Nederlandse Sinterklaas stopt ermee in Suriname

58

De de 75-jarige Nederlander Jan Hoogenberg stopt als Sinterklaas in Suriname. Hoogenberg, die in 2000-2001 als leraar heeft gewerkt op de MULO in Brokopondo en al twaalf jaar als Sint op pad ging in het district, voelt een vreemd soort onrust rond het feest. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Volgens Hoogenberg is het in Suriname gedaan met de belangstelling voor Sinterklaas. Die zou koloniaal zijn en de Zwarte Pieten een uiting van racisme. “Ik ben dan wel niet weggestuurd, maar toch stop ik. Ik voelde een vreemd soort onrust. Sint en Piet zijn niet meer oké, er wordt gesproken van discriminatie” aldus de Groninger tegen de krant.

De intocht van Sinterklaas zorgde afgelopen jaren voor de nodige discussie in de samenleving. Zelfs in de Surinaamse Nationale Assemblee werd met afkeuring over de oeroude Nederlandse traditie gesproken. Saillant detail is dat ook de traditionele intocht op de 3e zaterdag in november bij speelgoedwinkel Sweetheart in de Hermitagemall dit jaar niet door ging. Volgens de directie was dit puur om organisatorische redenen.

58 REACTIES

 1. Heel goed idee, van die man om te stoppen, dat had allang moeten gebeuren, mij heeft het nooit bezig gehouden, gezien we het vroeger niet breed hadden,en
  5 dec aan mij voorbij ging, de Kerst was anders, maar goed, Sinterklaas vind ik niets in Ned is het een commercieel gedoe, en het wordt steeds erger.


  Maak melding

 2. Ik kan me voorstellen dat DADA en zijn kornuiten hem knijpen, zij gaan gelijk de zak in en direct met de Stoomboot naar Spanje.

  Want ook zijn (knechten) t.w. @pero, Paraman & sra zijn immers Paars gekleurd.

  Zie ginds komt de Stoomboot uit SU. weer aan.
  Hij brengt onze DADA & CO., ik zie ze al staan.

  Zijn (Paarse knechten) staan te lachen en roepen ons reeds toe.
  Etc. etc.


  Maak melding

 3. Sinterklaas is gewoon een kinderfeest om cadeautjes te krijgen, het doet die kinderen geen flikker hoor als om een blanke sint gaat of een zwarte piet. Sinterklaas komt uit “spanje” met zijn pieten en staan bekend met dinges als pepernoten, marsepein en natuurlijk speelgoed.

  Hebben ze niks anders te doen in DNA dan te gaan discussieren voor het afschaffen van een kinderfeest…


  Maak melding

 4. Ik heb 40 jaren in NL gewoond. De Surinamers werden altijd aangekeken als pieterbaas.Pieterbaas was volgens het verhaal door de schoorsteen zwart geworden.Op de televisie probeerden de pieterbazen als Surinamers te praten. Zie daar het racisme.De echte racisten zitten in NL.


  Maak melding

 5. Hallo Sinterklaas Jan Hoogenberg,
  Het is niet ‘uit het oog ,uit het hart’ ,hoor.
  Mijn kinderen die verras ik altijd op kinderdag met cadeutjes en vertel ik ze dat Sinterklaas en zijn Knecht Zwarte Piet het voor ze heeft gebracht.
  En juist omdat ze horen dat het komt van Sinterklaas en Zwarte piet hebben ze nog meer pret en plezier,

  Ps

  In Suriname hebben bouta en zijn volgelingen gezworen dat ze alle plezier die de surinamers kennen , gaan ontnemen van ze ,ze gaan zelfs zo ver dat ze zelfs de kinderen niet sparen.
  De surinaamse assemblee die kent geen schaamte,als je nagaat dat zij net als sinterklaas hun baasje AMNESTIE cadeua hebben gemaakt,en baasje die is zo blij als een kind met zijn amnestie cadeua.
  Niet een ieder in de DNA is slecht van hart,degenen die het wel zijn zijn de 28 amnestie indieners,degenen die ervoor gestemd hebben en in het byzonder somo en brunsie.
  Over de hele wereld zijn er kinderharten die jij blij kan maken hoor Sinterklaas, en zij waarderen het ook.
  In Suriname hebben ze de glimlach van de kinderen al gestolen!
  Maar zoals ik het eerder zei thuis vier ik sinterklaas met mijn gezin!


