zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurNieuw boek van Lolita Soedamah: 'India onverbloemd'

Nieuw boek van Lolita Soedamah: ‘India onverbloemd’

-

Does Travel - naar Suriname

Op zondag 2 december a.s. vindt de presentatie plaats van het nieuwste boek van Lolita Soedamah. ‘India onverbloemd’. Het is een boek over Lolita’s leven de afgelopen jaren in India. Eerder schreef Soedamah ook het boek ‘Mishandeling Hindostaanse vrouw’.

‘India onverbloemd’ is geen reisboek vol prachtige trekpleisters, reisverslagen en andere zaken voor op iemands ‘bucket list’. Het is een boek met de harde waarheid, een boek dat verder gaat dan kinderbedelaars op straat en vervuiling waar men over het algemeen aan denkt bij het land India.

Soedamah: “Indiërs verbloemen al hun problemen en geven de buitenwereld een Bollywood kijk op India. Voor mij is India nu onverbloemd”.

Locatie: CEC GEBOUW
Bijlmerdreef 1289, 1103 TV
Amsterdam Zuidoost (tegenover metrostation Ganzenhoef)
Conferentiezaal 2.30 (2e etage) | Toegansprijs € 3,50 (incl. koffie/thee/gebak)

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. Deze mevrouw moet zich realiseren dat India pas 50 jaar vrij is.India is 2000 jaar slaaf geweest van de Turken en de witte mensen.Door de eeuwen heen hebben de Hindoestanen veel van hun eigen cultuur verloren en die van deze overheersers tot hun eigen gemaakt.Door jou beknoptheid qua inzicht zou je geen mooi weer moeten spelen om stomme dingens te schrijven.Als je werkelijk de Hindoestaanse cultuur zou kennen zou je deze stommiteiten achter wege hebben gelaten.Je zal wel kopers vinden die graag hun eigen volk naar beneden halen.Schrijf over de verschrikkingen van de Turkse onderdrukking en de Britten.Tracht wat kennis te krijgen van de cultuur van Bharat en niet wat je daar ziet en dat te bestempelen als de cultuur van India.Die 2000 jaar van bloed drinkerij van het Hindoestaanse volk zie jij daar en dat is geen cultuur.


  Maak melding
 2. Dat je verraders onder het eigen volk heb die hun eigen moeders verkopen is wel bekend.Eigen mensen verkopen hun eigen soort.Heden ten dage nog zie je hoe zwarten hun mensen verkopen aan de witte.India is een zwak land en hierdoor zijn mensen zoals jij die zulke rotsooi kunnen schrijven Soedamah.De problemen waar India mee opgezadeld
  zit zou zo opgelost zijn als ze de karakter van China zouden hebben.Eigen volk die zich Arabier waant.Een Chinees zou geweten hebben wat ze met je zouden doen.


  Maak melding
 3. Savieon, ik vind het juist ongelofelijk smerig om “de zwaksten in de samenleving” met een aai over hun bolletje als zodanig te bestempelen en te ontzien alsof het debieltjes zijn.
  En waarom zou je niet met een neger dom mogen giechelen om het feit dat hij zwart is? Dat wordt pas een probleem als je dat zelf zo voelt.


  Maak melding
 4. @Savioen.
  India is de grootste democratie in de wereld en ze laten zien dat ze veel en veel verder zijn dan alle landen waar zwarten het voor het zeggen hebben, vergeet die helikopters niet. India heeft na zijn omafhankelijkheid een vooruitgang geboekt waat je u tegen zegt, dat kan je van geen enkele land zeggen waar zwarten de baas zijn.kijk maar naar Suriname wat voor puinhoop die zwarten daar maken.


  Maak melding
 5. Elke keer dat ik naar India ben geweest ben ik dankbaar dat mijn grootouders in Suriname waren beland door toeval. Iedereen die ik ken die de film slumlord miljonair heeft gezien zou het eens zijn met mij.


  Maak melding
 6. Savioen,

  Over India kun je allerlei superlatieven loslaten
  zoals, bloeiende economie, prachtige cultuur etc.. etc..,
  Maar dat neemt niet weg dat er wel degelijk ook misstanden voorkomen in India. Moeten we daar onze ogen voor sluiten??? en doen alsof deze dingen niet plaatsvinden?

  Als Noraly Beyer besluit om de misstanden in Suriname
  openbaar te maken dan zijn wij Surinamers daar
  terecht lyrisch over. Misstanden begaan in een land mag je namelijk nimmer onder het tapijt vegen.
  Suriname, india, Nederland.. bloeiende economie of geen bloeiende economie, misstandden die zijn begaan stop je niet weg maar maak je openbaar.

  Savioen, moeten wij de misstanden die begaan zijn in Suriname ook maar wegstoppen en vergeten dat die hebben plaatsgevonden moeten wij die misstanden die begaan zijn door Nederlandse priesters ook voor 60 jaar achter slot en grendel stoppen?
  Ik dacht het niet!


