VHP. Maar ook de NPS, de NDP, PL, DA91 etc etc….grote boeven.

  Ik schrik daarom niet van geen enkele van de geconstateerde zaken, want het is lood om oud ijzer.

  Persoonlijk denk ik dat alleen DOE nog niet bevlekt is, maar helaas houden wij in Suriname niet van onbevlekte politici (is ook begrijpelijk want ze op de vingers van 1 hand te tellen)

  Als je dit beaamt, dan kunnen we praten, maar als je met allerlei onzinnige “feitjes” komt, dan ben je net als de rest hier op VHPkant. En daar ga ik zwaar tegenin.


  Maak melding

 70. Felix wat bazel je nou,wil jij beweren dat het in Nederland nog steeds melk en honing is?Weer zo 1 die koste wat kost Nederland als superieur wil zien,ik weet zeker dat jij zo een neger bent die zich schaamt om neger te zijn en de blanken te vrede wil stellen.
  Suriname is absoluut niet arm er is nooit en dan nooit iemand gestorven van de HONGER in Nederland ook niet.Suriname kent geen armoe,het zijn de Surneds die,althans sommigen, van alles en nog wat naar hun luie familie sturen niet wetende dat ze ze lui houden.
  Ben met 4 echte blanke Nederland naar Suriname geweest voor 6 weken,ze wisten niet wat ze zagen en waren VOL lof over Suriname.Jeemig was hun commentaar we dachten altijd dat Suriname een soort Biafra was,echt niet zeiden ze Suriname is vet-cool, Alle vier gaan 18 december weer naar Suriname zooooooo leuk hebben ze het gehad.En daar ben ik erg heel erg blij mee.
  Mijn vakantie begint op 24 dec.dan zie ik ze daar en maken we er weer een prachtige vakantie van puhhhh voor Felix.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.