  Maak melding

 6. afschijt lied voor de sint

  sinterklaas ma poentje gooi maar in haar loentje gooi maar in haar pantje dagdag sinterklaasje,dagdag sinterklaasje en kom nooit meer terug,en kom nooit meer terug.

  daaaag sinterklaasje


  Maak melding

 7. kijk ik vind die hele sint gedoe discriminerend. op werk kan ik dit niet roepen , want dan gaan die bakra s mij ontslaan. if u can’t beat them join them. wanner gaan ze jointje piet introduceren. zwarte piet WIET WIET WIET


  Maak melding

 8. Slaaf aka bony

  Neen toch ,zo dom zal je wel niet zijn het uit te schreeuwen……zwarte piet…wiet …wiet…wiet,,,
  Want dan zal je opeens alle voorzieningen kwijtraken toch,volgens jouw….
  Dus alhoewel je je geestelijk gekweld voelt ga je Nederland toch geen vaarwel zeggen en de misere die de surinamers in eigen huis meemaken,willen meemaken persoonlijk toch!
  Blijf maar liever in Nederland okay ,broer. Ik weet dat al je families en vrienden van surinaamse afkomst,en jij, even gezellig het Sinterklaas vieren , in nederland zoals altijd!


  Maak melding

 9. nee ik vindt dat sinterklaas niet meer thuis hoort in suriname .het klopt dat het een onder toon heeft .men wil het verbloemen dat het een kinderfeest is, niets van waar .waarom niet sint de knecht wel die zwarte .dit heeft niets met bouterse te maken zoals mensen het hier willen verdraaien .belachelijk om bouterse te bedoelen, worden jullie een beetje volwassen mang.sinterklaas wordt alleen in nederland ge viert denk ik en de antillen .bedenk wat anders in suriname voor de kinderen .maak speeltuinen en geef de jeugd mogelijk heden om zich te ontplooien .maar geen sinterklaa en piet als knecht waar piet met de zweep loopt en sint blank met de cadeautjes loopt.
  het moet opgehouden worden niks kinder feest .


  Maak melding

 10. Sinterklaas, had reeds lang al verboden moeten worden in suriname. Hoelang is suriname al onafhankelijk.

  Suriname moet alle criminele invloeden van nederland in suriname amputeren. Dus ook sinterklaas. Ook de taal moet geamputeerd worden. Nederland is passee.einde,uit.


  Maak melding

 11. Rene,

  Wellicht bedoel je jouw eigen moeder want die van mij loopt niet langs de straat om zichzelf te verkopen aan de eerste de beste hoerenloper en die van jou wel.


  Maak melding

 12. @Ray heeft een punt, Ik wil niet veel zeggen, maar kan een ieder vertellen wat ik in persoon mee heb gemaakt en tot vandaag nog zie gebeuren,,,

  =Veel alcoholtonen “donkere” mensen die samen met een blanke leven willen echt niets meer met hun eigen cultuur te maken hebben en zij verloochen zich zelfs van waar ze komen en wie ze zijn.

  =Het vreemde is dat deze kinderen geen Surinaamse eten kennen.


  Maak melding

 13. Ira,
  Bounty zijn dat soort mensen. Zwart van buiten en (wit)gestoord van binnen.
  Dat is een van de reden waarom er zoveel vmbo leerlingen zijn.
  Deze kinderen en mensen die draai-tongo praten komen niet verder dan de vmbo opleiding. En niet verder dan de wc-pot.
  Deze mensen zijn zo gestoord dat ze niet eens knoflook willen eten.

  toppunt van achterlijkheid.


  Maak melding

 14. Rene,

  Je bent erg goed in het bewijzen van welk niveau je bent. Ga zo door. Je beledigingen zeggen veel over jou en niets over mij. Dat is een ieder inmiddels wel duidelijk. Zielepoot!


  Maak melding

 15. Weg met de racistische zwarte piet die onze ras voor moet stellen(zogenaamd zwart door het roet ,Leugenaarss! niks blijkt minder waar als je de geschiedenis van zwarte piet kent), weg uit Suriname!!!!!!.Helemaal in ons land willen ze ons komen vernederen opzouten man !genoeg is genoeg!!!


  Maak melding

 16. @pasew, Odi odi.

  Waarom sra geen sinterklaas wil vieren???

  Volgens “Gudu Pa” heeft (sra-JUDESKA) een Paarse kleur en is thans onderweg als (knecht) met de Stoomboot naar Spanje.


  Maak melding

 17. Pasew,

  Je bedoelt waarschijnlijk dat Rene mee moet in de zak van Piet, want ik geloof niet in dat achterlijke feest. En afgezien daarvan Rene ruikt naar de poep van gisteren en de dag ervoor, dus als het lijkt me zeer waarschijnlijk dat Piet hem meteen weer terug gooit in het riool waar hij uit is gekropen. A tingiiiiiiiiii!!


  Maak melding

 18. De Dino Show 2011 – De Afrikaanse Leider in SU.

  En zo heeft onze (pero) de Sint verjaagd uit SU.
  En daarmee was onze lieve (sra-JUDESKA) het niet mee eens. (Zie YouTube).


  Maak melding

 19. Deze discussie loopt uit de hand. Sinister Klaas was een Turk met een afrikaanse slaaf.

  Als ik mij goed herinner was er indertijd in Suriname een Surinaamse alternatief. Hij heette Goedoe Pa, hij had een knecht van elke etniese groep in Suriname. Maar net als alles in Suriname hij verdween uit het beeld, of verhuisde hij naar Holland?


  Maak melding

 20. wat heeft een suri kind te maken met dit feest.
  Het sluit niet aan aan onze geschiedenis en waarom zouden we meedoen aan een cultuurs-uiting die ons wegzet als de man met de zweep

  Het is niet alleen een vorm van racisme het gaat bij mensen veel dieper zitten namelijk in het onderbewuste.
  Je weet toch zwart slecht …blank goed en als je dat wil bereiken moet je het op een speelse manier al aan de kinderen leren.
  Denk eens…waarom denk je dat iedereen zo blind is voor de misdaden gedaan door blank dat is je op een speelse manier aangleerd


  Maak melding

 21. @ Bryan
  Racisme? Wat is dat? Racisme wordt ervaren en daar heb je twee partijen nodig. Is er 1 partij dan is er geen sprake van racisme.
  Geef de kids dan in deze tijd het voorbeeld van vrijheid zoeken door te “vluchten” zoals Barron, Bonie en Jolie Coeur. Maar vertel ook en vergelijk het heden met het verleden.
  Zoald de katholieken “God” aanbidden doen de moslims dat met Allah en andere geloven hebben ook hun eidgen Goden.
  Het is fictie waaraan feesten worden gelinkt die commercieel worden uitgebuit. Zo ook kerstviering.
  Kijkend naar de beelden die ten toon worden gesteld, waarom valt niemand over de kleur van de beelden?
  Slap gelul vind ik wat jullie doen.
  Ik ben geen blanke maar een Chinees van Suriname origine en ik vier Sinterklaas met mijn Surinaams gezin. het is een kwestie van opvoeden en normen en waarden bijbrengen dat is het doel.
  En niet wat er steeds wordt gezegd “Sint is blank en pieterman is zwart”. Komt het voort uit de zwarte gemeenschap dit slap gelul?
  Kerst wordt ook door dit Surinaams gezin gevierd maar ook 1 julie keti koti maar ik vier gen dag van de marrons want door hun gedrag daar schaam ik mij erg diep voor.


  Maak melding

 22. Waar bemoeiien al die volwassenen zich mee. Sinterklaas is een kinderfeest, de kinderen zien geen verschil tussen zwart en wit en discrimineren al helemaal niet, alleen als je het ze aanleert. Al die gefrusteerde rascisten zouden eens moeten nadenken om die kinderen niet met hun frustaties op te schepen. Laat kinderen kinderen blijven !


  Maak melding

 23. Heel goed omgekeerd,

  Het zijn inderdaad de blanken die discrimineren en niet Sinterklaas . En zoals iedereen weet kwam Sinterklaas oorspronkelijk uit Turkije , de Nederlanders hebben hem blank gemaakt als teken van superieure ras. Net zo hebben ze overal Jezus blank gemaakt, terwijl in hij oorspronkelijk uit het midden oosten kwam en dus getint moest zijn. De blanken vinden dat alles wat wit is goed is en rein, en alles wat zwart is slecht en vies.
  In films zijn criminelen vaak zwart of hebben een zwarte jas. Engelen zijn wit. Boze geesten zijn zwart. Zwart is eng…. Etc….. Zie hier enkele vooroordelen van de blanken. Het volk dat vaak hiertegen in gaat en voor zijn rechten uitkomt en meningen van blanken zich niet laat opleggen zijn de Marokkanen. Zo moeten wij het ook doen. DIN man e Fréde DIN mocro. Wij Surinamers zijn ja knikkers en hielenlikkers .


  Maak melding

 24. Om voor iedereen duidelijk te maken wat en hoe het Sinterklaasfeest is, leest U de NEN 0512 (even Googelen), zijnde de Nederlandse norm Leidraad voor de viering van het Sint-Nicolaasfeest.

  Zij die spreken over rassendiscriminatie in dit feest hebben volgens mij last van een aangepraat minderwaardigheidscomplex.


  Maak melding

 25. Fer.e

  Jij omschrijft mij volgens jou denkbeeld,om pero en andere rechtgearde suri’s tegen mij op te zetten.

  Maar moet jij dit goed lezen en begrijpen,”sinterklaas ma poentje,,,,,,,,,,,dagdag sinterklaasje en kom nooit meer terug.