  Maak melding
 7. Elk onderwerp dient bespreekbaar te zijn mits het op een fatsoenlijke manier geschied. Echter zijn er flink een aantal die geen gezonde discussies voeren maar strijd. Mede oa ook door haat kunnen zij feiten/waarheden niet meer onderscheiden van bedrog. Dit leidt tot schelden, bedreigen, beledigingen kortom ziekelijk gedrag.
  Elk mens heeft een schaduwzijde….
  Elk land heeft ook zijn schaduwzijde…de kunst is om het te erkennen en het ook bespreekbaar te maken indien gewenst.


  Maak melding
 8. @Shanice: Je hebt mij verkeerd begrepen als je aangeeft dat het niet bespreekbaar zou moeten zijn.Maar waar het om gaat is dat wij het verleden niet kunnen weg wissen en doen net als of het ons niet gevormd heeft.India is 2000 jaar slaaf geweest en de Indiase cultuur wat wij vandaag kennen is grotendeels hieruit voort gekomen.
  Het op jonge leeftijd uithuwelijken van kinderen,het slaan van vrouwen en stenigen van mensen enz.zoek het uit en je zal zien dat het India niet eigen is.
  India wordt nog steeds geregeerd door nazaten van de overheersers.Wie is TATA,Wie is OBEROI,INDIAS trots AIR INDIA van wie is het.Door wie wordt Bollywood gedicteerd en de INDIASE overheid.Wil je dat in die kleine 50 jaar al het ellende weg moet.Laat die Sudamah schrijven over wat er niet gebeurt is tijdens die slaven tijd.Toen de Turken India hadden veroverd hebben ze 83000 mensen in Dehli op 1 avond onthoofd.
  Zie Sharuk Khan die verkondigd dat de VEDA via de khaiberpas India is binnen gekomen niemand speekt hem tegen.Zie hoe hij zijn eigen verleden met de voeten trapt.Zolang er niet over het verleden gesproken kan worden is het niet om het te vergeten.Zie de 1 miljoen Armeniers die niet vermoord zijn mag er niet over gesproken worden.


  Maak melding
 9. Get up, stand up.
  Stand up for your right.
  Don’t give up the fight.

  By day and the night.
  We still fighting for the right.

  Sranang bouta na nomru wang.
  Gi alla sranang mang.
  A winsi o pè wi e tang.

  Get up, stand up.
  Fighting for your rights.
  Fighting day and night.

  Fight the main chain gang.
  Give them bang bang bang.
  Fri wi switie Sranang.
  Give them the bang bang bang.


  Maak melding
 10. @Shanice:De misstanden in Suriname.
  De werkelijkheid is dat Nederland heel weinig gedaan heeft voor de Surinamers.Nederlanders hebben de zwarten daar nooit gezien als hun gelijken[een medemens].
  Suriname koste Nederland geld en men wou vanaf.Door de NPS te paaien met een zak geld en hun ego te strelen van baas in eigen huis waren deze NPSers niet te stoppen.Ze hebben zonder het volk te raadplegen dit door gezet.[Aan het beleid van de NPS kan je zien dat het een partij is voor een ras.Zo gedraagt de leider van NPS zich ook.Samen het de ruggegraat lose VHP[ook dieven] hebben ze potverteerd.Ze hebben het volk nooit gediend maar hun eigen portemonee.]
  Nederland wist heel goed dat deze mensen een land nog niet konden besturen.Elk jaar was er een begrotings te kort.Het waren mensen zonder visie van wat willen wij met ons geliefde land.Het eerste was leger oprichten.Hoe kunnen wij het zak met geld van Sinterklaas opmaken.Zie investering van Essed.[leeg hoofd nummer een]
  Bouterse is voort gekomen door deze mensen.Hij is het product van Nederland/NPS. Als je hiernaar kijkt dan zie je dat schuldige hiervan de NPS is.[Ik spreek zijn handelingen als hij die gepleegd zou hebben hiermede niet vrij] Waarom heeft het volk hem gekozen dit is een punt waarnaar gekeken dient te worden.
  Hij raakt alle Surinamers en niet alleen maar de aanhangers van die mooie ex president.En Suriname heeft broeder schap nodig.Wij zijn een volk.


  Maak melding
 11. @Ramon

  Wij zijn onze voorouders heel dankbaar dat zij de oversteek van India naar Suriname gemaakt hadden en ondanks de vele ontberingen die ze hebben hebben moeten incasseren , zij de moed nooit opgegeven hebben en ons hebben achter gelaten met een veel betere toekomst dan zij/wij gehad zouden hebben in INDIA.
  Wij zeggen ook trots dat onze voorouders uit India kwamen.
  Het is geen zonde om het land van je voorouders bezoekjes te brengen.
  Wanneer ga jij naar Afrika voor een bezoekje ,het is toch het land van je voorouderen?
  Maar dan onze voorouders uit India die zijn geen klagers geweest.Ze kwamen naar Suriname met de vooruitzichten over het hebben van een beter leven dan zij het hadden in India.
  Ze hebben zich kapot gewerkt en als ze nu terug zullen /konden kijken zullen ze wel tevreden zijn met wat zij voor hun nazaten hebben achtergelaten!!
  Dank je wel ,onze voorvaderen uit India, Dank je wel!!
  Wij waarderen jullie hard werken en de offers die jullie hebben moeten maken om ons een betere toekomst te bieden!!