  Maak melding

 26. @sra
  Dat kleine kubieke micrometer respect dat ik nog voor je over had is bij deze weggeëbd!
  En dat kleine beetje respect kwam door het feit dat ik hoopte ooit door jou in de gelegenheid gesteld te worden een lezing te mogen bezoeken.JAMMER!
  Inplaats daarvan je ê ma pentje nomo nomo tap a forum dja!WAT VOOR RESPECT WIL JE OP DIE MANIER VAN DE FORUMLEDEN?Vertel!!! 😕


  Maak melding

 27. @sra
  Heel duidelijk!!!
  MAAR HEB JIJ RESPECT VOOR JEZELF? 😀 😀 😀
  Hoe kan je respect voor een ander hebben,terwijl je het niet voor jezelf hebt?Vertel!!!
  Ik zag dat in de eerste instantie niet,omdat ik me vergiste door je hoger in te schatten en hoopte dat je door introspectie jouw slechte inborst ooit bloot zou leggen.
  Nu echter,weet ik beter!


  Maak melding

 28. Lieve sterke zwarte Piet ik kan niet zonder jouw.
  Als je mij verlaat ben ik in de rouw
  Blijf alsjeblief mij altijd trouw

  Ik leef niet zonder jouw potentie
  En voel me leeg buiten je attentie
  Geef me elke dag je levensinjectie

  Mijn lieve sterke oer mens
  Jij vervult mijn grootste wens.


  Maak melding

 29. Terecht dat hij stopt! Dit feest kan anno 2012 niet meer in deze vorm gevierd worden! Als we het nou zo veranderen dat het nog steeds leuk is voor ALLE kinderen, maar het ontdoen van alle racistische connotaties, dan is het te accepteren. “Het is voor de kinderen” en “Kinderen houden van Zwarte Piet” en “Kinderen zijn niet racistisch” zijn geen valide argumenten! Die kinderen groeien namelijk op…en als ze verstandige ouders en verzorgers hebben komen ze erachter wat Zwarte Piet echt representeerd! Wij als volwassenen moeten beter weten en dus niet verschuilen achter het argument “Het is voor de kinderen”.


  Maak melding

 30. zo, eindelijk gedaan met deze mensenverering van ook nog een fictief persoon zoals deze wordt getoond, de bisschop van Mira was een irritante man die christenen weerstond die de heidense drie-eenheid weigerde te kerstenen.

  Eerder in de tijd heeft de burgemeester van Barneveld al geweigerd deze figuur te eren omdat het een belachelijke aanfluiting is dat serieuze bestuurshoofden deze man als echt bezien.

  Graag kom ik volgend jaar naar Suriname om daar voorgoed te blijven, die gast met zijn dagon-hoed en zijn vruchtbaarheidssymbolen en de kleding en paard van de heidense Wodan hoef ik dan daar niet meer tegen het lijf te lopen, ook zijn slaaf Piet die vroeger aan een ketting werd meegevoerd achter de sint als symbool van de geketende DUIVEL (ja hoe durfden ze daar een donker mens voor te gebruiken)zal niet meer mijn irritatie opwekken.

  zo moest ik even kwijt….


  Maak melding

 31. Als jij als ouder deze feestdag afkeurt, vertel mij dan hoe jij je kind gaat voorbereiden om deze kinderlijke feestdag af te schaffen?
  Bijna alle kinderen geloven dat de Sint bestaat, vindt wel lullig als je die gedachte alleen al van ze afpakt.
  Alleen om het feit dat het kind juist heel gelukkig en blij wordt met een cadeau op 5 december.


  Maak melding

 32. Kolo Kolo…..rustig aan chineesje…..ik zie wel dat ik een snaartje geraakt hebt…..en dat is het juist…zo raakt het ook de zwarte gemeenschap die het geen slap gelul vind en dit feest gewoon racistisch vind…..dat is toch ook vrijheid?
  Het is bij de zwarte gemeenschap ook een kwestie van opvoeden….over Marrons gesproken….nou dat zijn jouw gevoelens over deze mensen en zo hebben zwarte mensen ook hun gevoelens over Sinterklaas…..Begrijp je het nu een beetje…..dombo!


  Maak melding

 33. Beste mensen,

  Er zijn ook nog andere kinderfeesten, o.a. het Paasfeest. Daar verheugen kinderen zich ook op. Het belangrijkste vinden kinderen vaak het feit dat ze een cadeautje krijgen. Sinterklaas mag blijven, maar dan wel met een witte Piet of iets dergelijks, met een minder denigrerend element in het traditionele kinderfeestje.


  Maak melding

 34. Dom hoor… het is gewoon 1 iemand die dit besluit neemt voor de rest. Waarschijnlijk heeft deze persoon NOOIT een kadootje in z’n schoen gekregen vroeger. Ik zal altijd Sinterklaas met m’n kinderen blijven vieren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.