  @Ramon
  Op 8 dec 1982 werden ook enkele nazaten van deze voorvaderen middels executie om het leven gebracht door je baasje bouta, maar hierover denk jij wijselijk te zwijgen ,TOCH RAMON?!
  Heb je ooit opgeroepen dat hun moordenaars berecht moeten worden of heb je juist opgeroepen voor AMNESTIE voor hun moordenaars!?


  Maak melding
 12. @ Ray:Stop met die onzin dat je voorouders hard hebben gewerkt.Hebben ze hard gespaard.Weet jij in welke armoede jou soort niet leeft in Suriname.Als de volkeren vergelijkt dan leeft jou soort sober en in armoede.Van de plantages af gekomen zaten ze in de VHP.Wat hebben de VHPers betekent voor het land.Ze waren zakenwassers van de NPS.Het zijn ruggegraat lose plantage mensen ze hebben nooit wat betekent voor een Hindoestaan[arme]
  Ik denk aan die arme Hindoestaan die naar de rijke Hindoestaan wijst en zegt “Kijk hoe rijk wij Hindoestanen niet zijn.
  MISS Lolita moet beter haar huis werk maken in plaats van deze rotzooi te verkopen.


  Maak melding
 13. Ramon,

  mijn voorouders zijn misschien als vee verhandeld naar Suriname in tegenstelling met jou voorouders die als VIP in een privé jet naar Suriname zijn gekomen.


  Maak melding
 14. Waar ik al bang voor was is toch uitgekomen. Altijd had ik gedacht dat een reisverslag een empherische verhandeling is, maar op dit “forum” kom je zeer bedrogen uit. Eigenlijk vindt men dat het verhaal over de ervaringen van een reiziger niet passen in hun beleving. Het had een Bollywood karakter moeten hebben. Als je goed kijkt naar de reagerende/agerende personen, dan vraag ik mij af of dit forum de geëigende plaats is voor het ventileren van ras sentimenten. Daar is dit forum naar mijn weten niet voor bedoeld, maar eerder om ervaringen uit te wisselen. Maar door de anonimiteit van dit “medium” maken mensen misbruik van hun recht om op een artikel te reageren. Diegenen die nog nooit Suriname hebben verlaten, kunnen zich geen voorstelling voor de geest halen, hoe het er echt daar uitziet. India een subcontinent is wel administratief en wetenschappelijk een goed georganiseerd land. Van de 1.3 miljard mensen leeft ongeveer ruim 75% onder de armoedegrens en heeft ook net zoveel geen toegang tot elektriciteit en stromendwater. Dus mensen accepteer hoe de werkelijkheid in elkaar zit en verwacht geen rozengeur en maneschijn. Want van een kip kan je geen kalkoen maken, deze reiziger dacht een reisverslag te hebben gemaakt, wat niet geaccepteerd wordt. Dat India de grootste “democratie” is, daar is niets mis mee. Een vrouw heeft in India niets en dan ook niets in de melk te brokkelen, ergo. Want Oost-Duitsland had toch ook dit “woord” in haar naam “democratie” , en we weten toch met z’n dat het niet klopte, dus mensen laat je niet leiden door “negatieve energie” het is nergens voor nodig. Ras-sentimenten horen op dit forum niet thuis. Degene die hier niet mee eens zijn, druk in op het “hart” om er zelf naartoe te gaan/reizen en een eigen – geflateerd – verhaal maken.

  Comodo Wa


  Maak melding
 15. Ik ben Lolita Soedamah heel dankbaar dat zij een onverbloemd boek heeft geschreven over mijn lotgenoten in India, de kinder bedelaars, waarvan velen gehandicapt geboren zijn en uit lage kasten komen, net als mij en meedogenloos misbruikt, gediscrimineerd, mishandeld en veracht worden in de harde, wrede, sociaal darwinistische, suicidale Hindoe kasten wereld. Het hele Hindoeisme zoals ik het heb meegemaakt aan den lijve sinds mijn jeugd is een heel meedogenloos geloof, van hogere kasten en lagere, en de praktijk is te triest voor woorden, en alles hierover heb ik aan den lijve ondervonden, tot op heden, door kontakt met Brahmanen, Chattris, Arya Samajis, Kabir Pants, Sanathans en andere hogere hindoe kasten in Nederland en Suriname. Ja, mijn petje af voor Lolita Soedamah en mijn hoogste waardering voor dit historisch werk van haar hand.

  Dewanand
  hindoeschrijver en onderzoeker
  delft
  site: Kritisch Podium Dewanand


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES